dziex za pomoc.... a czym moglbym dostac od Was jakies fotki tych oto przedmiotow ??? obojetnie na czy tu dacie czy na priv.... interesowalo by mnie najbardziej zdjecie kapalina, basinetu (wszystko z XV w.) oraz jesli macie to kolczuge z drobnych kolek lub ten bezrekawnik kolczy (przydal by mi sie widok jak to robic
)
Pozdrawiam Wilhelm
Andrzej z Sielca==> z tymi kapalinami to jest ró¿nie. S³ysza³em opinie, ¿e rondo kapalina nie przeszkadza w celowaniu i da sie strzelaæ jak najbardziej, ale s³ysza³em te¿ opiniê zupe³nie przeciwnie. Trzeba by to chyba sprawdzic organoleptycznie
Pater Wilhelm==> przeszukaj ten temat, u¿yj opcji SZUKAJ, na 100000% co¶ znajdziesz. Ludzie, trochê samodzielno¶ci...
CYTAT
S³ysza³em opinie, ¿e rondo kapalina nie przeszkadza w celowaniu i da sie strzelaæ jak najbardziej, ale s³ysza³em te¿ opiniê zupe³nie przeciwnie. Trzeba by to chyba sprawdzic
Sprawdzone.
Pozdrawiam
Mi zupe³nie nie przeszkadza
Te¿ sprawdzone
Pozdrawiam
CYTAT
Mam wra¿enie ¿e przeciêtny ³ucznik nie móg³by sobie pozwoliæ na brygantynê. Cholernie droga sprawa
Nie tak droga bo wiele wykonywano z pociêtych starych kirysów. Od lat 20 XV wieku wchodzi do zak³adów p³atnerskich szereg urz±dzeñ mechanicznych horrendalnie poprawiaj±cych nie tylko kucie ale i skrawanie. Ponadto brygantyny dla piechoty czêsto rozpoczyna³y swój byt jako produkt na zamówienie masowe. Co potem - to ju¿ ¿ycie dalej regulowa³o - zycie w³a¶cicieli, u¿ytkowników i samego pancerza.
a macie mo¿e jakie¶ namiary na sprawdzone sklepy internetowe, w których to mogê zakupiæ takowy basinet lub kapalin ?????
Pozdro Wilhelm
S± chwile kiedy czlowiek nie wytrzymuje, jak piosence Dudka ¶piewanej przez Go³asa
Mi rêce opad³y po powy¿szym po¶cie,chcia³em napisaæ " ja proponuje koledze odpu¶æ sobie sklepy internetowe, pojed¼ do hipermrketu dobierzesz sobie jaki chcesz, obejrzysz, dotkniesz".
Ale potem przypomnia³em sobie ¿e to na pewno jest wynikiem faktu ¿e po prostu ¿yje jeszcze i ci±gle w Polsce.
S± kolego takie sklepy internetowe, tylko nie w naszym kochanym kraju ;], choæ nad jako¶ci± wyrobów z tego typu sklepów mo¿na d³ugo i rado¶nie dyskutowaæ
Poza tym ten dzia³ forum zajmuje sie raczej broni±, a nie uzbrojeniem ochronnym - podobne nosili równie¿ inni. Innymi s³owy informacji, gdzie kupiæ kapalin, basinet, psi pysk, kirys, kolczugê,przeszywanice, czapkê napleona, pawie piórko do krakuski, buty oficera wermachtu, majtki ¶redniowieczne wzmacniane i inne czê¶ci garderoby proszê szukaæ w odpowiednich dzia³ach frehy, nie za¶miecaj±c innych.
Proszê to traktowaæ jako ostrze¿enie !
pozdrawiam
Abrat
Witam! Mam pytanie odno¶nie tego ³ucznika przedstawionego na obrazku zalaczonym przez pakotka, dok³adniej tego bialo zielonego... Czy kto¶ mo¿e wie z jakich materia³ow móg³ byc ten strój ? mile widziane rownierz info o materialach u¿ywanych na poszczególne czê¶ci garderoby agnielskich ³ucznikow...
Pozdrawiam Filip
1. Re - Filip : we³na i len raczej.
2. Re - Filip : edytuj swoje posty i poprawiaj mo¿e, bo a¿ oczy bol±...
Przepraszam, ju¿ poprawi³em
. Chodzi³o mi dok³adniej o ten jego bia³o - zielony kaftanik (dublet?) by³ z we³ny? czy mo¿e z lnu ? nogawice to raczej z we³ny, buty wiadomo skórzane, ale na tym obrazku ten jego kaftanik co¶ cienki siê wydaje... i tak faluje... bawe³ny w ¶redniowiecznej Angli chyba nie mieli jeszcze? Zreszta gdyby nawet by³a, to w±tpie, aby by³o staæ ³ucznika na jedwabny kaftanik... Jedwab te¿ nie wchodzi w grê... Mo¿e len ? len jest chyba najlepszym kandydatem...
Gdyby kto¶ wiedzia³ prosze o wyja¶nienie bo mi to spaæ niedaje =)
Pozdrawiam z Nysy Filip
1. Cienki materia³ wcale nie musi byæ bawe³n± akurat.
2. Dublet mo¿e byæ lniany, moze byæ we³niany. Jako odzie¿ spodnia nawet bardziej komfortowy jest lniany.
3. Co jest brygantyn± a co nie jest (i czy wogóle jest co¶ takiego jak brygantyna) do okolic po³owy XVw - mo¿na by d³ugo dyskutowaæ.
4. Polecam dzia³ "Stroje - Pó¼ne ¦redniowiecze".
A posiada kto¶ mo¿e jakie¶ konkretniejsze informacje o ³ucznikach walijskich? Szczegulnie o strojach z ró¿nych epok.
Mo¿e to jednak nie by³ najlepszy pomys³, ¿eby zostawiaæ ten w±tek ku przestrodze, bo jak widaæ przestrog± siê nikt nie przejmuje.
Parê innych uwag:
KAPALIN - móg³ a¿ tak bardzo nie przeszkadzaæ przy angielskim sposobie naci±gania ³uku, gdzie ³uk trzymamy bardziej przed sob±. Przy klasycznym chwycie (takim jak obecny sportowy) po doci±gniêciu ciêciwy do policzka rondo jednak przeszkadza. Ma³o kto oprócz ultrasów odtwarza angielski sposób strzelania, wymagaj±cy wiêkszej si³y, du¿ego treningu i bardziej obci±¿aj±cy organizm, ale ¿e wiêkszo¶æ z nas æwiczy samodzielnie a nie pod okiem trenera, wiêc ka¿dy i tak wypracowuje swój mniej lub bardziej w³asny styl, co widac po komentarzach - jednym przeszkadza bardziej, innym wcale. Ciekaw by³bym te¿ ewentualnie zdania £uczniczej Dru¿yny Drabów Pieszych z Pruszkowa - u¿ywaj± m.in. kapalinów od Hendzlika, a strzelaj± raczej historycznie.
STRÓJ NA WEJ¦CIE DO BRACTWA - przepraszam, ale je¶li nie jest to jakie¶ "bractwo-krzak" to w³a¶nie tam a nie gdzie indziej powinni Ci, drogi nowicjuszu, powiedzieæ/pokazaæ co mo¿esz nosiæ a co nie ¿eby Ciê nie wy¶miano! Co, kazali Ci przyj¶æ na pierwszy trening w stroju z XIV czy XV ???
HE£M PRZEZ INTERNET - no, mooo¿e bym zaryzykowa³ u profesjonalistów z du¿ym do¶wiadczeniem zamówienie he³mu na odleg³o¶æ, bez przymiarki, ale to ju¿ jak sam bym mia³ pewne do¶wiadczenie no i posiada³ to co pod spodem: czepiec pikowany i ewentualnie kaptur kolczy je¿eli zamierza³bym nosiæ to pod kapalin - i poda³ taki obwód jako miarê... Ale tak na hurrra to nie radzê, za du¿o ciasnych he³mów kr±¿y po gie³dach...
P.S. Poogl±dajcie sobie stronê wy¿ej wspomnianych Drabów Pieszych na
http://draby.pl/ to oszczêdzicie sobie i nam kilku g³upich pytañ...
Odgrzewam kotleta
W³a¶nie jestem na etapie plecenia kolczugi (mam nadziejê, ¿e zd±¿ê przed sezonem:)). Mam do was pytanie, mogliby¶cie mi powiedzieæ czy rêkawy powinny byæ do³±czane prostopadle do tu³owia na kszta³t litery "T" czy pod k±tem 45 stopni?
Planujê uple¶æ sobie co¶ takiego d³ugo¶ci do ok pó³ uda i z krótkim rêkawkiem aby nie przeszkadza³o zbytnio w strzelaniu
. Jakie¶ dodatkowe wskazówki, rady odno¶nie kolczug i historyczno¶ci bêd± mile widziane
Aha, by³bym zapomnia³. Historycznie to chyba pod pach± nie by³o ¿adnego po³±czenia? Tzn, ¿e jak podniosê rêkê to bêdzie dziurê widaæ
?
Pozdrawiam,
CYTAT(Black_Lotus @ 21:35 04.03.2009)
W³a¶nie jestem na etapie plecenia kolczugi (mam nadziejê, ¿e zd±¿ê przed sezonem:)). Mam do was pytanie, mogliby¶cie mi powiedzieæ czy rêkawy powinny byæ do³±czane prostopadle do tu³owia na kszta³t litery "T" czy pod k±tem 45 stopni?
Aha, by³bym zapomnia³. Historycznie to chyba pod pach± nie by³o ¿adnego po³±czenia? Tzn, ¿e jak podniosê rêkê to bêdzie dziurê widaæ
?
Witam!
Drogi Black'u, kolczugê mo¿na uple¶æ i z dziur± pod pacha (sposób ³atwiejszy) i pe³n±, czyli bez dziur, ale dok³adnie to zapraszam do dzia³u Uzbrojenie. Je¿eli mogê Ci co¶ podpowiedzieæ, to je¿eli zdecydowa³e¶ siê na pó¼ne pó¼ne ¶redniowiecze, to kolczuga by³a czêsto pleciona z ko³nierzem, czyli czê¶ci± chroni±c± szyjê. Bardzo fajnie to wygl±da ale nie jest takie ³atwe do wykonania. Zapinana by³a przy szyi na klamerkê z paskiem. Co do k±ta rêkawka, to siê jeszcze nie spotka³em z pleceniem pod k±tem 45 stopni
Ale polecam rozwin±æ ten w±tek w dziale Uzbrojenie
Pozdrawiam
Chaos
CYTAT(Arianrod @ 21:21 18.07.2005)
Mo¿e to pytanie wyda siê banalne, ale czy kto¶ móg³by mi podrzuciæ jakie¶ info na temat tego co ³ucznik powinien mieæ na sobie? czym¶ odró¿nia³ siê stroj ³uczników? bêdê baaardzo wdziêczna za pomoc.
Drogi kolego...
RUSZ PALCEM I PRZESUÑ SCROLLA W GÓRÊ !!!!!! Jest wyra¼nie napisane ze stój ³ucznika nie ró¿ni³ siê szczególnie od reszty :P
Pozdrawiam Fifi
No, to odgrzewam i ja.
Czy XV wieczny mo¿e mieæ ³uk refleksyjny? Pojawi³o siê tutaj podobne pytanie, ale jako¶ zosta³o zapomniane
CYTAT(hipekhop @ 20:34 25.11.2009)
No, to odgrzewam i ja.
Czy XV wieczny mo¿e mieæ ³uk refleksyjny? Pojawi³o siê tutaj podobne pytanie, ale jako¶ zosta³o zapomniane
Je¶li pochodzi z okolic Anatolii albo hula na grzbiecie krêpego konika po stepach na pó³noc od Morza Czarnego to owszem ;)
Fakt, nie skonkretyzowa³em miejsca- przepraszam.
Chodzi mi o centraln± i wschodni± Europê (ale nie bliski wschód:) ).
W³a¶nie co¶ siê tak ba³em... A nie s³ysza³e¶ mo¿e o jaki¶ incydentach w stylu "a rozbili siê o nas tacy na konikach, pozabierali¶my im ³uki i siê bawimy, ale produkowaæ nie bêdziemy, bo nie ogarniamy konstrukcji"?
Nie jestem w stanie teraz znale¼æ, ale kojarzê - i jest na pewno gdzie¶ na FREHA - obrazek z bodaj Jagie³³± w zachodnim stroju i z refleksyjnym ³ukiem. Wiêc jednak daje radê.
edycja: jednak siê uda³o znale¼æ. jest tu:
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=14476Lublin, kaplica zamkowa vel ko¶ció³ ¶w. Trójcy
Dziêki wielkie :D
Jak mi pokaza³e¶ ten obraz, to mi siê co¶ przypomnia³o. Czy Bunsch nie pisa³ aby o ³ukach refleksyjnych... za czasów Mieszka I?
Co¶ mi siê zdaje, ¿e dobrze pamiêtam- a i historycznie by siê to ³adnie zazêbia³o...
CYTAT(hipekhop @ 21:43 25.11.2009)
Fakt, nie skonkretyzowa³em miejsca- przepraszam.
Chodzi mi o centraln± i wschodni± Europê (ale nie bliski wschód:) ).
W³a¶nie co¶ siê tak ba³em... A nie s³ysza³e¶ mo¿e o jaki¶ incydentach w stylu "a rozbili siê o nas tacy na konikach, pozabierali¶my im ³uki i siê bawimy, ale produkowaæ nie bêdziemy, bo nie ogarniamy konstrukcji"?
Hej!
Oczywi¶cie domy¶la³em siê, o jakie tereny chodzi - to by³a taka malutka z³o¶liwo¶æ;) Ba³em
siê, ¿e kto¶ wyci±gnie tego nieszczêsnego Jagie³³ê, no i proszê - jest. Na Twoim miejscu traktowa³bym to jednak wy³±cznie jako incydent w³a¶nie. Litewski knia¼, nie raz i nie dwa uk³adaj±cy siê z Tatarami, ma pe³ne prawo mieæ ca³± kolekcjê takich ³uków. Tak samo litewsko-ruski bojar chadzaj±cy na Moskwê. Ale ju¿ so³tys z mazowieckiej wsi czy kmieæ z Auksztoty - bardzo w±tpiê. Pozostaje wiêc odtwarzaæ Rusina z litewsko-rusko-tatarskiego pogranicza.
Co do czasów Mieszka, to nie s³ysza³em tej historii. Jednak na
pewno proste ³uki kompozytowe znano na Rusi (np. Nowogród Wielki). Wiêc jest szansa, ¿e kilka takich ³uków znalaz³o siê tak¿e na ziemiach Polan. Tyle, ¿e to chyba znów by³by incydent. Osobi¶cie jestem lekko uczulony na odtwarzanie "incydentów" ale to oczywi¶cie wy³±cznie Twój autonomiczny wybór.
¯yczê sukcesów w poszukiwaniach i pozdrawiam
EDIT: gramatyka
Równie¿ nie jestem zwolennikiem odtwarzania incydentów, to wprowadza sporo zamieszania, a taka kolorowo¶æ nie jest potrzebna- i tak by³o wtedy ciekawie.
Jednak...
Proszê zwróciæ uwagê na ³uk, który jest widoczny po lewej stronie prawej rêki (tej z mieczem) ksiêcia Witolda (tego w czerwonym :D ).
http://www.pinakoteka.zascianek.pl/Matejko...es/Grunwald.jpgObraz wspó³czesny(no dobra... nie z tamtych czasów- tak to ujmijmy
), jednak Matejko by³ niezwykle rzeczowy i niegdysiejsze zag³êbienie siê w jego biografiê utwierdza mnie w przekonaniu, ¿e nie namalowa³ ich sobie ot- tak.
Ich- przy lewej krawêdzi obrazu widzê co¶, co ma bli¿ej do refleksu, ni¿ do prostego, choæ nie jest to a¿ tak wymowny przyk³ad, jak ten przy rêce Witolda.
"Bitwa pod Grunwaldem" Matejki nie jest ¯ADNYM wzorem ani ¼ród³em do JAKIEGOKOLWIEK odtwarzania tego okresu. Przedstawione tam uzbrojenie to bez³adna zbieranina muzealnych eksponatów z przys³owiowego datowania "szósty-szesnasty", od Kana³u La Manche po Syberiê. Z w³óczni± ¶w. Maurycego w rêkach jakiego¶ pieszego Conana-barbarzyñcy w³±cznie.
Trochê powagi, na Belenosa.
Mo¿e to nie czasy o których dyskusja, bo ju¿ XVI wiek, ale u Behema masz kolejny ³uk refleksyjny.
Witam!
No w³a¶nie problem jest ¿e od XVI w. jak najbardziej ³uk refleksyjny sta³ siê bardzo lubiany i stanowi³ nawet orê¿ szlachecki. W ¶redniowieczu jednak ciê¿ko znale¼æ przyk³ad ³uku refleksyjnego powszechnie stosowanego w Polsce. Chocia¿ zapisy rzemie¶lnicze z Krakowa bodaj¿e wskazuj± na wystêpowanie w tamtych rejonach ³uku kompozytowego. Czyli wg. mnie oczywi¶cie by³y ale za odtwarzanie bym siê nie bra³ ³ucznika z refleksem.
Pozdrawiam
Chaos
CYTAT
wschodni± Europê
Tak.
Wschodnia Europa jest do Uralu na wschód i Kaukazu na po³udnie.
Czym bardziej na zachód tym pewnie mniej- taki ³uk "wêdruj±c" np. z kupcami, stawa³ siê coraz dro¿szy i nabiera³ warto¶ci "dobra luksusowego".
Dlatego je¿eli pytasz ju¿ o Europê Centraln±, bêd±ca pod wp³ywem kultury zachodniej- to i tak owszem, wyobra¿am sobie rycerskie panisko na polowaniu z takim ³ukiem, ale ju¿ biednego ³ucznika nie bardzo.
Szukaj±c analogii- konie turkmeñskie w Azji mo¿na kupiæ na zasadzie wymiany TIR suchego chleba na TIR koni, a u nas, gdy dotr± staj± siê dro¿sze od koni arabskich.
CYTAT(Saren @ 14:46 03.12.2009)
CYTAT
wschodni± Europê
Tak.
Wschodnia Europa jest do Uralu na wschód i Kaukazu na po³udnie.
W sensie geograficznym masz racjê ale nie bêdziesz siê chyba upieraæ, ¿e np. Kazañ na prze³omie XIV i XV wieku nale¿a³ do europejskiego krêgu cywilizacyjnego.
Hipekhopowi chyba chodzi³o o Europejczyków sensu stricto (???). Zreszt±, dla ówczesnych ludzi Europa koñczy³a siê na Polsce. Dalej na wschód to ju¿ inna religia (podstawa podzia³u "swój - nie swój"), inna gospodarka, inne stosunki spo³eczne, inny alfabet, inne tradycje.
CYTAT(Saren @ 14:46 03.12.2009)
Dlatego je¿eli pytasz ju¿ o Europê Centraln±, bêd±ca pod wp³ywem kultury zachodniej- to i tak owszem, wyobra¿am sobie rycerskie panisko na polowaniu z takim ³ukiem
A ja nie bardzo. Prêdzej z kusz±. £uk by³ broni± plebsu i my¶lê, ¿e jeszcze parê dekad musia³o up³yn±æ, zanim pod wp³ywem ¶ci¶lejszych kontaktów z Litw± i Rusi± nasza szlachta przekona³a siê do wschodnich ³uków.
Zauwa¿, ¿e w Europie (chodzi mi o Polskê i Zachód) jedynie w Anglii ³ucznictwo uchodzi³o za sport godny wy¿szych warstw spo³ecznych. W innych krajach ³uki raczej lekcewa¿ono.
Ale je¶li zapodasz jakie¶ przedstawienie naszej szlachty z ³ukami, to chêtnie zmieniê zdanie:) Jestem elastyczny i nie upieram siê przy swoim:)
Pozdrawiam
CYTAT
Jestem elastyczny i nie upieram siê przy swoim:)
Nie, nie upieram siê. Raczej chodzi³o mi o unaocznienie do czego takie importowane dobro mog³o s³u¿yæ. Na 100% nie do wyposa¿enie ³ucznika w Bretoni czy Anglii.
CYTAT
W sensie geograficznym masz racjê ale nie bêdziesz siê chyba upieraæ, ¿e np. Kazañ na prze³omie XIV i XV wieku nale¿a³ do europejskiego krêgu cywilizacyjnego.
Nie, nie upieram. Nikt nie doprecyzowa³ o co chodzi.
CYTAT
Dalej na wschód to ju¿ inna religia
No to akurat niekoniecznie, ale faktycznie "kr±g kulturowy" inny.
Raczej chodzi³o mi o wyja¶nienie o co chodzi z teori± incydentalno¶ci. Incydentalnie w Europie móg³ siê znale¼æ i ³uk z Japonii (teoretyzuj±c), ale by³by to na tyle drogi bibelot, ¿e nie znalaz³by zastosowania jako narzêdzie ³ucznika.
Tak minimalnie u¶ci¶laj±c wypowied¼ Karola, w rzeczonym okresie XIV/XV w - a s± to orientacyjnie ramy czasowe Wojny Stuletniej - Francja stopniowo nauczy³a siê od Anglików doceniania ³uku i wprowadzi³a go do swojego uzbrojenia. Za¶ pod koniec tego okresu najsilniejsz± formacj± ³ucznicz± na kontynencie dysponowa³a Burgundia. A zatem nie tylko i wy³±cznie Anglia. Ale by³y to raczej wyj±tki potwierdzaj±ce regu³ê, no i za ka¿dym razem chodzi³o o ³uki proste, tak ¿e dla Ciebie, Hipku-Hopku (je¶li mo¿na tak odmieniæ Twój nick) niewielka z tego pociecha.
Pozdrawiam,
A./V.
CYTAT(Karol @ 16:44 03.12.2009)
Zauwa¿, ¿e w Europie (chodzi mi o Polskê i Zachód) jedynie w Anglii ³ucznictwo uchodzi³o za sport godny wy¿szych warstw spo³ecznych. W innych krajach ³uki raczej lekcewa¿ono.
Ale je¶li zapodasz jakie¶ przedstawienie naszej szlachty z ³ukami, to chêtnie zmieniê zdanie:) Jestem elastyczny i nie upieram siê przy swoim:)
Pozdrawiam
Czy W³adys³aw Jagie³³o wystarczy?
Pozdrawiam, Rafa³
Bardzo ³adna rozdzielczo¶æ, ale nie wiem, czy zauwa¿y³e¶, ¿e ten obrazek by³ tu omawiany parê dni temu (post Borana z 25 listopada) i wyja¶nili¶my sobie, dlaczego jest to wyj±tek od regu³y...
Czy mo¿liwe jest korzystanie z przyszywki bez rêkawów?
I czy mogê pojawiæ siê w kapalinie?
Znalaz³em taki rysunek
http://www.rp.pl/galeria/0,2,469927.html#bigImagei taki
http://sagittari.prv.pl/Galerie/Lucznicy/a...dex.html#16.jpg
£ucznik najprawdopodobniej z go³ymi 'rencami' bo inaczej trochê ciê¿ko siê strzela.
Bardzo ciekawe przedstawienia, ale na masz przycisk "Edytuj" na dole, u licha.....
Witam!
Posprz±ta³em posta Kacper_O, ale na przysz³o¶æ spójrz czy nie wklejasz 10x tego samego. A teraz pytania do pytania. Na jaki okres chcesz t± przeszywkê? Poszukaj w dragonach, tam widzia³em przedstawienie interesuj±cej Ciê przeszywki. Btw. te linki które wrzuci³e¶, prawie wogóle nic nie wnosz± do sprawy. Co do kapalinu, gdzie chcesz siê w nim pojawiaæ? Co prawda jest to dosyæ gustowne nakrycie g³owy, ale nie we wszystkich obiektach publicznych bêdziesz mile widziany :D
Okre¶ dok³adniej o co Ci chodzi
Pozdro
Chaos
CYTAT
CYTAT
Chodzi mi o GRunwald
Pojawiæ siê zawsze mo¿esz. Pytanie czy zostaniesz wpuszczony, a raczej czy jest to historyczne.
Owszem, jest to potwierdzone i zostaniesz wpuszczony. O ile kapalin bêdzie odpowiednio datowany, bo w zale¿no¶ci od okresu ró¿ni³y siê bardzo. Istotna jest jeszcze kwestia wielko¶ci i k±ta ronda kapalinu, bo to decyduje o tym czy kapalin nadaje siê do strzelania czy nie.
Btw. to przedstawienie bitwy pod Azincourt jest o wiele pó¼niejsze (dobre kilkadziesi±t lat) ni¿ Grunwald.
A je¶li chodzi o t± przyszywkê bez rêkawów
CYTAT(Kacper_O @ 22:35 29.12.2011)
Czy mo¿liwe jest korzystanie z przyszywki bez rêkawów?
Przeszywka bez rêkawów na grunwald nie przejdzie (w ka¿dym razie nie powinna), za to nie musi byæ gruba. Co do kapalinu dla ³ucznika - mia³em, wyszed³em do bitwy, sprzeda³em. Fatalnie siê w tym strzela.
Rafa³
czyli rêkawy mog± byæ cienkie?
W sumie to ca³o¶æ mo¿e byæ stosunkowo cienka. Co wiêcej - przeszywka typu ponton nie jest za bardzo wskazana.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.