Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Polska stra¿ miejska (pocz±tek XV w.)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Koper
Witam.
1.Czy wiadomo wam mo¿e o u¿ywaniu na terenach polskich drewnianych pa³ek,kijów przez stra¿ miejsk± (czego mi³± pozosta³±¶ci± s± dzisiejsze pa³y policyjne).W niedawno czytanej ksi±¿ce historycznej (swoj± drog± ca³kiem dobrze udokumentowanej) której jako ¼ród³o nie ¶miem podawaæ czyta³em jakoby francuscy sier¿anci przydzielani do ochrony co zamo¿niejszych osób mieli przy sobie "kije zakoñczone lili±" a ¿e na tyle mnie ten temat zainteresowa³ postanowi³em zadaæ to pytanie.

2.Z innej beczki.Halabardy na terenach polski z tego co siê orientuje raczej nie by³y popularne.Czytaj±c spis uzbrojenia Legnicy doczyta³em siê 71 pik piechoty ("Glefen") i 9 spis ("Spiesse").Jakiej d³ugo¶ci powinny byæ drzewce wy¿ej wymienionych?A czy ¿ele¼ce wyró¿nia³y siê czym¶ (jakie¶ poprzeczki czy inne ustrojstwa nie orientuje siê w tego typu broni drzewcowej)

3.Czy na pocz±tku XV w.polska stra¿ u¿ywa³a hakownic,piszczeli i innej broni palnej?Wzmianki o zakupie takowej znalaz³em dopiero w 1443 r.(Kraków)

4.Wedle "Polskiej techniki wojskowej 1350-1450" i zamieszczonych tam spisach uzbrojenia w miastach polskich wynika i¿ tarcze nie by³y zbyt popularne w¶ród stra¿ników miejskich (wspomniane s± tam jedynie pawê¿e) nie ma mowy natomiast o puklerzach.Co s±dzicie o wyposa¿eniu milicjantów w takowe?

5.Czy stra¿ miejska chadza³a w barwach swego miasta (Kolor przeszywanic?Jakie¶ tuniki z herbem miasta?)

Za wszelk± pomoc z góry dziêki.

Pzdr. Koper
Marcus Aurelius Carnifex
Te¿ chcia³em siê z pro¶b± do³±czyæ do kolegi. Te¿ mi po g³owie chodzi³ ten temat. Ale czy ta formacja nie nazywa³a siê "milicj±"?

Pa
Micha³ ¯elazo
Z tym nazywaniem to bywa ró¿nie.

Zazwyczaj takie sprawy reguluje akt lokacyjny miasta.
Osoba lokuj±ca je (zazwyczaj w³adca) okre¶la w tym dokumencie kto jest odpowiedzialny za utrzymywanie porz±dku w obrêbie murów miejskich i w ich okolicy, sk±d bierze na to fundusze oraz jak rekrutuje ludzi.

Co do broni palnej w pocz±tkach XV wieku - nie. Po prostu nie jest ona potrzebna do pilnowania spokoju np. podczas dni handlowych, a przypominam, ¿e tzw, stra¿ miejska zazwyczaj tym w³a¶nie siê zajmowa³a. Tarcze tak¿e nie by³y potrzebne, bo nie bito siê na ostro, stra¿acy ( cool.gif ) miejscy chodzili w grupach i zazwyczaj radzili sobie przy pomocy przewagi liczebnej. W codzinnej s³u¿bie tarcze by zwyczajnie przeszkadza³y.

Zupe³nie inna sytuacja ma miejsce, gdy ¿o³nierze tej formacji (nazwa "¿o³nierze" u¿yta jako uproszczenie) wychodzili w pole.

Kwestia ubiorów.
Gada³em na ten temat kiedy¶ z prof. Szczyg³em z UMCS. Jego zdaniem je¶li ju¿, to niewielki herb miasta noszony na ubraniu przy sercu, ewentualnie tak¿e niewielki gdzie¶ na tarczy (zak³adaj±c, ¿e stra¿ takowe mia³a do czynno¶ci innych ni¿ miejskie).
Poza tym je¶li stra¿ fundowa³ np. wójt to mogla ona równie dobrze nosiæ jego znaki.

Pozdr.
M.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Germanist± to ja nie jestem, mo¿e siê pozmienia³o od czasu spisywania, ale dzi¶ Glefe to glewia, a Spiess to w³ócznia. Spisa jest traktowana jako podtyp w³óczni, przynajmniej w nazewnictwie niemieckim. Wtedy nazywa siê Ahlspiess, czyli w³ócznia-szyd³o. Po kiego grzyba pika sta¿nikowi miejskiemu? To broñ nie do u¿ytku w mie¶cie, bo za d³uga. No i skuteczna dopiero w formacji. No i w Polsce od lat 90 XV wieku. Co innego glewia, popularna na zachodzie jako broñ stra¿y przybocznych wielkich w³adców. Z jakiego ¼ród³a pochodzi ten spis spis?
Co do broni palnej w Krakowie- dwie sztuki rêcznej broni palnej zanotowano w spisie arsena³u miejskiego w roku 1427, wraz z 120 ró¿nymi os³onami g³owy, 86 tu³owia, 76 tarcz (pewnie pawê¿y, autor nie precyzuje, tak jak i innych el. uzbrojenia ochronnego) 4 w³ócznie i 2 kusze. Wcze¶niejszy spis ze Strzelina (1371) podaje 5 sztuk palnej (pixidae) i beczu³kê prochu. Wszystko to arsena³y miejskie, nie cechowe czy broñ osobista. Za: 'Historia Kultury Materialnej Polski', Rzemios³a metalowe z uzbrojeniem. Pozdrawiam
Gwyn
Tomaszek
sie manko!! bede sie wym±drza³ klasycznie - sytuj±c po kawa³ku smile.gif

CYTAT
.Czy wiadomo wam mo¿e o u¿ywaniu na terenach polskich drewnianych pa³ek,kijów przez stra¿ miejsk± (czego mi³± pozosta³±¶ci± s± dzisiejsze pa³y policyjne)

³i jak mawiaj± francuzi. mamy we wrocku rze¼bê ratuszow± i biegana niej stra¿nik z patyczkiem. tak przynajmniej g³osi jedna z teorii "analizatorów" tego¿ dzie³a... ogólnie s± wzmianki o stosowaniu broni typu pa³a przez np. trabantów (¿andarmeriê wojskow±) we wczesnym okresie landsknechtów ("daj nam Boze 100 lat wojny") i ogólnie profosów obozowych (prze³o¿onych tych¿e trabantów)... wydaje siê wiec ze teoria o uzbrojeniu obuchowym nie wojskowym ma co¶ z prawdy...

CYTAT
Z innej beczki.Halabardy na terenach polski z tego co siê orientuje raczej nie by³y popularne.Czytaj±c spis uzbrojenia Legnicy doczyta³em siê 71 pik piechoty ("Glefen") i 9 spis ("Spiesse").Jakiej d³ugo¶ci powinny byæ drzewce wy¿ej wymienionych?A czy ¿ele¼ce wyró¿nia³y siê czym¶ (jakie¶ poprzeczki czy inne ustrojstwa nie orientuje siê w tego typu broni drzewcowej)

hmmm... bronioznawcy przyznaj± ¿e halabardy _mog³y_ wystêpowac jako uzbrojenie pacho³kow i stra¿y miejskich - mniemanie to wyp³ywa z analizy przyt³aczaj±cych wiêkszo¶ci scen pasyjnych - stra¿nicy gGrobu zawsze z halabardami. oczywi¶cie mo¿na mówiæ o tym ¿e jest to przedstawienie szydercze, ale z drugiej strony pacho³ków tez zapewne nikt nie lubi³, mo¿na wiêc mniemaæ i¿ halabardy by³y stosowane (zw³aszcza w miastach) - niemniej dowodów archeologicznych z Polski - fakt - nie ma.

CYTAT
Czy na pocz±tku XV w.polska stra¿ u¿ywa³a hakownic,piszczeli i innej broni palnej?Wzmianki o zakupie takowej znalaz³em dopiero w 1443 r.(Kraków)

Lwów te¿ Polska (przyunajmniej wtedy - ooooczywi¶cie nie nak³aniam do rewizjonizmu) - bodaj w 1398 roku propagowano tam strzelanie z dzia³ w ramach bractwa kurkowego - info jest na pewno we Wroc³awskim skrypcie do Historii Kultury Fizycznej (autorstwa prof. Ordy³owskiego) którego chwilowo nie mam, bo gdzie¶ mi wpier...li³o - znajdê i powiem cos dok³adniej...

CYTAT
Wedle "Polskiej techniki wojskowej 1350-1450" i zamieszczonych tam spisach uzbrojenia w miastach polskich wynika i¿ tarcze nie by³y zbyt popularne w¶ród stra¿ników miejskich (wspomniane s± tam jedynie pawê¿e) nie ma mowy natomiast o puklerzach.Co s±dzicie o wyposa¿eniu milicjantów w takowe?

tiaa, ale tarcze by³y w owym czasie ZAWSZE na stanie miasta (arsena³u). tzn czê¶ciej we wspólnej zbrojowni ni¿ na sk³adzie prywatnym, bo przydatne by³y w³a¶ciwie tylko w polu. zwyk³y cechmajster nie mia³ interesu w wyposazaniu siê w tarczê. z puklerzami inaczej - bior±c pod uwagê popularno¶c technik na nie w traktatach, a takze popularno¶æ "fechtschulen" w miastach wydaje sie ¿e z tymi puklerzami chodzono do¶æ czêsto niemniej okre¶li³bym je jako wyposazneie stricte wojskowe (nie uwierzê ¿e mieszczanin na codzieñ biega³ z puklerzykiem, bo to bez sensu troszkê ;) i nie ma potwierdzenia w ikonografii, ani nigdzie indziej - znaczy siê - ja nie spotka³em ;) )

CYTAT
Czy stra¿ miejska chadza³a w barwach swego miasta (Kolor przeszywanic?Jakie¶ tuniki z herbem miasta?)

ró¿nie - najczê¶ciej gdy je¼dzila po okolicy usi³uj±c powystrzelaæ zbójów i innych marginesów (to przyk³ad z historii Wroc³awia) albo/i by³a wchodzi³a w sk³ad si³ wystawianych przez miasto... mnóstwo powierdzeñ jest w historii zachodniej (regimenty miast takich jak Caen czy Moguncja ubierane by³y w jeden "kolor")

CYTAT
Te¿ chcia³em siê z pro¶b± do³±czyæ do kolegi. Te¿ mi po g³owie chodzi³ ten temat. Ale czy ta formacja nie nazywa³a siê "milicj±"?

to zale¿y - najczê¶ciej stra¿ miejska by³a trzonem pospolitego ruszenia o charakterze milicyjnym wystawianym przez miasto do s³u¿by/walki poza jego obrêbem... to pewne... jedno zawiera³o sie w drugim...
Tomaszek
ajj waj - bedzie ¿e sam sobie odpowiadam ale to wcale nie tak. znów tak samo:

CYTAT
. Spisa jest traktowana jako podtyp w³óczni, przynajmniej w nazewnictwie niemieckim. Wtedy nazywa siê Ahlspiess, czyli w³ócznia-szyd³o. Po kiego grzyba pika sta¿nikowi miejskiemu? To broñ nie do u¿ytku w mie¶cie, bo za d³uga. No i skuteczna dopiero w formacji. No i w Polsce od lat 90 XV wieku.

eee... wg prof. Maronia - kolesia siedz±cego w sprawach ¦l±ska bardzo mocno kategoria "Spiess" obejmowa³a w koñcu ¶redniowiecza b.b.b.b. du¿o - m.in. w³ócznie, spisy w³asciwe, protopiki i tzw "spetum" - m.in. dlatego ¿e spisuj±cy by³ laikiem i okre¶la³ wszystko na +/- ... ponadto tak by³o prosciej - okre¶lano broñ nie na zasadzie d³ugosci drzewca tylko zzadania - kryterium funkcjonalne - nie bede sie rozwodzi³ to temat na 3 browary, bo na to nak³ada sie kwestia "halbspiess" czyli egzemplarzy albo - mniejszej d³ugo¶ci drzewca, albo ¿ele¼ca (w±tpliwe) popularnej na ¦l±sku (wroc³aw, Legnica, ¦roda ¦l±ska) w XV wieku i w koñcu XIV.

PS - u nas w Polszu spisa to samoistna broñ drzewcowa... fakt ¿e mamy zagmatwan± terminologie jak szlag, ale jest jak jest... to samo zreszt± mona odszukaæ w Grabarczyku. okre¶liæ rodzaj tego co by³o "spis±" w XV wiecznym spisie smile.gif jest wyzwaniem. ale ta teroia jest nader spójna - w XV wiecznym spisie nbie wystêpuj± np. w³a¶ciwie w ogóle w³ócznie - a by³y. i to dosæ du¿o. przyk³ady mo¿na mno¿yæ

pozdro

to tyle - papa
_RK_
Nie wiem czy to pomo¿e: fragment z "Trymfalny pochód Kazimierza Jagielloñczyka po zdobyciu Malborka" Ewerta (MN w Gdañsku). Je¶li spojrzysz na obrazy gdañskie z II po³. XV- XVI w., zw³aszcza te przedstawiaj±ce sceny zwi±zana z oblê¿eniem Malborka (w Muzeum Narodowym jest wiêkszo¶æ tego co kiedy¶ zamawia³o bractwo malborskie) to jest tam do¶æ sporo halabard i pik- inna rzecz ¿e Gdañsk to temat trochê odrêbny i trudno z niego wnioskowaæ o uzbrojeniu milicji miast polskich, dodatkowo malarstwo gdañskie jest pod silnym wp³ywem malarstwa niemieckiego...
Micha³ ¯elazo
CYTAT(_RK_)
Nie wiem czy to pomo¿e: fragment z "Trymfalny pochód Kazimierza Jagielloñczyka po zdobyciu Malborka" Ewerta (MN w Gdañsku).

Niestety nie pomo¿e...
W temacie jest o pocz±tku XV wieku, a ja tam jak nic widzê rozcinane ³aszki "protolandsknechtowskie" bigsmile2.gif
Jak dla mnie to mogliby¶my uciekaæ od pocz±tku XV, ale wstecz, do po³owy XIV wieku.

Pozdr.
M.
Koper
Gwyn napisa³
CYTAT
Germanist± to ja nie jestem, mo¿e siê pozmienia³o od czasu spisywania, ale dzi¶ Glefe to glewia, a Spiess to w³ócznia. Spisa jest traktowana jako podtyp w³óczni, przynajmniej w nazewnictwie niemieckim. Wtedy nazywa siê Ahlspiess, czyli w³ócznia-szyd³o. Po kiego grzyba pika sta¿nikowi miejskiemu? To broñ nie do u¿ytku w mie¶cie, bo za d³uga. No i skuteczna dopiero w formacji. No i w Polsce od lat 90 XV wieku. Co innego glewia, popularna na zachodzie jako broñ stra¿y przybocznych wielkich w³adców. Z jakiego ¼ród³a pochodzi ten spis spis?

Jest to spis Legnicy z 1404 r. którego fragmenty przytoczone s± w "Uzbrojeniu w Polsce ¶redniowiecznej 1350-1450" pod redakcj± Nadolskiego str.391

Jest tam tak¿e mowa o "halb glefen" które autor interpretuje jako piki krótkie a zgodnie z twoim rozumieniem musia³yby byæ to krótkie glewie,pó³ glewie.Istnia³o mo¿e co¶ takiego bo o glewiach mam ma³e pojêcie? [/b]
Tomaszek
CYTAT
Jest tam tak¿e mowa o "halb glefen" które autor interpretuje jako piki krótkie a zgodnie z twoim rozumieniem musia³yby byæ to krótkie glewie,pó³ glewie.Istnia³o mo¿e co¶ takiego bo o glewiach mam ma³e pojêcie?

eee?? piki krótkie to by by³y "spiess" od ³aciñskiego bodaj "cuspides" czyli KOLEC. wa¿ne ¿eby nie mi±cha³y siê nam owe dwa rodzaje broni (spisy i glewie) bo dojdziemy do ehm... odbytu...

"halbglefen i halbspiess" to wg kilku spotkanych przeze mnie autorów okazy krótsze ni¿ 2 metry (oko³o i w przyblizeniu oczywi¶cie) - w ikonografii mamy dowody na co¶ takiego i w postaci "aalspies" z Tracht wehr und waffen" (choæby - to pamiêtam, a cytuj±c: moja memoria bywa fragila w takich kwestiach) i w postaci glewii krótkich którymi w³adaj± nawet kolesie zbrojni w tarcze (pojawia³o sie gdzie¶ na Freha foto arrasu burgundzkiego gdzie kolo w³asnie czym¶ takim macha)...

PS - moim zdaniem krótka pika to w³ócznia - mylêsiê??
papa
T.
kewi
CYTAT
glewii krótkich którymi w³adaj± nawet kolesie zbrojni w tarcze (pojawia³o sie gdzie¶ na Freha foto arrasu burgundzkiego gdzie kolo w³asnie czym¶ takim macha)...
T.

ciekawa etoda walki, ma ktos moze jakies przedstawienie(fotke,szkic) tak wygladajacej gliwii ??
Icek Flajsz
W Bielsku zachowa³ siê odpis dokumentu z 1424, wystawionego przez ksiêcia cieszyñskiego (orygina³ sp³on±³ razem z ca³ym miastem w XVII wieku). Dotyczy on nadania mieszczanom bielskim prawa milowego. Do dokumentu do³±czony jest aneks dotycz±cy reformy stra¿y miejskiej. Od tego czasu mia³a liczyæ ona sze¶ædziesiêciu cz³onków, z czego po³owa stanowi³a sta³± za³ogê zamku bielskiego, reszta za¶ zwyk³± stra¿ miejsk±. Podane jest, ¿e mia³a ona byæ op³acana z kasy miejskiej, w tym z pewnego procentu za podatek z prawa milowego, pobierany od przyjezdnych kupców. Ksi±¿ê ze swojej strony zobowi±zuje siê w dokumencie: "dostarczaæ panom z bielskiej rady tyle be³tów i ciêciw do kusz ile sobie za¿ycz±", co mo¿e sugerowaæ, ¿e jednym z podstawowych elementów uzbrojenia bielskiej stra¿y by³y kusze. Liczba 60 stra¿ników mo¿e wydawaæ siê ma³a, ale nale¿y pamiêtaæ, ¿e Bielsko w 1 po³. XV wieku mia³o oko³o 700 mieszkañców. W zamku bielskim zachowa³y siê te¿ dwie w³ócznie stra¿y miejskiej z tego okresu, dosyæ charakterystyczne, bo o do¶æ d³ugich grotach.
Organizacja i podzia³ stra¿y na zamkow± i grodzk± sugeruje te¿ dwóch kapitanów, o tym jednak dokument nie wspomina.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zmieni³o siê jêzykowo. Glefe to w³ócznia, jak wykaza³y moje pó¼niejsze spotkania z tekstami ¼ród³owymi. Mo¿e i krótkie piki te halbglefen, a mo¿e krótkie w³ócznie. Glefe to równie¿ okre¶lenie kopii jako jednostki taktycznej, 2,5m w³ócznia z pojedynków s±dowych i w ogóle. Nie ma lekko. Pozdrawiam
Gwyn
Wyder
Siemanko !
Czy ma ktos zdjêcia pawêzy Wroc³awskiej (XVw) znajdujacej siê w Muzeum Narodowym w Warszawie?
Dacron
http://lir.livenet.pl/kram/tarcze/G/pawez%...roclawska-G.jpg
Szeroko¶æ.: 55 cm
D³ugo¶æ: 110 cm

http://lir.livenet.pl/kram/tarcze/H/pawez%...roclawska-H.jpg
Szeroko¶æ.: 55 cm (góra) 47cm(dó³)
D³ugo¶æ: 110 cm

Pozdrawiam.
Wyder
Wielkie dzieki!!!
Jakby ktos mia³ jeszcze jakie¶ rycinki piechoty ¿ WrocLawia lub ogulnie ¶l±ska uzbrojonych w takie pawêze to bymbyl wniebowziety! smile.gif
Zgóry dziêkuje!
Hako
witam...
...czyta³em kiedy¶ pracê magistersk± traktuj±c± o tym w³a¶nie temacie. W kilka dni jestem w stanie do niej dotrzeæ. Mniej bedzie na temat uzbrojenia natomiast przepieknie opisano w niej organizacjê s³u¿b miejskich.
Z tego do pamiêtam..;
- drab miejski w Polsce lub drabant (to forma zniemieczczona) na Pomorzu. Nazwa wywodzi siê od wzrostu ludzi przyjmowanych do tych s³u¿b.
- cepak - to inna nazwa draba miejskiego wywodz±ca siê od drewnianej pa³ki na koñcu okutej z ma³ym kolcem.

S³u¿by te zajmowa³y siê porz±dkiem w mie¶cie w czasie dni targowych. ¦ciga³y na polecenie jednosobowego Justycariatu Miejskiego sprawców wystêpków na terenie podleg³ym miastu. Mog³y to te¿ byæ okoliczne wsie. Asystowa³y katu przy wykonywaniu wyroków. Nadzorowa³y rozniecanie i wygaszanie ognia oraz domy rozkoszy i ³azniê miejsk±. Noc± pilnowa³y zamkniêcia bram miasta i pe³ni³y te¿ sta³± s³u¿bê z zamieszka³ych basztach murów miejskich.
I tu uwaga; S³u¿by te podlega³y równie¿ Radzie Miasta. S³u¿by te d³awi³y wielokrotnie bunty biedoty miejskiej o czym szeroko w historii Gdañska. W³a¶nie Rada Gdañska w listopadzie 1459 r. wyda³a polecenie zajecia Lêborka. Na czele 200 osobowej grupy drabantów stan±³ miejski rajca Otto Brambecke i miasto zaj±³. Wydaje siê, ¿e oprócz broni typowej dla dzia³ania wewn±trz miasta oddzia³y te posiada³y równie¿ broñ typow± dla piechoty a nawet broñ paln±. O po¿yczkê dwóch dzia³ i pó³ beczki prochu prosi³a w dniu 04 pa¼dziernika 1454 r. Rada Lêborka miasto Gdañsk by stronników krzy¿ackich z miasta wykurzyæ. Miasta ¶redniej wielko¶ci jak równie¿ ma³e posiada³y pod koniec Wojny Trzynastoletniej broñ paln± i dzia³a dla potrzeb swoich s³u¿b miejskich. Dla przyk³adu; ma³a £eba dwie hakownice; ¶redni Lêbork sze¶æ hufnic i 8 hakownic.

Tyle tytu³em wstêpu.... jesli bed± chêtni jestem w stanie dotrzeæd o kopii tej pracy i najwa¿niejsze jej elementy na freha og³osiæ.

ZRP - Hako
Micha³ ¯elazo
CYTAT
¦ciga³y na polecenie jednosobowego Justycariatu Miejskiego sprawców wystêpków na terenie podleg³ym miastu

Jakiego Justycjariatu ? W jakim mie¶cie ?
Osob± pe³nomocn± do ¶cigania przestêpstw pope³nionych w obrêbie murów miejskich by³ wójt (zasad¼ca), albo burmistrz, wzglêdnie ca³a rada miejska. W dokumentach lokacyjnych zazwyczaj dok³adnie opisane jest kto ma byæ odpowiedzialny na porz±dek.

CYTAT
Mog³y to te¿ byæ okoliczne wsie

Co do pobliskich wsi, to w³adza stra¿y rozci±ga³a siê jedynie na te, które by³y w³asno¶ci± wójta lub rady, je¶li stra¿ wesz³aby na ziemie nale¿±ce np. do jakiego¶ szlachcica, zosta³aby zwyczajnie pogoniona, a szlachcic móg³by siê domagaæ zado¶æuczynienia finansowego.

Pozdr.
M.
Hako
Re Micha³....
.....Bywa³y miasta stoj±ce ponad prawem, które bynajmniej w³asno¶ci± rycersk± siê nie przejmowa³y. W czasie buntu Martina Kogge w lutym 1457 r. stra¿e miejskie Gdañska najecha³y zameczek Nowêcin w okolicach £eby nale¿±cy do jednego z wiêkszych rodów Pomorza Weiherów. Wyci±gnê³y stamt±d przywdcê buntu wspomnianego M. Kogge i w dniu 17 lutego tego¿ roku skróci³y go o g³owê. Jego¿ w³a¶ciciela Hansa Weihera zatrzasnê³y za¶ w jednej z miejskich wie¿ a¿ do koñca Wojny Trzynastoletniej....

Pisz±c ....wsie podleg³e miastu... w³a¶nie to mia³em na my¶li. By³y jednak wyj±tki ³amania tego prawa i nikt sobie z tego nic nie robi³.

....."gdyby jednak oni (sprawcy przestêpstw) uszli z tych dóbr niezatrzymani wtedy pragniemy by wy³±czaj±c miasto s±dzili nasi bracia, a po¿ytek z s±du w ca³o¶ci ma przypa¶æ naszym braciom..... Akt nadania che³miñskich praw miejskich Lêborkowi z dnia 1 stycznia 1341 r....
..... z uwagi na szerz±ce siê na granicy rozboje drogowe 28 maja 1384 r. w Lêborku Konrad Zollner Rottenstej i Warcis³aw VII podpisuj± dokument wyra¿aj±cy zgodê na ¶ciganie sprawców rozbojów drogowych i ¶cigania d³u¿ników przez obie strony i po obu stronach granicy....Codex Diplomaticus Prussicicus t. IV nr 22 - wznow. Osnabruck 1965
..... w dniu 23 wrze¶nia 1408 r. w Czarnem (Hammerstein) nowy mistrz krzy¿acki Ulryk Jungingen powtónie zatwierdza dokument podpisany przez jego poprzednika Rottensteina w sprawie rozbojów na granicy... R. Cramer - Geschichte Der Lande Lauenburg und Butow cz. II str. 39-42, Konigsberg 1858....

Jak wspomnia³em, nie posiadam tej pracy ale w przeci±gu tygodnia dotrê do niej i wtedy, zaznaczam o ile mnie pamiêæ nie myli, podam inne stosowane w polsce nazwy osobników odpowiedzialnych z s³u¿by miejskie czli wspomnianych tu wcze¶niej justycariuszy.

ZRP Hako

Dopisa³em:

....Do koñca XII wieku stra¿om grodowy, przewodzo³ COMES CASTRI - Komes grodowy,
....Reformê s³u¿b 1290-91 przeprowadzi³ Przemys³aw II i wprowadzi³ w to miejsce w Ma³opolsce, Wielkopolsce i na Kujawach urz±d CAPITANEI - (Starosta Generalny) jako dowódcy stra¿y grodowej. Oni z kolei wyznaczali swoich pomocników dowódców stra¿y BURGRABIA.
....Ma racjê Micha³ ¯elazo po lokacji miast na prawach niemieckich obowiazki te dzier¿y³ dziedzicznie wójt
....Jego uprawnienia w roku 1311 ukróci³ W³adys³aw £okietek po buncie krakowskiego wójta Alberta i s³uzby miejskie przekazano Radom Miejskim a one z kolei
JUSTYCARIUSZOM,
INSTIGATOROM,
HUTMANOM
SYNDYKOM,
LANDWÓJTOM, które ze stra¿ami tworzy³y tzw. WIKARIATY KARNE. Ró¿ne nazwy w ró¿nych miastach.
Stra¿e miejskie Lwowa to tzw. BARYSZNICY odpowiednicy polskich CEPAKÓW lub pomorskich DRABANTÓW. Na Pomorzu stra¿e miejskie nazywano równie¿ WET¡ . Dowódcê stra¿y WETOWYM a podlegali mu tzw. PACHO£KOWIE MIEJSCY.
Uwaga... ! W XV wieku wspomniani wy¿ej dowódcy stra¿y miejskich posiadali ju¿ tzw. "barwê" czyli rodzaj munduru, na który Rady Miejskie wyk³ada³y kasê.
To tyle co tyczy ¦redniowiecza.

ZRP Hako

Dopisa³em... Nie przyda siê to mo¿e..., ale pozwoli wy³apaæ ró¿nicê w uzbrojeniu rycerza i stra¿nika miejskiego w 1340 roku. W muzeum w Gencie (Anglia) znajduje siê p³askorze¼ba w³a¶nie takiego stra¿nika. Posiada narammienniki i na³okietniki tarczkowe, przeszywkê, he³m, kapur kolczy (?),miecz, tarczê i rêkawice ( nie wiadomo czy skórzane czy metalowe.

ZRP Hako
Hako
witam...
....znalaz³em co¶ jeszcze. W Wielkiej Kronice Francuskiej znajduje siê ilustracja predstawiaj±ca stra¿e miejskie Pary¿a u schy³ku XIV wieku. Tu ju¿ widac ró¿nicê w uzbrojeniu rycerzy i stra¿ników. Mo¿e by wiêc tak spróbowaæ dostosowaæ uzbrojenie dla polskich stra¿y miejskich poprzez analogiê...... Choæ mo¿e byæ to naci±gane. dunno.gif

ZRP Hako
Wotawa
CYTAT
W Wielkiej Kronice Francuskiej znajduje siê ilustracja predstawiaj±ca stra¿e miejskie Pary¿a u schy³ku XIV wieku.Tu ju¿ widac ró¿nicê w uzbrojeniu rycerzy i stra¿ników.

Jakie ró¿nice w³a¶ciwie widaæ? Rozumiem, ¿e moze chodziæ o tarcze? "¦rednie tarcze piechoty" (za Grabarczykiem) by³y w Polsce stosowane, wielkie te¿. Bo jak na milicjê, to pokazani panowie s± drogo uzbrojeni (ilustracja ju¿ by³a omawiana w tym dziale).

CYTAT
Mo¿e by wiêc tak spróbowaæ dostosowaæ uzbrojenie dla polskich stra¿y miejskich poprzez analogiê...... Choæ mo¿e byæ to naci±gane.

Chyba jednak lepiej skorzystaæ z naszych, niemieckich czy czeskich zapisków cechowych i stanów arsena³ów miejskich, tudzie¿ takiego¿ pochodzenia ¼róde³ ikonograficznych. Panowie z ilustracji nie maj± na sobie sprêt powszechnie uznany za mo¿liwy do przyjêcia w ca³ej Europie. Wiêc chyba nie ma na tym obrazku nic specjalnego co mog³o by byæ u nas nie do przyjêcia. Dyskomfort sprawia brak kusz, u nas - popularnych.

Sk±din±d gdy mówimy o nieco precyzyjniejszej rekonstrukcji - na pewno zrezygnowa³bym z nie¶miertelnego niestety "¶liniaka Wo³odyjowskiego", zwanego u nas obojczyjkiem p³ytowym, którego obecno¶æ zmasakruje wysi³ki zmierzaj±ce do wiernej rekonstrukcji uzbrojenia ¶redniowiecznego.
Micha³ ¯elazo
A czy kto¶ mo¿e dysponuje jakim¶ zestawieniem "zarobków" stra¿y miejskiej w XV wieku ?
Chodzi mi zarówno o pieni±dze, jak i inne dodatki, takie jak ¿ywno¶æ, czy materia³y na ubrania.

Bêdê wdziêczny.

Pozdr.
M.
Tenshisan
Witam. Wszytko ³adnie, piêknie i ciekawie, ale nigdzie nie znalaz³em dok³adnego uzbrojenia stra¿ników miejskich. Postaram siê poszukaæ po bibliotekach, ale kto¶ jest mi wstanie podpowiedzieæ gdzie szukaæ. G³ównie interesuje mnie broñ u¿ywana przez tzw. "milicjantów" (albo jako¶ inaczej). Czy nosili oni miecze? A je¿eli tak (chyba napewno) to czy równie¿ pó³ i dwurêczne?? Domy¶lam siê ¿e nie, ale je¶li tarcze by³y ma³o popularne, a taki pó³torak wra¿enie reaczej robi³. I czy by³y czêsto u¿ywane kusze (ew. ³uki). Proszê o¶wieciæ moj± skromn± osobê.
P.S. Co do zarobków to chyba zale¿y od stanu maj±tkowego miasta dunno.gif
Andrzej Siejeñski
Mieczem dwurêcznym raczej kiepsko siê walczy w ciasnym zau³ku :-).

Uzbrojenie zale¿a³o pewnie od tego co kto robi³ (patrol po mie¶ci czy warta pod bram± miejsk± itp.).
G³ówn± bron± by³y zapewne drzewcówki. Do tego ewentualnie pawê¿. Na g³owê ³ebka lub kapalin.
Broni± boczn± mog³y by³y kordy lub tasaki, no i drewniane pa³ki. Do zestawu mo¿e tez puklerz.
Co do korpusu to prawdopodobnie pikowany kaftan (nie gruba przeszywka). Nie s±dzê aby milicja miejska mia³a starcia z t³umem kilka razy dziennie wiêc mogli sobie na taki luksus pozwoliæ (no i w lecie ca³y dzieñ w przeszywce...). Zapewne posiadali te¼ co¶ ciê¿szego na wypadek np. obrony miasta. To tak na logikê oczywi¶cie.
Pozdrawiam
Tenshisan
W swojej zbrojowni na pewni mieli co¶ wiêkszego ;) usmieszek_09.gif Chodzi³o mi tylko o "codzienne" wyposa¿enie. Zawsze wyobra¿a³em sobie milicjanta jako cz³owieczka w lekkiej skórze (co¶ jakby zbroja), mieczyk przypasany do pasa,m a na g³owie kapalin :D:D:D Jedynie dowódca ubrany by³ jak rycerz ;) Heh dziêkujê bardzo za wszelk± pomoc i pozdrawaim. Choæ mnie równie¿ nurtuje problem wydawania ¿o³du ;)
Purvis
Witam.
zamiast mieczy w wiêszo¶ci raczej tasaki czy kordy. Tañsze. icon_neutral.gif
Z wyposa¿enia dodatkowego oczywi¶cie latarnia.
icon_arrow.gif I tu mam pytanie: czy kto¶ jeszcze zetkn±³ siê z umieszczaniem latarni na tyczce? ma to uzasadnienie praktyczne? niby ³atwiej operowaæ ¶wiat³em, wiecej tez widaæ, ale... dunno.gif

Natomiats co do sposobów wydawania ¿o³du to zaryzykujê: Wino, kobiety, karaoke mnieli za darmo. Mo¿e jeszcze na utrzymanie "narzêdzi pracy"? blinkie.gif

pozdrawiam
Tomasz Rajtar
CYTAT
Zamiast mieczy w wiêszo¶ci raczej tasaki czy kordy. Tañsze.

Bo ja wiem. Stereotypowe my¶lenie, czyli nie oddaj±ce do koñca rzeczywisto¶ci.
Wystarczy zajrzeæ do "Uzbrojenia w Polsce ¶redniowiecznej 1450-1500" do rozdzia³u o cenach.
Ale oczywi¶cie w XV wieku tego typu sprzêt bardziej pasuje do stra¿nika / ¿o³nierza ni¿ miecz.

-
Purvis
bum.gif Przyznajê, pos³u¿y³em siê domys³em.
icon_arrow.gif Ale je¶li nie ró¿nica ceny to co mog³o decydowaæ o przewadze kordów? Pytam serio, bez cienia sarkazmu. ³atwo¶æ u¿ycia w specyficcznym ¶rodowisku miejskim?
icon_arrow.gif Druga sprawa:jaka jest Wasza opinia nt. u¿ycia broni strzeleckiej na patrolach?
Pytam, bo ciê¿ko mi wyobraziæ sobie np. drug± stra¿ nocn± z na³adowanymi kuszami i dymi±cymi lontami, a z drugiej strony powszechno¶æ wystêpowania kusz w arsena³ach...
icon_arrow.gif A co do latarni - drzewcówki, u¶ci¶lê trochê pytanie: co oprócz broni (pa³ki zaliczmy do broni) stanowi³o charakterystyczne wyposa¿enie patroli stra¿y miejskiej. Manierki i Sakiewka na ³apówki? Sieæ jako non-lethal weapon ? Cetnarowa kula z ³ancuchem zamiast kajdanek?
Z góry dziêkujê za cierpliwo¶æ i wyrozumia³o¶c. szczerba.gif
Pozdrawiam
Purvis
Marcin Glinianowicz
J. Szymczak w "Produkcja i koszty uzbrojenia rycerskiego w Polsce" (£ód¼ 1989) zdaje siê potwierdza te ró¿nice w kosztach kordów/tasaków i mieczy. Te pierwsze mia³y kosztowaæ 8-12 groszy a te drugie 25-30 groszy.

Zapewne jednak w wiekach ¶rednich mo¿na by³o kupiæ miecze przez du¿e "M" jak i jakie¶ zrobione "na szybko" i prostszymi metodami, a przez to tañsze.
Tomasz Rajtar
Co do cen - zdarzaj± siê egzemplarze toporów dro¿sze od mieczy.
Ale zapewne dla ca³ych "grup towarowych" taka zale¿no¶æ (¿e jednak miecz jest zazwyczaj dro¿szy) istnieje.

Dlaczego w³a¶nie kordy/tasaki dla wojowników z ni¿szych warstw spo³ecznych?
Pewnie trzeba by siê zacz±æ zastanawiaæ nad walorami u¿ytkowymi jednego i drugiego typu broni w konkretnym zastosowaniu. Dorzuciæ do tego w±tek cenowy i ideologiczny (miecz jako symbol) i wysnuæ zgrabn± teoriê...
Ale mi siê nie chce gdybaæ. smile.gif

Wystarczy mi stwierdzenie faktu, ¿e w ikonografii wojownicy plebejscy u¿ywaj± czêsto w³a¶nie kordów i tasaków.

Co do kusz - gdzie¶ wyczyta³em, ¿e w pewnym momencie kusza w Polsce by³a niemal "standardowym meblem domowym" i wisi³a sobie najczê¶ciej ko³o drzwi. Bij-zabij - nie pamiêtam gdzie i o jaki okres chodzi. Ale robiono to zapewne, ¿eby godnie przywitaæ niechcianych go¶ci.
Jest to broñ ¶miertelnie niebezpieczna, ³atwa w u¿yciu - a wiêc dobrze sprawuje siê w charakterze straszaka-pacyfikatora. Gdy kto¶ jest z niew³a¶ciwej strony be³tu, to odechciewa mu siê raczej fikaæ.
Czyli broni dobra do zniechêcenia przeciwnika w zamiarze stawiania oporu. W sam raz dla si³ municypialnych.
Wiêc o ile patrolowanie ulic miasta z dymi±cymi lontami to raczej ma³o prawdopodobna opcja, to z kuszami - dlaczego nie? Szczególnie z takimi z naci±giem przy pomocy haków przy pasie.
Ale zaczynam gdybaæ, a mia³em tego nie robiæ... Bo to, ¿e kusze (a pó¼niej i broñ palna) s± powszechne w arsena³ach, jest moim zdaniem przede wszystkim podytkowane ich przydatno¶ci± w czasie walk oblê¿niczych - do obrony z murów miejskich.

-
Purvis
¦mia³o, panie Tomaszu, gdybanie nie¼le Ci wychodzi.. icon_wink.gif blinkie.gif
Wykorzystywanie kusz do obrony murów nie budzi³o moich w±tpliwo¶ci, chodzi³o o ich u¿ycie "na dzielni". Dziêki za zgrabna teoriê.. szczerba.gif

Pomijaj±c uzbrojenie i sprzêt: czy zachowa³y siê jakies zawo³ania albo komendy? Oprócz oklepanego "czuuuuwaaaaj!" i oczywistego w tym kontekscie " Jest dwunasta i wszystko w pooorz±dkuu!!".
pozdrawiam
krazownik
Witam!
Czy kto¶ móg³by mnie poratowaæ jakimi¶ tytu³ami po¶wiêconymi w pe³ni lub czê¶ci zagadnieniu stra¿y miejskiej (dobrze by³oby, gdyby by³a to Polska w I po³. XV wieku) ? Obecnie przygotowujê ma³y wyk³ad i potrzebujê poparcia w literaturze.
Dziêkujê za wszelk± pomoc!
Owen
Hej
Co do uzbrojenia stra¿y miejskiej to z tego co pamiêtam, to ¼ród³a notuj± tylko wyszczególnionych "Cepaków", oraz "Kuszników". Pozatym si³y miejskie by³y bardzo ma³e zazwyczaj od 2/4-do maks 22 w krakowie. Poza tym dzielili siê na dziennych i nocnych stra¿ników.
Wiêcej bêdê móg³ powiedzieæ jak siêgnê do jednego artyku³u w przysz³ym tygodniu.
Pozdrawiam
Hako
Re...... Kr±¿ownik...
....proszê bardzo... A. Strzelecki - Bezpieczeñstwo na ziemiach polskich - Od kmiecia grodowego do Granatowej Armij - Instytut Propagandy Pañstwowo-Twórczej - Warszawa 1934 r.
Trudno to dostaæ ale .......szukaj w bibliotekach policyjnych.... tam mo¿e byæ to osi±galne......

ZRP - Hako
Paszko Pakoslav
A czy kto¶ wie mo¿e jak wyglada³a taka stra¿ miejska na terenach pomorza zachodniego (szczególnie interesuj± mnie rejony Szczecina) ? Bo jak wiadomo pomorze by³o zgermanizowane i czy znacznie ró¿ni³a siê od typowej polskiej milicji ?
Intereuje mnie tak¿e to, czy taki milicjant dostawa³ jaki¶ ¿o³d od np. wójta, burmistrza lub rady miasta ? A jesli by³ finansowany przez jaki¶ cech lub organizacjê ?

Aha i czy kto¶ posiada mo¿e jakie¶ materia³y, wiadomosci lub chocia¿ tytu³y ksi±¿ek traktuj±cych o uzyciu milicji miejskiej w praktyce ? Chodzi mi o np. t³umienie jakiego¶ buntu lub ¶ciganie bandytów etc. Jak to wygl±da³o w praktyce ? Czy s± o tym jakies zapiski, kroniki lub co¶ ? Nie tylko w XV w. ale tak¿e wcze¶niej i pó¼niej. Interesuj± mnie autentyczne wiadomo¶ci np. kiedy i ilu milicjantów wyruszy³o st³umic jaki¶ (jaki?) bunt.

Pozdrawiam
Zaytz
CYTAT(Paszko Pakoslav)
Intereuje mnie tak¿e to, czy taki milicjant dostawa³ jaki¶ ¿o³d od np. wójta, burmistrza lub rady miasta ? A jesli by³ finansowany przez jaki¶ cech lub organizacjê ?

Byli finansowani z kasy miejskiej. stra¿nik wa³owy (whatever to est) oraz celnik (na Odrze) otrzymywa³ 3 gr tygodniówki, stra¿nik miejski 2 gr. dla porównania czeladnik otrzymywa³ 1 gr.
dotyczy miast ¶l±skich w okresie prze³omu XIV i XV wieku - dok³adnie datowania ne pomnê. (na podstawie ksi±zki J. Drabina "¿ycie codzienne w miastach ¶l±skich XIV i XV wieku)
Paszko Pakoslav
Dziêki.

Hako napisa³e¶:

- cepak - to inna nazwa draba miejskiego wywodz±ca siê od drewnianej pa³ki na koñcu okutej z ma³ym kolcem

Masz mo¿e jakie¶ ikonografie przedstawiaj±ce jak taka pa³ka dok³adnie mog³a wygl±dac ? Bo odtwarzamy milicjê ze Szczecina i zaintersowa³o mnie to bardzo. Chcieli by¶my nawet odtworzyc tak± broñ.

Z góry dziêki

Pozdrawiam
Micha³
Hako
Witam....
.....wygl±da³o to mniej wiêcej tak... jak na rysunku paintowym. Przypomina³o wiêc wyd³u¿onego bejsbola, na koñcu którego znajdowa³o siê metalowe okucie. Wystawa³ z niego zaostrzony trzpieñ zakoñczony metalow± kulk±. Przyrz±d ten ogranicza³ wiêc mo¿liwo¶æ przebicia delikwenta ale u¿yty z do¶æ du¿± si³± móg³ spowodowaæ rany b±d¼ niez³e guzy lub siñce. Mo¿na by³o nim machaæ jak pa³k± ale równie¿ ¿gaæ by rozpêdziæ lub zniechêciæ nacieraj±cy t³um. Ot....Taki ¶redniowieczny humanitaryzm. Nie mam niestety najmniejszego pojêcia jak by³o to d³ugie ale s±dzê, ¿e mia³o d³ugo¶æ co najmniej miecza by i przed mieczem mo¿na by³o siê tym obroniæ.

ZRP Hako
Viator
Odno¶nie barw stra¿ników miejskich: nie zawsze musia³y siê pokrywaæ z herbowymi barwami samego miasta. Hanza to co prawda inny rejon i osobny rozdzia³, ale warto wspomnieæ ¿e barwy Hanzy (i herby wiêkszo¶ci jej miast cz³onkowskich) by³y czerwono-bia³e, a barwy ich milicji akurat nie. Podajê za: Oddzia³y wojskowe miast hanzeatyckich, dr Micha³ Adam Kuc (Nowa Gildia Rycerska):

CYTAT
Rady miejskie dba³y tak¿e o to, aby wysy³ane przez ni± kontyngenty by³y odpowiednio oznakowane. Dla przyk³adu: przed przejêciem Sztokholmu w trzyletni zarz±d (od roku 1395), delegaci Hanzy postarali siê o to, by ich za³oga zosta³a w miarê jednolicie ubrana. W tym celu nakazali oni dokonaæ zakupów odpowiednich materia³ów, aby sporz±dziæ dla wszystkich zbrojnych jednakowe kaftany w barwach czarno - br±zowych.
Borg
To co Hako podeslal to nie pala a goedendag: bron pochodzenia flandryjskiego z XIII/XIV wieku.
Z terenow Polski mamy chyba jedno zrodlo krzyz pokutny z Niwnic kolo Lwówka ¦l±skiego (za L. Markiem, artyku³ niepublikowany jeszcze o ile wiem)
Tomaszek
je¿eli ma na koñcu kulkê, to to NIE jest godendag, tylko jaki¶ pacyfistyczny wymys³... proste... wiec prosze tylko doprecyzowaæ kto o czym mówi... nie uwierze ¿e broñ bojowa jest zwieñczona kulk± w celu jej zatêpienia ;) ...

buziaki
Hako
witam....
no.....w³a¶nie nie jest to broñ bojowa sensu stricto. Jej zadaniem by³o budziæ respekt i nie powodowaæ ran a wymuszaæ w³a¶nie pos³uszeñstwo. Szturchanie takim czym¶ po ¿ebrach napewno wyprostowa³o zbuntowanego delikwenta.
Wracaj±c do ¶redniowiecznej historii Gdañska, która obfitowa³a w bunty, to nie wspomina siê jako¶ o liczbie zabitych w rozruchach buntowników. Wspomina siê natomiast o wyrokach ¶mierci, które na nich wykonywano. Wynika z tego, ¿e stra¿e miejskie ³apa³y tych buntowników, zamyka³y w wie¿ach i doprowadza³y przed s±d jak s±dzê stosuj±c ¶rodki przymusu bezpo¶redniego, które pozwala³y prze¿yæ im fakt samego zatrzymania......

No wiecie..... zatrzymanie sprawcy przestêpstwa za pomoc± kuszy czy hakownicy to juz nie zatrzymanie a raczej wyrok... bigsmile2.gif

ZRP Hako
Paszko Pakoslav
Dziêki za wszystki informacje.
Ta pa³ka to ciekawa rzecz Hako. Spróbuje co¶ takiego samemu zrobic bigsmile2.gif

Kolejne pytanie bum.gif

Jak mog³ wygladac strój codzienny takiego stra¿nika miejskie ? Oraz jak móg³ wygl±dac taki o jakim wspomnia³ Viator ? Czy to to samo ? Czy ma ktos jakie¶ ikonografie lub rysunki z orginalnych ¼róde³ na których mozna by sie wzorowac ?

Bêde wdziêczny za pomoc.

Pozdrawiam
Micha³
Paszko Pakoslav
A co s±dzicie o ubiorze tych gostków ? Wiem, ¿e sa to wspó³czesne rysunki, ale czy tak móg³ wygladac milicjant w XIV - XV wieku ?
Kuba Bia³ek
Chyba wczesniej juz bylo powiedzziane o nieprzydatnosci tarczy i kuszy dla milicjanta :]. Te rysunki to moze bardziej do jakichs stra¿ników siê mog± odnosiæ...
Paszko Pakoslav
Wiem, ale mnie nie chodzi o uzbrojenie. Pomiñmy je zupe³nie. Chodzi mi o to, czy taki stra¿nik miejski (milicjant) z XIV - XV wieku móg³ siê ubierac w ten sposób jak s± pokazani ci na tych rysunkach. Mnie osobi¶cie taki strój siê podoba i jako osoba odtwarzaj±ca milicjanta co¶ takiego chêtnie bym na siebie za³ozy³. Pytanie: czy to bêdzie historyczne ? A jesli nie to co bêdzie ?
Borg
Tam sa husyci narysowani.. ale to niewazne
Ubranie standardowe: dublet nogaiwce+roba jakas prosta na gore, buciki raczej nizsze, cos na glowe do tego jakas przeszywka, helmik rekawice tez by mogly byc, bron
Paszko Pakoslav
Dziêki. Choc ja wiem czy husycji akurat ... ?

Kto¶ ma jeszcze mo¿e jakie¶ propozycje/sugestei ? By³ bym wdziêczny za jakie¶ orginalne ikonografie przedstawiaj±ce taka milicjê i jej ubiór.
Bartosz ze Zdunowa
pozwolê sobie na ma³ego offtop'a, coby specjalnie tematu nie zak³adaæ.

nadzorca si³ porz±dkowych - wójt, w razie wojny s³u¿y³ konno. uzbrojenie jego te¿ by³o raczej wy¿szej klasy.
czy wójt w trakcie takiej s³u¿by nosi³/móg³ nosiæ konkretne barwy (wappenrok)? znaki herbowe? je¶li tak, to jakie? miasta? lokalnego w³adcy? inne?

precyzuj±c: pierwsza æwieræ XV wieku, miasto lokowane przez rycerza polskiego z nadania królewskiego (Jagie³³o).
Szymon de Conti Sarré
Problem jest z³o¿ony... Wójtowie i So³tysi mieli obowi±zek wys³ugi rycerskiej, a wiêc stawiali siê konno i zbrojno z odpowiednio licznym pocztem. Kiedy wójtem lub so³tysem by³ szlachetnie, problemu nie ma. Od czasów statutu wareckiego w 1423 roku so³ectwa (i wójtostwa chyba te¿) przechodzi³y w rêce szlachty na drodze wykupu, wiêc z czasem te¿ problem znika³. W ogóle w tych czasach podzia³ stanowy nie by³ jeszcze skostnia³y i mo¿liwo¶ci awansu i degradacji by³y wci±¿ realne. Trochê o tym wspomina³ Piwowarczyk w "Obyczaju rycerskim...", ale nie pamiêtam szczegó³ów, a ksi±¿kê po¿yczy³em. Jak kto¶ ma pod rêk±, niech zerknie.

P.S.
Wójt, to nie nadzorca. By³ g³ównym urzêdnikiem miejskim i podlega³ jedynie jego w³a¶cicielowi na zasadach lennych. Mia³ ogromne przywileje i dochody (np. szóst± czê¶æ czynszów, trzeci± kar s±dowych, prawo posiadania jatek i wiele parceli w mie¶cie). Zasiad³a te¿ w miejskiej ³awie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.