Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bi¿uteria s³owiañska
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Stron: 1, 2
Wasilko
No wlasnie - czy nosili?
Ja spotkalem sie np. z opisem kniazia Swiatoslawa (pol. X w.) w Historii Bizancjum Leona Diakona:
"W jednym uchu wisial u niego kolczyk zloty, ozdobiony dwoma wisiorami z rubinem, wstawionym miedzy nimi...".
Ponadto (wspomina o tym Hensel) rozne znaleziska w grobach niektorych druzynnikow ruskich (od X w.). Zwyczaj ten mial ponoc przetrwac co najmniej do XIV w.
Ragnar z lasu
Potrzebuje paru namiarów na jakie¶ ksi±zki strony internetowe etc. podejmuj±ce tematy obróbki ko¶ci na ozdoby i elementy strojów s³owiañskich VIII-X wiek... By³bym "d¼wiêczny" za ka¿d± informacjê, ka¿dy link.
Vislav
Witam
Tutaj masz du¿y zbiór linków:
Antler, Bone, and Ivory Carving Links

Pozdrowienia Vislav
Pawe³ Lipnicki
W niektórych (starszych) dzie³ach, traktuj±cych o s³owiañszczy¼nie
- zw³aszcza zachodnich- mo¿na trafiæ na tzw.ozdoby i figurki z Mnikowa.
Niestety mnikowskie zbiory okaza³y siê falsyfikatami ( podobno
studenci siê nudzili...) smile.gif . natomiast sporo przyk³adów jest w
wydawnictwach z terenów dawnej Jugos³awii ( i Czech dzisiejszych)
polecam równie¿ wizytê w stolicy (Muz. Archeologiczne i Etnograficzne)
i w Muz. Diecezjalnym w P³ocku.
Vlasta
Hej!
Tu jest trochê rzeczy z Nowogrodu http://esoserver.narod.ru/Pagan/Dr_nov/dn_kost.htm
A tu z Giecza http://www.giecz.obywatel.pl/Zabytki/Lista.html
i zawieszka ze Starej £adogi
Pozdrawiam!
Vlasta
Nostaven
W³a¶nie - jakie ozdoby proponujecie dla s³owianki (raczej bez nalecia³o¶ci ruskich czy wikiñskich)?
Jest jaki¶ symbol charakterystyczny, najczê¶ciej siê powtarzaj±cy (jak m³ot Thora u Wikingów)?
I z czego ewentualne ozdóbki powinny byæ wykonane?
Pablo
Nostaven,
Cze¶æ tu pablo , tak siê sk³ada , ¿e zajmujê siê tym tematem (tak¿e od strony technicznej).
Typowo kobiec± ozdob± s³owianek by³y lunule , wykonywane ze srebra, lub innych metali . Co do nalecia³o¶ci , to zawsze pojawia³y siê obce wzorce kulturowe ( wiadomo s³owianie handlowali i wojowali zarówno z pó³noc± i po³udniem Europy.
pozdrowienia.
W³ost
Najprostsze i stuprocentowo s³owiañskie ozdoby to kab³±czki skroniowe. S± na tyle charakterystyczne dla s³owianek, ¿e po nich czêsto okre¶la siê dany pochówek w³a¶nie jako s³owiañski. Wykonywano je w zasadzie ze wszystkich znanych metali (mo¿e poza cyn± ale te¿ g³owy nie dam) w wielu odmianach i rozmiarach, zale¿nie od regionu.
Sevin
A jakie¶ typowo s³owiañsie ozdoby ale dla mê¿czyzn? Jakie motywy przewa¿a³y w okolicach X w.?
Gere
Dla kobiet i mê¿czyzn Kaptorgi!!!! Jezeli chodzi o ozdoby to zapraszam do zerkniêcia na wyroby Grega z Poznania...spotkasz go na ka¿dej dobrej imprezie wczesno ¶redniowiecznej.
Nostaven
To mam jeszcze jedno pytanie, troche konkretniejsze: a jakie¶ paciorki? Koraliki z czego? Pewnie szklane, ko¶ciane, mo¿e jakie¶ drewniane... A ceramiczne? I jak by one mia³y wygl±daæ? (Nie tylko ewentualne ceramiczne, ale na przyk³ad drewniane, bo wszyscy mówi±, ze takie by³y, ale jak one wygl±da³y? )
Zygmunt
Zobacz Chmielowska Aldona, Wyroby szklarskie z X- XIII wieku na stanowisku I w Gdañsku, Gdañsk Wczesno¶redniowieczny, tom III, Gdañsk 1960, str 105- 157.
Vlasta
Hej!
Paciorki mog± byæ szklane, z metalu (srebrne, rzadko z³ote), z bursztynu, z krwawnika, ametystu, fluorytu, kryszta³u górskiego, w Wroc³awiu znaleziono paciorki z orzechów laskowych.
Wrzucam parê linków do stron, gdzie s± zdjêcia paciorków, (niekoniecznie s³owiañskich), ¿eby¶ móg³ rzuciæ okiem, czego szukaæ.
Za jaki¶ czas postaram siê dostarcyæ wiêcej, i bardziej pouk³adane.
Pozdrawiam!
Vlasta
http://www.kcn.ru/tat_ru/universitet/archeol/torg.htm
http://www.arkeodok.com/Viking%20single%20...eads/index.html
http://www.oldladoga.spb.ru/rus/collection/
http://www.muzarp.poznan.pl/archweb/gazoci...g/rozdzial7.htm
http://esoserver.narod.ru/Pagan/Dr_nov/dn_stekl.htm
Vlasta
Do mojego posta powy¿ej: orzechy nie czosnek a l.askowe, niech kto¶ co¶ zrobi z t± cenzur± crazy.gif smile.gif
Vlasta
Simbelmyne
A do kiedy u¿ywano paciorków szkalnych? Czy mo¿na by³o ich u¿ywaæ w XIV w na przyk³ad albo pocz±tku XV? Je¶li tak, to gdzie i jak?

Pozdrawiam! smile.gif

Simbelmyne
Vesna_
a ja chcialabym sie dowiedziec gdzie moglabym dostac takie guziki do wierzchniej sukni (wczesne sredniowiecze) jak w zalaczniku. szukalam na allegro, targowisku, stronach.. nic nie ma;/
Vlasta
Vesna - o ile dobrze zrozumia³am, chodzi Ci nie o guziki,a o zapinki ¿ó³wiowate. Bywaj± czasem do kupienia na festiwalach, ale to jest element kostiumu skandynawskiego, nie s³owiañskiego. (wprawdzie je¶li dobrze pamiêtam, to wystêpowa³y na Pomorzu, czy na Rusi, ale raczej wi±¿e siê je z osadnikami skandynawskim na tych terenach, nie z ludno¶ci± miejscow±).
Pozdrawiam!
Vlasta
Vesna_
aha, no wiec tu wychodzi moja kiepska wiedza:P jednak to zdjecie ktore zamiescilam to bylo podpisane ze to suknia wczesnosredniowieczna slowianska:) ale moze z pomorza:) tak wiec czy kobiecy z tego okresu nie posiadal guzikow/zapinek zolwiowatych?(ciekawa nazwa notabene:D) jak wiec byly przypinane np naszyjniki miedzy ramiaczkami w wierzchniej?
Vlasta
Hej! Co do guzików, to w Polsce raczej z tym kiepsko, praktycznie nie wystêpuj±, w znaleziskach wielkomorawskich i ruskich, owszem, s±.
Naszyjniki mozna po prostu zak³adaæ na szyjê, zamiast przypinaæ, te¿ dobrze wygl±da icon_wink.gif
Pozdrawiam!
Vlasta
krax
Poza tym s³owiañskie wierzchnie nie by³y na rami±czkach (pewnie masz na my¶li fartuch skandynawski)...
Vesna_
icon_rolleyes.gif to na czym przepraszam byly jak nie na ramiaczkach? bo z tego co widzialam i czytalam to slowianskie wczesne sa na ramiaczkach smile.gif
Vlasta
Szczerze mówi±c, ja siê te¿ nie zetknêlam w ikonografii z kieckami s³owiañskimi na rami±czkach, no chyba, ¿e rosyjski sarafan, ale to i tak (podobno) dopiero po okresie wp³ywów mongolskich....
Pozdrawiam!
Vlasta
Kadlin
S³owiañskie suknie wierzchnie by³y to normalne kiecki tylko troszke krótsze - tak do po³owy ³ydki i mia³y krótkie rêkawy.

Vlasta - co do wystepowania sukni fartuchowych na pomorzu czy da³aby¶ rade podac cos wiecej na ten temat bigsmile2.gif , bo ostatnio spotkalam sie z rycina stroju kobiecego gdzie w³asnie byla kobieta ubrana w co¶ co wyglada w³asnie jak suknia fartuchowa na szelkach. Ksiazka jest po ukraiñsku a ja niestety nie znam akurat tego jezyka na tyle dobrze by bez problemow czytac icon_sad.gif . Podpis do ryciny by³ "вбрання селян, X-XI", miala na sobie naszyjniki i lunule ale na szyji a nie podwieszane do brosz .

Vesna - zdiecie ktore za³±czy³a¶ to zdecydowanie brosze zó³wiowe, nie wiem skad je zaczerpnelas, ale po haftach poznaje ze jest to ubiór jednej z dziewczyn z Silver Wolfa - grupy z Rosji, a oni odtwarzaj± ruskich wikingów. smile.gif

Pozdrawiam!
Vlasta
Hej! W ksi±¿ce U ¼róde³ Polski z serii Polska.Dzieje cywilizacji i narodu by³o zdjêcie takiej zapinki ¿ó³wiowatej, podpisanej Pomorze, X (?) wiek (w za³±czniku) i opisanej jako element kobiecego stroju skandynawskiego. Co do ksi±¿ki, to zdaje siê, wiem, o której mówisz icon_wink.gif "вбрання селян" to po prostu "odzie¿ mieszkañców wsi", przy czym nie wiem, czy po prostu nie wykorzystali wzorów etnograficznych w tym przypadku... dunno.gif
Pozdrawiam!
Vlasta
Vesna_
co do bizuterii - natknelam sie ostatnio na bizuterie emaliowana - z VII w. Sa to tereny Wysp Brytyjskich. Zastanawia mnie czy taka bizuteria mogla sie rozprzestrzenic i czy byla obecna w kulturze wczesnych slowian? (X-XI w) w zalaczniku fotka bizuterii. pzdr
Vesna_
no tak, zalacznik...
Berek
Hej Vesna_ tongue.gif

Je¶li nie odtwarzasz VII wiecznej wyspiarki ;) lepiej nie inwestuj w ¿adn± tak± bi¿uteriê... ZAle¿y jaki dok³adnie wiek chcesz odtwarzaæ... Oczywi¶cie nikt nie zabrania Ci zamówienie sobie takiego cuda u z³otnika ( o cenie nie wspominam :P) ale raczej je¶li chcesz je¼dziæ na wczesne imprezy z tego pomys³u zrezygnuj... Od VII w do X w. naprawde du¿o sie zmieni³o. Wystarczy wzi±¶æ sobie pierwsz± ksi±¿kê traktuj±c± o skandynawach :P i zaj¿eæ ile by³o stylów w ich sztuce i jej datowanie. Je¶³i chodzi o bi¿uterie s³owiañsk± to oczywi¶cie okaza³o¶æ jest skromniejsza od skandynawskiej, choæ i tak widaæ niekiedy wysoki poziom warsztatu rzemie¶lniczego. Na Twoim miejscu (choæ kobiet± nie jestem :P ) szczególn± uwagê zwróci³ bym na srebrne paciorki, zausznice, naszyjniki/grzywny(³adna jest w muzeum krakowskim i moim zdaniem nale¿a³ do kobiety :P, oczywi¶cie dam za³±cznik ;) ) ,bransolety , pier¶cienie, kab³±czki :P, kaptorgi etc. najlepiej przej¿eæ ksi±¿eczkê PAni Hanny Kocki-Krenz pt:"Bi¿uteria Pó³nocno-Zachodnio-S³owiañska we wczesnym ¶redniowieczu" oprócz tego rozpocz±æ studia z czasopismami archeologicznymi, oczywi¶cie dostêpno¶æ do tych ksi±¿ek jest bardziej ograniczona ni¿ do ksi±¿ek popul.-naukowych traktuj±cych kulture skandynawsk±, ale my¶le ¿e jest to barjera do przej¶cia. Ksi±¿ke wy¿ej wymienion± mo¿na zakupiæ po wy¿szej cenie :P na allegro smile.gif a po ni¿szej w ksiêgarniach wysy³kowych ;). W razie jaki¶ problemów pisz maila wkoñcu masz mojego ;).

Pozdrawiam
Berek

P.S.

Przepraszam za jako¶æ zdjêcia mia³em ma³pkê nie mog³em u¿yæ flesza i bez statywu angsad.gif (oczywi¶cie je¶li kto¶ ma wolne pieni±¿ki i chce sfinalizowaæ mi nowy aparat moge jeszcze raz zrobiæ fotki :P)
Dobrawka
A czy masz mo¿e zdjêcie naszyjnika z kamieni po³szlachetnych, który le¿y do góry na prawo od grzywny?? A moze jakie¶ informacje na jego temat??
Vesna_
a co sadzicie o bizuterii, np pierscieniach z napisem z glagolicy? historyczne?
krax
Vesna widzê,¿e ca³y czas interesuje Ciê co¶ z kultury materialnej-nie pro¶ciej by³oby w takim wypadku przejrzeæ jak±¶ ksi±¿kê na ten temat,chocia¿by jakiego¶ Hensla albo Kostrzewskiego? To na prawdê u³atwia ¿ycie. Nawet jak j± pobierznie przej¿ysz,to bêdziesz mia³a jakie¶ ogólne pojêcie i wiele rzeczy Ci siê wyja¶ni. Oczywi¶cie przy okazji powstanie ca³a masa innych pytañ,ale warto. smile.gif
Vlasta
CYTAT(Dobrawka)
A czy masz mo¿e zdjêcie naszyjnika z kamieni po³szlachetnych, który le¿y do góry na prawo od grzywny?? A moze jakie¶ informacje na jego temat??

Hej! jako, ¿e by³am ostatnio w krakowskim muzeum, sfotografowa³am ten naszyjnik. Le¿y w gablotce z opisem "Oko³o roku 1000".
Pozdrawiam!
Vlasta
Wasilko
Jakie kamienie to s±? Czerwone to mog³y by byæ karneole, a te bia³e? Kryszta³ górski? Ale s± jakie¶ matowe. Wydaje mi siê, ¿e kryszta³y górskie raczej powinny byæ bardziej przezroczyste...
Dobrawka
Dziêki serdeczne Vlasta, kochana jeste¶, ¿e pamiêta³a¶. heart.gif

Kryszta³ górski nie zawsze jest przezroczysty, czasem w³a¶nie tak wygl±da.
Vlasta
Cieszê siê, ¿e siê podoba³o smile.gif i od razu wrzucam jeszcze inne fotki - naszyjnik (grzywna) i zausznice
Pozdrawiam!
Vlasta
snaga
A w³a¶nie, zausznice z krakowskiego muzeum. Zd±¿y³am siê ju¿ jakiemu¶ tamtejszemu panu poskar¿yæ, ¿e brakuje mi szczegó³owych opisów eksponatów, zw³aszcza w nowo otwartym dziale.
Pan doda³ mi otuchy tym, ¿e podobno by³o ju¿ jakie¶ zebranie w tej sprawie.
Ale do rzeczy. Przygl±da³am sie tym zausznicom i przygl±da³am, i do koñca nie by³am przekonana z jakiego materia³u zosta³y wykonane. Na fotce wygl±daj± na srebro, ale w s³abym ¿ó³tawym o¶wietleniu w muzeum nie by³am tego taka pewna. Wiecie co¶ na ten temat? I z którego stanowiska one pochodz±?
O ile pamiêtam s± tam jeszcze jedne, trochê pó¼niejsze zausznice - jak tylko wybiorê siê tam nastêpnym razem pstryknê zdjêciê i dorzucê smile.gif
Korinka
Z tym nieopisaniem to niestety standard angsad.gif ja w sobote by³am w Gdañsku i jedyne co mo¿na siê dowiedzieæ, to to, ¿e co¶ jest ¶redniowieczne... czasami nawet nie ma opisu co to ju¿ nie mówi±c o choæby przybli¿onym datowaniu. Ale co do zausznic, to mogê jeszcze sprawdziæ w ksi±¿ce ale zazwyczaj by³y robione ze srebra wiêc bardzo prawdopodobne, ¿e te te¿.
Vlasta
Hej! No w³a¶nie - jak czego¶ cz³owiek nie wie, to z opisu w gablotce siê nie dowie na pewno. Chyba, ¿eby siê turystom g³owy nie przegrza³y od wysi³ku umys³owego anger.gif W Toruniu by³o to samo... W ka¿dym razie pani na krakowskiej wystawie mnie pociesza³a, ¿e ma w ci±gu roku wyj¶æ katalog, mo¿e tam co¶ konkretnego napisz±.
W za³±czniku paciorki z Opola, XI w (muzeum we Wroc³awiu)
Pozdrawiam!
Vlasta
Zawisza
To i ja siê skuszê na ma³e pytanko. Ostatnio czyta³em sobie artyku³ pani Lewaszewej
"Браслеты, М., 1967, // Очерки по истории русской деревни X-XIII вв. // Труды ГИМ, 43, редактор: Рыбаков Б.А." i tam jak wó³ pisze, ¿e bransolety - grzywny tak chetnie uwa¿ane na równi za ozdobê mêsk± znajdowane by³y jedynie w grobach ¿eñskich bardzo ale to bardzo rzadko w mêskich. Artyku³ jest do¶æ stary wiêc mo¿e posiadacie co¶ co potwierdzi noszenie grzywien do stroju mêskiego. Chodzi mi szczególnie o wykopaliska z terenu po³udniowo - wschodniej Rusi X - XIw.

pozdrawiam Zawisza
Rabiega
Co do ¿róde³ :
O noszeniu grzywien przez mê¿czyzn pisa³ Thietmar w swej "Kronice",za¶ co do Rusi Nestor pisa³ w 1015 r. ¿e gdy ks. Borys obdarzy³ swojego s³ugê, to : "zawiesi³ by³ mu grzywnê z³ota wielk±".
Prawdopodobnie nosz±cy taka ozdobê podkre¶la³ w ten sposób swoja przynale¿no¶æ do wysokiego rodu, lub stanu, lub te¿ oznajmia³ wszem i wobec swoje zas³ugi wobec suzerena/pana/w³adcy (niepotrzebne skre¶liæ).
Tak grzywny jak i kaptorgi czê¶ciej znajdowane s± w kobiecych pochówkach.
Obecnie za¶ i jedne i drugie czê¶ciej niestety noszone s± przez lansuj±cych siê facetów o nieprzesadnej urodzie szczerba.gif ni¿ przez nadobne niewiasty.
Pozdrawiam -
Rabbi
Vlasta
Trochê bi¿uterii - i nie tylko - wielkomorawskiej http://www.national-geographic.cz/detail.asp?id=1079
Pozdrawiam!
Vlasta
snaga
Paciorki wykopane na Górze ¦w. Wawrzyñca i pokazane na wystawie czasowej w Muzeum Archeologicznym w Krakowie. Niestety jako¶æ zdjêæ pozostawia wiele do ¿yczenia, za co z góry przepraszam - o¶wietlenie górne bardzo czêsto uniemo¿liwia³o manewrowanie aparatem angsad.gif
snaga
I jeszcze raz paciorki, trochê kab³±czków i pier¶cionków.
Bogumi³
Zapinki, paciorki, grzebyki etc.

Skoro ju¿ od¶wie¿am temat szczerba.gif
Pilnie szukam wzorów zdobieñ s³owiañskich; najlepiej wielkomorawskich lub po³udniowopolskich ornamentów spiralnych. Gdzie¶ przepad³o mi ich przedstawienie aczkolwiek pamiêtam ¿e by³y to ryciny przypominaj±ce nachodz±ce na siebie ko³a: 000
Bogumi³
Wci±¿ szukam tych ornamentów; mia³em je gdzie¶ na dysku w liczbie kilkunastu wzorków ale szlag je strzeli³.
Przejrza³em ju¿ zasoby FREHA i Google icon_sad.gif
Bratomir
A mo¿e mi kto¶ powiedzieæ co¶ o kab³±czkach (tak sie to nazywa? bo widzia³em te¿ nazwê "kob³±czek")
widzia³em te¿ kab³±czki spiralne. chodzi mi o jakie¶ zdjêcia informacje. i inne przedmioty które mo¿na wykonaæ z drutu.

pozdrawiam
Rabiega
CYTAT(Bratomir @ 17:31 09.03.2007) *
A mo¿e mi kto¶ powiedzieæ co¶ o kab³±czkach (tak sie to nazywa? bo widzia³em te¿ nazwê "kob³±czek")

Szukaæ siê nie chcia³o?
Page
Witam!

Czy kto¶ posiada w swojej kolekcji dok³adniejsze zdjêcia/ryciny zakoñczeñ ³añcucha z Borucina?
Na tym zdjêciu nie widaæ wszystkich szczegó³ów niestety.

http://storm.nazwa.pl/wiki/images/2/20/Skarb_borucin.jpeg
Jannet
Czy ma kto¶ z was opatentowany sposób na noszenie kab³±czków na paseczku w przypadku posiadania grzywki ?:D
Ma³gorzata M
my¶le, ¿e ta informacja w tym miejscu bêdzie najbardziej po¿yteczna. Pañstwowe Muzeum Archeologiczne w Warszawie tydzieñ temu otworzy³o czasow± wystawê "Skarby Wieków ¦rednich" gdzie zamieszczamy 600 zabytków- wy³±cznie oryginalnej bi¿uterii, w tym skarb z Borucina. Wystawie towarzyszy katalog- 25 z³, z ilustracjami i dosyæ ciekawymi opisami. jest to chyba najlepsza okazja do obejrzenia bizuterii srebrnej, z³otej, cynowej, o³owianej, bursztynowej, szklanej, z kamieni pó³szlachetnych itp z wczesnego ¶redniowiecza i z terenów slowiañskich- zachodnich ale te¿ i wschodnich (PMA kopa³o niegdy¶ na wschodzie...)
Wystawa bêdzie je¼dzi³a po kraju, czuwajcie, nie przegapcie, lepiej sie to ogl±da ni¿ w publikacji.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.