Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Giermund"
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Znicz
CYTAT(Shan @ 18:45 28.03.2012) *
... szybko i nie¶mia³o dodam pytanie: jakie he³my wchodz± na okres 870-900? Ogólnie mam problemy ze znalezieniem jasno okre¶lonego datowania sprzêtu...

Czyje he³my? europejskie? z konkretnego regionu?

Pozdrawiam Znicz

Shan
Racja, wybaczcie brak doprecyzowania, rozpêdzi³em siê.

Chodzi³o mi o he³my skandynawskie, a konkretnie norweskie

Z góry dziêki, pozdrawiam
Czcibor
Nie ma wiêcej. To jedyne znalezisko.
Nie nosili w Norwegii ;)
Shan
Hmm, ok, tylko to koñcówka X-tki, prawda? Pewnie zatem zmieniê datowanie, bo Wolin te¿ powsta³ dopiero, z tego, co czyta³em, na prze³omie IX/X, wiêc sama impreza mile widziana raczej z pó¼niejszym datowaniem?

Wchodzê tutaj straszliwie w offtop, wiêc za³o¿ê chyba sobie na to osobny temat :P Po prostu mam problemy z ustaleniem dok³adnego datowania swojej grupy, poniewa¿ brakuje mi przekroju tak przez uzbrojenie, jak i imprezy, ale tutaj skupmy siê na Giermundzie ;)
S³awomir z Che³ma
To ja te¿ poci±gnê oftopa (moderatorzy wybaczcie ;) ). Na woliñskiej imprezie niestety przechodzi wszystko (³±cznie z he³mami skórzanym,pseudovendelami, dziwnymi maskami na twarzy itd.) , wiêc w ¿adnym wypadku nie sugerowa³bym siê t± imprez± datuj±c swoj± dru¿ynê!!
Kolejna sprawa, he³m okularowy nie jest wyznacznikiem wikinga(je¶li Ci ju¿ tak na nich zale¿y smile.gif ), równie dobrze mo¿esz nosiæ zwyk³y he³m ¿ebrowy(popularny w ikonografii). Jakby¶ chcia³ siê w czym¶ poradziæ to pisz ¶mia³o na PW, z chêci± w miarê swoich mo¿liwo¶ci pomogê. Nie lubiê patrzeæ jak m³ode sta¿em grupy pope³niaj± te same b³êdy co moja w pocz±tkach dzia³alno¶ci.
Shan
Otó¿ w³a¶nie b³êdów chcê unikn±æ ;) i broñ Bo¿e (Odynie), oczywi¶cie, ¿e "okular" nie jest wyznacznikiem wikinga, trochê siê jednak w tym temacie ogarn±³em ;) Aczkolwiek do 'odkrycia' Giermunda moja wiedza sta³a na poziomie takim, ¿e okulary skoñczy³y siê w okresie wêdrówek.

Dziêki, to ja mo¿e ju¿ na privie bêdê pyta³, a tutaj zamkniemy offtop smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.