Witam!
Jaki¶ czas temu natkn±³em siê na obrazy na których uwiecznione zosta³y fajki. Czy kto¶ mo¿e wie z jakiego materia³u by³y wytwarzane i w jaki sposób? A mo¿e da siê je gdzie¶ kupiæ? Za³±czam dwa fragmenty obrazów na których mo¿na je sobie obejrzeæ.
Z tego, co wiem, to wypala³o siê wówczas fajki z gliny. St±d te¿ charakterystyczny sposób trzymania za cybuch, a nie za g³ówkê, która siê zbyt mocno rozgrzewa³a.
Karolu,
takie fajki wytwarzano z gliny, kaolinitowej bodaj¿e. Pochodzi³y z Holandii, a potem zaczêto je wytwarzaæ tak¿e w innych krajach.
Niestety nie wiem gdzie mozna cos takiego w tej chwili kupiæ
i czy siê da wogóle...
Pozdrawiam,
Anca
Witam
mo¿na takowe kupiæ w gdañsku w którym¶ sklepie tabacznym, oraz w du¿ej liczbie sklepów internetowych, taka fajka to typ "churchwarden".
By³y ca³e z glinki albo jedynie gliniane g³ówki a cybuch z leszczyny, wtedy ustnik robiono np z bursztynu w bogatszych a w ubo¿szych modelach z np. wi¶ni lub czere¶ni.
Karolu jak bedziesz zamawia³ to daj znaæ bo te¿ mam ochotê na takow± fajkê.
Pozdrawiam
Krzysztof
Ten typ fajki ma chyba wiêksz± ikonografiê ni¿ krucyfiks
Witam
Czy kto¶ wie czy takie fajki mozna dostaæ w Wawie??
Ewentualnie ile taka przyjemno¶æ kosztuje w Gdañsku, i czy da³oby siê j± do mnie sprowadziæ
Pozdrawiam
wpis w necie sklep z fajkami warszawa i bêdziesz mia³ adres ale nie wiem czy ci sprowadz±
Czy ma kto¶ info dotycz±ce pierwszych fajek nabijanych tytoniem?
Kiedy siê ukaza³y?
Z czego by³y robione? (glina?)
Gdzie siê ukaza³y? (Anglia?)
Jakie grupy spo³eczne ma³y zwyczaj ich u¿ywaæ?
pozdrawiam
Z tego co wiem to nieby³o zwyczaju palenia tytoniu w literaturze archeologicznej typologie fajek i zastosowanie ihc jako dotowniki zaczyna sie od 17 wieku
Przykro mi ja tez lubie zapaliæ dobra fajke
A mo¿e taka teoria: Po odkryciu Ameryki przez Leifa Wikingowie spotkali indian ... którzy palili fajki
, no i ...... przywie¿li sobie kilka do domu.
Tylko czy indianie wtedy palili fajki?
Mo¿e kto¶ zna odpowied¼ na to pytanie.
Gunnar
Tytoñ dotar³ do Europy poprzez portugalczyków w XVIw. Nie ma ¯ADNYCH danych ¶wiadcz±cych o jakimkolwiek prawdopodobieñstwie wcza¶niejszej obecno¶ci tej ro¶liny w Europie. Osadnicy wikiñscy nie spotkali palaczy fajki, bo tytoñ nie wystêpuje na terenach tak daleko wysuniêtych na pó³noc.
a co palono wczesniej? o uszy mi sie obi³o ze np. sza³wie. czy to prawda?
CYTAT(Nikodem)
a co palono wczesniej? o uszy mi sie obi³o ze np. sza³wie. czy to prawda?
szczyty piolunu z platkami rozy pomarszczonej i jeszcze kilka innych wynalazkow - juz byla lista, sam ja tu wrzucalem - zerknij w 'szukaj' :-)
Mam pytanie na podstawie jakich ¿róde³ wiadomo ¿e fajkê palono wcze¶niej zanim sprowadzono tytoñ? Pisanych, archeologicznych, ikonografii? Nic mi o tym nie wiadomo, a jestem ciekaw. Pozdrawiam
CYTAT(Zygmunt)
Mam pytanie na podstawie jakich ¿róde³ wiadomo ¿e fajkê palono wcze¶niej zanim sprowadzono tytoñ? Pisanych, archeologicznych, ikonografii? Nic mi o tym nie wiadomo, a jestem ciekaw. Pozdrawiam
chociazby wykopki z lipowca... jest tam kilka (chyba 3) fajek wydatowanych na xiv wiek...
a jak wygladaly fajki w ktorych palono wspomniana szalwie ?
Te¿ jestem ciekaw czego¶ wiêcej.
CYTAT(Maniek)
a jak wygladaly fajki w ktorych palono wspomniana szalwie ?
te, ktore sa na lipowcu wygladaja z grubsza tak, jak to co wrzucilem do zalacznika...
CYTAT(Zygmunt)
Te¿ jestem ciekaw czego¶ wiêcej.http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=57234#57234
no niestety - nie mam pojecia na jakiej podstawie datowano wykopki z lipowca, nie wiem czy sa w jakiejs ksiazce - ja po prostu widzialem to tam w gablotce...
a co do palnych ziolek - to znalazlem najpierw na sieci (adresu nie pomne, bo jakbym zapisywal wszystkie ciekawostki to by mi miejsca braklo...), a pozniej upewnialem sie u wspolczesnego fajczarza czy jest to prawdopodobne...
Cze¶æ,
by³bym ostro¿ny z datacj± jakiejkolwiek fajki, zw³aszcza na podstawie tak schematycznego rysunku. W Europie fajka pojawi³a siê mniej wiêcej w po³owie XVI w. za spraw± niejakiego sir Waltera Raleigh. Pierwotn± form± palenia tytoniu by³o zwiniêcie li¶ci nicotiany w co¶ co mo¿na nazwaæ pre-cygarem, ale spotka³em siê te¿ z opisem palenia z ziemi ;), tzn. w usypanym sto¿ku ziemi w którym umieszczano tytoñ i wdychano dym poprzez rurkê. Fajki gliniane to w zasadzie XVII w. (Gouda). Je¶li chodzi o palenie zió³ to by³bym bli¿szy wsypywaniu ich na ¿arz±ce siê wêgle i "inhalowaniu" siê dymem. Ale g³owy nie dam.
pozdrawiam
Jimmy
Wiecie mo¿e gdzie w Polsce mo¿na by kupiæ fajki o kszta³tach zbli¿onych do historycznych?
S± jakie¶ sklepy czy wytwórnie?
Hehehe. Kszta³ty dzisiejszych fajek s± jak najbardziej historyczne. Oczywi¶cie nie mówimy tu o tzw. autografach, ale najbardziej klasycznych kszta³tach typu billiard, czy dublin, powsta³ych w XIX w. ;)
Je¶li chodzi Ci o fajki gliniane XVII to s± one raczej trudno dostêpne, ale ich kupno nie jest niewykonalne. Naszych producentów nie polecam, bo jakkolwiek glinianki np. Marka Parola sa calkiem niezle to jest to czerwona glinka, a nie biala. Radzilbym szukac w katalogu DanPipe, w sieci jest dostepny pod adresem
http://www.danpipe.de/ I jeszcze jedno - glinianki raczej nie sa dobre dla poczatkujacych, badz niewprawionych palaczy.
Tzw. goudê, ma w katalogu Dan Pipe. Niestety nie wysy³aj± ich, bo nie dochodz± ca³e. W Polsce naj³atwiej zamówiæ przez szczeciñski ¦wiat Fajki, kosztuje to ok 60-70 PLN. Przy czym najlepiej obejrzeæ, bo ca³kowicie prawid³owa gouda powinna mieæ dwu¶cienn± g³ówkê, ale o to diablo trudno.
W Polsce gliniane fajki robi te¿ Marek Parol, ale u¿ywa czerwonej a nie bia³ej glinki.
Je¶li chodzi o palenie, to wymaga ona stosunkowo du¿ej uwagi i do¶wiadczenia, wiêc nie polecam pocz±tkuj±cym fajczarzom. IMO najlepiej w niej smakuj± DOBRE cavendishe, ewentualnie virginie, ciekawie te¿ smakuje latakia.
z fajczarskim pozdrowieniem
Jimmy
Mam dok³adnie tak± sam± fajkê jak ta
http://www.freha.pl/download.php?id=1883
Nie dziwiê siê,¿e nie wysy³aj± jej poczt±, jest bardzo delikatna. Otó¿ ta fajka jest bardziej XVIII-wieczna,ani¿eli XVII-wieczna. W XVII wieku cybuchy by³y masywniejsze, okolo 8mm ¶rednicy, oraz byly mniejsze g³ówki. Mam w kolekcji trochê orygina³ów, to mogê pstrykn±æ foto.
Czy znaki wytwórni te¿ Was interesuj±????
Owszem w pocz±tkach XVII w, g³ówki by³y mniejsze, jednak wraz ze spadaj±c± cen± tytoniu ros³a ich wielko¶æ, ¿eby osi±gn±æ pe³ne rozmiary mniej wiêcej w po³owie stulecia.
Polecam ten artyku³.
http://www.pfeife-tabak.de/Artikel/Pfeifen...tonpfeifen.html
Szkoda tylko,¿e jest po niemiecku,ale w linkach tez sporo ciekawostek mozna znale¼æ.
A ja polecam ten artyku³. Napisany przez archeologa, cz³onka poznañskiego Klubu Kolekcjonerów Fajek, wieloletniego prezydenta Polskiej Federacji Klubów Fajkowych i uznanego specjalisty w zakresie fajek XVII-XVIII wiecznych.
http://www.fajka.pasje.pl/teksty/teksty/arch.htm
Oraz archiwa grup dyskusyjnych alt.pl.fajka i alt.smokers.pipe
pozdrawiam
Jimmy
churchwardeny to fajki dlugie (ponad 20 cm).
osobiscie mam jedna glinianke, kupilem ja w anglii.
w polsce takowej w zasadzie nie dostaniesz. wiem ze przy poznanskim klubie fajczarskim (albo dziala jako samodzielna organizacja) jest prowadzony projekt rekojnstrukcji wlasnie fajek glinianych.
jakbys mial jakies pytanie to wal, rzuce okiem w ksiazke (fajka mniej szkodzi) i odpowiem.
CYTAT(Guldan)
wiem ze przy poznanskim klubie fajczarskim (albo dziala jako samodzielna organizacja) jest prowadzony projekt rekojnstrukcji wlasnie fajek glinianych.
W³a¶ciwie to takiego projektu nie ma. Szczegó³owo badaniem fajek glinianych spo¶ród cz³onków KKF Poznañ zajmuje siê tylko Bohdan Walkowiak. Zreszt± jest to poniek±d jego zawodowe, jako archeologa, zainteresowanie.
A przy okazji, je¶li kto¶ chce przejrzeæ artyku³ Bohdana, to podany przeze mnie wcze¶niej link jest ju¿ nie bardzo aktualny. Prawdopodobnie nawet dzia³a. Aktualny to:
http://www.fajka.boo.pl/index.php?id=tek...sty/teksty/archpozdrawiam serdecznie
Jimmy
Zrobi³em co¶ na wzór tej XIV wiecznej fajeczki, gliniana, byæmo¿e nie jest super historyczna, no ale chyba lepsza taka fajeczka na jakimkolwiek turnieju ni¿ ca³kowicie nie historyczny papieros w rêce
Widze, ¿e w tym miejscu toczy siê ciekawa dyskusja na temat fajek i tytoniu. Ja mam takie pytanie bo jest tu poruszana kwestia klasycznych fajek a co z fajkami wodnymi. Czy kto¶ ma mo¿e jakie¶ ciekawe informacje. I jak jest z "tytoniem" oczywi¶cie w przeno¶ni bo jest to mieszanka ró¿nych dziwnych rzeczy o których nie mam pojêcia:)
CYTAT(Wezyr @ 08:43 12.09.2006)
Widze, ¿e w tym miejscu toczy siê ciekawa dyskusja na temat fajek i tytoniu. Ja mam takie pytanie bo jest tu poruszana kwestia klasycznych fajek a co z fajkami wodnymi. Czy kto¶ ma mo¿e jakie¶ ciekawe informacje. I jak jest z "tytoniem" oczywi¶cie w przeno¶ni bo jest to mieszanka ró¿nych dziwnych rzeczy o których nie mam pojêcia:)
Zale¿y w jakim okresie. Fajka Wodna pochodzi z Indii i stamt±d przenios³a siê na Bliski Wschód. Jednak w ikonografii pojawia siê nie wcze¶niej ni¿ w XV/XVI wieku w Imperium Osmañskim. Natomiast co do tytoniu palonego w fajkach wodnych, to ponoæ ju¿ wtedy by³a odmiana tytoniu do fajek wodnych.
CYTAT(Halfgar @ 08:59 12.09.2006)
Fajka Wodna pochodzi z Indii i stamt±d przenios³a siê na Bliski Wschód. Jednak w ikonografii pojawia siê nie wcze¶niej ni¿ w XV/XVI wieku w Imperium Osmañskim.
a mozna te ikonografie poprosic? :D
CYTAT(watman @ 10:47 12.09.2006)
a mozna te ikonografie poprosic? :D
A można ... tylko w końcu dobiorę się do tych materiałÃ³w
ups ... jednak pomyłka ... są tylko informacje, że pojawia się 500 lat temu w Imperium Osmańskim i w XVI wieku zaczyna przybierać formę szklaną.
Na razie znalazłem dwie ikony, ale przynajmniej z XVII wieku ...
http://www.druglibrary.org/schaffer/hemp/h...-AND-HOOKAH.GIFta zdecydowanie XIX wiek:
http://wmh.walla.co.il/community/2004/2/20...195/nargila.jpgedit:
Znalazłem ciekawy artykuł:
http://cannabisculture.com/articles/4114.html
Przymierzam siê do próbnego wypalenia kilku glinianych fajeczek. Ulepi³em je na szybko z kaolinu, maj± do¶æ prymitywny wygl±d.
Jak siê uda wypaliæ, to wrzucê fotki.
Pierwsze eksperymenty wykonane.
Fajki nie tyle wypalone, co przepalone. Powykrêca³y siê jak ¿mije. To wina pieca (s³u¿y do topienia br±zu). Czê¶æ wyrobów jednak siê uda³a.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b39e594271b6d1c3.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b24384d8c332016.html
Chcia³bym trochê odkopaæ temat. Czy kto¶ ma jakie¶ informacje na temat w/w fajek z XIV i XV w.?
A co mieliby palic w tych fajkach ludzie w XV wieku? Bo raczej nie tytoñ? [Czy istnia³y jakies inne u¿ywki tego typu do palenia?]
Do haszyszu chyba trzeba by szukaæ w ¼ród³ach arabskich.
Na pierwszej stronie jest nieco wspomniane o "wk³adzie" fajkowym. Jednak s³abo znale¼æ o tym jakiekolwiek informacje. Jak bêdê co¶ wiedzia³ to siê podzielê tutaj.
PS:
Fajka jest prawdopodobnie najstarszym przyrz±dem s³u¿±cym do wdychania dymu ¿arz±cego siê tytoniu lub innych substancji ro¶linnych. O Scytach wdychaj±cych dym przy pomocy fajek wspomina ju¿ Herodot w V w. p.n.e. Od Scytów palenie fajki przejêli Germanie, Galowie, Rzymianie i Grecy. Palono w fajkach g³ównie zio³a odurzaj±ce, prawdopodobnie z gatunku konopi. Fajki do palenia substancji odurzaj±cych i narkotycznych znane by³y tak¿e na Dalekim Wschodzie.
Fajki indiañskie
Fajki indiañskie
Fajki gliniane lub kamienne znane by³y w Ameryce prekolumbijskiej. Palono w nich tytoñ oraz ró¿nego rodzaju zio³a. Konstrukcja prekolumbijskich fajek by³a zwykle podobna do fajki wspó³czesnej, ale istnia³y te¿ warianty o rozdwojonym cybuchu, umo¿liwiaj±ce wdychanie tytoniu przez nos, a nie przez usta.
¬ród³o:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fajka
U nas zapewne popalano wyschniêty sok, który wycieka z ponacinanych makówek.
Kopci siê to do dzisiaj. Przypominam, ¿e ta czynno¶æ jest karalna.
Witam,
To teraz ja sobie pozwolê od¶wie¿yæ temat
Linki podane przez Jimmy'ego juz nie dzia³aj± - szkoda...
Zrobi³em sobie fajki na podstawie najwcze¶niejszych wykopków, jakie znalaz³em na sieci - XVIw...
Z wyszukanych informacji wynika równie¿ ¿e ludzie Kolumba przywie¼li ze sob± tytoñ i zwyczaj palenia fajki (bêdê stara³ sie zbieraæ informacje
tu) - ale to dalej pó¼ny XV wiek i mocno niszowa sprawa (swoj± drog± dobrze chyba, ¿e jednak Kolumb nie wyl±dowa³ bardziej na po³udniu - gdzie z nikotyny robiono halucynogenne lewatywy... wyobra¿acie sobie te knajpiane spotkania w gronie "palaczy"
)
Znalaz³em równie¿ niepotwierdzone informacji ¿e znajdowano szcz±tki ludzkie z metabolitami nikotyny i fajkami du¿o wcze¶niej (Afryka/Azja) - ale to wszystko palcem po wodzie pisane i nie mam nic bardzo wiarygodnego. S± natomiast ro¶liny znane na kontynencie przed tytoniem, zawieraj±ce nikotynê - belladona i Nicotiana africana - a czy je palono, to juz zupe³nie inna sprawa.
Natomiast bardzo jestem ciekaw tych fajek z Lipowca - je¶li jeszcze zagl±dasz, Watman - gdzie dok³adnie (w wystawie na zamku?) je widzia³e¶?
CYTAT
Znalaz³em równie¿ niepotwierdzone informacji ¿e znajdowano szcz±tki ludzkie z metabolitami nikotyny i fajkami du¿o wcze¶niej (Afryka/Azja)
Mumie Guanczów z Wysp Kanaryjskich, ale nie pamiêtam gdzie to czyta³em. Ponoæ znaleziono tam tez slady kokainy. weso³y musia³ byæ ludek, oj weso³y...
A ja mam inne pytanie. Kto¶ mia³ w ³apkach te fabryczne gliniane, bia³e fajki? Jak one siê maj± do orygina³ów? Z autopsji znam jedynie te dwuczê¶ciowe, szkliwione (lulki? ), wiêc niezbyt mam porównanie.
http://www.sklep-tytoniowy.abc24.pl/defaul...&pro=523482przyk³adowo. Nie widzia³em ich na ¿ywo st±d pytanie czy kto¶ wie jak wygl±daj± i na ile siê materia³ ró¿ni od XVII wiecznych pianek.
Jak miecze z Army od dobrych kopii mieczy spod mostu lednickiego
.
Powalczysz jednym i drugim, zapalisz te¿ obie.
Kwestia puryzmu odtwórczego - do w³asnej decyzji.
R.
CYTAT(rympa³ @ 16:13 09.04.2010)
Jak miecze z Army od dobrych kopii mieczy spod mostu lednickiego
.
Powalczysz jednym i drugim, zapalisz te¿ obie.
Kwestia puryzmu odtwórczego - do w³asnej decyzji.
R.
A kto w Polsce robi dobre (poprawne historycznie) glinianki?
Widzia³em kilka osób które robi± lulki, na Freha jedna osoba (Remington1) og³asza³a siê z fajkami. Teoretycznie ja mogê zrobiæ fajkê - pytanie co to znaczy historycznie? Ja robi³em na podstawie
zdjêcia XVIw wykopków, jest gliniana, wypalona (nie historycznie - w piecu elektrycznym). Obecnie mam kilka (jeszcze nie wypalonych) fajek jasnych (szarych) - dla mnie to wystarczaj±cy realizm odtwórstwa.
A w czym palili haszysz Asasyni w 13 wieku?
No mogli go jeszcze ¿uæ...
Jak ju¿ pisa³em, ponoæ znajdowano fajki na bliskim wschodzie (i okolicach) wcze¶niej - ja ich po prostu nie znalaz³em na sieci. Mam kilka fajek (zdjêæ) z br±zu, pochodz±cych z imperium osmañskiego - ale datowanie maja tak rozstrzelone...
np.:
Datowanie: XIV-XVII... wiec lipa
Zapewne co¶ siê w koñcu znajdzie - na razie nie szuka³em zbyt d³ugo jeszcze...
A przy okazji - wypali³em
bia³± fajkê...
Piêkne fajeczki.
Obecne kopie bia³ych glinianek s± w zasadzie robione identycznie jak orygina³y. Nawet tak samo ³atwo siê t³uk±...
Hej,
Byli¶my w
Lipowcu w weekend. Na ekspozycji (3 gablotki - do¶æ s³abo i raczej niezbyt wiarygodnie opisane) sa jedynie dwie lulki/g³ówki fajek podpisanych jako XVII wiek (jak obrobiê zdjêcia - wrzucê, mam ich obecnie cala chmarê z muzeów w Czechach). Mam namiary na opiekuna merytorycznego zamku (który ponoæ kilka lat temu siê zmieni³) i planuje z nim pogadaæ - ale warto by by³o by siê kto¶ odezwa³ kto te fajki ponoæ widzia³
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.