Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Robin Hood (1991)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2, 3
Smok Migu¶
W Canal + pojawil sie wlasnie najlepszy, wg mnie, Robin Hood w historii kina. Do bolu historyczny, stroje rewelka (no moze mniej bron). No i obsada, Uma Thurman jako rewelacyjna Marion. Polecam kazdemu.

http://www.filmweb.pl/film/Robin+Hood-1991-93527
Gunnar
Rzeczywi¶cie film bardzo ciekawy. Dobra obsada. "Historyczno¶æ" stoi na do¶æ wysokim poziomie. Takze polecam. smile.gif
Agata Witkowska
Sto razy lepsze ni¿ produkcja Costnera. Daje odczuæ klimat epoki, te zab³ocone drogi,ech... Nie rozumiem dlaczego w Wyborczej ocenili go tak nisko - bodaj dwiema gwiazdkami!!
Marcin Waszkielis
Najdziwniejsze jest to, ¿e film przeszed³ bez wiêkszego rozg³osu. Ale stroje jak na Holywooda rewelacyjne.
Ludka
CYTAT(Wo³czko)
Najdziwniejsze jest to, ¿e film przeszed³ bez wiêkszego rozg³osu. Ale stroje jak na Holywooda rewelacyjne.

Witam!

Z tego co pamietam to film ukazal sie niemal w tym samym momencie co produkcja Costnera....

Ja uwielbam scene slubu

Ludka Excalibur
Smok Migu¶
Moj ulubiony dialog ze sceny u farbiarza(mniej wiecej):
Szeryf: przyslismy po podatki
Robin przebrany za zone farbiarza: nie mamy pieniedzy, wez moje cialo
Szeryf: znowu?!
Agata Witkowska
CYTAT(Ludka)
Z tego co pamietam to film ukazal sie niemal w tym samym momencie co produkcja Costnera..r

Dk³adnie w tym samym!! Dlatego film nie zosta³ wogóle zauwa¿ony angsad.gif
Rafa³ Molik
Bo jednak pod wzglêdami widowiskowo¶ci film znacznie ustêpuje dzie³u z panem Costnerem. Jest jaki¶ taki ubogi(nie ma fajerwerków itp.), ciemny, nieco bez polotu.

PS. A mnie siê ¶lub nie podoba. Thurmanowa gada dziwne rzeczy o zakwitaniu kwiatów z powodu Robina itd. Choæ mo¿e jako facet nie dostrzegam wspania³o¶ci tej sceny tak jak Ludka?

PPS. Prawda, tekst u farbiarza by³ fajny.
Natalia
Mo¿ecie napisaæ czyj to film??? Chêtnie bym obejrza³a a nic o nim nie s³ysza³am....

dziêki
Natalia
sir santiago
witam wszystkich, ma do was wielk± pro¶be
mianowicie,rodzice i starszy brat opowiadali mi ¿e by³ kiedy¶ taki ¶wietny serial o robin hoodzie w którym guya z gisborn gra³ robert addie, ja niestety tego filmo nie pamiêtam(mam 15 lat) a strasznie chcia³bym go obejrzeæ bo jestem pasjonatem wszelkich legend i filmów o robin hoodzie
czy jest jaka¶ mozliwosc zdobycia tego filmu?
mo¿e kto¶ z was ma go na kompie? bede bardzo wdzieczny za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam!
Banita
A tak, serial by³ ¶wietny smile.gif
sir santiago
hmmm... widze ze nikt nie opowiada... moze mi ktos w takim razie podac pelny tytul i rezysera tego robin hooda z um± thurman?
Przemur
CYTAT
witam wszystkich, ma do was wielk± pro¶be  
mianowicie,rodzice i starszy brat opowiadali mi ¿e by³ kiedy¶ taki ¶wietny serial o robin hoodzie w którym guya z gisborn gra³ robert addie, ja niestety tego filmo nie pamiêtam(mam 15 lat) a strasznie chcia³bym go obejrzeæ bo jestem pasjonatem wszelkich legend i filmów o robin hoodzie  
czy jest jaka¶ mozliwosc zdobycia tego filmu?  
mo¿e kto¶ z was ma go na kompie? bede bardzo wdzieczny za wszystkie odpowiedzi  
pozdrawiam!

Mam ten serial na CD (³±cznie 8 p³yt, 13 odcinków), co prawda nie ca³y, ale zawsze to co¶. Mo¿esz te¿ poszukaæ w sieci p2p, mo¿e jest na eMule, albo DC++.
sir santiago
witam,
mo¿na to znale¼æ w p2p? szuka³em na emeshu ale nic nie znalaz³em, poszukam w takim razie na emule
acha a gdyby mi sie nic nie uda³o upolowaæ mam jak±¶ szansê na dostanie tych p³yek crazy.gif moge za nie w ostateczno¶ci zap³aciæ icon_cool.gif
pozdro!
Przemur
Wpisa³em w eMule "Robin of Sherwood" i jest tego trochê. My¶lê, ¿e znajdziesz linki na osloskop.net. Jakby co, to napisz na priva i mo¿emy to jako¶ za³atwiæ przez pocztê.
sir santiago
o wielkie dziêki nprawde! smile.gif poszukam i mo¿e co¶ wynajd blinkie.gif !

ps: jak sie na tej stronie (osloskop) poruszac? tzn znalaz³em jakie¶ 3 serie z odcinkami ale niewiem co trzeba zrobiæ ¿eby móc je pobierac?
Przemur
Zainstalowaæ eMule, klikn±æ na link ed2k, albo skopiowaæ go i wkleiæ w programie. I tyle. Nie ci±gniesz ze strony, tylko od innych u¿ytkowników. Jakby¶ mia³ jakies problemy to na priv, bo trochê odchodzimy od tematu tego w±tku.
Pozdrawiam.
sir santiago
wracajac do merritum sprawy mo³gby mi kto¶ podaæ pe³ny tytu³ i re¿ysera tego Robin Hooda z Um± Thurman?
eRemita
Tytu³ - ROBIN HOOD, re¿yseria John Irvin. Data produkcji - 1991.
Keep on rollin
No film barodz dobry..naszczescie nie przereklamowany (jak to czesto bywa)
ale i tak wole FACETÓW W RAJTUZACH szczerba.gif devil.gif
pozdrawiam
Martyna
Keep on rollin, mnie te¿ siê "Faceci w rajtuzach" bardziej podobaj± bigsmile2.gif W ¿yciu nie widzia³am lepszej komedii bum.gif Naprawde mo¿na siê nie¼le po¶miaæ, polecam wszystkim ten film! crazy.gif
Pozdro szczerba.gif
Wilka
Keep on rolling i Martyna zgadzam siê z wami! Faceci w rajtuzach to ¶wietna komedia! Mo¿e nieco "g³upkowata", ale mi siê to podoba tongue.gif !
Pozdrawiam! smile.gif
Jacobsson
Uma Thurman to jedyna Marion na jak± mo¿e siê zgodziæ nasza organizacja!!!

Podobnie stawiamy rz±dania przyjêcia jedynie tego Robin Hooda jako jedynie s³usznego.

Film dobrze wykonany, ³adna estetyka, kompozycja (zauwa¿cie, ¿e nastrój szaro-zielonej kolorystyki trzyma sie przez ca³y film)

Du¿e paluchy do góry!!!

P.S. - co do "Facetów w rajtuzach" - z tego typu filmów historycznych wolê propozycje dla go¶ci zajmuj±cych sie reenactmentem dzikiego zachodu, czyli "P³onace siod³a"
eRemita
A ja jestem ortodoxem i nie zgadzam sie z powyzszym postem. [i nawet nie czuje jak zmarnie rymuje] Jedyny sluszny i najbardziej klimatyczny Robin Hood to Robin of Sherwood. Porz±dna opowie¶æ w ¶redniowiecznym stylu.
Basta.

ó eremithos
Banita
eRe popieram. Ci tutaj nie maja gustu icon_mrgreen.gif
Prezes
w³a¶nie - od jakiegos czasu usi³ujê skompletowaæ ten serial - jak kto¶ ma jakiekolwiek odcinki Robina z Sherwood z jakiejkolwiek serii - bêdê wdzieczny przeogromnie (moze ktos sie chce powymieniac na prawie kompletne 4 sezony Allo Allo ? ;) )
Anuszka
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarz...ie.asp?wi=28666 smile.gif To taka mala informacja dla wszystkich ktorym mocniej bije serduszko na my¶l o tym serialu heart.gif Mi zabi³o bum.gif
eRemita
hmmm...w sumie to warto dla dodatkow, bo jak sie juz caly serial ma, to co innego moze zachwycic...? ale i tak pewnie kupie, bo nie zdzierze nie miec:)
Banita - uklony - wiemy co dobre:)
e.
Kordian
CIEKAWA ekranizacja legendy o Robin Hoodzie leci na TVN 7. Mnie osobi¶cie to zamurowa³o cool.gif .Je¶li kto¶ widzia³ ten serial to prosze o jaki¶ komenatarz
Stanis³aw Szal
Trzeba to przyznaæ, ¿e Robin Hood z Michael'em Pread'em mia³ klimat i by³ super... Jednak zda¿a³y siê sceny które pozostawia³y du¿o do ¿yczenia... tongue.gif Np. braciszek Tuck obracaj±c siê stukn±³ ko³kiem delikatnie jednego z ludzi szeryfa w he³m, poczym ten stra¿nik pad³ nieprzytomny... crazy.gif
Banita
To humor tego serialu. Ma³y John, na przyk³ad, stukn±³ kijem w he³m na g³owie odzyskuj±cego przytomno¶æ szeryfowego wojaka. Efekt podobny smile.gif . Nie b±dzmy tacy coca-cola co? Serial do mina rekosnstrukcji raczej pretendowaæ nie mo¿e, ale i tak by³ jest i bêdzie the best king.gif

No i wreszcie wiem co mi kupi Miko³aj mad.gif Ju¿ zaczynam trzepaæ dywany, aby rózgi nie dostaæ
Puenta
Mówicie teraz o tym Robinie w stylu Xeny czy Herculesa? Z magami rzucaj±cymi fireballe? Czy jest jeszcze jaki¶ w podobny sposób zrobiony gniot?

Oczywi¶cie najlepszy serial/film wszechczasów to "Robin of Sherwood". ¦wietnie zagrany, z dobrze odtworzonym klimatem i nastrojowy. Zw³aszcza bodaj koniec drugiego odcinka mnie rozczuli³, tak samo jak ten w którym ginie pewna istotna osoba dla cyklu (nie chcê spoilów robiæ dla tych nielicznych, którzy jeszcze tego nie ogladali). Mimo, ¿e ogl±da³em to ju¿ ³adne pare lat temu to niektóre sceny pamiêtam wci±¿ dok³adnie.

My¶lê, ¿e bez problemu da siê torrentami to ¶ci±gn±æ. A filmu, od którego zacz±³ siê temat, mam zamiar poszukaæ. Ogl±da³em niegdy¶ jakis zrobiony na prze³omie lat 80-tych i 90-tych, ale dawno temu i nie wiem czy to ten.
Stanis³aw Szal
CYTAT
Mówicie teraz o tym Robinie w stylu Xeny czy Herculesa?

Nie. O tym nie mówimy... za kogo nas masz? bum.gif Spójrz na avatara Banity (jeden post przed tob±), to jest g³ówna postaæ serialu, o którym mówimy. Po którym¶ tam odcinku, zostaje on zast±piony przez takiego blondyna.

Pozdrawiam!
Kordian
CYTAT
najlepszy serial/film wszechczasów to "Robin of Sherwood".

z którego roku i jak nazywa siê re¿yser ? mo¿e te¿ go poszukam ,a o tym Robin Hodzie powiedzialem tak ¿eby inni sobie przypomnieli co mo¿na nakrêciæ cool.gif
eRemita
Kordian
http://robin.hood.tv.filmweb.pl/ - tu masz wszystko
Niektore z tych postów to, przynajmniej dla mnie, dowód na wybtn± ignorancjê, ale có¿ - jak sie jest fanatykiem, to sie tak ma smile.gif, wiec bez urazy smile.gif Jak s³yszê po raz kolejny pytanie czy jest to w stylu XENY to futerm obrastam,ale có¿ - m³odzie¿ podobno ma prawo nie znaæ tego serialu ;)
1 sezon RoS juz od jutra na DVD i z dodatkami i po polsku, wiec dr¿yj Miko³aju! Z sieci da siê to zassaæ w wesji zripowanej z DVD które ukaza³o siê w UK; na p³ytach bêd± dodatki do ka¿dej serii, wiec ¶miechu bêdzie co niemiara; widzia³am dodatki do 2 sezonu i odpad³am - kolesie maj± mocno angielskie poczucie humoru i widaæ by³o, ¿e bawili siê ¶wietnie smile.gif

Banita - uk³ony

e.
Banita
CYTAT
Mówicie teraz o tym Robinie w stylu Xeny czy Herculesa? Z magami rzucaj±cymi fireballe? Czy jest jeszcze jaki¶ w podobny sposób zrobiony gniot?

Po sukcesie filmu tv z Anthony Quinnem i Kevinem Sorbo w rolach odpowiednio - Zeusa i Herculesa, niemiecka RTL postanowi³a i¶æ za ciosem - wypuszczono serial o przygodach Herca... Fantasy, wiêc nie bêdziemy sie czepiaæ szegó³ów. Serial chwyci³, zrobili Xene - bo sie fanom Lucy Lawless w którym¶ tam odcinku Herca spodoba³a (ponoæ). Xena chwyci³a, wiêc panowie z RTL postanowili zekranizowaæ przygody: Sindbada, m³odego Herculesa, Robin Hooda, Conana, by³o te¿ cos chyba z wojny secesyjnej. Dziwi³o mnie, ¿e nie zrobiono w tym stylu Wilusia Tella, mo¿e nie zd±¿yli.
Robin Hood w wersji RTL to FANTASY. Z Marion Wojowniczk± biegaj±c± w wdzianku Xeny (tyle ze czerwonym, st±d niektórzy mówia Marion Pros..fesjonalistka, chociaz to zas³uga re¿ysera i kostiumografa, a nie aktorki), z luzackim Ma³ym Johnem w m³odzie¿owej fryzurze(brakuje mu tyko deski do surfingu), gdyby by³ to serial osadzony w realiach Dungeons&Dragons - by³oby OK. Jedyna osoba jko tako trzymaj±ca fason to braciszek Tuck. Tego gniota nie idzie znie¶æ, porównanie z Robin Hoodem z lat 80 (Robin of Sherwood) powoduje atak histerii.

eRe tracker.gif tracker.gif tracker.gif tracker.gif tracker.gif tracker.gif
Anuszka
czy jest juz mo¿e w¶ród nas szczê¶liwy nabywca dvd z Robinem z Sherwood?? ;)jesli tak czekam na relacje i cene, bo nie wiem czy mojego Sw.Miko³aja bedzie stac na taki prezent:>
Banita
Cena 39,90... szczegó³y w sklepie internetowym:
http://www.sklep.bestfilm.pl/film.php?id=386#590
eRemita
...a w Merlinie 39,50
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/434320

e.
Viator
Z tym ¿e to s± tylko 3 odcinki, of course.
Cedric
E tam wszytskie odcinki sa w sieci ale jeden jest uszkodzony i konczy sie za szybko, ten o krzyzowcach chyba jakos 7 poor knights czy cus.
Anuszka
no tak, ale nam przede wszystkim chodzi o dodatki bigsmile2.gif
eRemita
Cedron, jesli masz cos uszkodzone to moge Ci nagrac;) I rzeczywiscie - z tym DVD to chodzi o dodatki:)

e.
MayGyver
jesli to jest ten z Xena i Herculesem to ...

a powaznie, to jesli to jest ten co muzyke do niego tworzyl clannad to gdzies mialem wszystkie odcinki z napisami chyba nawet, wiec jakby kogos interesilo to moge poszukac i ew nagrac lub udostepnic w okolicach wawy

wybaczcie ze jestem ignorantem i nie wiem czy to ten czy inny, ale ostatni raz widzialem go jak jakas olimpiada byla chyba w 88-mym a potem szukalem, znalalzem, nagralem i lezy ;)
eRemita
Mo¿e siê powtórzê, ale tu chyba wszyscy maj± odcinki,natomiast chodzi nam o... dodatki na DVD szczerba.gif [tak dla odmiany cool.gif

e.
Viator
Oczywi¶cie, ¿e chodzi o ten serial z muzyk± Clannadu, z tytu³owym motywem 'Robin - the hooded man'. Przestañcie wreszcie z t± Xen±! anger.gif
Stanis³aw Szal
Gdzie mogê znale¼æ, ¼ród³a które ¶wiadzcz± o tym, ¿e Robin Hood jest postaci± historyczn±? Bo podobno jest i jest to udokumentowane.
Banita
Niestety, nie ma takich historycznych w pe³ni po¶wiadczxonych dowodów na to, ¿e Robin istnia³. Jest kilka hipotez, mniej wiêcej tak samo udokumentowanych:
-bohater istnia³ ale w innych, wcze¶niejszych czasach ni¿ panowanie Lwie Serce (móg³ tak¿e nazywac sie inaczej)
-bohater istnia³ , za panowania Ryszarda LS, aczkolwiek jego postaæ nie jest do koñca zgodan z legend± (w ksiêgach istnieje wzmianka o tym, ¿e Rysio przebaczy³ jakiemus zbuntowanmu gajowemu podczas jednej ze swych podró¿y po kraju)
-bohater powsta³ jako synteza kilku postaci, nie maj±cych ze soba zwi±zku
-tandetna ¶redniowieczna legenda, nikogo takiego nie by³o, pic na wodê mad.gif
Od jakiego¶ czasu zbieram materia³y o Robinie, mam nadziejê ¿e za jaki¶ czas bêdê móg³ napisac co¶ na Bagrittonie.Zastrzegam ¿e nie bêdzie to szybko, zreszt± wszyscy zainteresowani tematem nie dowiedz± siê niczego nowego. Tak¿e nie pogniewam sie jak mnie kto¶ ubiegnie smile.gif , o Robinie mam tylo kilka plików z sieci angsad.gif

A co do divxów... Mamy wszyscy, ale jak fajno bêdzie obejrzeæ to na kinie domowym na nieco wiêkszej g³o¶no¶ci ( na poziomie zastrze¿onym dla filmu "Star Wars" ). To mnie krêci. Us³yszeæ i poczuæ jak leci strza³a z longbow'a cool.gif
Anuszka
Ja barrdzo chêtnie bym przeczyta³a, jako ta tematyka jest mi wiecej niz bliska icon_wink.gif W Polsce postaci± Robina w kapturze zajê³a sie Halina Zaremska. Mam jej dwa artyku³y.Pierwszy w jej ksi±¿ce pt "Banici w ¶redniowiecznej Europie" Warszawa 1993, s,147-165 i artyku³ z MOWIA WIEKI z roku 1992 nr 2 "Robin Hood-banita i bohater literacki" s.26-33. Ale jesli ukazalo sie cos wiecej, czekam na informacje icon_wink.gif
Anuszka
acha, no o ile mnie pamiec nie zawodzi to ponoc pierwsza wzmianka o Robinie byl XIV-wieczny angielski utwór "Widzenie Piotra Oracza".Ale wzmianaka ta raczej nie odnosi sie do historycznej postaci alepostaci wogole.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.