macie jakies informacje jakie zaklecia, formuly , modlitwy, zawolania wyglaszali idacy do walki ??
przypomnialo mi sie niemieckie:
Gott Mit Uns
zawsze mozna jeszcze Bogarodzice zaspiewac
No a s³ynne ju¿ "ALBA QU BRA!!!" z Braveheart? Co to w³a¶ciwie znaczy?
Dla wczesnych:
PEEEEERUN, ¦WIATOWIIID (¦WIAATOWIDZIEEE!)
równie¿:
ODDDDYYYYN (ODYYNIE!)
Mroczny znajomy krzyczy zazwyczaj: Oi! (Pochodz±ce z przepony oj)
Ale on z bractwa co napierdziela skinów
CYTAT(Bogumi³)
Dla wczesnych:
Niech kto¶ mnie poprawi je¶li siê mylê, ale zdaje siê, ¿e "¦wiatowid" to nie jest w³a¶ciwa forma. Z tego co kojarzê powinno byæ "¦wiêtowit".
Co do okrzyków, to mo¿na tak "ze wschodnia": W pieriooood!
szwajcarscy XVII-wieczni piechurzy dodawali sobie animuszu gromkim:"SLA!"
CYTAT(Przemur)
CYTAT(Bogumi³)
Dla wczesnych:
Niech kto¶ mnie poprawi je¶li siê mylê, ale zdaje siê, ¿e "¦wiatowid" to nie jest w³a¶ciwa forma. Z tego co kojarzê powinno byæ "¦wiêtowit".
Co do okrzyków, to mo¿na tak "ze wschodnia": W pieriooood!
s³ysza³em jeszcze o Santowicie
z mo¿e inni bogowie jak Weles/Volos...??
W niemieckim Hamburgu XVIII i XIX wieku wolano "Hummel, Hummel" (bak), po wybitnym zolnierzu tego miasta Daniel Christian Hummel.
Czesc
Taki okrzyk mia³ za zadanie podnie¶æ morale oddzia³u i wywo³aæ "sza³ bojowy" - to moze taki gremialny, nieartyku³owany ryk dziesiatek garde³?
A co z zawo³aniami rodowymi? Z okolicy w której mam korzenie bojowe zawo³anie rodu Gostkowskich brzmia³o: Do czorta, jak¿e¿ te pch³y gryz±! Tarczy herbowej nie opiszê, bo pa¶æ mo¿na ze ¶miechu, ale tak to jest z kaszubsk± szlacht±. Na krowach je¼dzi³a ;)
Takie zawo³ania mia³y na celu rozpoznanie swój obcy w czasie walki - nie zawsze widzia³e¶ kogo lejesz, a jak pozna³e¶ okrzyk w ostatnim momencie mog³e¶ wychamowaæ cios.
rozpoznawac sie po zawolaniach ?? w walce czlowiek mysli raczej co robic niz co wolac, a kiedy ma trudnosci z oddechem ( zmeczenie ) to juz darcie sie raczej odpada
zreszta, helmy z zaslonami potrafia zmienic to co czlowiek powie, a jak ktos ma czepiec kolczy zakrywajacy dolcza czesc twarzy, to nie ma na to szans
zna ktos moze jakies husyckie zawolania ??
lepsze jest gromkie : "juhuuuuuuuuuuu!"
Dla wieku XVII - "Bij , zabij!!!" Przy wiêkszym hardkorze : "Bij, morduj!!!"
Dla wieku XV - ogólne ( dla odró¿nienia) : " Kraków!!!" (to wtedy by³a stolica)
Rodowe : "Do Liwa !" "Do £êga!" " Na Gody!"
No i PanaSienkiewiczowskie : "Grady! Grady" dla tych z Bogdañca...
mo¿e kto¶ dorzuci jeszcze jakie¶ okrzyki po skoñczonej bitwie, bo wszechobecny "chwa³a" troche mnie ju¿ mêczy. Mnie przychodzi do g³owy np.:"Deus vicit"
ALBA QU BRA - szkocja na zawsze w jêzyku gaelic w ogmianie szkockiej
Alba to w³a¶nei szkocja mo¿na tez powiedzieæ "Escocia para siempre"
a dla reszty szkotowatych:
Highlands = a' Ghaidhealtachd
Wyspy Zachodnie = Na h-Eileanan an Iar
Pozdrawiam
Có¿ - jako¶ nie wyobra¿am sobie wikingów krzycz±cych Deus Vicit podobnie wielu innych
Ale faktycznie - chwa³a to troszku cha³a
To mo¿e tak co¶ dla krzy¿owców.Deus le voi (Bóg tak chce)-to raczej jak bijemy niewiernych lub Sanctum sepulchrum adjuve (wspomagaj nas grobie ¶wiêty)-na pozosta³ych.
Kidy¶ s³ysza³em co¶ takiego u wikingów (to chyba modlitwa): Odynie daj nam si³ niech ostry topór w d³oni l¶ni gdy zapukamy do Walhalli drzwi!
Jak na moje to Veni Vidi Vici by pasowa³o
CYTAT
Odynie daj nam si³ niech ostry topór w d³oni l¶ni gdy zapukamy do Walhalli drzwi!
A mi siê zdaje, ¿e to fragment wspó³czesnej piosenki zespo³u Yank Shippers, pt. " Odynie" a nie modlitwa wikingów:)
ja przeczyta³am gdzie¶ tak± ¶liczno¶æ:
Niech jak wêgielek palenisko ciê poch³onie
Obys wysech³ jak ³ajno na ¶cianie
I wsi±k³ jak woda w ceber
Oby¶ skurczy³ siê jak siemie lniane
I mniejszy by³ ni¼li ty³ek ¶wierzba
I oby¶ sta³ siê tak ma³y jak nico¶æ!
Ksi±¿ka w której to przeczyta³am by³a popularnym wydawnictwem o magii przez wieki (nie ¿adne tam naukowe). Autor twierzdzi³, ¿e by³o to bojowe zaklêcie Anglosaksonów. nIestety nie podaje oryginalnego brzmienia
pzdr
Witam,
My u siebie w bractwie drzemy siê- ofkoz dla ¿artu:
"ZA KUCYKAAAA!!!!!!!!!!!!!!"
a to z kolei jest z filmu (takiej parodii Robin Hood'a)
Kto widzia³ ten wie
, a kto nie, niech ¿a³uje
W ka¿dym razie wypada to ¶miesznie
Pozdro, Tasi
z "Pie¶ni o Rolandzie" :
"(...) Na te s³owa Francuzi wydaj± okrzyk wojenny. Kto by ich us³ysza³ jak krzycz± "Montjoie!", ten mia³by pojêcie o ich piêknym mêstwie.(...)"
Montjoie - okrzyk Karola Wielkiego, ale co on oznacza³ to nie pamiêtam...a czy prawdziwy, czy tylko wytwór autora to nie jestem w stanie powiedzieæ (aczkolwiek "Pie¶ñ o Rolandzie" uwa¿a sie za powsta³a w wieku XI, wiec my¶le ze moze byæ to zgodne z prawd±...)
[/i]
A moze poprostu krzykn±c " £YCHA!!!!!!!" i jazda
Zawo³ania rodowe s³u¿y³y nie tylko jako okrzyk bojowy, ale tak¿e w³a¶nie jako jeden ze znaków rozpoznawczych podczas walki i po zakoñczeniu starcia.
Jednym z bardziej atrakcyjnych jest zawo³anie herbowych nosz±cych herb Napiwon, przedstawiciele, którego to rodu zwo³ywali siê zawo³aniem: " Na piwo!".
Najlepszy okrzyk to "..BONSAI!!!!!!.."
POZDRAWIAM!
Aby rzuciæ siê z no¿ycami na ma³e japoñskie drzewko?
CYTAT
Aby rzuciæ siê z no¿ycami na ma³e japoñskie drzewko?
Taa, aby siê rzuciæ na ma³e drzewko, albo na tego co je robi....
Dobra to co¶ japoñskiego....PIKACHUUU< PIKACHUUU!!!
Proszê pohamowaæ tego OT. Pozdrawiam
Gwyn
Dla muzu³manów okrzykiem bojowym jest "Bóg jest wielki" - Allah Akbar .... natomiast przed sam± bitw± ... mamy swoje w³asne okrzyki których tu nie smiem przytoczyc
Tu kolega Tomasz ma racjê.Pamiêtaj kolego Kewi,¿e nie by³o wtedy satelity,któtkofalówek i transponderów IFF( identyfikacja swój -obcy),a bardzo czêsto obie strony u¿ywa³y tego samego typu czo³gu.Czyli jako¶ musieli sobie radziæ.W³a¶nie zawo³ania bojowe pe³ni³y funkcjê identyfikatora IFF.
Pozatym wa¿na by³a motywacja-je¶li ut³uk³e¶ przez pomy³kê towarzysza broni,to musia³e¶ utrzymywaæ jego rodzinê,a dzieci pos³aæ do dobrych szkó³/córki dobrze wydaæ za m±¿.S± na to w dziejach przyk³ady.
Poza tym za taki "wypadek "mia³e¶ roczn± pokutê z zakazem wstêpu do ko¶cio³a,przyjmowania sakramentów.
Najlepsza jest husycka pie¶ñ bojowa ,,Wszyscy¶my ¿o³nierzami Boga''.W sierpniu 1431 roku niemieccy rycerze zastawili pu³apkê na husytów.Kiedy zobaczyli ich tabory us³yszeli te¿ ich pie¶ñ.Na sam jej d¼wiêk Niemcy rozpierzchli siê w panice.I z pu³apki nici
CYTAT(Perkanus)
Najlepsza jest husycka pie¶ñ bojowa ,,Wszyscy¶my ¿o³nierzami Boga''
Pod Doma¾licami 14.08.1431 r. rozpierzchli siê i polegli nie tylko Niemcy...
Za¶ powo³ywany chora³ wiód³ Prawowiernych do boju w w wiêkszo¶ci bitew.
P.S. U¿ywanie okre¶lenia "husycka" na tym forum jest politycznie niepoprawne
CYTAT
Dla wieku XV - ogólne ( dla odró¿nienia) : " Kraków!!!" (to wtedy by³a stolica)
Zastanawiam siê nad tym (z ca³ym szacunkiem), czy Pawe³ ma racjê co do tego okrzyku. W±tpiê w to, ¿e w XV w, a bynajmniej w pierwszej po³owie, istnia³a ju¿ tak silna wiê¼ narodowa, aby rozrózniaj±c stolicê z jej nazw± na ustach rzucaæ siê na wroga. Przecie¿ dopiero koniec ¶redniowiecza to okres ukszta³towania siê granic i poczucia przynale¿no¶ci do danej narodowo¶ci (wkoñcu chyba stulecie wcze¶niej maj±tek króla dzieli siê na jego prywatê i w³asno¶æ pañstwa). Oczywi¶cie istnia³a ju¿ do¶æ silna odrêbno¶æ narodowa, ale nie nie a¿ w takim stopniu ten "patriotyzm" siê przejawia³.. Takie jest moje zdanie
Pozdrawiam,
Krzychu
Z nielicznymi wyj±tkami - posty przywo³uj±ce "zaklêcia, formu³y, modlitwy, okrzyki" niewiele maj±ce wspólnego z rzeczywistymi przekazami.
Tedy i ja zacytujê okrzyk bojowy :
"Ni !"
No i nie¶miertelny okrzyk "bojowy": Chlu¶niem bo u¶niem!
i tajemne zawo³ania masonów:
"po szklanie i na rusztowanie", "no to cyk i na dzwig" oraz
kawaleryjski okrzyk bojowy: posz³y konie po betonie
No to prosze autentyczny okrzyk bojowy ludzi ktorzy ruszali z nozami na umocnione pozycje Afrika Korps. Po czym je zajmowali i szli dalej
Ayo Gurkhali!!!,
Do naszych bitek moze nie pasuje, ale wsrod widowni co starsi Niemieccy i japonscy turysci moga stac sie troche bladzi.
pozdrowienia znad lektury John Parker "The Gurkhas"
Ja proponuje zawo³anie:
NA POHYBEL SK*RWYSYNOM! (ew. PSUBRATOM)
Z ca³± pewno¶ci± okrzyk ten wzbudzi chêæ mordu... u przeciwników
Z "Piesni Opuszczonej" Jacka Kowalskiego
Dex, quant crieront Outree,
Sire, aidiés au pelerin
Por cui sui espoentee,
Car felon sunt Sarazin
A gdy zabrzmi krzyk: 'Utreja!' G e
I w bój run± pochyleni, G e
Bo¿e, ratuj przyjaciela! G G C
Okrutni s± Saraceni. D
W "Ktoz su Bozi Bojovnici" jest z kolei:
A s tiem vesele køiknìte
økúc: Na nì, hr na nì!
Bran svú rukama chutnajte,
bóh pán ná¹, køiknìte!
A u nas to chyba swojskie Bij Zabij
A mo¿e zwyczajnie :
" Bóg z nami ! "
"Got mit uns !"
"Job twoju maæ ! "
"Giñ ! "
Nie wiem czy ta pie¶ñ jest na tyle stara( pewnie nie ) ale fajnie by mog³o przmieæ od¶piewywanie "¦mierci ,gdzie jeste¶ o ¶mierci"
Nie pamiêtam sk±d ale s³ysza³em ¿e tatarzy i bodajrze turkowie wo³ali A³³a A³³a ;) ale pewnie to tylko przeinaczone Allah .
Po wygranej bitwie najlepiej za¶piewaæ "We are the champions" ;) Oczywi¶cie je¶li mamy jeszcze si³e i ochote na ¶piewanie .
A ja natomiast "podziwiajac" miecz ktory mi ostatnio "wpadl" w ³apki zauwazylem ³acinski zwrot ktory moglby zostac wykorzystany jako jakis okrzyk bojowy ... a brzmi mniej wiecej "Si Deus pro Nobis Quis Dongra Nos" nie przetlumaczylem sobie tego calego niestety jeszcze to tlumaczenia nie zamieszcze ;) a jakby ktos wiedzial co znaczy caly zwrot byloby fajnie ;)
Pozdrawiam
CYTAT(grywoj @ 22:49 30.08.2006)
A ja natomiast "podziwiajac" miecz ktory mi ostatnio "wpadl" w łapki zauwazylem łacinski zwrot ktory moglby zostac wykorzystany jako jakis okrzyk bojowy ... a brzmi mniej wiecej "Si Deus pro Nobis Quis Dongra Nos" nie przetlumaczylem sobie tego calego niestety jeszcze to tlumaczenia nie zamieszcze ;) a jakby ktos wiedzial co znaczy caly zwrot byloby fajnie ;)
Pozdrawiam
"Si Deus pro nobis, quis contra nos? " - Jeśli Bóg jest z nami, to któż przeciwko nam ? (Św. Paweł)
Edit: oczywiście, że nie "Ew.", sentencja przypisywana Św. Pawłowi po prostu.
Aaa dzieki Rabiega
no jak sobie to tlumaczylem jakos to udalo mi sie wlasnie do przecinka i dalej nic
ale dzieki Tobie juz znam calosc , dzieki
Hmm.. ew. Paw³a? .. no zalezy jak by patrzec ;) moze jakis apokryf nie slyszalem o takiej xD ;)
Ja zaproponuje stare zawo³anie bojowe Rycerzy z "Bajek robotów" Lema. A brzmi ono AWRUK i dodam ¿e w lekko zmienionej wersji jest to najpopularniejszy okrzyk w ca³ej rzeczpospolitej.
Z zaklêæ moze byæ:
Te Gladi, Vos Gladias, trea Nomine Sancto, Albrot, Abracadabra, Jehova elico. Estote meum castellumque praesidium contra omnium hostes, conspicuusque, noncospiquus, in quisque megiceum opum. Nomeno Sancto Saday, qui est in imperium magnum, et his alio nomine: Cados, Cados, Cados, Adonai, Elohi, Zena, Oth, Ochimanuel, primoque ultimo, Sapientia, Via, Vita, Virto, Prin****io, Oso, Oratie, Splendoro, Luce, Sol, Fono, Gloria, Mono, Porta, Vite, Lape, S****io, Sacredo, Pravom Messiah, Gladi in omnium meum negotia regnas et in illos res quem me restitunt, vincite. Amen.
(¼ród³o "Grimorium Verum")
oraz
Zaklinam ciê, duchu, na ¿ywego Boga; na ¶wiêtego i wszechw³adnego Bogam który z niczegoo stworzy³ niebo i ziemiê, i morze, i wszystko, co ¿yje; na Przenaj¶wiêtszy Sakrament, na Jezusa Chrystusa. Przyzywam ciê moc± imienia Wszechmog±cego Syna Bozego, który dla nas i dla naszego zbawienia by³ ukrzy¿owany, umêczon i pogrzebion; który trzeciego dnia zmartwychwsta³ i zasiada po prawicy Stwórcy ca³ego ¶wiata, sk±d przyjdzie s±dzic ¿ywych i umar³ych. Wzywam cie moc± mi³o¶ci Ducha ¦wiêtego i ca³ej Trójcy ¦wiêtej. Zaklinam ciê w tym oto krêgu, duchu przeklêty, który¶ o¶mieli³ sie wystawiaæ Pana Boga swego na pokuszenie. Rozkazujê ci, Wê¿u, w imieniu Boga bogów i Pana panów, w imieniu Adonaja, Tetragramatona, Jehowy i Oteosa: uka¿ siê w ludzkiej postaci, nadobnej i kszta³tnej, z cia³a i krwi, i spe³nij moje rozkazy, bez s³owa sprzeciwu i oci±gania. Rozkazujê ci, z³y i przeklêty Wê¿u, zjaw sie przed tym oto krêgiem, bez huku i grzmotów. Zaklinam ciê na niewys³owione imiona Boga, mianowicie Goga i Magoga, których nie jestem godzien wymówiæ. Duchu, przybywaj, przybywaj, przybywaj. Spe³nij moj± wolê i ¿±dania, bez ¿adnych krêtactw i oszustw. Je¶li tego nie uczynisz, ¶w.Micha³, niewidzialny archanio³, bezzw³ocznie str±ci cie w najg³êbsze otch³anie piek³a. Przyb±d¼ wiêc, duchu, i wype³nij moja wolê.
(¬ród³o "Ksiega zaklêæ papie¿a Honoriusza")
Mo¿e i d³ugie, ale prawdziwe i historyczne. Czy dzia³aj± to nie wiem, nie próbowa³em :P
CYTAT(Arwald @ 23:29 24.11.2006)
Mo¿e i d³ugie, ale prawdziwe i historyczne. Czy dzia³aj± to nie wiem, nie próbowa³em :P
Czy jest na sali nekromanta ?
Lub chocia¿ egzorcysta ... ?
Mam jeszcze sporo tego. Egzorcyzmy te¿ siê jakie¶ znajd± :P A mo¿e kto¶ chce przepis na proszek mi³o¶ci albo na lataj±cy dywan :P W Kabale jest tego du¿o.
Lub ze Śląska - jeśli kobieta nie chciała po miłosnej przygodzie odczuć skutków, hmm... ubocznych, stawała przed krzewem czarnego bzu i wypowiadała formułę: "Ty noś za mnie, ja będę kwitła za ciebie".
"Katalog magii Rudolfa" - polowa 13 w.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.