Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mêski strój kozacki
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Stron: 1, 2
lookie
Dziêkowac:) a teraz do konkretów:)

Spodnie tureckie - wzglêdnie wiem o co biega
koszula kozacka ( + gacie) - nie bêdzie wiêkszego problemu
Buty - tymczasem zostan± te, które s±

¯upan, czapka, pas skórzany z kaletk± i rapcie do szabli - to jeszcze czeka na wnikliwe rozpatrzenie, choæ co nieco ju¿ mi siê w g³owie uk³ada.

Szabla - po wstêpnym przegl±dzie u mistrza Zab³ockiego bêdzie albo wêgierka, albo te¿ turecka.

Do tego pewnie fajka jakowa¶ i kilka drobnych choæ istotnych artefaktów, wszak diabe³ siedzi w szczegó³ach.

Inna sprawa to rz±d na konia - tu mam niejaka wiedzê i bardziej k³opocze mnie co wybraæsmile.gif
Na pocz±tek pewnie i tak poczciwy McClellan przykryty baranic± bêdzie udawa³ prost± terlicê, jeno strzemiona wymieniê i jakowy¶ woj³okowy wzorem kozackim podk³ad pod siod³o sprawiê. Wiem, ze mrokiem mocno tr±ci, aleæ pocieszam siê, ze nie na d³ugo:)

jest jednak rzecz, która mi spokoju nie daje a mianowicie PAS. Patrz±c na inny w±tek wydaje siê, ze taki pleciony czy te¿ tkany móg³by byæ, ale....podpowiedzi mi trzeba który lepiej i z czego. Dodam, ze tymczasem interesuje mnie wersja podró¿na/codzienna nie za¶ wojenna czy tym bardziej wystawna.
Szlachcianka z sascianka
Archeologia na podaje kozackie pasy z welny.
lookie
dwa pytania zatem....

1.Pasy z we³ny....takie jak w innym w±tku??
Czyli teoretycznie taki pleciony jak sprang by³by ok?? Czy pasy by³y jednokolorowe czy te¿ mog³y byc z dwóch ( lub wiêcej) kolorów?? I czy wtedy by³y jakie¶ charakterystyczne wzory??

2. Gramatura we³ny na spodnie. Nie ukrywam, ze na pierwsze nie sprawiê sobie w pe³ni koszernej we³ny, ale chcia³bym byæ mo¿liwie zgodny z realiami:) W zamierzeniu w±skie spodnie i hajdawery ( choæ pewnie od tych drugich, jako ³atwiejszych w wykonaniu zacznê)

Porad¼cie....prosze:)

Parufka
Na sam pocz±tek mo¿esz sobie zrobiæ po prostu pas z we³ny zwyk³ej tudzie¿ lnu podszytego. Jest to tanie rozwi±zanie i jak najbardziej ok, a pozwoli ci to wystartowaæ i szukaæ w miedzyczasie informacji o tych tkanych pasach i kasy na nie :P.
Hajdawery szyj z lnu nie z we³ny. Uwierz mi hajdy z we³ny to mêka smile.gif. Je¿eli chcesz wykrój na spodnie w±skie to wrzuæ mi adres meilowy albo namiary na fb.
lookie
lniane...jednak???

Sukienne spodnie kawaleryjskie w po³aczeniu z p³óciennymi kalesonami sa lepsze niz lniane portki (piechoty). Hajdy z cienkiej we³ny chyba nie s± tak z³e:)

a co do pasa...podszyty len....?? mam jednak duuu¿e braki w temacie:) Mo¿e sa gdzies dostêpne jakies ilustracje??
Parufka
Piechota tako¿ mia³a we³niane spodnie smile.gif. Ja mia³em hajdawery z we³ny niestety nie cienkiej i po pierwsze by³o w nich gor±co po drugie by³y ciê¿kie smile.gif.
Pas tkany to wersja ju¿ trochê lepsiejsza, a pamiêtaj, ¿e podstawow± funkcj± tych pasów by³o to ¿eby spoczywa³y na nich rapcie i pas od kaletek i ca³ej reszty wiêc w pierwszej kolejno¶ci by³ to zwyk³y pas we³ny tudzie¿ lnu.
Viator
Kiedy¶ szuka³em podobnych informacji na rosyjskich i ukraiñskich stronach i o dziwo pisz± tam, ¿e owszem, te tkane pasy wi±zane w specyficzny sposób by³y bardzo charakterystyczne dla Kozaków, ale wcale nie by³y a¿ tak szeroko rozpowszechnione i wcale nie wszyscy Kozacy je nosili. By³a to sprawa indywidualna (natomiast z zasady nosili je mieszczanie czy ma³orolni co do Kozaków do³±czali podczas ruchawek i chcieli strojem zademonstrowaæ swoj± orientacjê polityczn± a przy okazji unikn±æ pomy³ki w rozpoznaniu, wiêc starali siê byæ bardziej ukraiñscy od Ukraiñców).
A skoro tak, to chyba tym bardziej mo¿esz potraktowaæ ten pas jako opcjê i wstrzymaæ siê z nim do czasu.
lookie
zaczyna sie z wolna klarowaæ to i owo i jest coraz zabawniej:) Postaæ nabiera z wolna formy i barw, ale do jej wstêpnego choæby ukoñczenia droga wci±¿ daleka:)

Wdziêczny jestem bardzo za wszelkie podpowiedzi!
Parufka
Zadawaj onkretne pytania to bêdziemy odpowiadaæ :P.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.