Hm, ja mam za¶ pytanie du¿ej wagi
Szukam informacji na temat tañców, które by³y znane i wykonywane w ¶redniowiecznej Polsce.Wszystkie kroniki juz przery³am ,ale oprocz wzmianek o tañczeniu niewiele wiêcej sie dowiedzia³am:( Kwestia ta jest mi bardzo potrzeban do pracy magisterskiej, wiec gdyby ktos zna³ jakies publikacje, ksi±zki lub artyku³y,ew. stronki internetowe by³abym bardzo dzwieczna
Dziêki Blondi
tañce te to by by³y: goniony, chodzony, czworak, cenar itp
tzn one napewno byly w renesansie,ale przeciez musialy sie z czegos rozwin±æ ;)
Anuszka, poleca³abym Ci przej¶æ sie do Szko³y Baletowej i tam napewno beda miec jakies materialy o tym,bo maja elementy tancow historycznych...
Witam!
-> pjarrocinski - By³bym wdziêczny gdyby¶ wys³a³ te filmiki, postaram siê zamie¶ciæ je¶li dalej chcesz.
W ogóle by³bym wdziêczny gdyby kto¶ móg³ podes³aæ filmiki z krokami do historycznych tañców dawnych.
asasz6@gmail.com
Piotrek Jarociñski wypisa³ siê ju¿ z Frehy.
Filmików to mo¿e i w sieci znajdziesz du¿o, pytanie tylko czy s± warto¶ciowe. Poza tym JAKICH tañców, XV, XVI czy XVII a mo¿e XVIII- wiecznych? Ró¿ni± siê miêdzy sob± i to bardzo!
Video mo¿na znale¼æ np. na stronie
Biblioteki Kongresu ale nie obejmuj± XV-wieku.
W ca³ym pseudohistorycznym ch³amie na YouTube znalaz³am te¿
foliê w wykonaniu mojego nowego idola
A poza tym- powtarzam po raz fyfnasty
tañca dawnego nie da siê nauczyæ z internetu!
Chodzi³o mi w³a¶nie o te najwcze¶niejsze. No ale skoro twierdzisz, ¿e siê nie da...
no niestety, jako¶ przed XV-wiekiem nikt nie wpad³ na pomys³ spisania choreografii i opisania kroków.
Jestem ¶wiadom ^_^, chodzi³o mi o najwcze¶niejsze, znaczy XV w. ;) Samemu jak próbowa³em szukaæ, to nigdy nie jestem pewien, czy nie mroczna wersja kroków. Natomiast by rozgryzaæ traktaty trzeba siê trochê bardziej na tym znaæ i mieæ takowe... a na to ani funduszy ani czasu nie mam.
CYTAT(Asasz @ 16:45 14.07.2008)
Jestem ¶wiadom ^_^, chodzi³o mi o najwcze¶niejsze, znaczy XV w. ;) Samemu jak próbowa³em szukaæ, to nigdy nie jestem pewien, czy nie mroczna wersja kroków. Natomiast by rozgryzaæ traktaty trzeba siê trochê bardziej na tym znaæ i mieæ takowe... a na to ani funduszy ani czasu nie mam.
No có¿ mogê powiedzieæ, z nieba nie spadnie, trzeba zapracowaæ. Pocz±tkuj±cy kurs na Grunvie prowadzi³a Asik, kosztowa³ bodaj 30 PLN. Chyba nie du¿o? Kurs we Wrocku, z nauczycielem z zagranicy kosztowa³ 200 PLN (dla uczestników konkursu w Wierzbnej 100PLN). Te¿ chyba nie fortuna?
Je¶li s± jacy¶ chêtni do wyjazdu zagranicznego na kursy to jest strona
early dance na której umieszczane s± w kalendarium og³oszenia o warsztatach. Ja ze swojej strony rekomendujê jako nauczyciela Lievena Baerta -moj± wielk± mi³o¶æ (na szczê¶cie m±¿ tu nie zagl±da
) i Barbarê Sparti - to klasa sama w sobie.
Hmm... ja jakbym p³aci³a mnóstwo kasy za kursy to nie wiem czy pokazywa³abym tak chêtnie kroki. Mnie uczy³a kole¿anka, reszta to warsztaty w domu i filmiki z youtube. Uczy³am w szkole tañczyæ taniec celtycki i powiem jedno. Tanca uczy siê z przyjemno¶ci± kiedy kto¶ ma do tego zapa³ i chêci a nie przyjdzie popatrzeæ i zobaczyæ bo mo¿e mu siê to spodoba. Sama wiem, ¿e na turniejach niechêtnie dziewczyny ucz± nowych kroków, ale to te¿ zale¿y od bractwa
I chyba, jak ju¿ wspomnia³a¶, od tego, sk±d dana osoba wziê³a swoj± wiedzê. Na naszych ziemiach przynajmniej funkcjonuje co¶ w rodzaju "pass the flame". Tak naprawdê w interesie tañcz±cych jest to, aby jak najwiêcej ludzi zna³o podstawowe kroki i proste tañce, bo przecie¿ po to to robimy (w sensie, amatorzy) -aby potañczyæ na imprezach a do tanga trzeba dwojga, do Gelosii za¶ nawet szóstki. Da siê znale¼æ ludzi którzy chc± siê powymieniaæ wiedz± w obrocie bezgotówkowym, chocia¿ wtedy ma to charakter wspólnego eksperymentowania a nie certyfikowanego nauczania ex cathedra.
Có¿ ja chêtnie podzieli³abym siê wiedz±, ale nie mam zdolno¶ci do opisywania tañców
poza tym te¿ uwa¿am ¿e nie da siê tego tak ³aps nauczyæ, na to potrzeba czasu i dobrych nauczycieli
¯eby siê dzieliæ, trzeba mieæ czym.
Bardzo dostojna jest renesansowa muzyka Williama Byrda. Pisa³ on tañce na instrumenty klawiszowe.
Czy móg³by kto¶ kompetentny "wyja¶niæ "choæ kilka podstawowych zwrotów fachowych , tak by osoba niezwi±zana z tañcem ³atwiej pojmowa³a temat?
pozdro
nie wiedzia³em , ¿e to a¿ tak skomplikowane.
Ograniczmy siê mo¿e do tañców najbardziej zbli¿onych datowaniem do bitwy pod Grunwaldem.
pozdro
Ale o jakie zwroty Ci chodzi? O nazwy kroków? Tañców? Co to jest misura, balli czy bassadanza? Co nieco wyja¶ni³am
tu . Je¶li chodzi o co¶ innego to napisz konkretnie o co?
Dziêki
na razie wystarczy .Muszê ten artyku³ przynajmniej trzy razy przeczytaæ , by mi co¶ w g³owie zosta³o .
O to mi w³a¶nie chodzi³o .
Jak widzê umie¶ci³a¶ ten artyku³ równie¿ w temacie dotycz±cym turnieju .
Dziêki .
pozdro
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.