QUOTE (Reset @ 16:15 23.05.2013)
Ja bym by³ ostro¿ny z ocen± na rysunku czy to jest miecz d³ugi czy zwyk³y jednorêczny.
Czêsto miecze chwytali obur±cz , d³ugo¶ci chwytu rêkoje¶ci dochodzi³y czasem do 15 cm szczególnie w pó¼nej 13-tce ostatnio dosta³em jedno zdjêcie takiego.
Zastanawia mnie d³ugo¶æ zbrocza (strudziny) w tym mieczu na w/w obrazku jest prawie do koñca sztychu miecza .
Raczej bym bazowa³ w odtwórstwie na znaleziskach.
Ano, bardzo wa¿na uwaga do tego tematu. Pytanie mocno mnie zaintrygowa³o wiêc przekopa³em siê przez moje ikonograficzne zbiory i po przewaleniu jakich 3 tysiêcy ikonografii z mieczem wnioski mam dwa:
1. Ikonografia nic nam nie mówi o realnej d³ugo¶ci miecza. Miecze przedstawiano wed³ug pewnej generalnej konwencji - jest masa przedstawieñ gdzie miecz jest prawie wzrostu w³a¶ciciela i jest trzymany w jednej rêce, s± takie ikonografie gdzie miecze ju¿ ewidentnie z chwytem oburêcznym nie ró¿ni± siê d³ugo¶ci± od tych trzymanych w jednej rêce. S± miecze karykaturalnie ma³e trzymane obur±cz i ogromne trzymane w jednej rêce, s± miecze tak narysowane ¿e rêkoje¶æ spokojnie zostawia miejsce na do³o¿enie d³oni, a nie jest to praktykowane i s± takie w których d³oñ zaciska siê na d³oni i mamy chwyt oburêczny mimo, ¿e miecz nie by³ do tego projektowany. Rozmiar miecza bywa dopasowany do pozycji osoby przedstawianej np. królowie maj± wiêksze ni¿ rycerze co dodatkowo utrudnia ocenê co autor mia³ na my¶li. I to mo¿na mno¿yæ.
2. Jedyne co na podstawie ikonografii mo¿na stwierdziæ to to ¿e miecze bywaj± trzymane obur±cz. W wiêkszo¶ci wypadków na tych samych obrazkach wiêkszo¶æ postaci te same miecze trzyma w jednej rêce. Przypadkiem bardzo szczególnym jest ucinanie g³owy Goliatowi przez Dawida. Tam mamy prawie zawsze do czynienia z przedstawieniem karykauralnie wielkiego miecza trzymanego przez Dawida w obu ³apkach. Konwencja jest niezmienna od minimum IX do przynajmniej po³owy XIV w. a pewnie i wcze¶niej i pó¼niej siê to pojawia³o. Ogólnie sceny egzekucji to ca³a masa chwytów oburêcznych. Ten chwyt wystêpuje i u konnych i u pieszych równie¿ w scenach bitewnych.
To w sumie tyle
Bior±c to pod uwagê ja bym odpu¶ci³ powo³ywanie siê na ikonografiê w tym temacie. Tylko znaleziska maj± sens. Sposób trzymania ani rozmiar miecza na ikonografii nie przes±dza o tym ¿e jest to miecz d³ugi.
Pozdrawiam