Igor ...
Kombinowa³em w ten sposób z pasem i okazuje siê, ¿e po kilku krokach opada pochwa razem z mieczem na kolana. Zwróæ uwagê, ¿e wappenrock akurat w tym przypadku ma rozciêcie po obu bokach i te troki bardzo ³adnie zmieszcz± siê w tym miejscu i bêd± niewidoczne.
Ale g³owy za to nie dajê... i nie twierdzê, ¿e mam racjê. Na wielu nagrobkach pas g³ówny wisi nisko na biodrach i prawie niemo¿liwym by podtrzymywa³ miecz z pochw±. No chyba, ¿e kto¶ ma kobiece kszta³ty (¿art)
Ja bym poszed³ w tym kierunku, który sugerujê
PS. Swoj± drog± to ciekawy ma ten wappenrock z przodu krótki z ty³u d³ugi
Hako
Hako
Nawet je¶li pas jest zapiêty bardzo ciasno?
No co¿....przy mocno zaci¶niêtym pasie uzyskasz efekt podwójnej klepsydry, na którym ci chyba jak najmniej zale¿y.
Zrobi³em ju¿ taki pas i le¿y sobie w domu przy kominku. Chodzi³em w nim...
ale spróbuj sam siê przekonasz....
Hako
w przypadku kirysu krytego by³a by to racja. Jednak¿e w przypadku p³atów ju¿ nie...
Dziêki za zdjêcia.
Ze strony na pewno skorzystam
A co do pasa, zgodzi³bym siê z Hako. W za³±czniku fragment nagrobka, gdzie pasa w ogóle nie widaæ, a miecz i sztylet wisz± w powietrzu. Wygl±da, ¿e pas no¶ny jest schowany pod kolczug±.
Ja nie odrzucam teorii Hako jako zupe³nie pozbawionej racji, ale w tym konkretnym wypadku wydaje mi siê ¿e jest trochê inaczej.
Z drugiej strony po³±czenie obu rozwi±zañ wydaje mi siê te¿ wiarygodne.
Chyba najlepiej bêdzie jak siê przejadê do Herefordu i zrobiê trochê ostrzejsze fotki.
Proszê zwróciæ uwagê na ³±czenie przedstawione w ramce:
Wiem, czepiam siê szczegó³ów... ale jestem konkretnie zainteresowany rekonstrukcj± tego pasa.
A ja mam pytanko dotycz±ce takiego mocowania pochwy do pasa:
Pierwsze to obrazek datowany ogólnie jako przedstawiaj±cy XVI wiek, drugi jest d³uta Durera, datowany na 1511.
Takie mocowanie do paska, tj. jakby przywi±zany jak±¶ ta¶m±, niemal¿e równolegle do ziemi pojawia siê równolegle z Landsknechtami (przynajmniej z nimi najbardziej mi siê kojarzy) i katzbalgerem. Katzbalger datowany jest na 'po 1490', ale czy jest szansa na wyst±pienie takiego mocowania wcze¶niej, np przy kordzie czy mieczu? Od kiedy takie co¶ mo¿na by³o spotkaæ i czy poprawnym by³oby rekonstruowanie czego¶ takiego dla postaci odtwarzaj±cej XV wiek (raczej jego ¶rodek - tak do 1460).
Z góry dziêkuje za pomoc.
Cze¶æ...
...w³a¶nie w latach 60. XV wieku pojawiaj± siê wi±zania na pochewkach mieczy i tasaków zamiast ozdobnych okuæ. Nie znaczy to wcale, ¿e ozdobne okucia pochew zniknê³y nagle. S±dzê, ¿e nieprawd± jest, ¿e tego typu mocowanie pochew to wy³±cznie domena mocno ju¿ rozwiniêtego ¿o³dactwa zaciê¿nego. Widaæ tego typu mocowanie równie¿ u herbowych czy wielkich tamtego okresu. Do oplotów, przeplotów tych (wykonanych zapewne na mokrej skórze) stosowano ró¿ne po³±czenia z pasem. Po wyschniêciu skóra twardnia³a zapewniaj±c doskona³e mocowanie pochew mieczy czy kordów. Bardzo du¿o tego typu mocowañ widaæ na obrazkach kroniki Froissarta. Pamiêtac jednak nale¿y, ¿e ilustracje do niej powsta³y pó¼niej ni¿ sama kronika.
....a resztê pokazuje za³±cznik.
Swoj± drog± to ciekawe kiedy najwcze¶niej zastosowano t± w³a¶nie metodê. Nie przypomina ona wcale mocowania przeplotem z XIII i pocz±tków XIV wieku
HaKo
Dziêki Hako, ale nie chodzi mi o samo wi±zanie jako-takie, tylko takie jak pokazane na obrazkach powy¿ej, tzn bezpo¶rednio do paska, niemal¿e równolegle do ziemi. Na ilustracji któr± pokaza³e¶ chyba tylko ta z 1472 wygl±da podobnie - na ile, nie wiem, gdy¿ nie widzê detali.
Zatem pytanie pozostaje nadal otwarte ;).
Witam!
A mi chodzi³o by w³a¶nie o wyt³umaczenie sposobu takiego wi±zania jak w za³±czniku. Wszystkie zdjêcia/¼ród³a pokazuj± t± metodê tylko od "widocznej" strony pochwy. A mnie ciekawi jak uk³adaj± siê paski/rzemienie z tylu - abym móg³ samemu zrobiæ taki wêze³.
Pozdrawiam!
Metoda wi±zania krok po kroczku - my¶lê ¿e wszystko jasne;)
pozdrawiam
Tomek
CYTAT(fizibnschiz @ 10:23 28.04.2009)
Metoda wi±zania krok po kroczku - my¶lê ¿e wszystko jasne;)
Dziêkowaæ! Dziêkowaæ!
Przegl±daj±c Codex Manesse znalaz³em do¶æ intryguj±cy wynalazek. Miecdze s± tam zawieszone na pasie no¶nym w kszta³cie jêzyka wê¿a. Wygl±daj± jak zrobione z p³ótna, wi±zane poprzez przewlecznekie koñcówek wê¿ego jêzyka przez dwie dziurki na drugim koñcu pasa i zawi±zaniu wêz³a.
Czy spotkali¶cie siê z takim rozwi±zaniem w ikonografii i jak mo¿na by wydatowaæ u¿ywanie taskiego p³óciennego pasa?
Ja bym stawia³a na u¿ycie grubej, bia³ej skóry (skóra wyprawiona bez lica, t³uszczowo, najczê¶ciej jelenia lub krowia/wo³owa).
Przyk³adów takich pasów jest naprawdê wiele, chocia¿by Naumburg-postaci fundatorów... Generalnie ca³y wiek XIII u¿ywano takich pasów do miecza choæ w 1 po³. XIV wieku te¿:
Przyk³ad z lat 1335 40, Austria:
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7019514.JPG http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7019511.JPGBiblia Pauperum, Wiedeñ, 1330 40, Österreichische Nationalbibliothek, cod. 1198, fol. 5r
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7007265.JPG http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/3005463.JPG Concordantiae caritatis, 1349 51, Lilienfeld, Austria Stiftsbibliothek, cod. 151, fol. 25v
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7004727.JPG
Oczywi¶cie, ¿e skóra by³aby o wiele lepszym materia³em pytanie tylko czy nie by³oby za sztywna do wi±zania. Czy takie rozwi±zanie wystêpowa³o jeszcze w XIVw.?
Ostatnie przyk³ady mam z okolic lat 60-tych XIVw.
Re Nikodem...
CYTAT
Od kiedy takie co¶ mo¿na by³o spotkaæ i czy poprawnym by³oby rekonstruowanie czego¶ takiego dla postaci odtwarzaj±cej XV wiek (raczej jego ¶rodek - tak do 1460).
Zupe³nie przypadkowo dzisiaj trafi³em na tego rodzaju materia³y. Wychodzi mi na to, ¿e jest to raczej typowo landsknechtowski sposób noszenia miecza. Za³±czniki z 1530 roku.
HaKo
Hako - w³a¶nie o taki sposób noszenia broni mi chodzi³o. Szkoda ¿e siê nie pojawia przed (powiedzmy) 1500, ale nie jestem zdziwiony ;), co nie zmienia faktów ¿e dalej bêdê poszukiwa³- a nu¿ co¶ znajdê.
Pozdrawiam
Mam jeszcze pytanie odno¶nie sztyletu tarczkowego. Z jakim najwcze¶niejszym datowaniem tego typu uzbrojenia ¿e¶cie siê spotkali?
witam...
jak dziewka.... BAWIE SIE DWOMA SZTYLETAMI... w sensie bojowe... (jak ktos ma dosc si³y moze na pó³toraka startowac... ale najlepiej w reku kobiety,,, bo facet by mnie zabi³) samo ostrze mniej wiecej 30 cm... hmmmm i mam pytanie... skoro dwa,,, to jakies specjalne wiazanie pochwy do paska dochodzi?
Ja by ci radzi³ nosiæ je po obu stronach pasa.
Mo¿e nie historyczne ( z reszt± jak sama walka dwoma sztyletami chyba), ale fajnie wygl±da i do¶æ wygodnie je mo¿na wyj±æ.
fakt... na ikonach nie ma... ale w ksi±zce sie spotka³am z kobietami które z racji ma³ych si³ chodzi³y z krótk± jedynk±,,, a ok XIII wieku zamienione zosta³y na sztylety i do³ozono drugi... kobiety uzywa³y ich kiedy pod nieobecno¶æ ma³zonka obcy atakowali chaty..s± tez zapiski dotyczace..czego¶ typu ha ha robin hood w spudnicy... nie amazonki;D takie.. szalone dziewczynki;D anyway ...kilka osób znaj±cych sie na tym potwierdzi³o historyczno¶æ tego zjawiska..... A WY CO O TYM MYSLICIE?
a tak wygl±daj± naprawde...
ze po obu stronach to ja sie domyslam... ale pytam czy jest jaka¶ regó³a wg m±drych ludzi...? MOGE SOBIE JE W POCHWY ZA£ADOWAC I NORMALNIE DO PASKA?
Mozesz podac zrodlo tych rewelacji?
ja sie spotkalem tylko z zapisem ,ze w XIVw w Pradze czeskiej mieszczanki opanowala moda na noszenie "nozikow"
ale to na foto to nie wiem co ma przedstawiac .......
nie jestem w stanie..ale spytam starego;D co to by³a za ksi±zka...
witam.
Co s±dzicie o historyczno¶ci tego rozwi±zania:
Interesuj± mnie lata 1380-1420.
Chcê sobie takie sprawiæ ale muszê siê upewniæ
pozdrawiam
Laukon
Moim zdaniem nie jest to poprawne mocowanie pochwy na okres, który wskaza³e¶. Nie wiem na ile poprawna jest to próba rekonstrukcji mocowania u¿ywanego do koñca XIII wieku? Tak¿e, na Grunwald odradzam. Raczej pas rycerski + sprz±czka, która trzyma³aby pochwê przy pasie. Ewentualnie jaki¶ pas kombinowany.
W ksi±¿ce ,,Broñ wojsk polskich w okresie ¶redniowiecza" czyta³em, ¿e w XV wieku u¿ywano ju¿ rapci.
CYTAT
Ewentualnie jaki¶ pas kombinowany.
Co¶ takiego jak na zdjêciu ni¿ej?
Moim zdaniem jak najbardziej.
Nie powiem, ¿e jestem pewien, ale spotka³em siê z tym rozwi±zaniem w paru rekonstrukcjach, a i czê¶æ znalezionych miniatur, je¿eli chodzi o schemat wygl±da niemal¿e identycznie.
Super. Waha³em siê miêdzy tymi dwoma opasaniami. Czyta³em, ¿e te pierwsze wystêpowa³o w XIV wieku ale chcia³em siê upewniæ czy na prze³omie wieków mia³o zastosowanie.
Dziêki
pozdrawiam
Laukon
Witam
nie wiedzia³em gdzie wrzuciæ swoje pytanie, i nie chcia³em zak³adaæ nowego tematu, a widzê ¿e tu by³ poruszany temat sztyletów te¿ a moje pytanie jest zwi±zane ze sztyletem.
A mianowicie
czy znacie kogo¶ kto robi mo¿e rêkoje¶ci do sztyletów,chodzi mi o rêkoje¶æ do sztyletu nerkowego,
posiadam ostrze od starego sztyletu i chcia³em zrobiæ z niego w³a¶nie nerkowca
z góry dziêkujê za pomoc
Pozwolê sobie od¶wie¿yæ temat, chcia³bym zapytaæ czy kto¶ ma ikonografiê lub wiedzê
jak Szwajcarzy rozwi±zywali sprawê pionowego noszenia degena?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...Memling_063.jpg(Hans Melming "¦ciêcie ¶w. Jana Chrzciciela" Mistyczne za¶lubiny ¶w. Katarzyny 1479)
Odnoszê wra¿enie, ¿e zbrojny w brygantynie ma w³a¶nie tak± broñ przy pasie,
widaæ w±ski pasek biegn±cy ukosem w stronê pochwy,
jednak samo mocowanie zas³ania rêka trzymaj±ca g³owê.
Czy przy takiej pochwie jak w za³±czniku jest bardziej mo¿liwe,
¿e by³ to oplot typowy dla pó¼nej XV?
Mo¿e taki oplot nie jest elementem rapci, lecz efektem zapl±tania ca³ego paska?
W takiej sytuacji pasek nie móg³by byæ szeroki gdy¿ na pochwie wykorzystuje siê go 3 razy ...
Chodzi mi o lata 1470-90 rejon Szwajcarii, po³udniowych Niemiec.
Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.