Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pchniêcia ??
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
Armand
Zgadzam siê z przedmówc±. Fobia panuj±ca nt sztychów na korpus,(w turniejach- na bitwie by³yby faktycznie niebezpieczne) czy absurdalne zakazy wej¶æ g³owic±, przechwytów, akcji na pó³miecz s± zwi±zane nie tyle z trosk± o bezpieczeñstwo,co z pokutuj±cym sposobem my¶lenia o mieczu w sportowej, szablowej konwencji. Ale popularyzuj±ca siê stopniowo wiedza o traktatowych systemach,i sensownym historycznym u¿yciu mieczy daje nadziejê ¿e podej¶cie sêdziów/organizatorów te¿ ulegnie zmianie. Prêdzej czy pó¼niej, to NIEUNIKNIONE.

BTW..." Czy jak wszyscy bêd± pasowani na Rycerzy to bêd± walczyæ lepiej?-TAK!" Noszenie fantastycznych, westernowych ostróg uczyni z nich ponadto mistrzów walki na kopie szczerba.gif
Aion
Wszyscy musieli zobaczyæ Królestwo Niebieskie, ¿eby poj±æ ¿e miecz to nie szabla sportowa devil.gif
Reyki
Jestem wielkim zwolennikiem"uskuteczniania technik ARMY" w zbrojach.A jak sami wiecie wiêkszo¶æ technik koñczy siê sztychem w witalne punkty cia³a.

Jak ju¿ powiedzia³em,je¿eli 2 "rycerzy" ma bezpieczny sprzêt i wiedz± co robi± to mo¿na bez przeszkód bawiæ siê w pchniêcia.I sêdziowie za pchniêcie daj± 2 lub 3 punkty(to zale¿y od miejsca pchniêcia).

CYTAT
Wszyscy musieli zobaczyæ Królestwo Niebieskie, ¿eby poj±æ ¿e miecz to nie szabla sportowa

Ja nigdy tak nie my¶la³em.
Marek H.
Whi!

Sztychy piêkna sprawa, osobi¶cie w mieczu nie stosujê, ale w dssacku, halabardzie czy rapierze to chleb powszedni.

Chcia³em poruszyæ tu pewn± sprawê, która co chwila jest ods³aniana.

Zaufanie do sparingpartnera. Jak zaczyna³em swoj± zabawê z broni± spróbowa³em z Patrykiem (moim kumplem do bicia) sparingu. Praktycznie wszystkie ataki dochodzi³y celu, umy¶lnie czy nie umy¶lnie. Zaprzestali¶my sparingów broni± na dobry rok. Gdy ponownie zaczeli¶my sparowaæ sytuacja by³a zupe³nie inna - wiêksza kontrola nad broni±. Na pocz±tku sparowali¶my w bluzach i maskach, zrezygnowali¶my z bluz, a ostatnio nawet z masek szermierczych.
Umiejêtno¶ci zawsze odgrywaj± zasadnicz± rolê. Zaufanie, ¿e przeciwnik da ci lanie, ale nie zrobi krzywdy tak¿e odgrywa spor± rolê.

Na pocz±tku gdy umiejêtno¶ci s± mierne lepiej za³orzyæ opancerzenie ochronne, z czasem jak nasze umiejêtno¶ci s± coraz lepsze z pewnych zabezpieczeñ mo¿wmy zrezygnowaæ.

Zupe³nie inaczej prowadzi siê sparing w ochraniaczach, a zupe³nie inaczej na bez ochraniaczy. w tej drugiej opcji pojawia siê wiêcej finezji, a w pierwszej wiêcej brutalnej si³y.

Ze sztychami czy bez nich na bezpieczeñstwo wp³ywaj± g³ównie umiejêtno¶ci.
Reyki
Powiedz mi po co rezygnowaæ z jakichkolwiek os³on?
Ja bojê siê trenowaæ bez pancerza.Zajmuje siê tym 5 lat i im d³u¿ej siê w to "bawiê" tym bardziej siê uzbrajam.

CYTAT
Zupe³nie inaczej prowadzi siê sparing w ochraniaczach, a zupe³nie inaczej na bez ochraniaczy. w tej drugiej opcji pojawia siê wiêcej finezji, a w pierwszej wiêcej brutalnej si³y.

No dobra ale pamiêtajmy,¿e przede wszystkim liczy sie skuteczno¶æ.
Ja nie polecam rezygnowania z os³on na rzecz "finezji".Bezpieczeñstwo jest na pierwszym miejscu.
Marek H.
Walka bez ochraniaczy - ma³o jest osób które na to siê zgadzaj±. Ja i Patryk walczymy tak od samego pocz±tku, z tym ¿e zaczynali¶my w bluzach i maskach szermierczych, ale do tej pory zrezygnowali¶my z wszelkich ochraniaczy.

Dlaczego bez ochraniaczy?

Bawie siê w XVI Fechtschule, skupiam siê na walce nie bawie siê w historie. Interesuje mnie tylko i wy³±cznie Meyerowska Fechtschule!
Ch³opcy bawili siê bez strojów ochronnych, to ja te¿ bawie siê bez strojów ochronnych. Podnoszê sobie w ten sposób realizm tego co robiê, poniewa¿ chcê czuæ, to co czuli ówcze¶ni szermierze, nie w mniejszym, ani w wiêkszym stopniu.
Je¿eli uczono ich w jaki¶ sposób, to ja w ten sposób siê uczê, je¿eli oni jako¶ prowadzili treningi, to ja tak je prowadzê, je¿eli oni jako¶ walczyli to ja tak walczê.
Je¿eli Mistrz Meyer napisa³ atakuj ca³± swoj± si³± to ja atakuje ca³± swoj± si³±, je¿eli napisa³ broni± siê g³upcy, to ja siê nie broniê, tylko atakujê, je¿eli napisa³ atakuj jak najszybciej ca³ym swoim arsena³em, to tak¿e idê za jego rad±, nie mniej nie wiêcej.
Je¿eli mam opis: Wyprowad¼ potê¿ne oberhauw z prawej strony, zawiñ miecz do lewego Ochs i wyprowad¼ potê¿ne pchniêcie na twarz, jak tylko zacznie siê zas³aniaæ, to szybko zmieñ kierunek i tnij go ewym Oberchauw przez biodra... To tak w³a¶nie robiê, gdy sparujê, wyko¿ystujê, gdy trenujê poprawiam technikê.
Brak ochraniaczy jest tylko czê¶ci± systemu, czê¶ci± metody na któr± siê zdecydowa³em. Dopuki nie by³em na ni± gotowy nie sparowa³em.
PS1
Bez ochraniaczy czujê ¿e oberwa³em, jak dostane strza³ na nadgarstek albo przedramiê to r±czka mi wiêdnie albo broñ mi wypada, takie podniesienie realizmu.
PS2
Ale walka bez opancerzenia to odrêbny temat i chyba go zaraz za³o¿ê smile.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Rezygnujemy z konkretnych os³on aby æwiczyæ i stosowaæ techniki które s± przeznaczonbe do takiej konwencji walki. Skoro ju¿ siê przeg³osowujemy na czas ok³adania siê mieczami to ja zdecydowan± wiêkszo¶æ bêdzie ju¿ z 10 lat jak mam jak±¶ formê miecza w rêku spêdzi³em bez zbrój i masek. Maski wesz³y ostatnio, ale to jest 'must' w konwencji XV-wiecznej. Nie sposób pchn±æ kogo¶ w twarz 'z kontrol±, ¿eby zabola³o, a nie skrzywdzi³o'.

Po drugie 'skuteczno¶æ' jest relatywna. To co jest 'skuteczne' dla ciebie nie musi byæ 'skuteczne' dla Marka, Aiona, Feniksa czy mnie. Aramis te¿ ma inn± koncepcjê na to. Chodzi ci o skuteczno¶æ w bojówkach? Na 'bitwie'? Marek liczy skuteczno¶æ realiami Fechtschule (KO, KD, TKO, Rote Plum), my potencjalnym zabiciem przeciwnika przy trafieniu ostr± broni±, zazwyczaj wiêcej ni¿ raz.

Co innego jest 'skuteczne' w zbroi 'na ¶mieræ', co innego 'do wyrzygania' co innego 'na punkty'. Podobnie i bez zbroi.
Bezpieczeñstwo jest za¶ kwesti± opisywanego przz Marka zaufania do partnera. Pozdrawiam
Gwyn
megamrok
No i praktyka pchnieæ wraca. Jastem sp³ukany, ale widzialem sporo walk w tym sezonie.
A ze w³a¶ciwie nikim jestem du¿o widzê...
A wiêc sztychów widzia³em baaardzo du¿o, chc±cych i niehc±cych bum.gif shocked.gif .
Na Piasecznie, na Gniewie,na Liwie no i na £êczycy.
Ostatni - na £êczycy , w sumie dyskusyjny - punkt czy dyskwal.
Ale dziura w ca³ym by³a.
No to chyba jednak przy ca³ej m±drej teori - sztychy gur± !!
Reyki
Je¶³i kto¶ chce to mogê przes³aæ fajny filmik z tego roku.Zajmuje 6 mega.

Osobi¶cie polecam bo na filmiku walcze ja.

I malutkie pytanko.Czy ARMA-PL planuje co¶ w najbli¿szym czasie?
Jakie¶ sympozjum,warsztaty?
Iga
O co¶ takiego Ci chodzi?
http://freha.pl/index.php?showtopic=7685&p...der=asc&start=0

Pozdrawiam
Iga
Reyki
Dziêki wielkie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.