Ot i prosze, skalkowe karabinki kawaleryjskie, tyle ¿e rosyjskie. Lontowe karabinki w kawalerii, to jaki¶ ma³o praktyczny pomys³. Mo¿e to kolejny mit:)
Mo¿e zaciekawi Was te¿ inna rycinka Viskowatov'a.
http://www.memorandum.ru/viskowatov/T01/pi...pic=pic0114.jpg
Warto poogl±daæ sobie i reszte.
http://www.memorandum.ru/viskowatov/T01/pi...ndex.php?page=3
A sk±d wiadomo ¿e to kawaleryjskie ?
Pozdrawiam
Jarek P.
CYTAT(Jarek Przyby³o)
A sk±d wiadomo ¿e to kawaleryjskie ?
Po tym, ¿e te karabinki posiadaj± antabki do zawieszania na pasie z karabiñczyliem. W broni palnej piechoty nigdy nie stosowano antabek tego typu.
Horhe ty to masz wzrok ! ja tam nie zauwa¿y³em, zreszt± nie wiem co to antabki
Z powa¿aniem
Jarek P.
jakie lontowe?? Horhe tracisz wzrok od wody z octem winnym:D:D:D
to¿ to sa zamki ska³kowe
tylko to taki dziwaczny typ lustra:D:D:D
to nie jest przypadkiem zamek skalkowy typu mauretanskiego ?
Witam
Wed³ug encyklopedii broni jak± posiadam, te zamki wygl±daj± mi na :" zamek ska³kowy niderlandzki".
Szeroko stosowany m.in. w Afryce pó³nocnej .
Pozdrawiam
CYTAT
jakie lontowe?? Horhe tracisz wzrok od wody z octem winnym:D:D:D
to¿ to sa zamki ska³kowe
Nies³usznie go rugasz bo:
CYTAT
Ot i prosze, skalkowe karabinki kawaleryjskie, tyle ¿e rosyjskie
Czytajmy siê na wzajem dok³adnie
Z wyrazami najg³êbszego szacunku!
Jarek P.
Antaby to te czucz³aczki przy bulbulatorze na lewo od bulgotnicy cfancykatora...
A tak na powa¿nie , antaby ( / - bki ) to te kawa³ki drutu umieszczone z lewej strony broni widoczne przy rzutach z góry
. Mocowa³o siê do tego karabiñczyki ( a te by³y na koñcu flintpasa ) i mo¿na by³o bez zdejmowania pasa z pleców oddawaæ strza³y i nabijaæ pukawkê :D. Taki wczesny pas taktyczny...
Hmm.. a co do mitów. Przecie¿ niektóre fotmacje konne u¿ywa³y koni jedynie w celu przemieszczania siê z miejsca na miejsce, a sam± walkê toczy³y piechot± . Trochê to dziwne by³o , ale do¶æ popularne jeszcze w pierwszej po³owie XVII wieku. Mog³y owe formacje zatem u¿ywaæ lontówek. Jednakowo¿ proszê mi teraz nie wyje¿d¿aæ ¿e mrok , ¿e zament siejê. Chcê jedynie siê dowiedzieæ czy tak istotnie by³o poniewa¿ zetkn±³em siê jedynie raz z opini± i¿ zdarza³o siê znale¼æ w¶ró konnych lontówkê.
Pozdrawiam.
CYTAT(Danesz)
Antaby to te czucz³aczki przy bulbulatorze na lewo od bulgotnicy cfancykatora...
no to bylo piekne
poszukam w domu dokladnego opisu tego zamka i w poniedzialek cos tu wrzuce ....
Witam
Rysunek zamka nierlandzkiego w za³±czniku .
Doczyta³em jeszcze , ¿e zamek powsta³ w 1610, rozpowszechniony by³ w afryce pólnocnej , w³oszech i w szkocji ( na tyle popularny by³ w szkocji ,¿e sta³ siê cech± szkockiej broni palnej ).
Pozdrawiam
No .. na skanie gnoma widaæ piêknie ów zameczek.
Jednakowo¿ Gnom nie napisa³ ¿e te zameczki by³y nad wyraz popularne tak¿e w europie pó³nocnej ( nawet gdzieniegdzie nazywa siê zamkiem pó³nocnym ) a tak¿e w Rosji
.
Zamek ów ma kilka cech charakterystycznych wyró¿niaj±cych go spo¶ród innych. Naj³atwiej poznaæ go po pokrywce panewki, któr± przed oddaniem strza³u trzeba by³o samemu przesun±æ w pozycjê "otwart±".
Znane s± przypadki niewypa³u z powodu nieods³oniêcia rzeczonej pokrywy w wirze walki . W pó¼niejszym czasie przypad³o¶æ tê wyeliminowano wprowadzaj±c prosty mechanizm z popychaczem automatycznie odsuwaj±cym tê pokrywkê wraz z ruchem kurka. Zamek ten posiada³ tak¿e zaczep spustowy przechodz±cy przez blachê zamkow± ( podobnie jak w zamkach hiszpañskich lecz zaczep by³ umiejscowiony z drugiej strony osi obrotu ) i dzia³aj±cy bezpo¶rednio na "ogon" ( piêtkê, ostrogê ) kurka , a nie na orzech tak jak w innych zamkach.
Aha. I wed³ug moich informacji ten zameczek powsta³ w trzeciej lub czwartej æwierci XVI wieku
A tak przy okazji. Posiada mo¿e kto¶ skany projektów zamka ko³owego Leonarda d. Vinci z d³uga sprêzyn± piórow± i sprê¿yn± spiraln±? Spotka³em siê z nimi jedynie raz i nie bardzo mogê je znale¼æ. S± chyba warte uwagi ( jako ciekawostki rzecz jasna) ...
Pozdrawiam
Kto¶ kto malowa³ ten rysunek zamka mauretañskiego nie mia³ zielonego pojêcia o mocowaniu ska³ek. Po prostu jest do góry nogami
Przy takim ustawieniu po 5-10 strzalach ska³ce mówimy "papa", albo nawet po pierwszym pukniêciu.
Jak wrócê z Pu³tuska, to cosik tu dorzucê z rysunkow technicznych i mo¿e znajdê Leonarda.
CYTAT
Horhe ty to masz wzrok !
Horhe ty to masz wzrok !.
Z powa¿aniem
Jarek P.
to ja dodam od siebie* schematy zamków wcze¶niejszych, lontowego i ko³owego.
*podziêkowania dla REMOVa za podes³anie mi stron z nimi.
upsss za³±czy³ siê tylko jeden
ju¿ dodaje ten drugi plik
i opis dzia³ania:
"...Klasyczny zamek ko³owy od zewnêtrznej strony blachy zamkowej ma umieszczone ko³o, którego krawêd¼ przechodzi przez dno panewki, a o¶ sterczy na zewn±trz czterograniastym trzpieniem, który umo¿liwia nakrêcenie ko³a kluczem. Nak³adka, mocuj±ca ko³o dodatkowo, mo¿e, zale¿nie od rodzaju zamka, mieæ postaæ blachy zakrywaj±cej ca³e ko³o, mostka albo ma³ego z±bka, przytrzymuj±cego ko³o w jednym punkcie. Z kolei od wewnêtrznej strony blachy zamkowej wystaje o¶ ko³a, na któr± przy obrocie nawija siê ³añcuszek odci±gany sprê¿yn± g³ówn±. D¼wignia spustowa jest zaopatrzona w ma³y trzpieñ, przechodz±cy na zewnêtrzn± stronê blachy zamkowej i wsuniêty w gniazdo ko³a. Gdy zostanie wysuniêty z gniazda, zwalnia ko³o, co powoduje jego gwa³towny obrót. Na kurku, pomiêdzy poziomymi szczêkami, umocowany jest kawa³ek pirytu, który przed strza³em zostaje opuszczony do panewki. Kurek jest utrzymywany w tej pozycji przez sprê¿ynê kurka. Panewka ma przesuwan± poziomo pokrywê i jest zaopatrzona w os³onê iskrow±, chroni±c± d³oñ trzymaj±c± broñ przed iskrami.
..."
Gdyby kto¶ chcia³ zobaczyæ zasadê dzia³ania zamka ko³owego w praktyce to niech kupi sobie najtansz± zapalniczkê jednorazow± (tak± z kó³kiem). To dla niepal±cych bo palacze ju¿ dawno wiedz± o co chodzi.
by³em sobie kiedy¶ w MWP i zrobi³em pare zdjeæ, moze komu¶ siê przyda:
i jeszcze troche
sztandary mundury i bêben:
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/001.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/002.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/003.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/004.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/005.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/006.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/007.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/008.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/009.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/010.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/011.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/012.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/sztandary/013.jpg
armaty:
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/001.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/002.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/003.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/004.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/005.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/006.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/007.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/008.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/009.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/armaty/010.jpg
muszkietyiinne:
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/001.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/002.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/003.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/004.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/005.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/006.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/007.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/008.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/009.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/010.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/011.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/012.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/013.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/014.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/015.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/016.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/017.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/018.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/019.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/020.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/021.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/022.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/023.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/024.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/muszkietyiinne/025.jpg
prochownice:
www.vasa.prv.pl/galeria/prochownice/001.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/prochownice/002.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/prochownice/003.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/prochownice/004.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/prochownice/005.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/prochownice/006.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/prochownice/007.jpg
www.vasa.prv.pl/galeria/prochownice/014.jpg
Wracaj±æ do tematu ustawy...
Mi siê wydajê, ¿e chodzi tu o gwintowanie lufy. Ustawodawca przyj±³ ¿e przed 1850 rokiem taka broñ siê nie pojawia (ale chyba tak czy inaczej zastrzeg³ ¿e lufy gwintowanej byc nie mo¿e). Tak mi siê wydaje.
Pierwszy nabój zespolony powstaje w 1841r wynaleziony przez Dreyse'a czy te¿ Dreysiego. W 1866 r. Chassepot zkonstruowa³ pierwszy udany karabin odtylcowy z gwintowan± luf±, ale nie wiem czy tzw. iglicówka Dreysiego nie by³a pierwsza. To wszystko dzieje sie ko³o roku 1850, czyli by siê zgadza³o.
CYTAT(Q)
Wracaj±æ do tematu ustawy...
Mi siê wydajê, ¿e chodzi tu o gwintowanie lufy. Ustawodawca przyj±³ ¿e przed 1850 rokiem taka broñ siê nie pojawia (ale chyba tak czy inaczej zastrzeg³ ¿e lufy gwintowanej byc nie mo¿e). Tak mi siê wydaje.
Pierwszy nabój zespolony powstaje w 1841r wynaleziony przez Dreyse'a czy te¿ Dreysiego. W 1866 r. Chassepot zkonstruowa³ pierwszy udany karabin odtylcowy z gwintowan± luf±, ale nie wiem czy tzw. iglicówka Dreysiego nie by³a pierwsza. To wszystko dzieje sie ko³o roku 1850, czyli by siê zgadza³o.
tak naprawde to nikt niewie oco ustawodawcy chodzi³o data jest wziêta z sufitu ;) ale bardziej pewnie chodzi³o o nabój zespolony ni¿ gwintowan± lufe. Wielka szkoda bo sporo ¶licznych czarnoprochowców jest tu¿ po tej dacie i niema jak ich kupiæ bez pozwolenia ale i tak mamy lepiej bo niema ograniczenia ilo¶ci luf/magazynka/bêbna jak np w czechach...
Cze¶æ. Nie chcê zak³adaæ nowego tematu, a my¶lê ¿e moje pytanie spokojnie do tego pasuje. Bêd±æ w muzeach widzia³em hakownice XVII wieczne, by³y dosyæ d³ugie (od oko³o metra do dwuch), by³y one w ca³o¶ci wykonane z metalu (wydaje mi siê ¿e odlewane, i odpalane tradycyjnie jak te ze ¶redniowiecza). Nigdzie natomiast nie widzia³em hakownicy osadzonej w drewnie.Zastanawiam siê czy takie hakownice mog³y byæ stosowane w XVII wieku - takie podobne do ¶redniowiecznych tylko mo¿e jako¶ zdobione. Je¶li kto¶ ma mo¿e zdjêcie takowego eksponatu moze je te¿ zamie¶ciæ. Bêdê wdziêczny.
Na którym¶ z foruw o broni by³a dyskusja na temat wogóle ca³ej tej poprawki do tej ustawy. Dyskusja miêdzy mi³o¶nikami CP a ... policjantami
Który¶ z policjantów (ci rzecz jasna wogóle by zabronili wszystkiego, co wyrzuca co¶ przed siebie) zamie¶ci³ w koñcu tekst protoko³u z narady nad projektem tej¿e ustawy.
Wysz³o na to , ¿e datê 1850 wybrano, bo zapewne autorom dok³adnie po³owa XIXw. wyda³a siê ju¿ bezpieczna, tzn. nic nazbyt gro¼nego nie mog³o wtedy jeszcze istnieæ
. A ustêp "oraz ich repliki" to wogóle jest tam z przypadku, wtr±cony nagle przez kogo¶ i zaakceptowany raczej bezrefleksyjnie.
Lufy gwintowane pojawiaj± siê ju¿ w my¶liwskiej broni ko³owej, najstarszy okaz lufy gwintowanej pochodzi z Niemiec, z bodaj¿e 1560r.; ze ska³kówek odtylcowych i rewolwerowych s³yn±³ w XVII w. Gdañsk. Z drugiej strony odprzodowy Spriengfield mia³ si³ê przebicia i dono¶no¶æ 2 x lepsz± ni¿ Winchester. ¯o³nierzy Custera Dakotowie po prostu wystrzelali z dystansu dla nich nie osi±galnego.
Zatem nie sposób wskazaæ tu jakiego¶ progu technologicznego, motywuj±cego rok 1850.
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Gwoli ¶cis³o¶ci karabinki których urzywa³ 4 pu³k pod Little Big Horn by³y ³adowane odtylcowo nabojem scalonym.
Je¶li idzie o obowi±zuj±c± ustawê to ja bardziej martwi³ bym siê o proch.
Nie, chodzi³o mi o najzwyklejsz± hakownicê....
A propo zamków, czy mo¿e kto¶ wie ile mo¿e kosztowaæ zamek lontowy? kto je wykonuje za w miarê przystêpn± cenê i do kogo siê zg³aszaæ (na razie tylko siê rozgl±dam).
dobra dobra,
a ze ska³kowym zamkiem muszkiet by kupiæ na jaki wydatek sie przygotowaæ?
a jaki na takiz pistolet?
no i jeszcze jakiego producenta mi polecicie?
Andrzej Kubowicz z Warszawy, drogo ale najlepiej
a jakies namiary na niego??
a nawet na innych producentów/dystrybutorów
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.