W³±czam do dzia³u uzbrojenie, bo chodzi o pas do noszenia miecza.
Zw³aszcza italsk± mod± na jakby dwóch pasach. Nie mogê znale¼æ odpowiedniego ukazania jak te paski by³y ze sob± po³±czone (o ile by³y).
Ciekawi mnie te¿ detal zaczepienia miecza.
Je¶li kto¶ zna jakie¶ ¼ród³o w którym mo¿na to znale¼æ - bêdê wdziêczny.
Do³±czam wizjê artystyczn± z rekonstrukcji rysunkowej.
Przy okazji, w polskich przedstawieniach raczej nie widzia³em takiego sposobu noszenia miecza. Króluje pojedynczy pas noszony nisko na biodrach (mowa o XIV i XVw). Moze przy okazji pogadamy te¿ o tym sposobie noszenia miecza?
Witam!
Nie wiem czy o to Ci chodzi³o, ale podsy³am rysunek...
No co¶ w ten deseñ :-)
Tylko ci±gle zastanawiam sie nad detalem ³±czenia tych pasów.
Chyba przyda mi siê d³u¿sza nasiadówka w bibliotece...
Przy okazji za¶ dorwa³em Archeologia Silesiae, Wroc³aw 2002
Jest tam opracowanie Krzysztofa Wachowskiego "Pó¼no¶redniowieczny pas rycerski na ¦l±sku w ¶wietle ¿róde³ archologicznych". Z tego co przej¿a³em, to dotyczy "pasów biodrowych" wykonanych z ogniw, niektóre wydaj± siê nitowane do skóry. Tyle, ¿e muszê siê wczytaæ. Dzi¶ mi "wpad³o" w rêce.
Czy kto¶ wie jak mocowano sztylet do pasa bojowwego lub cywilnego?
Chodzi mi zw³aszcza o popularny w rr nerkowiec. Widywa³em go ju¿ w bardzo ró¿nych po³o¿eniach. Oczywoi¶cie zale¿ne to by³o od mody i czasu, ale jesli mogli by¶my zebraæ sobie kilka sposobów noszenia, by³bym wdzieczny.
Chcia³bym sobie zporz±dziæ takie mocowanie do pasa i nie bojê sie fantazjowaæ. Ewentualnie gdyby przeros³o to moje mo¿liwo¶cie chce wiedzieæ czego dobmagaæ sie od fachowca.
Witam!
Co do noszenia sztyletu, to spotka³em siê z trzema sposobami mocowania, które wykorzystuj± do tego celu sakwê.
1) Sztylet jest równoleg³y do pasa. Pochwa jest mocowana do klapy, lub przechodzi przez "szlufki" sakwy. Problem wystêpuje gdy trzeba siê schyliæ, bo sztylet mo¿e chyba wypa¶æ
2) Sztylet jest mocowany prostopadle do pasa. Pochwa przyczepiona jest do paska, lub przechodzi przez szlufkê przyszyt± z ty³u sakwy.
3) Sztylet jest mocowany podobnie do sposobu drugiego, ale pod lekkim skosem.
Wszystkie trzy sposoby widoczne s± na rysunku "Sztylet1"
Zamieszczam jeszcze dwa za³±czniki ze sposobami mocowania sztyletów.
Fajnie, dziêki, chodzi mi te¿ o samo wykonanie zaczepienia o pas.
Jaki¶ zaczep, szlufka- no w³a¶nie nie wiem co.
Je¶li chodzi mój sztylet, to na samej pochwie nie ma ¿adnego zaczepu. Z ty³u sakwy mam doszyt± szlufkê (zwyk³y pasek skóry równoleg³y do górnej krawêdzi torby) tak, ¿e pochwa sztyletu wchodzi ciasno i nie wymaga ¿adnego dodatkowego mocowania - mniej wiêcej tak, jak na rysunku w za³±czniku (przepraszam za jego jako¶æ, ale jest mojego autorstwa
)
Witam
Doda³bym jeszcze jeden sposób.
Czy kto¶ w Polsce wykonuje sztylety? osobiscie szukam klasycznego nerkowca w oprawie z pochw±. Chce co¶ takiego kupiæ i zko¿ystaæ z zasad wolnego rynku, je¶li znajdzie siê wiecej ni¿ jeden producent to mo¿e bed± spuszczaæ z ceny a wkoñcu jeszcze by mi do niego konia z rzêdem do¿ucili
Za pomoc z góry dziekuje, a na koniu dam sie przejechaæ.
ostatnio zrobi³em sobie skórzan± pochwê do sztyletu i zamierzam zabraæ siê za co¶ podobnego do miecza, w zwi±zku z tym mam pytanko: czy na takowych by³y wyszywane jakie¶ wzory? a je¶li skóra by³a do¶æ gruba (tj. ok. 4-5mm) to czy mo¿e malowano jakie¶ wzorki na nich?
aha, czy kto¶ móg³by mi podes³aæ linka do jaki¶ sposobów robienia owych pochew??
od razu mówiê, ¿e sie na tym nie znam, proszê po mnie nie jechaæ
czekam na opinie
pozdrawiam
Czo³em !!!
Znam cz³owieka robi±cego pochwy w nastêpuj±cy sposób:
sporz±dza "model" g³owni ( drewniany, odrobinê wiêkszy od ostrza ), nastêpnie szyje na jego miarê pochwê skórzan±.
Tak powsta³y wyrób ( dalej na owym modelu ) wygrzewa, smaruj±c go wielokrotnie woskiem. Po ukoñczeniu tego procesu jest ca³kiiem zgrabna pochwa ( baardzo sztywna ), wymagaj±ca jedynie wykoñczenia i okucia.
Niestety nie mam zielonego pojêcia jak wyci±ga ze srodka skórzanej surówki ów model klingi ( wosk chyba do¶æ skutecznie skleja nielicowan± stronê skóry z drzewem wewn±trz)...
Widzia³em pochwy , s± piêkne
.
Pozdrawiam
Pochwa sporz±dzona by³a z wóch trzasek drenianych (lipowe naj³atwiej obrobiæ) obci±gnietych skór±. Pochwa skórzana to raczej wynalazek RR. To do Danesza.
Opperau jak rozumiem pyta o zdobienie pochwy.
Nie widzia³em malowañ i wyszywañ, ciekawe czy by³y - faktycznie.
Czo³em !!!
Wotawo , doskonale zdajê sobie sprawê z tego ¿e pochwy wykonywano z impregnowanego drewna ( z innymi znaleziskami siê nie zetkn±³em, ale g³owy nie dam sobie za skórzan± pochwê uciaæ
) po czym oklejano je materia³em ( najczê¶ciej ) i wykañczano, ale pisz±c o skórzanej pochwie idpowiedzia³êm po prostu na pytanie.
Pozdrawiam
P.S.
Je¿eli kto¶ ma pod rêk± jakie¶ opracowania dotycz±ce tego tematu , bardzo bym by³ wdziêczny za takowe , bez wzglêdu czy bêd± to tytu³y publikacji ( b±d¼ tez artyku³ów )czy linki. Z góry za nie dziêkujê.
Pozdrawiam po raz wtóry.
witam!
dziêki tym, którzy odpowiedzieli
teraz czekam na kogo¶ kto (najwyra¼niej nie tylko mnie) wyja¶ni, czy haftowa³o siê/wyszywa³o wzory na pochwach
na razie ¿adnego chêtnego nie by³o ale mam nadziejê, ¿e znajdzie siê kto¶ odwa¿ny i z potrzebn± nam (mnie...
) wiedz±
pozdrawiam
No to teraz ja wygrzeba³em jaki¶ stary temat, który choæ ciekawy, to zosta³ nie dokoñczony.
Interesuj± mnie te pasy biodrowe. Wotawo wyczyta³e¶ co¶ ciekawego?
Chodzi mi o II po³owê XIV wieku. Czy miecz przy takim biodrowym pasie wisia³ ca³kiem pionowo (tak by wynika³o z nagrobków)? W jaki sposób pochwa by³a przymocowana do tego pasa? I czy pas ten by³ jako¶ mocowany do szorcy i/lub jaki (bo jako¶ nie przekonuje mnie teoria ¿e ciê¿ar miecza by³ równowa¿ony przez pugina³)?
Ciekawe ¿e do¶æ jasno s± pokazane sposoby mocowania Przed II po³ow± XIV wieku i po niej. A sam ten okres jako¶ rysownicy omijaj±.
ciekawe rzeczy mo¿na znale¿æ na
http://www.man.poznan.pl/~ritter --> nasza oferta --> G¿dacz --> elementy uzbrojenia/wykoñczenia
tylko nie wiem z jakich ¼róde³ oni korzystali....
ale ca³kiem ³adnie to wygl±da
niech siê teraz wypowie ten kto siê zna
ja ju¿ koñczê, z racji takiej, ¿e do nich nie nale¿ê
pozdrawiam
Ano znam t± stronê. Tylko w³a¶nie czy jest tam mocowanie pochwy, które z czystym sumieniem mo¿na powiedzieæ ¿e z II po³owy XIV wieku? S± na pewno z I po³owy XIV i XV.
Witam
Mo¿e to w czym¶ pomo¿e znalaz³em w swoich zbiorach co¶ takiego, przyznaje sie ¿e z takim mocowaniem pochwy spotka³em sie pierwszy raz. Jest to rysunek nagrobka pochodz±cego z 1376 roku
witam znalazlem jedna oferte na allegro
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18528466
wydaje mi sie ze widzialem tez jakiegos na targowisku frechy ale nie jestem pewien
Poleca Koninskie zaklady zbrojeniowe namiary w spisie rzemieslnikow na Bagritonie
Tyle ¿e porz±dnie wykonany sztylet tego typu co pokazany na tej aukcji Allegro, nie bedzie kosztowa³ mniej ni¿ proponuje sie przy tej aukcji. Niewa¿ne u którego producenta. Wiêc nie bardzo rozumiem tekst o zdzieraniu skóry.
-
S³uchajcie frechowicze .
Mam pro¶bê - otó¿ posiadam klingê d³ugiego miecza i nie wiem jak j± oprawiæ - porad¼cie mi jak± g³owice i jelec zastosowaæ
?
Co do klingi to najbardziej podobna jest do typu XIII a . A co do oprawy to chcê ¿eby miecz by³ chocia¿ trochê historyczny .Wiem , ¿e w niektórych wypadkach bêdziecie opowiadaæ o tym co Wam siê podoba ale to te¿ mi siê przyda . Szukam poprostu optymalnego rozwi±zania .
Za odpowiedzi z góry dziêkujê .
Marek
No to ja bym da³ g³owice J, albo S, i jelec 2 albo 5, tak ¿eby by³o ³adnie.
Pozdr.
ja uwazam ze glowica b348/C24 typu B idealnie pasuje do jelca Q296-cc29/A
a glowica J z jelcem 2 to mrok.....:)
a tak na serio
-pytanie jest zupelnie bez sensu....wytlumacz /ew. narysuj/ dokladnie jaka masz ta klinge i z ktorego wieku/lat/miejsca miecz Cie interesuje
CYTAT(Pawe³ ChmournoOki)
a glowica J z jelcem 2 to mrok.....
eeeeee.... my¶le ¿e to poprostu sobie jaja robisz
Dla potwierdzenia tego co powiedzia³em za³±czam ma³y obrazek
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Polecam The sword in the age of chivalry R.E.Oakeshott'a, gdyby kolega nie znalaz³ za³±czam obrazki
G£owice dyskoidalne i proste jelca daj± najwiêksz± mo¿liwo¶æ szerokiego u¿ywania miecza, popularnego w naszych rejonach od XIII do po³owy XVIw, czyli niezwykle d³ugo.
Dziêki temu mozna zabrac mieczysko i na Legnicê i na Grunwald i na ¦wiêcin i na Obertyn.
Najczesciej wystêpuj± jelca typu 1,2,3, g³owice typu H, I, K. trzon rêkoje¶ci od 18 do 25cm, ale tu siê trzymaj swoich przyzwyczajeñ szermierczych.
W za³±czniku XIIA (2) Krzysztof podes³a³ jako trzeci miecz typ XVa, to tak dla pe³nej jasno¶ci, bo jak rozumiem zabra³ siê jako fragment ca³o¶ci.
Jelca s± w mojej ocenie typu 2 (XVa ma raczej typ 7). Jedna z g³owic jest wielok±tna, co te¿ nie jest problemem, bo zdaje siê, ¿e by³ay ju¿ takie pod koniec XIIw, na pewno za¶ w wiekach XIV i XV.
G³owice H, I, K, to chyba najzwyklejsze, najcze¶ciej spotkane g³owice mieczowe. pzy okazji posy³a te¿ kilka innych, tak¿e te wielok±tne. Oczywoi¶cie poza tymi wymienionymi znalaz³y sie i inne,niekonicznie pasuj±ce, jednak np. te wielok±tne mog³y by tak¿e byæ u¿yte (H2 i I1).
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
CYTAT(Wotawa)
W za³±czniku XIIA (2) Krzysztof podes³a³ jako trzeci miecz typ XVa, to tak dla pe³nej jasno¶ci, bo jak rozumiem zabra³ siê jako fragment ca³o¶ci.
Owszem chcia³em aby by³ widoczny opis ilustracji.
Hej
Pod³±czê siê z tematem tutaj.
Czy kto¶ wie, czy posiadamy z terenów Polski, jakie¶ zachowane okucia pochwy miecza z XIV, XVwieku. Ewentualnie prosi³bym o informacje o okuciach z innych pañstw europejskich, z tego okresu.
Pozdrawiam
Owen, spróbuj tutaj:
http://www.historiska.se/collections/mis/s...ing.namn&page=9
http://www.historiska.se/collections/mis/s...e.asp?uid=26460
To jest ze Szwecji. Datowane "Hogmedeltid". To chyba "pe³ne ¶redniowiecze".
Pozdrawiam,
S³odziutki.
Mam pytanko co sadzicie o mieczach wyrabianych przez Wojciecha Szanka
http://www.miecz-sword.com/ ??
mam ma³e pytanko bo mam miecz pó³torarêczny no i niski jestem i jak mam przy pasie to sie za mn± ci±gnie czy mogê go na plecach nosiæ. Jak tak to prosi³ bym o jakie¶ wzory pasów. Mój pó³torak ma 135 cm.
niski?
w temacie o grunwaldzkim buhurcie napisa³es ¿e masz 2 m.
Ach ta dzissiejsza m³odzie¿: ma³o i ma³o
Ismail pisa³ w moim imieniu(a mo¿e to ja w jego
). On sam faktycznie jest sporawy
. Ja natomiast mam nieca³e 170cm a miecz pó³torarêczny, noszony w ten sposób zmniejsza mobilno¶æ
. Je¶li istnieje mo¿liwo¶æ noszenia miecza w inny, dogodniejszy sposób by³bym uradowany.
a z pasem przez ramie probowales?
Miecz wisi u boku ale pas masz przelozony przez ramie jak z torby... mozna by wygodniej dostosowac wysokosc wiszenia
CYTAT
a z pasem przez ramie probowales?
A masz na to jak±¶ rycinkê? Od jakiego¶ czasu siê zastanawiam nad tego typu noszeniem broni (na kilku rysunkach w Osprey'ach tak jest ale to tylko rysunki wspó³czesne).
Pozdrawiam
Pytasz masz
a nie ma jakiej¶ na plecy?? ma kto¶ tak± rycine??
CYTAT
Pytasz masz Smile
Mo¿e jestem upierdliwy ale masz wiêcej? Powiedzmy ¿e przy 3 rycinkach dam siê przekonaæ.
Pozdrawiam
To ja co¶ do³o¿ê. Mo¿e nie ma miecza, ale zawsze co¶.
Niestety nie pamiêtam autora.
Pozdrawiam.
Mniejsza o autora. To jest scena pasyjna, gdzie a¿ roi siê od elementów szyderczych - czapki, "rozdarta" nogawica, sztukowany rêkaw, rozciêcia na dubletach, moim zdaniem ta szabla na ³añcuchu te¿ - a ju¿ fizjoGnomie mówi± wszystko. Nie proponowa³bym rekonstrukcji na tej podstawie, chyba ¿e kto¶ chce wystawiæ pó¼no¶redniowieczne Misterium Mêki Pañskiej.
Pozdrawiam,
Szymon
Akurat sztukowanie jest "sztuk±" jak najbardziej mediewaln±. A ju¿ na pewno w¶ród biedniejszych warstw, które zaopatrywa³y siê u "partaczy". Tkaniny nie by³y wtedy tak tanie jak teraz.
Oczywi¶cie nie stajê w obronie tej scenki jako ¼ród³a do odtwórstwa, choæ "szarszun", znaczy siê tasak
jest ca³kiem si (nie wiem, jak mocowanie).
Hej
Takie mocowanie "przez ramiê" pasa z tasakiem wystêpuje w naprawdê sporej ilo¶ci ikonografii z II po³. XV wieku (m.in. o³tarz Stwosza). Czêsto te¿ jest to ³añcuch. Nie da siê jednak ukryæ ¿e najczê¶ciej tak wyposa¿one s± "z³e" postacie. £±czy³bym to jednak bardziej z samym negatywnym nacechowaniem tasaka jako broni ni¿ sposobem jego noszenia, które wydaje mi siê jak najbardziej autentyczne.
Pozdrawiam
CYTAT
Takie mocowanie "przez ramiê" pasa z tasakiem wystêpuje w naprawdê sporej ilo¶ci ikonografii z II po³. XV wieku
Mnie by interesowa³ raczej pocz±tek XV (nie spotka³em siê z takim rozwi±zaniem poza Osprey'ami).
Pozdrawiam
Pozwole sobie na odrobinê fantazji - skoro takie mocowanie orê¿a mamy udokumentowane tak w czasach staro¿ytnych jak i materia³ach XVII- XVIII - wiecznych to mo¿naby zaryzykowaæ przypuszczenie, ¿e wystêpowa³o tak¿e "pomiêdzy" ?
Zw³aszcza ¿e jest praktyczniejsze i wygodniejsze od noszenia ¿elaza uwieszonego przy pasie.
K³aniam.
CYTAT
udokumentowane tak w czasach staro¿ytnych jak i materia³ach XVII- XVIII - wiecznych to mo¿naby zaryzykowaæ przypuszczenie, ¿e wystêpowa³o tak¿e "pomiêdzy" ?
Hm, podobnie powinno byæ ze spodniami w ¶redniowieczu a jednak nie jest
. Logika logik± ale cz³owiek to jaki¶ taki dziwny czasami jest.
Pozdrawiam
Bardzo dziwny, wystarczy rozejrzeæ siê wokó³
.
Dlatego te¿ moje wynurzenie okre¶li³em jako fantazjowanie.
A co do spodni, to wci±¿ ¿ywiê nadziejê, ¿e kto¶ kiedy¶ uzasadni ¿e te gacie na wierzchu to tylko taka prowokacja by³a...taka Zyta po prostu...¿e nic tylko to zlustrowaæ...czy cu¶...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.