Te¿ wypalalem lulki z gliny. Czerwone, z gliny kopanej kilka km od domu w takiej odkrywce, z ktorej wszyscy potrzebuj±cy gliny z okolicy ja sobie kopi±. Wyszlamowalem zgodnie z rad± Remika i po wysuszeniu wypalalem w piecu opalanym drewnem. No, pali³em w nich. Choæ normalnie na reko noszê kupn± fajkê z bialej gliny.
Sauron prawid³owy link do artyku³u:
http://www.fajka.boo.pl/index.php?id=teksty/teksty/archCYTAT(Borg @ 14:57 09.04.2010)
http://www.sklep-tytoniowy.abc24.pl/defaul...&pro=523482przyk³adowo. Nie widzia³em ich na ¿ywo st±d pytanie czy kto¶ wie jak wygl±daj± i na ile siê materia³ ró¿ni od XVII wiecznych pianek.
To s± fajki gliniane w typie tzw. glinki Devonshire (czy jakie¶ inne shire, dok³adnie teraz nie pamiêtam, mogê sprawdziæ wieczorem w domu). W u¿ytku przynajmniej od pocz±tku XVII wieku. Z tego co wiem to robi siê je prawie tak samo jak 400 lat temu (przynajmniej je¶li chodzi o materia³).
Znalaz³em! ;)
Wprawdzie kilkana¶cie tysiêcy lat ró¿nicy ale wiadomo ¿e by³o co¶ przed ¶redniowieczem w kwestii fajek (a ciesze siê bo to do¶æ solidne ¼ród³o) - jeszcze wrzucê wiêcej informacji ze Sprawozdañ Archeologicznych...
Schemat dwóch fajek z okresu neolitu (dok³adniej 3700 - 1900 p.n.e.) znalezione w Polsce...
ps. Przy okazji sie pochwalê - zrobi³em fajkê na XVII wiek (inna g³ówka - po lewej)
CYTAT(Sauron @ 16:43 31.05.2010)
ps. Przy okazji sie pochwalê - zrobi³em fajkê na XVII wiek (inna g³ówka - po lewej)
£adne. Planujesz wiêksz± produkcjê?
CYTAT(Jimmy @ 08:41 01.06.2010)
£adne. Planujesz wiêksz± produkcjê?
W ramach odtwórstwa stanu rzemie¶lniczego - tak, ju¿ kilka fajek zmieni³o w³a¶ciciela (a niektóre nawet da³y rade odje¶æ w niebyt pod muszkietem, lub "baczn±" rêk± sprz±taj±cej ma³¿onki
)
CYTAT(Sauron @ 09:14 01.06.2010)
W ramach odtwórstwa stanu rzemie¶lniczego - tak, ju¿ kilka fajek zmieni³o w³a¶ciciela
te¿ bym siê pisa³
CYTAT(Sauron @ 09:14 01.06.2010)
niektóre nawet da³y rade odje¶æ w niebyt pod muszkietem, lub "baczn±" rêk± sprz±taj±cej ma³¿onki
g³ówna zaleta glinianki - jak spadnie nie trzeba siê schylaæ
Ciesze sie ze wraca temat fajek. To tyle co chcialem powiedziec. Przepraszam. Bo jestem zapalonym (he he ) fajczarzem.
Super Sauron, rozwiñ produkcjê, bo jest zapotrzebowanie. Ludziska do mnie pisz± i pytaj± o fajki, a ja nie mogê im pomóc bo wstrzyma³em produkcjê. Nie mam czasu.
CYTAT(Remington1 @ 17:01 07.06.2010)
Super Sauron, rozwiñ produkcjê, bo jest zapotrzebowanie. Ludziska do mnie pisz± i pytaj± o fajki, a ja nie mogê im pomóc bo wstrzyma³em produkcjê. Nie mam czasu.
Produkcji to raczej nie rozwinê, bo to pieruñsko du¿o czasu zajmuje (raczej nie proporcjonalnie do sensownej ceny) - ale w ramach niewielkiej manufaktury dla znajomych...
Dodatkowo moje fajki s± obecnie odlewane - a te po XVIIw by³y na pewno wyciskane...
Obieca³em to wrzucam - dopiero dotar³em chronologicznie do zdjêæ...
Lulki z Lipowca:
Na razie opiekun z muzeum mi nie odpisa³ - ale jak znajdê czas to go zacznê mêczyæ telefonicznie
Jaki¶ czas temu wrzuci³em na FREHA odno¶nik do naszej galerii z muzeum w Beresteczku (Ukraina). Pozwolê sobie znowu wrzuciæ odno¶nik do
lulek z Beresteczka.
Wykopki oczywi¶cie z XVII wieku, ze znanej (lub nie), bitwy pod Beresteczkiem.
£adne, g³ównie w typie kolmaszki.
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 00:59 02.07.2010)
Pozwolê sobie znowu wrzuciæ odno¶nik do
lulek z Beresteczka.
Wykopki oczywi¶cie z XVII wieku, ze znanej (lub nie), bitwy pod Beresteczkiem.
Hej,
A czy mogê je zamie¶ciæ (zdjêcia) w
Almanachu?
Pewnie, nie krêpuj siê.
PS. W galerii s± jeszcze inne wykopki. Korzystaæ do bólu.
Witam wszystkich fajczarzy!
Jaki¶ czas temu zainteresowa³em siê tematem fajki glinianej. Po przegl±dzie w³asnych, polnych zbiorów, czê¶ci dostêpnej literatury oraz nieprzebranej tre¶ci stron internetowych, postanowi³em poczyniæ pierwsze skromne kroki w kierunku wyprodukowania czego¶, co bêdzie nieco przypominaæ orygina³y. Jako ceramik z kilkuletnim do¶wiadczeniem nie mai³em problemu z doborem materia³u, jak i samym procesem wypa³u. Problem pojawi³ siê w naturze technologii tego¿ produktu. Wiadomym jest i by³o, ze fajka by³a wyciskana w metalowej formie, otwór za¶ przebijany . Moje próby "wykombinowania" takiej formy zakoñczy³y siê fiaskiem, ale sama idea przetrwa³a.
I tak oto zrobi³em formê odlewnicz± z w³asnorêcznie wykonanego modelu. Dziêki temu uzyska³em w miarê dok³adny wygl±d i funkcjonalno¶æ fajki, lecz zatraci³em walory stricte technologiczne.
Sama produkcja odbywa siê na masie kaolinowej wypalonej w 1100 stopniach Celsjusza, a wiêc gwarantuje to niez³± ¿ywotno¶æ i zachowuje kolor bia³y wyrobu. Podobnie jak w orygina³ach uzyska³em dziêki tej formie szew.
Fotografia przedstawia 4 fajki, z których dwie górne s± niewypalone, a jedna (lecz nie jedyna) z powodzeniem u¿ytkowana.
Pozdrawiam i pozostawiam do oceny czytelników.
Polecam tego producenta fajek z £otwy mallemuck@inbox.lv Piszcie do niego (po polsku, najlepiej po rosyjsku) wysylajcie zdjecia, powinien zrobic wam co chcecie i to w rozsadnych cenach.
Ja nie w temacie, bo niepal±ca, ale wpad³ mi w rêce artyku³ o
fajkach z Bawarii -moze komu¶ sie jakie¶ informacje z tego przydadz±.
Moja rekonstrukcja br±zowej fajeczki. Jak wy¿ej napisano znaleziska lu¼nego nie sposób wydatowaæ bo te fajki wystêpuj± od czasów awarskich po czasy nowo¿ytne i to w niezmienionej formie
Nie znam ¿adnych ustników z epoki wiêc niestety ustnik improwizowany
CYTAT(Teyrnon @ 10:08 02.03.2011)
Moja rekonstrukcja br±zowej fajeczki. Jak wy¿ej napisano znaleziska lu¼nego nie sposób wydatowaæ bo te fajki wystêpuj± od czasów awarskich po czasy nowo¿ytne i to w niezmienionej formie
Nie znam ¿adnych ustników z epoki wiêc niestety ustnik improwizowany
Super
- a da rade to utrzymac w d³oniach jak sie rozpali? :P
CYTAT(Sauron @ 10:11 02.03.2011)
Super
- a da rade to utrzymac w d³oniach jak sie rozpali? :P
nie ma szans ;) trzymasz za ustnik. Dodam tylko, ¿e dzia³a bardzo fajnie no i oczywi¶cie fajki te nie zna³y tytoniu ;)
Rzeczywi¶cie kawa³ dobrej roboty! A problem nagrzania dotyczy tak¿e fajek ceramicznych. Taki urok palenia. Badania substancji w nagarach fajek ceramicznych te¿ wykaza³y, ¿e ludzie potrafili "cieszyæ siê ¿yciem"
Uda³o mi siê wypaliæ kolejna partiê. Foto uwidacznia skalê.
Na Bagricie znalaz³em co¶ ciekawego
http://neopotter.plWytwórca pisze ¿e ma jeszcze inne wzory
Temat o "kozackich" fajkach po czesku, do¶æ du¿y zbiór obrazków
dymky
a robi kto¶ cybuchy do lulek glinianych? zw³aszcza takie wygiête?
Ja sobie porobi³em z winogronowych badyli. Daj± radê.
Czy kto¶ mi podpowie jakie fajeczki popalali w II RP np.w wojsku,czy by³y to fajki z wrzo¶ca? W Wehrmarcie by³y fajki przydzia³owe tak wiêc ³atwo temat sprawdziæ. Jak by³o u nas?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.