Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: sznureczki
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Stron: 1, 2
Anonymous
Witam!

Zastanawiam siê, jak w ¶redniowieczu robiono sznureczki. Teraz idzie siê do pasmanterii i siê kupuje, a dawniej...?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A wcze¶niej wyplatano. Chyba w MTAssistant jest jaki¶ splot czy dwa. Trzeba te¿ spojrzeæ po necie. Podstawowe s± bardzo ³atwe. Pozdrawiam
Gwyn
Anonymous
Deidre dziêki Ci za temat! Mam pytanko i nie wiedzia³em gdzie je upchn±æ bigsmile2.gif

No wiêc tak:
Jakie¶ trzy lata temu na festiwalu w Biskupinie mój znajomy widzial maszynke do wyplatania sznura (troche grubszego) opisa³ j± tak [...] no wiesz takie haki, zêbatki i korbka szczerba.gif

na jego pro¶bê pytam wiêc mo¿e kto¶ zna te ustrojstwo i mo¿e ma jakowy¶ schemat i chcia³by sie wiadomo¶ciami podzieliæ - byl bym wdziêczny
Anonymous
Tak sie robi³o http://www.tempus-vivit.net/hma-info/index...constrchair.php
- wejdz w ''fingerloop'', jak nie znasz dojcza to patrz na obrazki. bigsmile2.gif
uk³ony
Anonymous
Dziêkujê bardzo za pomoc king.gif
Anonymous
Tu jest bardzo fajny opis maszynki do robienia sznurka,tzw. wózek powro¼niczy.

http://www.mek.tele2.pl/Ipietro.htm

Hehe z chêci± takowy nabêdê.
EwKa
"Fingerloop" daje bardziej zwarty sznurek, podobny do tych ze wspolczesnej pasmanterii. Nie rozkreci sie ani nie rozplecie-to jest zaleta. Wada to to, ze sie trzeba narobic paluszkami zamiast krecic korbka,)))
Metoda jest szybka, ultrasna i daje niezle efekty-polecam.
Tunia
kupne bawe³niane sznureczki mo¿e i s± ³adne, ale ultrasostwo mnie siê roznosi i chcia³abym spróbowaæ uple¶æ takowy sznurek sama - chodzi mi o metody plecenia wszelakich okr±g³ych i nei tylko sznureczków
wdzieczna bêdê za ka¿d± pomoc

pozdrawiam tanecznie
Asia
W³a¶ciwie to da siê je wyplataæ ze wszystkiego. Mo¿a byc kordonek, mulina, cieñka we³enka lub grubsze nici lniane. Wydaje mi siê ze najwygodniejszy (zw³aszcza dla poczatkuj±cych bigsmile2.gif jest kordonek.
Deidre
po niemiecku: tutaj (trzeba wej¶æ na ''fingerloop'')

po angielsku: tutaj
Ofka
Czy jest jeszcze jaki¶ inny wzór plecenia/wi±zania sznureczków? Te, o których piszecie wychodz± mi p³askie. Nie wiem czy takie maj± byæ, czy robiê co¶ nie tak? Czy umie kto¶ ple¶æ okr±g³e, lub kwadratowe (w przekroju)? Mo¿na wi±zaæ sznurek z 4 nitek - wychodzi w przekroju kwadratowy (cztery nitki przeplata siê miêdzy sob± na krzy¿: "nad, pod - pod, nad" i zaci±ga), ale czy taki sposób jest historyczny?
Tomasz Rejf
s± metody plecenia na skórzanym kó³ku i na patyczku w formie litery Y. Na kó³ku wychodzi okr±g³y.
Ofka
Gdzie mo¿na znale¼æ sposób plecenia na Y i nakó³ku? Masz jaki¶ link? A mo¿e potrafisz to pisac?
Tomasz Rejf
spytaj sie Watchera lub Korinki, widzia³em jak robili moze bêd± wstanie wyt³umaczyæ.
Korinka
Na kó³ku Kakaj mnie kiedy¶ uczy³, ale to by³o dawno temu i nic juz nie pamiêtam... angsad.gif Na Widelczyku (lusete czy jakos tak to sie nazywa) wychodz± kwadratowe w przekroju - mozna robic praktycznie dowolnie dlugie - fajna metoda na sznurki do sukienek smile.gif Poza tym sa dosc zbite. Niestety nie potrafie wytlumaczyc przez net. Najlepiej jest podpatrzyc jak ktos robi. Moze jak kiedys dorwe cyfrowke to porobie fotki... Jest jeszcze plecienie na paluszkach - szybciutko idzie, ale sznurki sa dosc grube, chyba ze ma sie bardzo cieniutka welenke, a poza tym mozna tak robic tylko dosc krotkie i trzeba miec cos na koncowke. Jeszcze pszeszukam net, moze znajde jakiegos linka.

Pozdrowka - Kori
Yhm
A córcia podprowadzi³a mamusi lusetkê i ma w domu skaner wiêc bêdzie opis jak sie robi sznureczki na lusetce :D
sznureczek 1 - nitka we³ny powinna byæ bardziej naci±gniêta ale wtedy nie by³oby nic widaæ
sznureczek 2 - obracamy lusetkê strza³k± zaznaczona wa¿na pêtelka któr± trzeba zaci±gn±æ bo inaczej sznureczek nie wyjdzie kwadratowy a p³aski (brzydki i dziwny - z autopsji) nitk we³ny biegnie nad pêtelk± znajduj±c± siê na ramieniu lusetki
sznureczek 3 - pêtelkê z ramienia lusetki przewlekamy nad nitk± we³ny i zsuwamy j± za ramiê lusetki co jest pokazane na rysunku sznureczek 4
zaci±gamy i w ten sposób mamy sytuacjê z rysunku sznureczek 1 smile.gif
nic prostszego tylko trzeba mieæ we³nê która sie nie rwie przy robieniu i duuu¿o czasu smile.gif
Yhm
rysunek sznureczek 4 bo w poprzednim po¶cie siê nie zmie¶ci³ smile.gif
Tunia
co do podpisu - wiem
niestety
psuje te¿ wzrok
i palce :D

Ps. a ja mam tez skleroze - czy my siê znamy?? zagubi³am siê w przestrzeni i istocie dziejów
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
nic prostszego tylko trzeba mieæ we³nê która sie nie rwie przy robieniu i duuu¿o czasu

czy ja wiem czy tak dlugo ... w godzine robie 2 metry sznurka
.. wprawione paluszki smile.gif

watcher vel kakaj
Yhm
ja tylko stara³am siê aby wyszed³ równy smile.gif zreszt± to by³ mój pierwszy powa¿ny sznureczek i robi³am go d³uuugo... muszê siê jeszcze nauczyæ aby nie wychodzi³ taki mocno zbity bo a¿ siê krêci³. smile.gif

ps. Tuniu odsy³am ciê do tematu "fiu fiu" w testowisku tam znaj± ciê wszyscy tongue.gif
Tunia
ju¿ sie dowiedzialam o co chodzi :D
czego to ludzie nie wymy¶l± :D
pozdrowionka
Milten
Jakby jeszcze kto¶ nie zrozumia³ to jest to do¶æ pokrêtnie opisane tu:http://kws.atlantia.sca.org/photos/lucet/
Troche tam inaczej jest pokazane ale s± dobre zdjecia.
A ró¿nica jest taka ¿e lepiej chyba jednak robiæ to trymaj±c lusetke w lewej rêce dolnymi palcami a we³ne wskazuj±cym i ¶rodkowym a drug± rêk± przek³adaæ pêtelki.
no i lepiej chyba jednak najpierw przek±³daæ t± pentelkê a dopiero potem obracaæ.

ps. Pamiêtajcie ¿eby ¶ciagaæzarówno pêtelkê przed i po prze³o¿eniu bo inaczje sznurek wyjdie p³aski i niedobry ;)

pps. Ale namiesza³em ;)
Anulka
Ma kto¶ pomys³, jakim splotem zrobic tak± tasiemkê?
Co¶ za ³adne to jest na zwyk³y warkoczyk - chyba, ¿e siê mylê.
Moje próby ze sznurkiem "pêtelkowym" z 9 a¿ do 15 pêtelek siê nie sprawdzi³y - wychodz± nieciekawe i nieforemne, a na pewno nie p³askie.
smile.gif
taka tasiemke mozna zrobic na tabliczkach .... nawet widac wzorek na tym zdjeciu, jest bardzo prosta do zrobienia.
warto zamiast nici welnianych uzyc nici lnianych .. wtedy tasiemka bedzie delikatniejsza i lepiej bedzie sie prezentowac

identyczny efekt mozna takze uzyskac stosujactechniki fingerloop .. odpowiednio przekladajac nitki palcami, mozna robic wszystko to co na tabliczkach. W roku 2004 na Pentecost byla niemka ktora pokazywala te techniki. Robila skomplikowane krajki bez uzycia tabliczek, tylko przekladajac paluszkami. Ponoc jest ksiazka na ten temat po niemiecku w sieci ... niestety nie znam namiarow
Anulka
...acha, czyli tabliczki.

O "fingerloop" w³a¶nie mówi³am - z wiêkszej ilo¶ci pêtelek ni kuku nie wychodz± p³askie ta¶my angsad.gif
CYTAT
O "fingerloop" w³a¶nie mówi³am - z wiêkszej ilo¶ci pêtelek ni kuku nie wychodz± p³askie ta¶m

wychodza wychodza ... tylko to zalezy jak sie przeklada paluszkami,
na pewno nie tak standardowo ..
algorytm poruszania palcami jest bardziej skomplikowany
Milten
Tu jest jak taki p³aski zrobiæ:
http://www.stringpage.com/braid/fl/fingerloop.html
Co prawda nie próbowa³em ale powinno wyj¶æ.
Anulka
blinkie.gif

Chyba ju¿ wiem, co robi³am ¼le smile.gif

Tam na obrazkach jest tak ³adnie przedstawione, która "po³owa" pêtelki powinna po prze³o¿eniu znale¼æ siê po której stronie... Ja do tej pory chyba przek³ada³am dobrze, ale przekrêca³am przek³adan± pêtelkê - skutkiem czego wychodzi³o nibyy-p³askie, ale jakie¶ takie krzywe.

Teraz chyba wysz³o mniej-wiêcej jak na zdjêciu! king.gif I mam czym regulowaæ siateczkê na w³osy....
M¶cis³aw
Czy na XI wiek (s³owiañszczyzna zachodnia) odpowiednie bêd± sznureczki lniane wykonane za pomoc± lusetki?

I czy by³a ju¿ wtedy stosowana technika „fingerloop”?
Tunia
Zainteresowanych technik± przek³adania paluszków i algorytmami i wy¿szym poziomem komplikacji odsy³am do http://www.fingerloop.org devil.gif
Wszystko jest wyt³umaczone....ale mo¿na siê zamotaæ crazy.gif
Pozdrawiam
Dobrawka
Czy kto¶ wie mo¿e, albo przynajmniej siê domy¶la, jak± technik± wykonano sznureczek z za³±cznika? Niew±tpliwie jest okr±g³y i ma wzorek przynajmniej dwukolorowy. Wiêcej niestety trudno powiedzieæ ze wzglêdu na bardzo s³ab± jako¶æ zdjêcia.
Kinia
Co do lucetkowania polecam stronê http://kws.atlantia.sca.org/photos/lucet/

Bardzo fajnie wyja¶nione...

pozdrawiam

Kinia
Gregor
Wszystko mi ladnie wychodzi, mam tylko jeden problem... jak to wykonczyc zeby bylo wsio ladnie ? smile.gif
Yhm
lusetkowe? przewlekasz najpierw przez jedn± pêtelke potem przez drug± i ¶ci±gasz. na plauszkach mo¿esz bardzo gêsto i do¶c ciasno owin±c nitk± <przypomina wtedy koñcówkê od sznurówki ;) >
Gregor
Lucetu jeszcze nie posiadam ale w przyszlosci pewnie sobie sprawie smile.gif

Potestuje dzisiaj jeszcze rozne mozliwosci zakanczania, ale ta co zaproponowalas bedzie chyba najlepsza smile.gif

Pozdrawiam
Rudy
a nie lepiej za³o¿yæ takie koñcówki metalowe?
Gregor
Mowisz o skowkach ? Najpierw trzeba je miec, do tej pory znalazlem 1 wytworce w obrebie Dolnego i Gornego Slaska... z tym ze mnie na nie teraz nie stac (5 zl od sztuki bodajze)... czekam na lepsze czasy, ewentualnie kupie na Grunwaldzie ;)
Gregor
Jak Cie spotkam gdziekolwiek stawiam pyfko :D O Lirze wiedzialem, o reszcie nie ;) Wielkie dzieki smile.gif

Teraz nic tylko robic sznureczki i zamawiac skowki smile.gif
Andrzej Szkwarkowski
Witam

Mam pytanie czy kto¶ wie w jakim okresie czasu powstawa³y takie skuwki
http://www.historicenterprises.com/cart.ph...tail&p=387&c=38
sa one zaginane, a nie odlewane (czy tez toczone).
i czy mia³y dziureczke do przyszywania sznureczka (i czy jedna czy dwie), (czy moze w jakis inny sposob byly one mocowane)

jezeli ktos wie to prosze podac z jakiego zrod³a korzysta³.

PS. szuka³em na freha i nie znalaz³em zadnej wzmianki o datowaniu, dlatego zamieszczam ten post
Ksi±¿e Wszebor
Witam

Mam pytanie: Czy mo¿na u kogo¶ kupiæ sznurki plecione, intresuj± mnie zw³aszcza okr±g³e w przekroju

pozdr
Ktos tam sie kiedys oglaszal, ale nic nie widze w tej chwili w Targowisku.

Zabawa to na tyle prosta ze wiele osob robi to wlasnorecznie, nie bez przyjemnosci.
Zreszta sam mozesz zaczac, i nawet biznesowo .. podejrzewam ze nie ma nikt w Polsce jescze tej ksiazki, ktora nie dawno wydali:

Zobacz jaka swietna

Sa tam przepisy na 40 roznych sznurkow wraz z podlozem historycznym.
Ksi±¿e Wszebor
CZemu nie taka robota potrafi byæ nawet przyjemna.
Ksi±¿ka na pewno super z ty ¿e te angielskie ceny:-(

pozdr
Cailin
wiemy ¿e sznureczków uzywano do sakiewek, do wi±zania nogawic, sznurowania sukien... Czy zda¿alo sie jednak ¿eby sznureczkami, przede wszystkim p³askimi, obszywano ubrania? (tak jak ta¶mami jedwabnymi robionymi na tabliczkach) dunno.gif o takimi np jak w za³±czniku smile.gif
D±brówka
Z fingerlupem wszystko ¶wietnie, ale jak z d³ugo¶ci± takiego szmurka? Albo czego¶ nie zrozumia³am, albo od razu trzeba przygotowaæ nitki tak d³ugie, ¿eby spasowa³o dopo¿±danej d³ugo¶ci sznureczka. Bior±c pod uwagê skracanie siê po upleceniu, wychodzi mi, ¿e chc±c zrobiæ sznureczek do sukienki (czyli oko³o 2m) musia³abym mieæ rêce goryla i dwóch pomocników. dunno.gif Czy jest na to jaki¶ sposób?
Gregor
CYTAT(D±brówka)
Z fingerlupem wszystko ¶wietnie, ale jak z d³ugo¶ci± takiego szmurka? Albo czego¶ nie zrozumia³am, albo od razu trzeba przygotowaæ nitki tak d³ugie, ¿eby spasowa³o dopo¿±danej d³ugo¶ci sznureczka. Bior±c pod uwagê skracanie siê po upleceniu, wychodzi mi, ¿e chc±c zrobiæ sznureczek do sukienki (czyli oko³o 2m) musia³abym mieæ rêce goryla i dwóch pomocników.  :-? Czy jest na to jaki¶ sposób?

Ogólnie na palcach najwygodniej robi siê sznurki krótkie. Próbowa³em robiæ co¶ d³u¿szego na palcach, ale z marnym skutkiem. Po d³u¿szym czasie rêce wysiadaj±, a do tego jak wspomnia³a¶, potrzebne mi by³y dwie osoby do pomocy. Metrowy jeszcze ujdzie, ale d³u¿sze to jest ju¿ katorga :/ Najlepszym wyj¶ciem na d³ugie sznurki jest po prostu lucet smile.gif Mo¿na robiæ w nieskoñczono¶æ, a przy okazji odpocz±æ. No i w sumie lucetkowe wychodz± lepiej ni¿ na palcach.
Korinka
Mo¿na robiæ sznurki na palcach stosunkowo d³ugie, choæ nie nieskoñczone smile.gif wystarczy tylko jedna osoba do dociskania snurka na koñcu - mi z kolega uda³o siê w ten sposób zrobiæ sznurek takiej d³ugo¶ci aby móg³ spokojnie zasznurowaæ doublet - czyli do sukienki te¿ powinno starczyæ
a sznureczki robione na palcach maj± to zaletê, ¿e mo¿na robiæ ró¿ne wzorki smile.gif tylko niestety nie za bardzo mo¿na przerwaæ w trakcie... co te¿ mo¿e byæ problemem przy d³u¿szych sznurkach
Zuchwa³y
CYTAT(Ksi±¿e Wszebor @ 12:57 14.04.2006) *
Witam
Mam pytanie: Czy mo¿na u kogo¶ kupiæ sznurki plecione, intresuj± mnie zw³aszcza okr±g³e w przekroju
pozdr

Otó¿ ja od niedawna zajmujê siê pleceniem metod± na kó³ku...
Aktualnie czekam na nowy osprzêt, ale jestem w stanie przys³aæ we³nian± próbkê mojego rêkodzie³a...
Je¶li kto¶ bêdzie zainteresowany mogê tak¿e przybli¿yæ nieco technikê produkcji.
Takie sznurki s± okr±g³e i mog±byæ dowolnej d³ugo¶ci, aktualnie próbujê obej¶æ jedyny problem, którym jest pewien rodzaj zgrubienia powstaj±cego podczas przed³u¿ania...
Mo¶ka
CYTAT(Zuchwa³y @ 14:14 27.09.2006) *
Otó¿ ja od niedawna zajmujê siê pleceniem metod± na kó³ku...
(...)
Je¶li kto¶ bêdzie zainteresowany mogê tak¿e przybli¿yæ nieco technikê produkcji.

kto¶ jest zainteresowany smile.gif
Zuchwa³y
CYTAT(Mo¶ka @ 10:46 01.10.2006) *
kto¶ jest zainteresowany smile.gif

otó¿ jak kto¶ kiedy¶ twierdzi³ "to jest proste jak konstrukcja cepa"...
có¿ czemu dobry cep tak trudno zrobiæ...
Wiêc zacz±æ nale¿y od zrobienia narzêdzia, którym w tym wypadku jest kó³ko...
Najpro¶ciej zrobiæ je z kompakta, ale lepiej pokombinowaæ z drewnem, sklejk± lub skór± (utwardzon±)
kó³ko ma byæ sztywne!!. takiego kompakta trzeba naci±æ na brzegu conajmniej 18 razy (lepiej wiêcej polecam 24) w miarê regularnie na g³êboko¶æ pó³ centymetra... (lepiej w±skie szparki)

resztê opowiem, jak pojawi± siê powiadomienia o pierwszysm kó³ku... ;]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.