Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Topory
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Camal
Ostatnio Wzi±³êm siê za robienie toporów, jako¿e jest to neisamowita broñ, lecz brak mi weny twórczej... ostatnio zrobi³em XIV -wieczny katowski, lecz nigdzie siê z nim nie zabiore, bo profil bractwa to wiek X... St±d pro¶ba do ludzi bardziej z tematem obeznanymi.... Potrzebuje zdjêcia (w ka¿dej ilo¶ci) X-wiecznych toporów , najlepiej dwórêcznych...
Za Wszelk± pomoc z góry dziêkujê !
Sigurd
Witaj
Podsy³am to, co znalaz³em:
http://www.regia.org/axe.htm
http://www.paul-binns-swords.co.uk/axes.htm

Pozdrawiam
Camal
Dziêki za wiadomo¶ci.... Toporki piêkne, je¿eli przypadkiem yb¶ co¶ kiedy¶ znalaz³, to daj znaæ...
Camal
Nikto nie ma ju¿ ¿adnych rysuneczków toporó??? by³bym niesamowicie wdziêczny!!!
Zawisza
Witam!

Poniewa¿ wiem jak ciê¿ko o ¼ród³a przesy³am parê rysunków:
A. Nadolski Studia nad uzbrojeniem polskim X, XI, XII w

¿yczê owocnego tworzenia
Borg
Ja tak trochê z innej parafii
Mnie interesuj± topory bojowe datowane na XIV/XV wiek.
Jak wygl±daly?
I czy wystêpowa³y topory nitowane np taki jak na zdjêciu
http://www.lutel.cz/obrazky/20004.jpg
Pozdrawiam
Zawisza
Zajrzyj do ksi±¿ki - Pó¼no¶redniowieczna broñ obuchowa - Marian G³osek wyd. Instytut Archeologii i Etnografii PAN Warszawa 1996
Borg
No to wiem, a w³a¶ciwie to nie wiem gdzie szukaæ...
Dziêki za tytu³ lecz jest ma³y problem, gdzie ja to dostane...
Po okolicznych bibliotekach juz kiedy¶ szuka³em jakie maj± ksi±¿ki o uzbrojeiu i tylko Nadolskiego i Kobyliñskiego dostaæ idzie angsad.gif
Ma kto¶ mo¿e ksera, skany tej ksi±¿ki, zna jakie¶ ftp, adres sk±d ja moge ¶ci±gn±æ.
Proszê o odpowied¼ na priva...
17z20@wp.pl
Zawisza
BORG jak znajdziesz mi w waszych bibliotekach ksi±¿eczkê
Kirpichnikov "Driewniaja Ru¶. Gorod, zamok, sje³o" (po rosyjsku)
to ci zeskanujê tego G³oska devil.gif crazy.gif mad.gif blinkie.gif swinka.gif

pozdr
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
A ja mam pytanie, czy twoje topory sa kute, czy wycinane i ile ksoztowaloby zrobienie topora XIII-XV?
Krachu
Choc nie wiele, ale po polsku mozesz znalezc na stronie Wolnej Kompani z Poznania
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/topor.html

Moze cos ciekawego znajdziecie na tym forum (chociaz informacji typowo historycznych jest tam niewiele):
www.axeforum.com

Troche ikonografi i zdjecia wikingskich toporow:
http://www.geocities.com/egfroth1/Labrys.h...l?1028683498160

Topor najprawdopodobniej 2 polowa XV wieku:
http://www.ledgecentral.com/tewke.htm

Camal napisal:
"Potrzebuje zdjêcia (w ka¿dej ilo¶ci) X-wiecznych toporów , najlepiej dwórêcznych... "
Hmm spotkalem sie z opinia, ze [color=red][/color] topry nie wystepowaly w IX-X wieku na polach bitewnych. Podobno wystepowaly obusieczne, ale tylko do rzucania (wygladaly raczej na toporki anizeli na topory).Moze jakis znawca tematu moglby co nie co rozjasnic i rozwaic moje watpiwosci?
Piotr Niemir Kotowicz
Zawiszo!
Ksi±¿ka "Drevnaja Rus. Gorod, zamok, selo" - nie jest autorstwa Kirpicznikowa, on tylko jest jednym z wspó³autorów i generalnie w rozdziale uzbrojenie streszcza swoje ksi±¿ki z lat sze¶c - i siedemdziesi±tych
Zawisza
Dziêki za info Piotrze po prostu na rosyjskojêzycznych stronach pojawia sie on jako autor tej pozycji, a na forach w by³ym ZSSR devil.gif czêsto odsy³aj± do tej pozycji

pozdr
ilm
witam.
odnosnie toporow - staram sie usilnie wypolerowac topor na blysk, lecz nie stracic sladow po kuciu. jak to zrobic?
Krachu
Zapewne cosik znajdziesz w tym temacie :
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=450ÜüX&8f
Gniewomir z Dregowii
Witam

Czy ktos z was posiada pelna typologie toporow A. Nadolskiego?
... bylbym wdzieczny za fotki. smile.gif
Elsiv
Ponowie pytanie pewnej osoby...w jakiej cenie by³by topór XIIIwieczny? (jednorêczny)
hooberth
8-O ja mam ma³e pytanko - jakie s± ca³kowicie historyczne sposoby konserwacji toporów ?
Harald Wilczeserce
CYTAT(Agnar)
Witam

Czy ktos z was posiada pelna typologie toporow A. Nadolskiego?
... bylbym wdzieczny za fotki. smile.gif

Co do typologii to wszystkie pozniejsze typologie rozniez pana A. Nadolskiego opieraja sie mocno na typologi niejakiego Petersena, ktory jest ojcem dzialu uzbrjenie w archeologii.

Oto dokladny opis ksiazki: Petersen J. 1919: De norske vikingesverd. En typologisk-kronologisk studie over vikingetidens vaaben. Kristiana.

Choc tytul mowi o mieczach Norweskich, obejmuje rowniez inne rodzaje broni ze Skandynawii w tym topory. Jak bardzo komus zalezy to moge zapodac cala typologie toporow.

pozdrawiam

Hari
Zagadkowosc
bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos mial moze jakas ilustracje inkrustowanego topora z Lubonia.. to jest typ III w typologi Nadolskiego i mam tylko zdjecie wlasnie ze Studiow nad uzbrojeniem..
Znalazlam lepsze w Przegladzie Archeologicznym ale w PANie nie mozna kserowac takich rozlatujacych sie rzeczy z 37 roku :/

przy okazji jakies informaje na jego temat nowsze tez by sie przydaly.. moze jakis artykul gdzies?? z gory dziekuje :]
Ludka
Witam!

Poszukaj prac M. Kary archeologa z Poznania. Publikowal w periodykach archeologicznych. Dosyc nowe okolo 10 letnie opracowania.
Masz jeszcze Zaka "Importy Skandynawskie"

Ludka Excalibur
Piotr Niemir Kotowicz
Podsy³am dostepne rysunki Lubonia - niestety nie s± one doskona³e.
Co do literatury to rzeczywiscie jest taki artyku³ M. Kary z 1991 roku : z badañ nad wczesnosredniowiecznymi grobami z uzbrojeniem z terenu Wielkopolski (w) Od plemienia do pañstwa. ¦l±sk na tle wczesno¶redniowiecznej S³owiañszczyzny Zachodniej, Wroc³aw-warszawa s. 99-120.
Autor opowiada siê tutaj za skandynawsk± proweniencj± tego typu toporów.

Pozdrawiam
Zagadkowosc
Dzieki wielkie!! wlasnie o cos takiego mi chodzilo :]
Zagadkowosc
Mi dosyc zalezy smile.gif moglabym prosic??
Wotawa
CYTAT
Co do typologii to wszystkie pozniejsze typologie rozniez pana A. Nadolskiego opieraja sie mocno na typologi niejakiego Petersena, ktory jest ojcem dzialu uzbrjenie w archeologii.

To dosyæ dyskusyjna teoria. Petersen typologizowa³ inne cechy i w inny sposób.
W kwestii mieczy, typologia Petersena jest ju¿ tylko typologi± rêkoje¶ci, zreszt± dosyæ mêtn±.

topory Petersena (kliknij):

topory Nadolskiego (kliknij):
http://www.rycerze.org/rola_uzbrojenia/ryc6.htm
Proszê porównaæ - trudno tu mówiæ o epigonalno¶ci Nadolskiego. Wrêcz przeciwnie. To zupe³nie co¶ nowego.
(artyku³ w linku miejscami juz nieaktualny - Dzie³o Nadolskiego na którym zosta³ oparty (chyba to nawet po prostu cytat) w kilku miejscach ju¿ zosta³oz dezaktualizowane przez nowsze badania).

Co do mieczy to wogóle trudno mówiæ o jakiejkolwiek "typologii Nadolskiego". Typologiê wczesnych zrobi³ porz±dnie Wheeler. Petersen jest tu raczej mêtny, bez jakichkolwiek prób syntezy, w³a¶ciwie u Petersena co miecz to inny typ. Wheeler - inne podej¶cie, bardziej nowoczesne i syntetyczne. Dalej (pó¼niejsze czasy i jeszcze lepsza typologia) patrz Oakeshott, uzupe³ni³ du¿o pó¼niej G³osek o miecze z naszych stron. Ale to ju¿ pó¼niejsze ¶redniowiecze i inny materia³ badawczy.
Marcin Chy³a
Witam

Równie¿ jestem zainteresowany toporami XIII w. Czy mo¿e kto¶ podaæ namiary na producentów takowych akcesoriów?

Pozdrawiam
Svartsson
mam pytanie czy ten topor http://www.winland.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=6 wystepowal w VII ew. VIII w.? bylbym wdzieczny za informacje
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
.Jarogniew.
Witam czy takie topory wystepowa³y w IX-X wieku? wydaje mi sie ze takl ale wole sie upewniæ.

http://allegro.pl/item87797958_dunczyk_den...wczesniaka.html
Hati
¯eby by³o na tym zdjêciu cokolwiek widaæ face4.gif Niewa¿ne.
Chcia³bym poruszyæ inny temat. Niektórzy u¿ywaj± toporów a¿urowanych. Mi siê to wydaje niehistoryczne kompletnie, jednak kto¶ siê chwali³, na tym forum, ¿e wykopano taki jeden dunno.gif
Halfgar
CYTAT(.Jarogniew.)
Witam czy takie topory wystepowa³y w IX-X wieku? wydaje mi sie ze takl ale wole sie upewniæ.
http://allegro.pl/item87797958_dunczyk_den...wczesniaka.html

To zwyk³a siekiera .... tak± sam± r±ba³em drewno do pieca ....

CYTAT(Hati)
Chcia³bym poruszyæ inny temat. Niektórzy u¿ywaj± toporów a¿urowanych. Mi siê to wydaje niehistoryczne kompletnie, jednak kto¶ siê chwali³, na tym forum, ¿e wykopano taki jeden

Zdaje siê, ¿e nie jeden ale kilka, by³a o tym dyskusja. Azur sam w sobie nie jest niehistoryczny ... dyskusyjna jest ilo¶æ takich zabawek na naszych imprezach ...
Sighrolf
Dalej niewielka ilo¶æ w stosunku do reszty toporów- czyli jest dobrze.

Na samej Gotlandii z tego co pamiêtam wykopano taki 6. Musia³ bym policzyæ.

Pozdr.
klepa
Mam pytanie czy toporek" 1 od góry od strony lewj " i toporek " 1 od do³u od strony lewej" mo¿na uznaæ jako toporek z wieku XIII b±dz z I po³.XIVw. chodzi mi o toporki ze strony http://www.dlarycerzy.livenet.pl/topory.htm , Bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam!!!
Kozacki Matt
mo¿e to ci sie przyda.... chodzi mi o praw± strone:P
Halfgar
CYTAT(klepa)
Mam pytanie czy toporek"  1 od góry od strony lewj " i toporek " 1 od do³u od strony lewej"  mo¿na uznaæ jako toporek  z wieku XIII b±dz z I po³.XIVw.    chodzi mi o toporki ze strony   http://www.dlarycerzy.livenet.pl/topory.htm   , Bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam!!!

Poszukaj w dziale pó¼ne ¶redniowiecze ...

Kozacki Matt ... ta typologia dotyczy toporów wczesnych a pytanie by³o o pó¼ne ...

Buziaczki
Kozacki Matt
one nie s± pózne:P pisze tam wyraznie X-XII wiek
pozdrrrroo
Halfgar
CYTAT(klepa)
Mam pytanie czy toporek" 1 od góry od strony lewj " i toporek " 1 od do³u od strony lewej" mo¿na uznaæ jako toporek z wieku XIII b±dz z I po³.XIVw. chodzi mi o toporki ze strony http://www.dlarycerzy.livenet.pl/topory.htm , Bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam!!!

XIII/XIV wiek to pó¼ne ...

Kozacki Matt ... a ty podajesz wczesne na X-XII wiek ...

Buziaczki
Borg
A ja tak z dwoma rzeczami wyjade
raz: jak cos chcesz od S³awka podeslij wzor i zrobi co Ci sie tylko zamarzy
a dwa: ktos ma cokolwiek na temat toporow tak z okolic VII/VIII wiek n.e
Thyrvald
te¿ szuykam Borgu info na ten temat. Narazie wyszpera³em toporek z Neuwied (Niemcy) i czekan z Sutto-Ho oba na VII wiek datowane. Jest jeszcze drugi czekanik z Sutto-Ho smile.gif Wszystko w za³±cznikach

Czekan 1
CYTAT
Axe-hammers are extremely rare finds from Anglo-Saxon England. This example with decorative inlays from the grave of a high status man may be an import from Merovingian Gaul. The grave also contained a sword, a belt buckle, inlaid with garnets and decorated with Style I ornament, and two violin shaped belt studs.

The axe-hammer has a finely shaped flaring blade with a lunate edge and a long and narrow hammer-head behind the socket. Nothing now remains of the wooden haft. Unusually, the axe-hammer is inlaid with metal of different colours: a wide band of brass on the blade and head of the hammer and narrow strips of copper on the socket. It has been suggested that such attention to decorative detail indicates that it was made in a workshop in Continental Europe and that it is a specialized weapon rather than a tool.

An axe-hammer was also found in the ship-burial at Sutton Hoo. It lay touching a mail tunic, which seems to confirm that axe-hammers were used as weapons in battle. The Sutton Hoo axe-hammer has an iron haft with a swivel terminal with a loop for a leather strap and it has been suggested that it could most usefully have been used from horseback or in single-handed combat.

Topór
CYTAT
The axe, particularly the lighter francisca, or throwing-axe, was a favourite weapon of the Franks, and the francisca took its name from them. The elaborate silver-inlay decoration of this example is a clear mark of the owner's status or military rank. It is very rare on this type of weapon. Though the decoration does not mean that the axe could not be used in hand-to-hand combat, it may suggest that it had a ceremonial function. The wooden shaft has not survived.
Thyrvald
i jeszcze 3 brodate toporki z epoki Vendel znalezione w Szwecji - miejscowo¶æ Bjärs na Gotlandii
Kozacki Matt
witam
Halfagarze , nie napisalem ze s± wczesne tylko ¿e nie s± pózne
pozdro
Borg
Thyrvaldzie dzieki
Nie wiesz moze jeszcze jak duze sa czekany z Sutton Hoo?
Thyrvald
do tego brzydszego nie znalaz³em wymiarów. Ten ³adniejszy (kolorowa fotka) jest do¶æ ma³y - ma 17 cm d³ugo¶ci.
Chêtnie bym sobie taki sprawi³ swoj± drog±.
wszebor
Od¶wiê¿ê sobie temat, a coooo?! smile.gif
Mam typologiê Kirpicznikowa, ale nie ma tam datowania. Mo¿e mi kto¶ wskazaæ toporki z owej typologii, które s± wydatowae na X, pocz±tek XI w.? Podane tam datowanie (X-XIII) jest bardzo ogólne i ¶rednio mi odpowiada. Chyba, ¿e s± dowody na to, ¿e wszystkie tam zamieszczone toporki by³y u¿ywane przez ca³y ten okres face4.gif Nie za bardzo umiem ichnie robaczki czytaæ, wiêc przyznaje siê bez bicia - nie wiem (choæ nie s±dzê aby tak by³o). Jak ju¿ bêdê zna³ datowanie to jako¶ sobie poradzê z rozszyfrowaniem miejsca odkopania.
Pozdrawiam
Wszebor
Zawisza
Jak pisze Kirpicznikow w okresie X - Xi wiek znajdowano w pochówkach najwiêcej toporów w typie III czyli na tym skanie to rysunek 15, poza tym typ VII czyli rysunek 23 charakterystyczny dla terenów pó³nocnych Rusi w przedziale X - XI. A pozosta³e typy te¿ rzadziej lub czê¶ciej wg. autora wystêpowa³y w interesuj±cym ciê przedziale.
wszebor
Dziêki smile.gif
Trochê przeliczy³em swoje mo¿liwo¶ci - zacz±³em rozszyfrowywaæ te miejscowo¶ci, ale nie doszed³em do niczego, bo nawet gdy ju¿ mia³em ko¶law± zniekszta³con± nazwê, to mia³em problemy z usytuowaniem tego na mapie.
Móg³by¶ mi jeszcze powiedzieæ, je¿eli wiesz, które z tych toporków znalezione by³y w okolicach Kijowa/Czernichowa? Ogó³em najbardziej podobaj± mi siê kszta³ty toporków 23-26 ogólnie rzecz bior±c, ale wola³bym, ¿eby by³y to toporki z wy¿ej podanych okolic. A pó³noc to ju¿ troszkê dalej :P.
Pozdrawiam
Wszebor
Mateos
Witam!
Mam pytanko co do toporu wikinskiego typu C wg. Petersena - czy ktos mam moze jakies szkice, zdjecia lub rysunki, najlepiej z wymiarami, i datowanie? i jakiego kszta³tu by³ tam otwór na osadzenie? Z gory dziekuje za pomoc
Zuchwa³y
Jaka by³± ¶r. d³ogo¶æ drzewca od czekanu? Jaka powinna byæ masa ostrza?
Mam na my¶li czekan na wiek X-XI
Borg
Nadolski pisze o toporzyskach dlugosci okolo 70cm, podczas gdy waga przecietnego zelezca topora (nie precyzuje jaki typ) to okolo 0,75kg
A z praktyki czekanik ma byc dlugi jak ciupaga by za lasske mogl robic
Wotawa
CYTAT("Zuchwa³y")
Jaka by³± ¶r. d³ogo¶æ drzewca od czekanu? Jaka powinna byæ masa ostrza? Mam na my¶li czekan na wiek X-XI
Historia nie jest sklepem zczekanami icon_wink.gif. Nie by³y pordukowane w fabryce, mia³y ró¿ne rozmiary (bardzo ró¿ne), podobnie jak inne typy toporów. D³ugo¶æ toporzyska i ciêzar ¿ele¼ca odstosowana powinna byc do sposobu walki, wysokosci uzytkownika, oraz zapeniaæ dobre wywa¿enie broni. Howgh.

CYTAT("Borg")
Nadolski pisze o toporzyskach dlugosci okolo 70cm,
Nadolski raczej trzyma³ siê spostrze¿enia jakie poczyni³ w przypadku paru pochówków szkieletowych zawierajacych ró¿ne topory. U³o¿enie (¿ele¼cem w dó³) sugerowa³o, ¿e topór siega³ od d³oni pochowanego do jego kostek. Przeprowadzi³ te¿ kilka porównañ etnografiznych, ikonograficznych i odniesieñ do tradycji topora na wschodzie i u koczowmników (wêgierski fokos). Konkluzja by³± taka, ze czê¶æ toporów (w tym i czekany) mog³y byæ podobne do ciupagi . Czyli mówimy o toporzysku d³ugo¶ci nawet ok. 1m.
I -na marginaesie- taka forma czekanów jest u nas w grupie wyj±tkowo lubiana. Bardzo po¿yteczna rzecz, pozwala na du¿o ró¿nych zastwosowañ.

Za¶ ¿ele¼ca s± tak róznych rozmiarów, ¿e o wadze lepiej mówiæ w przypadku konkretnego egzemplarza. Faktycznie moze to byæ od ok. 0,5kg i raczej nie dochodzi do 1kg.

Znaleziska z jeziora lednickiego z tego co pamiêtam faktycznie jakos w okolicach 70 cm (topór), przy innym toporze - 110cm, ale to ju¿ bodaj¿e typ III, czyli kawa³ ¿elaza. Choz w zasadzie znamy te¿ przecie¿ topór NIII, który w³a¶ciwie jest czekanem. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.