Czolem:)
Zyje c Czesyne (cszeskim) od 1979. Ale jestem Ruszinem:)( nie Rusem ) z wschodniej Slowacji z malej wioski nedaleko miasta Medzilaborce. No i tak tu nad Olzou patrzylem od mala na polskie filmy - Krzyzacy, Potop, Pan Wolodyjowski, i 4 panzerni i pies:) i dzies na Ogniem i mieczem i Stara basn. Dlatego mnie interesuje polska historia i bardzo jej szanuje, jakou ma moim zdaniem do dzis tradycje. Bo jak se mluvi - Kazdy 3 Polak jest schlachciecem:)
Interesuje sie living history - sriednowiecze. Zlote posli v bloto. No mialem v rekach o tydzen pozniej od Michaleka ksiege o Husytach a ta mnie sie nelubila i nekupilem. Za to mialem pytanie o jego ksiege o Slowianach.
I s tou granicou, to stary problem juz od csasow Swientopelka, kiedy podbil Wislanuv. Nad Olzou vtedy jego odzialy spalili grodisko Chotebuz. Teraz tam jest archeoskanzen. A byla by swietna rzecz, jak by sie tam schodzili Slowianie z Polski i z Czech. Chce na to namluvicz pracovnikuv musea.
A co do jazyka. Glupo mnie se vydaje mluvicz s Polakami angielskim, jak ja jestem Ruszinem.
Thyrvaldovy dzienki za informacje.
Pozdrawiam i Piorun s vami!:)