W Canal + pojawil sie wlasnie najlepszy, wg mnie, Robin Hood w historii kina. Do bolu historyczny, stroje rewelka (no moze mniej bron). No i obsada, Uma Thurman jako rewelacyjna Marion. Polecam kazdemu.
http://www.filmweb.pl/film/Robin+Hood-1991-93527
Rzeczywi¶cie film bardzo ciekawy. Dobra obsada. "Historyczno¶æ" stoi na do¶æ wysokim poziomie. Takze polecam.
Sto razy lepsze ni¿ produkcja Costnera. Daje odczuæ klimat epoki, te zab³ocone drogi,ech... Nie rozumiem dlaczego w Wyborczej ocenili go tak nisko - bodaj dwiema gwiazdkami!!
Najdziwniejsze jest to, ¿e film przeszed³ bez wiêkszego rozg³osu. Ale stroje jak na Holywooda rewelacyjne.
CYTAT(Wo³czko)
Najdziwniejsze jest to, ¿e film przeszed³ bez wiêkszego rozg³osu. Ale stroje jak na Holywooda rewelacyjne.
Witam!
Z tego co pamietam to film ukazal sie niemal w tym samym momencie co produkcja Costnera....
Ja uwielbam scene slubu
Ludka Excalibur
Moj ulubiony dialog ze sceny u farbiarza(mniej wiecej):
Szeryf: przyslismy po podatki
Robin przebrany za zone farbiarza: nie mamy pieniedzy, wez moje cialo
Szeryf: znowu?!
CYTAT(Ludka)
Z tego co pamietam to film ukazal sie niemal w tym samym momencie co produkcja Costnera..r
Dk³adnie w tym samym!! Dlatego film nie zosta³ wogóle zauwa¿ony
Bo jednak pod wzglêdami widowiskowo¶ci film znacznie ustêpuje dzie³u z panem Costnerem. Jest jaki¶ taki ubogi(nie ma fajerwerków itp.), ciemny, nieco bez polotu.
PS. A mnie siê ¶lub nie podoba. Thurmanowa gada dziwne rzeczy o zakwitaniu kwiatów z powodu Robina itd. Choæ mo¿e jako facet nie dostrzegam wspania³o¶ci tej sceny tak jak Ludka?
PPS. Prawda, tekst u farbiarza by³ fajny.
Mo¿ecie napisaæ czyj to film??? Chêtnie bym obejrza³a a nic o nim nie s³ysza³am....
dziêki
Natalia
witam wszystkich, ma do was wielk± pro¶be
mianowicie,rodzice i starszy brat opowiadali mi ¿e by³ kiedy¶ taki ¶wietny serial o robin hoodzie w którym guya z gisborn gra³ robert addie, ja niestety tego filmo nie pamiêtam(mam 15 lat) a strasznie chcia³bym go obejrzeæ bo jestem pasjonatem wszelkich legend i filmów o robin hoodzie
czy jest jaka¶ mozliwosc zdobycia tego filmu?
mo¿e kto¶ z was ma go na kompie? bede bardzo wdzieczny za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam!
A tak, serial by³ ¶wietny
hmmm... widze ze nikt nie opowiada... moze mi ktos w takim razie podac pelny tytul i rezysera tego robin hooda z um± thurman?
CYTAT
witam wszystkich, ma do was wielk± pro¶be
mianowicie,rodzice i starszy brat opowiadali mi ¿e by³ kiedy¶ taki ¶wietny serial o robin hoodzie w którym guya z gisborn gra³ robert addie, ja niestety tego filmo nie pamiêtam(mam 15 lat) a strasznie chcia³bym go obejrzeæ bo jestem pasjonatem wszelkich legend i filmów o robin hoodzie
czy jest jaka¶ mozliwosc zdobycia tego filmu?
mo¿e kto¶ z was ma go na kompie? bede bardzo wdzieczny za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam!
Mam ten serial na CD (³±cznie 8 p³yt, 13 odcinków), co prawda nie ca³y, ale zawsze to co¶. Mo¿esz te¿ poszukaæ w sieci p2p, mo¿e jest na eMule, albo DC++.
witam,
mo¿na to znale¼æ w p2p? szuka³em na emeshu ale nic nie znalaz³em, poszukam w takim razie na emule
acha a gdyby mi sie nic nie uda³o upolowaæ mam jak±¶ szansê na dostanie tych p³yek
moge za nie w ostateczno¶ci zap³aciæ
pozdro!
Wpisa³em w eMule "Robin of Sherwood" i jest tego trochê. My¶lê, ¿e znajdziesz linki na osloskop.net. Jakby co, to napisz na priva i mo¿emy to jako¶ za³atwiæ przez pocztê.
o wielkie dziêki nprawde!
poszukam i mo¿e co¶ wynajd
!
ps: jak sie na tej stronie (osloskop) poruszac? tzn znalaz³em jakie¶ 3 serie z odcinkami ale niewiem co trzeba zrobiæ ¿eby móc je pobierac?
Zainstalowaæ eMule, klikn±æ na link ed2k, albo skopiowaæ go i wkleiæ w programie. I tyle. Nie ci±gniesz ze strony, tylko od innych u¿ytkowników. Jakby¶ mia³ jakies problemy to na priv, bo trochê odchodzimy od tematu tego w±tku.
Pozdrawiam.
wracajac do merritum sprawy mo³gby mi kto¶ podaæ pe³ny tytu³ i re¿ysera tego Robin Hooda z Um± Thurman?
Tytu³ - ROBIN HOOD, re¿yseria John Irvin. Data produkcji - 1991.
No film barodz dobry..naszczescie nie przereklamowany (jak to czesto bywa)
ale i tak wole FACETÓW W RAJTUZACH
pozdrawiam
Keep on rollin, mnie te¿ siê "Faceci w rajtuzach" bardziej podobaj±
W ¿yciu nie widzia³am lepszej komedii
Naprawde mo¿na siê nie¼le po¶miaæ, polecam wszystkim ten film!
Pozdro
Keep on rolling i Martyna zgadzam siê z wami! Faceci w rajtuzach to ¶wietna komedia! Mo¿e nieco "g³upkowata", ale mi siê to podoba
!
Pozdrawiam!
Uma Thurman to jedyna Marion na jak± mo¿e siê zgodziæ nasza organizacja!!!
Podobnie stawiamy rz±dania przyjêcia jedynie tego Robin Hooda jako jedynie s³usznego.
Film dobrze wykonany, ³adna estetyka, kompozycja (zauwa¿cie, ¿e nastrój szaro-zielonej kolorystyki trzyma sie przez ca³y film)
Du¿e paluchy do góry!!!
P.S. - co do "Facetów w rajtuzach" - z tego typu filmów historycznych wolê propozycje dla go¶ci zajmuj±cych sie reenactmentem dzikiego zachodu, czyli "P³onace siod³a"
A ja jestem ortodoxem i nie zgadzam sie z powyzszym postem. [i nawet nie czuje jak zmarnie rymuje] Jedyny sluszny i najbardziej klimatyczny Robin Hood to Robin of Sherwood. Porz±dna opowie¶æ w ¶redniowiecznym stylu.
Basta.
ó eremithos
eRe popieram. Ci tutaj nie maja gustu
w³a¶nie - od jakiegos czasu usi³ujê skompletowaæ ten serial - jak kto¶ ma jakiekolwiek odcinki Robina z Sherwood z jakiejkolwiek serii - bêdê wdzieczny przeogromnie (moze ktos sie chce powymieniac na prawie kompletne 4 sezony Allo Allo ? ;) )
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarz...ie.asp?wi=28666 To taka mala informacja dla wszystkich ktorym mocniej bije serduszko na my¶l o tym serialu
Mi zabi³o
hmmm...w sumie to warto dla dodatkow, bo jak sie juz caly serial ma, to co innego moze zachwycic...? ale i tak pewnie kupie, bo nie zdzierze nie miec:)
Banita - uklony - wiemy co dobre:)
e.
CIEKAWA ekranizacja legendy o Robin Hoodzie leci na TVN 7. Mnie osobi¶cie to zamurowa³o
.Je¶li kto¶ widzia³ ten serial to prosze o jaki¶ komenatarz
Trzeba to przyznaæ, ¿e Robin Hood z Michael'em Pread'em mia³ klimat i by³ super... Jednak zda¿a³y siê sceny które pozostawia³y du¿o do ¿yczenia...
Np. braciszek Tuck obracaj±c siê stukn±³ ko³kiem delikatnie jednego z ludzi szeryfa w he³m, poczym ten stra¿nik pad³ nieprzytomny...
To humor tego serialu. Ma³y John, na przyk³ad, stukn±³ kijem w he³m na g³owie odzyskuj±cego przytomno¶æ szeryfowego wojaka. Efekt podobny
. Nie b±dzmy tacy coca-cola co? Serial do mina rekosnstrukcji raczej pretendowaæ nie mo¿e, ale i tak by³ jest i bêdzie the best
No i wreszcie wiem co mi kupi Miko³aj
Ju¿ zaczynam trzepaæ dywany, aby rózgi nie dostaæ
Mówicie teraz o tym Robinie w stylu Xeny czy Herculesa? Z magami rzucaj±cymi fireballe? Czy jest jeszcze jaki¶ w podobny sposób zrobiony gniot?
Oczywi¶cie najlepszy serial/film wszechczasów to "Robin of Sherwood". ¦wietnie zagrany, z dobrze odtworzonym klimatem i nastrojowy. Zw³aszcza bodaj koniec drugiego odcinka mnie rozczuli³, tak samo jak ten w którym ginie pewna istotna osoba dla cyklu (nie chcê spoilów robiæ dla tych nielicznych, którzy jeszcze tego nie ogladali). Mimo, ¿e ogl±da³em to ju¿ ³adne pare lat temu to niektóre sceny pamiêtam wci±¿ dok³adnie.
My¶lê, ¿e bez problemu da siê torrentami to ¶ci±gn±æ. A filmu, od którego zacz±³ siê temat, mam zamiar poszukaæ. Ogl±da³em niegdy¶ jakis zrobiony na prze³omie lat 80-tych i 90-tych, ale dawno temu i nie wiem czy to ten.
CYTAT
Mówicie teraz o tym Robinie w stylu Xeny czy Herculesa?
Nie. O tym nie mówimy... za kogo nas masz?
Spójrz na avatara Banity (jeden post przed tob±), to jest g³ówna postaæ serialu, o którym mówimy. Po którym¶ tam odcinku, zostaje on zast±piony przez takiego blondyna.
Pozdrawiam!
CYTAT
najlepszy serial/film wszechczasów to "Robin of Sherwood".
z którego roku i jak nazywa siê re¿yser ? mo¿e te¿ go poszukam ,a o tym Robin Hodzie powiedzialem tak ¿eby inni sobie przypomnieli co mo¿na nakrêciæ
Kordian
http://robin.hood.tv.filmweb.pl/ - tu masz wszystko
Niektore z tych postów to, przynajmniej dla mnie, dowód na wybtn± ignorancjê, ale có¿ - jak sie jest fanatykiem, to sie tak ma
, wiec bez urazy
Jak s³yszê po raz kolejny pytanie czy jest to w stylu XENY to futerm obrastam,ale có¿ - m³odzie¿ podobno ma prawo nie znaæ tego serialu ;)
1 sezon RoS juz od jutra na DVD i z dodatkami i po polsku, wiec dr¿yj Miko³aju! Z sieci da siê to zassaæ w wesji zripowanej z DVD które ukaza³o siê w UK; na p³ytach bêd± dodatki do ka¿dej serii, wiec ¶miechu bêdzie co niemiara; widzia³am dodatki do 2 sezonu i odpad³am - kolesie maj± mocno angielskie poczucie humoru i widaæ by³o, ¿e bawili siê ¶wietnie
Banita - uk³ony
e.
CYTAT
Mówicie teraz o tym Robinie w stylu Xeny czy Herculesa? Z magami rzucaj±cymi fireballe? Czy jest jeszcze jaki¶ w podobny sposób zrobiony gniot?
Po sukcesie filmu tv z Anthony Quinnem i Kevinem Sorbo w rolach odpowiednio - Zeusa i Herculesa, niemiecka RTL postanowi³a i¶æ za ciosem - wypuszczono serial o przygodach Herca... Fantasy, wiêc nie bêdziemy sie czepiaæ szegó³ów. Serial chwyci³, zrobili Xene - bo sie fanom Lucy Lawless w którym¶ tam odcinku Herca spodoba³a (ponoæ). Xena chwyci³a, wiêc panowie z RTL postanowili zekranizowaæ przygody: Sindbada, m³odego Herculesa, Robin Hooda, Conana, by³o te¿ cos chyba z wojny secesyjnej. Dziwi³o mnie, ¿e nie zrobiono w tym stylu Wilusia Tella, mo¿e nie zd±¿yli.
Robin Hood w wersji RTL to FANTASY. Z Marion Wojowniczk± biegaj±c± w wdzianku Xeny (tyle ze czerwonym, st±d niektórzy mówia Marion Pros..fesjonalistka, chociaz to zas³uga re¿ysera i kostiumografa, a nie aktorki), z luzackim Ma³ym Johnem w m³odzie¿owej fryzurze(brakuje mu tyko deski do surfingu), gdyby by³ to serial osadzony w realiach Dungeons&Dragons - by³oby OK. Jedyna osoba jko tako trzymaj±ca fason to braciszek Tuck. Tego gniota nie idzie znie¶æ, porównanie z Robin Hoodem z lat 80 (Robin of Sherwood) powoduje atak histerii.
eRe
czy jest juz mo¿e w¶ród nas szczê¶liwy nabywca dvd z Robinem z Sherwood?? ;)jesli tak czekam na relacje i cene, bo nie wiem czy mojego Sw.Miko³aja bedzie stac na taki prezent:>
Cena 39,90... szczegó³y w sklepie internetowym:
http://www.sklep.bestfilm.pl/film.php?id=386#590
Z tym ¿e to s± tylko 3 odcinki, of course.
E tam wszytskie odcinki sa w sieci ale jeden jest uszkodzony i konczy sie za szybko, ten o krzyzowcach chyba jakos 7 poor knights czy cus.
no tak, ale nam przede wszystkim chodzi o dodatki
Cedron, jesli masz cos uszkodzone to moge Ci nagrac;) I rzeczywiscie - z tym DVD to chodzi o dodatki:)
e.
jesli to jest ten z Xena i Herculesem to ...
a powaznie, to jesli to jest ten co muzyke do niego tworzyl clannad to gdzies mialem wszystkie odcinki z napisami chyba nawet, wiec jakby kogos interesilo to moge poszukac i ew nagrac lub udostepnic w okolicach wawy
wybaczcie ze jestem ignorantem i nie wiem czy to ten czy inny, ale ostatni raz widzialem go jak jakas olimpiada byla chyba w 88-mym a potem szukalem, znalalzem, nagralem i lezy ;)
Mo¿e siê powtórzê, ale tu chyba wszyscy maj± odcinki,natomiast chodzi nam o... dodatki na DVD
[tak dla odmiany
e.
Oczywi¶cie, ¿e chodzi o ten serial z muzyk± Clannadu, z tytu³owym motywem 'Robin - the hooded man'. Przestañcie wreszcie z t± Xen±!
Gdzie mogê znale¼æ, ¼ród³a które ¶wiadzcz± o tym, ¿e Robin Hood jest postaci± historyczn±? Bo podobno jest i jest to udokumentowane.
Niestety, nie ma takich historycznych w pe³ni po¶wiadczxonych dowodów na to, ¿e Robin istnia³. Jest kilka hipotez, mniej wiêcej tak samo udokumentowanych:
-bohater istnia³ ale w innych, wcze¶niejszych czasach ni¿ panowanie Lwie Serce (móg³ tak¿e nazywac sie inaczej)
-bohater istnia³ , za panowania Ryszarda LS, aczkolwiek jego postaæ nie jest do koñca zgodan z legend± (w ksiêgach istnieje wzmianka o tym, ¿e Rysio przebaczy³ jakiemus zbuntowanmu gajowemu podczas jednej ze swych podró¿y po kraju)
-bohater powsta³ jako synteza kilku postaci, nie maj±cych ze soba zwi±zku
-tandetna ¶redniowieczna legenda, nikogo takiego nie by³o, pic na wodê
Od jakiego¶ czasu zbieram materia³y o Robinie, mam nadziejê ¿e za jaki¶ czas bêdê móg³ napisac co¶ na Bagrittonie.Zastrzegam ¿e nie bêdzie to szybko, zreszt± wszyscy zainteresowani tematem nie dowiedz± siê niczego nowego. Tak¿e nie pogniewam sie jak mnie kto¶ ubiegnie
, o Robinie mam tylo kilka plików z sieci
A co do divxów... Mamy wszyscy, ale jak fajno bêdzie obejrzeæ to na kinie domowym na nieco wiêkszej g³o¶no¶ci ( na poziomie zastrze¿onym dla filmu "Star Wars" ). To mnie krêci. Us³yszeæ i poczuæ jak leci strza³a z longbow'a
Ja barrdzo chêtnie bym przeczyta³a, jako ta tematyka jest mi wiecej niz bliska
W Polsce postaci± Robina w kapturze zajê³a sie Halina Zaremska. Mam jej dwa artyku³y.Pierwszy w jej ksi±¿ce pt "Banici w ¶redniowiecznej Europie" Warszawa 1993, s,147-165 i artyku³ z MOWIA WIEKI z roku 1992 nr 2 "Robin Hood-banita i bohater literacki" s.26-33. Ale jesli ukazalo sie cos wiecej, czekam na informacje
acha, no o ile mnie pamiec nie zawodzi to ponoc pierwsza wzmianka o Robinie byl XIV-wieczny angielski utwór "Widzenie Piotra Oracza".Ale wzmianaka ta raczej nie odnosi sie do historycznej postaci alepostaci wogole.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.