Witajcie Kochani Moi Mili,
do³±czam siê do podziêkowañ Marka. Cieszê siê naprawdê, ¿e przybyli¶cie, bez Was oczywi¶cie nie by³oby tej imprezy. W szczególno¶ci dziêkujê Bartkowi, Dawidowi (i uroczej ma³¿once) oraz Miszy i Grzegorzowi (bez Was plebej by³by niczym - czekam na 40). Nie mogê oczywi¶cie zapomnieæ o Leszku, Umbrze i naszych ludziach (mimo pewnych zgrzytów - Ogór wiesz o czym piszê, Szkocie i Marku - PYYYRYYYYY). By³bym ostatni± ¶wini± gdybym nie wspomnia³ o Triss i Kaltmanie za ich niesamowite wyczyny w trakcie imprezy przy "o³tarzyku" , Krzysiowi (tak trzymaj), Dorotce (za wszystko), mojej ukochanej Ani (za to ¿e jeste¶ i znosi³a¶ moje chimery),Ciwunie dziêki za mroczne zdjêcie z fajk± i puszk± (hehe Triss to jeszcze nie w tym po¶cie, ale ja ju¿ co¶ mam) no i oczywi¶cie naszych przyjacio³ach w alt.pl.fajka - Macieju, Rotmie - kocham Was. Dalej nie pamiêtam, ale wiedzcie wszyscy, ¿e na d³ugo zachowam Was we wspomnieniach. Wszyscy byli¶cie wspaniali. No i te¿ siê rozklei³em.
pozdrawiam
Jimmy
:-) Marek i Jimmy mnie ubiegli w podziêkowaniach ale co tam:-)
Serdecznie dziêkujê wszystkim przyby³ym go¶ciom, mam nadziejê ¿e nie wynudzili¶cie siê zbytnio i za rok równie¿ zechcecie zaszczyciæ nas swoj± obecno¶ci±.. Wyrazy wdzieczno¶ci nale¿± siê oczywi¶cie "coorganizatorom" - Poznañskiej Rocie Zaciêznej -
Bóg mi ¶wiadkiem, ¿e Kaltman jest najlepszym barmanem jakiego widzia³em, a ³upie¿ no cóz heheeehhe..Niskie uk³ony w strone Leszka Walkowiaka i sekcji ³ucznictwa sportowego, bez których pomocy ta impreza mog³aby wcale nie zaistanieæ..I skromnie na koniec dziêkujê ca³ej Umbrze, odwalili¶cie kawa³ dobrej roboty:-)
HE he, my¶le, ¿e narodzi³a nam siê nowa ¶wiecka tradycja- bitwa na kapustê po zakoñczeniu plebeja...hihihi, ale mi Ogór przygrza³ w ... no brzuch....czy mo¿e nieco ni¿ej....
A tak w ogóle proszczok (prosiak w gwarze poznañskiej) ze mnie.
Nie pogratulowa³em zwyciêzcom: Krzysiowi Mieloszykowi z Milites Dei, oraz Grzegorzowi Kuklewskiemu i Tomkowi Leppertowi z £azarza za wygranie bojówki...
A teraz kilka moich uwag i refleksji dotycz±cych samego przebiegu turnieju:
Niestety musze przyznac, iz w planach wszytsko mia³o wyj¶æ lepiej, ale ¿ycie pokaza³o ¿e troszkê sie przeliczyli¶my. Zbytnio pok³adalismy wiarê w "g³ownym sponsorze", który na kilka dni przed turniejem po prostu sie na nas wypi±³.Gdyby nie inicjatywa pana Leszka i kilku zyczliwych osób,finansowa pomoc jednego ze zwiazku zawodowych ( nie lubie uprawiaæ polityki wiêc nie podam oficjalnie jego nazwy jakkolwiek przesle im stosowne podziêkowanie) oraz organizowanie wszytskiego we w³asnym zakresie zaliczyliby¶my totalna klapê. St±d liczba konkurencji by³a mniejsza niz planowalismy i zamiast do sylwetek rycerzy szyli¶my do Bogu ducha winnych zwierzatek. Pierwotnie turniej zaplanowany by³ na dwa dni, mia³o przybyc oko³o 100 osób, miast pierwotnie planowanych 50, aby dac rade z utrzymaniem takiej liczby osób z uwagi na komiczn± rejteradê "sponsora" obciêlismy program do jednego dzionka. Niestety jak zauwa¿y³em moglismy spokojnie zrobiæ wszytsko w dwa dni gdyzspora czê¶æ osób która sie zapowiedzia³a nie przyby³a...tyle t³umaczenia siê.
Jak to mówi± do trzech razy sztuka, nad przysz³orocznym turniejem zaczynamy pracowac juz teraz, aby unikn±c wpadek i zapewniæ wszystkim którzy przybêd± du¿ooo dobrej zabawy.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam za rok, jeszcze raz dziêkujê wszytskim którzy do nas przybyli
Radek
Ja równie¿ do³anczam sie do podziêkowañ za zorganizowanie turnieju i mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u w bojówce (To by³ mój pierwszy raz). Ech te ³azarskie czo³gi
Pozdrowienia dla wszystkich organizatorów i uczestników
Ralf
Hej
Chcia³am powiedzieæ ¿e na tym turnieju by³am, piwo z sokiem malinowym pi³am
, kurczaczki i kie³baski wcina³am i ¶wietnie siê bawi³am. Buziaczki i u¶ciski
dla Anuszki i Ani, Marka, Jima (Jimiego?), Szkota i Kaltmana. Swietna impreza. Za rok te¿ przyjade - taka bêde.
Dziêki Marku za zwiedzanie Poznania, faktycznie macie piêkne miasto
Jak jiu¿ przegram zdj±tka to pode¶le wam p³ytkê.
pozdrawiam
Witajcie ponownie Kochani Moi Jedyni,
na naszej stronce zamie¶ci³em gar¶æ fotek. Dzia³ Galeria i dalej Poznañ 2004. Niestety przez czosnkowy serwer wolno siê ³aduj±.
pozdrawiam
Jimmy (Jim?)
A oto lista finalistów Turnieju £uczniczego:
1. Krzysztof Mieloszyk
2. Miko³aj Ha³uszczuk
3. Miros³aw 'Ciwun' Konarski
4. Anna 'Anuszka' Stachowiak
5. Jacek 'Bregor' Bloch
Jeszcze raz gor±co gratulujê.
Jimmy
Miros³awie, nie podnieca³bym siê tak bardzo na temat owego "kyudoki". Widujemy go nie raz- prezentuje ¿enuj±cy poziom jak na 4 dan (zreszt±, czy kyudo ma stopnie dan???). Kole¶ jest bezczelny-chcia³ siê wepchn±æ na turniej w godzinê po jego rozpoczêciu, a na moj± wypowied¼ na temat jego braku stroju zacz±³ wydziwiaæ,¿e on ma strój, ale do karate i dlaczego niby go nie chcê wpu¶ciæ....no rêce opadaj±- nie dociera³y do niego nawet argumenty o braku zaproszenia i "europejskim" charakterze imprezy- uzna³, ¿e jestem uprzedzony (zreszt± mia³ racjê-takich ludzi nie trawiê!). Wykaza³ zupe³ny brak buddyjskiej pokory-jak go nastêpnym razem zobaczê, to podarujê mu "100 kluczy ZEN", mo¿e to nauczy go czego¶, a swoje "dany" mo¿e sobe wepchn±æ w.....kimono!
A teraz info na przysz³y rok-planujemy imprezê w czerwcu- ma³o siê dzieje i wiara jeszcze nie jest tak sp³ukana. Impra bêdzie datowana (¶ci¶le) na XIII wiek i bedzie mia³a charakter bardziej bitewny ni¿ ³uczniczy, choæ konkurencji ³uczniczych na pewno nie zabraknie- w koñcu miejsce zobowi±zuje.
Mam zreszt± pomys³ na konkurencjê, która bedzie absolutnym novum- ¿eby tylko kto¶ mnie nie ubieg³...hihihi......
No i jeszcze raz pochwalê Kaltmana (vel Barmana), który dzielnie "s³u¿y³ do mszy" przy "o³tarzyku" piwnym, i to przez ca³± noc! Wiaruchna- ro¶nie nam niez³y trzodnik. CHA£WA MU!!!!
Faktycznie postanowili¶my zrobiæ dwie imprezy, jedn± czerwcow± w za³o¿eniu "bojow±" datowan± na wiek XIII i drug± na prze³omie sierpnia i wrze¶nia z za³o¿enia "³ucznicz±" - co do tej drugiej imprezy zastanawiam sie równie¿ czy nie wprowadzone zostanie datowanie-na wiek XIV I XV. Planujemy równie¿ nieco bardziej restrykcyjnie podej¶æ do jak¿e niepopularnego:-) tematu poprawnosci stroju. Nie bêdziemy rzecz jasna wywalaæ kogogolwiek z turnieju za maszynowe szwy w nogawicach ale chcemy zachowaæ chocia¿ pewien poziom owej "poprawno¶ci". Planowane s± tak¿e warsztaty ³ucznicze, gdy¿ jak da³o sie zaobserwowaæ jest to rzecz wielce potrzebna, przyszoroczny turniej ³uczniczy trwac bêdzie z pewnoscia przynajmniej dwa dni. Chêtnie wys³uchamy wszelkich waszych sugestii, co do kszta³tu turnieju i jego formy, je¶li chcecie wnie¶c tu swój udzia³, poprowadziæ np. warsztaty, pokazy..itp.. uderzajcie do mnie ¶mia³o:-)
Pozdrawiam
Radek
Salve Fratres!
Serdecznie dziêkujemy za tak ¶wietn± impre z tak wspania³ym klimatem. Konkurencje ³ucznicze ... nie powiem nic o nich, bo siê nie znam. Bojówka - gdyby tak przyjechali wszyscy, którzy Marka zapewniali, ¿e bêd±. Ale i tak wszyscy bawili sie przednio. Przednie plebeje (Misza z Tomkiem odgra¿aja siê, ¿e w przysz³ym roku min 100 zrobi±). Jedzenia i piwa pod dostatkiem.
Teraz lista podziêkowañ
Markowi - super miejsce, ¶wietna atmosfera tylko niech przyjedzie wiêcej walcz±cych
Kasi - ¿e wytrzyma³a to
Wszystkim którzy tam byli, ¿e wytrzymali z nami
Wszytskim "Ko³derkom" i "Poduszkom", ¿e wytrzyma³y z nami
Piotrusiowi za dzieln± nauke zacnej pie¶ni
Szczególne podziekowania nale¿± siê ekipie Bogusalwa V. Braciszkowie i Siostrzyczki - bez was by¶my w S³upsku utkneli choæ to piêkne miasto i do Poznania nie dojechali. Piotrze i Marto, naprawde wdziêczni jeste¶my za wasz± pomoc.
No to teraz ja przyjeha³em z dwoma kobietami z za³ozenieniem totalnego byczenia sie przez dwa dni i plan szescioletni zosta³ apsolutnie wykonany dawno sie tak nie opieprza³em na imprezie i stad wielkie dzieki wszystkim tym którzy mi w tym pomogli.
tañczacym dziewczyn± równiez dziêkuje za nauke tanców cóz bym ja bez was uczyni?
Radek
Witam !
Dziekuje wam!
Przy przygotowaniu imprezy bylo wiele pracy, no i kupa sniechu. Wszyscy pracowalismy ciezko, ale paru osobom sam osobiscie musze pogratulowac : po pierwsze Kasi (naszemu pieszczoszkowi:), bez ktorej ta impreza stracila zycie, jak takze silnej grupie Pacholow (Jesiotr, Ogor, Wojtas i Michal), ktorzy wbrew powszechnej opinii nie obijali sie (za duzo).
RADKU nie zapomnielismy o tobie!!!! Pamietamy i dziekujemy
Bycie barmanem to ciezka sztuka, trzeba byc odpowiednio wyprofilowanym (to wspaniale cialo piwo ksztaltowalo), jak rowniez czesto cwiczyc (kufle w gore raz...dwa).
Naprawde wszystkim wam sedecznie dziekuje, ze wytrzymaliscie moje wyglupy i podobalo wam sie to:)
Goraco Was wszystkich pozdrawiam, i mam nadzieje,ze spotkamy sie za rok a nawet i wczesniej (tu male przypomnienie dla Grzeska i Miszy - jak wy bedziecie, to i mnie nie zabraknie).
Tomasz Zimny zwany Kaltmanem
CYTAT(Marek Hilgendorf)
Miros³awie, nie podnieca³bym siê tak bardzo na temat owego "kyudoki". Widujemy go nie raz- prezentuje ¿enuj±cy poziom jak na 4 dan (zreszt±, czy kyudo ma stopnie dan???). Kole¶ jest bezczelny-chcia³ siê wepchn±æ na turniej w godzinê po jego rozpoczêciu, a na moj± wypowied¼ na temat jego braku stroju zacz±³ wydziwiaæ,¿e on ma strój, ale do karate i dlaczego niby go nie chcê wpu¶ciæ....no rêce opadaj±- nie dociera³y do niego nawet argumenty o braku zaproszenia i "europejskim" charakterze imprezy- uzna³, ¿e jestem uprzedzony (zreszt± mia³ racjê-takich ludzi nie trawiê!). Wykaza³ zupe³ny brak buddyjskiej pokory-jak go nastêpnym razem zobaczê, to podarujê mu "100 kluczy ZEN", mo¿e to nauczy go czego¶, a swoje "dany" mo¿e sobe wepchn±æ w.....kimono
Marku ja rozumiem, ze to Ty podjales decyzje o niedopuszczeniu do turnieju lucznictwa tradycyjnego, na ktorym nie obowiazywaly zaproszenia od momentu apelu na FREHA o liczne przybywanie (co bylo nawet przedmiotem mojego tutaj wczesniejszego postu) uczestnika, ktory wedlug Twojego wlasnego stanu wiedzy posiadal stroj stosowny do swojego luku (kimono), a luk ten byl lukiem drewnianym, laminowanym (bisokowa replika tradycyjnych lukow japonskich) i strzaly jego nie tylko ze byly drewniane i z lotkami z pior, lecz mialy dlugosc i wyglad zgodny z tradycyjnym lucznictwem japonskim.
Zauwazam, ze w regulaminie nie ma zastrzezenia wykluczajacego lucznika tradycyjnego spelniajacego wymogi regulaminowe - ze wzgledu na jego nieeuropejskosc. Przy okazji spytam, czy wedlug Twego rozumienia w poznanskim turnieju nie mogli uczestniczyc czlonkowie bractw odtwarzajacych okres wypraw krzyzowych, skoro dzialali poza Europa?
Zauwazam, ze wszystkie rodzaje bushido roznicuja osiagniete poziomy wyszkolenia swoich adeptow przy pomocy stopni "kyu" i "dan". Lucznictwo tez nalezy do sztuk bushido. Nie wiem nic o czwartym dan. Slyszalem natomiast, ze jest posiadaczem trzeciego dan w kyudo.
Jesli by nie omawiane tu kwestie, to zarzut spoznienia brzmial by powaznie, a tak wyglada na naciagana argumentacje ex post dla z gory powzietego negatywnego postanowienia motywanego uprzedzeniem (nawet nieskrywanym, a jawnie manifestowanym), a wiec nieracjonalnego. Tym bardziej, ze zauwazylem, ze spozniony uczestnik, przybyl w trakcie eliminacji, a wiec jego dopisanie do listy uczestnikow bylo mozliwe. Ja tak uczynilem w stosunku do spoznionych osob na turniejach lucznictwa tradycyjnego 29 maja 2004 r. w Zaworach oraz 21 lipca 2004 r. w Darlowie. Widzialem, ze tak samo uczynil Krzysztof Gorecki na turnieju 8 sierpnia 2004 r. w Gniewie.
Czy rzeczony lucznik tradycyjny reprezentowal zenujacy poziom? Nie mi to osadzac, skoro nie zostal dopuszczony do turnieju... Zauwaze jednak, ze gdy gospodarz obiektu dopuscil go do treningu strzeleckiego (jak zreszta rownolegle wiele innych osob nie bedacych uczestnikami II turnieju lucznictwa tradycyjnego w Poznaniu), to w trakcie wykladu demonstrujac wypuszczanie strzal w technice lucznictwa japonskiego za kazdym razem trafial w tarcze. Dla porownania, dodam, ze na takim samym dystansie w finale (5 wyselekcjonowanych osob z 32 uczestnikow turnieju) zdarzalo sie nietrafienie w obreb tarczy. Osobiscie ubolewam, ze nie dopuszczono osoby spelniajacej wymogi turniejowe (mimo tych wymogow jednoznacznosci). Co bedzie, jesli organizator zamiast jasnych i obiektywnych kryteriow zastrzeze sobie ocene poprawnosci ubioru i sprzetu (a taka grozba juz tu zostala sformulowana co do planow kolejnych turniejow), podobnie jak to ostatnio uczynil Fiodor Michiejew organizujac pierwszy turniej lucznictwa tradycyjnego i zastrzegajac niedopuszczalnosc lukow "plastikowych" i "sportowych" - co prawdopodobnie ma na celu wyeliminowanie polskich, wegierskich i litewskich lucznikow tradycyjnych, gdyz wedlug podpowiedzi rosyjskich ekspertow luki polskie, wegierskie i litewskie, to "plastiki". A co do "sportowych", to ida tu za nieprzemyslanym polskim pogladem (nie moim), ze luk skladany jest lukiem "sportowym" i nieodroznianiem tych ostatnich od lukow rzeczywiscie sportowych.
Zaprezentowana technika przez niedopuszczonego lucznika tradycyjnego byla fascynujaco odmienna od wszystkiego co my zwyklismy robic z lukiem. Szkoda, ze nie dane nam bylo porownac skutkow tej odmiennosci przez porownanie wynikow poprzez udzial w zawodach w tych samych konkurencjach. Jestem pewien, ze byloby to interesujace doswiadczenie. a tak pozostaje zal i niesmak.
Niezaleznie od meritum przykro mi z powodu uzytych slow: "nie podniecalbym sie tak bardzo", "zenujacy poziom", "chcial sie wepchnac na turniej", "zaczal wydziwiac", swoje "dany" moze sobie wepchnac w... kimono.
Pozdrawiam Ciebie Marku i wszystkich pozostalych uczestnikow turnieju
Miros³awie- cz³owiek ten jest znany bywalcom to rów- Radek twierdzi, ¿e po pijaku strzela celniej, a w koñcu 3 dan (faktycznie 1 mu doda³em- mea culpa) to do diab³a stopieñ mistrzowski- powinien odstrzeliwaæ jajca komarom!!!! My jeste¶my w przewa¿aj±cej mierze amatorami-nie powinni¶my mieæ z nim szans!!!! Zgadzam siê z jednym- technika jest krañcowo odmienna i fascynuj±ca, oraz na pewno zas³uguje na uwagê. Kolo podczas naszej wymiany zdañ stwierdzi³, ¿e ma nie KIMONO, lecz strój do KARATE!!! Ró¿nicê powiniene¶ znaæ. Gdyby mi³a³ strój nawet XVII wiecznego samuraja, to zanius³bym go na rêkach na stanowisko i osobi¶cie za³o¿y³ tabi na stopy!!
Imporeza by³a dla cz³onków RR i jako¶ z nikim innym nie by³o k³opotu- wszyscy stawili siê w strojach historycznych, lub (nad czym bojejê) pseudohistorycznych nie wykraczaj±cych stylistyk± powy¿ej XV wiek.
Ju¿ zatem teraz informujê dla mniej bystrych- NASTÊPNA CZERWCOWA IMPREZA JEST ¦CI¦LE DATOWANA NA XIII WIEK (MAX 1291) I ZAPROSZONE ZOSTAJ¡ OSOBY POSIADAJ¡CE UZBROJENIE I STRÓJ ZACHODNIOEUROPEJSKI, ¦RODKOWOEUROPEJSKI I WSCHODNIOEUROPEJSKI Z OKRESU KRUCJATOWEGO, JE¦LI KTO¦ MA STRÓJ BLISKOWSCHODNI Z TEGO OKRESU- TE¯ BÊDZIE MILE WIDZIANY.
To tyle na ten temat-my¶lê,¿e ju¿ wszystko sobie wyja¶nili¶my w tej dziedzinie.
O rany... "Na koronê mego cesarstwa!
To co widzê wiêksze jest ni¿ wie¶ci nios³y!!!"
No i co ja mam tu dopisaæ, kiedy w³a¶ciwie mnie ju¿ tu moi wspaniali kompani z Roty und kamraten von Schwertbruder mnie niejako wyrêczyli?
Turniej by³ pe³en rado¶ci
, której nie zm±ci³o mi nawet to lekkie przegrzanie czaszencji na s³oñcu. Oj taaak! Sêdziowanie ³uczniczego kosztuje ;) ! Tu muszê oddaæ najwy¿sze honory Annie z Kalisza - wiesz za co ;)
I NARESZCIE ANUSZKA Z PUSZCZYKOWA PRZE£AMA£A NIE NAJLEPSZ¡ DO TEJ PORY PASSÊ!!!
Czwarte miejsce w - jakby nie patrzeæ - mocno obsadzonym turnieju to naprawdê sukces. Anuszko, chylê czo³a!!!
Przy okazji dziêkujê za... chusteczkê
haftowan±, co mia³a... trzy rogi :D
No a to co Krzysiu zrobi³ w pó³finale z tym nieszczêsnym ;) dzikiem to... nie mam pytañ ;)
"Rzut kapust±" ;) udowodni³ chyba wszystkim, ¿e organizator mo¿e siê jednak dobrze bawiæ
Panie Leszku, dziêkujê!
¯adne s³owa nie oddadz± uznania dla roli, jak± podczas ca³ego turnieju pe³ni³ Tomasz z Opalenicy zwany Kaltmanem. I to nie tylko jako barman! A ja jako¶ nawet napiwków za to wszystko dla Niego nie widzia³em (je¶li kto¶ wpad³ na ten pomys³ i go zrealizowa³ to zwracam niMniejszym honor). Tomek przyp³aci³ to wszystko odnowieniem kontuzji kolana. Tomku! Mam nadziejê (a nawet pewno¶æ!), ¿e ju¿ wszystko w porz±dku!
Mo¶ci £azarzu! Nie chcia³em poraz kolejny przynosiæ wstydu Zakonom i dawaæ
na ³uczniczym. Mo¿e siê skuszê na przysz³orocznej I³¿y?...
Ale super, ¿e byli¶cie!!! SIC!!!
No dobrze, DZIEKUJÊ JESZCZE RAZ WSZYSTKIM ZA WSZYSTKO. Zdanie to tyczy siê tych, których powinienem by³ z osobna wymieniæ, a o których JAK ZWYKLE, CZOSNEK MAÆ, zapomnia³em. Mo¿e siê na przysz³o¶æ poprawiê...
Poznañska Rota Zaciê¿na: PYRYYY!!!
Zakon Kawalerów Mieczowych: LIVLAAAND!!!
veni, vidi, no mo¿e nie vici ale pomog³em....
Fajno by³o - serdeczna atmosfera... i smaczny kurczaczek, a sposób na zmianê stanu ¶wiadomo¶ci (okowita) zacznê chyba praktykowaæ na codzieñ.
Marku czy ty czasami nie przesadzasz z tymi oskarami
"Przewodnik..." zabrzmia³ cokolwiek jak z poprzedniej epoki..
poza tym by³y tam osóbki, które na okr±g³o poi³y spragnionych itp.itd. i im nale¿y siê pochwa³a
P.S. Za rok ja wygram ³uczniczy
Sewer Sewerus Surowy
Sewerynie- nie "przewodnik", a "przodownik"!! I mia³o w³a¶nie zabrzmieæ jak z poprzedniejk epoki. Poza tym móg³by¶ nauczyæ siê przyjmowaæ komplementy- owe niewiasty roznosz±ce wodê i jedzenie by³y z bractw organizuj±cych i to nale¿a³o poniek±d do ich obowi±zków, z których wywi±zywa³y siê zreszt± znakomicie, za co po raz kolejny im dziêkujê. Ty natomiast nie by³e¶ do niczego zobowi±zany i dlatego w³a¶nie wymieni³em Ciê w "Gali wrêczania Oskarów".
Tak a'propos, czamu nie by³o Argaila??? Proszczok siê zapowiedzia³ i siê nie przyto¶to³, ju¿ ja sobie z nim pogadam (jak tylko go wreszcie spotkam, hihi) !!!
A wracaj±c do dobrej passy Anuszki- my¶lê, ¿e spowodowa³a j± obecno¶æ pewnej osoby i wynikaj±ce z tego konsekwencje. I tak ma byæ.
PYRYYYYYYY!!!!
PEJPUUUUS!!!!
Rzeczywi¶cie mia³o byæ "przodownik"
Jak najbardziej komplement przyj±³em i bardzo mnie cieszy, ¿e zosta³em tak mi³o odebrany, mój post wynika³ z wrodzonej skromno¶ci
Jak Bóg da za rok te¿ jestem do us³ug.
Sewer
Witaj Marku tak sobie teraz po wszystkim my¶lê i¿ pary w bojówce mo¿na by troche innaczej ustawiæ. Na ten przyk³ad tak aby w ka¿dej by³ jeden "zakonnik" i jeden spoza a tak pare zwyciêska czyli dwóch zakonników do przej¶cia nie by³a (przynajmniej dla mnie).
Ale i tak by³o super. Trochê szkoda ¿e przysz³o roczna impreza ma byæ datowana na XIII wiek bo raczej siê pewnie nie za³apiemy z nazym XI.
Pozdrowienia
Ralf
Ralf- niepotrzebnie siê martwisz. A co to np. Prusów nie by³o wtedy???? Dla krewnych i znajomych Królika miejsce siê znajdzie, je¶li stroje bed± poprawne. Co do bojówki- ja tam wszystkie swoje starcia wygra³em, hie hie hie....
No ja na trzy starcia przegra³em tylko (a¿) jedno zgadnij z kim ch³e ch³e
I tak coby nie mowic, bylo piknie!!
Witam !
By³o supera¶cie !!! Kurczak bomba bo nie by³ z AUCHAN ko³o LIROI MERIN
Wielkie dziêki dziêki dla organizatorów za KLIMAT ( kto by³ rok temu to wie o czym mówie)
Dziêki dla £azarzy za lekciê teori i praktyki .
Wielkie dziêki dla Marka za kolcz± do bojówki ...
Pozdrwienia dla wszystkich
A ja moje walki to wszystkie wygram innym razem beee beee beee
Tomek
Co do naszego "japoñskiego" ³ucznika. Za stronê ³ucznicza turnieju by³em odpowiedzialny ja:-) i ja równie¿ nie dopu¶ci³bym tego Pana do turnieju, w tym wypadku Marek mnie wyrêczy³ i jestem mu za to wdziêczny. Ka¿dy z przyby³ych na turniej w ten czy w inny sposób sie zapowiedzia³. Pan ten nie dysponowa³ strojem historycznym ani te¿ jego imitacj± odpowiednim dla odtwarzanej przez siebie epoki nie spe³nia³ wiêc podstawowych wymogów turniejowych Miros³awie i by³bym wdzieczny, poza tym faktycznie nie jest zbyt mi³y poniewa¿ ani razu bêd±c na torach sie z nami nie przywita³ tarkatuj±c nas jak powietrze. Szczerze powiedziawszy nie wiem za co daj± te dany w kyudo, poniewa¿ ten Pan strzela fatalnie.
Nie wiem czemu je¶li piszemy o wymogu posiadania strojów historycznych traktujesz to jako gro¿bê. Nie jestem ultrasem ale nawet tak tolerancyjna osoba jak ja mog³aby nie dopusciæ do turnieju przynajmniej z 10 uczestników, w tym takze ze swojego bractwa moze nawet i siebie:-)..z uwagi na to i¿ stroje ich by³y daleekie od historycznosci.
W przysz³ym roku aby ukróciæ dyskusjê na temat tego kto moze strzelac zmieniê po prostu nazwê turnieju na III Poznañski Turniej £uczniczy, bez s³owa tradycyjny ani tez historyczny pozbawiaj±c w ten sposób mo¿liwo¶ci bezprzedmiotowych dyskusji. Obawiam sie jedynie tego i¿ gdy napisze regulamin przysz³orocznego turnieju to moze byc on faktycznie zbyt restrykcyjny i dopuszczaæ bêdziemy tylko osoby które przy¶l± uprzednio fotografie lub te które wiemy ze maj± odpowiednie stroje...
No to mo¿e i moje trzy grosze, by³em tylko parê godzin, bo zdradzi³em ¶redniowiecze dla Kampaniii Wrze¶niowej (oj lali¶my tych cholernych szkopów, lali¶my...), ale klimat torów automatycznie prze¿uca siê na turniej. Uwa¿am, ¿e turniej poznañski ma szanse urosn±æ do rangi jednej z najwa¿niejszych imprez w sezonie wogóle.
Podziêkowania?? - Có¿ bardzo skromne, wedle hierarhii - dla Lecha, który po¶wiêci³ mi kiedy¶ pó³torej godziny na ustawianie i opieprzanie, po czym da³ ³uk do rêki i odt±d strzelam, lepiej czy gorzej ale strzelam.
Dla ca³ej reszty za niew±tpliwy trud organizacyjny.
Dla sponsora strategicznego za to ¿e siê wypi±³ - my siê te¿ na Pana?Pani±/Pañstwa wypinamy
Dziêkujê za fajn± imprezê, pozdrowienia dla £azarzy (obiecujê, ze nastêpnym razem siê z wami napijê).
Amen
Dobrze gada- daæ mu wódki....albo lepiej nie, bo to kierowca. My¶lê,¿e na tym zakoñczymy dyskusjê w temacie "Bezczelny cz³owiek twierdz±cy, ¿e ma 3 dan w kyudo-studium debilizmu i mitomanii".
Teraz mo¿na pisaæ wiêcej peanów na temat naszego turnieju.....
Ma ktos moze wiêcej zdjêæ z tego turnieju?
Witam!!!
Ju¿ siê wszyscy wypowiedzieli. Na koniec zosta³am jeszcze ja. Last, but not least! Z Poznania wróci³am w niedzielê wieczorem, ale potrzebowa³am 3 dni, ¿eby pozbieraæ my¶li. Jeste¶cie tak zakrêcon± ekip±, ¿e a¿ mi³o!!! Przede wszystkim ogóle podziêkowania dla organizatorów za stworzenie najbardziej ultrasowego, a równocze¶nie najbardziej klimatowego turnieju na jakim by³am! Podoba³o mi siê, ¿e impreza by³a kameralna – mo¿e ma³o uczestników, ale za to jacy!!! Liczy siê jako¶æ, a nie ilo¶æ!!! Podoba³o mi siê, ze nie by³o komercji (¿adnych plakatów reklamowych, ¿adnego wyczytywania list sponsorów), a przede wszystkim, ze nie by³o gapiów, zagl±daj±cych do ka¿dej mysiej dziury! Impreza zamkniêta dla publiczno¶ci – do tego nale¿y d±¿yæ. Mo¿na siê bawiæ wspaniale we w³asnym gronie i nie trzeba niczego robiæ na pokaz! A teraz imienne podziêkowania i pozdrowienia dla wszystkich, bez których ten niesamowity klimat nie by³by mo¿liwy: dla Ani i Jimmy’ego, dla Anuszki i Krzysia (je¶li siê w ogóle znale¼li i mog± to przeczytaæ), dla Kasi i £azarzy, dla Marka i Doroty, dla ca³ego pokolenia urodzonego po Czarnobylu, dla Radka – choæ nie mia³ czasu na zabawê i nie móg³ piæ alkoholu (szybko przyucz sobie jakiego¶ m³odocianego kierowcê i zacznij korzystaæ z imprez, które organizujesz!!!), dla Radka ze Strzelina. Szczególne podziêkowania dla Kaltmana, który okaza³ siê profesjonalnym barmanem (wytrzyma³ na posterunku ca³± noc i pad³ dopiero o ¶wicie – pad³, ale w jakim stylu!!!) i nie mniej profesjonalnym masa¿yst± (chyba na tym polega prawdziwy masa¿, ¿e pó¼niej cz³owieka wszystko boli – a mnie po powrocie do domu bola³y wszytki miê¶nie i nawet rêkê ruszyæ nie mog³am… Gratulacje!) Dziêki, ¿e przesiedzia³e¶ ze mn± ca³a noc przy ognisku i mia³e¶ cierpliwo¶æ, ¿eby wys³uchiwaæ moich bredni!
Przepraszam, je¶li kogo¶ nie wymieni³am - wszystkich Was równie serdecznie pozdrawiam. Przyje¿d¿aj±c w pi±tek do Poznania – nikogo nie zna³am, wybaczcie mi wiêc, je¶li zapomnia³am kogo¶ wspomnieæ!Mam nadziejê, ¿e spotkamy siê wkrótce, brakuje mi Was i tego ca³ego klimatu! Tymczasem liczê na jakie¶ zdjêcia (choæ mnie na nich nie ma) i filmik:-)
Pozdrawiam:-)
Triss
Triss Anio³ku, podaj maila to Ci wy¶lê przynajmniej 1 Twoje zdiêcie.
pozdrawiam
Jimmy
P.S. Nie wiem, czy zauwa¿y³a¶, ale Kaltman wla³ w nasz± pi±tkê prawie ca³± beczkê.
Zaczynam ¿a³owaæ, ¿e nie pokona³em Morfeusza i przeprowadzi³em przedwczesn± rejteradê. Masa¿e, nocne Polaków rozmowy..... tyle mnie ominê³o -by to szlag trafi³.
TRISS moja droga
! Przepraszam za bol w pleckach, ale masz racje, to chyba oto chodzilo:) Pamietaj, ze ty tez musialas wytrzymac mnie przez cala noc, za co serdecznie ci dziekuje:) Bylas jedyna, ktora posiadala taka sile, aby przetrwac cala noc(niewliczam mlodego Michala, on padal kilka razy, raz z lawki:)) - podziwiam. Pozdrowionka.
Oby nowy sezon przyszedl jak najszybciej!!!!!!!
Witajcie Go³±beczki, które dodar³y na Nasz turiniej. W zasadzie, wszystko co chcia³am powiedzieæ zosta³o ju¿ napisane "s³owa, s³owa s³owa" przez moich znamienitych poprzedników czyli: Ojców Za³ozycieli PRZ a tak¿e Kaltmana a mo¿e Barmana?!
Radka z Umbry i ca³ej reszcie wspania³ych go¶ci naszego turnieju. Szczególne podziêkowania dla Triss które dzielnie ze mn± szuka³a bouree i tañczy³a w roli mego partnera
.
Mam tylko jedno ¿yczenie, ¿eby moje strzelanie sz³o mi równie dobrze jak sêdziowanie turnieju. Szczególne podziêkowania nalle¿± siê Leszkowi, któremu uda³o siê w zasadzie na ostatni± chwile za³atwiæ sponsora naszego jad³a!!! A co do jad³a to za smalec podziêkowania dla taty Jimmy'ego który dzielnie drygowa³ jak go wykonaæ.
Przygotowania do przysz³orocznego turnieju ju¿ trwaj±, to bêdzie turniej stulecia!!!
Jak na pierwszy raz chyba wystarczy.
Pozdrawiam Anula
Przegl±daj±c ten temat, z zaciekawieniem ¶ledzê mi³e opinie na temat imprezy i nie mogê
siê doczekaæ wiêkszej porcji zdjêæ, bo jak siê okazuje, znajomi moi z Trójmiasta pokusili siê
o obsadzenie pierwszych trzech miejsc!
Brawo Krzychu - ju¿ na VI Damroce, w Zaworach,
pokaza³e¶ co umiesz! Gratuluje tak¿e Miko³ajowi i Ciwunowi - pierwsza klasa, panowie!
Widadomo, ¿e mecz wygrany na wyje¼dzie to wiêksza frajda ni¿ na w³asnym podwórku
CYTAT(Mateusz ze ¦wierczewa)
A oto lista finalistów Turnieju £uczniczego:
1. Krzysztof Mieloszyk
2. Miko³aj Ha³uszczuk
3. Miros³aw 'Ciwun' Konarski
4. Anna 'Anuszka' Stachowiak
5. Jacek 'Bregor' Bloch
Nadszed³ czas a¿ebym ja podziêkowania swe z³o¿y³. Zacznê od pocz±tku. Wielkie podziêkowania dla Najemnej Dru¿yny £uczniczej "Umbra Sagittae" i Poznañskiej Roty Zaciê¿nej za zaproszenie na t± imprezê, bawi³em siê naprawdê super!!! CHWA£A WAM! Podziêkowanie dla Marka za sobotni wieczór przy ognisku i prezent urodzinowy :] i dopuszczenie do turnieju ;) Podziêkowania równie sk³adam producentom smalcu i d¿emu z wi¶ni :] by³y przepyszne. Jad³a nie brakowa³o by³ to turniej „mlekiem i miodem p³yn±cy” Na jad³o narzekaæ nie bêdê bo nawet dostali¶my na drogê :] Dziêki Radku za pomoc w drodze powrotnej i przerzuceniu sprzêtu i czê¶ci za³ogi na PKP. Podziêkowania dla Kaltmana! Lepszego barmana nie znam ;) Podziêkowania dla wszystkich którzy tam byli i nudziæ nam siê nie pozwolili! CHWA£A WAM! :] Podziêkowania dla Katarzyny Pieszczoch za ca³okszta³t :] Marku przepraszam ¿e nie z³o¿y³em podziêkowañ na twe rêce przed wyjazdem, (zosta³y Ci one przekazane przez rêce Jimmiego) ale gdzie¶ mi uciek³e¶ a czas nagli³ i jechaæ musieli¶my. Póki pamiêtam turnieju szuka³a producentka miodu pitnego która podwioz³a nas na przystanek tramwajowy. :] i dla niej te¿ podziêkowania :] NAPRAWDE SUPER TURNIEJ! :] DZIÊKI WAM! CHWA£¡ WAM I S£AWA A¯EBY IMPREZA CO ROKU SIÊ ROZRASTA£A! :]
Triss- to co napisa³a¶ wystarczy,¿ebym poprosi³ ciê o rêkê....To wszystko niezwykle mi³e, choæ z tym ultrasowskim klimatem to troszkê przesadzi³a¶ (ale rób tak czê¶ciej!!). Nie ustrzegli¶my sie "poliestrowej panienki", która tak cudownie swieci³a w ciemno¶ciach(zdjecia dostêpne na ¿yczenie), a stroje czê¶ci ekip pomorskich wygl±da³y jak ukradzione z rekwizytorni teatralnej- uznajê to za swoj± pora¿kê, ale w sumie to nasza wina- nie wysy³ali¶my zaproszeñ, tylko zrobili¶my turniej otwarty no i mieli¶my to co mieli¶my...Z t± publiczno¶ci± to te¿ nie do koñca tak- turniej by³ otwarty dla publiczno¶ci, ale na tory trafiæ trudno....i nie reklamowali¶my siê zbytnio (có¿ za chytry plan nieprawda¿) i w ten sposób ustrzegamy siê przed inwazj± byd³a. Na przysz³y rok wyeliminujemy te¿ sprzedawców "¶redniowiecznych" zabawek- jeden z nich nawet nie wie, ¿e nasze kobiety wyda³y na niego wyrok kastracji......W sumie skoñczy³o siê na tym,¿e na turniej jako publiczno¶æ zwalili siê "krewni i znajomi Królika" i tak chyba by³o dobrze.....
Dzieki jeszcze raz za pean......
Witam!!!
Tak sobie my¶la³am (czasami mi siê zdarza, choæ oczywi¶cie nie za czêsto :-) i dosz³am do wniosku, ze jednak w ostatnim po¶cie zapomnia³am o kilku rzeczach: primo – zapomnia³am pozdrowiæ Szkota (który zosta³ Szkotem z niewiadomych mi wzglêdów, bo przecie¿ jest ¯ydem!!!) secundo – zapomnia³am nauczyæ Radka ze Strzelina tañczyæ Kendera! Radku, szukaj mnie na Byczynie. Je¶li uda Ci siê mnie znale¼æ (a to wcale nie jest takie pewne – niektórzy ludzie nie potrafi± mnie spotkaæ na ¿adnej imprezie, choæ jestem na nich obecna) – mo¿e bêdê mia³a okazjê naprawiæ swój b³±d!
a tak poza tym:
do Jimmy'ego-nie wiem, jakie moje zdjêcie posiadasz, z pewno¶ci± co¶ do galerii mroku(czy mam szansê wygraæ z Ikarem?) ale chêtnie zobaczê
a tak w ogóle to w jaka pi±tkê Kaltman wla³ to ca³e piwo? ja by³am trze¼wa jak niemowlê...
do Anuli-dzieki wielkie za nocne tañce, w koñcu w Poznaniu da³am radê nauczyæ siê buree :-)
do Marka-propzycjê matrymonialn± rozwa¿ê (bywa³am juz zarêczona, a co se bêdê ¿a³owaæ :-)a na serio:zauwa¿y³am niedoci±gniêcia, elementy mroku (sama by³am jednym z nich) ale ogólnie turniej by³ ultrasowy w porównaniu z tymi na których bywam co tydzieñ przez ca³y sezon, a klimat niesamowity i niepowtarzalny-temu nikt nie zaprzecza
do Barmana-bardzo mi³o by³o spêdziæ z Tob± noc:-) tylko nie czerwieñ siê, ani nie zawstydzaj jak przeczytasz o tym na publicznym forum-przeczie¿ co fakt to fakt:-)
szkoda tylko, ¿e przespa³e¶ ca³e przedpo³udnie w niedzielê i nawet nie mog³am siê z Toba wymieniæ kontaktami - teraz sprawiam wra¿enie, jakbym, szuka³a faceta na jedn± noc :-)
podajê mój adres mejlowy: nieolka@poczta.fm
liczê na wszelkie zdjêcia z turnieju, a od czasu do czasu na kilka z zdañ z dalekiego Poznania:-)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie – mam nadziejê, ¿e szybko siê spotkamy (mo¿e by¶cie zrobili jak±¶ kameraln± imprezkê zim±???)
Triss
Wiesz Triss, ta pi±tka to sam Kaltman, Maciej, drugi Maciej, my¶la³em, ¿e Ty (ale skoro twierdzisz co¶ innego) i moja skromna osoba.
pozdrawiam
Jimmy
P.S. Fotke/i zaraz wy¶lê
nie mówi³am, ¿e nie pi³am, bo chyba by³o inaczej (doliczy³am siê 6 litrów piwa podczas biesiady, nie licz±c tego co wczesniej) wspomnia³am tylko, ¿e by³am trze¼wa jak niemowlê :-)
a przy okazji - co wyprawia³am "na o³tarzyku" z Kaltmanem? nie przypominam sobie, zebym robi³a z nim co¶ dziwnego...
Uuuuu. To Ty masz, dziewczyno ³eb. A o Kaltmana, to ja siê przecie¿ nie dopytujê. W koñcu ch³opak doros³y, itd., itp. ;) Poza tym wszyscy wiedz±, ¿e Poznanioki to porzundne szczuny.
pozdrawiam
Jim
do Jima
ale ja siê dopytujê!!! bo mo¿e zrobi³am co¶ ¶miesznego i nawet nie jestem tego ¶wiadoma:-) no to jak: mo¿esz napisaæ publicznie albo prywatnie. a ¿e Katlman taki doros³y to nie wiem...
do Szkota
jak zwa³ tak zwa³, ale w±tpiê, ¿ebys by³ w stanie mnie czym¶ zaskoczyæ - by³am kiedy¶ zarêczona z prawdziwym ¯ydem:-) ale ogólnie to powodzenia - duzo mo¿na o mnie powiedzieæ, ale na pewno nie to, ¿e jestem pruderyjna!
narazie tyle.zamykam kompa,a wy siê mêczcie...pa!
£e no, nie twierdzê wcale, ¿e co¶ siê dzia³o. Da³em tylko wyraz swojemu zdziwieniu, ¿e na dobr± sprawê miêdzy 5 osób rozesz³a siê beczka piwa. I nie dopisujê to tego, ¿adnej ideologii. By³o fajnie? By³o. I po co siê zastanawi±æ nad ca³± reszt±?
pozdrawiam bardzo serdecznie
Jimmy
Triss, wiesz...ja, Jim i Szkot jeste¶my w takim wieku, ¿e ju¿ powoli czas na nas. Szkot siê nie nadaje do ¿eniaczki, Jim zajêty, tylko ja jestem wolny...i uwielbiam rude kobiety (nawet te nie do koñca naturalne). Szczegó³y omówimy przy okazji lub na priv....hje hje. A tak a'propos- za³o¿ê siê, ze twój ¿ydowski narzeczony nie by³ tak zakrêcony jak ja, czy który¶ z "¯ydów" z naszej ekipy!!! A Kaltman skoñczy³ 20 lat i wszystkim damom bêdê wdziêczny za jak najczêstsze deprawowanie tego¿ osobnika.....
Szczerze powiedziawszy nie spodziewa³em sie tylu pochlebnych opinii
jeszcze raz serdecznie dziêkujê wszystkim uczestnikom turnieju
W przysz³ym roku znowu bêdzie lepiej:-) i mam wielk± nadziejê uda nam sie zrobiæ dwie imprezy, datowane i zmierzaj±ce w umiarkowanie ultra¶nym
kierunku:-)
Kaltmanie- Ja jestem tylko Geniuszem Strategii, ale zamilcz proszê, nie znoszê pochlebstw!!!