Witam!
Proponujê w tym miejscu umieszczaæ wszelkie informacje o znaleziskach ³uków ¶redniowiecznych.
Na pierwszy rzut: znalezisko fragmentu ramienia z Staregogardu/Oldenburga w pó³nocnych Niemczech, wraz z przekrojem s³ojów.
Literatura: T. Kempke "Starigard/Oldenburg. Hauptburg der Slawen in Wagrien, t. 3. Die waffen des 8.-13 Jahrhunderts", Offa-Bucher, Band 73, Neumenster, 1991.
Pozdrawiam
Niemir
BRZiemiSanockiej
Hej
Dobry pomysl, mam co nieco materialow i zamierzalem to sukcesywnie wrzucac na maja strone (Luk w dawnej Posce), wrzucal bym tylko luki z terenow Polski, niestety zaczymalem sie na Hunach, nie mam kompletnie czasu.
Poskanuje pare rzeczy to wrzuce. Mam pytanie czy ktos cos slyszal o jakichs fragmentach lukow sredniowiecznych znalezionych w Nysie?
Piotrze, jakie jest datowanie tego znaleziska?
Pozwól Wotawo ¿e jednoznacznie siê nie wypowiem, gdy¿ publikacja jest po niemiecku, a ja tego jêzyka nie znam. Stanowisko jest ogólnie datowane na VIII-XIII wiek, s±dzê ¿e w tym przedziale czasowym (wiem ¿e jest on du¿y i dla Frehowiczów ortodoksów jest to nijaka informacja) nale¿y go umie¶ciæ
Pozdrawiam
Niemir
BRZiemiSanockiej
www.bractwo.sanok.com.pl
Zapowiadane ³uki, niestety nie mam za bardzo czasu
. Rownie¿ niestety widzê zupe³ny brak odpowiedzi na propozycjê zamieszczenia informacji o ³ukach. Nikt nic nie wie, czy nikt nic nie chce wiedzieæ
. A mo¿e paru siê tajniaczy i tylko zbieraj± ale daæ co¶ to ju¿ nie, a potem siê zab³y¶nie wiedz± (najczê¶ciej niepe³n±). Przepraszam za odrobinê sakazmu ale wynika ona z moich do¶wiadczeñ z ró¿nymi "znawcami"
.
Jedno z ciekawszych znaleziska na ziemiach (obecnie) polskich czyli ³uki z Opola, niestety nie przetrwa³y wojny (II ¦wiatowej oczywi¶cie). Jedyne zdjêce jakie uda³o mi siê znale¼æ do³ó¿y³em do postu. Ale mo¿e kto¶ dotrze do ¼ród³ówego zdjêcia, gdzie¶ musi byæ w jakim¶ muzeum (albo innym o¶rodku) archeologicznym a mo¿e i opis?. To zdjêcie pochodzi z ksi±¿ki "Opole w wiekach X-XII" W Ho³ubowicz, Katowice 1956, s. 231.
Teraz odrobina komentarza. Widaæ jeden ca³y ³uk i jeden du¿y kawa³ek. Datowane na wiek X. do dok³adniejszego opisu nie dotar³em. Proszê zwróæiæ uwagê na zakoñczenia ³uku bardzo podobne do zakoñczeñ ³uku z Wawelu. Podobne usztywnienie koñców. £uk na zdjêciu ma wygiêcie najprawdopodobnie w przeciwnym kierunku do nak³adanej ciêciwy. To jest czêste przy d³u¿ej le¿±cym drewnie albo przy drewnie które po d³ugim przelegiwaniu w wilgoci zostanie wysuszone. Teraz dywagacje - je¶li by³y to ³uki z cisa i je¶li by³y wykonane z zachowaniem czê¶ci bielastej to resztki tej czê¶æi bielastej drewna mog± powodowaæ takie przeciwwygiêcie. Czê¶æ bielasta bardziej siê kurczy. Najczê¶ciej te¿ czê¶æ bielasta szybciej ulega rozpadowi i mog± byæ jej tylko fragmenty albo i nic. Je¶li za³o¿yæ np. d³ugo¶æ 180 cm to z proporcji mo¿na spróbowaæ sobie obliczyæ d³ugo¶æ tych zakoñczeñ. Poza tym ³uki wyra¿nie nie maj± sztywnego majdanu, podobnie nie mia³y sztywnego majdanu ³uki angielskie.
Teraz z innej beczki, poszukujê usilnie jakich¶ publikacji (mo¿e byæ po niemiecku lub angielsku) dotycz±cych znalezisk w Haithabu (Schleswig) oraz Oberflacht (chyba Baden-Württemberg).
I mam pro¶bê, czy mo¿na by dostaæ ksero/skan tego artyku³u (w³a¶ciwie to tylko fragmentu dot. ³uku) po niemiecku, którego ³uk zapocz±tkowa³ ten w±tek na forum?
Nie ma sprawy oto one:
Pozdrawiam
Niemir
BRZiemiSanockiej
I z ostatniej chwili:
³uk ¶redniowieczny ze s³ynnych wielkomorawskich Mikulczyc, podsy³am informacje o nim i rysunek - do¶æ ciekawy egzemplarz, prawda?
Zw³aszcza te p³askie ramiona s± do¶æ nietypowe....
Literatura: L. Polaczek, O. Marek, R. Skopal 2000, Holzfunde aus Mikulcice, [w:] Studien zum Burgwall von Mikulcice, t. 4, Brno, s. 177-202.
Niemir
www.bractwo.sanok.com.pl
Dlaczego nietypowe, to jest typowy p³aski ³uk, co oznacza, ¿e stosowano ró¿ne rodzaje. Np. Wikingom przypisuje siê stosowanie ³uków w przekroju zarówno p³askich jak i owalnych (w tym D kszta³tnych) oraz równie¿ refleksyjnych compozytowych. Te ostatnie raczej kupione, co nie budzi zdziwienia bior±c pod uwagê zasiêg skandynawskich kupcow (albo rabusiow)
Stosowanie d³ugiego ³uku, D ksztaltnego nie wyklucza stosowania w niedalekiej odleglosci p³askiego i krótkiego albo p³askiego i d³ugiego. Mo¿na by odwo³aæ siê do analogii Indian Amer. Pó³n. z ich do¶æ dobrze udokumentowan± du¿± ró¿norodno¶ci± ³uków. Unifikacja broni to racej nie wczesne sredniowiecze, cos w tym kierunku zrobili z ³ukami Anglicy (Henryk) ale i to nie byla powtarzalnosc produktu (ISO 9002
)
Dziêki za skany poczytam to moze cos wyczytam ciekawego. No i pode¶le z koñcem tyg. co¶ nowego.
Mam np. w³asne szkice ³uku z Wawelu (jest eksponowany na wystawie "Wawel zaginiony")
Z ³ukami z ¶redniowiecznymi jest poza tym trudno. odnosnie Rusi i stepów to warto zobaczyc czesci kosciane w ksiazce Medvedeva.
Nie mówiê ¿e sam ³uk jest nietypowy. Chcia³em wywo³aæ dyskusjê, gdy¿ niektórzy nasi ortodoksi w RR uwa¿aj± ¿e ³uki p³askie s± w ¶redniowieczu niehistoryczne. A tutaj dowód ¿e nie tylko...
Niemir
BRZiemiSanockiej
www.bractwo.sanok.com.pl
Na szczê¶cie lub niestety (nie pasuj±ce do ¶wiatopogl±du skre¶liæ) w RR jestem tylko go¶ciem
i nie musze sie zadawaæ z "ortodoksami". Ale tak na marginesie, oni s± ortodoksami czego?
:
Ale do rzeczy: fragment (prawie ca³y ³uk) znaleziony w bagnie Vibby, gmina Overlulea w Szwecji. W ³uku nie zachowa³y siê koñce, d³ugo¶æ zachowanego fragmentu 126 cm, ca³o¶æ prawdopodobnie 135-140 cm. W najszerszy miejscu 4,5 cm, grubo¶æ ramion max. 0,9 cm grubosc w majdanie 1,2 cm.
£uk by³ wykonany z drewna ja³owca. Na grzbiecie widaæ wyra¼ne zdobienie. Datowanie utrudnione - znaleziony w bagnie, ale na pewno ¶redniowiecze. ¬ród³o: G Rausing, The Bow, England 1997 (Wydane przez Simon Archery Foundation), ss. 160-161.
PS. o zdobieniach cos wrzuce do tematu zdobien.
Ortodoksz od wszystkiego - zw³aszcza od historyczno¶ci - co jest oczywi¶cie moim zdaniem pozytywn± cech±
Co do prezentowanego ³uku to sk±d taka pewno¶æ ¿e to ¶redniowiecze. Bez kontekstu, znaleziony w bagnie to mo¿e byæ wszystko - od neolitu po wspó³czesno¶æ. Proszê jakie¶ konkrety dlaczego ma byæ ¶redniowieczny.
Pozdrawiam
Niemir
BRZiemiSanockiej
A to ciekawe, sprawdzi³em w ksi±¿ce, któr± podawa³em. Rausing wszêdzie podpiera siê (cytuje) literaturê dotycz±c± znalezisk a w wypadku tego p³askiego ³uku nie. Za to jest podany numer katalogowy i muzeum. Ja nie mam czasu dalej grzebaæ za tym, mo¿e kiedy¶. Czyli na razie na dwoje (lub na wiêcej) babka wró¿y³a i Niemir s³usznie siê w to wgryza
. Mo¿e byæ ¶redniowieczny a mo¿e nie byæ. Ja dalej jestem za ¶redniowieczno¶ci± (bo dlaczego by nie, na morawach mogli mieæ p³askie to i gdzie indziej te¿) ale ju¿ nie tak pewnie. Wiem te¿ o fragmnecie ³uku znalezionym w osadzie Wikingów na Genlandii, te¿ by³ p³aski, ale tutaj to równie dobrze móg³ byæ ³uk jakich¶ Indian (swoj± drog± oni jeszcze indian Indianami nie nazywali wtedy, ale wiadomo o kogo chodzi)
Pozdrowienia
Nie pierwszy to ju¿ raz wyskakuje z, byæ mo¿e, g³upim pytaniem. Ma³o tego, coraz ³atwiej mi to przychodzi . Narodzi³o sieono podczas pope³niania kolejnogeo ³uku. Tym razem nie wyczyniam ¿adnego Potworka z prêtów karbonowych, czy elektrycznych pastuchów czy jakichkolwiek innych w³ókien szklanych; tym razem jest to piêkny ³uk typu wschodniego z drewienka, kleju i ¶ciêgien (syntetyczne, naturalne, któ¿ by to rozpozna³). Skoro jest ju¿ wiêc taki naturalny, to postanowi³em zrobiæ z niego replikê (oczywi¶cie z lekk± nutk± w³asnej interpretacji) jakiego¶ konkretnego ³uku. I tu problem. Wszystkie materia³y jakie mam (zdjêcia, opisy, rysunki, strony internetowe) zawieraj± elementy wtórne (repliki, wariacje na temat, wariacje oko³o tematu, wyobra¿enia....). Gdzie ¼ród³a pierwotne, ja siê pytam!!!???!!! Gdzie mogê znale¼æ orygina³y, na które móg³bym popatrzeæ (daj bo¿e dotkn±æ), ewentualnie ich zdjêcia, rysunki.......
Je¶li kto¶ raczy mnie obdarowaæ impertynencko-lakoiczno-ogólnikow± odpowiedzi± w stylu "W muzeum, baranie" to osobi¶cie wpakujê mu ko³czan w finalny odcinek przewodu pokarmowego (choæby to mia³a byæ ostatnia rzecz jak± pope³niê). Jak potrzebujê konkretnych informacji.
Z ³uczniczym pozdrowieniem: "SZtrrrrrrrrrrr". Wy¿ej podpisany.
Zapraszam do Muzeum Czartoryskich w Krakowie. S± chyba trzy ³uki, ka¿dy prawie ¿e na wyci±gniêcie rêki, bez ¿adnej szyby. W Muzeum Historycznym Miasta Krakowa w Krzysztoforach przy Rynku te¿ co¶ chyba jest, w Zbrojowni na Wawelu te¿.
Konkretna odpowied¼ na konkretne pytanie, to lubiê. Dziêki wielkie, niemniej zachêcam Wszystkich Frehowskich £uczników do dzielenia siê swoimi do¶wiadczeniami na ten temat. Nie ukrywam, ¿e zdjêcia, linki, rysunki s± w tym przypadku wielce porz±dane; bo co prawda nie tak po¿yteczne jak muzeum ale jak¿e o niebo wygodniejsze.
Witam
Jak u ¼ród³a, to u ¼ród³a. Proponujê witrynê
Asian Traditional Archery Research Network
ATARN
Jest tutaj chyba wszystko i jeszcze trochê.
Pozdrowienia Vislav
Panie dzieju, to¿ t± stronê to wszyscy ju¿ od dawien dawna chyba znaj± ( ja j± z pieæ razy przewertowa³em wte, w wte i nazad i aborot i apiaæ). Dziêkujê serdecznie za dobre chêci.
Zastrzegam na przysz³o¶æ: nie podawajmy linków dostêpnych z bowtime.waw.pl, bo to a¿ zbyt oczywiste i za³o¿ê siê ¿e przegl±dnêli je wszyscy nadwi¶lañscy ³ucznicy.
CYTAT(Skwarek)
tym razem jest to piêkny ³uk typu wschodniego z drewienka, kleju i ¶ciêgien (syntetyczne, naturalne, któ¿ by to rozpozna³). Skoro jest ju¿ wiêc taki naturalny, to postanowi³em zrobiæ z niego replikê (oczywi¶cie z lekk± nutk± w³asnej interpretacji) jakiego¶ konkretnego ³uku.
Drogi Skwarku
Przejrzenie zasobów ATARN - ³±cznie z newsletter z 4 lat zajê³o mi kilka tygodni. Gdybym ca³o¶æ przeczyta³ dok³adnie 5 razy nie mia³bym ¿adnych pytañ. Bra³bym siê przez najbil¿sze kilka lat do próby budowy czego¶ co w efekcie mog³oby przypominaæ ³uk wschodni.
Przy okazji ogl±danie orygina³ów bez dog³êbnej znajomo¶ci technologii przypomina mi studiowanie budowy jajka bez st³uczenia skorupki.
Serdecznie pozdrawiam Vislav
Witam
Co¶ dla wielbicieli "orygina³ów" z u¿yciem ¿ywicy epoksydowej:
CYTAT
piêkny ³uk typu wschodniego z
drewienka, kleju i ¶ciêgien
(syntetyczne, naturalne, któ¿ by to rozpozna³).
Making an Asiatic Composite Bow
Pozdrowienia Vislav
Oj, widzicie Wis³awie, bo to jest tak. Technikê jako tak±, to ja znam, jak podejrzewam wiêkszo¶æ zasad te¿. Znam te¿ prawa fizyki które rz±dz± ³ukami (gdzie¶ tam nawet posiadam stosowne wzory i prawa). Wiem z czego najlepiej robiæ ³uk (materia³y) i jakie wymiary powinny mieæ poszczególne czê¶ci. I coz z tego? To s± tylko teorie i na dodatek powszechnie dostêpne i ³atwe do znalezienia w internecie. Najwa¿niejszy jest Know How, czyli w³asne praktyczne do¶wiadczenia ( jak ci±æ drewno, jak pozyskaæ ¶ciêgna, jakiego kleju najlepiej u¿yæ...itd.) ale tymi ma³o kto siê chce podzieliæ. Zreszt± pal sze¶æ z nimi, do wszystkiego i tak dojdê sam (wcze¶niej czy pó¼niej) albo ju¿ doszed³em. Wygl±d, Panie dzieju! Czy mo¿na robiæ Uszy z rogów, czy skór± okrêcaæ czy obszywaæ, jakie zdobnictwo, jakie wzory? To s± pytania które mnie na obecnym etapie nurtuj±. A na które nie znalaz³em odpowiedzi na Atarnie (mozem kiep i z percepcj± u mnie nie tak jak trzeba).
Za³ujê, i¿ nie ma dla ³ucznictwa ksi±¿ki typu Ospreye ("English Longbowmmen" pomijam). A mo¿e jest jaki¶ Osprey w stylu Mongols and their Beautiful Bows, a ja o tym nie wiem......?
Witam
Wybacz, ale w³a¶ciwie to nie bardzo wiem czego szukasz. Np. pomin±³e¶ istotn± czê¶æ jak paski z rogu.
Klej to "fish glue" - czytaj±c ATARN trudno napradê nie "potkn±æ" siê o to okre¶lenie.
Wydaje mi siê, ¿e na pocz±tek wystarczaj±co ambitne wyzwanie to:
Making an Asiatic Composite Bow.
Je¿eli Ci siê uda to masz u mnie zgrzewkê jak w banku.
Kilka linków:
The Magyar Bow - niez³e zwymiarowanie.
Story of Making a Chinese Bow - ciekawe zdjêcia
Making the Korean Horn Bow - wszystkiego po trochê w obrazkach
I masa innych
Pozdrowienia Vislav
p.s. produkcja czego¶ tak wyrafinowanego jak wschodni ³uk na podstawie rysunków w stylu Osprey to raczej prezent pod choinkê dla: syna, ma³oletniego kuzyna lub wnuka jako "orygina³" do zawieszenia na ¶cianie.
Wybaczam, i prosze o wybaczanie, faktycznie pomin±³em. Dlatego jednakowo¿ i¿ jest to do¶æ dok³adnie opisane na atarnie. Raz jeszcze dziêki za linki, i prosze zamknijmy temat ATARN'u. Zaprawdê jest na nim chyba wszystko o technice wytwarzania. Prawie wszystko.
A zatem konkretnie o co mi w³asciwie chodzi, bo najwidoczniej nie wyra¿am siê precyzyjnie.
O wykoñczenie mi chodzi. O odtwarzanie wygl±du ³uku na podstaiwe autentycznych znalezisk archeologicznych a nie interpretazji napaleñców z USA. Uwaga powtarzam. Wygl±d autentycznego ³uku typu wschodniego. Jak± skór± pokrywali, czy na okrêtkê, czy przyszywali kawa³ki, czy uszy to tylko drewno czy tak¿e i kawa³ki rogów, czy by³y malowane czy mo¿e wzorki naszywane by³y na skórê, czy wzorki na ³ukach to by³y kwiatki, czy znaki wytwórców, czy napisy? itp.
Zarzut wobec ospreyów jakkolwiek czê¶ciowo trafny, w wiêkszej mierze chybiony. Kolorowe rysunki faktycznie zawieraj± pewn± dozê fantazji i interpretacji, jednakowo¿ znajduj± siê w Ospreyach tak¿e zdjêcia archeologiczne, ryciny historyczne, i repliki, te s± jak najbardziej prawdopodobne i rzetelne (na przyk³ad w zeszycie o wojskach ruskich widaæ zdjêcie autentycznie znalezionego ³uku refleksyjnego owiniêtego ..... kor±).
Mam nadziejê ¿e wyra¿am siê w miarê przejrzy¶cie, w razie czego proszê o wyrozumia³o¶æ, wszelkie niejasno¶ci postaram sie wyja¶niæ.
z ³uczniczym pozdrowieniem....SZtrrrrrrrrrr..... Skwarek
Witam
Przyk³ady zdobieñ:
Reszta w tek¶cie:
TWO TURKISH BOWS by Adam Karpowicz. Podane s± nazwy materia³ów u¿ywanych do zdobieñ
The Indo-Persian Bow
Wszystko ze "wzgardzonej witryny".
Generalnie
klejenie - klej rybi
zewnêtrzne pokrycie - kora brzozowa
Zdobienia z pewno¶ci± zale¿ne od:
- czasu i miejsca powstania (rozleg³y obszar)
- statusu socjalnego i materialnego posiadacza.
"Uszy" - drewno lub ko¶æ
np.³uk wêgierski - znaleziska z Xw. p³ytki z ko¶ci
The Magyar Bow
Wiêcej nie potrafiê pomóc - nie jestem eskpertem od ³uków. Raczej staram siê pokazaæ jedn± z dróg poszukiwania informacji` szczególnie dla osób oddalonych od dobrych bibliotek, bezpo¶redniego kontaktu z fachowcami.
Pozdrowienia
Vislav
p.s. dziêkujê moderatorowi za cierpliwo¶æ.
Fajnie. A co szanowny rozmówca powie na ³uki Grozera? Co prawda nie trzyma³em osobi¶cie ¿adnego w ³apskach (taki los prowincjusza) ale dok³adnie przegl±dn±³em stronê grozerarchery.com. Czy kto¶ wie, czy tamte ³uki s± odtwarzane na podstawie ¼róde³ historycznych? Wydaje mi siê ¿e tak, tatarskie na przyk³ad s± bardzo podobne do eksponatów muzealnych. Pewno¶ci jednak nie mam co do tych z ramionami obszywanymi skór± (zaw³aszcza jesli chodzi o kolory tych¿e skór). Mo¿na je traktowaæ jako repliki (oczywi¶cie te odpowiednio nazwanych dzia³ów)?
Wybacz. Wycofuje pytanie. Doczyta³em. NIektóre sa wzorowane na orygina³ach i s± one odpowiednio podpisane. Tak przynajmniej chwali siê wytwórca, a ja nie mam powodów ¿eby mu nie wierzyæ.
Witam
Wy³±cznie Grozer EXTRA III jest deklarowane jako zgodne z tradycyjn± technologi± t.j. klej rybi i pokrycie kor± brzozow± plus ewentualnie dekoracje
¯adne pokrycie ze skóry, wyszywanki itp.
Pozdrowienia Vislav
Co do zdobieñ i wykoñczenia w temacie "kora brzozowa...." umioe¶ci³em dwie fotki fragmetuów ³uku chiñskiego z datowaniem na XIX w. Mozna zobaczyæ wykoñczenie majdanu i ok³adzinê z kory na ramieniu ³uku.
Co do Grozera, to nie tylko kora brzozowa ale i kozia sqra wchodzi w gre, i modele extra III sa jak najbardziej wiernymi replikami, Grozer skladal to przez kilkanascie lat bazujac minnymi na doswiadczeniach takich ludzi jak Dr. Fabian Gyula ktory to jeden z pierwszych zrobil rekonsrukcje luku magyarskiego chwala mu za to.
Grozer robiac luki pocial na czesci pierwsze co nieco orginalow jeden z nich to 16 wieczny turek, zeby dokladnie wiedziec co i jak, w kazdym raziekonkretna sprawa nie jakas kaszanka ;)
Popytajcie Shelbiego co sadzi o jego naturalach a o np sprzecie salukibows ;) Novotnego swojego luku nawet nie napinal w Krakowie i wcale sie nie dziwie
Do zrobienia porzadnego luku to nie tylko ogromna wiedza ale i ogromne doswiadczenie jest potrzebne ;)
mam taki problem. od kilku miesieæy ci±gnie mnie do zrobienia dobrego ³uku mongolskiego(bo podobno dobrze wymierzona strza³ mo¿e lecieæ bardzo daleko) i s³ysza³em z pewnych ma³o wiarygodnych ¼róde³, ¿e drewno przed formowaniem trzeba jakos zamarynowaæ w jaki¶ zio³ach i tak samo dratwe na ciêciwe. i to samo ¼ród³o podaje, ¿e zrobienie takiego ³uku trwa baaaaaaaaaaardzo d³ugo. czy kto¶ mo¿e mi daæ link, gdzie jest dobrze opisane krok po kroku jak zrobic taki ³uk??
www.atarn.org oraz to forum(ogólnie o ³ukach)
Je¶li jest to Twój pierwszy ³uk szczerze w±tpie, ¿e Ci siê uda....
Wyrób ³uk refleksyjnego z rogu, ko¶ci i ¶ciêgieñ jest baardzo trudny i ma³o osób siê tego podejmuje...
O marynowaniu drewna to nie s³ysza³em...
Witam
Zajrzyj tutaj:
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=74924#74924
dalsze pytania mozesz kontynuowaæ w temacie jaki poda³em
pozdrowienia Vislav
nied³ugo znajomy bêdzie przycina³ w ogrodzie cisa szykuje siê wiêc kilka ga³êzi (ok 4-5 cm grubo¶ci a dochodz±cych do ok 1,5 m d³ugo¶ci)
poniewa¿ jest to do¶æ ciê¿ko dostêpne drzewo niechcia³bym nic skopaæ wiêc proszê o jakie¶ wskazówki odno¶nie ³uku refleksyjnego (na marginesie dodam ¿e robi³em do tej pory tylko ³uki proste)
za wszystkie odpowiedzi bardzio dziêkuje
Witaj
Co rozumiesz przez ³uk refleksyjny?
Zazwyczaj jest to kompozyt - czyli warstwa ¶ciêgien, drewno i róg jako rozwi±zanie tradycyjne. W sam raz drewno jako wewnêtrzna warstwa najmniej pracuje, mo¿na powiedzieæ, ¿e jest no¶nikiem.
Co do budowy na Freha jest trochê materia³ów m.in od tego miejsca
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=74788#74788
Je¿eli zamierzasz co¶ wyginaæ - na gor±co kszta³tuj±c drewno - mo¿esz próbowaæ, ale wyjdzie tylko co¶ po¶redniego i nie wiadomo po co.
pozdrowienia Vislav
pisz±c refleksyjny dok³adnie chodzi³o mi o kompozytowy...
w prawdzie poczyta³em ju¿ nieco na ten temat ale jak pisa³em wczesniej niechcia³bym niczego sknociæ wiêc wolê poradziæ siê "praktyków" niz tylko opieraæ siê na teorii...
mam wiec kolejne pytanka:
jakie sciegna najlepiej uzyæ? (wo³owe? czy moze to niema a¿ takiego znaczenia?)
jakiego kleju? (skórny czy kostny?)
jakiego rogu?
z jakiego materia³u najlepiej wykonaæ koñce ramion? (kto¶ na FREHA nazwa³ to refleksami i chyba tak to siê nazywa) czy uzyæ do tego drewna czy tak¿e rogu?
zaznaczam ¿e chcê aby by³ w pe³ni wykonany tradycyjnie
acha i jeszcze jedno: czy ba¿ancie pióra nadaj± siê na lotki do strza³? bo wszyscy proponuj± indycze lub gêsie i moim zdaniem te s± najlepsze ale i ba¿ancie sa w okolicy dostepne (przynajmniej u mnie)
Witam jeszcze raz
Przenios³em Agnus twoje pytanie do tematu w którym jest wiêkszo¶æ odpowiedzi.
Przestudiuj dok³adnie (zamiast co nieco) ³±cznie z wszystkimi odno¶nikami - tam s± odpowiedzi.
pozdrowienia Vislav
CYTAT(Vislav)
Witam jeszcze raz
Przenios³em Agnus twoje pytanie do tematu w którym jest wiêkszo¶æ odpowiedzi.
Przestudiuj dok³adnie (zamiast co nieco) ³±cznie z wszystkimi odno¶nikami - tam s± odpowiedzi.
pozdrowienia Vislav
najperw napisa³em pó¼niej klikn±³em tam gdzie poda³e¶... faktycznie znalaz³em odpowiedzi aczkolwiek niewszystko mi sie zgadza z innymi faktami (co z ³ukami ze stepów - przecie¿ tam z klejem rybim do¶æ ciê¿ko by³o - a ja mam dostep do skórnego i kostnego... wiêc który z nich jest lepszy?)
a tak jeszcze z innej beczki... ile trzeba suszyæ cis? bo z dêbem to mi sie troszke zesz³o (ale ³uczek wyszed³ jak marzenie)
co do ³uku refleksyjnego. je¿eli chcesz wyginaæ to postaraj zrobiæ ognicho z którego bêdzie ful dymu zero ognia i troche ¶wie¿e ¶ciêtego bukszpanu. jak sie nad tym wygina ³uk to po prostu bombamo¿e z drewnem zrobiæ wszystko tylko pamiêtaj ¿eby drewno odpowiednio sie nagrza³o przed wyginaniem inaczej klapa.
CYTAT(pulpecik93)
co do ³uku refleksyjnego. je¿eli chcesz wyginaæ to postaraj zrobiæ ognicho z którego bêdzie ful dymu zero ognia i troche ¶wie¿e ¶ciêtego bukszpanu. jak sie nad tym wygina ³uk to po prostu bombamo¿e z drewnem zrobiæ wszystko tylko pamiêtaj ¿eby drewno odpowiednio sie nagrza³o przed wyginaniem inaczej klapa.
spoko... wiginaæ drewno umiem... ale Twój sposób napewno te¿ kiedy¶ przetestuje...
poprostu jeszcze nigdy nieskleja³em ³uków (zawsze robi³em z jednego kawa³ka drewna bez ¶ciêgien i rogu... )
ale zobaczymy co wyjdzie...
dziêki za info
a jak chcesz kleiæ to polecam drzewo o szerokich s³ojach i w gor±cym popiele z bukspanu trzymasz d³ugo drewna i potem ³adnie ci sie s³oje rozdzielaj±. wiem ¿e to dzia³a na leszczynie, jesionie i dêbie, ale podobno dzia³a te¿ na cisie ale nie próbowa³em
CYTAT(pulpecik93)
...trzymasz d³ugo drewna i potem ³adnie ci sie s³oje rozdzielaj±...
sprecyzuj prosze to dok³adniej
czy to oznacza ¿e drewno siê bêdzie rozwarstwia³o? bo chyba ¼le co¶ zrozumia³em chodzi mi o samo s³owo "rozdzielaj±" którego u¿y³e¶
no
¿e na jedna warstwê do ³uku biedziesz mia³ drewno z jednego s³oju
CYTAT(pulpecik93)
no
¿e na jedna warstwê do ³uku biedziesz mia³ drewno z jednego s³oju
tak mysla³em ale nieby³em pewny...
Bickerstaffe wydal niedawno nowa publikacje: "Medieval War Bows"
dla tych, ktorzy jeszcze nieczytali: jest to cos w rodzaju sprawozdania z badan przy uzyciu replik lukow z Mary Rose; wykorzystano min bardzo trudny do zdobycia cis wloski;
autor wysuwa poparte ciekawymi argumentami wnioski na temat sily naciagu lukow bojowych
mysle, ze warto przeczytac
Od¶wie¿ê trochê
Interesuj± mnie znaleziska ³uków z europy tak od ¶redniowiecza wstecz ze wskazaniem na ³uki proste ewentualnie refleksyjne (nie bio-kompozyty)
Oczywi¶cie mile widziane zdjêcia, skany, opisy itd
i prosz± nie sypaæ tytu³ami publikacji naukowych bo to niewiele mi pomo¿e gdy¿ nie mam dostêpu do fachowej literatury
Pozdrawiam
Witam,
Tematy zwiazane z lukami prostymi znajdziesz min na "primitive archer", jest tam podrozdzial o tytule "english warbow". Do niedawna istanilo tez forum poruszajace wylacznie ta tematyke, poszukaj moze jeszcze cos zostalo...
Tematyke lukow azjatyckich porusza Atarn: to forum to prawdziwa skarbnica wiedzy.
Trochê nie jasno siê wyrazi³em bo wiedzê w tym zakresie mam i laikiem nie jestem a i wiêkszo¶æ znalezisk jest mi doskonale znana interesuje mnie co¶ wiêcej jakie¶ nowe znaleziska lub mniej znane, generalnie informacje umo¿liwiaj±ce rekonstrukcje. Primitive archer czy Atarn i inne przejrza³em ca³e lub co najmniej bardzo szczegó³owo
Sam co¶ kiedy¶ wrzucê bo mój almanach ³ucznictwa historycznego jest w miarê obszerny
Witam!
Zatem czekam na gar¶æ informacji
Nie trzymaj wiedzy tylko dla siebie
Pozdrowionka
Chaos
Podam co mam na sk³adzie
-o ³ukach z Hedeby to wiem prawie wszystko nawet rozpocz±³em robiæ replikê
-³uk z Holmegaard neolityczny(dane umo¿liwiaj±ce odtworzenie w³±cznie ze zdjêciem orygina³u i z -dok³adnymi wymiarami)
-Nydam - te¿ ful zdjêæ
-dokumentacja ³uków z muzeum w Dublinie
-ja³owcowy z bagna Vibby -zdjêcia, opracowania
-³uk i strza³y "cz³owieka z lodu" -marne zdjêcia
-³uki z Oberflacht - Niemcy 2 zdjêcia orygina³ów
-³uk typu Lb z cisu znaleziony w Holandii- dobre zdjêcia lecz brak dodatkowych informacji
-Mikulczyce - ju¿ w tym temacie poruszane
-refleksyjny z Nowogrodu
-³uk ze Stargardu
-cisowe z Opola- Jedno marne zdjêcie
-wawelski- Marna rycina
-i co¶ ciekawego refleksyjny kompozyt Polskiej produkcji- z muzeum Czartoryskich (2 zdjêcia)
-Meare Heath- p³aski neolityczny - jakie¶ zdjêcia
0raz inne resztki ³uków
Bêde prezentowa³ to co mam pojedynczo bo wszystko na raz to by by³o za du¿o
Wiêc interesuj± mnie informacje odno¶nie Innych znalezisk
Pozdrawiam
Witam!
Zatem wrzucaj gdzie¶ i dawaj linki. Chêtnie przejrzê, i pewnie nie tylko ja
Pozdro
Chaos
Mumin- je¿eli masz to wszystko na dysku kompa to proszê spakuj to winrarem i wrzuæ na jaki¶ serwer np. rapidshare
By³bym wdziêczny.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.