CYTAT(grzdacz @ 20:02 17.09.2008)
Ciekawe jak by siê skoñczy³ sparring do 3 pierwszych trafieñ....
Je¶li chodzi o æwiczenia ze sztyletem, daruje sobie pisanie ale mam nadziejê ¿e spotkamy siê w listopadzie.
Nie by³oby sparringu do trzech trafieñ, tylko seria w powietrze ;), a jak juz by¶ siê wymacha³, dostaby¶ stopa (facet ocenia ludzi id±cych "si³a razy gwa³t" góra na cztery ataki ;) ). A gdy poczuje siê zagrozony, np trafisz go po otrzymaniu trafienia, zatakuje tak silno, by¶ go w drugim tepie ju¿ nie uderzy³
. Klasyczny stop w jego wykonaniu to pchniêcie w gard³o, koñcz±ce sie nokautem w przypadku u¿ycia np kija do blilarda, czy czegokowiek innego czym mozna pchn±æ (co¶ na ten temat mo¿e powiedzieæ Krzysiek prowadz±cy obecnie grupê d³ugiego miecza w £odzi, jak mu siê piêknie od pchniecia shinajem zesz³o). A szczególnie go¶ciowi przypasowa³ atak dwoma shinajami seri± pchnieæ. Praktycznie nie masz wtedy mozliwo¶ci obrony, bo to nie jest pierwsz lepszy ludz z ulicy, tylko cz³owiek który móg³by szpad± zrobic Ci maniquire ;) (ma nawet w¶ród szermierzy sportowych ksywkê "Manikiurzysta" ;) ), dlatego taka seria jest naprawdê celna
.
Czyzby¶ wybiera³ siê w listopadzie do Krakowa
? W Gdañsku raczej siê nie spotkamy, bo dla mnie to trochê daleko, a znaj±c ¿ycie, znowu musi³abym siê sama t³uc z powrotem noc± poci±giem (co gwarantuje dodatkowe atrakcje ;) ). Chyba ¿e kto¶ by poprowadzi³ treningo z I.33, ma³y praktyczny wyk³adzik nt u¿ycia miecza z tarcz±, drzewcówki itp, to jako¶ bym tê samotn± podró¿ z kilogramami z³omu prze¿y³a
. Do sztyletu nie mam serca, po próbach w ochraniczach z lewakiem
. Jako¶ straszne ten górny chwyt mi nie le¿y. Moim zdaniem ma zastosowanie praktyczne, ale w czasie walki w zwarciu, czy pó³dystansie (sparring tylko szylet kontra sztylet, czy lewak kontra lewak to dla mnie sparing w dystansie).