Witam.
Chcia³bym siê od pañstwa na forum obecnych dowiedzieæ czy dysponuje kto¶ lektur±/zdjêciami tycz±cymi siê wytwarzania ³añcuchów. Nie chodzi mi to o kowalsk± robotê nadaj±c± siê do powieszenia kocio³ka nad ogniskiem ale o wyroby np z drutu srebrnego maj±ce tylko i wy³±cznie za cel zdobiæ nasze szaty.
Dziêkujê bardzo za odpowiedz i okazan± pomoc
Tak przeszuka³em Frehe i kilka innych for historycznych :]
Tak szuka³em na Google :]
Witam,
Przeszuka³em ca³y temat i nie znalaz³em wiêc pytam. Jak± bi¿uterie nosi³ Rusin z Nowogrodu??
no raczej tak± na jak± wskazuj± znaleziska z Nowogrodu i jego okolic. wystarczy troche poszukaæ w ksi±¿kach i opracowaniach.
ale ¿eby nie by³o ¿em z³o¶liwy to prosze
http://esoserver.narod.ru/Pagan/Dr_nov/dn_meta0.htm
Witam
Mam pytanie odno¶nie u¿ycia kamieni pó³szlachetnych w naszyjnikach i ogólnie bi¿uterii wczesnego ¶redniowiecza. Wiem, ¿e u¿ywano agatów, karneoli, jaspisów. O bursztynach nawet nie wspomnê. Czy kto¶ jest w posiadaniu jakich¶ ¼róde³/ wiedzy na ten temat? Jakie by³y wzory, jaki materia³ u¿ywano etc. Mo¿e kto¶ mo¿e poleciæ jakie¶ ksi±¿ki i gdzie je dostaæ.
Bardzo proszê o pomoc i z góry za ka¿d± dziêkujê. Znam siê na kamieniach i produkcji bi¿uterii st±d moje zainteresowanie.
S³owianie na ziemiach Pomorza Zachodniego IX-X wiek najbardziej mnie interesuje. Ale z chêci± przyjmê ka¿de informacje o bi¿uterii z kamieni we wczesnym ¶redniowieczu.
Znalaz³am:
Noszono tak¿e ró¿nego rodzaju kolie z paciorków wykonywanych najczê¶ciej ze szk³a, czasem z kamieni pó³szlachetnych: kryszta³ów górskich, krwawników, agatów, opali, ametystów. Niejednokrotnie kolie takie urozmaicano zawieszkami ró¿nych kszta³tów: kolistymi, lunulowatymi lub dzwoneczkami. Zawieszki noszono tak¿e pojedynczo na rzemieniu lub ³añcuszku.
spotka³am siê jeszcze z bi¿uteri± z fluorytu, kryszta³u górskiego bia³ego i z ametystu. Paciorki z kamieni ozdobnych s± na przyk³ad w Opolu (karneol, ametyst, kryszta³ górski, fluoryt, bursztyn). Poszukaæ ich mo¿esz w monografii stanowiska (niestety tylko rysunki, ale za to ze skal±) Bukowska-Gedigowa, Gediga 1986, Wczesno¶redniowiczny gród na Ostrówku w Opolu, Wroc³aw, a tak¿e w artykule Bukowskiej-Gedigowej 1984 Wyroby bursztynowe z Opola – Ostrówka, Studia nad kultur± wczesnopolskiego Opola, prace Komisji Archeologicznej nr 2 O PAN, Wroc³aw - tam te¿ tylko rysunki
Belladonna, ja jednak po³±czy³am temat o kamieniach szlachetnych w bi¿uterii s³owiañskiej do wiêkszego tematu o bi¿uterii s³owiañskiej.
Najwy¿ej siê kto¶ spoci przy czytaniu 3 stron postów...
Ewa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.