Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pa³asz
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2
Bartko z £om¿yñca
Czy kto¶ mo¿e mi podpowiedzieæ, gdzie znajdê dobre opisy szkockich i angielskich pa³aszy koszowych?
Dobre opisy, to znaczy takie, gdzie oprócz kilku s³ówek na temat znajdê tak¿e wymiary, wagê, datowanie egzemplarzy itp.

Na forum jest kilku Gwa³cicieli Owiec, chcia³em podpytaæ nieco o moteody walki t± broni±, bo zak³adam, ¿e kto¶ spo¶ród Was æwiczy, zamierza æwiczyæ lub conajmniej interesuje siê tematem.
Jakie s± zasadnicze ró¿nice miêdzy fechtunkiem tym pa³aszem, a szabl±?
Czy zas³ony siê ró¿ni± w jaki¶ sposób, czy stosuje siê jakiekolwiek manewry rapierowe?
Opat
Za gwlaciciela owiec sie nie uwazam ( z definicji gwaltu wynika ze do tego jest potrzebna jedna sztuka ktora tego niechce smile.gif, a nie spotkalem jeszcze takiej owieczki ktora by sie nie usmiechala na moj widok smile.gif )

Ale jesli chodzi o Palasz to mam i nawet czasami uzywam... Nie twierdze ze jestem wybytnym znawca moge sie tylko podzielic wrazeniami:

1. Ciosy wyprowadza sie glownie z przedramienia ze wzgledu na dosc znaczny ciezar broni. ( w pierwszej fazie swej produkcji palasze szkockie (koszowe) produkowane byly z mieczy). ciosy wyprowadzane z nadgarstka nie sprawdzaja sie bo niestety nadgarstek szybko mdleje.

2. Sztychy sa jak najbardziej uzywane w walce na palasze. Zaslony hmm tutaj ciezej nie wiem do konca jakie sa zaslony szablowe natomiast ja uzywam typowych zaslon mieczowych...

3. Pewnym dodatkiem niestety nie mozliwym raczej do stosowania podczass ypowej walki ze znajmym sa ciosy koszem palasza w twarz smile.gif

4. Oprocz parowania sama bronia stoswane byly takze male tarcze smile.gif

I to tyle co w tej chwili przychodzi mi do glowy

Pozdrawiam
MacDwain
Podobnie jak Pan Kolega Opat nie uwa¿am siê za gwa³ciciela... owiec bigsmile2.gif

Zas³ony szablowe jak najbardziej, ale polecam do walki dodatkow± tarcze... du¿o wiêcej kombinacji. Z tego co czyta³em w jednym z numerów "Budo" w artykule po¶wiêconym walce rapierm istnia³a nawet tzw. Szko³a szkocka walki rapierem, wiêc co za tym idzie pewnie i pa³aszem lub te¿ schiawon±, gdy¿ i ta broñ by³a w Szkocji dosyæ popularna. Pamiêtaæ trzeba i¿ regimenty szkockie s³u¿±ce w armii angielskiej by³y czêsto uzbrajane (poprzez oszczêdno¶æ) w broñ z demobilu po odzdzia³ach angielskich.
Co do wyg³±du tarcz to takie ³adne i nie wiem czy realne (raczej ozdobne)
http://www.mactravel.com/tweb/targes.htm#top

mia³em gdzie¶ jeszcze linki do stron g³ównie szkockich o pa³aszach etc. jak znajde to dam znaæ

a co do techniki walki to prosze siê skontaktowaæ z grup± Lorica, oni bêd± wiedzieæ najwiêcej...

lub zapraszam na Zimowy Obóz treningowy do Sandomierza. smile.gif
Opat
Jesli chodzi o tarczki szkockie to byly one zdobione o to egzemplarz ktorego ja uzywam zrobiony przez J. Dabala:

http://213.76.226.158/moje/szkocka/tarczka.jpg

Pozdrawiam
Bartko z £om¿yñca
Z Loricowcami pewnie siê na ten temat jeszcze nagadam sporo, chcia³em tylko sprawdziæ, co powiedz± inni. A z tego, co mi siê wydawa³o, to nikt w Lorice koszowym nie æwiczy³... B³a¿ej i Jasiek "zwyk³ymi" pa³aszami.
Zreszt± mam ich nawiedziæ jako¶ zanied³ugo na treningu.

Opacie, o jakich zas³onach mieczowych mówisz? (znaczy siê pytam o ¼ród³o - temat istnienia zas³on przy mieczach by³ tu ju¿ wa³kowany wielokrotnie).

Pozdrawiam smile.gif
Opat
Zrodlo??? Hmmm Zrodla pisanego napewno nie jestem ci w stanie niestety podac dunno.gif
uch coz za polszczyzna ze poprzxedniego mego zdania bije smile.gif Ale co tam

Z zadnych traktatow podczas (marnej) mojej nauki wladania bronia nie korzystalem raczej byly to metody : aby przezyc najlepiej zastosowac tak to a taka zaslone jesli na prv wyslesz mi wyklad na ten temat to pewnie co nieco wyluskam i powiem ci jakich uzywam smile.gif

Pozdrawiam
Bartko z £om¿yñca
Heh, ja tam siê do ¿adnych wyk³adów nie nadajê i nie ¶miem ludizom robiæ(chyba, ¿e mnie zmuszaj±).

W wielkim skrócie da siê tylko powiedzieæ, ¿e w ¶redniowieczu nie wystêpowa³y zas³ony statyczne w traktatach. Ponumerowane pozycje/zas³ony zaczynaj± siê dopiero w renesansie bodaj¿e przy rapierze(nie znam siê za bardzo w tym temacie). W szabli s± one ju¿ na miejscu.

Z teg, co znam numeryczne zas³ony w mieczu s± u Huttona i Zab³ockiego.
Pierwszy u¿ywa³ d³ugiego miecza jako broni do treningu fizycznego i ogólnorozwojówki(a nie walki...), a drugi nie mia³ o mieczu pojêcia...

Od razu widaæ z tej mojej wypowiedzi pewn± spor± lukê w wiedzy bigsmile2.gif .
Nie znam siê za bardzo na nauce niejakiego Silvera, a kojarzê, ¿e by³y tam jakie¶ zas³ony. Oprócz tego mog³y wystêpowaæ w przypadku miecza renesansowego.

Tak sobie tylko my¶la³em, ¿e mo¿e stamt±d co¶ czerpa³e¶ i mi podpowiesz.
smile.gif
No, ale có¿, mo¿e czas po¶wiêciæ wiêcej uwagi szermierce renesansowej...

Ale wróæmy do w³a¶ciwiego tematu... moze kto¶ co¶ jeszcze opowie...
MacDwain
mo¿e troche tutaj.. jest kilka mglistych zdjêæ pa³aszy...

http://krystian.paczkowski.webpark.pl/mack...y_regiment.html

a na tej stronce maj± jakowe¶ traktaty szermiercze ( w tym wspomnianego pana H.)

http://zakon.rpg.pl/materialy_szermierka,ksiazki.html
Bartko z £om¿yñca
Dziêki Mac'u.
Dopad³em gdzie¶ w sieci dwóch producentów tych zabawek.
Zirytowa³ mnie fakt, ze mimo ró¿nych typów g³ówni i opraw obaj wal± na jedn± miarê pod wzglêdem wagi. Jeden 3 funty, a drugi 1.4 kg. Ka¿dy model niezaleznie od ró¿nic....

Dlatego bêdê bardzo wdziêczny, je¶li kto¶ skombinuje mi sk±d¶ wagi orygina³ów.
Trzeba przyznaæ, ¿e strasznie du¿o wa¿y oprawa, szkoda, ¿e nie mia³em jeszcze okazji trzymaæ takiej zabawki w rêku. Chêtnie sprawdzi³bym jak takie specyficzny wywa¿enie wp³ywa na "machanie" bum.gif
saggitarius
Hej, poni¿ej podajê kilka interesuj±cych (mam nadziejê) adresów dotycz±cych pa³asza z koszow± os³on± rêki:

http://www.scottishsword.com/AntiqueSwords.htm
http://members.aol.com/lariatlil/sword.html (!)

Co do fechtunku t± broni± to wszystko bêdzie zale¿a³o od takich drobiazgów jak waga i wywa¿enie broni (nie cierpiê pisaæ truizmów) oraz d³ugo¶ci ostrza i kszta³tu os³ony (kosza) - szczególnie polecam zwróciæ uwagê na ten ostatni, z pozoru byæ mo¿e nieistotny szczegó³ - przy niew³a¶ciwie wyprofilowanym koszu taki pa³asz mo¿na u¿ywaæ co najwy¿ej do tañczenia a nie do walki - najlepiej zrobiæ sobie eksperymentalnie (np. z papieru czy te¿ tekturki) model kosza na wymiar swojej rêki. A jak ju¿ bêdziesz mia³ w rêku gotowy pa³asz to technika sama siê bêdzie narzucaæ - a przynajmniej to wszystko co wyp³ywa z samej konstrukcji twojej broni.
MacDwain
lada dzieñ pode¶le ka¿demu kto chce rozrysowany pa³asz (osobno kosz etc.) nie pamiêtam jak to siê dok³adnie przedstawia ale info troche jest... do tego sporo wzorów koszy, mo¿liwe ¿e jest tam nawet gramatura...

dok³adne info na privie.
MacDwain
dla wzorów, zarówno tarcze, dirki jak i pa³asze...
http://armsofvalour.com/miva/merchant.mv?S...Category_Code=S
Don Carlos
Czolem!
Nie znam sie na szkocizmie, ale chcialbym wtracic tu pewna uwage:
czy zainteresowanie palaszami szkockimi zwiazane jest moze aby z zastosowaniem ich do naszych zabaw, czyli odtwarzanniu np XVII wieku (tu szerokie pojecie)? Bo jesli tak to takie klasyczne, najbardziej znane , jak np z cytowanych powyzej stron maja jeden eliminujacy je szczegol!
Datowanie!
Szkota latajacego bez bielizny spodniej na imprezach datowanych na 1 pol XVII wieku sam osobiscie kolne w gole toto co ma z tylu, specjalnie wyostrzonym rapierem. Inne palasze typu np walonskeigo (dla niektorych sa to szpady) lub sciavony OK!
Ale Claymorom czy jak je tam zwa to mowie stanowcze nie!
Jak ktos chce odtwarzac ruchawki z czasow Piekenego Ksiecia no to prosze bardzo!
Pozdrawiam
Don Carlos szef.gif

Ps.s Co mimo wszystko pozwala na uskutecznianie jakiejkolwiek szermierki, tylko poza imprezami, prosze!
Bartko z £om¿yñca
CYTAT(Don Carlos)
Ps.s Co mimo wszystko pozwala na uskutecznianie jakiejkolwiek szermierki, tylko poza imprezami, prosze!

To w³a¶nie st±d pochodzi moje zainteresowanie tematem bigsmile2.gif
Don Carlos
Bartku!
Jak pojedziesz z nami na oboz w zime to mozemy porozmawiac! Innych zainteresowanych wladaniem tego typu bronia tez zapraszam!
Pozdrawiam
Don Carlos szef.gif
Bartko z £om¿yñca
Oj pewnie siê nagadamy do obrzydzenia... bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
...jak to zawsze.
Qba
Mam takie pytnko. Jakie wymiary mia³ Pa³asz na prze³omie XVII/XVIIIw?? Nigdzie nie moe znale¼æ tych info. Z góry dziêki za wszelkie dane
Pozdrawiam
Qba
Marcus Aurelius Carnifex
Tu masz przyk³ady:

http://alatusmortis.w.interia.pl/index_37.htm

Jak chcesz lepsz± jako¶æ to napisz tutaj:
doliwa1@wp.pl

Pa
Don Carlos
Czesc!!
Rzezniczek, wsrod tych dziabadel nie doszukalem sie zadnego palasza (merytorycznie rzecz ujmujac!! angsad.gif

Wszystkie to sa szable.
Ale palasz to ma raczej prosta glownie!!
Chyba stwierdzam jakies braki!!
Pozdrawiam szef.gif
_RK_
W zbiorach polskich ¶wietnym przyk³adem s± komplet szabla i pa³asz przypisywane Stefanowi Batoremu (piszê komplet bo tak samo oprawione).
Marcus Aurelius Carnifex
Odezwij siê pod wy¿ej podany adres. Kolega jest lepiej rozeznany je¶li chodzi o zabawki XVII wieczne. Ma trochê materia³ów.

Pa
Keylan
ale tu niema pomy³ki!smile.gif poprostu w starych zapisach sarmatów szabla obecnie nazywana hussarsk±(tzn wtedy czasem te¿ j± tak nazywano) jest nazywana pa³aszem pochy³ym albo pa³aszem ussarskim/husarskim ale rzeczywi¶cie je¶li kolega poszukiwa³ pa³aszy wg dzisiejszej terminologii to nie to smile.gif
BTW czy kto¶ ma dobre du¿e skany opisów(i rysunków taki jak na dole tej stronki) szabel polskich(XVI-XVII wiek) z ksi±¿ki Zab³ockiego (tej wcze¶niejszej nie tego "traktaty szermierczego") niestety nieposiadam jej w swoich zbiorach a i zakupiæ ciê¿ko a je¶li siê pojawi to jest droga jak sto sk*** smile.gif (kurcze ¿eby zrobili wznowienie... smile.gif )
Qba
To akurat prawda.. Szuka³em bardziej informacji na temat pa³aszów u¿ywanych na zachodzie Europy.. Np. przez piechotê angielsk± czy szkock±..
Sorki za brak sprecyzowania
Pozdrówki
PS Wci±¿ jednak tych wymiarów potrzebujê.. smile.gif
Krzysztof
Pa³asz Schiavona (czyt. skiawona):
ostrze schiavon nie zawsze by³o obosieczne, czêsto broñ ta posiada³a ostrza jednosieczne jak wegierskie czy polskie pa³asze; paluch podobniy jak w szabli husarskiej, a wygodne prze³o¿enie palca lub palców przez jelec jest niezbyt mo¿liwe, gdy¿ ostrze jest do¶æ szerokie - nawet dochodz±ce do 5 cm.
Tak¿e wagowo jest masywnym kawa³kiem stali, schiavony bêd±ce w zbiorach Królewskiego Szkockiego Muzeum w Edynburgu wa¿± przeciêtnie !!! 1.3-1.5 kg, wg. mojej skromnej osoby to du¿o, dlatego nie nazwya siê owej broni rapierem jak b³êdnie niektóre pozycje podaj±.
Powinien ci Qubo pasowaæ taki pa³asz.
Pocz±tkowo u¿ywano schiavon w gwardii konnej Do¿y weneckiego, potem tak¿e w piechocie morskiej republiki, nazwa rzeczywi¶cie pochodzi od s³owiañskich najemnikow z wschodniej Dalmacji. Intensywna produkcja tej broni mia³a miejsce w okolicach Belluno (lata 1530-1650).
Kontrakt z kupcami angielskimi pochodzacy z 1578 roku, w nim bracia Ferrara zobowi±zuj± siê dostarczyæ na teren Anglii... 72.000 tych pa³aszy - nie naraz ale 600 na miesi±c przez 10 lat. Kontrakt zosta³ zrealizowany, ¶wiadczy o tym potwierdzenie kontraktu przechowywane w archiwum notarialnym w Belluno.

A dla osób które czyta³y "Dzikie Pola" i swoje wyobra¿enie o tej broni z owej lektóry powzie³y, pa³asz ten nie wystêpowa³ na terenie polski i krajów pobliskich gdy¿ tereny te mia³y pod kontrola je¶li chodzi o zbyt rapierów i pa³aszy ku¼nice sollingeñskie.
Qba
Witam. Mam pytanie o historyczno¶æ zamieszczonych wzorów.
Z góry dziêki
Qba
PS Móg³by kto¶ powiedzieæ parê s³ów o schiavonie??
Krzysztof
prosi³bym ¿eby¶ czyta³ wcze¶niejsze tematy i posty w odpowiedziach a nie robi³ nowe
a ten pa³asz który zamiesci³e¶ to szkocki wyrób XVIII, a raczej wspó³czesna wersja
pozdrawiam
Don Carlos
Czesc!!
Polecam:
tzw palasz szkocki
http://www.antiqueswords.com/sbh10.htm

Na tej stronie jest tez wiele innej fajnej broni

Pozdrawiam szef.gif
Don Carlos
A poza tym panie Krzysztofie!!
Moze kolega Qba na wczesniejszym topicu nie uzyskal satyfakcjonujacych go odpowiedzi (patrz ten topic!! Jakis koszmar), postanowil na nowo zagaic temat!!

Pozdrawiam szef.gif
Krzysztof
mo¿liwe choæ jak ju¿ to moderator albo inna osoba w³adna po³±czy³by te dwa w±tki bo jesli bedzie siê tworzyæ nowe tematy tak bez sensu to mo¿e temat szable podzielimy wg. poszczególnych typów?
ale bedê mi³y i zamieszczê jeszcze jedno zdj±tko tego w³oskiego pa³asza
Qba
No có¿. Dziêkujê bardzo za wszelkie odpowiedzi. Przykro mi je¶li naruszy³em czyje¶ poczucie estetyki na forum.. S±dzi³em, ¿e chat jest wolny, a niestety nie mam sta³ego dostêpu do netu i nie mam czasu na przegl±danie starych "topiców" dunno.gif
Pozdrawiam
PS Co do poprzedniego to owszem nie znalaz³em satysfakcjonuj±cych mnie odpowiedzi. Zróbmy z FREH-y bibliotekê i posegregujmy wypowiedzi ot co..
Krzysztof
mo¿e gdzybys sprecyzowa³ czego poszukujesz, bo pa³asze tak samo jak szable i miecze to rozleg³y temat.
nie naruszasz poczucia estetyki ale mo¿esz staraæ sie trzymaæ jednego w±tku i nie mno¿yæ podobnych tematów smile.gif
a je¶li nie masz mocnego ramienia to shiavony ze wzglêdu na jej wage nie polecam
Qba
Wielkie dziêki.. Fakt si³aczem nie jestem wiêc ze schiavon± dam sobie spokój.. A poszukujê szkockiego pa³asza z pó¼nego XVIIw, konkretnie wzorów. Na pewno nie pa³aszy mieczowych (z tego co wiem te by³y trochê wcze¶niej). Dopiero dzi¶ przeczyta³em wcze¶niejsze informacje, ale przyznam, ¿e jest w tej kwestii laikiem. W Mielcu niestety mam problemy z dotarciem do rzetelnych informacji nt. broni.
Pozdrawiam
Qba
PS Czy mogliby¶cie poleciæ jakiego¶ wytwórcê ww broni?
Krzysztof
masz do¶æ blisko do £añcuta tam jest dobry wytwórca
masz moje GG jak chcesz cos konkretnego to ci doradze bigsmile2.gif
polecalbym ci pa³asz waloñski lub pa³asz z okresu wojny domowej w Anglii - takii jakim walczyli ¿o³nierze Cromwella
Don Carlos
Witam!!
Jesli chcesz uzywac palasz szkocki na turniejach datowanych na pierwsza polowe XVII wiecznych to nie radze!! Juz na ten temat pisalem gdzies!!
Przychylam sie do uwagi kolegi Krzysztofa!! Lepiej palasz walonski albo z okresu kromlelowskiego!!
Z producentow polecam Marcina Weglinskiego z Warszawy!!
Oto jego wyrob!!
Don Carlos
Inne!!
Don Carlos
Pardon!! Cos nie wyszlo!!
Porpawka!!
Don Carlos
I inne viu!!

(mam problemy z wyslaniem wiecej niz jeden zalanczikow)
Qba
Wielkie dziêki za rady.. £adne te szable waloñskie.. Jeszcze takie pytanko. Szkocka szlachta takcih u¿ywa³a?? Czy by³a to broñ wojskowa (jak pa³asz)? No i powiedzcie co¶ o panu Marcinie Wêgliñskim. Jak wygl±da u niego sprawa z cenami broni, bo ów p³atnerz ³añcucki robi b. ³adn± broñ ale niestety do¶æ nieprzystpn± dla mnie cenowo..
Pozdrawiam
Don Carlos
Z tego co mi sie wydaje ( a sie za na tym nie znam) szlachta szkocka, chyba, nosila co popadnie, a palasze takie uzywano na kontynencie, o czym wskazuje nazwa palasz walonski i Angole!!
Jak cchesz robic za Szkota to mozesz uzywac takiej broni gdyz szkoci zaciezni na kontynencie uzywali wszelkiego rodzaju biala bron!!
Wiec nie widze przeciwskazan.
Link do strony MArcina Weglinskiego, tam sa jego wyroby i kontakt!
http://www.lorica.risp.pl/6/61/61.php

Pozdrawiam szef.gif
freescotland
Spotka³em siê w jednym z Ospreyów ze zdjêciami pa³asza, który datowany by³ przez autora na po³owê XVI wieku. Co o tym s±dzicie. Pa³asz ten to backsword z koszem tzw. irlandzkim- ma³o ozdobnym, ale bardzo funkcjonalnym bigsmile2.gif
Qba
Tak w kwestii Ospreyów to by³bym wdziêczny za podes³anie mi "szkockich" odcinków na maile'a gdyby kto¶ by³ na tyle uprzejmy..
Pawe³ Lipnicki
Don Carlos ma racjê co do datowania szkockich basket hilted sword'ów
(nie schiavon- te by³y znane w Szkocji ju¿ pod koniec XVI w),choæ
na paru stronach "podrasowanych" na szkockie datowanie temu przeczy
i pokazywane s± XVIII-wieczne wynalazki z podpisami np. "1580".
S± jednak wyra¼ne ró¿nice - schiavony i bardzo wczesne szkockie
na¶ladownictwa maj± szerok±, obosieczn± klingê, natomiast
pó¼niejsze wzory s± l¿ejsze (zazwyczaj, choæ widzia³em wyj±tek
o klindze szerokiej na prawie 7 cm...) natomiast sam kosz jest kulisty
lub niemal kulisty, ostrze te¿ czê¶ciej bywa jednosieczne i w±skie.
Natomiast co do historyczno¶ci Szkota w samym kilcie (zw³aszcza
w zimie) w Polsce - ¶miem w±tpiæ. Widzê na nim raczej bufiaste
spodnie - i to niekoniecznie z tartanu, o jakim najczê¶ciej my¶limy
- wzory XVI i XVII wieku z konieczno¶ci by³y ma³o kolorowe... dunno.gif
(wybuch mody na "klanowe" tartany to ju¿ XIX wiek i wspó³czesno¶æ.)
enid
A na discovery by³o inaczej - 13 wiek a w rêkach w³a¶nie
takie pa³asze... No i co ??
Pawe³ Lipnicki
Z ca³ym szacunkiem - i dla Ciebie, i dla Discovery-
filmy robione dla tej "stacji" s± oparte na do¶æ
rzetelnym historycznie scenariuszu merytorycznym,
ale umownym scenariuszu wykonawczym, tj.
scenografia, aktorzy, rekwizyty,o¶wietlenie,
muzyka i monta¿ maj± byæ tanie... dunno.gif
st±d zbyt czêste kompromisy anger.gif
dotycz±ce szczegó³ów.
A devil.gif tkwi zawsze w³a¶nie w nich...
Widzia³em równie¿ ten "szkocki" odcinek -
zapewniam, ¿e nie¶cis³o¶ci tongue.gif
by³o znacznie wiêcej icon_redface.gif
ni¿ tylko basket hilty (czyli te pa³asze).
W XIII wieku NAPRAWDÊ ich nie by³o,
i to nie tylko w Szkocji , ale W OGÓLE...
Podobnie jak nie by³o jeszcze przedstawionej
na filmie opcji wk³adania na siebie Great Kiltu.
Pokazana jest przynajmniej XVI, jak nie XVII-wieczna.
Przedtem by³y Breacan Feille lub Feaillean Moor'y.
Zak³adane... w³a¶ciwie nie wiadomo jak dunno.gif
( wiem to od historyka i Szkota, próbowa³em to
zg³êbiæ i wynik³ problem- 0 ¼róde³ (ikonografii).
Przyjêto (dzisiaj) ¿e po prostu kilt zak³ada³o siê
tak jak w XVII w . I ju¿.
A szanowny Robert the Bruce nie móg³ mieæ
tak w¶ciekle ¿ó³tej koszulki (lidera... bigsmile2.gif bigsmile2.gif )

z powa¿aniem P.
Lestek
mam pytanko troszke nie na temat ale chyba nie ma sensu zakladac osobnego tematu, ma ktos moze jakies zdjecia lub rysunki polskiej szabli husarskiej z koszem z XVII?
Pawe³ Lipnicki
Muszê trochê zweryfikowaæ pogl±dy - otó¿ "rodzime" szkockie
broadswordy (obosieczne,niekiedy nawet z ricassem) i z ob³ym koszem
(nie schiavony) to jednak ju¿ lata 60-70-te XVII wieku.
Sk³adane z w³oskich kling i kutych ju¿ "na miejscu" ob³ych koszy i rêkoje¶ci..
freescotland
CYTAT(Krzysztof)
mo¿liwe choæ jak ju¿ to moderator albo inna osoba w³adna po³±czy³by te dwa w±tki bo jesli bedzie siê tworzyæ nowe tematy tak bez sensu to mo¿e temat szable podzielimy wg. poszczególnych typów?
ale bedê mi³y i zamieszczê jeszcze jedno zdj±tko tego w³oskiego pa³asza

Dzien dobry,
O ile mi wiadomo przedstawiona w za³±czniku schaviona jest egzemplarzem z pocz±tku XIX w . Rózni j± m. in od innych typ g³owicy a tak¿e jak widaæ to na zbli¿eniach g³owni.
z reszt±:
http://forums.swordforum.com/showthread.ph...readid=22260&s=
Pozdrawiam
Pawe³ Lipnicki
To na 90% nasz "ukochany" wiek XIX-ty...
Lubuj±cy siê w 'podkrêcaniu' historii, zw³aszcza ¶redniowiecza...
Natomiast - do tematu- schiavony i inne dla Szkota - spokojnie do po³. XVIIw,
pó¿niej mo¿liwe s± rapiery koszowe (od XIX wieku zwane pa³aszami) o klindze
mieczowej lub szerokiej rapierowej, czasem (rzadko) nawet z ricassem.
_Filip_
Witam,
Poszukuje zdjęć pałaszy z rękojeścią otwartą, jak również pałasza Janosza Komenyego (ten akurat posiada swego rodzaju kobłąk). Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Lestek
napisz jakie typy palaszy Cie interesuja, (Polsko-wegierskie, tureckie, zachodnie?) to cos umieszcze.
Wiecie moze jakie jednostki piechoty uzywaly palaszy walonskich? znalazlem tylko wzmianke ze byly uzywane przez muszkieterow cesarskich podczas odsieczy Wiednia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.