poszukuje ryciny lub zdjêcia z kobierca na którym by³a by postaæ nosz±ca w³a¶nie taki p³aszcz oraz orintacyjny promieñ wycinka ko³a na osobê 175 cm
Dysponuje jedynie kilkoma szkicami strojów, ale mo¿na siê z nich ca³kiem sporo dowiedzieæ. Po cze¶ci na ich podstawie kompletowa³em strój. Za³±czam plik dotycz±cy p³aszczy. Mam nadzieje, ¿e sie przyda
dzieki, ale chyba ¿aden z nich nie jest z æwieræko³a (chocia¿ moge siê myliæ). Jednak by³bym zaintersowany przes³aniem lub umieszczeniem na freha wiecej skanów z tej pozycji.
slyszalem ze ta ksiazka z ktorej jest zalacznik nie jest zbyt dobra, ale tylko slyszalem
Ksi±¿kê tê znalaz³em na jednej z p³yt ze skanami Osprey'ów, pod nazw± "Stroje przez stulecia". Jak dot±d du¿ych rozbie¿no¶ci z innymi ¼ród³ami nie stwierdzi³em. Chcia¿ mnie interesowa³ okres tylko do XII w. , wiêc nie wiem czy dalej nie ma jaki¶ "kwaitków".
Ca³o¶æ zajmuje oko³o 8MB, a przes³anie takiej ilo¶ci danych przy moim lichym ³aczu to prawdziwe wyzwanie:) Napisz jaki dok³adnie okres Ciê interesuje, a wyedytuje troche obrazków i zamieszcze na forum lub wy¶le e-mailem.
IX - X wiek. Skandynawia. z góry dziekuje.
to ¿e ksiazka ( autor: Peacock) nie najlepsza to racja, przynajmniej moim skromnym zdaniem. tzn nienajlepsza do celów rekonstrukcji ubiorów jak najbardziej historycznych, bo dla teatrów mo¿e byæ doskona³a:-))
nie¶cis³o¶ci w niej sporo, i to czasem drobiazgowych, ale czasem ca³kiem powa¿nych, dotycz±cych np. kroju. wiêc dobra mo¿e dla ca³kowitego nowicjusza do zorientowania siê co i jak, a potem do szukania dok³adniejszego ¼ród³a inspiracji
ponadto traktuje, jak ju¿, o strojach angielskich i to od 11 wieku, tak wiêc Skandynawia i to wcze¶niejsza chyba odpada
ehhhhh...nie dojdziesz... chodzxi mi w sumei o ten plaszcz...widizalem go kiedys na jakiejs tronie i wygladal fantastycznie
ale teraz po tygodniowych poszukiwaniach nie moge jej odnalezc.
Witam!
Czy ta ksiazka jest dobra czy zla? To zalezy czego sie szuka, widzialam i czytalam juz gorsze pozycje. Rysunki w Peackoku sa schematyczne, ale przynajmniej mozna zobaczyc czym sie stroje roznily w poszczegolnych stuleciach. Nawet ta jedna rycina pokazuje kilka odmiennych konstrukcji plaszcza. Zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze uzywanie do rekonstrukcji stroju skandynawskiego z IX-X wieku strojow normanskich z okresu po podboju przez Wiliama Zdobywce Anglii to raczej pomysl niezbyt trafiony.
Zreszta nie przypominam sobie zeby Wikingowie nosili plaszcze krojone z kola. Jak juz szukasz jakichs obrazkow to lepiej poprzegladac ksiazki z serii Osprey, ale moim zdaniem to plaszcze (zwlaszcza krojone z kola) w interesujacym Cie okresie byly chyba raczej malo popularne wsrod Skandynawow, a jezeli juz to raczej byly one prostokatne. Wydaje mi sie jednak, ze powszechnym sposobem zabezpieczania sie przed zimnenm byly welniane tuniki noszone w ilosci conajmniej dwoch, skory i kozuchy.
Ludka Excalibur
Oczywistym jest fakt, ¿e na podstawie s³abej jako¶ci szkoców nie jest sie w stanie w pe³ni zrekonstruowaæ stroju. Polecam zajrzeæ do jakiej¶ ksia¿ki po¶wiêconej kulturze materialnej danego rejonu. Akurat na wikingach ¶rednio sie znam ale w jakiejkolwiek bibliotece na pewno znajdziesz sporo pozycji (skandynawia to do¶æ modny temat).
Witam!
Zanim zaczniesz szukac po bibliotekach pozycji dotyczacych kultury materialnej wikingow, to moge Ci od razu powiedziec, ze wykroju plaszcza w zadnej z nich nie znajdziesz, co najwyzej opisy strojow i to w wiekszosci bez rysunkow. Wiekszosc z tego co nazywa sie pozostalosciami kultury materialnej i co zachowalo sie do naszych czasow to bron, ozdoby, przedmioty codziennego uzytku.
Natomiast jest bardzo nie wiele znalezisk pozostalosci ubioru i jak juz sa to zazwyczaj sa to buty:))
Ludka Excalibur
PS. Wiesz jakich ksiazek i czyjego autorstwa szukac?
http://www.bog.org.pl/index_pl.html
Fakt, ten jest z po³owy ko³a ale mo¿e ciê zainteresuje
swoje ju¿ znalazlem...o wykrój napewno mi nie chodzi³o bo æwierækole to nie jaka¶ kosmiczna figura.Jeszcze raz dziêki...
pozdrawiam
Jest taki "dynks" do zapinania p³aszcza ¶redniowiecznego. P³aszcz zarzucony na ramiona, na ka¿dym skrzydle wysoko na piersi ma³a tarczka. Obie tarczki po³±czone sznurem. Po³y p³aszcza nie stykaja sie, trzyma je sznur, zaczepiony o matalowe dynksy.
Ciekaw jestem jak to wygl±da³o i jak montowano. Je¶li kto¶ ma wzór czego¶ takiego proszê o podzielenie sie.
Widzia³em co¶ takiego ju¿ w XIIIw, choæ bardziej interesuje mnie XV. Ale ka¿dy przyk³ad tego zjawiska bardzo mnie interesuje. Mo¿e kto¶ tego u¿ywa?
Witam
Je¶li chodzi o taki sposób zapiêcia p³aszcza to z tego co wiem by³ on stosowany ju¿ w po³owie 12wieku. Te tarczki mog³y byæ ³±czone ³añcuchem lub rodzajem ta¶my z materia³u bogato haftowanej (nici srebrne, z³ote), Dok³adnych wzorów tego zapiêcia nie mam i sam ich poszukujê. Co do noszenia tego zapiêcia ok. 15 wieku to mia³bym w±tpliwo¶ci. Zapiêcie to nadawa³o siê do p³aszcza szytego z pó³ ko³a który w³a¶nie przez to siê "nie domyka³" pó¼niejsze 14-15 wieczne p³aszcze z æwieræ ko³a i z ko³a by³y chyba na to za obszerne. Ale oczywi¶cie mogê siê myliæ s± to tylko moje obserwacje i przypuszczenia.
Pozdrawiam Owen
Widzia³em takie zapiêcie zrobione w ten sposób, ¿e do obu pó³ p³aszcza by³y przyszyte metalowe elementy z dwoma otworami, sznur by³ przek³adany przez jedno z tych zapiêæ a pó¼niej oba lu¼ne koñce przewlekane przez otwory drugiej czê¶ci i wi±zany. Nie mogê teraz tego zeskanowaæ, ale mo¿e zrozumiecie o co chodzi. Patent fajny i chêtnie bym go zrobi³, tylko nie mam pojêcia jak to datowaæ, chocia¿ wydaje mi siê ¿e to do¶æ wczesne rozwi±zanie, mo¿e wiecie z jakiego okresu toto pochodzi?
Jaki¶ czs temu napotka³em tego typu zapiêcie w ksia¿ce o strojach ¶redniowiecznych. Nie jest to pozycja wysokich lotów, ale zawsze co¶. Wed³g tego ¼ród³a zapiêcie jest datowane od polowy XI do konca XII wieku. Jak dot±d gotowy wyrób znalz³em tylko na jednej bodajze ruskiej stronie. Niestety nie pamiêtam adresu jak tylko gdzie¶ to wyszperam dam znaæ.
Ave!
Takie zapiêcie jest najbardziej charakterystyczne dla XIV wieku. W XV ju¿ siê go nie widuje czêsto... Obie tarczki ³±czone by³y przede wszystkim wspomnianym gdzie¶ wy¿ej "pasem". Taki pas bardzo ³adnie uk³ada³ siê na piersi i stanowi³ elenent dekoracyjny. Sznur, moim zdaniem, jest kiepskim rozwi±zaniem, bo z racji tego, ¿e jest do¶æ w±ski, po prostu wbija siê w cia³o (oczywi¶cie zale¿y od tego ile p³aszcz wa¿y - mój oko³o 6 kilo). Pas jest wiêc wygodniejszy. Niestety te¿ nie mam pojêcia jak to by³o rozwi±zane technicznie. Z tego powodu u¿ywam zapiêcia na guziki. Wygl±d tarczek i pasa mo¿na przeanalizowaæ na podstawie portretów £okietka i Kazimierza Wielkiego z "Pocztu" Matejki. "Dynks" pozostaje tajemnic±.
Pozdrawiam
Szymon de Conti Sarré
P.S.
Matejko wzorowa³ siê prawdopodobnie na piastowskich rze¼bach nagrobnych
Witam
No co¶ nie przekonuje mnie ta informacja ¿e te zapiêcie do p³aszcza by³o najbardziej popularne dla XIV wieku. Wiêkszo¶æ tego co widzia³em wskazuje na XII mo¿e XIII wiek. Je¶li Matejko wzorowa³ siê na figurach nagrobnych Piastów to jak to siê ma do Grunwaldu i historyczno¶ci takiego przedstawienia. Jak wiadomo obrazy Matejki niekoniecznie s± najlepszym ¼ród³em ikonograficznym. Pytanie pozostaje jeszcze na czyich rze¼bach spo¶ród Piastów siê wzorowa³. Wola³bym je obejrzeæ i na podstawie ich ustaliæ chronologiê tych zapiêæ.
Pozdrawiam Owen
Ave!
Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e Matejko potrafi³ do¶æ dowolnie zestawiaæ elementy ubioru, uzbrojenia, itp. u swoich postaci, czêsto nadinterpretuj±c ¼ród³a numizmatyczne i sfragistyczne. Je¿eli chodzi jednak o portret Kazimierza Wielkiego, to Matejko dysponowa³ wspania³ym nagrobkiem króla (nie dam g³owy sobie odci±æ, ale wydaje mi siê, ¿e oprócz jaki lub lendnera ma p³aszcz z takim zapiêciem) i badaniami archeologicznymi (szkielet króla).
Niestety gdzie¶ przepad³a mi ksi±¿ka w której by³y obszerne fragmenty na ten temat. Jak znajdê to postaram siê co¶ jeszcze napisaæ.
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Witam !
Podlaczajac sie do tematu chcialbym prosic o jakies wykroje plaszczow nie koniecznie z polkola (link juz odwiedzilem). Moze kolega Pocisk podzieli sie ze mna, no i z innymi zarazem, wykrojem z cwierckola ?
.
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
prosze bardzo
http://www.viking-experience.co.uk/authent...tml#manu-cloaks
po zapowiadanym prze prorokow ponownym przyjsciu FREHY moj nick zaczal sie sam pisac z wielikej litery...
pocisk!
nie chce cie martwic ale w plaszczyku z 1/4 kola to bedziesz wygladal jak
hehe
lepiej szarpnij sie na wiecej materialu i uszyj z polowy lub 3/4 lub z calego kola nawet.
pragne przypomniec ze plaszcz sluzy do okrycia i do ogrzania a nie tylko "zeby ladnie wygladalo"
jesli bedziesz kupowal welne o szerokosci 1,5m to (jesli nie jestes wyzszy niz 1,80m powiedzmy) to na pol kola potrzebujesz 3m. z tego co widzialam to tak ma wiekszosc ludzi poszyte. malo komu sie chce wiecej kasy wydawac. zreszta na wczesniaka to raczej wiecej jak polkole nie bylo stosowane
co do innych plaszczy to mozesz jeszcze zastosowac prostokat ale nie polecam bo zawsze sie jakies rogi wloka po ziemi.
pozdrawiam
kless
Witam.
CYTAT
nie polecam bo zawsze sie jakies rogi wloka po ziemi
To fakt. Ale wystarczy troszke w domu posiedzieæ i pokombinowaæ jak toto zapi±æ i jest ¶wietny na zimniejsze nocki. Osobi¶cie zapinam taki p³aszcz na pocz±tku sezou a potem zak³adam przez g³owê
Ale ciekawi mnie jedna rzecz, a mianowicie czy istnia³y jakie¶ zasady co do kroju p³aszcza + kr±g kulturowy + p³eæ, czyli np. kobita ze skandynawi to glownie z pó³kola, natomiast angol-ch³op z æwiatki itd
pozdrawiam
Szukam, szukam i nic. Jedyne co mam, to niewyra¼ne ¼ród³a ikonograficzne. Nie potragfiê sie doszukaæ sfotografowanej sprz±czki do p³aszczy z po³owy ko³a -tej z ³añcuszkiem.
Wpad³a mi do g³owy koncepcja zrobienia jej jak gdyby z dwuch po³±czonych ³añcuszkiem fibul. Jednak to tylko moje przemy¶lenia. Czy kto¶ wie co¶ na ten temat? Poprostu nie wiem na jakiej zasadzie to ma dzia³aæ. CZy guziczka przewleczonego przez otwór w p³aszczu, haczyka...?
Do brzegów p³aszcza przypinano "tarczki" - mog³y byc heraldyczne lub owalne podobne do ¿ó³wiowych. S± dobrze widoczne na kilku przedstawieniach Piastów ¦l±skich - nawet mocno przesadzone. Przez te tarczki przewlekano ta¶mê/³añcuch, niestety nigdzie nie widzia³am w jaki sposób. Osobi¶cie stawia³a bym na oczko znajduj±ce siê pod spodemi przewlekane przez dziurê w p³aszczu - te¿ podobnie jak w zapinkach ¿ó³wiowych,tylko pojedyncze.
Mhm..czyli w wielkim uproszczeniu tarczki to jakby guziki -te z pentelkami pod spodem, nie dziurkami- po³±czone ³añcichem? Noi czy ten ³añcuch to na sta³e, czy jako¶ odpinany? Tarczki przymocowane s± na sta³e (np:przyszyte, nitowane), czy jak guziki przewlekane przrez otworki w p³aszczu?
tak, tak w³a¶nie my¶lê. £añcuch raczej odpinany w jaki¶ sposób, bo niewygodnie by³oby zdejmowaæ ca³o¶æ przez g³owê. Na pozosta³e pytania
odpowiedz mo¿e kiedy¶ wykopi± archeolodzy....
Czyli zasadniczo..mo¿na by poimprowizowaæ na ten temat -co mam zamiar zrobiæ. Wynikami i spostrze¿eniami podzieles sie na forum.
Poprawcie mnie je¶li siê mylê. Takie tarczki to druga po³owa XIV wieku. Przedtem by³y piêknie plecione sznureczki. Dwa lub jeden.
Pozdrawiam
Czosnek! A ja ju¿ zrobi³em takie ³adniutkie zapiêcia z miedzi, mosi±dzu i stali...nawet ³añcuszek mam mosiê¿ny cacy:( Tródno, jak bedzie trzeba to przerobie. A te sznureczki to jak by mia³y wygladaæ? Tego te¿ niestety nie znalaz³em wystarczajaco wyra¼nego, ¿ebym móg³ podej¿eæ. Bêdê nader wdziêczny za informacjê.
A ja mam pytanie... bo uszylam sobie wlasnie kilka dni temu plaszcz z 3/4 kola, prawie do ziemi, prosty, zapinany z przodu. I tu pytanie: czy na takim, powiedzmy, Wolinie bedzie straszna afera, ze to niehistoryczne jest? Bo prawde mowiac, nie usmiecha mi sie szycie drugiego plaszcza (ten byl zasadniczo szyty pod katem "pozniejszych" imprez). Czy ktos gdzies moze spotkal wczesne plaszcze ciete z wiecej niz 1/2 kola?
Pozdrawiam.
katt.
Witam
Moim zdaniem p³aszczy z 3-4 ko³a nie by³o w tym okresie. Ale kwestia jak Kattina masz zapinanie w tym p³aszczu je¶li mo¿esz to spi±æ jako¶ na fibulê to chyba nie powinno siê za bardzo rzucaæ w oczy. ( No poza tym ¿e taki d³ugi we³niany i obszerny p³aszcz to wypas na maksa i ¶cie królewski
)
Pozdrawiam
Owen mowilem o plaszczu z 1/2 kola
to chyba najprostszy wzor plaszcza jaki moze byc
http://www.bog.org.pl/stroje/wykroje/plaszcz1.html czy cos takiego tylko na zapinke lub wiazane na pierscieniu jest jak najbardziej historyczne? Moze ktos ma jeszcze inne materialy (rysunki, wykroje)... Czy bylo cos np. z kapturami?[/url]
Witam Kattina i reszta
Z tego co wiem takie p³aszcze by³y znane i u¿ywane, przynajmniej ja sie spotka³am z rycinami. Co prawda datowane na XII- XIII wiek wiêc wybór nalezy do Ciebie. I fakt zgrabna fibulka odwróci wzrok od ewentulanego kroju, ale nie popadjamy w przesade to tylko p³aszcz, ma grzaæ i s³uzyc i o ile trzyma sie konwecji jest OK.
Pozdro
Svana
A najprostrzy p³aszcz to p³aszcz z 1/4 ko³a. Tylko ... po co taki p³aszcz ?
CYTAT
A najprostrzy p³aszcz to p³aszcz z 1/4 ko³a. Tylko ... po co taki p³aszcz ?
To nie plasz tylko pelerynka. Plasz ma byc cieply, a nie zwiewny.
Pozdrawiam.
To czy w takim X wieku taki wiking czy slowianin nosi³ jaie¶ plaszczyki??
CYTAT(Nazgul)
To czy w takim X wieku taki wiking czy slowianin nosi³ jaie¶ plaszczyki??
Oczywi¶cie nie takie jak dzisiaj, ale nosili. Nawet wcze¶niej ni¿ w Xw.
CYTAT(regulyF)
http://www.bog.org.pl/stroje/wykroje/plaszcz1.html czy cos takiego tylko na zapinke lub wiazane na pierscieniu [..]
Mozesz przyblizyc to "wiazane na pierscieniu"? Sam zastanawiam sie nad kwestia, mocowania
pod szyj±, tak by to dobrze lezalo...
Hej
P³aszcze -mo¿e i myl±ca nazwa, ale sa to przecie¿ okrycia wierzchnie, czyli mo¿e to byæ prosto±t (d³ugo¶ci boków wed³ug uznania) zapinany fibulk± po ¶rodku, lub na jednym z ramion. Mo¿e byæ tez w kszta³cie trapezu, podobnie zapinany, mo¿e byæ z wycinków ko³a (dyskusja powy¿ej) a co¶ na rodzaj pelerynki z ro¶ciêciem na ¶rodku, d³ugo¶c do mniej wiêcej bioder by³o stosowane raczej u kobiet ju¿ w X-XI wieku, z czego wiem ,¿e na pewno w Anglii. Mêskie typy takich "pelerynek" kojarza mi siê z troszkê po¿niejszymi czasami (XII-XIV). Natomist wikiñskie kobiety nosi³y opñczê. To taka w³±snie pelerynka troszkê d³u¿sza z tylu, z otworem na g³owie, nie rozcinana (Figurki Walkirii je nosz±). Ale szczerze wam powiem, ma³o co grzeje- wiem bo posiadam i czêsto zarzucam na rzecz du¿ego ciep³ego prosto±tnego p³aszcza.
Svana
prosze o informacje w od którego wieku u¿ywano opoñcz. Czy wystêpowa³y we wczesnym ¶redniowieczu??
Te¿ by mnie to interesowa³o. TYlko mo¿e warto sprecyzowac co to jest opoñcza (jaka du¿a, jaka d³uga...) Zdaje sie, ¿e gdzie niegdzie podpatrzy³em co¶ takiego na zagramanicznych stronicach. Poszperam i mo¿e co¶ podrzuce.
Tez bylbym wdzieczny jak by ktos podeslal krój p³aszcza, lub peleryny z kapturem.
czy lepiej zrobic kaptor osobno ? Czy moze od razu doszyæ ? jak tak to jak wygl±da krój ?
z góry dzieki.
Zoranie, a który okres Ciê interesuje? Je¶li wczesny, to przykro mi, ale z togo co wiem - nie by³o p³aszczy z kapturem. Kaprur z opoñcz± (ale "krótki" kaptur, bez d³ugiego ogona) noszony by³ osobno, lub NA p³aszcz.
Pozdrawiam
Kultura Wenedów z okresu VII wieku.
Z tego co wiem p³aszcze by³y noszone jednak nosili je wysoko postawieni w hierarchii ludzie. Wojownicy nie biegali w pelerynkach itd. Ale wodzowie i funkcyjni tak. Plaszcz pelnil role ozdobn± i ceremonialna.
Myslisz moja droga ze nie wymyslili tego ze mozna zrobiæ kaptur w VII wieku ?
Czy mowisz wlasnie ze byly tylko osobne - bo sie troszq zamota³em : )
Pozdrawiam
Teraz kiedy do druzyny zwerbowalem kolesia, co bedzie kims w rodzaju, szamana wrozbity zastanawiam sie jak on ma wygladac ? (VII wiek Wenedowie)
Bo tak: wszelkie wyobrazenia mowia: proste 90% otulony plaszczem z glebokim kapturem. I to w ciemnych (czarnych?) kolorach. No moze przesada. Ale ciemny br±¿ (blee mnich) szary - o, szary. No ale zeby znowu nie bylo wolania "mroczni! mroczni!" jak by ktos komus kiedys krzywde zrobil na tym punkcie : )
Prosze o komentarz i pomysly podparte historycznie. Jak ma wygladac VII wieczny "wrozbita"
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.