Witam
to mój pierwszy wpis na tym forum
ja swoje buk³aki jakie zrobi³em a by³o ich kilka ( okr±g³e i beczu³ki ) robi³em jak wiêkszo¶æ osób które tu pisz±, a mianowicie
wpierw wiadomo, wyrysowaæ na skórze i wyci±æ
pó¼niej zszywa³em dratwa nawoskowana woskiem pszczelim
kolejne to k±piel w gor±cej wodzie ( oko³o 1 godz ) ¿eby skóra by³a rozci±gliwa
potem wypycham piaskiem, ja u¿ywam do tego piasku firmy ( Vitapol - piasek do terrariów ) jest bardzo drobny i dobrze siê nim wype³nia buk³aki
jak buk³ak jest wypchany i uformowany zatykam go korkiem i wk³adam go do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, co do tego ile tam siedzi to nie powiem, bo zauwa¿y³em ¿e ró¿na skóra schnie inaczej, wiêc buk³aki wyci±gam z piekarnika jak s± suche
wysypuje piasek i zalewam roztopionym pszczelim woskiem i trzymam go tam chwile tak ¿eby zacz±³ przesi±kaæ przez skórê, powtarzam t± czynno¶æ ze 2 razy, jak wosk zaczyna przesi±kaæ przez szycie znaczy to ¿e jest uszczelniony, potem odstawiam go do wyschniêcia
a ¿eby siê upewniæ czy jest szczelny to nape³niam go wod± i odstawiam na 12 godzin ¿eby siê upewniæ czy aby nie przecieka
mam nadziejê ¿e mój opis siê komu¶ przyda
a co do odkszta³cenia buk³aka
ja odkszta³ca³em to tak
t± stronê co siê zepsu³a nagrzewa³em suszark±, tak ¿eby wosk siê roztopi³ i to miejsce by³o miêkkie i zacz±³em dmuchaæ do ¶rodka
, ¶cianka wróci³a do swojego pierwotnego stanu