Witam!
Troszkê informacji na temat literatury sokolniczej:
je¿eli chodzi o Mazarakiego, to jak najbardziej, ale ksi±¿ke "Z soko³ami na ³owy" naprawdê trudno dostaæ, polecam Historiê ³owiectwa tego samego autora.
Wspomniany przez Fargo Wodzicki jak najbardziej, bardzo ciekawe i fantastycznie siê vzyta. Jest te¿ "My¶listwo ptasze..." Mateusza Cygañskiego z 1584 roku, z tym ¿e wiêkszo¶æ dzie³a traktuje o od³owie wszelakiego ptactwa, a nie sokolnictwie sensu stricto, ale poniewa¿ autor by³ wybitnym sokolnikiem - polecam. Wiele wzmianek mo¿na znale¶æ w "Dworzaninie polskim" Górnickiego. Z "nowszych" ksi±¿ek - August Dehnel - "O sztuce uk³adania ptaków drapie¿nych do ³owów", w ksi±¿ce tej jest równie¿ zawartych wiele ciekawych informacji na temat sokolnictwa.
¯yczê mi³ej lektury. Niektóre z tych pozycji mam w wercji komputerowej, chyba da³oby siê to przes³aæ na p³ycie...
P.S. W celu zasiêgniêcia jakichkolwiek info na temat uk³adania ptaków ³owczych naprawdê proponujê zajrzeæ na strony o sokolnictwie, sokolnictwem zajmujê siê dopiero 9 lat, ale nie mogê nie zauwa¿yæ nierzetelno¶ci (¿eby nie powiedzieæ niewiedzy) w wypowiedziach niektórych "znawców tematu".
Pozdrawiam!
Wiêc jako do¶wiadczony sokolnik odpowiedz mi proszê ,czy sokolnicy korzystaj± z ksi±g historycznych,czy wiedza w nich siê przydaje...inaczej pytanie zadam;Czy "My¶listwo ptasie"M.Cygañskiego z 1584 roku to kanon z którego czerpiecie wiedzê czy dodatek dla ciekawskich w stylu -jak to kiedy¶ bywa³o????
Moi drodzy,
zostawmy dyskusje o wiedzy czy niewiedzy, rzetelno¶ci i nierzetelno¶ci!
Chyba jest nas- mi³o¶ników ptaków drapie¿nych- wci±¿ zbyt ma³o, by jeszcze w takiej ma³ej grupie siê k³óciæ... Sokolnictwo to u nas dziedzina wci±¿ s³abo znana i ma³o dostêpna, wiêc chyba lepiej nastawiæ siê na wspó³pracê i wzajemne udzielanie info? Hmmm...? Pomijaj±c ju¿, ¿e praktycznie w ka¿dej dziedzinie mo¿na dowiedzieæ siê i nauczyæ czego¶ nowego... jednocze¶nie nie kwestionuj±c wiedzy osób dobrze znaj±cych temat.
Tym bardziej dziêkujê wszystkim za info o ksi±¿kach, wiêkszo¶ci tytu³ów nie zna³am- widaæ ¿e czasem wystarczy po prostu zapytaæ
Je¶li znajdziecie jeszcze co¶ ciekawego, wrzuæcie info! Tego nigdy za du¿o!
No to czeka mnie wycieczka po trójmiejskich bibliotekach i czytelniach z list± ksi±¿ek w rêku...
Pozdrowionka! :-D
Witam,
Organizujemy turniej w Uniejowie i szukam sokolników na pokaz. Najlepiej osoby i grupy, które poza sokolnictwem s± pasjonatami ¶redniowiecza. Mam pytanko jakie macie wymagania (poza kask± za pokaz
).
Nawi±za³ bym te¿ chêtnie wspó³pracê w d³u¿szym terminie i nie tylko na imprezy. Od 2008 bêdzie w Uniejowie funkcjonowaæ o¶rodek ca³oroczny. Osoby zainteresowane zapraszam na priv.
Pozdrawiam
wj
Odno¶nie pytania postawionego przez Husarza - oczywi¶cie ¿e jest to tylko ciekawa pozycja ksi±¿kowa, a wiedza w niej zawarta archaiczna. Pomimo i¿ ogólne zasady uk³adania ptaków s± niezmienne od setejk lat, podobnie jak tzw. obierz sokolnicza, czyli sprzêt (rêkawica, wabid³a, pêta itp.) to jednak wiele ze stosowanych przed laty metod uk³adania jest obecnie nie do przyjêcia, poniewaz by³y one niehumanitarne (ale kto na to zwraca³ uwagê 500 lat temu?) Dzi¶ na polskim rynku dostêpnych jest wiele ksi±¿ek pisanych wspó³cze¶nie, g³ównie t³umaczenia z jêzyka angielskiego, które abso0lutnie wyczerpuj± temat. Trzeba jednak pamiêtaæ, ¿e sokolnictwo to nie tylko hobby, to jest sposób na ¿ycie. Nie dziwi wiêc fakt, ¿e ka¿dy zami³owany sokolnik chce wiedzieæ o swojej pasji jak najwiêcej, równie¿ o jej historii. Troche przyd³uga odpowied¼, ale mam nadziejê, ¿e wyczerpuj±ca...
P.S. Absolutnie nie nazwa³abym siê do¶wiadczonym sokolnikiem, na takie miano moim zdaniem w Polsce zas³uguje naprawdê niewiele osób.
Pozdrawiam!
I to chcia³em wiedzieæ.Nie jestem sokolnikiem,ale uwielbiam ptaki drapie¿ne.
P.S. Nie ma d³ugich odpowiedzi - s± tylko odpowiedzi dobre i z³e.
Interesuje sie sokolnictwem i mam co nieco do powiedzenia. W niemczech a dok³adnie w Detmoldzie jest o¶rodek gdzie choduje sie ptaki drapiezne a sam sokol wedrowny kosztuje az albo tylko (jak na zwierze chronione) 25 tys. euro
jest to spory wydatek biorac na przyklad jakies auto a wedle prawa gdy ktos posiada ptaki nielegalnie (bez odpowiedniego kursu i bez legitymacji pw³) albo zostanie ukarany albo bedzie musial oddac ptaki do zoo skad pozniej zostana wypuszczone na wolnosc.Tak naprawde lepiej wypuscic na wolnosc te ptaki niz oswajac je z czlowiekiem. po drugie : samych sokolnikow w polsce (legalnych ) jest okolo stu . Te ptaki sa b liskie wymarcia i lepiej je chronic niz zabijac. Ulozenie ptaka jest tak trudne(pracowalem za przyzwoleniem dyrektora w detmoldzie by zobaczyc z bliska ptaki i ich zachowanie) sa piekne ale nieokielznane.
PS.moj wujek jest przyjacielem dyrektora:)
witam
hej janko nie widzia³em nigdy w zyciu tak drogiego soko³a wendrownego to moze by³ bia³ozur od³owiany w islandii :)soko³y nie sa drogie zamykasz sie w 1000euro i to po nirzej jest sporo hodowli zagranicznych w polse tez sie znajda co do trzymania ptaka pz³ ma tylko wtedy cos jak polujesz z ptakami nie jak trzymasz
(rekreacyjnie)
nie które ptaki mozna trzymac w polsce bez pozwolenia jakiego kolwiek tylko trzeba je kupic z hodowli a co do ma³ej liczby tych stworzen to mysle ze w polsce naiwiecej wspólnego z usmiercaniem ptaków drapierznnych maja go³ebiarze którzy co troche zak³adaja pó³apki klatki i te z zywymi go³embiami w srodku wiele pó³apek ³apie i nie wypuszcza az do przyjscia takiego delikwenta który konczy zywot ptaka albo takie co na miejscu usmiercaja zwierzatka smótne ale prwadziwe i od czasu do czasu mysliwi sobie strzela do jakiegos myszaczka czy inego szybujacego ptaka zapytajcie Piotra (ZAPA) ON TYCH PÓ£APEK TROSZKE JUZ ZNIWELOWA£ i hwa³a mu za to:)
p.s
popatrzcie gdzies ko³o lasów gdzie zyja go³embiarze moga stac tam klatki z go³embiami to bedzie dowód ze tam gina ptaki.
pozdrawiam
@janko - zejdz na ziemie - tak sie sklada,ze mam ptaki i znam ceny.. widze ze wiesz , ze gdzie¶ dzwoni± ale nie wiesz w którym ko¶ciele. Cen Ci nie podam bo nie, ale to co piszesz jest bzdur±. Tak sie sk³ada, ¿e ja mam ptaki legalnie a nie mam kursu sokolniczego a tym bardziej nie jestem cz³onkiem PZ£ i Gniazda sokolników (nie wiem co znaczyæ mia³ Twoj skrót pw³). Najpierw zapoznaj siê z wyk³adni± prawa w Polsce a dok³adnie ustaw± o ochronie przyrody reguluj±c± przetrzymywanie dzikich zwierz±t w tym objêtych konwencj± Waszyngtoñsk±. Poza tym tak jak napisa³ Mirek sa ptaki drapie¿ne, które mozna przetrzymywaæ bez pozwolenia jak np kure czy kaczkê.
S±dze, ¿e najpierw nale¿y zastanowiæ siê co sie piszê a potem zabieraæ g³os.
ps - max ceny jakie znam za soko³y to ok 20 000 E i to nie by³y soko³y wêdrowne
ZaP
Nie mam do nikogo ¿alu ale kilka razy widzia³em Myszo³owy (a nie jastrzêbie) zabite niedaleko siedzib go³êbiarzy. (Mia³y poskêcane karki i by³y to m³ode osobniki) A cena ptaków mi sie pomyli³a
zamiast soko³a mia³ to byæ bia³ozur.
Ps. Jak znajde zdjêcia z Adlerwarte Berlebeck to je poka¿ê
nie ma problemu janko karzdemu sie moze zdarzyc
tylko wiecej roztropnosci
a co do widoków takich myszaków zabitych to jesli to sie dzieje blisko ciebie zg³os to na policjie
beda mieli niezle przeje..... palanty ****o......
i tak jest ich ma³o to jeszcze oni dok³adaja reke
Zapraszam do Uniejowa na pokaz sokolniczy. Info o turnieju tutaj:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12...mp;#entry186307Pozdrawiam
Chcia³bym odnowiæ temat ze wzglêdu na wypowiedzi jakie tu przeczyta³em.
A mianowicie wiêkszo¶æ osób mówi o tym ¿e ma ptaki a nie posiada uprawnieñ, a wiêc chcia³bym siê dowiedzieæ czy to s± ptaki rodzime.
Druga sprawa, czy ptaki które macie s± "zarejestrowane" i czy by³y wydawane pozwolenia na ich przywóz lub zakup bo takie s± przepisy.
Nie kwestionujê waszej wiedzy i znajomo¶ci tematu, ale nie wierzê w wasz± znajomo¶æ zawi³o¶ci prawa. Niektórzy sokolnicy zrzeszeni w organizacjach sokolniczych maj± problemy z rejestracj± ptaków i to od oko³o 2 lat.
Ja jestem uczniem technikum le¶nego a jednocze¶nie chcia³bym zdobyæ uprawnienia sokolnicze, ale to nie jest takie hop i mi tak jak na pewno wiêkszo¶ci zale¿y na dobru skrzydlatych drapie¿ców.
Czy kto¶ oprócz mnie napisa³ tutaj, ¿e ma ptaki ??
Tak siê sk³ada, ¿e mam hodowlê ptaków drapie¿nych i wszystkie ptaki s± zarejestrowane, bo inaczej nie mo¿na.
I z tego co wiem TYLKO ja robiê pokazy na turniejach rycerskich - w tym roku na kilku na pewno bêdzie mo¿na zobaczyæ moje ptaki. Wiêcej informacji w banerze na górze strony.
ZaP
CYTAT(mirek knight @ 09:16 19.04.2006)
dzieki za informacje ,wy organizujecie i³ze bo jestes w smoczej ,moze zawitamy do was z ptakami tak rekreacyjnie bo jestesmy z szyd³owca to jest jakies 30 km od i³zy mniej wiecej, bylismy tam u was jako turysci tylko:(, fajna impreza warto by by³o pokazac ludziom ptaki z blizka
zobaczymy jak wyjdzie,
Tu jest jedna z osób, która siê do ptaków drapie¿nych przyznaje, a wiêc chcia³bym wiedzieæ czy ma uprawnienia, bo nie raz spotka³em siê z g³osami osób które mówi³y ¿e mia³y ptaki ale im uciek³y.
A sk±d je mieli??? A pochodzi³y one z nielegalnego od³owu z gniazda.
Skoro masz ptaki legalnie i chce ci siê robiæ pokazy, to wtedy chylê czo³a.
Pozdrawiam.
CYTAT(ZaP @ 20:04 25.03.2008)
I z tego co wiem TYlko ja robiê pokazy na turniejach rycerskich - w tym roku na kilku napewno bêdzi emo¿na zobaczyæ moje ptaki.
No chyba nie tylko ;) Rozumiem ze to marketing
Zgodnie z Polskim prawem TYLKO
chyba, ¿e s± inni Polacy, którzy robi± wyjazdowe pokazy
ale nie wiem o tym...
Niestety, przywóz ptaków zza granicy bez pozwolenia ministra ¶rodowiska jest niedopuszczalny... wiêc czeskie grupy ju¿ nie powalcz± w naszym kraju, a je¶li ju¿ bêd± to nielegalnie!!
Pozdrawiam legalnie
ZaP
Witam
Na poczatek powiem tak, ze co do I³¿y, to mia³em przywiezc ze soba ptaki, bo mam znajomego w szkole w Zagnansku; tam sa sokolnicy i maja swoje ptaki prywatnie, które tez sa zarejestrowane, zaobraczkowane, itp, mniej wiecej jak Piotrek (Zap) z którym sie znam od co najmniej roku i wiem ze ten cz³owiek robi pokazy na wysokim poziomie, bo mia³em okazje zarówno widziec jego ptaki u niego w rodzinnym miasteczku, jak i na pokazach rycerskich organizowanych u nas w Szyd³owcu.
I wiem, ze jego ptaki s± zarejestrowane i maja wszytskie papiery
- zreszta wszystko widac na jego stronie internetowej
Wiec co do mojej opcji z I³¿± to mog³em i mia³em opcje i znajomych od których moge spokojnie w celach rekreacyjnych pozyczyc te piekne skrzydlate stworzonka, bo ludzi w ruchu rycerskim jest wiecej, co sie znaja na temacie, tylko nie wszyscy sa sokolnikami z uprawnieniem do polowan
Pozdrawiam
I przepraszam za b³edy
Czê¶æ tych b³êdów Ci poprawi³em, polskie literki ju¿ sobie darowa³em, jest to ostatecznie dopuszczalne. Ale wielkie litery na pocz±tku ka¿dego zdania to sobie wbij w g³owê, OK?
Pozdrawiam.
Mod. Andrzej / Viator
W weekend majowy (25 maja) w Starej Lubovni na S³owacji jest coroczny zje¼dzik rycerstwa. Przez ostatnie 2 lata by³y i ptaki drapie¿ne - dwie sowy, dwa soko³y i orze³. Naprawdê niesamowite wra¿enie, tak, ¿e zapraszam na S³owacjê
U mnie teraz lata od 2 do 10 ptaków w zale¿no¶ci od imprezy i scenariusza wg zapotrzebowania organizatorów, w tym co najmniej 2 soko³y z prêdko¶ci± do 150 km/h nad g³owami ogl±daczy
W tym roku na Oblê¿enie Malborka wraz z Chor±gwi± Ksiêcia Kazimierza V Szczeciñskiego przyjad± sokolnicy z Polskiego Zakonu Sokolników i jeden m³ody sokó³ wêdrowny. Ogólnego pokazu dla ludzi og³oszonego przez megafony nie bêdzie ale ptaszek musi troszkê polataæ wiêc jak kto¶ jest bystry to wszystko zobaczy. Polski Zakon Sokolników od tego roku zabiera siê za oddtwórstwo historyczne wiêc bêdzie mo¿na zobaczyæ ptaki na imprezach na które wybiera siê nasza chor±giew. Poza tym sokolnicy jak i soko³y mieszkaæ bêd± w obozach pod namiotami tak¿e zawsze bêdzie mo¿na podej¶æ i pogadaæ (z wypiciem kielicha mo¿e byæ ciê¿ko), a wiêc nie bêdzie juz tak ¿e sokolnik bierze kasê i zmywa siê do domu.
Pozdrawiam wszystkich.
jakies insynuacje ??
poz atym jesli ma byæ pokaz sokolniczy to z jednym ptaszkiem to troche mizernie.. ale jak widze najlatwiej opluwaæ innych...
POzdrawiam
ZaP
Szanowny Panie Zap. W krêgach sokolniczych znany jest pañski spór z panem Mariuszem Nowogrodzkim, za³o¿ycielem Zakonu. Wydaje mi siê, ¿e troszkê jest Pan przeczulony na swoim punkcie. Nie tylko Pan w tym kraju daje pokazy sokolnicze. Poza tym, Zakon pojecha³ do Malborka dla przyjemno¶ci a nie dla pieniêdzy (nie wziêli ani grosza) wiêc w ¶wietle prawa nie by³ to pokaz o czym zreszt± pisa³em prêdzej. Czê¶æ Zakonu zainteresowa³a siê ¶redniowieczem i po prostu chce po³±czyæ oba zajêcia w jedno.
Co do opluwania innych, to przykro mi ¿e poczu³ siê Pan ura¿ony...
Przynale¿no¶æ do PZ£ pomaga a ¶wiadomo¶æ kó³ ³owieckich z roku na rok jest coraz wy¿sza.
Czytaj±c o po¿yczaniu ptaków (Mirek) przypomina mi siê stary dowcip o po¿yczaniu sobie u¿ywanej, przetartej prezerwatywy
¦wiadomo¶æ ludzi jest makabryczna. Ciê¿ko tu nie wspomnieæ o ,,chodowcach'' go³êbi i o niektórych rolnikach:
http://www.makbet.pl/artykul/1170/smierc-orlom http://www.dobrylot.pl/index.php?kat=komen...mp;sub=artykuly
Z t± ¶wiadomo¶ci± to ró¿nie bywa. Niestety nie brakuje podobnych historii jak te do których poda³e¶ linki...
Czasami to mam ochotê
(gro¼by karalne).
witam
weteryna troszkê d³ugo to trwa³o ale zawsze daj se spokój z dogryzaniem jak nie wiesz o co chodzi
z tym po¿yczaniem i ogarnij zespolik
A ja polecam wszystkim stronê sokolnictwo.pl i forum tej strony. Jest ono ogólnodostêpne i naprawdê mo¿na tam porozmawiaæ z wieloma mi³o¶nikam tej sztuki.
He he, witam kole¿ankê ju¿ na drugim forum.
Pozdrawiam. Mamut. :p
Witaj Peregrinusie
Widzia³am, ¿e masz zamiar prowadziæ warsztaty sokolnicze na Grunwaldzie... Szkoda, ¿e mnie nie bêdzie
Mówi siê trudno, a ja ¿yczê powodzenia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.