CYTAT(Krzysiu)
1. Pisa³e¶ o piwie "prawie klasztornym" - nie ma czego¶ takiego. Albo co¶ jest klasztorne, albo nie. Grimbergen klasztorny nie jest, bo jest zwyk³ym koncerniakiem.
Nie do koñca - na tego typu piwa jest specjalna kategoria, niestety nie mam teraz czasu, ¿eby pogrzebaæ po literaturze. Jak znajde odpowiedni fragment to napiszê, jak siê "to co¶" nazywa.
Uzupe³nienie:
Zajrza³em do literatury - nazywa sie to "piwo klasztorne licencyjne" i jako przyk³ady wystêpuj± m.in. marki Grinbergen i Leffe.
Na pewno nie jest to piwo klasztorne, ale fakt u¿ycia receptury (w przypadku Fratra mocno problematyczny i naci±gany) oraz sprzeda¿ pod mark± klasztoru na podstawie umowy z opatem ju¿ cos znaczy.
Poza tym bracia ze Szczyrzyca podlegaj± terytorialnie JE x. biskupowi Wiktorowi Skworocowi, metropolicie tarnowskiemu, a ten prêdzej by siê zgodzi³ na mszê trydenck± w swojej katedrze niz na warzenie piwa w klasztorze (pomijam kwestie akcyzy, konieczno¶ci prowadzenia sk³adu celnego i unijnych regulacji HACP w interpretacji polskiego SANEPIDU dodatkowo czyni±ce sprawe ma³o realn±). Zapomnijmy wiêc o piwie z klasztoru w Szczyrzycu i cieszmy siê tym, co jest...
CYTAT(Krzysiu)
2. Gruenengold nie jest mózgotrzepem, tylko jest przywoitym piwem na rynku regionalnym, dok³adnie takim samym, jak nowy Frater
http://www.browarbelgia.pl/grunengold_pl.htm
Hmmmm. Mo¿e i tak, ale jak dla mnie zupe³nie nowe piwo pod z cudzoziemska brzmi±c± mark± to powiew "wielkiego swiata" przez doln± pó³kê hipermarketu a nie "przyzwoite piwo regionalne".
CYTAT(Krzysiu)
3. Tatra jest rodzaju ¿eñskiego, jakby¶ nie zauwa¿y³, za¶ Kaper w limnbie mnogiej to Kapery (je¶li chodzi o dowódców okrêtów, to - kaprzy). ¯ywiece to twój wyg³up. We¼ s³ownik ortograficzny i poczytaj o wyj±tkach.
Frater - z ³aciny "brat"
W przypadku zakonników liczba mnoga brzmi :"fratrzy" (jak "konfratrzy" - wspó³bracia).
W przypadku piw liczba mnoga brzmi : "FRATRY".
Tak samo piraci to "kaprzy" a piwa "kapry". "Kapery" to co najwy¿ej dope³niacz od nazwiska by³ego ministra zdrowia...
Z "¿ywcem" i "tatr±" oczywi¶cie robi³em sobie jaja.
CYTAT(Krzysiu)
4. Nie pomin±³em kwestii swojego zarzutu co do górnej fermentacji - uwa¿am, ¿e Frater Mocny nie jest piwem górnej fermentacji, mimo has³a reklamowego, które go cechuje. Wg moich informacji w Browarze Belgia nie prowadzi siê górnej fermentacji, a dystrybuowane przez browar piwo Palm jest warzone i fermentowane w Belgii, w Polsce tylko butelkowane.
Dopóki nie ma dowodu, nie widzê powodu, by negowac górna fermentacjê. Smak ró¿ni siê wyra¼nie od mocnych pilznerów dopêdzanych spirytusem. Baniaki z "Fratrem Mocnym" równie¿ mog± (jak Palm) jechaæ z Belgii. Zreszt± próbna partia prawdziwego "szczyrzyckiego klasztornego" wed³ug odnalezionej receptury by³a robiona w jednym z ma³ych browarów w Belgii (wiadomo¶æ bezpo¶rednio ze Szczyrzyca z czasów sprzed podpisania umowy licencyjnej z Browarem Belgia, kiedy jeszcze ojciec opat rozwa¿a³ uruchomienie minibrowaru na miejscu).