Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zamki, zameczki,etc - kamienne budowle obronne
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Stron: 1, 2
Dorota
A ja wypiszê kilka zamków warownych w Europie, poza Polsk±:

- Niemcy
* Eltz - surowy na zewn., wygodnie urz±dzony wewn. wysokie mury, masywny don¿on i barbakan; w ¶rodku urocze miasteczko, bardziej rezydencja ni¿ forteca.
* Kaub - na wzgórzu zamek Gutenfels z wysok± wie¿±, nad brzegiem Renu zamek Pfalzgrafenstein zwany "Kamiennym Okrêtem".

- Holandia
* Muiderslot - prostok±tny dziedziniec otoczony murem, w rogach cztery baszty, rzeka wokó³.

- Belgia
* Gandawa - dawna forteca wikiñska, w XIV w. straci³ warowny charakter i sta³ siê pa³acem.

- Czechy
* Karlstejn - 37 metrowy don¿on

- Szwajcaria
* Chillon - brama Alp, zwarty zamek nad wod±, pierwotny kszta³t prawie nie zmieniony

- Hiszpania
* Penafiel - "wierna ska³a", statek na wzgórzu, wspania³a forteca góruj±ca nad dolin± Douro
*Coca - pa³ac biskupi, charakterystyczne pionowe bruzdy, liczne otwory strzelnicze

- Francja
* Pierrefonds - forteca zniszczona ale przebudowana na styl pa³acowy XIX wieku.
* Coucy - zespó³ zamkowy, okr±g³y don¿on, 54m wys., 31m ¶rednica, bardzo, bardzo zniszczony
* Alleuze - twierdza, smutna, opuszczona ruina
* Bonaguil - kaprys zranionego w mi³o¶ci, fosa, mury obronne, most zwodzony.
* Chateau-Gaillard - duma króla Ryszarda Lwie Serce, a wzgórzu, fosa, baszta, podwójny mur.

- W³ochy
* Castel del Monte - na planie o¶miok±ta, ka¿dy bok wzmacnia o¶miok±tna wie¿a
* Sirmione - nad brzegiem jeziora, góruje wie¿a

- Wielka Brytania
* Rochester - z wielu drobnych kamieni
* Dover - podwójny mur
* Beaumaris - plan koncentryczny, nad rzek±
* Borthwick Szkocja - surowy z zewn., ma³o okien, brama wej¶ciowa miêdzy dwiema kwadratoymi wie¿ami, schody wewn. zamku to istny labirynt.
Snergel
Witam

Chcia³bym zapytaæ o jakowe ¼ród³a historychne i literaturê traktuj±c± o ¶redniowiecznych technikach stawiania kamiennych budowli obronnych, przy czym interesuje mnie w jaki sposób dobierano materia³, w jaki sposób go ³±czono, czy te¿ w jaki sposób uk³adano bloki kamienne.

Interesuje mnie zagadnienie rekonstrukcji kamiennych budowli (romañskich i gotyckich), tak¿e rekonstrukcji ruin, pod wzglêdem techniczny.

Czyli generalnie : " Zbuduj kasztel w ³ykend !".

Mo¿e kto¶ natkn±³ siê gdzie¶ kiedy¶ gdzie¶ na takowe informacje.

By³bym niezmiernie d¼wiêczny.
Agata Witkowska
Cze¶æ,
z pozycji traktuj±cych o dawnym budownictwie kamiennym to mogê Ci poleciæ np. Micha³a Walickiego "Sztuka romañska i przedromañska w Polsce" - jesli chodzi o konkretne obiekty.
Jak chcesz siê zapoznaæ z tym zagadnieniem od strony teoretycznej to polecam podrêcznik W. Borusiewicza "Budownictwo murowane w Polsce. Zarys strukturalnego kszta³towanie od X do XX wieku". Polecam te¿, dzie³o tego samego autora, "Konserwacja zabytków budownictwa murowanego" - jest tam do¶æ dobrze opracowana bibliografia zagadnienia.
Godnym polecenia jest artyku³ Antoniego K±sinowskiego "Podstawowe zasady murarstwa gotyckiego na Pomorzu Zachodnim" - nie pamiêtam z kolei gdzie zosta³ opublikowany, bodaj w Kwartalniku Kultury Materialnej, ale mo¿na to znale¼æ id±c po nazwisku.Wyjasniono tam w bardzo przejrzysty sposób technikê budowania sklepieñ.
Bardzo dobr± rzecz± jest Podrêcznik Budowlany autorstwa Wiaczes³awa Poni¿a i Jerzego Nehaya, rzecz która ukaza³a siê w 1949 roku i obecnie jest niestety trudno dostêpna - ale warto poszperaæ. Wiele miejsca po¶wiêcono tam tradycyjnym technikom murarskim, w±tkom, zaprawom etc.
Oczywi¶cie - to nie wszystko.
Natomiast na drugie z podanych przez Ciebie zagadnieñ odpowied¼ jest skomplikowana...w zasadzie literatury , prezentujacej temat w takim ujeciu jakby¶ chcia³ to nie ma. Przede wszystkim dlatego, ¿e od ponad stu lat odbudowywanie ruin jest zabiegiem wyklêtym, co nie znaczy ze nie stosowanym (ale to odrêbne zagadnienie).Je¶li jednak mogê co¶ zaproponowaæ na temat ruin, to na pewno:
W³. B³aszczyk, Zagadnienie grodów i zamków [w:] Renesans zabytków Tysi±clecia w Polsce Ludowej, Warszawa 1967
J. Bogdanowski, Dawna linia obronna Jury Krakowsko - CZestochowskiej. Problemy konserwacji i adaptacji dla turystyki."Ochrona Zabytków" nr 4/1964
ten¿e, Trwa³a ruina zamku jako problem konserwatorsko - krajobrazowy, "Ochrona Zabytków" nr 1 - 2/1977
M. Kutzner, Historia konserwacji ruin zamkowych w Grod¼cu, Zeszyty Naukowe UMK - zabytkoznastwo i konserwatorstwo, z. 44, Toruñ 1971
M. Kurz±tkowski, J. ¯urawski, Zamek w Janowcu nad Wis³±: historia, konserwacja, zagospodarowanie, Lublin 1995
M. Przy³êcki, Zamek w Z±bkowicach ¦l±skich, "Renowacje" nr 3/2000
O. Czerner, D. Kohlberger (red.) Dzie³o niedokoñczone. Ruina, Wroc³aw 1997 - jest tam rozdzia³ o adaptacji historycznych ruin do wspó³czesnych potrzeb.
J. Tajchman, Ruiny historyczne jako przedmiot troski konserwatorskiej [w:] Nie tylko ruiny, pod red. e. Ró¿yckiej - Rozpêdowskiej i (kogos tam), Wroc³aw 2005 - uwaga! nie wiem czy to sie ju¿ ukaza³o.
Naprawde nie wiem czy to Ciebie usatysfakcjonuje, mam nadziejê ¿e chocia¿ w czê¶ci - tak.

U¶ciski
icon_wink.gif
jagoda
mo¿e Ciê te¿ zainteresowaæ "Osadnictwo i architektura ziem polskich w dobie zjazdu gnie¼nieñskiego" pod red. Andrzeja Buko i Zygmunta ¦wiechowskiego, Warszawa 2000
pzdr
Snergel
Bardzo dziêkujê za odpowiedzi
i czym prêdzej zabieram siê do poszukiwañ.

Pozdrawiam i k³aniam siê nisko
Abrat
Szukam info (jak w temacie) czyli o ribatach - nadmorskich (czy tylko - nie wiem) twierdzach arabskich z pó³nocnej Afryki. Te które widzia³em s± bardzo ciekawe, mam fajnie jeden obfotografowany i chcia³em wrzuciæ na jak±¶ stronkê ale potrzebujê trochê teorii na ten temat:
historia, architektura itp. Ribat w Sousse byl typowy i stanowil ochrone portu, postawiony ponoc w okresie walk z Bizancjum. prowadzony przez mahometañskich mnichów????? posiada³ pokoje go¶cinne dla podró¿nych.

ogólnie ciekawe ale nic wiêcej nie wiem

Abrat
Agata Witkowska
CYTAT(Abrat)
postawiony ponoc w okresie walk z Bizancjum. prowadzony przez mahometañskich mnichów????? posiada³ pokoje go¶cinne dla podró¿nych.

W islamie nie ma mowy o zakonach. Byæ mo¿e by³o to jakie¶ bractwo religijnne.
Pozdrawiam
Agata
Abrat
i pewnie masz racjê smile.gif
w necie sensownego znalazlem to:
http://bewley.virtualave.net/ribat.html
Dotyczy g³ownie Maroko ale przynajmniej cos jest i nawert Sus wymieniaja, o ile to jest to Sus (Susa) Souuse czy jak to pisaæ w Tunezji.
i duzo stron po francusku ale po francusku to ja tylko dziekuje, dzien dobry i nie mówiê po francusku potrafiê bigsmile2.gif

Abrat
Vislav
Witam

Próbowa³e¶ mo¿e szukaæ poprzez Google/ Wyszukiwarkê grafiki ribat .

Na pierwszy rzut oka wynik zachêcaj±cy - 897 obrazków z linkami.

Czasami u¿ywam tej metody.

Pozdrowienia
Abrat
szuka³em ale ja szukam tekstu a nie obrazków angsad.gif obrazków jest du¿o z rónych podró¿y i po przegl±dniêciu paru stron da³em spokuj.

ale z tego co mam to te¿ co¶ juz sklecê, my¶la³em, ¿e mo¿e kto¶ ma jakie¶ m±dre ksi±¿ki o architekturze muzu³mañskiej w pó³n Afryce. w wcszesnym ¶redniowieczu. Dorwa³em taki jeden album z tekstem ale nie staæ mnie na niego.

pozdr
Abrat
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.