Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Messenger: The Story of Joan of Arc (1999)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2
LuCK
Wed³ug programu dzisiaj (8 kwietnia) polsat przypomni ten film. Start godzina 20.15
Gerard
A czy kto¶ siê orientujê czemu wszyscy nosz± kolczugi w splocie tzw."japoñskiem 4 w 1"?. Rozumiem ¿eby siê gdzie¶ jedna zapodzia³a - ale wszyscy?
Kuba_
A z jakiej planety ta teoria, ¿e splot 4 w 1 jest niby zarezerowwany dla Japoñczyków? cool.gif
Gerard
A spotka³e¶ ten splot tak masowo uzywany w Europie? Je¶li tak to gdzie - uzupe³niê swoja wiedzê.
Pawe³ Lipnicki
W Europie - g³ównie w filmie "Joanna d'Arc" tongue.gif
Robi siê szybciej, mniej wa¿y i zapewnia lepsz± wentylacjê... bigsmile2.gif
Ananke
Splot japoñski by³ u¿ywany w Japonii. Europa pozna³a to ( i inne myki made in Nippon) tak naprawdê
dopiero pod koniec XVIII wieku.
brat Adam
Witam. Gerard chyba ma racjê, wiêkszo¶æ kolczug w tym filmie wygl±da³a na splot japoñski a nie nasz swojski, europejski 4 w 1. Tak na moje oko.

Pozdrawiam
berbeluch
kewi
jak dobrze pamietam - spolt wykonany na zasadzie 2 rodzajow kolek , jednych normalnych a drugich dosc malych
zauwazylem ze w iektorych rekonstrukcjach chetnie jest to uzywane - ale to pewnie dla walorow wizualnych, bo w takiej kolczej ja bym nie wyszedl (no chyba ze z dobra przeszywka ) bum.gif
Ukasz Spode £ba
Witam
A ma kto¶ ¼ród³a pokazuj±ce tego "je¿ozwierza" oraz tych dziwnych kul? Chia³bym wiedzieæ na czym wzorowali siê twócy filmu..

pozdrawiam

Ukasz
Malwina z Wejherowa
A ja od¶wie¿ê temat i zapytam jeszcze raz ile jest tym napier¶niku historyczno¶ci a ile fantastyki ? Z wcze¶niejszych postów wynika,¿e nie jest do koñca taki jak byæ powinien, wiêc czy móg³ by kto¶ nakre¶liæ wiadomo¶ci o tym napier¶niku, kiedy siê pojawi³ itp., no i jak to siê mia³o do reszty zbroi (ten obojczyk czy kolcza )? Mo¿e jakie¶ fotki rekonstrukcji ? No i kto g³ownie nosi³ taki sprzêt ? pozdrawiam

Jan III
To chyba jeden z lepszych filmów o ¶redniowieczu (choæ do czarnej ¿mii siê nie umywa icon_wink.gif ).
Na pewno plusem jest ¶wietna obsada. Zgadzam siê, ¿e za ma³o bitew ( na przyk³ad pokazaæ nieco wiêcej o wydarzeniach po Orleanie), no i te zêby... Zastanawia mnie zbroja Dunoisa, a konkretnie te skórzane elementy napier¶nika. Trio La Hire, Alencon, de Rais wspania³e.Takie teksty, jak "That's mine... hahahaha", albo "...Because I always want to attack", czy ta scena, gdzie Alencon zasypia s± wspania³e. Szkoda, ¿e nie pokazano, co dzieje siê potem z innymi bohaterami (po pojmaniu Joanny).
No i jeden z niewielu filmów gdzie ¶redniowiecze to nie ¶wiat pe³en brudnych obdartusów ( nie licz±c wspomnianych zêbów) zaro¶niêtymi ja wookie i równie elokwentnymi(choæ Anglicy tacy tu s±). No i te soczyste sceny batalistyczne- kto ich nie lubi.
Mam tylko pytanie- czyta³em, ¿e to Glasdale skoczy³ do wody, i na dodatek uton±³, a nie ten drugi?
Pinki
Witam wszystkich. Od¶wie¿ê nieco w±tek i zadam jeszcze raz pytanie, bo widzê tu sprzeczne opinie. Jak bardzo filmowe losy bohaterki mijaj± siê z prawd±? Oczywi¶cie poza ty, ¿e s± podkoloryzowane, ¿eby siê przyjemniej ogl±da³o (ale to chyba standardowe w filmach fabularnych 5-10% rozbie¿no¶ci).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.