Laudetur et gaudetur!
Pojawilo sie na rynku piwo klasztorne! Jest produkowane we wspolpracy zakonu Cystersow ze Szczyrzyca z kieleckim browarem Belgia, ktorz kiedys produkowal takze biale piwo jedyne pszeniczne w Polsce! Jeszcze nie probowalem, ale wiele sobie obiecuje...
http://andrzej.ekai.pl/ekai/serwis/?MID=7129
Pozostaje zaznaczyc, ze wracamz do korzeni. To dzieki Cystersom mamy dzisiaj w piwie chmiel i pianke. Pieknie, ze dozylismy renesansu!
Nareszcie!!!!!!!
Prawdziwe PIWO
a nie gazowany szczoch...
Ju¿ wiem czym siê bêd± raczyli nieletni rymcerze na pokazach ;)
Jedyne pszeniczne? A Spiz z Wroclawia? Tez maja pszeniczne i to od dawna
Pi³em do¶æ niedawno bia³e piwo z za Odry. hmmm :D
Je¶li nasze polskie dorówna tamtemu to nale¼y cieszyæ siê wielce ... no i piæ oczywi¶cie
Spróbowali¶my z moim Mi³ym tego piwka. Owszem, sympatyczne, choæ nas akurat na kolana nie powali³o. Choæ moim zdaniem i w mojej prywatnej ocenie bardziej w stronê tych lepszych, ni¿ tych gorszych.
Z tym, ¿e to ju¿ kwestia osobistych upodobañ.
Ale sam pomys³ dobry.
Sretno!
1. Piwo "Frater" nie jest piwem bia³ym. Nazwa "bia³e" w Polsce tradycyjnie odnosi siê do piw pszenicznych, w przeciwieñstwie do jêczmiennych, zwanych "czerwonymi".
2. Piwo"Frater" produkuje browar w Kielcach, nie maj±cy nic wspólnego z opactwem i browarem cystersów w Szczyrzycu. Zdaje siê, ¿e zawarta jest miêdzy nimi jaka¶ umowa, ale szczegó³ów nie znam.
3. Piwo "Frater jest zwyk³ym piwem jasnym, jakich wiele produkuje ten browar.m.in, do sieci handlowych.
4. Cystersom w dzidzinie "piwa" akurat nic nie zawdziêczamy. Na S³owiañszczy¼nie dodatek chmielu do piwa by³ znany wczesniej ni¿ powsta³ ten od³am benedyktynów. W Europie zachodniej dodatek chmielu do piwa jako pierwsza opisa³a ¶w. Hildegarda z Bingen w 1071 r.
tu jest dyskusja na temat tego piwa:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php...ighlight=Frater
Ponoc receptura naprawde zostala podana przez braciszkow - tak gdzies na jakims forum piwnym przeczytalem - ale kto wie...napewno tez slono im zaplacili zeby moc sie na nich powolac....nigdy nic nie wiadomo
ci zakonnicy mieli browar przy klasztorze, ale lata PRL'u trtoszkê im to zepsu³y, od maszyn po markê i dltego szukali browaru który bêdzei dla nich robi³ piwo wg. ich oczywiscie dostosowanej do dzisiejszego przemys³u browarniczego recepturykumpel z bractwa jest w dziale produkcji wiêc info od osoby na miejscu
CYTAT(Krzysiu)
1. Piwo "Frater" nie jest piwem bia³ym. Nazwa "bia³e" w Polsce tradycyjnie odnosi siê do piw pszenicznych, w przeciwieñstwie do jêczmiennych, zwanych "czerwonymi".
2. Piwo"Frater" produkuje browar w Kielcach, nie maj±cy nic wspólnego z opactwem i browarem cystersów w Szczyrzycu. Zdaje siê, ¿e zawarta jest miêdzy nimi jaka¶ umowa, ale szczegó³ów nie znam.
3. Piwo "Frater jest zwyk³ym piwem jasnym, jakich wiele produkuje ten browar.m.in, do sieci handlowych.
4. Cystersom w dzidzinie "piwa" akurat nic nie zawdziêczamy. Na S³owiañszczy¼nie dodatek chmielu do piwa by³ znany wczesniej ni¿ powsta³ ten od³am benedyktynów. W Europie zachodniej dodatek chmielu do piwa jako pierwsza opisa³a ¶w. Hildegarda z Bingen w 1071 r.
tu jest dyskusja na temat tego piwa:http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=37514&highlight=Frater
1.Nikt nie twierdzi ¿e frater jest bia³ym piwem, tylko kiedy¶ browar belgie takowe warzy³, nie ka¿de piwo jêczmienne jest piwem czerwonym, nie mylmy pojêæ.
2.Nikt nie twierdzi³ ¿e produkuje je zakon w Szczyrzcu, tylko na ich recepturze.
3.Jest piwem w typie pizleñskim i jako takie jest okre¶lane w reklamie. w Polsce piwa okre¶la siê wg zawarto¶ci ekstraktu: lekkie, pe³ne i mocne.
Co do punktu 4 pozostawiê bez komentarza...
Dobre piwo, bez nadzwyczajnych zachwytów, ale pierwsze udane tego browaru (przy ca³ym szacunku dla urozmaicania gatunków- chwa³a im za to ale efekty dotychczas by³y takie sobie)
CYTAT(Krzysiu)
2. Piwo"Frater" produkuje browar w Kielcach, nie maj±cy nic wspólnego z opactwem i browarem cystersów w Szczyrzycu. Zdaje siê, ¿e zawarta jest miêdzy nimi jaka¶ umowa, ale szczegó³ów nie znam.
3. Piwo "Frater jest zwyk³ym piwem jasnym, jakich wiele produkuje ten browar.m.in, do sieci handlowych.
Ad. 2
Ma. Spó³ka "Dominium" prowadz±ca sprawy gospodarcze opactwa w Szczyrzycu (m.in. ¶wietna woda mineralna) podpisa³a umowê z Browarem Belgia na produkcjê piwa "na motywach receptury" i z wykorzystaniem nazwy opactwa. Na zachodzie np. piwo klasztorne Grinberger wytwarzane jest w ten sam sposób, tzn. klasztor udzieli³ licencji browarowi.
Oczywi¶cie mo¿na biadoliæ, ¿e to piwo dolnofermentacyjne i nie robione w klasztorze, ale ja osobi¶cie cieszê siê, ¿e cystersi znów wchodz± do ¿ycia gospodarczego Polski.
Co do miejsca produkcji, to ojcowie chcieli sami uruchomiæ browar, ale po z³ych do¶wiadczeniach z poprzednim (wzrost akcyzy dla ma³ych browarów dor¿n±³ biznes) i niepewnej sytuacji co do polskich piw po wej¶ciu do UE (znów akcyza!) nie podjêli ryzyka. Inna sprawa, ¿e pewnie "krucjata antyalkoholowa" w kurii zadzia³a³a i ukrêci³a sprawie ³eb (opat w jednym z wywiadów przeb±kn±³ co¶ o tym, ¿e w "w polskich warunkach zakonnikom nie wypada"). Niestety, w Polsce nie ma rozró¿nienia miêdzy pijañstwem a piciem w umys³ach dostojników ko¶cielnych. Nawet na wizytê papie¿a wprowadzono prohibicjê. A np. w Niemczech benedyktyni w Andechs prowadz± i browar i duszpasterstwo, ¿e o trapistach w Belgii nie wspomnê. Szkoda, mam nadziejê, ¿e choæ gospodarstwo krów rasy czerwonej "cysterskiej" siê rozwinie i bêdzie mo¿na kupiæ tradycyjne sery w sklepiku przyklasztornym.
Ad. 3
Co do receptury, to nie dziwiê siê, ¿e jest to (niestety) pilsner. Browar Belgia tnie koszty i ostatnio nawet przesta³ warzyæ Palma na miejscu - sprowadza go z Belgii i rozlewa. Drugie piwo górnofermentacyjne (kosztowne w produkcji) to by³by kanibalizm w³asnej marki, a pilsnerem maj± szansê co¶ urwaæ konkurentom. Biznes is biznes...
cystersi z tego co wiem przylozyli si edo przemyslu piwnego , i jesli to nie FRATER to jest to znane juz od jakiegos czasu w Polsce piwo STRZELEC.przynajmnije tak mi sie zdaje
Piwo Strzelec jest warzone przez Brok - Strzelec (po³±czone si³y browarów w Koszalinie i Jêdrzejowie). Cystersi nie maj± z tym nic wspólnego.
Do piwa przy³o¿yli siê o tyle, ¿e przybywaj±c do Polski przyniesli ze sob± lepsz± organizacjê pracy.
organizacje pracy cystersi takiej znowu zlej nie mieli - podobno dobrze robili prace polne
Przecie¿ napisa³em, ¿e przynie¶li lepsz± organizacjê pracy. Ale w bran¿y piwnej niczym nadzwyczajnym siê nie wykazali.
Frater ma niez³± reklame, ale je¶li chodzi o smak to dno. Czeski Pilsner jest gorzki, a Frater s³odki. Nie polecam...
CYTAT(Hever)
Frater ma niez³± reklame, ale je¶li chodzi o smak to dno. Czeski Pilsner jest gorzki, a Frater s³odki. Nie polecam...
Zale¿y co kto lubi - moja ¿ona woli piwo bez goryczki a i ja od czasu do czasu siê skuszê - g³ównie z powodu mojego hobby - wybierania gdzie siê da produktów piwnych spoza "wielkiej trójki".
A Pilsner robiony w Polsce to wyj±tkowe ¶wiñstwo w porównaniu z czeskim
Zale¿y, co kto lubi. Niedawno Tysquell zosta³ uznany przez w³asciciela za najlepszego Pilsnera ze wszystkich Pilznerów robionych przez SAB-Miller.
Mnie FRATER odpoiada smakowo - nie lubiê zbyt gorzkich piw (no moze czasami
). Natomiast jestem ciekaw czy producent, po zdobyciu odpowiedniego uznania w¶ród klientów, bêdzie robi³ nadal dobre piwo czy zacznie olewaæ jako¶æ i pójdzie w ilo¶æ... To do¶æ powszechan praktyka
CYTAT(Krzysiu)
Niedawno Tysquell zosta³ uznany przez w³asciciela za najlepszego Pilsnera ze wszystkich Pilznerów robionych przez SAB-Miller.
Pamiêtam nie tak dawne czasy, kiedy Pilsner Urquell by³ reklamowany jako jedyne piwo na ¶wiecie, ktore jest produkowane TYLKO w macierzystym browarze w Czechach. Có¿, widocznie strategia "podróbek" lepiej im siê sprawdza. Ja osobi¶cie czujê ró¿nicê w smaku zarówno w przypadku Pilsnera jak i Z³otego Ba¿anta (ten warzony w Le¿ajsku to s³odkawe ¶wiñsrwo).
Jak mam piæ piwo lokalne, to lokalnej marki a nie podróbkê "wielkich". Polecam "Ksi±¿êce" z prywatnego browaru w Lwówku ¦l±skim
Najlepsze piwo lokalne jakie pi³em to by³o piwo ze Zwierzyñca z ma³ego browaru Zamojskich. Mniam
CYTAT(Ezber)
Laudetur et gaudetur!
Pojawilo sie na rynku piwo klasztorne! Jest produkowane we wspolpracy zakonu Cystersow ze Szczyrzyca z kieleckim browarem Belgia, ktorz kiedys produkowal takze biale piwo jedyne pszeniczne w Polsce! Jeszcze nie probowalem, ale wiele sobie obiecuje...
http://andrzej.ekai.pl/ekai/serwis/?MID=7129
Pozostaje zaznaczyc, ze wracamz do korzeni. To dzieki Cystersom mamy dzisiaj w piwie chmiel i pianke. Pieknie, ze dozylismy renesansu!
hehe opata eugeniusza ze szczyrzyca znam osobi¶cie i je¶li, on nota bene znawca i koneser dobrych trunków, rekomenduje to piwo to musi byæ dobre
i ja próbowa³em ostatnio i faktycznie niez³e!
z piw "klasztornych " to musze przyznac ze najlepszy jest pszeniczny franziskaner. a z piw pszenicznych najbardziej smakowa³ mi lviske bile z browarów lwowskich.
Nie traktujcie mojej wypowiedzi broñ Bo¿e jako reklamy Tysquella! Ja te¿ polecam Lwówka. Fratera wypi³em, ale nie rzuci³ mnie na kolana.
I tak piwa spo¿ywam najwiêcej w³asnej produkcji.
wiadomo¶æ z serwisu www.browar.biz:
"Czy¿by mod³y Piwoszy o piwa pszeniczne zosta³y wreszcie wys³uchane?
Zaskoczeniem mo¿e okazaæ siê fakt, gdzie nasze pro¶by trafi³y na podatny grunt.
Otó¿ w... browarze Jab³onowo. Jak zostali¶my zapewnieni przez podwarszawski
browar, ju¿ w okolicach po³owy lipca ma pojawiæ siê w ofercie browaru piwo pszeniczne. W dodatku nie w jednym rodzaju a od razu w trzech. Tradycyjne jasne i ciemne
niefiltrowane oraz jasne filtrowane.
Pomys³ i przygotowanie do wprowadzenia piwa pszenicznego na rynek zago¶ci³ w
browarze ju¿ ponad rok temu - teraz plan jest w koñcowej fazie realizacji. Piwa
te maj± byæ dostêpne w typowych dla Czech i Niemiec pó³litrowych butelkach typu
NRW (w Polsce niegdy¶ stosowane przez bia³ostockie Dojlidy, obecnie tak¿e przez
browar Amber w przypadku Ko¼laka). Nazwa handlowa jeszcze nie zosta³a
ujawniona. Planowana jest dystrybucja ogólnopolska. Do piw dostêpnych na
pó³kach sklepowych ma byæ do³±czana ulotka informuj±ca konsumentów o
w³a¶ciwo¶ciach piwa, tak aby ³atwiej walczyæ z wci±¿ obecnym w¶ród wielu ludzi
stereotypem zwi±zanym chocia¿by z charakterystyczn± dla niefiltrowanych piw
mêtno¶ci±, co nies³usznie mo¿e byæ wi±zane ze z³± jako¶ci± piwa.
Czy¿by wreszcie pojawia³o siê ¶wiate³ko w tunelu dla spragnionych ró¿norodno¶ci
gatunkowej polskich piw? Mam nadziejê ¿e to dopiero pocz±tek zmian na lepsze!"
Oby!
Moim zdaniem prwdziwym przekleñstwem polskich piw jest ich "wysokoprocentowo¶æ" co sprawia, ¿e niezbyt nadaje siê do d³uuuugich posiadówek i pogadanek, szybko nastêpuje efekt zmulenia i obci±¿enia powiek nie mówi±c ju¿ o pó¼niejszych problemach z odpowiednim poruszaniem jêzyka... No ale có¿ chyba polski klient wymusza produkcje takich s³abych piwek (przecie¿ najwa¿niejsze jest ¿eby nie¼le grza³o). Je¶li chodzi natomiast o gazowanie to czasami sobie my¶le, ¿e stê¿enie CO2 jest wystarczaj±ce by u¿ywaæ gazu z jakiegos ¿ywca do os³ony spoiwa przy spawaniu migomatem.
ale takie juz jest polskie piwo, przez ta swoja moc ma ten swoj smak
a co do dlugich przesiadowek - czy trzeba wypic piwo w 10-20 minut ?? nalezy umiec siedziec nad piwem 1-1,5 godziny.
a ostatnia rzecz apropo slabych piw - piwo ma grzac , a nie przelewac sie przez czlowieka
To sie dawysiedziec dluzej niz 10 minut? Ale to przeciez szklem nasiaka:P
A co do mocy sie nie zgodze, najwazniejsze zeby dobrze smakowalo, moc jest drugorzedna. Chcesz sie nawalic napij sie spirytu, taniej ci wyjdzie.
A ja siê dalej pytam, jak to w temacie "Piwo i podpiwek", ¿e nale¿y siê wzi±æ ziarno ¿yta i jêczmienia...skoro ma wypu¶ciæ jakie¶ ma³e pêdy.....wolê byæ pewien !
Valdez - owszem da sie, i to nawet znacznie duzej
najgorzej z tym ze piwo wietrzeje, ale niektore modele kufle sobie z tym radza
a ze szklem nasiaga - nigdy nie kupiles piwa w butelce
aporpo mocy - sa slabe piwa ktore maja smak, ale mocne tez maja swoj smak
apropo nawalenia sie - chyba sam chcesz skoro dziwisz sie jako mozna pic piwo dluzej niz 10 minut, ale spirytusu ci nie polecam , szybko kopie i ladnie sie ponim "lata"
Nie, to nie tak, ja poprostu kiedy mam cosdo picia to nie umiem z tym siedziec. Jestem dosc nerowy wiec cos musze robic z rekoma wiec pije, potem mogesiedziec godzine bez piwa:)
Niestety mój entuzjazm z jakim przyj±³em wiadomo¶æ o Fratrze nie znalaz³ potwierdzenia w napoju. Jak na mój gust jest za równo zbyt s³odkie jak i zbyt mocne. Nie sposób siê nie zgodziæ z £ukaszem Lewandowskim, ¿e:
CYTAT(£ukasz Lewandowski)
Moim zdaniem prwdziwym przekleñstwem polskich piw jest ich "wysokoprocentowo¶æ" co sprawia, ¿e niezbyt nadaje siê do d³uuuugich posiadówek i pogadanek, szybko nastêpuje efekt zmulenia i obci±¿enia powiek nie mówi±c ju¿ o pó¼niejszych problemach z odpowiednim poruszaniem jêzyka... No ale có¿ chyba polski klient wymusza produkcje takich s³abych piwek (przecie¿ najwa¿niejsze jest ¿eby nie¼le grza³o). Je¶li chodzi natomiast o gazowanie to czasami sobie my¶le, ¿e stê¿enie CO2 jest wystarczaj±ce by u¿ywaæ gazu z jakiegos ¿ywca do os³ony spoiwa przy spawaniu migomatem.
Niestety te¿ uwa¿am, ¿e i gazu za du¿o i mocy i ¿e winiæ nale¿y konsumenta ale i strategie browarów. By³o kiedy¶ takie ca³kiem niez³e piwko EB Red, które podobno w³a¶nie dlatego zniknê³o z rynku, ¿e go konsumenci nie kupowali. Podobnie jak ta Belgia White. Niestety. Dziwne, ¿e Czechom niska zawarto¶æ alkoholu w piwie nie przeszkadza. Mo¿na go wypiæ morze i siê nagadaæ!
CYTAT(Pawe³ z Krosna)
. a z piw pszenicznych najbardziej smakowa³ mi lviske bile z browarów lwowskich.
Taakk! Te¿ znam to piwo, ale jeszcze fajniejsza by³a Bi³a Nicz - Bi³e w wersji z palonego s³odu czyli pszenne ciemne - mniam. Co ciekawe piwa ukraiñskie od kilku dobrych miesiêcy s± w warszawskich supermarketach. Drgnê³o!
Jak w bylem u szkopow to sprobowalem sobie waissbiera... wrazenie conajmniej dziwne. Niby nie takie dobre, ale smak jakis taki inny i ciagnelo zeby napic sie kolejny lyk, ale wiecej chyba jednak nie kupie:P
Podobno z dniem 31 grudnia 2004 browar Belgia zakoñczy³ produkcjê "Fratera". Pod wzglêdem rynkowym piwo okaza³o siê ponoæ ca³kowitym niewypa³em. Trwa wyprzeda¿ zapasów.
W sumie siê nie dziwiê. Mój pocz±tkowy entuzjazm zupe³nie zgasi³o rozczarowanie. Wypi³em mo¿e w sumie 5-6 pó³kwaterek.
Sit ei terra levis. Szkoda, mog³o byæ dobre piwo. Mo¿e teraz Belgia zrobi co¶ lepszego, na przyk³ad odgrzeje swój Weizen? Oby...
Belgia nie zrobi nic, na czym sêe nie da zarobiæ. Szkoda, ¿e braciszkowie cystersi dali siê wpu¶ciæ w buraki...
Mniemam, Ezberze, ¿e maj±tek twój znajduje siê w okolicach Stolicy. Czy w zwiz±ku z tym nie powinienie¶ patriotycznie wspieraæ piwa pszenicznego, dystrybuowanego przez browar Konstancin? A je¶³i interesuj± ciebie recenzje, zajrzyj:
http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=12
A jak chcesz siê napiæ dobrego, domowego piwa - zadmij w róg pod adresem: krzysiu@browar.biz
Je¶li bêdziecie we Wroc³awiu to pójdzcie sobie do knajpki ko³o rynku. Nazywa siê "Academus" i podaj± tam ¶wietne piwo. Nazywa siê dobre mocne. Jest dobre i mocne. Piwo jest nie pasteryzowane, ma ¶wietny smak, jednak po dwóch zaczyna siê cz³owiekowi robiæ weso³o... Có¿, pozwala to na nienadszarpniecie portfela, jednak nie daje d³ugo siê cieszyæ smakiem... Piwko mo¿na te¿ zakupiæ w skrzynkach, jednak jest na nie kaucja, wiêc trzeba oddaæ.
Witam
FRATER RULEZ !!!
A mnie tam smakuje, i ma nawet dobr± cene(w ¦wiêtokrzyskim ok. 2,45). A co do piw robionych przez zakonników to NIECH BÓG B
RONI OJCA DYREKTORA OD OTWIERANIA BROWARU
Pozdrawiam i na zdrowie!
"Dobre Mocne" to browar Lwówek - najstarsze "piwne" miasteczko w Polsce. W 1209 r. ksi±¿ê wroc³awski Henryk Brodaty nada³ prawo warzenia i sprzeda¿y piwa.
Oswald, co to jest "rulez"? Jakie¶ ¶redniowieczne pojêcie dotycz±ce Kielc?
Krzysiu, bo wroc³awiaki zawsze wiedzieli co dobre:)
Nie tylko wroc³awiaki. Wroc³aw i Strzegom s³ynê³y z piw bia³ych, ¦widnica i Lwówek z jêczmiennych. I co z tego zosta³o? Ma³y browar w Lwówku i jeszczemniejszy Spi¿ we Wroc³awi. Na szczê¶cie prê¿nie rozwija siê ruch browarów domowych. Ja sam uwarzy³em ju¿ ponad 1300 litrów piwa.
Zmartwiê chyba wszystkich wielbicieli piwa Ziwerzynieckiego. Otó¿ (informacja sprzed tygodnia) piwo to ma znikn±æ z rynku lubelskiego, bo jaki¶ pozbawiony smaku wykupi³ sporo udzia³ów. Teraz zamiast mniam pycha piwa bêd± produkowaæ "mocz wielb³±da chorego na nerki". Przyjdzie nam bracia wzi±æ siê samemu do produkcji piwa, lub zagoniæ do tego nasze bia³og³owy (a nie bêdzie ³atwo to zrobiæ).
Pozdrowionka dla smakoszy - Muzykus
Browar Amber w³asnie wypu¶ci³e piwo "¯ywe" - niepasteryzowane, na bazie jêczmnienia, termin przydatno¶ci do spo¿ycia 5 tygodni. Niestety, poza Pomorzem trudno dostêpne.
http://www.browar-amber.pl/zywe/index.html
CYTAT("muzykus")
... lub zagoniæ do tego nasze bia³og³owy ...
Nigdy !!!
¯ywe polecam, jest jak na nasze warunki wyj±tkowe. Ale je¶li kto¶ sam zrobi piwo ze s³odu ... Jak kto¶ ma chêæ, pytajæie, zawsze odpowiem.
Ale¿, Krzysiu, po co czekaæ na pytania?! Po prostu podziel siê z nami swoj± wiedz± browarnicz±. Nie krêpuj siê! Zawsze dobrze poæwiczyæ nieco miêsieñ piwny, co nie? Hep ups... Gdzie... hep... otwieracz?
W sklepach pojawi³a siê nowa generacja piwa "Frater", dwie odmiany - pe³ne i mocne, z nowym wzornictwem, granatowymi i br±zowymi etykietami. To zwyk³e lagery, nie maj±ce kompletnie nic wspólnego z tradycyjnymi piwami klasztornymi.
W Krakowie powsta³ nowy browar "Stary Kraków" (dzia³a na maszynach Relaxpolu) i warzy pierwsze polskie ale pod nazw± "Smocza G³owa" - na razie tylko "z kija" w wybranych lokalach w Krakowie:
http://www.bractwopiwne.pl/?lt=0&yy=1&id=2...ang=pol&men=art
http://www.browarstarykrakow.com/
W TESCO jak i w sieci "Twój Sklep" mo¿na zakupiæ przepyszne piwo Zlaty Hrad. Warzone w browarze Van Pur z Rakszawy przez S³owaków, których rodzimy browar zbankrutowa³ i migrowali do polski,wraz ze znakomit± receptur±
Jak dla mnie debe¶ciak, smak, moc... Mimo ¿e ze ¶redniowieczem, w sumie poza nazw± i korzeniami (markê t± wypracowali królewscy piwowarowie z Micha³owców) to jasne piwo nie ma nic wspólnego to polecam je gor±co wszystkim smakoszom. To co pisz± na ok³adce "Zaruka najwyzszej kvality" jest w pe³ni uzasadnione...No i ta cena - 1,99 do 2,50...
Dobra, ale co to ma wspólnego z cystersami?
http://www.browarbelgia.pl/frater_pl.htm
Browar Belgia wzi±³ sobie do serca uwagi piwoszy i Frater powróci³ jako piwo "prawie" klasztorne (np. takie jak Grinberger warzony w browarze na zlecenie klasztoru).
Sa dwie wersje - jasna
podwójnie chmielona (pilsner) i "mocna" (uwaga!) GÓRNOFERMENTACYJNA.
Obie pyszne.
No i opakowanie zaczê³o przypominaæ piwa klasztorne po usuniêciu tego nieszczêsnego hiphopowca maj±cego udawaæ mnicha...
Moje wra¿enia s± dok³adnie odwrotne - wzronictwo marne, smak przeciêtny, jak ka¿dego pilsa w Polsce (nie grinberger a Grunengold) i na pewno dolna fermentacja - nowe Fratery niczym sienie róznia od ich odpowiedników - Tatry czy Warki. Jak dla mnie - badziew. Natomiast chetnie popijam starego Fratera - jest co¶ w rodzaju rozrywki - trzeba lataæ po okolicy i szukaæ przeceny, tam gdzie sie koñcz± terminy wa¿no¶ci.
CYTAT(Krzysiu)
(nie grinberger a Grunengold)
No to proszê zajrzec na pó³ki w piwami klasztornymi - takie du¿e szklane butelki "szampanówki", ewentualnie przejrzeæ jak±¶ ksi±¿kê o piwie, a potem zabieraæ g³os w dyskusji...
CYTAT(Krzysiu)
na pewno dolna fermentacja - nowe Fratery niczym sienie róznia od ich odpowiedników - Tatry czy Warki
Co do smaku, to jest to kwestia gustu, ale prosze udowodniæ swoje kategoryczne stwierdzenie, ¿e Frater mocny to dolna fermentacja? Na jakiej podstawie Pan tak s±dzi? Wysublimowanego na "Tatrze" podniebienia?
A poza tym nie "Fratery" a "Fratry", je¶li ju¿...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.