Jak i z czego wykonaæ ko³pak?
Welna i futro. A wykonanie zale¿y od tego jak mia³by on wygl±dac i dla kogo mia³by byc. Moze chociaz jakas rycinka...? Wtedy mo¿na pomoc.
Interesuj± mnie ogólne informacje na temat wykonania ko³paków. Znalaz³em wykrój ko³paka sk³adaj±cego siê z dwóch identycznych czê¶ci, ale wydaje mi siê, ¿e istnia³y równie¿ ko³paki z osobno wszytym dnem (czy te¿ wierzchem). Ponadto, jaka by³aby odpowiednia wysoko¶æ/d³ugo¶æ p³omienia. Ca³y czas chodzi mi o elementy stroju biedniejszej czê¶ci szlachty.
Poszukaj w bibliotece (powinno byc w przecietnej miejskiej) ksiazki pana K. Moszyñskiego "Kultura ludowa slowian" tomI - kultura materialna. Jest tam dosyæ obszerny rozdzia³ o nakryciach g³owy w tym o ko³pakach, mo¿e znajdziesz co¶ dla siebie.
czy futro z szynszyli bylo uzywane na czapki i kolpaki ?
Szynszyle s± wiadomo w co
A tak powaznie to tez bym sie z checia dowiedzia³ czy synszyle sie nadaja na czapke
Teoretycznie nadaj± siê znakomicie.Gorzej z historyczno¶ci±
szynszyli jako dawców czapek dla polskiej szlachty.
Poszukiwane by³o raczej inne zwierz±tko na "S"- soból.
pzdr! P.
moze wypiszmy jakie mo¿na urzyæ a jakich zdecydowanie siê niepowinno i przy okazji jak mo¿na by to zdobyæ (futerko z brzuszka nied¼wiedzia lub wilka jeszcze nigdzie go niespotka³em za to widzia³em np renifera
)
futra sobole, rysie, jenotów, wilków, niedzwiedzi, zajêcy, lisów, baranów, kozy d³ugow³osej, sarny zimowe, psie, królicze... starczy?
wystarczy wej¶æ na net i potem wpisaæ taki adres
http://www.clawantlerhide.com/
albo do nas do Kielc przyjechac i zamówiæ, mamy znajomego ku¶nierza i sprowadza futra na zamówienie + dla braci szlacheckiej robi troszku po znajomo¶ci wiêc wychodzi taniej ni¿ gdzie indziej.
Pozdrawiam
Kiedy¶ chyba widzia³em jakiego¶ szlachetkê w nutriach
¯e niby czemu nutria nie?
A bo to nie nasz gatunek.
Pozdrawiam
Jarek P.
jakiej szerokosci powinna byc skora uzyta od szycia czapy kozackiej?
nutria p³d.amerykañski gryzoñ pó³wodny, hodowany dla futra;
nutria - (Myocastor coypus); du¿y gryzoñ z rodziny nutriowatych zamieszkuj±cy brzegi zbiorników wodnych na obszarze le¿±cym od Brazylii po Patagoniê.
G³owê ma du¿± z krótkimi uszami, palce nóg spiête b³on± p³ywn±. Tu³ów ³±cznie z g³ow± ma d³ugo¶æ oko³o 50 cm, ogon niewiele krótszy. Ciê¿ar dochodzi do 10 kg. Pokryta jest gêstym, ciemnobr±zowym futrem. Aktywna podczas dnia, doskonale p³ywa i nurkuje, a od¿ywia siê ro¶linami wodnymi. Hodowana w Polsce nutria niekiedy dziczeje, ginie jednak na swobodzie w czasie ostrych zim.
Do Europy trafi³a pod koniec XVI wieku wiêc raczej hodowla na skórki dla szlachty odpada, poleca³bym dla biednejszej szlachty i kozaków trzymaæ sie baranów ró¿nych gatunków i królików.
Je¿eli odtwarzasz bogat± szlachciankê/magnatkê - bia³a nutria ujdzie, zw³aszcza w 2 po³.XVII w. i pó¼niej.
Zwierz±tko by³o rzadkie w Polsce - przez to do¶æ cenne...
Poniewa¿ nie znalaz³em czego¶ co odpowiada³oby moim wymaganiom chcia³bym siê czego¶ dowiedzieæ na ten temat:
1. Jakie rodzaje czapek obowi±zywa³y w tamtejszych czasach, a tak¿e jakie by³o ich odniesienie co do pozycji spo³ecznej.
2. Jakich materia³ów u¿ywano do ich produkcji (poza futrem).
3. W jaki sposób je szyto (chodzi mi o wykroje), i jak je wykañczano.
4. W jaki sposób, i czym by³y przyozdabiane.
Konkretnie na pytania nie odpowiem, ale zachêcam do przej¿enia stronki Wolnej Kompani Sarmackiej. Jest tam ³adne opracowanie na temat strojów, miêdzy innymi o ko³pakach...
http://156.17.3.106/wks/viewart.php?where_.../wks/stroje.php
Dziêkuje Ci bardzo, dobra strona szkoda tylko ¿e nie ma nic o robieniu czapki od podstaw. Nie mniej jednak bardzo dziêkuje.
Pierwsza uwaga.
Przejrzyj net i wybierz wzór.
W XVII wzorów jest sporo.
Skóra z włosem (wyprawiona)
Polecam lisa naturalnego (rudzielca).
Jak wybierzesz wzór postaram się pomóc.
Z tego co poczyta³em to wystêpowa³y ró¿ne formy czapek w Polsce. Ko³paki z aksamitna g³ówk± obszywane futrem rozcinanym z przodu lub nie:
Futro wystêpowa³o jako w±ski lub szeroki pas. By³y tez ko³paki bez futra wykonywane z filcu z wysokimi g³ówkami:
czasami nawet z³amanymi i zwisaj±cymi w ty³:
By³y czapki filcowe niskie tzw. wêgierki:
i czapki wysokie filcowe z p³ask± g³ówk± takie jak na portrecie króla Stefana Batorego
Ciekaw jestem czy przy ko³pakach z futrem stosowano g³ówki filcowe. Takie ko³paki z futrem nie przynale¿± tylko do polskiej mody. Na wielu obrazach przedstawiaj±cych zimow± porê na zachodzie europy widaæ takie czapki w¶ród ¿o³nierzy. Z technicznego punktu widzenia trzeba uszyæ rêkaw z aksamitu lub sukna i obszyæ go dooko³a futrem. Futro powinno byæ podszyte materia³em.
Tu dokumentacja fotograficzna szycia mojej pierwszej czapy
http://www.xvii.tylkotu.pl/czapa/ moze to cos pomoze, oby tylko nie zaszkodziło
w Gniewie jeden z Ukraińców miał rękaw w czapie ze skóry tzn włosem do środka. Pytam go po co i dlaczego tak? A on mi mowi że wódka chłodniejsza jak sie ją tam trzyma
a ty inne linki moze pomocne bede
http://www.kismeta.com/diGrasse/patterns.htmhttp://www.xvii.tylkotu.pl/m/
Apropo tych wêgierek filcowych i ich wariacji do kiedy by³y one u¿ywane przez szlachtê? Na rolce widaæ ich sporo na g³owach ale jak to wygl±da³o w pó¼niejszych latach? Czy mo¿na podaæ mniej wiêcej jaki¶ okres kiedy zarzucono ju¿ noszenie przez szlachtê/jazdê tego typu nakrycia g³owy?
Jak juz temat rozszerzy³ siê o magierki to czy kto¶ jest w stanie mi poradziæ jak usztywniæ filc po jego ukszta³towaniu.
Preparat o nazwie £uga czyli krochmal w plynie. Bezpieczny, je¶li co¶ nie wyjdzie ( i na deszczu) ³atwo siê wyp³ukuje
Jak my¶licie, z czego by³a wykonana g³ówka w tym ko³paku?
http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/wks/ryciny/s...i/tarnowski.jpgS±dz±c z bogactwa ¿upana stawia³bym na co¶ drogiego - aksamit czy inny zbytek. Jak w takim razie zapewniona by³a sztywno¶æ g³ówki - jest do¶æ wysoka. I z ilu czê¶ci mog³a byæ szyta, 2, 4?
A futro jakie by¶cie tu dali - lis/inny królik czy raczej te¿ co¶ drogiego?
Ja bym stawia³ raczej na we³nê (flausz), wykonan± z dwóch kawa³ków materia³u, oczywi¶cie z podszewk±. Sam mam tak± i ³adnie stoi jak trzeba, chocia¿ ja preferuje nosiæ j± opuszczon±. U¿ywam futra z lisa, polecam, bardzo fajne zwierz±tko czapeczne
P.S. a i jeszcze co do we³ny, zas³ysza³em, ¿e materia³ na czapie ma byæ taki sam (kolor te¿) jak materia³ u¿yty na okrycie wierzchnie. Móg³by kto¶ mi podpowiedzieæ co¶ w tej sprawie? Dodam, ¿e interesuje mnie pierwsza æwieræ drugiej po³owy XVII w.
Taki wykroik znalaz³em. W³a¶nie kupi³em futro lisie jeszcze materia³, brosza i pióra, no a pó¼niej szycie. Mam pytanie, pióra jakich ptaków wykorzystujecie w swoich ko³pakach?
Ja osobi¶cie u¿ywam piór soko³a. Ogó³em w modzie s± jeszcze pióra innych drapie¿ników lataj±cych jak jastrzêbie.
Niestety, jak nie ma siê doj¶æ to ciê¿ko o pióra drapie¿ników. A tak z innej beczki, czy móg³by kto¶ wrzuciæ wykroje magierki/ instrukcjê jak uszyæ, by³bym wdziêczny.
Adam
Bêdê musia³ pochodziæ po lesie i poszukaæ jakiego¶ pad³ego ptaszyska
Co do magierki to poszukaj na tej stronce
http://www.kostym.cz/ wydaje mi siê ¿e co¶ o magierce byæ powinno.
CYTAT(snajpher @ 14:31 28.07.2010)
Bêdê musia³ pochodziæ po lesie i poszukaæ jakiego¶ pad³ego ptaszyska
W ¶wietle polskiego prawa zbieranie piór ptaków drapie¿nych i chronionych, nawet le¿±cych na ziemi lub z ptaków pad³ych, jest nielegalne. Temat by³ ju¿ omawiany na fresze. Najlepiej odezwaæ siê do pobliskiego zoo, azylu ptaków etc z pro¶b± o lotki - na ogó³ nie odmawiaj± (swoje z myszo³owa mam z zoo w-wa).
Kruk te¿ mo¿e byæ, i te¿ jest chroniony
To mnie czeka przeprawa z tymi piórkami:-) Czy podszewka z lnu bêdzie w³a¶ciwa? Planujê zrobiæ ko³pak, wierzch we³niany w kolorze czerwonym z ¿ó³t± lnian± podszewk± obszyty lisem z rozciêciem. Jakie¶ rady co do wykonania chêtnie widziane. Pozdrawiam
W ko³pakach by³y równie¿ pióra np strusie patrz np portret chmielnickiego
co do piór drapie¿ników to sa nielegalne ale spróbuj np piór pawich ale nie z ogona a ze skrzyde³ lub grzbietu - b podobne do orlich czy wronich zamiast kruczych.
Zastanawiam sie czy np pêczek ma³ych barwionych strusich piór nie imitowa³ by np tych pêków przy czapach ( chodzi mi o czaple )
W tamtych czasach wykorzystywano czaple pióra -zreszt± nazwa klejnotu -egreta -noszonego zarówno przy kapeluszach zachodnich jak i przy czapach tak¿e w Polsce tak siê nazywa³a. Swego czasu mia³am kontakt z le¶nikami którzy czasem sprzedawali czaple pióra. Oni robi± odstrza³y kontrolowane czapli. Tyle ¿e trzeba wtedy pytaæ ich w tym sezonie. Mo¿e warto by³o by tak ich poszukaæ ? Tak swoj± droga je¶li kto¶ mia³ by mo¿liwo¶æ doj¶cia do takich pór to bardzo proszê o kontakt.
Czaple mozna strzelaæ na terenie stawow hodowlanych ca³y rok (z tego co pamiêtam). Mo¿e tym tropem...
K³aniam siê,
Mam pytanie - czy na ko³pak zdadz± siê pióra ba¿ancie? Mam akurat trochê, i jestem w stanie za³atwiæ wiêcej, ale nie wiem, czy bêdzie "koszernie". Pióra s± do¶æ d³ugie (przesz³o pó³ metra), i nie bardzo wiem, jak siê do tego zabraæ. Mo¿e jako¶ przycinano te pióra? A mo¿e ba¿anty wcale siê nie nadaj±?
Przy okazji, spotka³em niedawno faceta handluj±cego futrami - mia³ dziki, jelenie i daniele (tak siê przynajmniej zaklina³) Czy które¶ z tych trzech zda³oby siê na ko³pak? Facet powiedzia³, ¿e trafiaj± siê ró¿ne futra, ale trzeba siê tam krêciæ i ci±gle pytaæ.
Pozdrawiam.
Ba¿ant to ptak do jedzenia, a nie obnoszenia siê przy ko³paku. Stosowano pióra ptaków drapie¿nych wliczaj±c w to kruki. Wyj±tkiem by³y czaple (rajery) i ¿urawie. Co do futra to przyznam, ze z takich zwierzaków ko³paków nie widzia³em i nie spotka³em w literaturze ale mo¿e jest to tylko kwestia mojej niewiedzy wiêc siê nie zarzekam.
Czo³em!
Ja widzia³em czapki z takiego futra o jakim piszesz u ch³opaków ze Stanicy. Tylko teraz nie jestem pewien czy to by³ dzik czy sarna...
Ursus czytaj ze zrozumieniem Mateuszowi chodzi³o, ze nie widzia³ na ikonografii i nie znalaz³ w ¼ród³ach
teraz ja¶niejsze?
CYTAT(Krzysztof @ 21:14 27.01.2011)
Ursus czytaj ze zrozumieniem Mateuszowi chodzi³o, ze nie widzia³ na ikonografii i nie znalaz³ w ¼ród³ach
teraz ja¶niejsze?
A kto powiedzia³ ¿e ja siê odnosi³em do postu Parufki?
Dziêki za obja¶nienie, bêdê musia³ pokrêciæ za innymi piórkami; a szkoda, bo ba¿ancie bardzo ³adne.
Co do futer, to najchêtniej wystara³bym siê o lisa, ale pewnie przysz³oby na niego trochê poczekaæ.
Pozdrawiam.
Ale nasze ko³paczki w 100 % s± do poszycia od nowa wiêc siê nie sugeruj :P
Czolem!
Gdzie mozna nabyc szkofie, engrete lub inne ozdoby do kolpaka?
Pozdrawiam!
CYTAT(HELEMARDA @ 23:07 23.06.2011)
Gdzie mozna nabyc szkofie, engrete lub inne ozdoby do kolpaka?
Bardzo ³adne dzierga AndrzejM z TJD.
No i oczywi¶cie super-ekstra-mega-wypas egrety, szkofie i trzêsienia jubilerskiej roboty z prawdziwego kruszcu u Kayi To³ysz.
A gdzie mo¿na dostaæ wykrój ko³paka z krótkim rêkawem, nie licz±c tego ju¿ podanego w tym temacie?
Ko³paka z rêkawem? :|
Co¶ siê zmieni³o w terminologii przez ostatnie dwa miesi±ce?
Kolego to co nazywasz rekawem to pewnie jezor a druga opcja to glowka.O wykroj ciezko bo wiekszosc ludzi szyje kolpaki patrzac na ikonografie i tyle.Przepraszam za ortografie ale pisze z telefonu
.
Witam
Czy nadaj± siê do ozdoby czapy szlacheckiej pióra kondora wielkiego?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.