Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £ucznik XIV/XV wieczny
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
Wilo
[shadow=red:725a366f3a]Witam
Je¶li kto¶ ma jakie¶ obrazki, rysunki, zdjêcia lub namiary na stroje sprzêt i takie tam. To bardzo proszê ozamieszczenie ich tutaj.
[/shadow:725a366f3a]

Ps. Je¶li taki lub podobny temat istnieje to proszê "si³y wy¿sze" o zachowanie tego tematu przez jaki¶ czas. DZIÊKUJE[color=violet][/color]
Ania Kryska
Ja siê zaraz zabijê. No normalnie wezmê ³uk i strzelê sobie w plecy. Pomijam kwestiê wyobra¼ni autora w dobieraniu koloru czcionki tak, ¿eby by³o jak najczytelniej. Ile ju¿ by³o takich pytañ na forum? "Dajcie mi wszystko gotowe, bo ja nie mam czasu/nie chce mi siê/jestem niezdolny do jakiegokolwiek wysi³ku umys³owego, poza tym nie podajê przedzia³u czasowego (XIV w. - wow!), pozycji spo³ecznej ani miejsca na ¶wiecie, domy¶lcie siê sami". Przed wywaleniem od razu tego tematu powstrzymuje mnie jego sztandarowo¶æ. Rewelacja, patrzcie i uczcie siê. Mo¿e zmieniæ na "przyklejony"?
Pozdrawiam gor±co.
Tomaszek
podpisujê sie wszystkimi czterema koñczynami :D pod kol. Ani±, dodatkowo pragn±c zwróciæ uwagê na niezwykle dowcipne Post Scriptum... no po prostu jak przeczyta³em to zaliczy³em zwa³... moderatorom polecam kropelki na serce bo mnie by przy takim dowcipie chyba szlag trafi³... po prostu dowcip stulecia...

oczywi¶cie zaraz bedzie ¿e jestem nietolerancyjny dla nowych i tak dalej (bla bla bla) ale to ju¿ przechodzi ludzkie pojêcie - PROSZÊ KU¬WA CZYTAÆ REGULAMIN!! PROSZÊ KU¬WA U¯YWAC OPCJI 'SZUKAJ'!! MY¦LENIE NIE BOLI!!!!

¿egnam oziêble
t.
Robroj
ee czepiacie sie szczerba.gif
a powaznie to mysle ze czlwoiekowi chodzi o ubranie i elementy wyposazenia lucznika z 14 wieku..? ale nie ma pewnosci bo nie sprecyzowal czlowiek...

wilo - polecam na poczatek reulamin frehy, oraz doradce co do wyboru kolorow :>
tak ajk napisal Tomaszek - myslenie no boli read.gif
Wilo
dobra to mi pokazcie te tematy bo ja ich znalezc nie moge a ponoc jest ich pelno i jak sie wpisze w szukaj to wyskakuje jakies gowno np. co ma lucznictwo do gornictwo, co do kolorow to mi sie podoba i jakos sie doczytaliscie wiec o co wam chodzi, "myslenie nie boli" a wlasnie ze boli i jeszcze jedno oczywiscie kazdy kto by sie zastanowil skapowalby ze chodzi mi o lucznika z 14 wieku swietlnego na enterpise
to tyle
i mozecie mnie w ass.gif
Tomaszek
CYTAT
wlasnie ze boli

aha - no to wszystko jasne
CYTAT
to tyle  
i mozecie mnie w  

dobra - sci±gaj gacie i pucuj ty³ek - ju¿ ca³ujê... cool.gif chyba ¿e chodzi o kopanie... i nie uno¶ siê tak bo ci ¿y³ka pêknie

(zamierzam odpowiadaæ w sposób adekwatny do przedpiszczy, st±d mój styl mo¿e nieco ewoluowaæ).
papa
Skwarek
Wilo. Byæ mo¿e i nie ma tematu "Dok³adny opis wygl±du XIV-owiecznego £ucznika - od bielizny poprzez onuce do przeszywalnicy" ale je¶li z ca³ego frehowego archiwum nie wyci±gn±³e¶ ¿adnych wniosków na ten temat, to¶ kiep. Nie bójmy siê u¿yæ tego piêknego i jak¿e adekwatnego s³owa, powtórzê - kiep. Je¶li by¶ faktycznie przeczyta³ kilka tematów, niekoniecznie w dziale ³ucznictwo (stroje, sredniowiecze...) to wiedzia³by¶, i¿:
- nie toleruje siê tutaj lenistwa i nikt nie poda Ci na tacy linka do strony na której znajdziesz wszystko to, co Ciê interesuje (bo takiego nie ma, wierz mi szuka³em)
- nikt tez nie prze¶le Ci swojego ma³ego prywatnego archiwum ( bo informacje na ten temat to w³a¶nie takie ma³e ¶mietnisko z linkami, kserówkami, gifkami, itp....)
- po trzecie: ³ucznicy nie ubierali siê jako¶ szczególnie inaczej ni¿ reszta wojsk, choæ zbroje mieli zdecydowanie l¿ejsze i bardziej elastyczne; przy czym zachodni ³ucznicy wywodzili sie g³ównie z ch³opstwa i nie byli szczególnie powa¿ani, natomiast dla Mongo³ów na przyk³ad, ³uk by³ broni± cenn± i presti¿ow±, a u¿ywali go z dum± nawet Su³tani.
Zapewne poprosisz mnie teraz grzecznie bym Ciê poca³owa³ w zadek, czó³ko, czy jak±kolwiek inn± cze¶æ Twojej fizjonomii, ale na Twoim miejscu uwa¿a³bym z tymi pobo¿nymi ¿yczeniami, bo kto¶ je jeszcze we¼mie do siebie i spe³ni. Z Twego wieku niech wyniknie odrobina pokory, a z inteligencji - samokrytycyzm.
Andrzej Siejeñski
W XIV wieku wiele siê zmienia³o i nie mo¿na po prostu podaæ przepisy na ³ucznika z XIV w (zarówno je¶li chodzi o strój jak i uzbrojenie).
Poza tym poza Angli± i jaki¶ kawa³ek na wschód od Polski pojêcie ³ucznik nie istnieje (przynajmniej w wojskowo¶ci).
Dostajesz upomnienie za chamstwo (powiniene¶ zreszt± dostaæ od razu bana, kto wie mo¿e zaraz siê tym zajmê).
CYTAT
i mozecie mnie w   ass.gif

Na przyjemno¶æ trzeba sobie zas³u¿yæ.

Pozdrawiam
Wasz Karczmarz
Wilo
To ja ponownie
1.chcia³em przeprosiæ za moje zachowanie i wyraziæ skruche
2.jestem jeszcze m³ody i g³upi i tak dobrze znam siê na rzeczy jak Wy
3.dziêkuje za s³owa krytyki i przepraszam za swoje chamstwo;ponios³o mnie;
4.odt±d bêde pisa³ normalnie (chocia¿ tamten kolor mi siê bardzo podoba³)
5.je¶li pozwolicie sprubójê jeszcze raz
6.jeszcze raz przepraszam i ubolewam nad sob±
Wilo
Zaczynam rant.gif
jak ju¿ pisa³em jestem m³ody i niedo¶wiadczony, a chcia³em wst±piæ do pewnego bractwa. Przechodzê do sedna sprawy chcia³em siê dowiedzieæ kogo móg³bym "udawaæ" (nie umiem siê wys³owiæ, ale siê staram) z XIV wieku (³ucznika oczywi¶cie) aby siê ze mnie nie ¶miali i ¿ebym nie figurowa³ w rankingu mega mroków.
Chodzi³ mi po g³owie polski ³ucznik, ale w Polsce górowa³a kusza i nie wiem czy jacy¶ "byli" (znowu nie umiem siê wys³owiæ).
Aiuto
kolega by sprecyzowal , z ktorej polowy XIV w, (akurat to jest ten czas ,kiedy zaczyna sie ewolucja od "ludzi w workach" do "kusych i obcislych" ..
Wilo
bardziej mi odpowiada I po³owa
Robroj
Wilo..
zadales konkretne pytanie - i w miare konkretne odpwiedzi otrzymasz smile.gif

kiedy wpisalem "koszulina" i tez zanzaczylem "Stroje"
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=69797#69797

polecam Ci przeczytanietego watku... tak na poczatek... jesli Ci to jeszcze nie wystarczy to szukaj wedlog schametu jaki Ci ukazalem (heh ale to szpanersko zabrzmailo king.gif )

z szacuneczkiem Robroj

DOPISEK
poczytaj jeszcze to - moze Cie cos zainteresuje
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=69...ghlight=str%F3j
Bart³omiej
Ach ci m³odzi bigsmile2.gif ( zawsze chcia³em to napisaæ ) bigsmile2.gif
Arianrod
Mo¿e to pytanie wyda siê banalne, ale czy kto¶ móg³by mi podrzuciæ jakie¶ info na temat tego co ³ucznik powinien mieæ na sobie? czym¶ odró¿nia³ siê stroj ³uczników? bêdê baaardzo wdziêczna za pomoc.
pakotek
My¶lê, ¿e te dwie mi³e plansze powinny wiele wyja¶niæ, co do opisu to trochê go jest wiêc prosze o pytania. Jest to strój i ekwipunek, angielskich ³uczników, którzy jakby nie patrzeæ byli ca³kiem nie¼li i mo¿na siê na nich wzorowaæ, jest to XV wiek.
Wojciech Radzki
Lepiej byloby zeby kolezanka bardziej datowanie uscislila. smile.gif
Te palnsze sa na pozny XV wiek i sprzet na nich srednio sie nadaje na imprezy z pocz. XV w.
Jesli interesuje Cie pozny XV w. to przejrzyj sobie kroniki Froissarta albo obrazy Memlinga.
Pozdr
WR
Jarek Przyby³o
A prze³om XIV/XV w ? Co¶ kto¶ ma ?

Pozdrawiam
pakotek
Wystarczy zrezygnowaæ z paru elementów i nadaje siê na ca³y XV, a pozatym jest do¶æ wyra¼nie i obrazowo wszystko przedstawione, od bielizny po uzbrojenie. Kroniki Froissarta równie¿ s± najczê¶ciej datowane na druga po³owê XV wieku (1470-1480 - najczê¶ciej), wiêc w porównaniu z manuskryptami, te plansze s± o wiele dok³adniejsze. Wczesne prace Memlinga to równie¿ te same okolice, oko³o 1460 (najczêstsze datowane pierwszych prac to 1463) i wzwy¿, a plansze, które przedstawi³em autor datuje na 1490 rok. Zamieszczam poni¿ej dwie plansze datowane przez autora nieco wcze¶niej.
Arianrod
a czy to prawda, ¿e ³ucznicy nosili kolczugi pod przeszywki, ¿eby nie ogranicza³y ich ruchów?
I takie g³upie pytanko... Czy ma kto¶ jaki¶ pomys³ jak dopasowaæ ten b±d¼ co b±d¼ mêski strój do bardziej kobiecych kszta³tów? ;/
pakotek
Okres wcze¶niejszy - Agnicourt - 1415
eRemita
Arianrod
Kobiece kszta³ty.. hmmm
Od kilku lat wychodze na Grunvie jako lucznik; i doszlam do wniosku ze skoro i tak moja obecnosc na bitwie jako luczniczki jest coskolwiek niehistoryczna, swoj stroj dostosowalam w taki sposob: przeszywka jest mocniej wcieta w pasie - a co, ma sie te talie trzeba ja pokazac smile.gif zaszalalam tez z kilkoma rodzajami pikowania - ca³kowicie dla sztuki; nogawice - obcisle - z tego samego powodu; helm - z 1 mm blachy - nie ide sie praæ miêdzy zbrojnych wiec grubszy (i co za tym idzie ciê¿szy) mi nie jest potrzebny. Jeszcze co do stroju - przeszywka bez bufek (moga byc na nia zbrojniki - malo wa¿±, a klimat i historycznosc jest zachowana), nogawice dzielone lub zszyte, ale lepiej dzielone, na glowe kaptur, czapka bobaska. Na rêce skórzane rekawiczki, lub rêkawiczka trójpalczasta, mo¿e byæ jaki¶ "karwasz", je¶li przeszywka nie jest¶ci¶le dopasowana do przedramienia. Do pasa torba, jaka¶ broñ boczna - nerkowiec? ale np. na Grunwie nie jest dopuszczana do bitwy. Generalnie - nihil novi smile.gif To od Ciebie zale¿y jak siê bedziesz nosiæ - czy np. przeszywka bêdzie szyta na Ciebie, a nie po¿yczona i na jaki okres chcesz siê zrobiæ.
Pozdrawiam
eRe
Arianrod
Masz jakie¶ fotki? szczegolnie mie ta przeszywka zafascynowa³a :)
RAF
czy kto¶ wie sk±d mog± pochodziæ te inspiruj±ce ryciny przys³ane przez u¿ytkownika "paskotka" ?
EwKa
Wydawnictwo Osprey http://www.ospreypublishing.com/ , publikacja popularnonaukowa, do znalezienia w dziale "Medieval World"-seria : "Campaign", tytul zeszytu: "Agincourt 1415r." lub dzial: "Men-at-arms" i zeszyt:" The armies of Agincourt", "Henry V and the Conquest of France 1416?53", i jeszcze zeszyt "English Longbowman 1330?1515".
sir santiago
witam, mogliby¶ciemi co¶ podpowiedzieæ na temat stroju polskiego ³ucznika z prze³omu XIV I XV w?
Czy strój angielskiego ³ucznika z powyzszych rycin (patrz post pakotek) bêdzie odpowiada³?

z góry dziêki za odpowiedz i pozdrawiam!
Jakub T. Pr±dzyñski
CYTAT(Arianrod)
a czy to prawda, ¿e ³ucznicy nosili kolczugi pod przeszywki, ¿eby nie ogranicza³y ich ruchów?
Nieprawda, bo nie tylko ³ucznicy. i nie chodzi o swobodê ruchów, lecz o skuteczno¶æ opancerzenia w takim zestawieniu.
Masir_dOOd
CYTAT
Czy ³ucznicy w XVw. nosili metalowe elementy ubioru...

Chodzi mi o to czy ³ucznicy nosili w tedy nakolanniki i na³okietniki. Aha, jeszcze chcia³bym wiedzieæ czy mo¿na by by³o zast±piæ przeszywanice ³ucznika XVw. czym innym?

Z góry dziêkuja za pomoc i pozdrawiam! smile.gif
Masir_dOOd
smile.gif Je¿eli pakotek tak tu napisa³, i da³ obrazki to na pewno s± poprawne. smile.gif
Witko
Witam!
Mam k³opoty z wydatowaniem tego he³mu ³uczniczego. Na moje oko to prze³om XIV/XVw. Ale zastanawiam siê czy móg³ byæ równie¿ u¿ywany w II. po³. XVw. Co o tym s±dzicie?
Wotawa
CYTAT(Arianod)

Ró¿nie to z tym bywa³o i nie dla swobody ruchów, nie ma zwi±zku. Tak czy inaczej na pewno mieli co¶ amortyzuj±cego tak¿e pod kolczug±. Tylko masochista za³o¿y kolczugê na koszulê.

CYTAT(Arianrod)
I takie g³upie pytanko... Czy ma kto¶ jaki¶ pomys³ jak dopasowaæ ten b±d¼ co b±d¼ mêski strój do bardziej kobiecych kszta³tów? ;/
Po prostu dopasuj, nie widzê problemów. W XIVw modne ju¿ by³y dopasowane kroje strojów.

CYTAT(Masir_dOOd)
Je¿eli pakotek tak tu napisa³, i da³ obrazki to na pewno s± poprawne.
Mo¿na dyskutowaæ.

CYTAT(Masir_dOOd)
Chodzi mi o to czy ³ucznicy nosili w tedy nakolanniki i na³okietniki. Aha, jeszcze chcia³bym wiedzieæ czy mo¿na by by³o zast±piæ przeszywanice ³ucznika XVw. czym innym?
Jak ich by³o staæ to nosili. Przeszywanicê czym innym? Nie s±dzê. Mo¿na sobie zafundowaæ dublet bojowy, ale pod co¶ konkretnego (p³yta, brygantyna), dla bardzo bogatego ³ucznika. Ale i tak bêdzie to rodzaj przeszywki w³a¶ciwie. Przeszywka to podstawa.

CYTAT(sir santiago)
witam, mogliby¶ciemi co¶ podpowiedzieæ na temat stroju polskiego ³ucznika z prze³omu XIV I XV w?
Mo¿emy powiedzieæ tylko tyle, ¿e by³ pewnie wyj±tkowo nêdzny. Ma³o kto u¿ywa³ ³uku w boju u nas w tych czasach. Je¶li ju¿, to by³ zapewne kmiotem z zapad³ej wsi, albo cudziemcem ze wschodu. Po prostu generalnie - nie mieli¶my ³uczników.

CYTAT(sir santiago)
Czy strój angielskiego ³ucznika z powyzszych rycin (patrz post pakotek) bêdzie odpowiada³?
Od biedy bym do tego nawi±zywa³, ale raczej do tych dwóch:
http://www.freha.pl/download.php?id=7305
http://www.freha.pl/download.php?id=7303
Zestaw kolorystycny bia³o-zielony by³ przygotowany rozkazem Czarnego Ksiêcia dla Walijczyków - warto o tym pamiêtaæ. Jednak je¶³i komu¶ pasuje do barw jego ekipy, to chyba nie ma sprawy.

CYTAT(Witko)
Mam k³opoty z wydatowaniem tego he³mu ³uczniczego. Na moje oko to prze³om XIV/XVw. Ale zastanawiam siê czy móg³ byæ równie¿ u¿ywany w II. po³. XVw. Co o tym s±dzicie?

Dla mnie - inspiracja czym¶ byc mo¿e italskim (brak czepca) z 2 po³owy XIVw. Na 2 po³owê XIVw nei wchodzi - szpiczasty dzwon.
Jakub T. Pr±dzyñski
CYTAT(Witko)
Witam!
Na moje oko to prze³om XX/XXI wne, po³udniowa Polska.
Witko
Dziêki blinkie.gif
Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie do szanownych kolegów. Chodzi mi mianowicie o angielsk± ³ebkê ³ucznicz± produkcji Mardinusa. Czy jest poprawna historycznie i jakie jest jej najwcze¶niejsze datowanie. Czy bêdzie pasowaæ na I. po³. XV.?
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Nie, to ewidentnie ksztalt z II polowy XV w i bynajmniej nie zastrzezony jakos dla lucznikow (choc pewnie z racji dobrej widocznosci, chetnie uzywany przez nich). Helm tego typu mam zreszta na awatarze teraz.
Pozdrawiam!
Bryan
Witko
Mam jeszcze pytanko odno¶nie os³ony kopusu u ³uczników. Mianowicie s± do¶æ liczne przedstawienia ³uczników w brygantynach, g±skach lub kirysach. Czy spotkali¶cie siê z u¿ywaniem p³atów przez ³uczników szczególnie w 2 po³. XVw.? Czy za³o¿enie p³atów na ten okres to mrok?
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
II pol. XV w? Proponuje potomkinie platow, czyli brygantyne - w wielkim skrocie, to platy z wielkiej ilosci malych pltyke, z zewnatrz wyglada jak nabity cwiekami skorzany kaftan.
Pozdrawiam!
Witko
Przy okazji zapytam czy macie jak±¶ wizjê oficera/dowódcy oddzia³u ³uczniczego? Nie s±dzê, ¿eby taka persona osobi¶cie strzela³a z ³uku, a ciekawi mnie fatk jak stawa³a do bitwy- lekkozbrojnie czy w p³ycie? powiedzmy tak II po³. XVw.
I jeszcze jedno czy jako ³ucznik mogê u¿ywaæ kirysu krytego czy tylko brygantynka, tak jak pisa³ Bryan.
Jakub T. Pr±dzyñski
CYTAT(Witko)
Przy okazji zapytam czy macie jak±¶ wizjê oficera/dowódcy oddzia³u ³uczniczego? Nie s±dzê, ¿eby taka persona osobi¶cie strzela³a z ³uku, a ciekawi mnie fatk jak stawa³a do bitwy- lekkozbrojnie czy w p³ycie? powiedzmy tak II po³. XVw.
I jeszcze jedno czy jako ³ucznik mogê u¿ywaæ kirysu krytego czy tylko brygantynka, tak jak pisa³ Bryan.
Przyjrzyj siê swojemu w³asnemu avatarowi. To jest wyborowo wyposa¿ony ³ucznik z pierwszej po³owy XV w. (syntetyczna rekonstrukcja). Wielu takich nie by³o, móg³ byæ dowódc±, albo z doborowego oddzia³u, albo bogaty z np. wolnej kompanii.
Jakub T. Pr±dzyñski
W II po³owie XV w. lzesza staje siê dolna po³owa - np. sane nakolanniki, a ciê¿sza górna np. brygantyna, gaska itd. No i oczywiscie stylistyka siê zmienia. jak juzby³o powy¿ej.
Wotawa
CYTAT

Kirys kryty i brygantyna to inny przedzia³ czasowy. W II po³owie XVw. kirys kryty to ju¿ anachronizm.
Co do brygantyny - doda³bym do opisu, ¿e w odró¿nieniu od p³ató³ ma -generalnie- zbrojniki u³o¿one horyzontalnie.
sir santiago
Witam,
pyta³em ju¿ o ³uczników poslkich w okresie prze³omu XIV i XVw, a jak siê sprawa mia³a w drugiej po³owie XIII?
czy w tedy te¿ byli nêdzni i biedni? Jakich ³uków wtedy ¿ywano? Czy niehistoryczne by³oby u¿ywanie przez takich ³uczników longbowów i reflexów? Co w ted na sobienoszono?

pozdrawiam!
Mathyas
A jak wygl±daæ mog³o uzbrojenie ³ucznika ruskiego/litewskiego z okresu bitwy pod Worskl±, tj. prze³omu wieków XIV/XV? Czy przytoczona poni¿ej ilustracja wiernie odwzorowuje takowego ³ucznika? I ostatnie pytanie - czy w owym okresie na szeroko pojêtej Rusi by³y równie¿ popularne piesze oddzia³y ³uczników, czy tylko konni...?

Pozdrawiam serdecznie!
Czapla_K
Ja siê podczepiê do tematu bo mam kilka pytañ:
1. Jakie by³o pancerzenie kurpusu ³ucznika prze³om XIV-XVw?? Spotyka³em siê z wypowiedziami, ¿e zak³adano grub± przeszywkê, na to kolczugê i na to kolejn± (ale ju¿ cienk±) przeszywkê. Inni mówi±, ¿ noszony tylko przeszywkê a na ni± wk³adano tylko kaptur kolczy... S³ysza³em równie¿ o kirysie... Jak wiêc by³o naprawdê??
2. Czy ³ucznik prze³om XIV-XV nosi³ jakie¶ opancerzenie na nogi?? Co to by³o?
3. Podobnie sprawa ma siê z rêkami... Co stanowi³o ich ochronê??
4. Czy ³ucznicy mieli jakie¶ he³my?? Czy zak³adali je na go³± g³owê czy zak³adali jeszcze co¶ pod te he³my??

Mo¿liwe, ¿e moje pytania s± dla was ¶mieszne, ale jestem bardzo zielony w tym temacie, a zapisujê siê do bractwa i nie chce byæ tam wy¶miany... Bardzo prosze o pomoc.
Purvis
przejrzyj temat od poczatku, w razie konieczno¶ci pogerzeb troszkê w dziale "³ucznictwo".
gwarantowany sukces
pozdrawiam
Szogun
CYTAT(Wotawa)
Kirys kryty i brygantyna to inny przedzia³ czasowy. W II po³owie XVw. kirys kryty to ju¿ anachronizm.
Co do brygantyny - doda³bym do opisu, ¿e w odró¿nieniu od p³ató³ ma -generalnie- zbrojniki u³o¿one horyzontalnie.

Mam wra¿enie ¿e przeciêtny ³ucznik nie móg³by sobie pozwoliæ na brygantynê. Cholernie droga sprawa :P
Pater Wilhelm
a ja mam pytanie, które mo¿liwie, ¿e by³o ju¿ tu napisane tongue.gif Czy w tym sezonie RR ³ucznik na wszelkich wyjazdach potrzebuje kolczuge i ha³m (np: kapelin). czy to tylko jest obowi±zkowe na turniejach ?? lub w walkach ..... dunno.gif
Grzyp
Je¿eli stajesz do bitwy czy czego¶ w tym stylu to os³ony mile widziane, choæ czêsto wymagaj± od ³uczników tylko przeszyw i jakich¶ he³mów, ale to te¿ nie zawsze. Generalnie dobrze jest takowe mieæ, bo zawsze mog± sie przydaæ.

Choæ z drugiej strony jak stajesz tylko do turnieju luczniczego i nie chcesz braæ czynnego udzia³u w bitwach, to IMO mo¿na sobie os³ony odpu¶ciæ.
Pater Wilhelm
aha dziex wielkie !! yes.gif ..... a mam pytanko jeszcze takie odno¶nie he³mu... czy dla XV w. ³ucznika angielskiego kapalin to odpowiedni he³m ????? i czy ³ucznik musi posiadaæ kolczuge takiej samej grubo¶ci jak woj ?????
Grzyp
Kapalin by³ stosowany przez ³uczników w XV wieku, musisz tylko sprawdzic wzór he³mu (kszta³t, bo kapaliny siê ró¿ni³y w zale¿no¶ci od okresu). Dobry by³by tak¿e basinet z odpinan± zas³on±, z czepcem kolczym.
Kolczuga... ja bym osobi¶cie jako ³ucznik uzywa³ kolczug zrobionych z drobnych kó³ek z krótkimi rêkawami (albo bezrêkawnika kolczego) ze wzglêdu na moblino¶æ.
Andrzej Siejeñski
Kapalin nie jest najlepszym he³mem dla ³ucznika. Chyba nie trzeba t³umaczyæ dlaczego.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.