Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zrobiæ tarczê z desek?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Stron: 1, 2
Tylko Ulf
Hmm zastanawiam siê czy swoj± pierwsz± tarcze wykonaæ z desek czy ze sklejki.
Je¶li z desek to jakich desek u¿yc (Debowe or sosnowe) i jak je ze sob± po³±æzyæ.
No a ze sklejki to chyba pytañ nie zadam.

Pozdrawiam Ulf Jarl
Tylko Ulf
Tak przeczyta³em ,ale o mnie nie pisali i o tym ,¿e pierwsz± tarcze lepiej zrobiæ ze sklejki
Nie wiem dok³adnie jak poci±æ, u³o¿yæ i posklejac ze sob± deski .
Tylko wyczta³em ,¿e jakim¶ wikolem i klejem ¿ywicznym.

A pan mysli ,¿e ja bede teraz wiedzia³ jak to zrobiæ
po jaki¶ odsy³aczach?
Bart³omiej
http://www.gildia.com/teksty/jasmin/jak_zrobic_tarcze

Mo¿e ci to pomo¿e
Tylko Ulf
Bart³omiej,

Dziêkuje ,¿e mi podsy³acie linki (juz je mia³em) ,ale chcia³bym cos od siebie
mo¿e us³yszeæ o tych z desek tarcz. devil.gif

Pozdrawiam
Bart³omiej
Wiesz co ja ci powiem ? Tarcza rêcznej roboty z samych desek rozpada siê po 6-8 uderzeniach toporem.... Taki jest sens robienia crazy.gif
Tylko Ulf
CYTAT(Bart³omiej)
Wiesz co ja ci powiem ? Tarcza rêcznej roboty z samych desek rozpada siê po 6-8 uderzeniach toporem....  Taki jest sens robienia  8O

Ale jest wmiare historyczna i jak sie tym toporem ³upnie to fajnie podobno w drzazgi leci.
Dêbowe deski tez sie tak bêd± kruszyæ bum.gif ?
NO i co jest bardziej hitoryczne to jest dro¿sze (podobno).

Pozdro
Horhe
Ulf masz u mnie wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelkiego plusa, za chêæ zrobienia prawdziwej tarczy.
Najlepiej bêdzie u¿yæ na tarczê dêbowe lub jesionowe klepki,ale nie r¿niête,tylko rwane.
Oczywi¶cie drewno musi byæ dobrze wysezonowane.
Poza tym wydaje mi siê,¿e podobna dyskusja toczy³a siê kilka miesiêcy temu devil.gif
Tylko Ulf
Horhe odrazu cie polubi³em ,za ostrze¿enie w koñcu tez mam (co to za frehowicz bez ostrze¿enia ) tongue.gif icon_cool.gif icon_wink.gif
No ja sie za bardzo nie znam na deskach ale wiem ,¿e mi dobrze poradzi³e¶
zapytam o to jakiego¶ zawodowca to mi pewno powie co to s± te rwane smile.gif .
Dyskusja na ten temat by³a ,ale chcê wiedzieæ konkrety.
( Jesionowe klepki s± drogie)?
Jeszcze mi pozosta³ jeden dylemat o z³±czenie ze sob± tych desek.

Pozdrowienia i powodzenia w RR bigsmile2.gif
Bart³omiej
Mo¿e i fajnie drzazgi lec± ale jako¿ roboty jest z ni± nie ma³o to serce boli jak ja rozwalasz...Dlatego mo¿esz j± jeszcze obiæ blach± smile.gif
Borg
rwane czyli ze nie tnie sie drewna w poprzek slojow tylko bierze i w pieniek wbija kliny tak by wzdloz sloi sie rozdzielalo tak powstale deski sa bardziej wytrzymale w pewnej plaszczyznie przynajmniej tak mi sie wydaje
pozdrawiam
Tylko Ulf
No ja wole historyczn± tarcze nawet je¶li siê bedzie ³amaæ przy pierwszym uderzeniu.
Pewnie mi jej trochê bedzie szkoda ,i dlatego postaram siê zrobiæ z dêbowych . king.gif

Pozdrowienia szczerba.gif
tobi
Dobrze jest rant tarczy obiæ skór±, najlepiej 5-6mm. Nie bedzie sie tak niszczyæ. Najlepiej zrobiæ to wierc±c otwory w skórze i tarczy a pó¼niej przeple¶æ to rzemieniem, ale bardzo mocnym i najlepiej nawoskowanym co by siê nie przeci±³ przy pierwszym ciosie.
Cukieras
Dab nie jest dobrym materialem na budowe tarczy : zbyt ciezki i latwo sie lupie .
Sosna tez odpada . Ja polecalbym Lipe . Przeprowadzono proby balistyczne na kilku gatunkach drewna. Uzyto desek 10 centymetrowej grubosci .,Efekt byl taki iz deska debowa byla zupelnie w drzazgach a w lipowej kula utkwila nie przebijajac jej .Zreszta sam mozesz sprawdzic rabiac poszczegolne gatunki drewna zgodnie z kierunkiem sloi. Lipy uzywano do produkcji tarcz w sredniowieczu .Nie podam w tej chwili zadnego tytulu by poprzec moje wywody . Przebywam w Norwegi a cala moja bibloteka zostala w domu a pamiec zawodzi .
A przy okazji jesli ktos bylby zainteresowany moglbym przywiesc pare skor renifera .

Prosze o wybaczenie za bledy w pisowni ,pamiec zawodzi a slownika nie ma. read.gif
Tylko Ulf
Skóry 5mm jest ciê¿ko kupiæ od kogo¶ i pewno jest droga.
D±b nie jest dobrym materia³em ? face4.gif shocked.gif Ani sosna?
Nie wiedzia³em ,¿e mo¿na u¿yæ desek lipowych.
Grubo¶æ desek jak± wybraæ skoro maj± byæ lipowe i czym¶ obite?.
Drogie s± deski z lipy?

Pozdrawiam.
Thyrvald
A ja wam powiem z do¶wiadczenia (wprawdzie nie z produkcj± tarcz a gitar icon_cool.gif ), ¿e powinny siê dobrze nadaæ deski klonowe albo olchowe. S± mocne a i ciê¿ar nie jest straszny. Odrêbna sprawa to ¿e nie s± najtañsze
Thorvald
Witam.
Ja obecnie jestem w fazie produkcji tarczy z desek. Mam klepki o szerokosci ok. 6 cm, dlugosci 72 cm i grubosci ok.5 mm. Jak umocowac deski ? No jest z tym troche zabawy i kilogram wikolu ;). Ja robie podwojnie czyli jedne deski ida tak ----- a drugie tak ||||| co daje mi ++++ smile.gif. Przy klejeniu mialem duzo problemow, bo tu sie rozjechalo, tam sie rozjechalo, tu cos nasiaklo i sie wygielo, ale juz jest tarcza wycieta... jakos mi sie udalo. Co do wytrzymalosci, to nie bede sie na razie wypowiadal, bo nie testowalem tego na tarczy jednak robilem crashtesty na samych klepach. Powiem tak... toporem o dlugosci ostrza ok. 5-6 cm, grubosci krawedzi tnacej ok.2 mm klepki poszly od razu po pierwszym uderzeniu... sklejke o grubosci 1 cm przebilem nawylot po 5 uderzeniach. Dodam ze testy byly robione na ziemi. Troche mnie to przerazilo, ale skoncze ta tarcze, zobacze jak sie zachowa, jak sie rozsypie po pierwszym uderzeniu w nia to ja naprawie i poprostu sobie bedzie... a jesli da rade to postaram sie nia walczyc (ciezka troche).
Co do wzmocnienia trzyman tych klepek to z tego co widzialem na paru fotkach tarcz, to umieszczane byly z tylu takie dwie deski ktore podtrzymywaly cala konstrukcje, a poza tym jest sam imacz.
Rozumiem takze ze mowimy o okraglej tarczy ?
To chyba tyle.
Prosze na mnie nie bluzgac ;).
Tylko Ulf
Czy po³±czenie desek na takiej zasadzie: otwory na brzegach deski, w te otwory,wype³nione klejem wbijamy ko³ki. Wszystko zbijamy do kupy. Po³±czenie jest znane z produkcji mebli (za³±czam rycinê, mam nadziejê ¿e dojdzie smile.gif )
Nie wiem tylko jak ma siê to do historyczno¶ci.
Wszysto mo¿na by wzmocniæ 2 poprzecznymi deskami.
Czy taka "konstrukcja" by³aby wytrzyma³a ?
Savarian
Tarczê z desek tak ³±czonych jak pokaza³e¶ w za³±czniku mia³em. Podczas pokazu wytrzyma³a jakie¶ 10 uderzeñ potem bardzo widowiskowo pek³a. Deski wytrzyma³y, nie wytrzyma³y jedynie klejenia i ko³ki. pomys³ z klejeniem krzy¿owo dwu warstw desek jest wed³ug mnie o wiele lepiejszy. Pamietaæ tylko nale¿y, ¿eby u¿yæ nieco cieñszych deszczu³ek co by tarcza nie wysz³a o grubo¶ci pancerza czo³gowego. Klejona wikolem albo klejem ¿ywicznym powinna wytzrymaæ wiecej zarówno je¶li chodzi o wytzryma³e¶æ deski na przebicie, jak i pekniecie. Dodatkowo wzmocniona poprzecznie imaczem, (oraz dwiema podobnymi deseczkami) od wewn±trz, dobrze obita tward± skór± nie powinna i¶æ od razu w rozsypkê. Je¶li dodatkowo ca³± tarcze (od wierzchu) obci±gniesz kilkoma warstwami p³utna lnianego klejonego ze sob± (i do powierzchni tarczy) bedzie jeszcze wytrzymalsza. Nie wiem czy robiono tak w wiekach ¶rednich ale wiem, i¿ wielu robi tak w wiekach tera¼niejszych i je¶li ich nikt nie gani za to, to mo¿na pokusiæ sie o zrobienie podobnej rzeczy.
Jesli za¶ tarcza rozsypie ci sie po trzech ciosach nie przejmuj sie zbytnio, wszak istnieje teoria, i¿ tarcze owe by³y jednorazowe i niszczy³y sie bardzo szybko. W takim wiec wypadku twoja oka¿e sie niezwykle historyczna smile.gif smile.gif A to sie chwali.
Dodam jednak jeszcze na koniec, i¿ niezale¿nie od twojej "zawzieto¶ci historycznej" dobrze by by³o gdyby¶ mia³ te¿ tarcze ze sklejki. Np. na treningi czy podobne sytuacje, gdzie sprzet sie ³atwo niszczy i nie musi dobrze wygl±daæ, a tarcze z desek u¿ywaæ kiedy okoliczno¶ci (lub w³asne poczucie estetyki) zmuszaj± do ukrycia mrocznych sklejek gdzie¶ w piwnicy i pokazania gawiedzi jak to drzewiej bywa³o...

Uf... Puki co wypali³em sie w tym temacie. Jak co¶ m±drego (lub nie) mi sie jeszcze przypomni to napisze...
Tylko Ulf
Chyba tarcza z w±skich desek ,tak ze 6cm szeroko¶æi na takich oto ko³kach trzyma³a by siê do¶æ dobrze. Napewno lepiej ni¿ z 3 desek na ca³± tarczê.Savarian jakie szerokie i jak grube mia³es te deski?
AleX
moze kolki powinny byc metalowe?
vroobell
Witam
Kilka dni temu byli¶my ze znajomymi w Muzeum Wojska Polskiego w Wawie i ogl±dali¶my pawê¿e, oraz ich dokumentacjê.
Oto czego siê dowiedzieli¶my.
Pawê¿ z grani± trapezow± zbudowana jest z dwóch desek, elementu centralnego wybranego w kszta³t korytka. Charakterystyczny nawis na górze tarczy stworzony jest poprzez doklejenie do grani odpowiedniego elementu drewnianego. Deski do grani zamocowane s± za pomoc± ko³ków i kleju. Calo¶æ obci±gniêta skór± (skóra z w³osiem, w³osiem do drewna), a front tarczy dodatkowo p³ótnem, pó¼niej pomalowanym. Aha, z ekspertyzy wynika, ¿e u¿yto drewna lipowego.
Do³±czam kilka zdjêæ.
Vrabec
Sier¶ciak
http://www.platnerz.com/scriptorium/tarcza...ka/tarczap.html
nie wiem czy chodzi wam o tak± okrag³±, ale tutaj jest przewodnik jak zrobic co¶ takiego. smile.gif

pozdrawiam
Silmanor
Wydaje mi siê ¿e nie nale¿y przyk³adaæ takiej wagi do tego jak zostan± po³±czone ze sob± deski.
Wystarczy zastosowaæ znane z historii sposoby, bo np ³±czenie ko³kami jest dla mnie ju¿ z lekka przesad±.
Mo¿e odrazu zrobiæ sobiê tytanow± tarcze i pancerz wspomagany mechanicznie? cool.gif
Owen
Jo³
Nie ³apiê, co ciê Silmanor w tym ¶mieszy?? dunno.gif
vroobell
CYTAT
Wydaje mi siê ¿e nie nale¿y przyk³adaæ takiej wagi do tego jak zostan± po³±czone ze sob± deski.
Wystarczy zastosowaæ znane z historii sposoby, bo np ³±czenie ko³kami jest dla mnie ju¿ z lekka przesad±

Heh, tak siê akurat sk³ada, ¿e ³±czenie na ko³ki jest mega-full-ultra-wypas historyczne.
Silmanor
http://www.platnerz.com/scriptorium/tarcza...ka/tarcza83.jpg

Czy wed³ug ciebie taka tarcza ma deski po³±czone ko³kami?
vroobell
CYTAT
Czy wed³ug ciebie taka tarcza ma deski po³±czone ko³kami?

Nie s±dzê, ¿e u¿yto w tej tarczy ko³ków. Opieraj±c siê na tym rysunku powiniene¶ nawtykaæ tych okuæ, klamerek, "szwów" i æwiekówdo tarczy ile wlezie. Sposób ³±czenia desek z pewno¶ci± nie by³ zunifikowany na przestrzeni wieków i stosowano klamry, ko³ki i czort wie co jeszcze. Nie twierdzê, ¿e ³±czenie na ko³ki jest jedynie s³uszne, ale opisujê co widzia³em i bawi mnie stwierdzenie:
CYTAT
nie nale¿y przyk³adaæ takiej wagi do tego jak zostan± po³±czone ze sob± deski

To jest forum rekonstruktorskie o ile mnie pamiêæ i wzrok nie myli.
vroobell
Aha, raczej na pewno tarcza z desek nie przetrwa w boju tyle co sklejkowa, ale je¶li kto¶ nie bawi siê w walkê, a np odtwarza postaæ z milicji miejskiej to chyba warto po¶wiêciæ trochê pracy i mieæ dobr± rekonstrukcjê?
Silmanor
Oczywi¶cie ¿e warto odtwarzaæ tarcze historyczne, zgadzam siê z Tob± w 100%.
Pamiêtajmy jednak ¿e jest to forum dotycz±ce WCZESNEGO ¦REDNIOWIECZA wiêc drogi Vrooblu niech nie ¶mieszy ciebie moja wypowied¼ która w ca³o¶ci brzmia³a tak

Wystarczy zastosowaæ znane z historii sposoby, bo np ³±czenie ko³kami jest dla mnie ju¿ z lekka przesad±.

Chodzi³o mi jedynie o to ¿e we wczesnym ¶redniowieczu nie stosowano ko³ków, oczywi¶cie wed³ug tego co czyta³em i widzia³em - je¶li siê myle to wielkie dziêki za lekcje ;)
Pokój devil.gif
vroobell
CYTAT
Pamiêtajmy jednak ¿e jest to forum dotycz±ce WCZESNEGO ¦REDNIOWIECZA

Ale i ROZKWITU. Z tego co wiem to XIII-wieczni rycerze nie mieli ju¿ okuæ na ¶rodku tarczy.
Silmanor
Fakt.. Rozkiwtu równie¿ - Zwracam honor szczerba.gif
Silmanor
Mam pytanie.
Czy tarcze wikiñskie mia³y uchwyt jedynie w postaci jednego imacza, czy te¿ by³y równie¿ tak jak s³owiañskie przytroczone do rêki od ³okcia?
I na odwrót, czy s³owianie u¿ywali jedynie przytroczonych do rêki tarcz?

Czy umba by³y stosowane równie¿ przez s³owian?
Boran
Silmanor, temat o tarczach "wikingskich": http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6213

pozdr
Boran
Silmanor
Tak, wiem. Ale nie napisane jest tam nic na temat mojego pytania powy¿szego :]
Boran
pardon, my¶la³em, ¿e zosta³o to scalone do tamtego tematu o tarczach. poni¿ej link pod którym znajdzesz opiniê Przemura w tej kwestii. a swoj± drog±, to pytanie mog³e¶ zadaæ w temacie o tarczy wikinskiej a nie o tarczy z desek ;).
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=44...er=asc&start=18
Silmanor
Offtopic lekki : Wiem, ale tu te¿ nie jest ¼le ;)
Dominik Mucha - Lir
Wracaj±c do tematu robienia tarcz z desek , sam od jakiegos czasu pracuje z kumplem nad ró¿nymi rozwi±zaniami. Wynik jednego z testów widaæ na www.lir.prv.pl , aktualnie mam juz zrobiona troche inacej tarcze do testów, która wkrótce bedzie mia³a chrzest. Wnioskiem jest to ze da sie zrobic tarcze, jej walory g³ównie zale¿± od u¿ytego drzewa, np. ostatni test wykazal ze laczenia desek wytrzymaly, a poszly poprostu deski. Tarcza pomimo tego ze byla pekniêta w 2 miejscach na calej dlugosci i tak trzymala sie bardzo dobrze na materiale, a zakladajac ze obkleiloby sie i od srodka to mozna spokojnie wyjsc do walki. Aha tylko nie spodziewajmy sie cudów, ¿e tarcza bêdzie nam s³u¿yæ latami, a na treningi powinno sie mieæ inna szkoda w³adowanej kasy i czasu na zrobienie sobie dobrej tarczy marnowaæ.
Dominik Mucha - Lir
Hmm a co powiecie na tarcze robione z wierzby, ktos ma jakies doswiadczenia w tym zakresie??
Silmanor
Nie s³ysza³em i nie widzia³em. Ale z tego co wiem - Wierzba jest do¶æ wilgotnym, przez co mocnym drzewem. Kto¶próbowa³?
G³os z sali
Parê postów wy¿ej, pojawi³ siê link do dyskusji a propos tarcz tak zwanych "wikiñskich". Mia³em zaszczyt braæ udzia³ w tej dyskusji, i wnie¶æ do niej nieco informacji, popartych oczywi¶cie literatur±. S± tam informacje na temat wszystkich "parametrów" tarcz wykopanych dotychczas (przynajmniej tych, które oficyna wydawnicza Osprey uzna³a za ciekawe dla czytelnika). Dla zaoszczêdzenia waszego czasu po¶wiêconego na szukanie, przypomnê, ¿e w tamtym czasie, tarcze robione by³y z drewna lipowego. Zaznaczyc tutaj odrazu nale¿y, ¿e drewno rosn±ce na terenach Pó³wyspu Skandynawskiego w IX-X wieku jest nieco wytrzymalsze ni¿ nasze. Je¶li jednak zdecydujecie siê na rodzimego pochodzenia drewno lipowe, spotka was rozczarowanie: otó¿ lipa to bia³y kruk w ofertach tartaków. Dlatego w³a¶nie nale¿y siêgn±æ po literaturê, lub zapytaæ specjalistê: drewno z topoli i brzozy charakteryzuje siê podobnymi w³a¶ciwo¶ciami co lipa. Brzoza niestety nie jest du¿ym drzewem, wiêc i deski nie s± zbyt szerokie, ale powinny siê nadaæ. Co za¶ siê tyczy topoli, to jest to drzewo którego rozmiary wprowadzaj± w zachwyt, wiêc deski z nich mog± byæ jakie kto sobie za¿yczy. Tak wiêc, i brzoza i topola ¶mia³o mog± wam zast±piæ lipê.

Pozdrawiam, G³os z sali.
slovikhd
szukam materjaluw apropos tarczy trujkatnej turniejowej wymiary ,waga,itd.prosze pomuszcie icon_cry.gif
vroobell
Proponujê zajrzeæ na stronê Bagrita, do rzemie¶lników - niektórzy z nich podaj± jakiej wielko¶ci tarcze robi±.
Druga opcja to obejrzenie zdjêæ z turniejów - tam mo¿na sobie wyskalowaæ jak du¿e s± trójk±tne tarcze. Jedni u¿ywaj± du¿ych (w typie bia³oruskim), a inni ma³ych (ale figlarnych).
Za¶ je¶li chodzi o ¼ród³a przez du¿e ¬ to proponujê któr±¶ z ksi±¿ek pana Nadolskiego, np. Technika wojskowa do 1500 roku.

I ostatnia sprawa: jest co¶ takiego jak ortografia i s³ownik ortograficzny, a w ostateczno¶ci modu³ sprawdzania pisowni w Wordzie.

Pozdrawiam i ¿yczê sukcesów.
Vrabec
Urkraft
WITAJCIE. MAM TAKIE JEDNO PYTANIE - CZY DREWNO AKACJOWE RÓWNIERZ NADAJE SIE DO WYKONANIA TARCZY - MAM NA MYSLI DESKI R¡BANE, GRUBO¦Æ OK. 1 CM, £¡CZONE PODWÓJNIE, "NA KRZY¯", TAK JAK TO GDZIE¦ WY¯EJ CZYTA£EM.
DRUGA SPRAWA - CZY WIE KTO¦ JAK TAKOW¡ TARCZÊ OBIC BLACH¡ I CZY BÊDZIE TO PASOWAÆ DO VIII-XI WIEKU [WEDLE WIELU TAK, LE NADAL NIE JESTEM PEIEN]..
Z GÓRY DZIÊKI I POZDRAWIAM
Wasilko
Robinia jest niehisteryczna na VIII-XI w . Poza tym za ciê¿ka.

Moi moi
Hans_89
Witam!
Chcia³bym odkopaæ temat poniewa¿ chcê siê zabraæ za zrobienie tarczy okr±g³ej z desek. W za³o¿eniach ma ona mieæ 70 cm ¶rednicy i odpowiadaæ realiom Polski za czasów piastów. Tak siê z³o¿y³o ¿e mam w piwnicy trochê desek. Ich grubo¶æ to 9-10 mm, d³ugo¶æ ok. metra i szeroko¶æ 5,5 cm. Gatunek drzewa to chyba d±b, choæ nie jestem pewien. I tu moje pierwsze pytanie: Czy da siê z nich zrobiæ w miarê dobr± tarczê? Deski mam za darmo i pomy¶la³em sobie, ¿e mo¿na by je wykorzystaæ. Nie wiem tylko jak je ze sob± po³±czyæ. Nie mam za bardzo zaufania do klejenia. My¶la³em o prostopad³ym przybiciu\przynitowaniu (sam nie wiem) 3 desek po wewnêtrznej stronie tarczy. Jedna przez ¶rodek, dwie na obrze¿ach. Obawiam siê jednak ze bêdzie to mia³o ma³o wspólnego z histori±. Czyta³em równie¿, ze na ziemiach polskich nie znajdowano metalowych umb. Czy w takim razie móg³bym opu¶ciæ ten element i przyczepiæ 2 paski skóry do tarczy? Je¿eli nie to czy dobrym pomys³em by³oby wystruganie umba z drewna? Ostatni± rzecz±, która mnie nurtuje to klejenie lnu do tarczy. Wiele osób stosuje wikol. Ma on tyle wspólnego z histori± co sklejka. Czym mogê go zast±piæ, ¿eby by³o full historycznie? Klej kostny spe³ni swoje zadanie?
Boran
CYTAT(Hans_89 @ 22:46 29.01.2008) *
Tak siê z³o¿y³o ¿e mam w piwnicy trochê desek. Ich grubo¶æ to 9-10 mm, d³ugo¶æ ok. metra i szeroko¶æ 5,5 cm. Gatunek drzewa to chyba d±b, choæ nie jestem pewien.

Grubo¶æ w porz±dku, chocia¿ mog³yby byæ trochê cieñsze (nawet 5mm)
ale nie jestem pewien czy d±b nie bêdzie zbyt kruchy
CYTAT
Nie wiem tylko jak je ze sob± po³±czyæ. Nie mam za bardzo zaufania do klejenia. My¶la³em o prostopad³ym przybiciu\przynitowaniu (sam nie wiem) 3 desek po wewnêtrznej stronie tarczy. Jedna przez ¶rodek, dwie na obrze¿ach. Obawiam siê jednak ze bêdzie to mia³o ma³o wspólnego z histori±.

Wspó³cze¶ni specjali¶ci klej± klejem skórnym i nie stosuj± wzmacniaczy ( http://fuscher.com.pl/ofertatarcze.html )
historyczni specjali¶ci te¿ nie stosowali wzmacniaczy (tarcza z Taborovki XIIIw, tarcza z Tuwy VIII-IXw - w obu brak umba czy jakichkolwiek poprzeczek - po prostu sklejone krawêdziami deski i pokrycie) albo stosowali tylko jeden pe³ni±cy przy okazji rolê uchwytu pod umbem (skandynawskie pochówki ³odziowe, Tira na £otwie)
po oklejeniu p³ótnem i/lub skór± tworzy siê ca³kiem solidny kompozyt
CYTAT
Czyta³em równie¿, ze na ziemiach polskich nie znajdowano metalowych umb. Czy w takim razie móg³bym opu¶ciæ ten element i przyczepiæ 2 paski skóry do tarczy? Je¿eli nie to czy dobrym pomys³em by³oby wystruganie umba z drewna?

Tarcza z (prawdopodobnie) umbem jest na jedenastowiecznej zausznicy z Lisówka http://storm.nazwa.pl/wiki/index.php?title..._z_Lis%C3%B3wka
odno¶nie drewnianego umba mo¿esz poczytaæ dyskusjê na forum halla.mjollnir.pl
mocowanie na pasach jest raczej w porz±dku
CYTAT
Ostatni± rzecz±, która mnie nurtuje to klejenie lnu do tarczy. Wiele osób stosuje wikol. Ma on tyle wspólnego z histori± co sklejka. Czym mogê go zast±piæ, ¿eby by³o full historycznie? Klej kostny spe³ni swoje zadanie?

wspomniany powyzej klej skórny da radê, dostaniesz go na Allegro lub w sklepach dla artystów...

pozdrawiam
Hans_89
Boran dziêki za linki i rady. Na pewno siê przydadz±. Testowa³em dzi¶ wytrzyma³o¶æ desek. Trochê s³abo ;/. Strasznie ³amliwe s±. Nawet nie taki mocny cios siekier± z jednej rêki i deska w kilku kawa³kach. Ale i tak zrobiê z tego tarcze. Kilka warstw lnu i kleju skórnego powinno zwiêkszyæ mo¿liwo¶ci obronne. Postaram siê o zdjêcia wyrobu jak skoñczê. Tarczê bêdê bra³ ze sob± na jakie¶ okazje a drug± do walki wykonam ze sklejki.
Razoslaw
Szczerze odradzam crusch-testy polegaj±ce na k³±dzeniu/opieraniu deski/tarczy i traktowaniu toporem. Trzeba pamiêtaæ, ¿e tarzca bêdzie obrywaæ bêd±c trzyman± w rêku - daje to spor± amortyzacjê a tarcza ca³kiem inaczej reaguje na ciosy, szczególnie taka na centralnym imaczu.
Puszkin
Mam pytanie mianowicie:
Jakiej grubo¶ci powinny byæ deski oraz jakie s± wymiary XVw. pawê¿y pieszej husyckiej, bo nie moge nigdzie znale¶æ.

Zg óry dziêkujei pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.