Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mêski strój kozacki
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Stron: 1, 2
Ptack
czy kto¶ ma jakie¶ zdjêcia, rycinki, czy inne materia³y zwi±zane z tematem?
Madeleine
Widzialam wczoraj we wroclawskim Ossolineum ksi±¿ke na temat historii kresow Ukraiñskich- od wczesnego sredniowiecza. Ksi±zka wygl±da BAAAAAAAAAAAAAAAAAARDZO ciekawie, kosztuje 60 zl. jest troche obrazkow, niestety wy³±cznie czarno bia³e.
KubaT
Witam

Poszukujê jakiego¶ wykroju do hajdawerów (ewentualnie prostego wyt³umaczenia jak je siê robi). Najbardziej mnie ciekawi jak to jest zrobione, ¿e przy kostce s± wê¿sze. S± tam wi±zane czy wykrój jest specjalny?
Ptack
hajdki robi± ajut, Zuzka, i w ch...j innych ludzi. S± proste do zrobienia. Ja oczywi¶cie nie umiem.
AleX
CYTAT
Najbardziej mnie ciekawi jak to jest zrobione, ¿e przy kostce s± wê¿sze. S± tam wi±zane czy wykrój jest specjalny?

wszywa sie gumke ;DDDD
Têcza
Czo³em

Byæ mo¿e poni¿sze wykroje, trochê wyja¶ni± sprawê smile.gif
Kaczu
Witam,

kto moze podzielic sie wykrojami i wymiarami szarawarow - hajdawerow kozackich XVII w?
Jakie materialy najlepsze, jak to szyc? Jak szerokie byc powinny? Bardzo prosze o pomoc. Bedzie szyla krawcowa.
Dzieki pozdrawiam
kaczu
dah
mogê ci pomóc tylko napisz jakie dok³adnie maj± byæ
Lestek
no wlasnie dolaczam sie pytania, ma ktos wymiary szarawarow szlacheckich ? jak byly zapinane ?
AdamS
im szersze tym lepsze .....
wiazane sznurkiem lub tasma matereialowa ...
dah
drogi Kaczu! mam wykrój szarawarów i hajdawerów podaj adres a wy¶lê Ci poczt±
pepson
CYTAT(dah)
drogi Kaczu! mam wykrój szarawarów i hajdawerów podaj adres a wy¶lê Ci poczt±

Drogi DAH daj tu albo podeslij mi na maila a ja umieszcze na stronce www.xvii.w.pl
Jarek Przyby³o
Ale siê czaicie z tymi hajdawerami jakby¶cie mendy mieli. Kto ma to dawaæ na stronkê i ju¿ bigsmile2.gif

Z pozdrowieniami

Jarek P.
Piotr Szeliga
To ja te¿ bym poprosi³ o te wykroje hajdawerów. Wy¶lijcie je przez pacho³ka na adres: w0skar@poczta.onet.pl .
Lestek
to ja tez ladnie prosze ;) tarwacki@wsisiz.edu.pl
Sasza Kozak
Mam pytanie ludzie w temacie ile mnie wynisie koszt ze pe³ny strój Kozaka Zaporoskeigo i z jakich materia³ów musia³bym go uszyæ czy cena jest porównywalna ze podstawowym strojem Rycerskim z XII -XIII wieku i czy du¿o jest w Polsce stowarzyszeñ zajmuj±cych sie odtwarzaniem obyczajów kultury i moderunku Kozaków ?
Pozdrawiam
pepson
zerknij na te forum http://czernichowski.fora.pl
HANSRPG
ludzie!!!!!!! poratujcie czym¶ w stylu torebki albo jakiej¶ wiêkszej sakwy bo nie mam gdzie trzymaæ ³adunków prochu, kasy i telefonu
jak kto¶ ma jakie¶ ciekawe zdjêcia lub wykroje to proszê na maila hansrpg@o2.pl
Marcinek
Kozackie pogotowie ratunkowe:

Torby

Jak poszukasz to i inne rzeczy znajdziesz...

Pzdr.
HANSRPG
wielkie dzieki wlasnie tego szukalem smile.gif
Marcinek
Tylko jesli bedziesz robil jedna z tych wycinanych i podbijanych skora innego koloru to raczej postaraj sie wysilic nieco inwencje tworcza i wykombinowac jakis wlasny wzor w podobnym klimacie. Pozmoze ci to w uniknieciu takiej sytuacji, w ktorej spotkasz sie z piecioma osobami posiadajacymi identyczne torby devil.gif
Woyewoda
A wie kto¶ mo¿e jakie buty nosili kozacy ?? Je¿eli by³y to jakie¶ proste butki to prosi³bym o wykroje smile.gif
Krzysztof
nosili takie jakie akurat mieli i pozwala³ im na to stan finansów
a tak po prawdzie to wejd¼ sobie na strone czernichowskiego i poszukaj, pod Marcinkiem masz link
Marcinek
A dokladniej:

Konkretne oryginalne eksponaty

Nieco ogolnego gadania o butach. Miedzy innymi o producentach.

Kozackie pogotowie ratunkowe pozdrawia :-]
Sigryda
Witam
mój mê¿czyzna odtwarza XVII wiek i chcia³abym mu uszyc koszulê kozack± na urodziny, jednak nie mam na razie ¿adnego wykroju, czy kto¶ ¿yczliwy moze jest posiadaczem takowego i by siê ze mn± podzieli³?? bêdê bardzo wdziêczna smile.gif
MalyRycerz
Ja te¿ potrzebujê wykroju na koszule. Szukam z 2 miesi±ce i nic nie znalaz³em :/ Jak kto¶ ma to mój mail: hubo1994@op.pl
Marcinek
Witam.
Co nieco o koszulach znajdziesz tutaj.
http://www.czernichowski.fora.pl/viewtopic...asc&start=0
Wykrojow jako takich za bardzo nie ma jednak kilka rozlozonych wzorow jest z ktorymi zadna krawcowa nie powinna miec problemow.
Jak poszukacie na forum nieco glebiej to na pewno znajdziecie troszke wiecej.
Pzdr.
Haberek
tez poprosze o ten wykroj hajdow od daha, oraz o koszule (jesli ktos bedzie mial).
khaberski [at] wp.pl
Makaroniarz
Witam,
potrzebujê pomocy Kozackiego Pogotowia Ratunkowego :D a mianowicie, ile metrów kwadratowych we³ny (chyba ¿e robi siê je z innego materia³u) potrzeba aby spokojnie starczy³o na hajdawery?
Arek Zgutka
Generalnie materia³y (przynajmniej na Grochowskiej) kupujemy na metry bie¿±ce, w belach 1,5m.

Je¶li o hajdawery idzie, to na forum Kozaków kto¶ wspomina³, ¿e 3m bêdzie w porz±dku, ale chyba im szersze tym lepsze. G³owy nie dam, ale szyjemy chyba z lnu - niech mo³ojcy mnie poprawi±. bigsmile2.gif
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Nie ma czego poprawiaæ, 3 metru lnu wystarczaj± na przyzwoite kozackie hajdawery.
Makaroniarz
Dziêki, a jak z kolorami? Czy historyczne s± jakie¶ poza niebieskim i br±zowym? Chodzi mi tu o ch³opstwo ukraiñskie, nie o samych Kozaków.
Arek Zgutka
Tutaj nie ma jakiej¶ regu³y, ale musisz wzi±æ pod uwagê, ¿e np. niebieski barwnik by³ jednym z najtañszych (i dlatego w³a¶nie tak strojono wiêkszo¶æ piechoty).
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Polecam "Farbowanie Barwnikami Naturalnymi" Wiery Tuszyñskiej (do kupienia na allegro za grosze).

Najprostsze dla ch³opa do uzyskania barwniki to takie jak: kora dêbu, brzozy, olchy oraz inne powszechnie wystêpuj±ce (ig³y modrzewia, rozmaite li¶cie itp.).

Generalnie wiarygodnie bêdzie wygl±daæ wszystko co bêdzie szaro-bure, szaro-br±zowe, szaro-zielone itd.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam!
A co mo¿e pos³u¿yæ jako strój wierzchnii dla bidnego, pieszego kozaczka z czasów powstania Chmielniskiego? Proste delie, d³ogu dyskutowane katanki, tajemnicze giermiaki czy kopieniaki?
lookie
Odkurzê temat bo trochê pomocy mi trzeba:)

Przekopawszy siê przez watki dotycz±ce strojów polskich w XVI i XVII wieku mam juz minimaln± jasno¶æ, co paradoksalnie zwiêksza ilo¶æ w±tpliwo¶ci:) I bêdê wdziêczny za pomoc i korekty w zaplanowanej sylwetce.

Postaæ ma ukazywaæ szlachetkê polskiego na dzikich polach osiad³ego, mocno ju¿ z kozaczyzn± zasymilowanego. Czasy: kilka lat przed powstaniem Chmielnickiego)

Na pocz±tek strój podró¿ny/codzienny, z czasem rozwijaæ siê bêdzie w stronê wojenn±.

Zatem persona owa ma na sobie prost± lniana koszulê i gacie ( który to wykrój muszê zdobyæ bo nie mam)
Dalej hajdawery brunatne na wzór kozackich, bardzo workowate, w prostym niemal ch³opskim kroju. Pierwsze pytanie: we³na czy len??

Do nich "ja³owicze" buty, które tymczasem udawaæ bêd± polskie, kawaleryjskie juchtówki - no ale nie od razu Kraków zbudowano:)

Na wierzch szarob³êkitny we³niany ¿upan do kolan, przepasany tkanym pasem na którym pas skórzany z rapciami i kaletk± zapiêty. Do niego szabla, tez bardziej kozacka czy turecka ni¿ polska "husarska".

Na g³owê ko³pak z d³ugim rêkawem obszyty pospolitym lisem:)

Taki z grubsza jest plan a teraz potrzeba korekt:)

Czy noszono standardowo ostrogi?? Wiem, ze w beresteckiej ikonografii zachowa³o siê kilka wykopków ostróg.
Czy noszono rêkawice w podró¿y czy tylko w boju??
No i bardzo kozacki ( w ka¿dym razie stereotypowo) element, mianowicie nahajka.

Pytañ mam znacznie wiêcej, ale pewnie czê¶æ z nich wyja¶ni sie o ile pojawi± sie komentarze do zaplanowanej postaci. Bêdê wdziêczny za ka¿dy:)
Parufka
Co do hajdawerów to nawet ostatnio ukraiñcy maj± co do nich w±tpliwo¶ci w pierwszej po³owie XVII wieku. Popytaj B³a¿eja on w Polsce w tematach kozackich wie najwiêcej i jest w sta³ym kontakcie z koszernymi kozackimi ekipami na ukrainie.
Pas na którym nosisz kaletki, mieszki i inne duperele odzielnie rapcie i szabla odzielnie na innym pasie cienkim.
Nahajka nie jest typowo kozacka tylko mo¿e ju¿ prêdzej byæ typowa dla cz³owieka je¿d¿±cego konno :p (szlachcic z Tar³owa na przyk³ad).
Ostrogi by³y tak¿e uwa¿ane jako jedna z oznak szlachectwa no i czasem przydaj± siê na koniu wiêc ja tu problemu nie widzê. Czyta³em pamietniki o naszych ucz±cych siê na zachodzie gdzie nosili ostrogi nawet do krótkich butów zachodnich bo po prostu byli herbowi.
Wykroje na gacie znajdziesz w mojej galerii na picasie. Po prostu bokserki z lnu ze sznurkiem u góry zamiast gumki i tyle.
Olej ¿ó³te czy czerwone buty tylko zrób sobie wysokie proste buty jak z Beresteczka sk³adaj±ce siê z przyszwy, podeszwy i cholewy. Tanie w zamówieniu u rzemie¶lnika i ³atwe w wykonaniu samemu, a jak najbardziej poprawne. Nie wiem dlaczego ludzie siê upieraj± na te ¿ó³te i czerwone buty, które by³y kiedy¶ drogie i byle szlachetka w nich nie ¶miga³, a jak popatrzysz na naszych rekonstruktorów co drugi w nich biega i po pañsku sypia z o¶mioma kolegami w jednym namiocie i nie ma nawet po¿±dnej koszernej delii ale za to but lansowny musi byæ smile.gif.
Poczytaj te¿ u Gutkowskiej jaka moda panowa³a w latach czterdziestych je¿eli chodzi o kroje ¿upanów bo to te¿ jest wa¿ne je¿eli chcesz ju¿ robiæ konkretne datowanie.
lookie
Ano w³asnie jestem w trakcie lektury i z dnia na dzieñ mi siê mrok ciut przeja¶nia:)

Co do datowania...spodziewam siê, ze jednak taki szlachetka mniej sie moda a wiêcej u¿yteczno¶ci± stroju przejmowa³, tym bardziej, ze w domowych warunkach ca³os sporz±dzano. To tak na logikê, ale...mogê siê myliæsmile.gif

Co do butów....w ¿adnym wypadku nie my¶la³em o tych piêknych, z barwionej skóry.
Teraz mam takie

( choæ na fotce to nie ja, ale buty moje:P)

I o podobnych, ale robionych na XVIIw mod³ê my¶lê. Maj± byæ u¿ytkowe a nie pokazowe, tym bardziej, ze w pochodzie to czasem i ze trzy doby ich z nóg nie zdejmuje a wygodniejsze ni¿ ciep³e kapcie s±.

Co do ostróg to tez bardziej nawyk z innej epoki...ale jako¶ nie lubiê bez - co¶ musi dzwoniæ szykownie:)
lookie
CYTAT(Parufka @ 15:14 24.05.2013) *
Pas na którym nosisz kaletki, mieszki i inne duperele odzielnie rapcie i szabla odzielnie na innym pasie cienkim.

Ok.....to du¿o wyjasnie...jeden obrazek i bêdê niemal ogarniêty:) Szczególnie konstrukcja i sposób zapinania mnie interesuje.

CYTAT(Parufka @ 15:14 24.05.2013) *
Wykroje na gacie znajdziesz w mojej galerii na picasie. Po prostu bokserki z lnu ze sznurkiem u góry zamiast gumki i tyle.

Albo jestem tuman albo... nie mam linka:(
Szlachcianka z sascianka
1 Zgadzam sie z Parufka - szerokie hajdawery to dopiero pozniej tego okresu. Te malowidla kozakow ktore widzialam maja nieszyrokie spodnie. Lepiej welna, a jeszcze lepiej jedwab. Przwidlowo uszyte ze lnu dlugo nie przetrwaja jak zechcesz jezdzic konno (ze wzgledu na ostrogi).
2 Kaletki (pieniedzy i inn cenne rzeczy) byly pod ubraniem.
3 Ja bym sie nie upierala koniecznie czarnych butow - zolte tez moga byc ale nie husarskie na duzym obcasie. W zbiorach beresteckich jest taki but na niewielkim obcasie z podkowka metalowa.
4 Czapke tez by nie robila z duzym rekawem, a raczej taki pomiarowy rownomiernie zwezajacy sie.

Zaczynalam by od dobrej koszuli (najczesciej bedzie prana, dla tego nie oszczedzac lepiej), spodnie i buty.
lookie
czyli ogólnie tak, jak tutaj, tylko ¿e ciut bardziej bogato i na polska mod³ê:D??

http://www.ucrainarma.org/wp-content/uploa...estrovec_01.jpg

Swoja drog± mam wra¿enie, ze tutaj spodnie maja szew z ty³u!!! i tylko jeden!!
Za to z grubsza ju¿ rozumiem idee pasa i rapci:)
Szlachcianka z sascianka
Tak, to jest przedstawiciel jednej z porzadnych kozackich grup rekonstruktorskich 17w w Ukrainie. Na czym opierane spodnie - nie wiem. Zupan (jak juz pisalam na FB) albo pozyczony od osoby znacznie wyzszego wsrostu i szczuplejszej, albo zle skrojony bo zawiera bledy: zamala ukosna pola, krawiec oszczedzil na bokach dolnej czesci, talia w nieprawidlowym miescie, zanizkie zapiecie...
Parufka
Spodnie jak nabardiej maj± szew z ty³u bo s± szyte jak ¶redniowieczne portki z koñca XV wieku tylko góra jest trochê inaczej i nie pytaj o wykrój bo nikt nie ma z wyj±tkiem tego jednego, który jest w Gutkowskiej smile.gif.
Nie kombinuj co jest praktyczne i bardziej logiczne bo nie masz po co tego robiæ bo wiemy, ¿e moda dociera³a wszêdzie zw³±szcza do szlachty i ¿o³nierzy bo mamy na to zród³a wiêc skoro w latach 40 by³a konkretna moda to siê jej trzymaj, a nie kombinuj bo bawimy siê w rekonstrukcjê, a nie stylizacjê :P. Etap kombinowania i upraktyczniania na w³asn± logikê XVII wieku mamy za sob± na szczê¶cie i nic dobrego to nie przynios³o.
Co do czapy to rób tak jak to napisa³a szlachcianka czyli normalny ko³pak i tyle.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
https://plus.google.com/photos/117034449452...bums?banner=pwa
CYTAT

Super linkas, dobrze znaæ smile.gif w ogóle Rosjanie i Ukraincy s± mocarni w REKO! Jak potrafisz i mo¿esz to czytaj ich strony i fora ile tylko wlezie. Ale pamiêtaj - nie rekonstru³uj rekonstruktorów bo mo¿na na tym wyj¶æ jak Zab³ocki na mydle!
lookie - robisz siê na szlachcia czy kozaka? Jakiego tego szlachica, bo ja mam jakie¶ odczucie, ¿e mieszasz bogacza z prostym cz³ekiem crazy.gif
CYTAT
2 Kaletki (pieniedzy i inn cenne rzeczy) byly pod ubraniem.

Kalety pod ubraniem???
CYTAT
Nie wiem dlaczego ludzie siê upieraj± na te ¿ó³te i czerwone buty, które by³y kiedy¶ drogie i byle szlachetka w nich nie ¶miga³, a jak popatrzysz na naszych rekonstruktorów co drugi w nich biega i po pañsku sypia z o¶mioma kolegami w jednym namiocie

Ty ju¿ tak nie obra¿aj tych towarzyszy co ¶pi± po 8, bo jak postawimy namiot z perskimi dywanami to pewnie zaprosisz nie tylko swój poczet (w 90% mêski) ale jeszcze Drug± Wie¿e (spasi chryste jak to brzmi!) i jeszcze Rociarzy w ró¿owych ciuszkach ;D
Szlachcianka z sascianka
Wlasnie tak z tymi klaetami bylo, Towarzyszu smile.gif Kieszen wspolczesnych nie mieli.
lookie
Czo³em Waszmo¶ci!!

Za link do galerii piêknie dziêkujê, bo du¿o wiedzy mi przysporzy i ³atwiej bêdzie sprzêt konieczny wybraæsmile.gif

Co do rekonstruowania rekonstruktorów.....przyznam, ze po ponad sze¶ciu latach zajmowania siê odtwórstwem jest to co najmniej oczywista oczywisto¶æ ( ¿e zacytujê klasyka). Jednak¿e zag³ebiaj±c siê w czasy dla mnie nowe, do¶wiadczenie podpowiada by patrzeæ i uczyæ siê od bardziej w temacie zag³êbionych:) Nabywszy juz wiedzy zdecydujê w któr± stronê i¶æ na zbyt wielka wtopê sie nie nara¿ajac:)

Na pytanie o postaæ odpowiem cytatem z innego klasyka:) Wiem oczywi¶cie, ze Pan Sienkiewicz trochê pomiesza³ historiê, modê i zwyczaje tak, by pasowa³y do pomys³u na opowie¶æ, nie mniej bardzo mnie korci, by podj±æ próbê stworzenia takiej postaci, która odpowiadaj±c opisowi by³aby tak¿e zgodna historycznie.

"(...)
. Ale te¿ za to m³odzi kniaziowie hodowali siê wpó³ dziko i wiêcej po kozacku ni¿ po
szlachecku. Pacholêtami jeszcze bêd±c brali udzia³ w poswarkach starej kniahini, w zajazdach
na Siwiñskich, w wyprawach na kupy tatarskie. Czuj±c wrodzony wstrêt do ksi±¿ek i pisma,
po ca³ych dniach strzelali z ³uków lub wprawiali rêce we w³adanie ki¶cieniami, szabl±, w
rzucaniu arkanów. Nie zajmowali siê nawet i gospodarstwem, bo go nie puszcza³a z r±k
matka. I ¿al by³o patrzyæ na tych potomków znakomitego rodu, w których ¿y³ach p³ynê³a
krew ksi±¿êca, ale których obyczaje by³y surowe i grube, a umys³y i zatwardzia³e serca
przypomina³y step nieuprawny. Tymczasem powyrastali jak dêby; wiedz±c wszelako to do
siebie, i¿ s± prostakami, wstydzili siê ¿yæ ze szlacht±, a natomiast milszym im by³o
towarzystwo dzikich wata¿ków kozackich. Wcze¶nie te¿ weszli w komitywê z Ni¿em, gdzie
ich za towarzyszów uwa¿ano. Czasem po pó³ roku i wiêcej siedzieli na Siczy; chodzili na
"przemys³" z Kozakami, brali udzia³ w wyprawach na Turków i Tatarów, które w koñcu sta³y
siê g³ównym i ulubionym ich zajêciem. Matka nie sprzeciwia³a siê temu, bo czêsto przywozili
zdobycz obfit±(..)"

Szlachcianka z sascianka
No to dobra podstawa dla korzystania z rzeczy "pogranicznych", spodni tureckich, szabli wegierskich, futer moskiewskich. Polaczycz grube plotno z jedwabiami wshodnimi, ale wtedy ma to byc wyplowiale, jak by "czuhland" 17wieczny. Ale! Zeby nie wygladac na warjata - twardo trzymac regulow kroju, typow broni i td. Ma byc swietnie.
Wracajac do butow - rzemieslnicy pol 17w na terenie pogranicza Polska-Ukraina akurat namalowani zostali w butach wysokich zoltych.
lookie
CYTAT(Szlachcianka z sascianka @ 10:43 25.05.2013) *
... spodni tureckich, szabli wegierskich, futer moskiewskich. Polaczycz grube plotno z jedwabiami wshodnimi, ale wtedy ma to byc wyplowiale, jak by "czuhland" 17wieczny.....

zabrzmia³o smakowicie:)

Inna sprawa, ze dopiero teraz u¶wiadomi³em sobie ile wiedzy trzeba bêdzie przyswoiæ, ¿eby faktycznie utrzymaæ realizm, klimat i zgodno¶æ historyczn±smile.gif
Nic to!! Warto spróbowaæsmile.gif

I choæ trochê ¿al hajdawerów.....nic to powiadam:) Ciekawo¶æ jest coraz wiêksza:)
Szlachcianka z sascianka
Tak trzymac! Idziesz dobrym torem smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.