Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: damskie nogawice
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
marta.br
Jak zaczê³a¶ z innego wykroju, to te¿ jest dobrze, nie przejmuj siê smile.gif
Mo¿e byæ "kapeæ" na stopie - wa¿ne ¿eby na Twojej nodze ca³a nogawiczka dobrze le¿a³a - s± ró¿ne podej¶cia do wykrojenia stopy - ja zaproponowa³am ten, który akurat mia³am pod rêk±.

Pozdrawiam
Marta
Anka
Z jakiej ksi±¿ki jest ten wykrój? Z chêci± j± zdobêdê - na razie mam ma³o ¼róde³, ale mam nadziejê, ¿e z czasem moja "biblioteka" bêdzie bogatsza. Ewentualnie czy jest gdziej w formie elektronicznej? Podejrzewam, ¿e jest to jedna z "obowi±zkowych" pozycji... A nogawiczki uszyjê i wg mojego i Twojego wykroju - zobaczê, które lepiej wyjd±. smile.gif
EwKa
http://www.personal.utulsa.edu/%7Emarc-car...oth/london.html

Na podstawie skrawkow tkaniny okrywajacej stope odtworzono prawdopodobny wykroj nogawicy z XIV w. Zalaczony przez Marte rysunek pochodzi z "The Medieval Tailor's Assistant:
Making Common Garments 1200 - 1500"
Anka
Dziewczyny, dziêkujê za wyrozumia³o¶æ. Pozycja (ksi±¿ka) w trakcie poszukiwañ smile.gif.
Chaos666
Witam!

No to ja mam parê pytañ co do tych nogawiczek. Mam zamiar co¶ takiego uszyæ mojej damie, ale mam parê takich pytañ praktycznych i teoretycznych. Wszêdzie jest napisane, ¿e te damskie to s± mêskie nogawice, tylko ¿e krótsze. Ja noszê mêskie (sam uszy³em smile.gif ), pe³ne, i zawsze widywany jest forma do szycia gdzie stopka jest prawie ca³a z czê¶ci± ³ydkow± itd. Tylko czê¶æ, w okolicach kostki jest wszywana klinem obu stron nogi. Czy ró¿nica we wzorach jest uzasadniona datowaniem? Mnie rozchodzi siê o pó¼ny XVw. Pytanie drugie: Pisa³y¶cie, ¿e nogawica z lnu lub we³ny. A ja mam nogawice we³niane z lnian± podszewk±, czyli 2w1. Czy jest to w³a¶ciwe, czy raczej siê wyklucza? Przyznam, ¿e w moich nogawicach mam strzemi±czko a nie pe³n± stopê, wiêc nie wiem jak to siê ma do obuwia? dunno.gif Acha i jeszcze jedno, mêskie nogawice, by³y zazwyczaj szyte z podeszw± skórzan± (jaka¶ ¶wiñska dwoina). Czy mo¿na stosowaæ takie co¶ u dziewczynek czy raczej poroniony pomys³? Proszê o pomoc smile.gif

P.S. Mo¿e mnie kto¶ naprowadziæ na wykroje sukien z pó¼nego ¶redniowiecza, ale miejskich i odcinanych w pasie?

Pozdrawiam
Chaos
marta.br
CYTAT(Chaos666 @ 12:01 12.11.2008) *
Czy ró¿nica we wzorach jest uzasadniona datowaniem?

Niekoniecznie. To raczej kwestia techiniki jak± siê wybiera.

A ja mam nogawice we³niane z lnian± podszewk±, czyli 2w1. Czy jest to w³a¶ciwe, czy raczej siê wyklucza?

A te nogawice maj± byæ na lato czy na zimê?
Jak na lato to pewnie lepiej len lub cienka we³na. Ja akurat nie umiem dobrze wykroiæ lnianych nogawic - zawsze mi siê brzydko marszcz± przy kostce - a akurat tam je najbardziej widaæ, dlatego u¿ywam wy³±cznie welny - cienka na lato, gruba na zimê, ew. podszyæ jeszcze lnem, ¿eby bylo cieplej.
Albo dwie pary welnianych - jedne na drugie smile.gif

Acha i jeszcze jedno, mêskie nogawice, by³y zazwyczaj szyte z podeszw± skórzan± (jaka¶ ¶wiñska dwoina).

Zazwyczaj - gdy nie noszono obuwia do nogawic ze stop±.
Kobieta raczej bedziê chodziæ w butach. Skóra na podeszwie jest wiêc zbêdna.

Pozdrawiam
Marta
Chaos666
Witam!

Super podpowied¼. Dziêki za porady smile.gif Chyba sobie z tym teraz jako¶ poradzê, ale...

P.S. Mo¿e mnie kto¶ naprowadziæ na wykroje sukien z pó¼nego ¶redniowiecza, ale miejskich i odcinanych w pasie?

A co z tym? Czy nikt nie ma jakich¶ porad? Na priva dosta³em od Ewki fajne linki, ale mo¿e kto¶ jeszcze co¶ ma. No i jakie¶ konkretne szczegó³y, mo¿e...

Pozdro
Chaos666
Acha, taka ma³a dygresja. Czy nie ma nigdzie na FREHA zebranego tematu o sukniach damskich pó¼nego ¶redniowiecza - konkretnie obozowe alias miejskie. Chyba ¿e to nie s± aliasy? Szuka³em i nic nie znalaz³em. Mo¿e trza za³o¿yæ taki temat?

Edit: chcesz to za³ó¿ - ale czemu o tym tutaj?
Faktycznie jest temat o p³aszczach i nakryciach g³owy, ale nie ma tematu o sukni mieszczañskiej jako takiej (raczej u¿ywaj okre¶lenia mieszczañskie ni¿ miejskie). Szukaj w tematach ogólnych - Stroje oko³ogrunwaldzkie i Poradnik doboru stroju 1350-1492 albo pod konkretnymi nazwami sukien.
Jeszcze taka uwaga co do tego aliasu : obozowe suknie wierzchnie to s± suknie robocze - odpowiedniki fartucha kuchennego - które by³y oczywi¶cie noszone przy pracy tak¿e przez mieszczki, ale, podkreslam: przy pracy czyli w przestrzeni prywatnej. Wiêc je¶li mieszczka pojawia siê na turnieju to powinna za³o¿yæ sukniê paradn± i bi¿uteriê, podczas gdy markietanka mo¿e odgrywaæ krz±taninê wokó³ namiou w sukni roboczej.
Mod. Andrzej / Viator
P.S. Je¶li kto¶ jednak odpowie na temat sukni, wydzielê te posty w taki odrêbny temat.
Bombel_Gombka
Witajcie!
Jestem w trakcie szycia nogawiczek i jako, ¿e tworzê je po raz pierwszy nie oby³o siê bez wpadek. Otó¿ na podstawie po¿yczonych mi przez przyjació³kê stworzy³am wykrój pilnuj±c,by by³y do¶æ ciasne (len). Niestety pod koniec zszywania okaza³o siê,¿e ponad kolanem nijak nie da siê ich po³±czyæ (pomy³ka w obliczeniach). Czy uwa¿acie,¿e mogê je "uratowaæ" dodaniem cienkiego klina po wewnêtrznej stronie nogi, czy lepiej od razu pozbyæ siê nieudanej wersji i zaj±æ siê wszystkim od nowa?
Mam nadziejê, ¿e poradzicie co¶ biednej dyletantce,
Pozdrawiam.
Yhm
To szew ci wypada pomiêdzy nogami? Powinien wypadaæ z ty³u. A klinik mo¿esz wstawiæ bez problemu smile.gif
Bombel_Gombka
Wstawiony smile.gif Prezentuj± siê ca³kiem nie¼le i ¶wietnie przylegaj± do nogi happy.gif
W za³±czniku jest wzór którego u¿ywa³am, z dwoma szwami, wiêc klin po wewnêtrznej stronie. Wiem, ¿e wystêpuj± te¿ wykroje z jednym tylnym szwem, ale wola³am podpatrzeæ co i jak na gotowej nogawiczce, a ta akurat wygl±da³a w³a¶nie w ten sposób.
Wielkie dziêki za szybk± pomoc thanx.gif
Yhm
Du¿o zabawy z tym wykrojem - moje s± z 3 czê¶ci szyte (lub z 4 - z ma³ym trójk±tnym klinem na piêcie, jak siê gdzie¶ machnê).

Wykrój podobny do tego:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...oth/london.html
tylko, ¿e zamiast kwadratu w g³ównej czê¶ci pó³okr±g³e wyciêcie, czê¶æ przykrywaj±ca stopê od góry z lekkim pó³okr±g³ym wciêciem i lekko asymetryczna (d³u¿sza na zewnêtrznej czê¶ci) i stopa w kszta³cie stopy.

Oczywi¶cie s± dopasowywane w kszta³cie szycia i krojone tak, ¿eby nie by³y za ciasne, zawsze obcinam potem nadmiarowe centymetry smile.gif
EwKa
Polecam uwa¿nie przestudiowanie tych przyk³adów: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/cloth/hose.html

Nogawice z klinem trójk±tnym w kostce s± nie ¶redniowieczne!!!! To model wystêpuj±cy od pocz. XVI wieku, co jest jasno nawet napisane w ksi±¿ce o wykopaliskach londyñskich choæ ludzie namiêtnie wykorzystuj± ten model jako pó¼no¶redniowieczny...

Nogawice i ¶redniowieczne i renesansowe i barokowe, szyte i dziane s± ze szwem pojedynczym z ty³u. Nie kroi siê ich z 3 i wiêcej cze¶ci. To tylko jedna czê¶æ okalaj±ca ³ydkê + jedna czê¶æ okrywaj±ca stopê.
Yhm
A pod stop±? Wychodzi mi 3 - ³ydka, okrycie stopy, stopa pod spodem. A je¶li jedna czê¶æ na ca³± stopê, to jaki ma kszta³t?
Mo¶ka
CYTAT(EwKa @ 16:33 12.05.2009) *
Polecam uwa¿nie przestudiowanie tych przyk³adów: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/cloth/hose.html

Nogawice z klinem trójk±tnym w kostce s± nie ¶redniowieczne!!!! To model wystêpuj±cy od pocz. XVI wieku, co jest jasno nawet napisane w ksi±¿ce o wykopaliskach londyñskich choæ ludzie namiêtnie wykorzystuj± ten model jako pó¼no¶redniowieczny...

Nogawice i ¶redniowieczne i renesansowe i barokowe, szyte i dziane s± ze szwem pojedynczym z ty³u. Nie kroi siê ich z 3 i wiêcej cze¶ci. To tylko jedna czê¶æ okalaj±ca ³ydkê + jedna czê¶æ okrywaj±ca stopê.

Wow, jakbym m³otkiem w g³owê dosta³a. Rzeczywi¶cie, patrzê na stronkê Marca Carlsona i ani jedne nogawice nie s± szyte w ten sposób. A pewnie z po³owa kobit w RR, ze mn± na czele szy³a nogawice z klinem w kostce... <s³owo, które powinno byæ wyczosnkowane> tmta... Ewka, dziêki, jeste¶ wielka. W³a¶nie wydoby³a¶ mnie z Ciemnogrodu.

Yhm - w wariant dwuczê¶ciowy wygl±da tak, ¿e czê¶æ "³ydkowa" wchodzi pod stopê, a czê¶æ okalaj±ca wierzch stopy wchodzi te¿ pod ni±, robi±c te¿ za podeszwê. Wiêc jest szew wzd³u¿ podeszwy stopy przez ca³± d³ugo¶æ. Tu masz to chyba naj³adniej rozrysowane:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...oth/london.html

Pozdrawiam,
Mosia.
Yhm
W³a¶nie nijak mi ten rysunek nie dzia³a. Z takiego kszta³tu nadstopia wychodzi mi sto¿ek, a nie co¶ co mie¶ci nogê, a je¶li ju¿ taki jest kszta³t ³ydkowy, to pozioma kreska wypada na poziomie ziemi. Kto¶ siê ewidentnie machn±³ w tym rysunku, tylko nie wiem, w której czê¶ci.
Mo¶ka
CYTAT(Yhm @ 23:21 12.05.2009) *
W³a¶nie nijak mi ten rysunek nie dzia³a. Z takiego kszta³tu nadstopia wychodzi mi sto¿ek, a nie co¶ co mie¶ci nogê, a je¶li ju¿ taki jest kszta³t ³ydkowy, to pozioma kreska wypada na poziomie ziemi. Kto¶ siê ewidentnie machn±³ w tym rysunku, tylko nie wiem, w której czê¶ci.

nie, mi siê wydaje, ¿e jest jak najbardziej ok. w czê¶ci ³ydkowej wystaj±ce dwie czê¶ci zachodz± pod piêtê, wiêc pozioma czê¶æ wychodzi nad podbiciem stopy, czyli tak, jak ma byæ.
Je¶li chodzi o czê¶æ na pozosta³± czê¶æ stopy, to wystarczy przesun±æ czubek delikatnie w jedn± stronê, tak, jak jest tu http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...th/bremen2.html ¿eby otrzymaæ kszta³t, w który ³adnie mieszcz± siê paluszki (w t± czê¶æ ma siê mie¶ciæ stopa BEZ piêty, która siedzi ju¿ w czê¶ci ³ydkowej).
Bombel_Gombka
D³ugo nie mog³am znale¼æ wzoru, który pomóg³by mi wyobraziæ sobie jak powinny wygl±daæ nogawiczki. Po kilku b³êdach, potokach wyra¿eñ niestosownych dla niewiasty i poczuciu pustki w g³owie my¶lê, ¿e wreszcie natknê³am siê na to, czego szuka³am:

http://cadieux.mediumaevum.com/schilling-hose.html

Mam nadziejê, ¿e uchroni kogo¶ przed niepotrzebn± irytacj± smile.gif

A znawców tematu, proszê o wypowiedzenie siê na temat zgodno¶ci z rekonstrukcj± wykonania tych¿e nogawiczek (dodanie ewentualnych uwag).
Viator
Noszszsz... Gombeczko, przed chwil± (OK, to by³o w maju, ale stoi ledwie parê postów powy¿ej) by³o powiedziane ¿e wykrój trzyczê¶ciowy NIE jest ¶redniowieczny... opinii EwKi bym nie podwa¿a³, chyba ¿e co¶ nowego, odkrywczego wykopi±. Bo czyje¶ rekonstrukcje/wykroje to nie s± ¼ród³a. Zw³aszcza wykroje dotycz±ce stroju scenicznego ze strony kanadyjskiej fotomodelki. A zatem wykrój dwuczê¶ciowy (o ile kojarzê, jedynie w modzie dworskiej i to zdecydowanie pó¼nej mog³a siê pojawiæ doszywana dodatkowo podeszwa skórzana pod nogawic± jako jeszcze jeden element wykroju).

A przy okazji taka uwaga co do stronki Carlsona - Marc tam, gdzie mo¿e, zamieszcza przerysy, ale tam, gdzie nie mo¿e, robi w³asne rysunki na podstawie oglêdzin lub zdjêæ, s± one jednak dalece uproszczone i obrazuj± ideê, a nie dok³adne proporcje i krzywizny (trudno zdj±æ wymiary jak siê patrzy przez gablotê; poza tym to jest pisane dla fachowców a nie dla laików). Je¶li po zastosowaniu dok³adnej kopii jego propozycji wychodzi Ci, B³azenko, ze stopy sto¿ek, to trzeba wyci±æ z zapasem z jakiego¶ prze¶cierad³a, owin±æ wokó³ stópki wed³ug schematu i zaznaczyæ gdzie ciachn±æ (przydatna pomoc kole¿anki)...
Bombel_Gombka
CYTAT(Viator @ 11:27 18.01.2010) *
Noszszsz... Gombeczko, przed chwil± (OK, to by³o w maju, ale stoi ledwie parê postów powy¿ej) by³o powiedziane ¿e wykrój trzyczê¶ciowy NIE jest ¶redniowieczny... opinii EwKi bym nie podwa¿a³, chyba ¿e co¶ nowego, odkrywczego wykopi±. Bo czyje¶ rekonstrukcje/wykroje to nie s± ¼ród³a. (...) A zatem wykrój dwuczê¶ciowy (o ile kojarzê, jedynie w modzie dworskiej i to zdecydowanie pó¼nej mog³a siê pojawiæ doszywana dodatkowo podeszwa skórzana pod nogawic± jako jeszcze jeden element wykroju).

Moja wina, tylko musnê³am posty pobie¿nie zamiast siê wczytaæ. W ka¿dym razie, temat jest od¶wie¿ony - to najwa¿niejsze devil.gif
Drogi Viatorze, nie mia³am zamiaru podawaæ tej strony jako ¼ród³a, lecz jako wizualizacji wykroju, pewnego wyobra¿enia, jak mog³yby wygl±daæ - co poprzednio wspomnia³am. Dziêkujê jednak, za b³yskawiczn± reakcjê i skierowanie mnie na s³uszn± drogê smile.gif
W ka¿dym razie w bólach narodzi³ prawid³owy obraz nogawiczek (lecz narazie dopiero w mojej g³owie) bo uda³o mi siê rozgry¼æ rysunki Carlsona
Salamandra
Witam wszystkich,

CYTAT
"Jeszcze s³ówko. Dla uzyskania lepszego przylegania nogawki do nogi na kostce, mo¿liwe by³o równie¿ stosowanie sznurowania w tym w³a¶nie miejscu, choæ przyznam, ¿e nie wygl±da to ³adnie."

To wyczyta³am wy¿ej,
natomiast ostatnio w tzw "czerwonej ksi±¿eczce siemowita"
ze strony grunwaldowej znalaz³am co¶ takiego:
"(...) Dla uzyskania bardziej dopasowanego kszta³tu na ³ydce, niektóre nogawiczki by³y rozciête na szwie nad kostk± i w trakcie noszenia spinane haftkami. Przyk³ad ¶redniowiecznych haftek znajduje siê w dalszej czê¶ci(...)"

jak mam siê na to zapatrywaæ, s³ysza³ kto¶ kiedy¶ mo¿e o czym¶ takim? bo ja siê z tym pierwszy raz spotka³am szczerze mówi±c, a my¶lê ¿e to mo¿e byc fajne rozwiazanie, bo mam jakie¶ krzywe nogi ¿eby te nogawiczki dopasowac ;) w sumie haftki wtedy by³y....

pozdrawiam
Alicja.
Yhm
Nie masz krzywych tylko ¼le dobierasz materia³. I pamiêtaj o ciêciu ze skosu. Rozwi±zanie, które widnieje w czerwonej ksi±¿eczce nie jest nijak potwierdzone. Haftki równie dobrze mog³y s³u¿yæ do zapinania czego innego ni¿ nogawiczki.

A - pamiêtaj, ¿eby nogawiczki szyæ sobie sama zszywaj±c je na sobie. Spinasz szpilkami, sprawdzasz czy przechodzi noga, jak przechodzi to zwê¿asz, jak nie przechodzi delikatnie rozszerzasz. W wychodz± cudnie dopasowane, mimo krzywych nóg.

Oto moja w³asna krzywa noga w nogawiczce w³asnej roboty. Nogawiczka nie by³a podci±gana do zdjêcia, zreszt± poziome fa³dki bêd± siê tworzyæ. Dopasowana na wcisk z wykroju: podeszwa w kszta³cie obrysowanej stopy, fragment na wierzch stopy, czê¶æ opinaj±ca ³ydkowa.

yasashisaa
Witam wszystkich smile.gif

Uszy³am nogawiczki wzoruj±c siê na tych http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...oth/london.html . Dziêki miêkkiej we³ence szwy na spodzie stopy nie przeszkadzaj±, s± prawie niewyczuwalne.

Chcia³am podzieliæ siê te¿ linkiem do zdjêæ, które u³atwi³y mi szycie. mo¿e kogo¶ jeszcze naprowadz± na "jak to jest zrobione" (i to tylko z 2 czê¶ci jak wcze¶niej pisa³a Mosia i inni smile.gif ). Na przybli¿eniu widac jak id± szwy, na ostatnim zdjêciu jest spód stopy nogawiczki. Oczywi¶cie mocowanie na ³ydce robimy historyczne.
http://www.flickr.com/photos/racaire/37810...790/lightbox/#/
zdjêcia znalezione w sieci.

Pozdrawiam

Kasia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.