Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pasy, miecze, sztylety, sposoby noszenia
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Szerszen
S³awa!!
Mam pytanie czy w XV wieku rycerze nosili swoje miecze na plecach?
Mam miecz jednorêczny i pó³torarêczny (walcze tym drugim) i nosze je u pasa, ale tak z czystej ciekawo¶ci czy historyczne jest nosiæ miecz 1.5 na plecach.
Adsumus
Chyba jednak nie jest historyczne...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ile razy mo¿na pytaæ o to samo? NIE. Pozdrawiam serdecznie
Gwyn
Roberto
Witka. Czy mógłby ktos polecic zródło lud podesłac ikonografie, zdjęcia nagrobków, na którym widac dokładny kształt i zdobienie elementów metalowych ( trzewik i ryfka) pochwy miecza i sposób mocowania do pasa z okresu 1380-1420 z Królestwa polskiego lub europy zachodniej ?
Borach
Trafi³em chyba na w³a¶ciwy temat.

Mo¿e kto¶ siê wypowiedzieæ na temat sakwy zakre¶lonej na niebiesko z za³±cznika?
Czy by³a to sakwa mêska, czy niewie¶cia?

Pytanie nr2:
Czy mo¿na nosiæ dwie sakwy przy jednym pasie?
Je¶li tak, to czy zastaw: sakwa "niebieska" z popularnym "ty³kiem ch³opa" (zielona strza³ka) jest dozwolony?
Ew. na jaki okres s± datowane obie sakwy?
Janosz
Co do noszenia miecza na plecach. Oczywi¶cie NIE jest to historyczne, Conan i Wied¼min odpadaj± smile.gif. Sam kiedy¶ próbowa³em takiej sztuki, na samym pocz±tku mojej zabawy w RR smile.gif, rozwi±zanie to odpada z samych wzglêdów praktycznych. Nie da siê wyci±gn±æ miecza o d³ugo¶ci min. 120 cm z za pleców, fizycznie to po prostu nie mo¿liwe smile.gif oczywi¶cie William Wallace ze swoj± dwójk± jest wyj±tkiem smile.gif pozdro 600
Borg
A ja mam pytanie kiedy dokladnie wystepuje takie noszenie miecza?
http://www.albion-swords.com/images/scabba...a/brescia-1.jpg
czy tylko II pol XV, czy wczesnije tez da rade
Szymon de Conti Sarré
Da radê. Poni¿ej przyk³ad z 1417 roku.

Pozdrawiam,
Borg
super dzieki, choc wiecej i bardziej na polnoc bym sie cieszyl smile.gif
Borg
sratatata
mam i to w Polsce takie mocowanie
Poliptyk Grudzi±dzki, scena Zmartwychwstania, 1390
w oryginale wyglada duzo lepiej, szkoda tylko ze nie mozna sie w muzeum zblizyc...
Owen
Hej
To ja podrzucê lepsz± wersjê z poliptyka. ;)
Andrzej Siejeñski
Czy ktoś ma może dobrej jakości fotki pasów rycerskich, chyba nazywają się one segmentowe (chodzi mi o te szerokie, noszone nisko na biodrach).
A przy okazji, jak takie pasy były zapinane? Na nagrobkach nie widać zapięć.
Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Borgu to co poda³e¶ (sam ostatnio szukam tego rozwi±zania na prze³om XIV-XV) jest chyba jednak pó¼niejszym rozwi±zaniem (chodzi mi o rozwi±zanie techniczne).
Znalaz³em natomiast na tej samej stronie chyba to o co nam chodzi:
http://www.albion-swords.com/images/scabba...ms0030-006j.jpg
Niestety zdjêcie jest ma³e, ale widaæ spora ró¿nicê w konstrukcji, brak jednego elementu, który zdecydowanie zmienia budowê takiego zawieszenia miecza. To zdecydowanie bardziej przypomina przedstawienie z poliptyka wrzucone przez Owena (widaæ wyra¼nie, ¿e pochwa i paski z przodu maj± inny uk³ad).
A tu w wersji bardziej wypa¶nej:
http://www.albion-swords.com/images/scabba...n/scabbard1.jpg
(i tu ju¿ widaæ dok³adnie brak jednego elementu jaki wystêpuje w pó¼niejszych wersjach).
W obu brak te¿ mo¿liwo¶ci regulacji i pasek z ty³u jest zamocowany na sta³e.
Pozdrawiam
Borg
szybkie pytanie...
czy w XIV wieku (lata 70-80te) wci±¿ jest w u¿yciu mocowanie pochwy miecza jak w wieku XIII przez przeplatanie?
Z góry dziêki za szybk± odpowied¼
Pozdrawiam
Bartholomäus von Struß
Witam.
Poszukuje kogo¶, kto wykonuje zgodnie z realiami ¶redniowiecza pochwy do mieczy? (chodzi g³ównie o sposób wykonania). Mam na my¶li okucia + mocowania, pas itp. w cenie nie wygórowanej. Proszê o kontakt na priv.

Pozdrawiam blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif
Igor z Bêdzina
CYTAT(bartek h.korczak @ 21:59 15.11.2008) *
Witam.
Poszukuje kogo¶, kto wykonuje zgodnie z realiami ¶redniowiecza pochwy do mieczy? (chodzi g³ównie o sposób wykonania). Mam na my¶li okucia + mocowania, pas itp. w cenie nie wygórowanej. Proszê o kontakt na priv.

Pozdrawiam blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif

Te dwie sprawy raczej nie chodz± ze sob± w parze. Historyczne, ³adnie wykoñczone pochwy robi Morgan z Gniewu:

http://morgan.medievalimperium.com/

Co do cen sam musisz siê dowiedzieæ.
Sinuhe
Witam. Nie znalaz³em takiego tematu w szukajce, ale mo¿e ¼le szuka³em...
No nic. Posiadam ja taki sztylecik: i chcia³bym go jako¶ do pasa przymocowaæ. Tam co¶ trzeba dolutowaæ?
Borg
W sumie mo¿esz zrobiæ jak chcesz i tak nie bêdzie ¶redniowiecznie*
A najprostszym rozwi±zaniem jest rzemieñ oplataj±cy pochwê i przywi±zany do pasa...przynajmniej w wersji ¶redniozamo¿nej.

*
ten sztylet ma tyle wspólnego z ¶redniowieczem co glany...one s± ze skóry, a sztylet z metalu
Anulka
CYTAT(Borg @ 23:17 07.12.2008) *
ten sztylet ma tyle wspólnego z ¶redniowieczem co glany...one s± ze skóry, a sztylet z metalu

Pytanie jest o pochwê, a ona wygl±da nie¼le (poprawcie mnie, je¶li siê mylê).
Johan
Borgu , nie tyraj ch³opaka za to ,¿e ma mroczny sztylet- mo¿e jest w bractwie fantasy ???
Rzym te¿ odrazu nie zosta³ zbudowany - zgadzam siê z Tob± co do tego ,¿e sztylet nie jest historyczny - ale tak jak Anulka napisa³a wcze¶niej : Pytanie by³o o pochewkê .

szukaj tutaj >>> http://www.freha.pl/index.php?showtopic=48...mp;hl=mocowania

Ja znam trzy sposoby :

1. Doszywasz dwie skórzane tulejki od strony wewnetrznej sztyletu i przeci±gasz przez nie rzemieñ ( foto czarnego sztyletu )
2. Wykonujesz plecionkê ze skóry (foto jasnego sztyletu )
3. Wsadzisz go poprostu za sakiewkê

Apeluje do moderatorów o zamkniêcie tematu , poniewa¿ takowy ju¿ istnieje .
Borg
przepraszam, ale po prostu wsadzi³by masê pracy w co¶ co i tak musia³by schowaæ przed wyjazdem na rozs±dn± imprezê...skorka nie warta wyprawki jak mawia mój ojciec smile.gif
Sinuhe
CYTAT(Borg @ 10:29 08.12.2008) *
przepraszam, ale po prostu wsadzi³by masê pracy w co¶ co i tak musia³by schowaæ przed wyjazdem na rozs±dn± imprezê...skorka nie warta wyprawki jak mawia³ mój ojciec smile.gif

Sztylet jest mroczny? A na allegro kole¶ pisa³, ¿e siê nadaje.
Szlag... angsad.gif
To co ja mam z nim zrobiæ? Sprzedaæ?
Indar
Przede wszystkim nie traktowaæ na powa¿nie wszystkiego co pisz± na Allegro. Nikt tych aukcji nie weryfikuje, a ka¿dy chce sprzedaæ swój towar.
Najlepiej rytualnie zniszczyæ.
A na powa¿nie - wystawiæ na nowo, pewnie kto¶ kupi. Uczciwo¶æ podpowiada by przy aukcji zaznaczyæ ¿e s± w±tpliwo¶ci co do historycznej poprawno¶ci wyrobu, ale to ju¿ Twoja sprawa.
I.
Johan
Nie przejmuj siê - ka¿dy z nas narobi³ ¶lepych trafieñ co do historyczno¶ci stroju smile.gif

Rada na przysz³o¶æ - zawsze spytaj siê przed zakupem na forum czy aby jest warto w co¶ takiego zainwestowaæ - napewno kto¶ odpowie .
Borg
ewentualistycznie je¶li by³o to w miarê niedawno spróbuj za¿±daæ zwrotu pieniêdzy lub dok³adnych ¼róde³ smile.gif
Johan

Z³ota my¶l Borg-u , popro¶ o zwrot pieniêdzy za kupiony towar . O ile pamiêæ mnie nie myli to masz 14 dni na zwrot twoaru zakupionego przez internet ( UE wprowadiz³a takie zarz±dzenie ) . Poczytaj w regulaminie serwisu allegro.pl lub http://allegro.pl/help_item.php?item=126 .

Laukon
CYTAT(Johan @ 14:54 08.12.2008) *
Z³ota my¶l Borg-u , popro¶ o zwrot pieniêdzy za kupiony towar . O ile pamiêæ mnie nie myli to masz 14 dni na zwrot twoaru zakupionego przez internet ( UE wprowadiz³a takie zarz±dzenie ).

nie 14 a 10 dni. wynika to z ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów.(dok³adnie art. 7)
uprawnienie to odnosi siê jednak tylko do sytuacji gdy sprzedawc± by³ przedsiêbiorca w rozumieniu ustawy o swobodzie dzia³alno¶ci gospodarczej i towar sprzeda³ w jako przedsiêbiorca(a nie jako jako osoba prywatna)

wracaj±c do tematy mam pewne pytanie:
posiadam pó³toraka ok 135 cm d³ugo¶ci i szukam w miarê szybkiej i wygodnej alternatywy dla "pe³nej" pochwy. czy "noside³ko" z tej aukcji spe³nia wymogi historyczno¶ci prze³omu XIV i XV wieku:
NOSIDE£KO
(mo¿e ewentualnie jaka¶ wariacja tego typu rozwi±zania by³a by dopuszczalna?)

pozdrawiam serdecznie.
Borg
NIE NIE NIE i ¿eby nie by³o w±tpliwo¶ci NIE
równie dobrze mo¿esz zrobiæ pochwê z otuliny i rury pcv do wody ciep³ej
Co rozumiesz przez wygodna i szybk± alternatywê...nie ma niczego wygodniejszego i szybszego w dobywaniu broni ni¿ dobrze zrobiona pochwa...jakby nie patrzeæ parê tysiêcy lat j± u¿ytkowano i nie wymy¶lono nic lepszego...
robert w. Wielki
Ja nadmieniê ¿e to hmm... noside³ko nie spe³nia wymogów ¿adnej historyczno¶ci.
No! mo¿e na Conana by siê ³apa³o, ale w±tpiê bum.gif
Johan
Witam !

Równie¿ do³±czam do tej krucjaty/inkwizycji przeciwko mrokowi ... devil.gif

No niestety jak dla mnie to "noside³ko" nadaje siê do rekonstrukcji kajko i kokosza - ale nadmieniam ,¿e opok± wiedzy historycznej nie jestem wiêc nie wykluczam faktu mo¿liwej omy³ki . Je¿eli znajdziesz na to potwierdzenie w formie ikonografi itp. to mo¿esz u¿ywaæ tego , tego czego¶ ... bigsmile2.gif
Laukon
czyli rozumiem, ¿e wszystkie alternatywy dla pochwy w stylu tego noside³ka odpadaj±? pytam siê poniewa¿ widzia³em ju¿ kilka razy ró¿ne "pó³-pochwy"("uciêta" pochwa, z której po³owa g³ówni wystaje) i inne tego typu rzeczy.
¿adnych ikon na poparcie tego pomys³u nie mam, ale poniewa¿ zauwa¿y³em tego typu rozwi±zanie u kilku osób, to stwierdzi³em, ¿e sk±d¶ inspiracjê musieli czerpaæ.
Rabiega
CYTAT(Laukon @ 21:37 29.12.2008) *
sk±d¶ inspiracjê musieli czerpaæ.

Tak.
Z sufitu.
Je¶li miecz, to tylko w pochwie. Inaczej siê nie da.

Rabiega

Laser
Odkopujê nieco temacik. Mam nadziejê, ¿e moje pytanko ³apie siê w tre¶æ tematu.

Jak nosiæ topór lub bu³awê?

Do topora widzia³em takie kó³ko mocowane do pasa, ale nie wiem czy mie¶ci siê w normach. Czy taki patencik jest ok? Mo¿e kto¶ ma jakie¶ zdjêcia, ryciny?
Indar
W temacie noszenia toporów:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=15478&hl=topora
festerski
witam
mam pytanie odno¶nie noszenia buk³aka albo tykwy. Mianowicie czy by³y one przepasane przez ramiê na zwyklym pasku z obci±¿nikiem i ewentualnie nabijkami? czy mo¿e po prostu na kawalku rzemienia czy czym¶ w ten deseñ?
Johan
CYTAT(festerski @ 11:39 08.04.2009) *
witam
mam pytanie odno¶nie noszenia buk³aka albo tykwy. Mianowicie czy by³y one przepasane przez ramiê na zwyklym pasku z obci±¿nikiem i ewentualnie nabijkami? czy mo¿e po prostu na kawalku rzemienia czy czym¶ w ten deseñ?

Hej,

z tego co mi wiadomo to wszelakie buk³aki noszono na najzwyklejszych rzemieniach, sznurkach - nie spotka³em siê z paskami .

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
festerski
witam
dziêki zatem, mo¿e jeszcze siê czego¶ doszukam tu i owdzie a jak nie to pozostanie rzemieñsmile.gif
Igor z Bêdzina
Czy kto¶ w swoich zbiorach posiada przedstawienie ³±czenia pasa mieczowego z pochw± miecza. Interesuje mnie datowanie 1340-1360. Najlepiej jakie¶ konkretne i zlokalizowane.
Z góry dziêkujê za ka¿d± pomoc.

mam jeszcze jedno pytanko:
Czy kto¶ kojarzy gdzie znajduje siê ten nagrobek i kogo przedstawia?

Hako
Peter de Grandisson - Hereford 1358
Historycy dyskutuj± jednak na ten temat i bardzo czêsto zdjêcia z tym nagrobiem rozpoczynaja siê do s³ów "prawdopodobnie Peter..... itd

HaKo
Igor z Bêdzina
Hako
ogromne dziêki...
robert w. Wielki
Czy ten buk³ak wy¿ej jest ceramiczny? I jak go datowaæ ?
Johan
Hej,

ta manierka ma dosyæ szerokie datowanie - ogólnie XV wiek . Dorzucam jeszcze kilka innych .

http://img87.imageshack.us/gal.php?g=imgp2177.jpg

Pozdro
robert w. Wielki
A , mogê zapytaæ jeszcze o lokalizacjê geograficzn±? i czy mnie wzrok myli, czy to ceramika?
Johan
Hej,

wszystkie pochodz± z KÖLN i NÜRNBERG; s± wykonane z bia³ej gliny i czerwonej. Ostatnia manierka jest datowana na 2 po³owê XV wieku, reszta od 1401 do 1500 . W tej chwili znajduj± siê w muzeum miejskim w KÖLN .

Pozdro
robert w. Wielki
Dziêki, bêdzie trzeba sobie sprawiæ co¶ na wodê..
Indar
admin-patrzy.gif
Tak tylko przypominam ¿e to nie ten dzia³.
Hako
Igor... moim zdaniem pas g³ówny - rycerski z nagrobka imæ pana Petera Grandinssona nie s³u¿y³ do noszenia miecza. Do noszenia mieczy s³u¿y³ pas w±ski lub uwaga! pas gacny. Po zamontowaniu stosownych troczków - rapci, które przewlekano poprzez rozciêcia boczne tunik mocowano do nich pochwê miecza. Pas szeroki zdobny widoczny na zewn±trz wieszany by³ na tunice na haczykach a dodatkowo podtrzymywa³ go troki zwieszaj±ce siê z pasa pod tunik±.
Zreszt± wyja¶ni ci to rysunek. To co szare jest pod spodem. To co kolorowe na zewn±trz.

Nie jest to jedyny spodób noszenia mieczy. Bywa³o, ¿e w wappenrockach po stronei lewej stosowano specjalne rozciêcia, przez które jak przez kieszeñ wk³adano miecz do pochwy, która wisia³a na rapciach pod spodem wappenrocka. Mi uda³o siê "rozszyfrowaæ" conajmniej 5 sposobów takiego troczenia pochew mieczy do pasów spodnich nakrytych wappenrockiem.

doda³em jeszcze widok z boku po dok³adnym obejrzeniu zobaczy³em, ¿e pochwa miecza ma dwa okucia.
HaKo
Borg
Co to za nagrobek ten po lewej w Twoim obrazku?
Pozdrawiam
Hako
CYTAT
Co to za nagrobek ten po lewej w Twoim obrazku?

Pytasz... no to masz.... zdradzê Ci czê¶æ swojej kolekcji... anger.gif mokrego dyngusa

HaKo
Igor z Bêdzina
Hako
Przypuszczam ¿e siê mylisz. Pas Grandinssona jest doskonale symetryczny, to znaczy element kwiatowy i ozdobna skuwka z wyj±tkiem elementu przy mieczu który wygl±da na element mocuj±cy do miecza w kszta³cie litery D z pionowym kó³kiem na wybrzuszeniu. Tak naprawdê chodzi mi o mocowanie dolnego okucia pochwy do pasa. To znaczy dodatkowy pasek czy te¿ te¿ pas g³ówny rozga³êziaj±cy siê. Lub jeszcze inne rozwi±zanie pas g³ówny stylu przymocowany do dolnego okucia. Wiem ¿e na tym nagrobku nie widaæ, raczej chodzi mi o potwierdzone rozwi±zania.

Borg
znaczn± ilo¶æ nagrobków rycerskich masz w serwisie:
http://www.themcs.org/armour
ale warto zrobiæ kopiê serwisu http://www.themcs.org przy pomocy program teleport pro, bardzo du¿a ilo¶æ zdjêæ nie jest dostêpna wprost ze strony www i dopiero po skopiowaniu na dysk mo¿na je zobaczyæ. Jest co prawda tego bardzo du¿o ale i tak nie wszystkie nagrobki w Anglii. Miêdzy innymi nie ma w³a¶nie Grandinssona.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.