Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pa³asz
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2
_Filip_
Generalnie interesuj± mnie g³ównie polsko-wêgierskie. Co do pa³aszy waloñskich to najszybciej znajdziesz w okolicach Prus, Niderlandów i Austrii, ale generalnie z pa³aszami w piechocie bêdzie ciê¿ko.
Lestek
kilka palaszy
Derewiecki
Witam.

Zapraszam osoby zainteresowane szermierk± pa³aszem do zapoznania siê ze ¼ród³em - A. Durski "Szko³a szermierki siecznej". Jest to traktat powsta³y we Lwowie w 1879 r. po¶wiêcony walce pa³aszem.

Oto link:
http://arma.lh.pl/zrodla/traktaty/pdf/szko...durski_1879.pdf
Lestek
CYTAT(Derewiecki @ 22:27 03.03.2008) *
Witam.

Zapraszam osoby zainteresowane szermierk± pa³aszem do zapoznania siê ze ¼ród³em - A. Durski "Szko³a szermierki siecznej". Jest to traktat powsta³y we Lwowie w 1879 r. po¶wiêcony walce pa³aszem.

Oto link:
http://arma.lh.pl/zrodla/traktaty/pdf/szko...durski_1879.pdf

Bior±c pod uwagê znikom± ilo¶æ polskich zróde³ co do szermierki, ta broszurka wygl±da rewelacyjnie.

Znalaz³em jeszcze parê fotek pa³aszy. Te z opraw± karabelow± s± przypisywane Sobieskiemu ale mog± pochodziæ od oficerów Polskich Janczarów. Na kolejnej fotce jest jak to mówili po staropolsku "garnitur" czyli zestaw pa³asz i koncerz prawdopodobnie husarza. i ostatnia fota to pojedynczy pa³asz z muzeum wojska Polskiego.
Glendziol
Poszukujê wytwórcy, który wykona³by dobrej jako¶ci szpadê waloñsk±. Niestety jedyn± osobê jak± znalaz³em w necie jest pan Wêgliñski do którego nie mogê zdobyæ ¿adnego kontaktu. Czy znacie jakiego¶ innego rzemie¶lnika lub dysponujecie kontaktem do ww pana?
Glendziol
Ten kontakt znalaz³em. Problem w tym ¿e nie mogê go pod nim z³apaæ i mia³em nadziejê, ¿e kto¶ dysponuje np mailem smile.gif
Borg
W sumie moje pytanie dotyczy pa³asza, szabli i szpady waloñskiej, ale by nie mno¿yæ niepotrzebnie pójdzie wszystko tutaj.
Czy kto¶ dysponuje danymi, zdjêciami, rysunkami na temat trzech egzemplarzy z za³±cznika. Wiem, ¿e znajduj± siê w MWP, publikuje je Nadolski w Polskiej Broni. Broni bia³ej. Nie wiem czy s± u Zab³ockiego, chwilowo nie mam do niego dostêpu.
Za wszelk± pomoc bêdê wdziêczny.
Adam von Loslau
W ksi±¿ce Tadeusza Królikowskiego, "Historia broni siecznej. Miecze, rapiery, szable i pa³asze", znalaz³em zdjêcie broni opisanej jako pa³asz husarski z pierwszej po³owy XVII wieku, wy³owiony z koryta Tugi. Na zdjêciu widaæ tylko, ¿e jest on bardzo zniszczony. W opisie stoi, ¿e posiada prost± obusieczn± g³owniê (mieczowa?), jelec krzy¿owo kab³±kowy, g³owicê sp³aszczon±. Nigdzie nie znalaz³em wiêcej o tej broni, a by³bym zainteresowany. Czy kto¶ wie o nim co¶ wiêcej? Najlepiej jakie¶ rzuty z kilku stron na ca³o¶æ i wymiary? Podobno posiada on numer inw. w Muzeum wojska polskiego w Warszawie: MWP 1584.
Je¿eli ju¿ bêdziemy wiedzieæ co to dok³±dnie jest, to jakiego pochodzenia jest ta broñ? Po jednym marnym zdjêciu zak³adam ¿e zachodniego.
Bêdê wdziêczny za pomoc
Adam
Ursus
CYTAT(Glendziol @ 14:58 13.10.2008) *
Poszukujê wytwórcy, który wykona³by dobrej jako¶ci szpadê waloñsk±. Niestety jedyn± osobê jak± znalaz³em w necie jest pan Wêgliñski do którego nie mogê zdobyæ ¿adnego kontaktu. Czy znacie jakiego¶ innego rzemie¶lnika lub dysponujecie kontaktem do ww pana?

Znalaz³em link ze spisem kowali. S± tam adresy ich stron, kontakty. Popytaj u nich.
http://www.sarmaci.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=141
Ig³a
Borg, ta szabla najbardziej po prawej na za³±czonej przez Ciebie rycinie to szabla zachodnia w oprawie z grupy Sinclair, datuje siê je zwykle na poczatek XVII wieku.

Ponizej za³±czam przyk³ady tozsamej, a ¿e watek jest o pa³aszach, tak¿e pa³asz w identycznej oprawie.

Zdjecia poznajdowane w sieci. Dodam tylko, ¿e nie trafilem nigdy na ten typ broni, ktory mialby jakie¶ wyszukane ozdoby. Powszechne by³o montowanie w tego typu oprawach róznych typów g³owni - od tasakow pocz±wszy przez szable, pa³asze, na obosiecznych g³owniach mieczowych (mieczorapierowych) skoñczywszy.

1. Army Museum, Delft - Holandia
2. Egzemplarz wystawiony na aukcji w Czerny's Auction House
3. Egzemplarz wystawiony na aukcji w Hermann Historica
4. Royal Ontario Museum, Toronto, Kanada
5. Styria Austria
6. Pa³asz za My Armoury
Adam von Loslau
Jeszcze nie mia³em okazji zeskanowaæ pa³asza o którym ipsa³em, ale mam zdjêcie podobnego. Na mój gust ró¿ni± sie g³ównie stanem zachowania i tym, ¿e ten pierwszy nie posiada kanelowanej tarczki zas³aniaj±cej wierzch d³oni. Poprzednie pytanie oczywi¶cie ponawiam smile.gif

Adam
Lestek
Ten pa³asz jest na sta³ej ekspozycji w mwp. Na koñcu pierwszego korytarza po prawej stronie. Je¶li kto¶ ma dobr± lustrzankê to mo¿na sfotografowaæ.. Ta ekspozycja tonie w mroku wiec przyda³oby siê maksymalne iso i monopod. Mam jego jedno zdjêcie, niestety b. s³abej jako¶ci ale teraz ju¿ wiecie gdzie szukaæ by zrobiæ dobre foto ;>
Arek Zgutka
Czo³em,

czy mamy jakie¶ zachowane polskie lub wêgierskie pa³asze, z prze³omu XVI-XVII wieku? Ewentualnie ryciny przedstawiaj±ce panów w magierkach i z pa³aszem. bigsmile2.gif
Lestek
tak. W najnowszym wydaniu ksi±¿ki Wojciecha Zab³ockiego Szable ¶wiata jest ³adny pa³asz z opraw± Polsko-wêgiersk±. str 130
Kolejna rzecz jest trochê dyskusyjna, niektórzy ogl±daj±c rolke sztokholmsk± wypatruj± prostych pa³aszy u stra¿y miejskiej. Ale równie dobrze to mog³y byæ zwykle szable o ma³ej krzywy¿nie i tak siê "namalowa³y" arty¶cie.
Kojarze jeszcze jakie¶ egzemplarze z muzeum tym nie pamiêtam którego wiêc warto poszukaæ.
Arek Zgutka
O to to, dziêki piêkne, rozejrzê siê za ksi±¿k±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.