Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [skórnictwo] Jak zrobiæ buk³ak.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Stron: 1, 2
Luszko
A spróbuj jeszcze raz go nitk± i ig³a potraktowaæ tym razem mocniej:P I pó¼niej jeszcze woskiem:P

A co do toksyczno¶ci i niebezpieczeñstw z tego wynikaj±cych:D Mo¿esz sie po¶wieciæ dla Dobra nauki i sprobowaæ:D Ale szczerze odradzam :P Skoro kto¶ napisa³ ¿e jest toksyczny to znaczy ze raczej nie powinien mieæ styczno¶ci z pokarmem i piciem,cia³em (w sensie usta itp:P) :P Co za tym idzie tak¿e wod± :P
Ja odradzam osobi¶cie:) Poza tym Butapren jest niehistoryczny smile.gif ale jak ju¿ zakleisz ten buk³ak butaprenem i pow±chasz troszkê to bêdziesz mia³ fajnie;D

reasumuj±c niezbyt dobry pomys³ smile.gif

Pozdrawiam:)
Viator
W³a¶nie przed chwil± mieli¶my z Vudu problem z ciekn±cym buk³akiem, na styku trzech p³atów skóry (tam gdzie szew ³±cz±cy po³ówki styka³ siê z wstawk±-denkiem). Poniewa¿ chodzi³o o egzemplarz o sporej pojemno¶ci, od¿a³owa³em 50 ml i wla³em do niego tyle¿ wosku rozgrzewaj±c go do oko³o 50 stopni (w piekarniku z termostatem). Trzy minuty przed t± operacj± wstawi³em do ¶rodka tak¿e buk³ak, pionowo, ustawiwszy grzanie od do³u. W chwili wyjêcia z denka wys±cza³ siê wosk z pierwszej impregnacji, po przestygniêciu do momentu gdy krzep³ wyj±³em z piekarnika i wla³em resztê i lekko przechylaj±c buk³ak przez jakie¶ dwie minuty na boki rozprowadzi³em po denku.
Test (na razie "statyczny" tzn. sta³ potem pe³ny ca³± noc) wypad³ na szóstkê - przesta³o kapaæ. Zobaczymy jak przejdzie test "dynamiczny", ale chyba nie powinno byæ k³opotów.
Pozdrawiam -
Hako
Witam??
a ja zrobi³em korek z rowkiem, który wype³niony jest woskiem i nie przecieka. Sam korek te¿ jest mocno nawoskowany poprzez wcieranie w niego wosku. Nastêpnie suszark± do w³osów grzejê tak d³ugo a¿ wosk wsi±knie. I tak kilka razy a¿ przestanie wsiakaæ.

Podobna metodê polecam w tych przypadkach, gdy buk³ak cieknie na powierzchni lub szwie. Bardzo dobrze sprawdza siê te¿ opalarka do farby.
Nie ma jak to dobre, sprawdzone, ¶redniowieczne metody. szczerba.gif
HaKo
Brat Marcin
Salve!
Mam pytanie odno¶nie buk³aków w XIII w. Przeszuka³em chyba wszystkie dostêpne ryciny itp., i nie mogê odnale¼æ na nich jakiegokolwiek wizerunku owego przedmiotu. I potrzebuje pomocy, jakie¶ wykopaliska, przegapi³em jak±¶ rycinê? Je¶li co¶ macie prosi³ bym serdecznie o podzielenie siê : )
Pozdrawiam
Brat Marcin
Tadzik
Salve

Mam ma³y problem natury technicznej tzn. ³adnie wycie³em zszy³em buk³ak, namoczy³em wpycha³em piaskiem wysuszy³em w piekarniku itd. Nabra³ ³adny kszta³t szyjka lekko rozchdz±ca siê, ale podczas uszczelniania woskiem co¶ posz³o nie tak bo jedna strona na samej podstawie jakie¶ 5cm siê zdeformowa³a, teraz pytanie jak mogê go odkszta³ciæ spowrotem??????????
Blackclav
Witam

to mój pierwszy wpis na tym forum smile.gif

ja swoje buk³aki jakie zrobi³em a by³o ich kilka ( okr±g³e i beczu³ki ) robi³em jak wiêkszo¶æ osób które tu pisz±, a mianowicie

wpierw wiadomo, wyrysowaæ na skórze i wyci±æ
pó¼niej zszywa³em dratwa nawoskowana woskiem pszczelim
kolejne to k±piel w gor±cej wodzie ( oko³o 1 godz ) ¿eby skóra by³a rozci±gliwa
potem wypycham piaskiem, ja u¿ywam do tego piasku firmy ( Vitapol - piasek do terrariów ) jest bardzo drobny i dobrze siê nim wype³nia buk³aki
jak buk³ak jest wypchany i uformowany zatykam go korkiem i wk³adam go do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, co do tego ile tam siedzi to nie powiem, bo zauwa¿y³em ¿e ró¿na skóra schnie inaczej, wiêc buk³aki wyci±gam z piekarnika jak s± suche
wysypuje piasek i zalewam roztopionym pszczelim woskiem i trzymam go tam chwile tak ¿eby zacz±³ przesi±kaæ przez skórê, powtarzam t± czynno¶æ ze 2 razy, jak wosk zaczyna przesi±kaæ przez szycie znaczy to ¿e jest uszczelniony, potem odstawiam go do wyschniêcia
a ¿eby siê upewniæ czy jest szczelny to nape³niam go wod± i odstawiam na 12 godzin ¿eby siê upewniæ czy aby nie przecieka

mam nadziejê ¿e mój opis siê komu¶ przyda

a co do odkszta³cenia buk³aka

ja odkszta³ca³em to tak
t± stronê co siê zepsu³a nagrzewa³em suszark±, tak ¿eby wosk siê roztopi³ i to miejsce by³o miêkkie i zacz±³em dmuchaæ do ¶rodka smile.gif, ¶cianka wróci³a do swojego pierwotnego stanu
NumLock
Witam!
Kilka osób opisywa³o jak wykonuje buk³aki. Moje pytanie dotyczy wygrzewania :
- jak kszta³tuje siê czas wygrzewania od temperatury , w której wygrzewamy buk³ak ? Chodzi mi o konkretne przyk³adowe warto¶ci, gdy¿ jedni pisz±, ¿e wyjmuj± jak buk³aki s± suche, inni za¶ podaj± konkretn± informacjê ile i w jakiej temperaturze wygrzewaj±. Przyznam, ¿e pytam dlatego, i¿ nie u¶miecha mi siê 3h wygrzewania buk³aka - chcia³bym to zrobiæ w mo¿liwie jak najkrótszym czasie.
Tomek
Witam,

Je¿eli jako "wygrzewanie" rozumiesz suszenie buk³aka wype³nionego piaskiem aby z³apa³ kszta³t, to 3h to chyba przegiêcie. Ja np. susze buk³aki nie d³u¿ej ni¿ godzinê. Co 10 - 15 minut obracam je tak, ¿eby sch³y równomiernie. Co do temperatury - 80 - 90 stopni bêdzie wystarczaj±co. Ostatnio przegi±³em z 100 st. i na sam koniec skóra mi siê skurczy³a. A ju¿ w ogóle fajnie jak masz w kuchence wentylator z termoobiegiem - wszystko trwa du¿o szybciej. Chcia³bym zaznaczyæ, ¿e przy tym wygrzewaniu skóra jest raczej wilgotna ni¿ przesi±kniêta wod±. Tak wiêc wszystko i tak zale¿y od ca³o¶ci procesu produkcji danego obywatela smile.gif.

Pozdrawiam
Tomek
Voldek
Czyli buk³ak wystarczy jednorazowo wypchaæ ¿wirkiem? A macie mo¿e jakie¶ wykroje buk³aczków albo t± instrukcjê z gazety rycerskiej, je¶li tak to bardzo bym poprosi³a o skan, mój e-mail: night.fury@op.pl
Z góry dziêkujê aniol.gif
JakubZS±cza
CYTAT(Voldek @ 18:02 10.01.2012) *
Czyli buk³ak wystarczy jednorazowo wypchaæ ¿wirkiem? A macie mo¿e jakie¶ wykroje buk³aczków albo t± instrukcjê z gazety rycerskiej, je¶li tak to bardzo bym poprosi³a o skan, mój e-mail: night.fury@op.pl
Z góry dziêkujê aniol.gif

Tez bylbym chetny na ta instrukcje z gazety rycerskiej
Wilk ze Wchodu
Od¶wierzam temat

Jakby kto¶ mia³ to poprosi³bym o przes³anie tego przepisu z gazety rycerskiej, i mo¿e jakie¶ wzory i wymiary bo nie mam pojêcia ile skóry musia³bym zorganizowaæ.

theimperator38@gmail.com
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.