Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Esencja Sztuki Fechtunku, czyli o sparingach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
AdamS
kolego Lestek .. mylicie sie ... i to baaaardzo .... crazy.gif
Lestek
Z góry zaznaczam ¿e w blachach niemia³em przyjemno¶ci æwiczyæ wiec jestem w tej dziedzinie laikiem (laikonikiem?). Natomiast nasuwaj± mi siê pewne pytania:

Blachy nie przeszkadzaja w szybkim ciêciu z nadgarstka natomiast blacha na reku spowalnia próbe zrobienia zas³ony albo tez przejscie do innej zas³ony np: z trzeciej do drugiej. wiec jak rozwiazaæ ten problem ?

A drugie pytanie które mnie nurtuje to czy naramienniki nie przeszkadzaja w skutecznej zas³onie pierwszej i drugiej ?
Jarek Przyby³o
No tak, tylko wydaje mi siê ¿e nie mówimy tu o fechtunku szabl± w pe³nych blachach, bo wtedy i ciêcia z nadgarstka s± raczej niemo¿liwe (ograniczenie p³ytowych rêkawic). Z drugiej strony patrz±c na niektóre zbroje husarskie z pe³nymi os³onami r±k to sytuacje fechtowania szabl± w pe³niej niemal zbroi p³ytowej musia³o mieæ miejsce. I tutaj jest pytanie czy w takim przypadku system zas³on Zab³ockiego siê sprawdza. Je¿eli z doswiadczenia wiesz , ¿e pewnych zas³on nie da siê wykonaæ to w takim razie musia³ istnieæ jakis inny system albo stosowano tylko potê¿ne ciêcie z ramienia konno i nic poza tym.

Pa
Feniks
Jaki jest sens walki szabl± w blachach?
AdamS
full sparing a nawet mozna sie pokusic o sztychy na korpus ....
Lestek
Full sparing mozna osiagnac i bez blach, wystarczy plastron, kurtka do fehtunku, karwasze, rekawice, dobra maska. Przy takim wyposazeniu mozna sie bawic w sztychy i ciecia przelamujace, jeszcze nie slyszalem zeby ktos sobie w takim oporzadzeniu krzywde zrobil.

A od strony historycznej to towarzysze pancerni i husarzy, mieli zazwyczaj pa³asze pochy³e przystosowane do ciec z ramienia podczas walki na koniu a nie do fechtunku.Natomiast pojedynki byly w "bialych koszulach" i wtedy przewaznie uzywano karabel.
AdamS
no nie wiem czy do full sztychow by ci kurtka wystarczyla dunno.gif szczerba.gif
a karabele sa dosyc pozna szabla ..... i dlatego jestem zdania ze wcale "nie przewanie karabel" uzywano ;)
Jarek Przyby³o
A co to s± pa³asze poczy³e ?
AdamS
mi sie wydawalo ze mieli kopie husarskie szable husarskie koncerze i pistolety.....
o palaszach slyszalem bigsmile2.gif ale nie pochylych ..... crazy.gif dunno.gif moze to jakies zdobyczne jatagany ????? cool.gif
Sventevith
CYTAT(AdamS)
no nie wiem czy do full sztychow by ci kurtka wystarczyla  :-?  :smile:

Mysle ze wystarczy ale ja wole koszulke kolcza :D Nie krempuje ruchow nie spowalnia praktycznie.

CYTAT(AdamS)
a karabele sa dosyc pozna szabla ..... i dlatego jestem zdania ze wcale "nie przewanie karabel" uzywano ;)

Husarska szabla z pelnym kablakiem tez jest dosc pozna szabla.
Woo
Z tego, co pamiêtam, kiedy¶ kto¶ próbowa³ krêciæ z terminologi± i st±d wysz³y takie ¶miesznostki jak "pa³asze pochy³e". To po prostu szabla jest.
A kurtka i plastron podbity filcem spokojnie wystarcz± do przyjmowania pchniêæ szabl±, o ile ta szabla ma zaokr±glony sztych. Jak macie ostry, to wystarczy zdj±æ z samego czubka milimetr, czy dwa i ju¿ mo¿na spokojnie sztychaæ siê wzajem. Je¿eli ju¿ koniecznie musicie zak³adaæ metal, to proponujê kolczugê, nie blachy.

Wspomnê tylko, ¿e odbyli¶my z Warcho³ami i Pijanicami trening i by³o bardzo fajnie. Wygl±da na to, ¿e siê jeszcze kilka razy pobijemy z po¿ytkiem dla obu stron. Czy kto¶ jeszcze ma ochotê skrzy¿owaæ z nami szable i / lub palcaty?
Lestek
Okreslenie "Palasze pochyle" bylo uzywane w celu sprecyzowania ze chodzi o szable husarska, poniewaz czesto okreslano ja mianem palasza, Wiec zeby rozronic palasz zwykly i ciezka szable husarska wprowadzono takie okreslenie.

A co do sztychow to jesli szabla nie jest zaostrzona, (czy takimi ktos w ogole trenuje fechtunek? ) to wtedy kurtka do fechtunku i plastron wystarcza.

Walka w blachach bez ograniczen na pewno daje duzo frajdy, ale wydaje mi sie ze wiaze sie z tym, ze mniej sie liczy refleks a wiecej kondyncja...
Sventevith
CYTAT(Lestek)
Natomiast pojedynki byly w "bialych koszulach" i wtedy przewaznie uzywano karabel.

No co do pojedynkow to kazdy walczyl tym co posiadal nie bylo wymogu ani reguly :D

Lecz lzejsza szabla jest skutecznijsza i wygoniejsza w pojedynku co nie znczy ze musi byc to karabela i husarskie szable zdazaly sie lekkie co widac chodzby w Zablockim. Ja tez wolal bym walczyc szabla z kablakiem oraz paluchem. mad.gif Zas Kitowicz pisal ze szlachta w pojedynkach woala walczyc szablami husarskimi.
Rocklin
mowiac pojedynek mialem na mysli 1 vs. 1 - wiem ze pojedynki prawdziwe byly w bialych kolczugach. A jaki sens ma walka w blachach??Po prostu zeby zdobyc to doswiadczenie i poczuc jak to bylo gdy sie w blachach walczylo na szable. A szable do pojedynkow byly rozne bo zalezalo to od stylu walki.Wcale nie trzeba byc super szybkim by wygrywac pojedynek przeciez a niektorzy wola po prostu raz a pozadnie przyrabac. szczerba.gif Moze to nie bylo zbyt kunsztowne ale czesto skuteczne
Woo
Ale co? gdzie? kiedy siê walczy³o w blachach na szable na piechotê?
Jak towarzysz pancerny spad³ z konia?

Ja gupi jestem... przesta³em rozumieæ o co tu chodzi...
Lestek
drogi Rocklinie na jakich zasadach walczysz na szable ?
bo jesli nie na trafienia a zalozmy na to kto ostatni bedzie mial wstrzas mozgu to faktycznie "porzadne przyrabanie" zaczyna sie przydawac...
...ale tez za kazdym razem gdy bedziesz bral zamach z ramienia by komus porzadnie przywalic przeciwnik moze bezposrednio trafiac Cie ciosem z nadgarstka prosto w glowe, po jakims czasie to moze byc frustrujace bum.gif
Tomaszek
CYTAT(Woo)
Ale co? gdzie? kiedy siê walczy³o w blachach na szable na piechotê?
Jak towarzysz pancerny spad³ z konia?
Ja gupi jestem... przesta³em rozumieæ o co tu chodzi...

XV wiek... druga po³owa konkretnie smile.gif
(to by³ totalny offtopic - sorry)
Rocklin
Mo¶ci Lesteku - mowie o szablach do pojedynkow,takich prawdziwych pojedynkow gdzie napewno nie ka¿dy by³ szybki i spradny wiec pewnie broni³ siê i czeka³ swojej szansy na takie jedno porz±dne przywalenie.Nie ka¿dy przecie¿ w owym XVII w. stosowa³ ciêcia z nadgarstka itd i super finezyjn± szermierke.Nie mo¿na wiec powiedzieæ ¿e szlachta stosowa³a szable lekkie.Ka¿dy mia³ tak± jak± lubi³.

Mo¶ci Woo:
Moje pytanie by³o teoretyczne - czy kto¶ walcy³ w blachach na szable.Mo¿e byæ konno,ale wiem ¿e nie ka¿dy ma konia,a napewno wiêcej jest osób które maj± XVIIw. blachy.Ja bym tak spróbowa³ by zobaczyc jak to jest.
Lestek
Panie bracie Rocklinie, wnioskuje ze ze wacpan lubuje sie podczas pojedynkow "ciezkimi ciosami". Musze sie przyznac ze mi podczas treningow tez zdarzaja sie ciosy zamachowe z ramienia, ale wtedy moj przeciwnik jest prawie zawsze szybszy i dostaje przez leb czy tez w reke, Wiec nurtuje mnie kwestia, co waszmosc czynisz, jakich sztuczek uzywasz ze podczas tych "ciezkich ciosow" na razy sie nie nadstawiasz...

"super finezyjn± szermierke" mozna stosowac nie tylko przy lekkich szablach,szable husarskie z paluchem gdy sa dobze wywazone tez daja dobre mozliwosci fechtunku
Sarna
Do Rocklina.

Zak³adaj±c , ¿e ¿yjemy w spokojnych czasach - w których jedynymi osobami walcz±cymi broni± bia³± s± entuzja¶ci historii, nie maj±cy za cel tak naprawde zrobiæ komukolwiek krzywdy - mam do ciebie pytanie:

Kto lepiej siê zna³ na szermierce XXI wieczny hobbysta z nadmiarem wolnego czasu - czy cz³owiek od ko³yski oswajany z broni±, która by³a jego dum± i symbolem jego szlachectwa, oraz który walczy³ wcale nie ma³o na ¶mieræ i ¿ycie?

Twierdz±c, ¿e czasami jest lepiej "przyr±baæ", znajdujesz siê w sytuacji kolesia który przekonuje komandosa GROMu , ¿e czasami jest lepiej wej¶æ w liniê strza³u ka³asznikowa - bo wtedy lepiej widaæ cel mad.gif

Uwierz mi jeste¶my pikusiami je¿eli chodzi o szermierkê, w porównaniu do naszych przodków - je¿eli chcesz byæ skutecznym zapoznaj siê najpierw z tym co nam oni zostawili. Potem dopier kombinuj
Rocklin
Mo¶ci Lesteku - mylisz sie - nie lubuje sie w takich ciosach,chociaz same mi czasem wychodza gdyz dosc krótko trenuje.Ale takie ciosy napewno istnia³y i nikt mi nie wmówi ¿e XVII w. szlachta u¿ywa³a karabel i lekkich szabel do pojedynków i byli wspania³ymi szermierzami a ich walki wygl±da³y rodem z Matrixa gdy¿ byli od nas o wiele lepsi i potrafili zadaæ niewiadomo ile ciosów w ci±gu minuty.Owszem zgodze siê ¿e dla XVII w. szlachty szabla by³a czym¶ naturalny i wpajanym od dzieciñstwa.Ale szybko¶æ i reflex zele¿y w du¿ej mierze od wrodzonych predyspozycji.

Pozatym nie trzeba odrazu zadawaæ ciosów z ramieni.Cie¿ka szabl± mo¿na zadaæ cios z ³okcia.Ide o zak³ad ¿e wielu szlachciców u¿ywa³o te¿ do pojedynków ciêzkich szabel i sz³o na prze³amanie.
Woo
Je¿eli tacy byli, to prawdopodobnie szybko wyginêli...
Aramis
Odgrzebiê temat a co. W koñcu ani zamkniêty ani skasowany. A ja dopiero siê zapisa³em. Woo... np. SFA æwiczy. Broni± tak± sam± jak Wasza :-). Ochraniacze? Pe³ne sportowe. M³odsi skórzane kurty. Dodatkowo walczymy szabl± sportow±. Czyli rapier i szpada - repliki z kling± sportow±. Nauka szabli dzielona na 3 czê¶ci. Palcatem, sportow± i replik±.

CYTAT(Sarna)
Kto lepiej siê zna³ na szermierce XXI wieczny hobbysta z nadmiarem wolnego czasu - czy cz³owiek od ko³yski oswajany z broni±, która by³a jego dum± i symbolem jego szlachectwa, oraz który walczy³ wcale nie ma³o na ¶mieræ i ¿ycie?

Uwierz mi jeste¶my pikusiami je¿eli chodzi o szermierkê, w porównaniu do naszych przodków - je¿eli chcesz byæ skutecznym zapoznaj siê najpierw z tym co nam oni zostawili. Potem dopier kombinuj

XXI wieczny zawodowiec æwicz±cy szermierkê codziennie z treningiem bazuj±cym na wspó³czesnej metodyce. Przy nim nasi przodkowie to piku¶. Obecnie æwiczysz szermierkê "na maksa" z trafieniami na twarz i bez najmniejszych oporów psychologicznych. Zabi³ by¶ samymi odruchami i d³ugo¶ci± wypadu zanim przeciwnik by siê ruszy³. Dawnym mistrzom nale¿ny jest szacunek jak ka¿dym przodkom. Stare samochody s± poprzednikami wspó³czesnych ale nie mog± siê z nimi ¶cigaæ. Grecki sprinter nie pokona³by wspó³czesnego itd.
AdamS
CYTAT(Rocklin)
Moje pytanie by³o teoretyczne - czy kto¶ walcy³ w blachach na szable.Mo¿e byæ konno,ale wiem ¿e nie ka¿dy ma konia,a napewno wiêcej jest osób które maj± XVIIw. blachy.Ja bym tak spróbowa³ by zobaczyc jak to jest.

a i owszem .... w tamtym roku na janowcu byl nawet turniej smile.gif
opancerzenie : naramienniki husarskie , obojczyk, karwasze szyszak z twarzowk±, kolczuka ew kirys

swietna sprawa polecam
wrazenie niesamowite smile.gif
wlasnie sam kompletuje taki zestawik .... to najlepszy patent na sparingi smile.gif nie da sie tego porownac z niczym innym smile.gif

Pozdro
AdamS

ps
lublin tez wtedy byl .....
Woo
Drogi Aramisie, czyli drogi Marku... To, ¿e Wy æwiczycie, to wiem.

O ile dobrze pamiêtam, to z Tob± bi³em siê na rapiery w Krzy¿toporze kawa³ czasu temu... smile.gif
pozdrawiam serdecznie.
Aramis
Jako niewymieniony poczu³em siê zapomniany :-). Choæ faktycznie sam siê do tego przyczyni³em usun±³wszy siê zupe³nie ze ¶wiatka szeroko rozumianego ruchu rycerskiego icon_wink.gif. Ale co¶ mnie podkusi³o (pewnie ob³êd wywo³any gryp±) ¿eby zajrzeæ pierwszy raz w ¿yciu na FREHA. I co widzê? Nic siê nie zmienia. To w pewien sposób zabawne.
Swoj± drog± wiem, ¿e to za ma³a próbka, ale mo¿na by siê pokusiæ o interpretacjê ankiety. 8 osób bije siê bez ¿adnych ograniczeñ i ochraniaczy. bigsmile2.gif A kibicuj± im przedsiêbiorcy pogrzebowi. Albo nie rozumiej± co to znaczy bez ograniczeñ. Choæ mam nadziejê, ¿e chodzi³o im o: niczego nie hamujemy, ale nie trafiamy w g³owê, rêce, nogi, korpus... Albo metr przed przeciwnikiem. Ech ta moja wiara w ludzi diabel.gif
Woo
Ej, napisa³em przecie¿ "W Krakowie jest grupka naszych znajomych, którzy siê pior±." smile.gif Tyle wiedzia³em rok temu. Stronê Aramisa znalaz³em trochê pó¼niej... smile.gif

Ten temat mo¿e od¿yje jak ludzie wróc± z Bohni...
Bo okazuje siê wreszcie, ¿e ludzie faktycznie chc± siê biæ, a wnioskujê to po tym, ¿e na obozie oprócz KWASu ;) s± jeszcze 2 osoby z WKS z Wrocka, i przedstawiciel Czarnego Smoka - czyli nareszcie jaka¶ miêdzygrupowa wymiana siniaków - to czego nam stale brakowa³o...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.