To jest offtopic akurat bo kwestia dyskusji nad sposobem rysowania nie dotyczy tematu, dodalam to jako moj± prywatn± uwagê, z podkre¶leniem ze mi sie generalnie podoba, a studnia jest w wiekszym kregu miedzy dwoma domami w powiekszeniu widac nawet zurawia, w proporcjach jest wieksza od drzwi wejsciowych i niemal siêga mur³aty.
Chcialabym podyskutowaæ czy we wczesnym ¶redniowieczu co¶ takiego jak na rysunku mog³o istnieæ w takiej formie a nie nad prywatn± wizj± autora podkre¶laj±cego wazno¶æ studni jej wielko¶ci±
jedynym takim grodem byl Kalisz nie Kraków...
a zeby byc w temacie polecam kostrzewskiego "Kultura prapolska"
Gród Wi¶lan jest niezwykle okaza³y w swym projekcie. Ja my¶la³em nad czym¶ o WIELE skromniejszym. Kilka jeno budynków. Konstrukcja wielko¶ci± odpowiadaj±ca Ryni albo Wroc³awowi . Jedynie zastanawiam sie jakie budynki uj±c w projekcie. Mam ju¿ kilka szkiców ale nie wiem na co sie zdecydowaæ. Mo¿e wy podpowiecie co waszym zdaniem powinno byæ w grodzie. (przypominam ma³y gród dla kilkudziesieciu osób - wojów i niewiast) d³ugi dom, kowal, stajnie mo¿e chlewik, spichlerz. Czy w ogóle grody zawiera³y takie konstrukcje, nie mam ksi±zek strikte zwi±zanych z tematem a ogólniki z literatury mi dostepnej mówi± niewiele. Wiec mo¿e wy...
CYTAT
A co powiecie Sanowni Pñstwo na takie ujêcie wczesno¶redniowiecznego grodu s³owiañskiego z po³udnia Polski (tereny pañstwa Wi¶lan)? Odrazu zaznaczam ¿e jest to wizja artysty (do tego jeszcze kobiety) a nie historyka. Czy jakies ra¿±ce b³êdy zauwa¿acie?
Brakl znajomosci konstrukcji drewnianych (wie¿e siê zaraz zawal±), brak wyczucia skali. To, ¿e to dzie³o kobiety, nie ma znaczenia. To , ¿e plastyka - tak.
W czêsci "ksi±¿êcej" niepotrzebna druga wieza bramna. W³a¶ciwie zaprzecza obronnemu sensowi wjazdu od podgrodzia. Je¶li dodatkowa brama - to na "podgrodziu".
Nieco mnie dziwi rekonstrukcja wa³u. Te "paliki" powinny byæ na dole. PAtrz - znakomicie opracowane umocnienia z przedwa³em z £êczycy.
Zywio³owo i ze s³±ba znajomo¶ci± tematu, ale widaæ, ¿e autor stara³ siê zapoznaæ przynajmniej pobie¿nie.
Nie jest ¼le. Oczywi¶cie nale¿a³o by zrobic od nowa, ale to nie jest najgorsze. Zw³aszcza jak na plastyka
.
Sarenzir!
Uk³ady wielocz³onowe bywa³y ró¿ne i chyba nie¶mia³o pojawia³y siê od czsu gdy S³owianie zaczêsli budowaæ grody. Faktycznie, klasyczne podgrodzie, to czasy stosunkowo pó¼ne (formowanie siê Polski), ale i w cze¶niej mielismy do czynienia z uk³adami przedbramnymi, siostrzanymi , czy dwudzielnymi (wi¶lañski Kraków).
Od VIIw juz mamy te atrakcje.
Klasyczne podgrodzia od IXw - racja.
Czy ten ¶mieszny dynks w rekonstrukcji - wygl±dajacy jak paryski, publiczny wychodek, to przypadkiem miejsce kultu?
Polecam Gross Raden ku nauce, albo inne opracowania z dawnej zachodniej S³owiañszczyzny, a teraz ze wschodnich Niemiec. Du¿o czytelniej opracowane ni¿ nasze. Niemieckie opracowania chyba mnie zmusz± do nauki tej barbarzyñskiej mowy. Czesi te¿ maj± kilka sympatycznych rzeczy. U nas bardzo ³adnie odtworzono £êczycê (gród, nie myliæ z zamkiem). Starszy gród nieco podobny do np. Tornow. Zabudowa wewnêtrzna - prosta jak w mordê strzeli³ i do teo taniocha w porównaniu z tym co widzê.
Zacza³em pracowaæ nad wie¿± normandz±, ale jakos ostatno bardziej siedzê w drewnie, bo mno¿± mi sie bardzo ³adnie materia³y na ten temat. Jakby kogo¶ interesowa³a wspó³praca z architektem i do tego studentem archeologii, to zapraszam. :-)
Przy czym chodzi mi o co¶ historycznego, a nie o "pó³gwizdki" które czêsto z konieczno¶ci wychodz±.
Wymieniê informcje o konstrukcjach drewnianych na materia³y o murowanych wie¿ach "normandzkich" z XI-XIIIw. Trudno mi ruszyc z "normanami", a grody mi same wpadaj± w ³apki.
CYTAT
S³owianie owszem mieli warowne schronienia ale poza wsi± i tak do koñca nie wiadomo czy by³y zamieszkiwane na sta³e czy chroniono tam tylko dobytek w postaci plonów/ zale¿y zreszt± od okresu
Owszem by³o cos takiego najczê¶ciej w postaci samego wa³u bez ¿adnych zabudowañ w ¶rodku - st±d czasami by³y problemy z interpretacj± stanowiska. Grody takie s³u¿±ce za schronienie w czasie najazdu nazywamy refugialnymi.
Pozdrawiam
Jarek
Uk³ady wielocz³onowe pojawia³y siê nawet zupe³nie ¶mia³o u S³owian
zw³aszcza kiedy zacze³a siê szerzyæ gospodarka feudalna, zamroczenie jakie¶ plamiste wysz³o z tego mojego posta, chcia³am siê stre¶ciæ a teraz jak to czytam to w³a¶ciwie wynika ¿e S³owianie grodów wogóle niemieli...
Pocz±tkowo by³y to grodzone wsie, " czasowe grody schronieniowe" - jak to napisa³ Jaros³aw - refugialne ( matko jedyna zawsze mia³am problemy z nazwami
) równie¿ grody o funkcji kultowej- ¶wi±tynie, potem budowano ju¿ konkretne umocnienia w ramach wspólnoty terytorialnej np., a pó¼niej kiedy zaczê³y siê kszta³towaæ stosunki feudalne wokó³ grodu zamo¿nej jednostki / ¶wi±tyni / grodu militarnego / rozbudowywa³y siê zagrody , czêsto rzemie¶lnicze i "s³u¿ebne" , czasami nie chronione a czasami otaczane umocnieniami stawa³y sie podgrodziem, z wiekszego skupiska ludno¶ci, w lepszych "strategicznie" lokalizacjach tworzy³y siê zal±¿ki miast . Wszystko to by³o p³ynne w czasie i przestrzeni, w zalezno¶ci w jakim regionie tak szybciej lub wolniej przebiega³ proces " cywilizacji". To oczywi¶cie kolejny "genialny" skrót i to do¶c okrutny... Dotar³am do informacji i¿ równie¿ w interesuj±cym mnie przedziale wiekowym prze³om- IX-X wiek istnia³y jeszcze pojedyñcze, lub ma³e grody indywidualne, np. jednej rodziny , sk³ada³ siê na ni± budynek mieszkalny, budynek gospodarczy, czasem jeszcze stodo³a oraz ziemne spichlerze na zborze, studnia,zewnêtrzny piec, je¿eli w grodzie by³o wêcej takich jednostek to by³y wewn±trz dodatkowo ogrodzone. Interesuje mnie to zagadnienie gdy¿ kusz±c siê o rekonstrukcjê wczesno¶redniowiecznego grodu mozliwo¶ci kr±¿a raczej wokó³ ma³ego za³o¿enia, taki gród móg³by byæ wówczas "samowystarczalny" , nie mam przy grodzie o funkcji militarnej ( ochrona szlaku lub granic ) takiej pewno¶ci - czy nie musia³y mieæ jakiego¶ zaplecza z wsi± ? czy w takim grodzie mieszkali rolnicy/ rzemie¶lnicy na sta³e? - pytam siê oczywi¶cie o MA£E gródki.
Dla pocz±tkuj±cych polecam:
Witold Hensel - opracowania z zakresu S³owian - dla mnie przystêpnie, S³owiañszczyzna Wczesno¶redniowieczna ( nie pamiêtam dok³adnie tytu³u ) aczkolwiek osadnictwo jest tam jednym z rozdzia³ów i si³± rzeczy nie wyczerpuje tematu
oraz Krassowski- Budownictwo na ziemiach Polski- 4 tomowe wydanie, tom pierwszy po¶wiêcony jest czasom do XIII wieku
Wotawo!
je¿eli móg³by¶ podaæ jakie¶ ciekawe opracowania na ten temat to by³abym wdziêczna za autorów, od przysz³ego miesi±ca bêdê mia³a dostêp do biblioteki politechniki na której studiowa³am i fajnie by³oby nie szukaæ na ¶lepo...
pozdrawiam
Troche wiêcej konkretów. Je¿li naprawde chcesz budowaæ co¶ takeigo i masz dobry biznes plan to polecam rzeczywi¶cie ¶rodki UE. Nasza organizacja rusza z rekonstrukcja od przysz³ego roku. Nie oby³o siê bez ¶rodków gminy i jej przychylno¶ci do dzia³añ. Co do gruntów je¶li to ma przynosiæ zatrudnienie i rozg³os to s±dze, ¿e da siê nawet zrobiæ co¶ w stylu strefy ekonomicznej. Je¶li chcesz to zrobiæ w miejscu dawnego grodziska no to powodzenia...Badania archeologiczne s± bardzo drogie.
Temat uwarzam za zamkniêty , najwiêkszy problem w budowie to ludzie z pesymistycznym nastawieniem
do ca³ej tej sprawy i ma³a wiara w realizacje . Kiepsko jest gdy grupa dziesiêciu silnie zaanga¿owanych osó
przy pierwszych problemach topnieje o po³owe a w szej¶ciu ten projekt niema szans powodzenia .
Niema mowy o budowie na miejscu by³ego grodu . O ile wiem gródek Koch³owicki to raczej stra¿nica?
przy obecnej oczyszczalni ¶cieków niema mo¿liwo¶ci nae³nienia fosy wod± i co z Konserwatorem zabetków
jaka jest jego opinia na temat odbudowy grodu? Moim zdaniem fatalna obecna lokalizacja nie jest plusem tej budowy. Oczywi¶cie macie moje wsparcie i s³u¿ê rad±. POZDRAWIAM I DOZOBACZYSKA. PIOTR.
Witaj.
S±dzê ¿e najpierw nale¿ siê zastanowiæ po co chcesz budowaæ gród...
Nie lepiej stra¿nicê, lub co¶ w rodzaju ma³ego XII wiecznego drewnianego zameczku ?
Chyba taniej wyjdzie, a dobrze zarz±dzaj±c mo¿esz sprowadziæ ludzi, chc±cych wybudowaæ naoko³o tego zameczku, domostwa, itp.
Odrazu Rzymu nie zbudowano.
Ciekawsze chyba bêdzie takie co¶ nieprawda¿ ?
Bêdziesz móg³ wtedy prowadziæ jak±¶ politykê w tym miasteczku...
Pozdrawiam
Grzegorz
Wiesz, ja tez mam zapal, chec i marzenie aby kiedys odtworzyc sobie typowa (w miare) prokuratorie lub wojtostwo Zakonu NMP i w niej zamieszkac ale jednoczesnie wiem, ze nie mam pieniedzy, na terenach Kaszub i Borow Tucholskich nie mam szans ze wzgledu na totalne wykupienie tych ziem przez notabli wojewodzkich... itp. Z pewnych zrodel wiem, ze niejaki Jaskier odbudowuje grod wlasnymi silami i srodkami i nawet mu sie to udaje. Jesli chcesz sie podbudowac to skontaktuj sie z Jaskrem (moze przez Kakaja?)
Co do mnie to ja j¿ kompletnie wysiadam finansowo w tych sprawach, ale tylko przedtawi³em sugestiê
Zauwa¿am w tym temacie typow± w³a¶ciwo¶æ takich projektów:
na pocz±tku jest pomys³.
ka¿dy mówi Tak i ¶wietnie!
No dobra to mo¿e realizacja?
Hmm
Zaczynaj± sie schody.
To mo¿e spróbowaæ inaczej.
Nie, znów jest za trudno.
(w miêdzy czasie ludzie odchodz±...)
Zostaje paru najwytrwalszych i mówi ¿e nie da rady.
Odchodz± ze spuszonymi g³owami.
Jak ja widze sprawe postawienia grodu czy innego zamku?
Ano trzeba mieæ PIENI¡DZE (a przy okazji ziemie).
Potraktowaæ sprawê jak ka¿de inne przedsiêwziêcie gospodarcze - ma to zarabiaæ.
Trzeba zrobiæ plan biznesu, kosztory, zrobiæ studium op³acalno¶ci, zebraæ ¶rodki, (prawdopowodnie d³ugoterminowy kredyt) i dopiero przyst±piæ do realizacji INWESTYCJI.
Do realizacji takiego zadania potrzeba przede wszystkim mened¿era, a na drugim miejscu historyka.
S³awa
Ziemowit
CYTAT(Certoipus)
Zauwa¿am w tym temacie typow± w³a¶ciwo¶æ takich projektów:
na pocz±tku jest pomys³.
ka¿dy mówi Tak i ¶wietnie!
No dobra to mo¿e realizacja?
Hmm
Zaczynaj± sie schody.
To mo¿e spróbowaæ inaczej.
Nie, znów jest za trudno.
(w miêdzy czasie ludzie odchodz±...)
Zostaje paru najwytrwalszych i mówi ¿e nie da rady.
Odchodz± ze spuszonymi g³owami.
Jak ja widze sprawe postawienia grodu czy innego zamku?
Ano trzeba mieæ PIENI¡DZE (a przy okazji ziemie).
Potraktowaæ sprawê jak ka¿de inne przedsiêwziêcie gospodarcze - ma to zarabiaæ.
Trzeba zrobiæ plan biznesu, kosztory, srobiæ studium op³acalno¶ci, zebraæ ¶rodki, (prawdopowodnie d³ugoterminowy kredyt) i dopiero przyst±piæ do realizacji INWESTYCJI.
Do realizacji takiego zadania potrzeba przede wszystkim mened¿era, a na drugim miejscu historyka.
S³awa
Ziemowit
PS: kto zgadnie co studiuje?
Niech zgadnê ... zarz±dzanie lub marketing lub insza ekonomiê. To o czym mówisz powie ci kazdy, kto realizowa³ jakiekolwiek projekty, wiêc bez urazy, ale Ameryki to ty nie odkry³e¶
A tak powa¿nie to jest kilka sposobów na pozyskanie ¶rodków na budowe osady, ale bez partnerstwa publiczno-prywatnego siê nie obejdzie
Pozdrawiam
A mo¿e wypowie siê jaki¶ architekt?
Mam te¿ pytanko: Czy kto¶ ma jakie¶ opracowania dotycz±ce siedzib rycerskich w Siedl±tkowie lub Plemiêtach.
Jak to z typami wa³ów by³o we wczesnym ¶redniowieczu? Konstrukcja skrzyniowa, rusztowa i co¶ jeszcze? Stosowa³o siê jakie¶ wa³y ziemne (Nie drewniano - ziemne - drewno tylko na koronie wa³u)?
No i jak by³o z wielko¶ciami grodów? Jakie by³y we wczesnym ¶redniowieczu najwiêksze na terenach dzisiejszej Polski a jakie znacie najmniejsze?
to ja siê mo¿e pochwalê ¿e mam na swoim (No w sumie to mojej babci
) terenie grodzisko, prawdopodobnie ³u¿yckie
Polecam ksi±¿ki:
Polska technika wojskowa do 1500 roku pod red. A. Nadolskiego, strony 92-107 - du¿o informacji, dosyæ ³atwo dostêpne po bibliotekach a i w ksiêgarni mo¿na jeszcze upolowaæ.
A. Nadolski -
Polskie sily zbrojne w czasach Boleslawa Chrobrego, strony 37-39 - to ju¿ trudniej trafiæ, kto ma skany ten jest szczê¶liwy
Witam!
Ciekawy temat... zainteresowa³em siê drobinkê i oto kilka moich uwag. Architektem nie jestem.... za to jestem in¿ynierem, wiêc co¶ tam wiem.
Kwestie finansowe pozostawiê w zasadzie bez komentarza... jest wiele mo¿liwo¶ci, ale pomys³ ze sk³adk± choæ idealistyczny to raczej mo¿e nie poskutkowaæ ze wzglêdu na skalê przedsiêwziêcia. Sugestie jakie tu podano s± do¶æ rzeczowe i mo¿na siê ich trzymaæ (gmina, unia, stowarzyszenie, biznesplan, itp. itd.)
.....ale nie o tym chcia³em mówiæ..........
Zatem zacznijmy:
1
Je¶li posiadamy dzia³kê na budowê (lub te¿ nie) nale¿y udaæ siê do urzêdu w³a¶ciwego, by zorientowaæ siê co do planów zagospodarowania przestrzennego dla danej dzia³ki (je¶li jest to dzia³ka rolna to wiêkszy k³opot bo nale¿y zwróciæ siê z pro¶b± o zmianê sposobu u¿ytkowania gruntów - a otrzymanie decyzji trochê trwa). Je¶li dzia³ka ma okre¶lone zasady u¿ytkowania to nasza inwestycja wpasuje sie w ogólny plan( lub nie - za czym id± komplikacje zwi±zane z ewentualn± zmian± planu przestrzennego dla konkretnego przypadku). Jesli takich planów nie ma wcale (bo stare s± nieaktualne a nowych jeszcze nie wykonano) nale¿y zwróciæ siê z pro¶ba o ich wydanie. No i niuanse jak dopuszczenie istnienia na dzia³ce obiektów u¿yteczno¶ci publicznej itd itp.
Powy¿szy zgrubnie nakre¶lony plan jest pierwsz± rzecz± jak± nale¿y wykonaæ by okre¶liæ szanse powodzenia przedsiêwziêcia.
2
Mo¿e nie dos³ownie w tej kolejno¶ci... ale projekt to jest najmniejszy z problemów jakie mo¿na napotkaæ. Narazie mogê siê zdeklarowaæ, ¿e przy czynnym udziale frehowiczów (jako dostawców materia³ó ¼ród³owych) i jakiego¶ architekta (zapoznanego z tokiem administracyjnym) móg³bym spróbowaæ takowy wykonaæ. Pomijam instalacje wszelakie.... choæ obiekt u¿yt. pub. powinien spe³niaæ pewne wymagania po¿arowe i sanitarne - to wyjdzie jednak w" praniu " w zale¿no¶ci jakie wymagania wypertraktuje sie w urzêdzie ;)
3
Problemem wydaje siê byæ ekipa budowlana, która nie zwyczajna do takich robót mo¿e mieæ wygórowane ambicje finansowe. Jednak my¶lê ¿e i to mo¿na przeskoczyæ.
4
kolejny k³opot to ten o którym wspomnia³em na pocz±tku...:D
pieni±dze, potem pieni±dze, a na koniec pieni±dze.... co skutecznie blokuje radosn± twórczosæ i zamierzenia.
Osobi¶cie to wybudowa³bym co¶ ma³ego ale murowanego..... co¶ na kszta³t ma³ej siedziby raubritterskiej....;)
Pogl±dowo:
Domy z bali kosztuj± w tej chwili pod klucz (czyli do zamieszkania).. od 1300 z³ za m2 i w górê.... (ale bez dzia³ki)
Je¶li nasz o którym mowa zmie¶ci siê 500-1000 za m2 to my¶lê ze bêdzie ca³kiem dobrze...
Kurna chata (malutka) mo¿e mieæ w przybli¿eniu 150-200...
to narazie tyle
pozdrawiam
Sewer
Powy¿sze dane s± szacunkowe.
a czyta³e¶ " nie¶miertelnego"-W. Hensel i jego S³owiañszczyzne Wczesno¶redniowieczn±? , du¿o podstawowych informacji, wypisane grody i ogólnie omówione, potem mo¿esz szukaæ ju¿ konkretnie o wybranych
pozdrawiam
Polecam "Grody i zamki w Wielkopolsce" - niestety nie pamiêtam autora, ale sprawdzê.
to jak ju¿ literature przytaczamy to sporo o konstrukcjach i rozmiarach grodzisk morawskich mo¿na przeczytaæ w: Polek Krzysztof, Podstawy gospodarcze pañstwa wielkomorawskiego, Kraków 1994. Niektóre opisy naprawdê robi± wra¿enie.
pozdro
150-200 metrów??? gdzie widzia³e¶ takie chaty? chaty które ja znam z wykopków w Polsce oscyluj± miêdzy 15-80 metrów a je¶li chodzi o zrêby to najczê¶ciej 30-36m. Je¶li chodzi o instalacje i inne to tu ¿eby wszystko by³o jak dawniej nale¿a³oby pokombinowaæ z klasyfikacj± takiego obiektu i wyst±piæ o odstêpstwa. Jako¶ nie wyobra¿am sobie na przyk³ad kurnej chaty z kranem w k±cie albo wej¶cia do takiej o przepisowych wymiatrach...
Witam!
Historia kultury materialnej Polski w zarysie tom I tam kazdy rodzaj walu opisany kamien po kamieniu, izbica po izbicy hak po haku.
Poznan rulez jesli chodzi o waly byly najwieksze i najwyzsze, ale nie jestem pewna czy byl to najwiekszy powierzchniowo grod w Polsce wczesnosredniowiecznej
Ludka Excalibur
A ja wam powiem co¶ czego nigdzie jeszcze nie napisali bo to ¶wierze odkrycie z ubieg³ego roku. Wa³ grodu w poznaniu mia³ masywny rdzeñ kamienny (z rumoszu kamiennego) i by³ jedynie wylicowany kontrukcj± hakowo rusztow±. Poza tymi konstrukcjami które wymieni³es Wiêc³awie bywa³y (zw³aszcza w po³udniowej polsce wa³y ziemne i drewnianoziemny licowane kamieniem (okrzeskami uk³adanymi na dziko albo p³ytami. Poza tym wa³y ziemne z j±drem kamiennym. Po szczegó³y odsy³am do wy¿ej wymienionych ksi±¿ek
Witam!
Mo¿e i racja co do kurnych chat (zapomnia³em przy malutkiej dodaæ emotka
)... aczkolwiek dla przyk³adu podam:
-chaty wikingów czêsto (8x30m) w ¶rodku konstrukcja wsporcza w postaci s³upów podporowych...
-karczma, ober¿a z 1770r. (11x21m) wewn±trz równie¿ sciany zrêbowe (wspomnê, ¿e konstrukcje drewniane ¶redniowieczne nie ró¿ni± siê zbytnio od tych z XVIII te¿ drewnianych)
-za jaki¶ czas mo¿e uda mi siê do³±czyæ skany z dawn± architektur± drewnian±
Zreszt± moja wypowied¼ nie dotyczy³a bezpo¶rednio wymiarów obieków.
Zasiêgn±³em jêzyka i oto wynik:
Otó¿ Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, na podstawie której wydaje siê decyzje o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu (niezbêdne do pozwolenia na budowê) mówi o zasadzie "dobrego s±siedztwa" - krótko mówi±c nie pozwala zbudowaæ niczego innego ni¿ to co na dzia³ce s±siedniej. Rodzi to wiele absurdów.... (tak wyglada praktyka niestety)
Takie zamierzenie budowlane trzebaby okre¶liæ w planie miejscowym, który z kolei, na mocy ustawy, wywo³uje i finansuje Gmina. (ergo nic bez gminy)
Mo¿na to zrobiæ, ale trzebaby mocno lobbowaæ. Du¿o zale¿y te¿ od w³adz odpowiedniej gminy. Tymbardziej, ¿e by³aby to niez³a atrakcja turystyczna!
Co do wci±gania gminy, wystarczy spisaæ z gmin± porozumienie o tym, ¿e bêdzie siê co¶ takiego finansowaæ, lub wspó³finansowaæ, znale¼æ sponsorów i wybraæ z w³adzami gminy odpowiednie miejsce (najpierw znale¼æ odpowiedni± gminê :D)
Dobrym rozwi±zaniem mo¿e byæ odszukanie miejscowo¶ci gdzie by³ kiedy¶ odpowiedni gród i staranie siê o jego odtworzenie...(o tym chyba kto¶ ju¿ wspomina³) To daje chyba najwiêcej mo¿liwo¶ci skorzystania z rozmaitych ¼róde³ finansowania.
Mo¿e poni¿sze linki pozwol± na zorientowaæ siê w temacie pozyskiwania ¶rodków z UE www.funduszestrukturalne.gov.pl ; www.zporr.gov.pl ; www.regiony.net.pl ; www.ukie.gov.pl
To narazie tyle
Pozdrawiam
Sewer
CYTAT
Poza tymi konstrukcjami które wymieni³es Wiêc³awie bywa³y (zw³aszcza w po³udniowej polsce wa³y ziemne i drewnianoziemny licowane kamieniem (okrzeskami uk³adanymi na dziko albo p³ytami
Takie konstrukcje by³y te¿ czêsto na Morawach. Np Pohansko k Breclavia (za ksi±¿k±, któr± poda³em powy¿ej):
CYTAT
Grodzisko o powierzchni 28 ha (...)Jego obszar o kszta³cie nieregularnego owalu umocniony by³ wa³em drewniano-ziemno-kamiennym. Od zewn±trz znajdowa³ siê mur o szeroko¶ci 0,7m z uk³adanych na sucho kamieni. We wnêtrzu wa³u, na wysoko¶ci 0,5 - 1,5m nad pod³o¿em wystêpowa³y warstwy kamieni u³o¿one na przemian z warstwami gliny. Wewn±trz wa³ by³ szalowany drewnem, podtrzymywanym przez drewnane bale³ i podpory. Obie ¶ciany z³±czono za pomoc± drewnianych bali. W podstawie wa³ mierzyl 5,3-6,0m, a jego wysoko¶æ doczodzi³a do 4m. Przypuszczalnie w górnej czê¶ci znajdowa³a siê palisada, co podwy¿sza³o wal do wysoko¶ci 5,5-6,0m
Podobne Pobedim:
CYTAT
[Grodzisko] sk³ada³o siê z grodu w³a¶ciwego (obszar Hradiska) o powierzchni 4,1ha oraz podgrodzia 3,9ha, oddzielonego od grodu wa³em. (...) Umocnienia grodu stanowil wa³ drewniano-ziemno-kamienny. J±dro wa³u tworzy³y komory o wymiarach 4x4, 3x3m, budowane z bierwion dêbu, buku i wi±zu oraz wype³none glin±, humusem i kamieniami. Lico wa³u tworzy³ mur z uk³adanych kamien, natomiast pomiêdzy nimi a pozosta³± czê¶ci± znajdowa³a siê palisada. U podstawy wa³ mierzy³ 5,7m (1,5m mur, 3.3m komora, 0,9m palisada) szeroko¶ci i 2,4m wysoko¶ci.
I jeszcze Hradze:
CYTAT
Wa³y drewniano-ziemne (szeroko¶ci 3,2-3,3), o konstrukcji rusztowej (d³ugo¶ci 560m). Zewnêtrzne lico wa³u tworzy³y warstwy kamieni uk³adane bez zaprzawy, o szeroko¶ci 1,4-1,5m (...) W czê¶ci pó³nocno-wschodzniej i pó³nocnej dostêpu do umocnieñ broni³ szeroki przekop (8-9m) o g³êboko¶ci 3m.
pozdro
Witam!
A zauwazyles, ze w ww.przykladach nie ma nic o konstrukcji hakowej? Hakowa byla domena Piastow.
Ludka Excalibur
CYTAT(Ludka)
Witam!
A zauwazyles, ze w ww.przykladach nie ma nic o konstrukcji hakowej? Hakowa byla domena Piastow.
Ludka Excalibur
Faktycznie, technikê hakow± uznano swego czasu za charakterystycznie polsk±, a ¶ci¶lej - polañsk±, próbuj±c nawet zwi±zaæ j± wprost z organizacyjn± i fortyfikacyjn± dzia³alno¶ci± Mieszka I. Pogl±d ten nie da siê dzi¶ utrzymaæ wobec odkrycia ¶ladów tej¿e techniki w Czechach, na Po³abiu, a nawet w Moskwie, przy czym w rachubê wchodz± tu obiekty datowane od VII lub najpó¼niej IX do XII wieku. Niezale¿nie jednak od czasu i miejsca powstania, a tak¿e przestrzennego zasiêgu konstrukcji hakowej, nie ulega w±tpliwo¶ci, ¿e szczególnie czêsto spotyka siê j± na stanowiskach polskich z X-XII wieku i ¿e wobec tego wolno uznaæ j± za charakterystyczn± dla polskiej sztuki fortyfikacyjnej tego okresu.
Witam!
Wiekszosc archeologicznie przebadanych grodow z polskich z X, XI wieku wykazuje slady kosntrukcji hakowj. Przy jednoczesnym istnieniu innych wczesniejszych fortyfikacji obronnych, zniszczonych w sposob nagly (spalenizna). Jak inaczej mozna ten fakt interpretowac niz dzialalnoscia Mieszka?
Ludka Excalibur
Du¿a czê¶æ zniszczeñ ( spalenizny) datowanych na wiek XI to dzie³o Brzetys³awa et consortes..
CYTAT(Ludka)
Poznan rulez jesli chodzi o waly byly najwieksze i najwyzsze, ale nie jestem pewna czy byl to najwiekszy powierzchniowo grod w Polsce wczesnosredniowiecznej
To zale¿y jak precyzyjnie chcia³aby¶ to wydatowaæ.Je¶li uzwzglêdniæ np. po³owê X wieku, to z wykopków wynika ¿e najwy¿sze i najmasywniejsze wa³y mia³o wtedy Grzybowo.Szeroko¶æ u podstawy siêga³a 26 metrów, a to dawa³o nawet 16 metrów wysok± koronê wa³u (przeciêtny czteropiêtrowy blok na osiedlu ma ok. 14 m.).5 ha powierzchni majdanu wraz z wa³ami.To robi wra¿enie nawet teraz, gdy wa³y siêgaj± jeszcze do 8- 9 metrów ponad otaczaj±ce pola.Poznañ i Gniezno wykopano,zbadano i zakopano.Grzybowo za¶ jeszcze widaæ ( tak jak i Giecz).Polecam wizjê lokaln±
.
Gród wnet podupad³, byæ mo¿e Brzetys³aw nie mia³ ju¿ nawet co tam paliæ i ³upiæ.
Poznañ w znanej obecnie imponuj±cej formie jest nieco pó¼niejszy.
Dzis przeczytalam, w gazecie ze powstaje w Byczynie ko³o Opola grod z ¶rodków dofinansowanych z UE, kto¶ wie o tym projekcie wiecej?
Witam!
Jezeli ktos jest zainteresowany to prosze na priv. Na zlosliwostki odpowiadac nie bede bo i po co.
Zyje jednak w Polsce i wiem ze jak komu cos sie uda to drugiemu sie to nie podoba. takie to nasze......
Unia dala na grod 2.771.000 z³ + gmina ok 580.000 z³.
Jezeli chce sie zbudowac grod to nie mozna zapomniec o projekcie. Ze wzgledu na to ze aby go zaprojektowac to trzeba sie zapoznac z technikami stosowanymi w sredniowieczu, projekt taki kosztuje ok 130,000 z³
Gród nasz bedzie mial ok 64 m srednicy, fose dooko³a)(juz jest), dwie wieze w tym jedna z mostem zwodzonym.
kuznie,chaty dla mieszkancow grodu,karczme, stajnie,itd,itp. Zamiarem jest aby mieszkali tam ludzie zainteresowani sredniowieczem, aby robiac to co lubia mogli takze z tego zyc.
Jezeli ktos chce poznac szczegoly to prosze pisac lub dzwonic na tel 602613386
Pozdrawiam
Na od¶wirzenie tematu ponawiam pytanie z postu 65: czy ma kto¶ jakie¶ materia³y o pó¼no¶redniowiecznych drewnianych siedzibach rycerskich jak np. Plemiêta?
Mo¿e warto by zacz±æ od budowy takiej ma³ej siedziby, czy te¿ jakiego¶ rodzaju stra¿nicy, ni¿ od razu zaczbieraæ siê za budowê du¿ego grodu.
Polecam pozycje: A. Nadolski - Plemieta - Sredniowieczny grodek w ziemi chelminskiej. Dodam ¿e dostêpne w wersji elektronicznej w "Skarbnicy Freha"
.
W³a¶nie koñczymy projekt "wie¿y rycerskiej". Niestety nie bêdzie to rekonstrukcja w 100% (fundusze nie te i prawo budowlane
), wiêc je¿eli potrzebujesz jaki¶ informacji to chêtnie pomogê.
Pozdrawiam
Super!
Jak masz jakie¶ szkice lub wizualizacje to wrzuæ na freha. Jestem ciekaw waszego projektu i za³o¿eñ. Czy bêdzie to co¶ w typie gródka kopcowego jak niemiecki Lutjenburg czy co¶ bardziej podobnego do Plemiêt czy te¿ macie jak±¶ oryginaln± w³asn± koncepcjê?
Mo¿e Wojtku za³o¿ysz osobny temat i tam co nieco opiszesz Wasz± rekonstrukcjê? Na pewno wiele osób ciekawi co tam kombinujecie w Uniejowie.
Pozdrawiam
Oki poprosiłem właśnie o założenie nowego tematu w prywatnych inicjatywach (sam nie moge
) jak tylko się pojawi zdradzę więcej szczegółÃ³w
Na początek może jeden rysunek (z koncepcji - finalnie będzie wyglądać troche inaczej)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikBędzie jeszcze budynek gospodarczy niestety ze względu na wielkość działki jaką dysponujemy nie dało się go odsunąć tak daleko jak chcieliśmy ale o tym w nowym temacie (mam nadzieje).
Pozdrawiam
No to ju¿ dzia³ka Indara, ale jak by co to chêtnie powitam nowy temat w tym dziale, gdzie wszyscy maj± dostêp.
Pozdrawiam
Zaraz opanujemy sytuacje, tylko dorwê kogo¶ uprawnionego. Siê otworzy, siê podzeli, siê do³±czy, i wszyscy bêd± zadowoleni.
Prosze o cierpliwo¶c.
I.
CYTAT(Andrzej z Sielca @ 17:20 19.12.2006)
No to ju¿ dzia³ka Indara, ale jak by co to chêtnie powitam nowy temat w tym dziale, gdzie wszyscy maj± dostêp.
Pozdrawiam
Czyli czekamy a ja póki co chcia³bym siê zapytaæ czy fosy by³y wyk³adane kamieniem. Z tego co wiem zdarza³o siê ¿e w po³udniowej Polsce ok³adano obwa³owania.
a jak by³o z fosami? (kamieñ, drzewo). U nas fosa bêdzie niestety sucha wiêc i ok³adzina kamienna czy inna bêdzie widoczna.
CYTAT(Wojtek z Jakubowa @ 16:41 19.12.2006)
Oki poprosi³em w³a¶nie o za³o¿enie nowego tematu w prywatnych inicjatywach (sam nie moge
) jak tylko siê pojawi zdradzê wiêcej szczegó³ów
Na pocz±tek mo¿e jeden rysunek (z koncepcji - finalnie bêdzie wygl±daæ troche inaczej)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikJe¿eli dacie radê zbudowaæ co¶ takiego jak na rysunku to bêdzie wielka rzecz, a¿ siê nie chce wierzyæ.
Wojtek koniecznie za³ó¿ temat otwarty tak aby ka¿dy móg³ w nim pisaæ. Przy takim projekcie ka¿dy komentarz mo¿e siê przydaæ. Ciekaw jestem jaka jest zak³adana wysoko¶æ wie¿y. Czy wej¶cie nie powinno byæ na poziomie I kondygnacji?
CYTAT(Wojtek z Jakubowa @ 19:01 19.12.2006)
Czyli czekamy a ja póki co chcia³bym siê zapytaæ czy fosy by³y wyk³adane kamieniem. Z tego co wiem zdarza³o siê ¿e w po³udniowej Polsce ok³adano obwa³owania.
a jak by³o z fosami? (kamieñ, drzewo). U nas fosa bêdzie niestety sucha wiêc i ok³adzina kamienna czy inna bêdzie widoczna.
Wa³y niektórych grodzisk na po³udniu Polski, b. czêste w Czechach i na Morawach, ale te¿ na Pomorzu ok³adano kamieniem. Fosy by³y umacniane faszyn± (wi±zki wierzbowych ga³êzi przeplatane miêdzy ko³kami). Do dzi¶ w ten sposób umacnia siê rowy i groble.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikWitam
Nasi zachodni sasiedzi zbudowali co¶ takiego.Robi wrazenie swoja wielkoscia...mimo wszystko.
CYTAT(M¶cidróg @ 16:47 07.01.2007)
Nasi zachodni sasiedzi zbudowali co¶ takiego.
Na £u¿yce rzut beretem...Polecam wizjê lokaln±.
Rekonstrukcja w miejscu dawnego grodu, odkrytego metod± odkrywki
. St±d taki ksiê¿ycowy krajobraz wokó³, bo tam kopalnia by³a.
Nasze Grzybowo mog³oby wygl±daæ stokroæ lepiej.
Ale nie wygl±da.
Wcale.
K³aniam.
CYTAT(Mścidróg @ 16:47 07.01.2007)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikWitam
Nasi zachodni sasiedzi zbudowali coś takiego.Robi wrazenie swoja wielkoscia...mimo wszystko.
To oczywiście kolejny wyrób grodopodobny, mrok, mrok ,mrok. Betonowa konstrukcje oblożona jakąś namiastką - imitacją drewna. Będą się tam spotykać wojowie w keflarowych hełmach rodem ze Star Wars oczywiście chińskiej produkcji, bić się na miecze z bazaru te w ksztalcie Conan-barbażyńca (też chińskie) a potem jeść plastikowe żarcie i popijać piwem któregoś z wielkich koncernów.
CYTAT(Hasintus @ 17:41 07.01.2007)
To oczywi¶cie kolejny wyrób grodopodobny, mrok, mrok ,mrok. Betonowa konstrukcje oblo¿ona jak±¶ namiastk± - imitacj± drewna. Bêd± siê tam spotykaæ wojowie w keflarowych he³mach rodem ze Star Wars oczywi¶cie chiñskiej produkcji, biæ siê na miecze z bazaru te w ksztalcie Conan-barba¿yñca (te¿ chiñskie) a potem je¶æ plastikowe ¿arcie i popijaæ piwem którego¶ z wielkich koncernów.
hmmmm.....prosze dokladnie przejzec strone do której link Rabiega zechcia³ zamiescic,¶miem twierdzic ze owa namiastka grodu przyci±gnie wiecej ludzi ciekawych wiedzy niz niejeden tzw "gród" w Polsce...a chyba o to w tym chodzi?
Kolego Hasintus - by³e¶ tam ? Widzia³e¶ ?
Zbudowa³e¶ co¶ podobnego ?
Zbudowa³e¶ cokolwiek ?
W kolejnym ju¿ w±tku dotycz±cym rekonstrukcji/budowli/obiektów wypowiadasz siê krytycznie i lekcewa¿±co o przedmiocie, nie szczêdz±c te¿ z³o¶liwych uwag jego twórcom/u¿ytkownikom.
Zdrad¼ nam proszê, na czym opierasz przekonanie o swej wszechwiedzy i nieomylno¶ci ?
I sk±d w tobie tyle niechêci i pogardy dla innych ?
B.t.w. - Rekonstrukcja powsta³a w miejscu ca³kowicie zeksplorowanego stanowiska archeologicznego, w otoczeniu poprzemys³owych nieu¿ytków. Konstrukcja no¶na zgodna z obowi±zuj±cym w Niemczech prawem budowlanym (jak w ka¿dym innym kraju na ¶wiecie), wa³y grodu odbudowane przek³adkowo nie zosta³yby odostêpnione dla turystów, mo¿na by je tylko ogl±daæ z daleka. Wnêtrze wa³u pe³ni funkcjê powierzchni u¿ytkowej. Obiekt funkcjonuje od ponad trzech lat, jako regionalna atrakcja turystyczna i o¶rodek dydaktyczno-imprezowy.
Zwykle jest tam t³oczno.
Dodam - w naszym piêknym kraju nie ma ani jednego obiektu przypominaj±cego (nawet z daleka) Raduszê.
K³aniam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.