Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Napoje] Piwo 'cysterskie'
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Stron: 1, 2
Krzysiu
1. Pisa³e¶ o "Fraterach" z Kielc, wiêc s±dz±c, ¿e ca³y czas chodzi o Kielce, poda³em, ¿e nie ma piwa "grinberger", tylko "Gruenengold", bo miêdzy innymi takie warzy siê w browarze Belgia.

2. Nie ma piwa "grinberger", tylko "Grimbergen", produkowane przez belgijski koncern Alken Maes Group. Nie jest to piwo klasztorne, tylko wzorowane na klasztornych, bo mnisi w 1840 r. sprzedali licencjê na swoje piwo ¶wieckiemu browarowi. Wg belgijskich obyczajów mo¿e siê nazywaæ co najwy¿ej "abbey", a nie "trappist". Wypada³oby najpierw co¶ poczytaæ na ten temat, a potem dopiero zabieraæ g³os w dyskusji.

3. Nazwa "Frater" jest nazw± w³asn±, wiêc wg mnie w liczbie mnogiej powinna brzmieæ "Fratery".
m_q
CYTAT(Krzysiu)
1. Pisa³e¶ o "Fraterach" z Kielc, wiêc s±dz±c, ¿e ca³y czas chodzi o Kielce, poda³em, ¿e nie ma piwa "grinberger", tylko "Gruenengold", bo miêdzy innymi takie warzy siê w browarze Belgia.
2. Nie ma piwa "grinberger", tylko "Grimbergen", produkowane przez belgijski koncern Alken Maes Group. Nie jest to piwo klasztorne, tylko wzorowane na klasztornych,  bo mnisi w 1840 r. sprzedali licencjê  na swoje piwo ¶wieckiemu browarowi. Wg belgijskich obyczajów mo¿e siê nazywaæ co najwy¿ej "abbey", a nie "trappist". Wypada³oby najpierw co¶ poczytaæ na ten temat, a potem dopiero zabieraæ g³os w dyskusji.


A o czym ja pisa³em? shocked.gif Fakt, zrobi³em literówkê w nazwie, reszta siê zgadza z moim postem (piwo "prawie" klasztorne) - nigdzie te¿ nie wspomina³em o trapistach. dunno.gif

Marki "gruenegold" nie znam - nie pijam mózgotrzepów.

CYTAT(Krzysiu)
3. Nazwa "Frater" jest nazw± w³asn±, wiêc wg mnie w liczbie mnogiej powinna brzmieæ "Fratery".


A nazwê "Tatra" odmieni Pan "Tatery", "Kaper" - "Kapery", "¯ywiec" - "¯ywiece"? cool.gif

No i sprytnie pomin±³ Pan kwestiê swojego zarzutu co do górnej fermentacji - czekam na odpowied¼... cool.gif
Krzysiu
1. Pisa³e¶ o piwie "prawie klasztornym" - nie ma czego¶ takiego. Albo co¶ jest klasztorne, albo nie. Grimbergen klasztorny nie jest, bo jest zwyk³ym koncerniakiem.
2. Gruenengold nie jest mózgotrzepem, tylko jest przywoitym piwem na rynku regionalnym, dok³adnie takim samym, jak nowy Frater http://www.browarbelgia.pl/grunengold_pl.htm
3. Tatra jest rodzaju ¿eñskiego, jakby¶ nie zauwa¿y³, za¶ Kaper w limnbie mnogiej to Kapery (je¶li chodzi o dowódców okrêtów, to - kaprzy). ¯ywiece to twój wyg³up. We¼ s³ownik ortograficzny i poczytaj o wyj±tkach.
4. Nie pomin±³em kwestii swojego zarzutu co do górnej fermentacji - uwa¿am, ¿e Frater Mocny nie jest piwem górnej fermentacji, mimo has³a reklamowego, które go cechuje. Wg moich informacji w Browarze Belgia nie prowadzi siê górnej fermentacji, a dystrybuowane przez browar piwo Palm jest warzone i fermentowane w Belgii, w Polsce tylko butelkowane.
m_q
CYTAT(Krzysiu)
1. Pisa³e¶ o piwie "prawie klasztornym" - nie ma czego¶ takiego. Albo co¶ jest klasztorne, albo nie. Grimbergen klasztorny nie jest, bo jest zwyk³ym koncerniakiem.


Nie do koñca - na tego typu piwa jest specjalna kategoria, niestety nie mam teraz czasu, ¿eby pogrzebaæ po literaturze. Jak znajde odpowiedni fragment to napiszê, jak siê "to co¶" nazywa.

Uzupe³nienie:
Zajrza³em do literatury - nazywa sie to "piwo klasztorne licencyjne" i jako przyk³ady wystêpuj± m.in. marki Grinbergen i Leffe.


Na pewno nie jest to piwo klasztorne, ale fakt u¿ycia receptury (w przypadku Fratra mocno problematyczny i naci±gany) oraz sprzeda¿ pod mark± klasztoru na podstawie umowy z opatem ju¿ cos znaczy.

Poza tym bracia ze Szczyrzyca podlegaj± terytorialnie JE x. biskupowi Wiktorowi Skworocowi, metropolicie tarnowskiemu, a ten prêdzej by siê zgodzi³ na mszê trydenck± w swojej katedrze niz na warzenie piwa w klasztorze (pomijam kwestie akcyzy, konieczno¶ci prowadzenia sk³adu celnego i unijnych regulacji HACP w interpretacji polskiego SANEPIDU dodatkowo czyni±ce sprawe ma³o realn±). Zapomnijmy wiêc o piwie z klasztoru w Szczyrzycu i cieszmy siê tym, co jest... icon_rolleyes.gif

CYTAT(Krzysiu)
2. Gruenengold nie jest mózgotrzepem, tylko jest przywoitym piwem na rynku regionalnym, dok³adnie takim samym, jak nowy Frater http://www.browarbelgia.pl/grunengold_pl.htm


Hmmmm. Mo¿e i tak, ale jak dla mnie zupe³nie nowe piwo pod z cudzoziemska brzmi±c± mark± to powiew "wielkiego swiata" przez doln± pó³kê hipermarketu a nie "przyzwoite piwo regionalne". crazy.gif

CYTAT(Krzysiu)
3. Tatra jest rodzaju ¿eñskiego, jakby¶ nie zauwa¿y³, za¶ Kaper  w limnbie mnogiej to Kapery (je¶li chodzi o dowódców okrêtów, to - kaprzy). ¯ywiece to twój wyg³up. We¼ s³ownik ortograficzny i poczytaj o wyj±tkach.


Frater - z ³aciny "brat"
W przypadku zakonników liczba mnoga brzmi :"fratrzy" (jak "konfratrzy" - wspó³bracia).
W przypadku piw liczba mnoga brzmi : "FRATRY".

Tak samo piraci to "kaprzy" a piwa "kapry". "Kapery" to co najwy¿ej dope³niacz od nazwiska by³ego ministra zdrowia... cool.gif

Z "¿ywcem" i "tatr±" oczywi¶cie robi³em sobie jaja. tongue.gif

CYTAT(Krzysiu)
4. Nie pomin±³em kwestii swojego zarzutu co do górnej fermentacji - uwa¿am, ¿e Frater Mocny nie jest piwem górnej fermentacji, mimo has³a reklamowego, które go cechuje. Wg moich informacji w Browarze Belgia nie prowadzi siê górnej fermentacji, a dystrybuowane przez browar piwo Palm jest warzone i fermentowane w Belgii, w Polsce tylko butelkowane.


Dopóki nie ma dowodu, nie widzê powodu, by negowac górna fermentacjê. Smak ró¿ni siê wyra¼nie od mocnych pilznerów dopêdzanych spirytusem. Baniaki z "Fratrem Mocnym" równie¿ mog± (jak Palm) jechaæ z Belgii. Zreszt± próbna partia prawdziwego "szczyrzyckiego klasztornego" wed³ug odnalezionej receptury by³a robiona w jednym z ma³ych browarów w Belgii (wiadomo¶æ bezpo¶rednio ze Szczyrzyca z czasów sprzed podpisania umowy licencyjnej z Browarem Belgia, kiedy jeszcze ojciec opat rozwa¿a³ uruchomienie minibrowaru na miejscu).
Krzysiu
Zwracam honor, w temacie Fratera Mocnego. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuj± na to, ¿e jest to piwo górnej fermentacji, warzone w Kielcach.

W temacie jêzykowym pozostanê przy swoim, byc mo¿e b³êdnym zdaniu, ale ju¿ siê przywi±za³em do takiej odmiany.
Mathyas
Ze swej strony polecam jeszcze ukraiñskie piwo Obolon, dostêpne w sieciach takich jak Tesco i Real za nieco poni¿ej 5 z³ociszy. Piwo to pszeniczne, niefiltrowane a dziêki temu cudnie mêtne... tongue.gif tongue.gif Noo i ten smak... yes.gif
Krzysiu
No dobra, ale co to ma wspólnego z piwem "cysterskim"?
Mathyas
Jedn± rzecz, mo¶ci Piwowarze... Jak pisa³ D³ugosz : "wino tu rzadko u¿ywane. Ma jednak naród polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany. Ale nie ma nadeñ lepszego dla pokrzepienia cia³a . Jest nie tylko rozkosz± mieszkañców , lecz i cudzoziemców". Taki w³a¶nie jest Obolon - nie do¶æ ¿e pyszny, to jeszcze cudnie mêtny, pszeniczny, najbardziej jak to dzi¶ mo¿liwe (chyba ¿e siê piwa nie kupuje w sklepie, a samemu warzy, podle starych, starych zasad...) podobny do piw ze ¶redniowiecza... Mo¿e nie ma on na etykiecie ¿adnego klasztornego znaku, nie by³ "inspirowany" cystersk± receptur± jak Frater, ale moim zdaniem jest bardziej podobny do dawnych piw klasztornych ni¼li te konkurencji...(mo¿e poza Francizkanisher`em, bo to faktycznie i pszeniczne i troszku mêtne i z klasztorn± metk±...choæ nie cystersk±,ale có¿ z tego...smile.gif ) Takie me zdanie, dla mnie Obolon to taki wspó³czesny odpowiednik dawnego klasztornego Prima Melior tongue.gif yes.gif
Rudy
Wg. mnie najbli¿szym odpowiednikiem jest jasne piwo z Bierhalle, jasne, mêtne, i niegazowane (czuæ trochê, ale to ponoæ naturalny gaz uzykany podczas fermentacji). A Obo³oñ jako¶ nie bardzo mi podchodzi pod historyczne piwa. Mieszkam jakie¶ 15km od granicy ukraiñskiej i pi³em to na litry (na ukrainie wystêpuje w 1l butelkach w cenie niecha³ych 3z³ (4 - 4,5 hr)) - takie zwyk³e piwo.
m_q
CYTAT(Mathyas)
Taki w³a¶nie jest Obolon - nie do¶æ ¿e pyszny, to jeszcze cudnie mêtny, pszeniczny, najbardziej jak to dzi¶ mo¿liwe (chyba ¿e siê piwa nie kupuje w sklepie, a samemu warzy, podle starych, starych zasad...)  podobny do piw ze ¶redniowiecza... Mo¿e nie ma on na etykiecie ¿adnego klasztornego znaku, nie by³ "inspirowany" cystersk± receptur± jak Frater, ale moim zdaniem jest bardziej podobny do dawnych piw klasztornych ni¼li te konkurencji...(mo¿e poza Francizkanisher`em, bo to faktycznie i pszeniczne i troszku mêtne i z klasztorn± metk±...choæ nie cystersk±,ale có¿ z tego...smile.gif ) Takie me zdanie, dla mnie Obolon to taki wspó³czesny odpowiednik dawnego klasztornego Prima Melior  :tongue:    :yes:

O ile pamiêtam, to w Niemczech do XVII wieku przywilej robienia piwa pszenicznego mia³a tylko szlachta. Mieszczanie i klasztory mog³y warzyæ tylko z jêczmienia...

Tak wiêc "franciszkaner" nawet je¶li jest autentycznie klasztorny co do pochodzenia (nie chce mi sie teraz guglaæ) to nie ma ¶redniowiecznych korzeni.

Oczywi¶cie na takim np. ¦l±sku w koronie czeskiej tego germañsko-szlacheckiego ograniczenia nie by³o i "bia³e strzegomskie" la³o sie strumieniami...
Hasintus
CYTAT(m_q)
O ile pamiêtam, to w Niemczech do XVII wieku przywilej robienia piwa pszenicznego mia³a tylko szlachta.

Ciekawe co wg Waszej Eminencji w XVII w by³o Niemcami (mo¿e Królestwo Czeskie te¿). Z tego co wiem to regulacje prawne dotycz±ce produkcji piwa by³y wydawane na poziomie lokalnym i przede wszystkim chodzi³o o zachowanie odpowiedniej jako¶ci otó¿ próbowano chmiel zastêpowaæ ró¿nymi zio³ami a jêczmieñ owsem i ¿ytem. Przeciwko takim praktykom w XV w w Weissesee wydane zosta³y "Statuta thaberna", które stanowi³y mn., ¿e do produkcji piwa mo¿na u¿ywaæ tylko chmielu, jêczmienia i wody, ale nie dotyczy³o to piwa przenicznego. W XVI w. w Bawarii, ksi±¿êta bawarscy wprowadzili tzw. "prawo czysto¶ci", które jak siê wydaje obowi±zuje do dzisiaj.
Z tego co wiem piwa pszeniczne produkuje siê w procesie górnej fermentacji czyli tak jak dawniej, natomiast wszystkie pilsnery, lagery, jasne pe³ne to wytwory XIX w. industrializacji.
Przepraszam ale przez ten post narazi³em siê na w±tpilw± przyjemno¶æ degustacji piwa Frater, zwyk³e szcz..., naszczê¶cie zagryzlem szybko orginalnym francuskim serem ple¶niowym o nazwie "sekret mnicha" icon_wink.gif . Teraz mogê powróciæ do picia Franziskanera albo оболонь. Jest te¿ takie piwko co siê nazywa Faustus, rozprowadzane przez browar w Olsztynie ale produkowane chyba w Niemczech, baardzo dobre, polecam.
yoann
[pierwszy post - i to w jakim temacie, hihiehie - a kiedy¶ siê zarzeka³am, ¿e ja i piwo to dwa ¶wiaty, jednak je¶li chodzi o pszeniczne piwo, to jeden ¶wiat ;) ]

Szanowni Panowie,

m_q - ¯ywe mo¿na dostaæ równie¿ w sieci sklepów Albert.
Mathyas - Obo³oñ mo¿e i niez³e, natomiast Paulaner i inne klasztorno-zakonne to pop³uczyny po idei - im dalej na Zachód, tym obrzydliwsze napoje piwem zwane.

Z piwnej beczki - moze jeszcze kto¶ próbowa³ litewskiego Baltasa? [Svyturys Baltas, browar Svyturys - Utenos Alus]. To dopiero piwo pszeniczne! Wed³ug mnie najlepsze, mo¿liwe, ¿e zbli¿one do historycznego w smaku [i ta bardziej ni¿ w innych mêtna konsystencja]. Polecam! Do kupienia w Tesco [3,15 peelenów], chodz± s³uchy, ¿e w niektórych Albertach te¿ [podobno ko³o 5] i w Geancie.

pijacy.gif

PS Tylko nie wykupiæ mi ca³ego z wroc³awskich sklepów proszê, bo usmieszek_11.gif
Lecheor
Pierwszy post odgrzewaj±cy roczny temat, a tyle wielkich m±dro¶ci.
CYTAT
im dalej na Zachód, tym obrzydliwsze napoje piwem zwane.

Taaaak, np. Grimbergen, Chimay, La Trappe, Kwak, Leffe... przecie¿ to zwyk³a obrzydliwo¶æ...

No, ale czego siê spodziewaæ po amatorach piwnych zakupów w Tesco i Albercie.
yoann
CYTAT(Lecheor @ 12:29 02.05.2007) [snapback]187904[/snapback]
Taaaak, np. Grimbergen, Chimay, La Trappe, Kwak, Leffe... przecie¿ to zwyk³a obrzydliwo¶æ...

No, ale czego siê spodziewaæ po amatorach piwnych zakupów w Tesco i Albercie.


Lecheorze,
Grimbergen i La Trappe - to ja wolê wodê z Odry... Fuj!
Amatork± zakupów w tych sklepach nie jestem, jednak tylko te sieci maj± w swojej ofercie litewskie [i nie tylko] cuda, a w typowo piwnych sklepikach typu "Piwa ¶wiata", spotykam siê z opini±, ¿e "Takiego piwa siê nie produkuje" (sic!), a "Z pszenicznych to jest Palma"... bigsmile2.gif
Lecheor
Przepraszam za poprzedni± niedelikatno¶æ... my¶la³em, ¿e jeste¶ m³odym, pocz±tkuj±cym piwoszem, a nie Arsamatork± icon_redface.gif

Produkty z Grimbergen mog³yby moim zdaniem stanowiæ jedn± z podstaw definiowania piwa. Podobnie Chimay, Kwak mo¿e ju¿ nie, ze wzglêdu na du¿± dozê ekstrawagancji (g³ównie zwi±zan± z naczyniem).

Piwa litewskie darzê du¿ym szacunkiem (i sentymentem z m³odo¶ci, w ¶wie¿o niepodleg³ej Litwie sporo spo¿y³em Balitijosów i Utenosów). Ja jednak spotykam je w "sklepach piwnych" i wszelkiej ma¶ci deliqtasach, no, ale Wis³a ma pewn± przewagê nad Odr± icon_wink.gif

Choæ od wi¶lanej wody wola³bym Girimbergena.

Pozdrowienia!
yoann
Lecheorze,

arsamatork± raczej, z naciskiem na amatork±, ale staram siê wiêcej dowiedzieæ na temat tego, co pijê - szukam nadal faworytów. Nie odebra³am tego jako niedelikatno¶ci, wiêc spokojnie [mówi±, ¿e twarda baba jestem, jak trzeba to siê obroniê ;) ].

Teraz pora na bicie siê w piersi - po przeczytaniu Twojego posta zobaczy³am, jaki b³±d pope³ni³am... Kwak mia³o byæ! Kwak i La Trappe - od nich woda z Odry jest lepsza! [Kwak - te kombinacje butelczane... i smak nie pachnie histori± tak jak inne, raczej innowacj±]
Grimbergen daje radê - historycznie przebija [martwi mnie jednak jego "masowo¶æ"], a smakowo konkuruje z Baltasem [choæ co do historii - na Litwie d³ugo utrzymuj± siê tradycje kulinarne].

Szczê¶cie masz z Wis³± - tu do takich "piw ¶wiata" sprowadzaj± czasem regionalne, ale te gorsze - przyk³adowo Pere³kê lubelsk± maj± tylko w standardowej wersji - nie wiedz±, ¿e naprawdê dobra jest ta mocna... [studia, ech, studia...]

Pozdrawiam!

[powinna byæ stopka: de gustibus non dispudando, ale co tam smile.gif bardziej o historyczno¶æ piwa chodzi]
Lecheor
CYTAT
arsamatork± raczej, z naciskiem na amatork±

To by³o ad signaturam, gdzie (je¶li mnie oczy nie myl±) jest lib. prim., v. 475 Ovidii Ars Amatoria bigsmile2.gif

Kwak jest oczywi¶cie innowacj±, ale licz±c± sobie ponad 200 lat. Klepsydrowata szklanka by³a ponoæ zwi±zana z zapewnieniem wygody spo¿ywania wo¼nicom. Smak na mój gust niezmodernizowany, s±dzê, ¿e zbli¿ony do pierwowzoru (no, ale to tylko XVIII w.) icon_wink.gif

Historyczno¶æ (jak ja nie lubiê tego s³owa!) Tradycyjny smak na pewno zapewniaj± lambiki, ale problem w tym, do czego d±¿ymy. Nie znamy smaku "piwa ¶redniowiecznego", a nawet jego wygl±du. Oczywi¶cie mo¿emy siê spodziewaæ, ¿e by³a to konsystencja bardziej kojarz±ca siê z zup±, a nie lagerem. Wobec tego kto¶, kto chce "piwo ¶redniowieczne", mo¿e zawsze wrzuciæ sobie do jakiego¶ "Harnasia" ³y¿kê m±ki i rozbe³taæ. Powierzchowne pozory rekonstrukcji zostan± osi±gniête...

Moim zdaniem, najprostszym rozwi±zaniem, by poznaæ smak piwa sprzed jakich¶ 400 lat (raczej nie wiêcej) jest niez³y lambik. Wspania³e wra¿enie robi zaprawiony wi¶niami Kriek (a jak siê w nim jeszcze królika udusi!) i jego malinowy odpowiednik Framboise (oba lepsze z browaru Belle Vue, ni¿ Mort Subite, gdzie robi± je nie na lambiku, tylko gueuze). U¿ycie owoców przy produkcji piwa na pewno wystêpowa³o w ¶redniowieczu, choæ tu stawia³bym raczej na XVIII-XIX w.

Grimbergen siêga ponoæ roku 1128 r., ale to chyba casus zbli¿ony do Lwówka ¦l±skiego. W ka¿dym razie piwo jest znakomite. A dla mnie wa¿niejsze, ¿eby skonsumowaæ dobre piwo ni¿ historyczne (choæ przyznam, ¿e czêsto ma to du¿o wspólnego).

Pozdrowienia,
Hasintus
Mo¿e niektórzy szukaj±cy w ¶redniowieczu swoistej egzotyki, bêd± zawiedzeni ale piwo w tamtym czasie by³o po prostu porz±dnym i smacznym, naturalnym piwem i nawet nie by³o wcale tak mêtne, jak siê przypuszcza. I nie odbiega tak daleko od dobrych wspó³czesnych piw z ma³ych browarów. Jak kto¶ chce siê pobawiæ to podajê link do przepisu na rekonstrukcjê staroangielskiego ale. trochê wytrwa³o¶ci i ka¿dy z was mo¿e wkrótce wiedzieæ z autopsji jak wygl±da³o i smakowa³o piwo w ¶redniowieczu.
http://www.cs.cmu.edu/~pwp/tofi/medieval_english_ale.html
m_q
CYTAT(yoann @ 11:21 03.05.2007) [snapback]187981[/snapback]
La Trappe - od nich woda z Odry jest lepsza!

Hmmmmm, po takiej obrazie piwa braci trapistów mam ochotę wezwać pachołka by rozdmuchał żar w piwnicy i małodobrego - żeby przyszykował narzędzia...

CYTAT(yoann @ 11:21 03.05.2007) [snapback]187981[/snapback]
Szczęście masz z Wisłą - tu do takich "piw świata" sprowadzają czasem regionalne, ale te gorsze - przykładowo Perełkę lubelską mają tylko w standardowej wersji - nie wiedzą, że naprawdę dobra jest ta mocna... [studia, ech, studia...]

Fanka "mózgotrzepów" (czyli produkowanych masowo piwopodobnych napojów alkoholowych wzmacnianych spiritusem)?

Współczuję...
yoann
Lecheorze - brzytwa smile.gif [za Ovidiusa]
Wrzucanie m±ki do piwa - tylko w kulinariach [placki, zaprawy, sosy etc. - i - na Boga! - nie do Harnasia, bo nic nie wyjdzie!].

Hasintus - dzieki, spróbujê za jaki¶ czas w piwniczce pobawiæ sie w te sprawy. Je¶li co¶ naprawdê dobrego wyjdzie, zapraszam na piwo z mrocznej piwnicy u czarownicy [o ile wcze¶niej mnie Inkwizycja nie znajdzie, z m_q na czele].

m_q - nie jestem fank± mózgotrzepów, chcia³am tylko offtopowo nakresliæ sytuacjê z jak± spotykam siê w okolicach rzeki Odr± zwanej. Je¶li zwróci³by¶ uwagê na s³owa "te gorsze", to moze by¶ siê tak nie zgorszy³. icon_wink.gif Jak siê nie ma co siê lubi, to siê lubi co siê ma - wiesz, kieszeñ studencka, lokalny browar, a Mocna Per³a jest lepsza ni¿ Per³a zwyk³a [któr± zreszt± doskonale opisa³e¶] - taka prawda, i tylko o to mi chodzi³o. Je¶li ju¿ jeste¶my przy takich "napojach", to w ramach pokuty mo¿esz pojechaæ do Spychowa i zrecenzowaæ tamtejszego "Juranda" devil.gif
Co do piw trapistów - niestety, nie mam i nie bêdê mia³a dostêpu do orygina³u, a takowy znajduje siê tylko w klasztorze... Seryjne produkcje "na licencji" to ju¿, niestety, nie to samo...

chytrusku - dwóch oprawców, powiadasz... a strappado wcze¶niej bêdzie? P³awienie? Wyrywanie ow³osienia? Szukanie diabelskiego znamienia? Mia¿d¿enie kciuków? "¯elazna dziewica"? :-)
m_q
CYTAT(yoann @ 12:50 22.05.2007) [snapback]189922[/snapback]
m_q - nie jestem fanką mózgotrzepów, chciałam tylko offtopowo nakreslić sytuację z jaką spotykam się w okolicach rzeki Odrą zwanej. Jeśli zwróciłbyś uwagę na słowa "te gorsze", to moze byś się tak nie zgorszył. icon_wink.gif Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma - wiesz, kieszeń studencka, lokalny browar, a Mocna Perła jest lepsza niż Perła zwykła [którą zresztą doskonale opisałeś] - taka prawda, i tylko o to mi chodziło. Jeśli już jesteśmy przy takich "napojach", to w ramach pokuty możesz pojechać do Spychowa i zrecenzować tamtejszego "Juranda" devil.gif

Znam ból poszukiwania "treściwego" piwa - takiego minimum 12 BLG i swego czasu, przy posusze tychże sięgałem i po mocne. Na szczęście sytuacja zaczyna się poprawiać i "jasne pełne" w którym zawartość procentowa ekstraktu nie jest niższa od zawartości procentowej alkoholu nie jest już niedostępne.

Na przykład zakupiony przez Carlsberga Kasztelan oparł się zakusom likwidacyjnym i wszedł w kanały dystrybucyjne Okocim/Carlsberg a ostatnio wypuścił i wersję niepasteryzowaną (niestety, na rynek lokalny).

Perła jest zupełnie przyzwoita jako piwo a w wersji mocnej to i Jakub Wędrowycz je pija.

A Jurand (to Olsztyn, nie Spychów) niestety, podobnie jak Lwówek Śląski się właśnie likwiduje. Aktualnie chodzę po sklepach i wykupując resztówki robię sobie zapas koźlaka...

CYTAT(yoann @ 12:50 22.05.2007) [snapback]189922[/snapback]
Co do piw trapistów - niestety, nie mam i nie będę miała dostępu do oryginału, a takowy znajduje się tylko w klasztorze... Seryjne produkcje "na licencji" to już, niestety, nie to samo...

Nie do końca - licencyjny jest na przykład Leffe czy Grimbergen a La Trappe czy piwa (benedyktyńskie) z klasztoru w Andechs to oryginały.

Są dostępne w Polsce a jak się w sklepie zbliża data ważności to i taniej kupić można.

CYTAT(yoann @ 12:50 22.05.2007) [snapback]189922[/snapback]
chytrusku - dwóch oprawców, powiadasz... a strappado wcześniej będzie? Pławienie? Wyrywanie owłosienia? Szukanie diabelskiego znamienia? Miażdżenie kciuków? "Żelazna dziewica"? :-)

To już gestia brachium saeculare - poza tym ja tropię heretyków (również piwnych) - maleficarum to nie mój resort.
Purvis
CYTAT
Na przyk³ad zakupiony przez Carlsberga Kasztelan opar³ siê zakusom likwidacyjnym i wszed³ w kana³y dystrybucyjne Okocim/Carlsberg a ostatnio wypu¶ci³ i wersjê niepasteryzowan± (niestety, na rynek lokalny).


Bogu niech bêd± dziêki za Kasztelana. Jako element rynku lokalnego w³asie poluje na resztjki niepasteryzowanego. Progozy sa wielce obiecuj±ce. Ju¿ nie moge siê doczekac....
p
P
Kane
Drobna rada dla narzekaj±cych na prawie wszystkie piwa na rynku: zacznijcie robiæ sami. Po jakim¶ czasie zaczniecie produkowaæ to co Wam bêdzie odpowiada³o.
Remington1
Witam.
Jakie macie zdanie o pszenicznym piwie FAUSTUS (Browary Warmiñsko-Mazurskie Jurand) ?
dla mnie pycha, esencja smaku. Ehh...tylko ta cena...
m_q
CYTAT(Remington1 @ 08:26 24.05.2007) [snapback]190132[/snapback]
Jakie macie zdanie o pszenicznym piwie FAUSTUS (Browary Warmiñsko-Mazurskie Jurand) ?

Osobi¶cie wolê pszeniczne (jasne i ciemne) oraz "Bia³e"(niefiltrowane) z Obo³onia - jak siê trafi w markecie na promocjê, to cena jest przyzwoita.

Faustus to zupe³nie przyzwoite piwo pszeniczne, choæ nie jest warzony w Polsce -Jurand sprowadza³ go z Niemiec i konfekcjonowa³ w butelki na miejscu.

Niestety, dni Juranda (a wraz z nimi Faustusa i, co gorsza, Ko¼laka) s± policzone:
http://www.netbrokers.pl/news.php?&art...439&dzial=2
anger.gif
m_q
My tu sobie gadu - gadu, a tymczasem Browar Belgia dokona³ zmian w piwach "Frater".

W³a¶nie wchodz± na rynek:
- Frater "podwójny" - górnofermentacyjny, dojrzewaj±cy po rozlaniu do butelek (dodaje siê dro¿d¿y po rozlaniu),
- Frater pszeniczny - klasyczny weitzen.

Na razie dostêpny w ofercie Leclerca - pewnie sukcesywnie wejdzie w pozosta³e sieci i kana³ tradycyjny.
Purvis
A ja jestem już po dgustacji niepasteryzowanego Kasztelana.
Wg info jest to produkt nowy, dopiero wchodzący na rynek.
zaskakuje niska cena: ok. 2 zł. z a butelkę 0,5l, dostępny na razie na płn. Mazowszu - z czasem pewnie zbładzi pod strzechy.
Co do smaku, to poczekam na wypowiedz fachowców.
mnie przypadło do gustu. Wszytkim o mniej wyrobionych podniebieniach również polecam.
pozdrawiam zdmuchiwując piankę (pozdro dla cenzury)
Purvis)
m_q
CYTAT(Purvis @ 15:09 05.06.2007) [snapback]191508[/snapback]
A ja jestem ju¿ po dgustacji niepasteryzowanego Kasztelana.


Takiemu to dobrze, takieeeeemu doooooobrze! icon_wink.gif
Kane
CYTAT(m_q @ 13:37 05.06.2007) [snapback]191495[/snapback]
- Frater "podwójny" - górnofermentacyjny, dojrzewaj±cy po rozlaniu do butelek (dodaje siê dro¿d¿y po rozlaniu),

To nie bardzo tak.
Je¿eli piwo rozlane jest do butelek i nie jest pasteryzowane to zachodzi tzw. refermentacja i dojrzewanie piwa. Ale dro¿d¿e dodawane s± normalnie do kadzi fermentacyjnych a nie do butelek.
No chyba ¿e s± jakie¶ nowe metody, nie widzia³em tego nowego Fratera wiêc nie wiem co tam napisali aniol.gif

Fajnie ¿e jest co¶ kolejnego górnofermentacyjnego.
Remington1
Faustus ma dodawane dro¿d¿e. Wczoraj kupilem ostatniego w moim sklepie. Sprzedawca powiedzia³, ¿e ju¿ wiêcej nie ma w hurtowni. Na domiar z³ego po³owê Fastusa wyla³ mi pies!
Có¿, mo¿e nowy Frater wype³ni lukê utraconego smaku...
Kane
CYTAT(Remington1 @ 08:35 06.06.2007) [snapback]191563[/snapback]
Faustus ma dodawane dro¿d¿e. Wczoraj kupilem ostatniego w moim sklepie. Sprzedawca powiedzia³, ¿e ju¿ wiêcej nie ma w hurtowni. Na domiar z³ego po³owê Fastusa wyla³ mi pies!
Có¿, mo¿e nowy Frater wype³ni lukê utraconego smaku...

No nie wiem czy wype³ni, Faustus by³ zdaje siê pszeniczny a Frater raczej nie jest. Chyba ¿e jak±¶ now± odmianê zrobili.
Purvis
M_q, byle do Grunwaldu.
Do imprezy niepasteryzowany Kasztelaniec powinien ju¿ dotrzeæ w tamte strony.
Nawet jesli nie, to jad±c z po³udnia Polski na pewno przejezdzasz gdzies przez obszary wystêpowanie owego napoju. Pamiêtaj: soczyscie zielona etykietka.
Smacznego
P
Krzysiu
CYTAT(Remington1 @ 08:35 06.06.2007) [snapback]191563[/snapback]
Faustus ma dodawane dro¿d¿e ...

Przemys³owe piwa pszeniczne przed rozlewem "zmêtniane" s± dodatkiem dro¿d¿y, i to najczê¶ciej innych, ni¿ te, powoduj±ce g³ówna fermentacjê. Z regu³y dodaje siê dro¿d¿y dolnych, poniewa¿ s± bardziej odporne na autolizê.

Fermentacja g³ówna piw pszenicznych jest wykonywana przez dro¿d¿e górnej fermentacji, specjalnie dobrane rasy dro¿d¿y, daj±ce w efekcie wiêcej go¼dzikowo - bananowych efektów smakowych. Pszeniczne, odfermentowane zwyk³ymi dro¿d¿ami, niewiele siê ró¿ni od zwyk³ego, jêczmiennego.

Co wiêcej, ¿adne piwo przemys³owe nie jest warzone z samej pszenicy - w najbardziej "pszenicznych" piwach udzia³ s³odu pszenicznego nie przekracza 70%, a zazwyczaj waha siê ko³o 50%. Resztê stanowi s³ód jêczmienny i dodatki nies³odowe. Nawet w piwowarstwie domowym nie warzy siê piw pszenicznych, maj±cych wiêcej ni¿ 80% s³odu pszenicznego, bo bardzo kiepsko siê filtruj±.
Kane
No có¿, na piwach przemys³owych siê nie znam; przynajmniej nie na produkcji icon_mrgreen.gif
Ale piwa warzone bardziej "naturalnymi" metodami, chocia¿by takie piwa domowe zawsze maj± osad dro¿d¿owy. Jednak nie jest to spowodowane celowym dodawaniem dro¿d¿y do butelek tylko wytr±caniem siê dro¿d¿y z piwa w procesie refermentacji i doj¿ewania.

Co w zasadzie mo¿e dawaæ dodawanie dro¿d¿y do butelek skoro piwo przemys³owe jest pasteryzowane, a pasteryzacja zabija bic.gif dro¿d¿e?
Kane
Wczoraj spróbowa³em nowego Fratera podwójnego - jak dla mnie fantastyczne piwo!
Przeniczniaka tez próbowa³em - równiez bardzo dobre.
Przy okazji traci sens moja uwaga o tym ¿e Frater nie wype³ni luki po Faustusie - przeniczny oczywi¶cie wype³ni aniol.gif

Wyjasni³a sie te¿ kwestia dodawania dro¿d¿y do butelek. Pisze tam jedynie o drugiej fermentacji w butelkach czyli wspomnianej przeze mnie refermentacji. Zreszt± 2 linijki dalej stoji jak byk ¿e zmêtnienie jest spowodowane osadem dro¿d¿owym powsta³ym w wyniku refermentacji. Nic o dodawaniu dro¿d¿y... tongue.gif
Krzysiu
CYTAT(Kane)
No có¿, na piwach przemys³owych siê nie znam; przynajmniej nie na produkcji icon_mrgreen.gif
Ale piwa warzone bardziej "naturalnymi" metodami, chocia¿by takie piwa domowe zawsze maj± osad dro¿d¿owy. Jednak nie jest to spowodowane celowym dodawaniem dro¿d¿y do butelek tylko wytr±caniem siê dro¿d¿y z piwa w procesie refermentacji i doj¿ewania.

Co w zasadzie mo¿e dawaæ dodawanie dro¿d¿y do butelek skoro piwo przemys³owe jest pasteryzowane, a pasteryzacja zabija dro¿d¿e?

1. Osad piwie domowoym nie sk³ada siê wy³±cznie z dro¿d¿y, ale równie¿ z substancji garbnikowo - bia³kowych i innych ¶mieci, zwanych "zimnym" osadem.

2. Piw przemys³owych z dodatkiem dro¿d¿y NIE pasteryzuje siê, bo nie ma takiej potrzeby. Dro¿d¿e s± naturalnym antyutleniaczem i ze¿eraj± ka¿dy atom tlenu, który dostanie siê do butelki. Takie piwa s± wielokrotnie trwalsze od filtrowanych i nie ma potrzeby ich pasteryzacji.

3. Nie wierz tak do koñca w tê refermentacjê. W procesie fermentacji g³ównej dro¿d¿e zu¿ywaj± WSZYSTKIE substancje fermentuj±ce, zawarte w brzeczce. W m³odym piwie nie maj± co fermentowaæ. Dodaje siê je wy³±cznie w celu utworzenia zmêtnienia i szlachetnego osadu. Przed dodaniem drugich dro¿d¿y m³ode piwo jest filtrowane do granic wytrzyma³o¶ci i nie pozostaj± ¿adne dro¿d¿e z fermentacji g³ównej.

4. Niekontrolowana refermentacja w butelkach powoduje zwiêkszenie zawarto¶ci dwutlenku wêgla, co grozi niekontrolowan± eksplozj±. Chyba ka¿dy domowy piwowar spotka³ siê z tym problemem. Natomiast przemys³owe piwo wysyca siê w procesie le¿akowania i nagazowane rozlewa do butelek.
Kane
CYTAT(Krzysiu @ 11:04 20.06.2007) [snapback]193015[/snapback]
3. Nie wierz tak do koñca w tê refermentacjê. W procesie fermentacji g³ównej dro¿d¿e zu¿ywaj± WSZYSTKIE substancje fermentuj±ce, zawarte w brzeczce. W m³odym piwie nie maj± co fermentowaæ.

Dok³adnie! Dlatego w produkcji "domowej" dodaje siê przed rozlewem ekstrakt s³odowy, glukozê, odlan± wcze¶niej czê¶æ brzeczki itp. aby mia³o co refermentowaæ i wytwarzaæ "gaz". Ale - jak wspomnia³em - przemys³owych metod siê nie czepiam bo jeszcze nie pozna³em.

CYTAT
4. Niekontrolowana refermentacja w butelkach powoduje zwiêkszenie zawarto¶ci dwutlenku wêgla, co grozi niekontrolowan± eksplozj±. Chyba ka¿dy domowy piwowar spotka³ siê z tym problemem. Natomiast przemys³owe piwo wysyca siê w procesie le¿akowania i nagazowane rozlewa do butelek.

I dlatego w³a¶nie dziwne mi siê wydaje dodawanie dro¿d¿y do butelek.
Wiem, napisa³e¶ ¿e tam ju¿ nie ma co fermentowaæ. Wiêc po co dro¿d¿e, dla samego osadu? A nie wprowadzi³y by one niepotrzebnego zapachu lub posmaku?
Najlepiej wrzucê linka do tego tematu na forum piwne, tam siê znajdzie kto¶ kompetentny od metod przemys³owych.
No chyba ¿e to w³a¶nie Ty jestes fachowcem - bez obrazy i dalej nie dyskutujê aniol.gif
Krzysiu
Na browar.biz mam tę samą ksywkę icon_mrgreen.gif
Kane
CYTAT(Krzysiu @ 17:53 28.06.2007) [snapback]193829[/snapback]
Na browar.biz mam tê sam± ksywkê icon_mrgreen.gif

Dobra, poddajê siê tracker.gif - tam te¿ mia³o to trafiæ tongue.gif
Krzysiu
Niewykluczone, ¿e to koniec piwa "cysterskiego" w Polsce - browar Belgia zosta³ kupiony przez Kompaniê Piwowarsk±. Wiêcej: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71764
yoann
Lecheorze,
m_q

- specjalnie dla was. Przegl±dam zdjêcia z wyprawy - to znalaz³am w Dunkierce, dwa lata temu (nota bene - przy wej¶ciu do ko¶cio³a, hieh). Spodoba³ mi siê gargulec smile.gif
m_q
Dziêkujê piêknie...

smile.gif
m_q
W temacie piw "klasztornych"* icon_wink.gif wypada odnotowaæ pojawienie siê w sklepikach z produktami benedyktyñskimi piw:
- opata
- przeora
- szafarza,
czyli najprawdopodobniej tak naprawdê bardzo dobrych piw z browaru Fortuna:
- Smok
- Czarne
- Czarne miodowe
w "klasztornych" butelkach i z wy¿sz± cen±.

Ja pewnie skorzystam, bo "Fortunê" znale¼æ w sklepach trudno a sklepik benedyktyñski mam o rzut beretem.

Muszê jeszcze sprawdziæ, kto jest producentem "benedyktyñskiego" kwasu chlebowego - je¶li restauracja "Ratuszowa" w Nowym S±czu to s± warte zakupu...


*) "Klasztorne" - w cudzys³owie
Krzysiu
CYTAT(Krzysiu @ 10:36 07.08.2007) *
Niewykluczone, ¿e to koniec piwa "cysterskiego" w Polsce - browar Belgia zosta³ kupiony przez Kompaniê Piwowarsk±...


Prorok jaki, cy cu¶?

Kompania Piwowarska pdjê³a deæyzjê o zaprzestaniu produkcji w browarze w Kielcach. Fratera ju¿ nie bêdzie.
m_q
CYTAT(Krzysiu @ 07:14 18.09.2009) *
Fratera ju¿ nie bêdzie.


Bedzie, bedzie. To, co sprzedawano pod nazw± "Frater podwójny" to byl Palm Royale rozlewany w Kielcach...
bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.