Ogromne tradycje w Medievalnej Europie. Traktaty,druki,rêkopisy i legendy.
Rycerz czêsto przedstawiany jest z soko³em lub innym ptasim drapie¿c±.
Czy u nas w Polandii w RR kto¶ zajmuje sie tym sportem(?)zjawiskiem(?)tym czym¶(?)...
Mam pro¶bê:
czy zamiast Mediaevial Europe nie mo¿na u¿yæ ¦redniowieczna Europa? Wbrew pozorom znaczy to samo, a lepiej brzmi. Dbajmy o jêzyk ojczysty nie tworz±c jakiego¶ "cool-slangu" z Polandii
Owszem, sokolnictwo w Polsce ma siê ca³kiem nie¼le. Sokolnicy s± zazwyczaj skupieni przy technikach le¶nych np. Zagnañsk ko³o Kielc, Tuchola ko³o Bydgoszczy.
Coraz wiêcej my¶liwych trzyma ptaki drapie¿ne i uk³ada wy¿³y specjalnie do wspó³pracy z ptakiem. Sokolnicy czasem na pokazach prezentuj± siê w strojach historycznych. Je¶li potrzebujesz wiecej informacji, przeszukaj my¶liwskie fora dyskusyjne.
mo¿e na przyk³ad
www.lowiecki.pl
Ananke, niestety nigdy siê nie spotka³am z sokolnikami na turnieju, choæ s³ysza³am, ¿e kiedy¶ pojawili siê na turnieju w Sztumie (dawne czasy
.
Generalnie prawo w Polsce wymaga od sokolników przynale¿enia do Polskiego Zwi±zku £owieckiego; jedyn± alternatyw± jest "Towarzystwo Mi³o¶ników Ptaków Drapie¿nych i Sokolnictwa - Polski Zakon Sokolników" z Tucholi. Mo¿na te¿ próbowaæ skontaktowaæ siê z lud¼mi pracuj±cymi w o¶rodkach rehabilitacji ptaków drapie¿nych (czêsto s± przy ZOO); w Warszawie s± te¿ sokolnicy na Okêciu
. Natomiast trzymanie, uk³adanie i polowanie z w³asnym drapie¿nikiem to naprawdê skomplikowana sprawa, wiêc nie polecam zdobywania jakiego¶ pisklaka na w³asn± rêkê
.
Gdybym tylko zna³a jak±¶ grupê ludzi, dzia³aj±cych w rycerstwie i zajmuj±cych siê równocze¶nie sokolnictwem, to mog³abym do nich doje¿d¿aæ na drugi koniec Polski
, w ale niestety o takiej grupie nie s³ysza³am
.
Je¶li by Ciê to interesowa³o, to tu s± linki do ciekawych stron sokolniczych:
http://www.sokolnictwo.pl/
http://www.zakonsokolnikow.republika.pl/
Pozdrowionka!
Witam!
Co do prawa to sie zgadzam, ze jest to skomplikowane. Natomiast co do uzywania ptakow to nie trzeba ich wcale ukladac do polowania. W Anglii sa reenaktorzy, ktorzyzajmuja sie pokazami ptakow na roznych imprezach (mam na mysli turnieje). Muzeum w Leeds ma wlazsny zwierzyniec, ktory rownez zawiera sokolarnie i pokazy.
Ptaki, ktore posiadaja na pewna musza pochodzic ze swoistej hodowli. tzn z ptakow, ktore mialy ztycznosc z ludzmi. Co ulatwia ich ukladanie do pokazow, ktore sa bezkrwawe.
Ludka Excalibur
PS. Widzialam w Leeds na wlasne oczy. Pokazy sokolow robia wrazenie.
Ludka, szkoda, ¿e w Polsce nie ma sokolników (albo niewiele o nich s³ychaæ), którzy zajmowali by siê takimi pokazami. W okolicach Carcassonne te¿ s± organizowane pokazy z ptakami drapie¿nymi, ale to jednak kawa³ drogi st±d
. W polskich warunkach trzeba by znale¼æ sokolników chêtnych do takiej wspó³pracy (przyje¿d¿ania na turnieje, mêczenia swoich "podopiecznych", przebierania siê w te dziwne, niepraktyczne ciuchy
), co mo¿e nie byæ takie proste (chocia¿ i tak na pewno by³oby ³atwiejsze ni¿ uk³adanie ptaka na w³asn± rêkê).
Siedzê w klimatach rycerskich od dobrych paru lat; w ptakach drapie¿nych jestem zakochana jeszcze d³u¿ej, wiêc je¶li tylko pojawi³aby siê mo¿liwo¶æ po³±czenia tych dwóch rzeczy, to ja w to wchodzê, chocia¿ bêdê musia³a wtedy co¶ zrobiæ ¿eby doba by³u d³u¿sza...
Pozdrowionka!
widze,ze tak tu sobie rozmawiacie,tak sobie wiec mysle:
WETNE SIE !
w nastepny weekend w Wawie sa w ramach pokazow Hippica Varsovia pokazy sokolnicze.
wiecej info pod adresem:
http://www.polishprestige.pl/a/artykul.php/ida/7/
Friese
To ja te¿ siê wetnê
Proponujê wybraæ siê do Ustronia, tam jest co¶ takiego jak Park le¶nych niespodzianek - takie cusik na prawach ogrodu zoo i tam regularnie czyli codzinnie macie pokazy sokolnicze i bardzo ³adn± i dobrze zorganizowan± sokolarniê.
w sezonie turystycznym pokazy dwa razu na dzieñ.
Pogadajcie z ch³opakami którzy tam pracuj± to fajni sokolnicy, mo¿e dadz± sie namówiæ na jakie¶ pokazy na jakiej¶ imprezie rycerskiej.
A co do sokolników to jest ich w kraju kilkaset sztuk, g³ównie w PZ£ ale to ju¿ kto¶ pisa³.
Uczenie siê tego bez kontaktu z sokolnikami to raczej niemo¿³iwe, mo¿an poczytaæ trochê ale to nie to samo co hodowanie psa, to jest o wiele trudniejsze.
Ma³y przyk³ad wagê ptaka trzeba codziannie kontrolowaæ, szczególnie w zimie aby nie przekarmiæ bo nie bedzie lata³ (bo po co skoro nie musie polowaæ) albo padnie bo za ma³o zjad³ - to tak w baaarzo du¿ym uogólnieniu.
A w ogóle to piêkna sprawa ale dla naprawdê wielkich mi³o¶ników ptaków.
Pokazy sokolników mo¿na by³o obejrzeæ na ubieg³orocznym Oblê¿eniu Malborka.
Ja ostatnio spotka³am sokolnika ko³o lotniska. Ubrany by³ jakby wraca³ z jakiego¶ zlotu mi³o¶ników ¶redniowiecza, mia³ szeroki skórzany pas i skórzan± torbê, trochê do tego nie pasowa³a kurtka military ale efekt by³ niez³y...zrobi³am mu zdjêcie cyfrakiem, jak znajdê to za³±cze.
Wie ktos ile taki soko³ kosztuje
tak sie pytam z ciekawosci
Witam.
To, co mam do powiedzenia, ma³o wniesie zapewne do dyskusji, ale nie mogê siê powstrzymaæ.
Soko³a i sokolnika zdarzy³o mi siê widzieæ jeno raz - w Budapeszcie, w podziemiach metra gdzie¶ w Budzie.
Niesamowite wra¿enie, a¿e mnie z chciejstwa skrêci³o...
t.
nie ma to jak ptaki sam mam doczynienia z nimi prawie na codzien jakby ktos chcia³ zadac pytania jestem i na nie odpowiem hej ho
a co do soko³a to nie bardzo jest jak kupic, bo trzeba miec pozwolenie i koszt jest wielki. samo pozwolenie polowania z ptakami [oczywiscie po przejsciu istotnych egzaminów] kosztuje z 5000 z³, a na samo przetrzymywanie ptaków to oko³o 2000. jak masz kase, wiedze i gdzie go trzymac to swietnie. niewidze problemu
piêkne ptaki i nikt o nich nie rozmawia hm szkoda
A to ja ci wyjde na przeciw.
Dawno temu zdarzalo mi sie byc na pokazach sokolnictwa w Szkocji.
Ogolnie sprawa ma sie tak:
- Praktycznie kazde zwierzatko poza bodajze sowa (skoryguj mnie Mirku jesli sie myle) trzeba zabrac od rodzinki niedlugo po wykluciu i wyuczyc polowania od poczatku.
- Trza sie nim zajmowac codziennie.
- I bezwarunkowo trzeba miec odpowiednie przygotowanie. Podane przez Mirka progi wydaja sie byc jak najbardziej rozsadne.
- No i trzeba sie modlic coby zwierzatko nie podlapalo grypy.
Jednakowoz jesli komus naprawde zalezy i sie temu poswieci (co moze byc rownoznaczne ze zmiana zawodu na sokolnictwo) czyle czola. Bo Mirek ma racje piekne ptaki. I uwierzcie lub nie ale przede wszystkim sowy.
Jacob ja sie zajmuje sokolnictwem ,mamy zamiar za³orzyc w³asnom sokolarnie w moim rodzinnym miescie szyd³owcu a jesli uwielbiasz SOWY to powiem ci ze jest kilka gatunków sów które sie da uk³adaæ do polowañ a przynajmniej da sie oswoic i trzymac na rekawicy ale ta rêkawica sie bedzie ró¿ni³a od normalnej którom morzna urzyc z soko³owatymi i jastrzêbiowatymi poniewasz sowa ma bardzo ostre szpony ,jak bys chcia³ siê dowiedzieæ cosik wiecej to daj znaæ oko³o 2 tygodni zesz³o by z u³o¿eniem ptaka a potem tylko zabawa i formalno¶æ aby ptaszek nie zdzicza³ od nowa
Mirku - czasu na ptaki na razie nie mam - jakby co to zglosze sie do ciebie za 60 lat.
CYTAT
Jacob ja sie zajmuje sokolnictwem
to ja zapytam: PZ£, sokolnicy z Tucholi czy jakie¶ inne ornitologiczne przes³anki?
pozdrawiam
Abrat
hobbystycznie w zagnañsku- szko³a lesna
Witam !
Rozwine³a siê dyskusja na temat sokolnictwa w Polsce i nie tylko, na wiêkszo¶æ pytañ mo¿na zanle¿æ odpowied¿ na polskich stonach sokolniczych (sokolnictwo.com.pl ; sokolonictwo.pl).
Sam zajmuje sie sokolnictwem od 21lat . Sokolnicy w polsce s± zrzeszeni w Polskim Zwi±zku £owieckim oraz w Gnie¼dzie Sokolników z siedzib± w Czempiniu k/Poznania
mirek knight, ja by³bym ciekaw Twych informacji. Je¿eli mozesz, to przeslij na priva lub na e-maila.
Pozdrawiam
Sowy by³y u¿ywane do polowañ ju¿ w ¶redniowieczu . Nie ka¿dego by³o staæ na soko³a.Poza tym struktura feudalna nie pozwala³a ka¿demu hodowaæ dowolnego ptaka .( np. sokó³ norweski -tylko dla rodów królewskich
;sokó³ wêdrowny -tylko dla ksi±¿±t krwi).
Zwyk³a szlachta musia³a siê zadowoliæ jastrzêbiami i myszo³owami ,a bogaty patrycjat -sowami.
Off topic
sokó³ norweski -4 grzywny pruskie .cennik obowi±zuj±cy w Malborku za Wielkiego Mistrza Konrada Trzeciego.
(wszystkie dane wg dr M. Martchalewicz)
Tak, sokolnictwo to piêkna sztuka...
Ja z moim samczykiem jastrzêbia (niestety juz przeze mnie nie posiadanym) je¼dzi³am na pokazy - by³ g³ownie ozdob± (dobrze ukrócony ptak nie boi sie ludzi, by³ jednak oczywiscie trzymany w cieniu i mia³ ustalone "gdzoiny pracy" a poza nimi siedzia³ sobie z dala od ludzi), chocia¿ zdarza³o mi sie robiæ ma³e przeloty przed publiczno¶ci±. Sprawdza³ sie ¶wietnie.
Je¶li chodzi o ilo¶æ sokolników w Polsce, takich w pe³ni legalnych - to bêdzie tego mniej ni¿ 300. Zajêcie sie sokolnictwem to bardziej kwestia czasu, który trzeba po¶wiêciæ, choæ nak³ad finansowy te¿ jest do¶æ znaczny... jednakowo¿ nie nale¿y siesokolnictwem zajmowaæ ze wzglêdu na chwilowe zainteresowanie - ptak to naprawdê du¿a odpowiedzialno¶æ, nie za bardzo mo¿na go z kim¶ zostawiæ, codziennie trzeba nakarmiæ, polataæ.... Do tego potrzeba pasji i po¶wiêcenia.
z sokolniczym "Chwal Æwik!"
Maskotka
http://www.matrix2000.co.uk/
¦wietna ekipa zwi±zana z Warwick Castle. Maj± kilka soko³ów i sowê - nie wiem jak u³o¿on±.
Soko³y naprawdê robi± niesamowite rzeczy. Napewno odpowiedz± na pytania - bardzo fajna ekipa.
Pozdrowienia!
gdzie ich pozna³es madrath?tam u nich, co takiego robili tzn pokazywa³y ich ptaki?widze atak na wabid³o i ciekawe czy sami wyrabiaj± karnale, szkoda tylko ze jest tak ma³o zdjec ale ca³kiem fajne
Ja go¶ci spotka³em w Berkeley w GB na imprezce - swoj± drog± bardzo gor±co polecam - jedna z lepszych masowych imprez historycznych na jakich by³em (pod wzglêdem lokacji - zamek zamieszka³y przez jedn± rodzinê od 11 w, organizacji i historyczno¶ci)
Kolesie pokazywali ataki na wahad³o, pogoñ za ci±gniêtym po ziemi czym¶ i triki z udzia³em du¿ej ilo¶ci publiki - np. przelot nad le¿±cymi lud¼mi (ok. 50 m na wysoko¶ci 30 cm) albo przelot w tunelu powsta³ym z nóg ludzi stoj±cych okrakiem (trochê mrocznie to brzmi ale mam nadzieje ze wiecie o co chodzi).
Bardzo widowiskowa sprawa. Mia³ kilka ptaków w tym sowê.
M.
dzieki za informacje ,wy organizujecie i³ze bo jestes w smoczej ,moze zawitamy do was z ptakami tak rekreacyjnie bo jestesmy z szyd³owca to jest jakies 30 km od i³zy mniej wiecej, bylismy tam u was jako turysci tylko:(, fajna impreza warto by by³o pokazac ludziom ptaki z blizka
zobaczymy jak wyjdzie,
Witam
Jasne zapraszamy na I³ze. Z ptakami to bylby wypas a z Szyd³owca to faktycznie nie daleko
Pozdrawiam
Wasek
postaramy siê wasku je¶li siê uda to parê ptaszków siê przywiezie pogadam z reszta ekipy i dam znac
By³oby ¶wietnie, gdyby na turniejach rycerskich zaczêli sie pojawiaæ ludzie z u³o¿onym drapie¿nikami! Soko³ów (i innych) brakuje mi nie tylko ze wzglêdu na ogromn± ilo¶æ rycin i obrazów gdzie poluje siê z ptakami (pojawienie siê z nimi uwa¿a³abym za co¶ równie naturalnego jak konie... choæ nawet turnieje konne naturalne jeszcze u nas nie s±), ale te¿ z tego powodu ¿e to po prostu prze¶liczne stworzenia
Ale czyta³am posta w kalendarium, ¿e jednak ptaszorów nie bêdzie na I³¿y...
Mirek, jakby¶ kiedy¶ zabiera³ ptaki na imprezê, daj znaæ?
Swojego czasu szuka³am konktaktu z sokolnikami z oklic Trójmiasta, ale bez skutku. Je¶li kto¶ ma namiary na takie osoby... mogê o nie prosiæ...? Pliiisssss.... Na razie pewnie by³abym tylko obserwatorem. Obiecujê sobie, ¿e jak bêdê na emeryturze to w koñcu zajmê siê jakim¶ ³adnym jastrzêbiem. Czyli, Jacobsson, witamy w klubie czekaj±cych kilkadziesi±t lat na ten moment?
Pozdrawiam!
Fargo mam na imie artur to tylko tka dziwna ksywka
najblizej twoich stron jest s³ynna tuhola tam sa sokolnicy i z nimi sie skontaktój napewno sie dogadasz bo to fajne ale zabierajace czas hobby ,my tez za³ujemy ze nas nie bedzie na i³zy bo bardzo chcielismy:( na naszych spotkaniach rycerskich i turnieju o szable miko³aja i krzysztofa szyd³owieckich by³y ptaki
p.s nie wiem czy jest jakis zwi±zek sokolniczy gdzies blizej
witam
ja mia³em okazje uczêszczaæ do technikum le¶nego w ROGOZIÑCU
i tam mieli¶my woliere dla starych i rannych ptaków drapie¿nych ale je¶li kto¶ z³apa³ jakiego¶ myszo³owa czy jastrzêbia i doszed³ do siebie lub by³ ma³y to go zostawiali¶my bo ju¿ siê przywi±za³
planujemy otworzyæ sekcje sokolnictwa w bractwie je¶li kto¶ ma jakiekolwiek pytania dotycz±ce sokolnictwa piszcie
widze ze nie wielu z Was wie o czym pisze a szkoda...
Sokolnikow z prawdziwego zdarzenia czytaj takich posiadaj±cych uprawnienia sokolnicze i posiadaj±cych ptaki jest ok 100 osób.
Nastepna sprawa do kolezanki !@maskotka - ciekawi mnie bardzo jak sie uda³y pokazy z go³ebiarzem - mam go³ebiarza i weim jak reaguje na ludzi - praktycznie pokazy z takim ptakiem s± niemo¿liwe i niewazne jak jest on u³o¿ony i ukrócony - jastrzab to panikarz. Rozumiem Harrisa czy lannera albo nawet pustu³ke ale nie go³ebiarza!
Kolejna sprawa - pytacie czy sokolnicy by sie pojawili na Waszych pokazach ? a zcy kto¶ ich zaprasza³ - ja np je¶li otrzyma³bym takie zaproszenie chetnie ze swoimi ptakami bym przyjecha³
ZaP
to ze masz ptaki nie robi z ciebie sokolnika a wiedze mozna wyczytac z ksiazek nie do konca ale sporo
i odrazu mówisz ze gadamy g³upoty nie mów tak do puki nie poznasz danej osoby :)ja mia³em bardzo d³ugo ztycznosc z tymi ptakami i tez cos wiem a nie wystarczy zucic kilka nazw i to z ciebie nie zrobi sokolnika
pozdrawiam
o i jeszcze jedno nie wydaje mi sie aby pustu³ka by³a ptakiem odwazniejszym od jastrzebia:) nie widzia³em jeszcze ptaka takiego jak pustu³ka bojazliwego no moze jeszcze drzemlik ,a co do jastrzebi to mia³em doczynienia przewaznie z tymi ptakami i nie wydaje mi sie aby uf jastrzab by³ bojacy sie z powodzeniem atakuje na zajaca gdy mu sie nie uda za pierwszym razem zuca sie drugi i to raczej nie swiadczy o tym aby sie ba³ a pozatym jestes w stanie u³ozyc ptaka do pokazów dla widowni oczywiscie nie tylko ataki na wabid³o i przylatywanie na reke odpowiedz pierw a potem wszystko sie wyjasni:)
pozdrawiam i przepraszam ze sie czepiam ale niech nie osadza po przeczytaniu kilku postów:)
@mirek - widocznie bardzo ma³o wiesz o ptakach ...
Jastrzab jest taki jak pisalem w stosunku do cz³owieka! a nie do swojej ofiary. Co do polowania z jastzrebiem na zaj±ca to te¿ jestes za szybki, nie wiem czy wiesz i polowales z jastrzebiem ale ja balbym sie nawet samicê pu¶cic na szaraka... Nie bede tu dyskutowa³ bo to nie miejsce i czas -ZaPraszam na priv GG 7729383.
Ps - co do mojego ukladania ptakow tez nie bardzo sie orientujesz... a sokolnikiem w ¶wietle prawa nie jestem, nie jestem zrzeszony w Gnie¼dzie sokolnikow - ale posiadam ptaki drapie¿ne legalnie... i zanim zaczniesz kogo¶ oceniaæ przeczytaj ca³y w±tek obiektywnie - ZaPraszam na pokazy do siebie
oczywiscie nie wiem wszystkiego ,ale na przyk³ad moii znajomi sokolnicy uwazaja inaczej i nie do konca zgodzili by sie z toba
a tak by³em i widzia³em jak poluje sie z jastrzebiem ja sam nie polowa³em bo nie mam uprawnien ale inni mieli i z tad wiem ze jednak sie mylisz
i nie osodzi³em cie tylko stwierdzi³em fakt:)
pozdrawiam a co do wiekszej gruby gapiów to nie przejawia³y zbytniego strachu:)oczywiscie mówie tu o ac****ter gentilis i przepraszam ze moze podwazam s³owa prawdziwego sokolnika ale mówie co widzia³em i po tym jak rozmawia³em z moimi znajomymi sokolnikami z którymi przezywa³em ta przygode zwana sokolnictwo
pozdrawiam:)
i mam jeszcze jedno pytanie skoro mówisz ze ba³ bys sie wypuscic jastzrebia na zajaca to z jakim ptakiem bys polowa³ bo skoro ci jastrzab nie pasuje to moze orze³ albo jakis orlik ?odpowiedz jaki wed³ug ciebie jest najleprzy ptak na zajaca ?albo jakiego ty bys wola³?
na zaj±ca - Harris hawk - i zostaje wspomnienie po zaj±czku.
I nawet samce radz± sobie nie¼le...
S± sokolnicy poluj±cy z samicami jastrzebi na zaj±ce - ja osobi¶cie ba³bym sie o nogi samicy, zalezy te¿ jakiej wielko¶ci by³by to zaj±c...
ZaP
Ps - co do or³ów to w europie z or³ami poluj± czesi i s³owacy... u nas w Polsce nie ma warunkow terenowych na polowanie z or³em no moze podkarpacie.. ale po co nosiæ na rekawicy 3 -4 kg skoro to wszystko mozna miec z 1,3 kg
Pozdrawiam
witam , niby tak ale przeciez z or³em sie inaczej poluje chodzi mi tu o przyspieszenie:)taki ferari na d³ugie dystanse tak czy siak to chyba kwestja przekonania do gatunku ptaka a co powiesz o krzyzówkach ptaków bo ja osobiscie tylko jedna taka widzia³êm to by³ taki bia³awy myszak
i jeszcze na koniec mi sie podoba kania ruda jest ³adnym ptakiem ale nie wiem jakie ma mozliwosci
pozdrawiam
Myszaki jasne a nawet cale biale to nie krzyzowki tylko odmniany barwne, paleta wybarwien myszolowa zwyczajnego jest ogromna, od osobnikow prawie czarnych do bialych tylko z ciemnymi cêtkami gdzieniegdzie. Co do hybryd to najczesiej uzywane przez sokolnikow sa krzyzowki bialozora z sokolem wedrownym lub rarogiem. Co do kani to fakt piekny ptak ale nie na polowanie tylko na pokazy, mi najbardziej podoba sie Harris Hawk i Myszo³ów rdzawosterny
ZaP
a masz jakies ciekawe zdjecia z twoimi ptakami moze stronki sokolnicze sporo juz widzia³êm ale moze cosik nowego podeslesz i powiedz czy masz jakies ptaki teraz u siebie czy na sta³ê jakiegos trzymasz bo jak mówi³ês jestes sokolnikiem ale nie w gniezdzie sokolników
pisalem juz kilka razy - mam 2 ptaki drapiezne i ok 50 innych
mam miedzy innymi harrisa, a co do pieknych zdjec to polecam z ostatniego polowania w czechach...
http://www.oook.cz/events/opocno06/ZaP
sporo zdjec jest gdzie na zajacach siedza jastrzebie starsze i m³odsze ale jednak siedza wiec raczej z nimi poluja bo to sa jednak niez³e ptaki a ty gdzies jezdzisz na jakies polowania ?czy sobie tylko tak jes puszczasz swoje ptaki ?
nie poluje ze swoimi bo nie jestem czlonkiem PZ£ a w ¶wietle prawa nie bedac cz³onkiem PZ£ nie mogê polowaæ
ZaP
a uprzedzając liczne pytania mailowe i na GG - tak wyglądają te ptaki
http://www.zap.lomix.netZaP
Witam
Mnie ciekawi taka rzecz,czy s± jakie¶ stare ksi±zki o ³owach z ptakami drapie¿nymi wykorzystywane w dzisiejszym sokolnictwie???
Witam!
Czê¶ciowa odpowied¼ na Twoje pytanie: odno¶nie ksi±¿ek ¶redniowiecznych, to nie s±dzê... g³ównie z tego powodu, ¿e s± ma³o dostêpne.
Niedawno uda³o mi siê znale¼æ info ¿e s± takie ¼róde³ka:
- Frederic de Hohenstaufen "De arte venandi c-um avibus" (1245)- "O sztuce polowania z ptakami"
- Gaston Phebus "Le Livre de la Chasse" (prze³om XIV-XVw.)- "Ksiêga ³owów", z tym ¿e to bardziej ogólna ksi±¿ka o polowaniu...
Problem w tym, ¿e te ksi±¿ki nie zosta³y wydane po polsku; jedyne co uda³o mi siê znale¼æ to publikacje obcojêzyczne (Gaston razem z du¿± ilo¶ci± rysunków jest tutaj:
http://expositions.bnf.fr/phebus/cd/index.htm )
natomiast Hohenstaufen jest dostêpny np. na Amazonie, za jedyne... 140 dolarów/86 funtów/69 euro
Gdyby kto¶ mia³ dostêp do tej ksi±¿ki... by³abym wdziêczna za ka¿de info!
Nie wiem, czy jakie s± pó¼niejsze ksi±¿ki dotycz±ce sokolnictwa- i czy s± u¿ywane przez sokolników obecnie. Mo¿e ZaP bêdzie mia³ wiêcej info?
Pozdrawiam!
P.S. Znalza³am jeszcze co¶, ale nie wiem na ile przydatne: hr. Kazimierz Wodzicki "O sokolnictwie i ptakach my¶liwskich" (1858); poza tym na Freha w temacie obok jest kilka ró¿nych ¼róde³ek ogólnych o polowaniu, mo¿e tam te¿ co¶ siê znajdzie?
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7653&st=20Ale wci±¿ nie wiem, czy kto¶ obecnie z tego korzysta?
Pzdr!
W takich sytuacjach niezmiennie polecam:
Mieczys³aw Mazaraki "Z soko³ami na ³owy"
Jest to historia sokolnictwa w kontek¶cie polowañ na przestrzeni dziejów. W ¶rodku du¿o reprodukcji rycin , rze¼b , rzetelny opis polowañ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.