Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Orygina³y
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
MUMIN
Sory za opiesza³o¶æ w dzieleniu siê swoim "leksykonem" bigsmile2.gif ale jako¶ czasu nie ma a i wola³ bym zamieszczaæ co¶ o tych ³ukach razem ze zdjêciami repliki mojego wykonania
kiedy¶ na pewno

a teraz pytanie co to za ³uk z "brzegu"

"³uk z Brzegu
- zachowany ³uk pochodz±cy z Polski o d³ugo¶ci 199,5 cm wykonany z cisu. Charakterystyczna dla tego ³uku jest pozostawiona du¿a liczba nieobrobionych sêków, a tak¿e dwa wy¿³obienia -po przeciwnych stronach ramienia- na ciêciwê oraz jeden zaczep na przeciwleg³ym ramieniu."
¼ród³o ma³o fachowe ale od czego¶ poszukiwania trzeba zacz±æ
http://www.archery.cba.pl/l_luk.htm
Kto¶ co¶ wiêcej o tym ³uku wie?
Chaos666
CYTAT(MUMIN @ 14:59 04.05.2009) *
"³uk z Brzegu
- zachowany ³uk pochodz±cy z Polski o d³ugo¶ci 199,5 cm wykonany z cisu. Charakterystyczna dla tego ³uku jest pozostawiona du¿a liczba nieobrobionych sêków, a tak¿e dwa wy¿³obienia -po przeciwnych stronach ramienia- na ciêciwê oraz jeden zaczep na przeciwleg³ym ramieniu."
¼ród³o ma³o fachowe ale od czego¶ poszukiwania trzeba zacz±æ
http://www.archery.cba.pl/l_luk.htm
Kto¶ co¶ wiêcej o tym ³uku wie?

Witam!

Muminie, po opisie mo¿na stwierdziæ ¿e jest to ³uk podobny do tego który przedstawi³ J.Jankowski w swojej publikacji. Przedstawia³ on rekonstrukcjê ³uku Wawelskiego (jak dobrze pamiêtam), który by³ równie¿ wykonany na dwa naci±gi. Je¶li chodzi o pozostawione sêki, to przy cisie jest to normalna sprawa. ELB te¿ siê tak robi, tworz±c tzw. character bow. Ale to ju¿ chyba truizm dla ludzi obeznanych smile.gif Rozumiem ¿e masz ochotê go zrekonstruowaæ.
A mo¿e nie o to pytasz dunno.gif

Pozdro
Chaos
MUMIN
Podwójne zaczepy to nie ¿adna innowacja bo w wielu innych przypadkach ni¿ tylko ³uk wawelski a w szczególno¶ci przy d³ugich ³ukach by³y powszechnie stosowane
Krótki ³uk mo¿na zapi±æ przez kolano co przy dwumetrowym dr±gu jest to bardzo kontuzyjne, wiem po sobie

wracaj±c do tematu
Pytam o ten ³uk bo wygl±da na to ¿e jest to egzemplarz w ca³o¶ci (pisz± o dwóch gryfach)
Na kiedy jest datowany i co oznacza nazwa "Brzeg". Miejscowo¶æ jaka¶ czy ³uk znaleziono nad Ba³tykiem?

Opis nie pasuje mi do ¿adnego znanego mi znaleziska a wawelski to to na pewno nie jest
GBartek
Zamek Piastów ¦l±skich - zwany ¦l±skim Wawelem - wzniesiony na miejscu gotyckiego zamku warownego. Obecny kszta³t nada³a mu renesansowa przebudowa prowadzona przez architektów w³oskich - Jakuba Parra, Franciszka Parra, Bernarda Niurona. Zniszczony podczas oblê¿enia miasta w 1741 r., odbudowany w latach 1966 - 1990. W¶ród zbiorów muzeum znajduj± siê m.in. sarkofagi ksi±¿±t legnicko-brzeskich oraz jedyny w Polsce zachowany w ca³o¶ci ¶redniowieczny ³uk my¶liwski (XIV w.), odnaleziony podczas wykopalisk na ul. Mlecznej w Brzegu.
MUMIN
Czyli jednak wawelski ino ¦l±ski wawelski bigsmile2.gif
Dziwi mnie ¿e nigdy o tym ³uku nie s³ysza³em wcze¶niej
dziêki Gbartek teraz bêdê móg³ co¶ wiêcej poszperaæ w internecie na ten temat. A, i sk±d masz te informacje ?
GBartek
wygoglowa³em
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.