Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gry ¶redniowieczne
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
Stron: 1, 2
Ludka
Witam!

Interesuja mnie dwie kwestie. Pierwsza to czy sa jakies zachowane szachy XV wieczne?
Druga czy ktos dysponuje zasadami innych sredniowiecznych gier planszowych?

Ludka Excalibur
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Co do szach nie wiem, natomiast o grach planszowych chyba w karczmie co¶ by³o, zajrzyj te¿ w linki. Temat pojawi³ siê na pewno i s± te¿ liny. Pozdrawiam
Gwyn
Liadain
Witam
Do¶æ znane s± gry wikiñskie, walijskie i fiñskie - sa do¶æ podobne do siebie. Tu ma¿na je znale¼æ, trzeba wej¶æ na stronê i w zak³adkê "Hnefatafl":
http://www.kruki.kujawy.com.pl/
Naprawde nie¼le siê w to gra, zw³aszcza w te bardziej skomplikowane.
Pozdrowienia
Liadain
Gunnila
¦redniowieczny rodowód ( choæ nie weim jak dawny) ma te¿ backgammon.
Liadain
Witam
A co to jast za gra i jakie s± jej zasady?
S³owianka
Hnefatafl jest the best
szkoda tylko ¿e tak ma³o osób potrafi w to graæ
chêtnie bym w to pogra³a z kim¶ na Grunwie smile.gif
No i Valhalla jest te¿ niez³a
na Grunw pewnie bêdê mia³a ju¿ zrobione obie plansze...tak wiêc strze¿cie siê chêtni gracze :D
Gunnila
grasz na trójk±tnych paskach skóry, po 10 z ka¿dej strony. Na zmianê z przeciwnikiem przesuwasz swoje piony tak aby wyprowadziæ je poza planszê.
Mo¿na w ni± obecnie graæ przez internet w Zone.com.
Ludka
Witam!

Dzieki za info.

Slowianko moze mi se uda z Taba pograc smile.gif I nawet nie bede musiala zawsze wygrywac bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Ludka Excalibur
Borg
A ja mam pytanie czy taka gra byla znana
Jest pole np 7x7
W rogach na przeciw leza po dwa pionki tego samego gracza
Pienek stanowi moneta
Jeden gracz ma orla drugi reszke
Na przemian gracze decyduja sie albo na dodanie jednej monety obok jednej se swoich ktore juz ma albo na przsuniecie swojego pionka o dwa pola
Gdy postawi sie pionka na polu sasiadujacym z pionkiem przeciwnika odwraca sie monete wroga na druga strone
Gierka fajna mam najdzieje ze opis jasny bum.gif
Tylko ciekawi mnie czy znano ta gre w sredniowieczu.
Pozdrawiam
Zygmunt
Droga Lutko
Poza szachami (skak-tafl) i warcabami (uwaga maniacy historyczno¶ci- szachownica jednokolorowa, czarnobia³a to wynalazek pó¼no¶redniowieczny) s±:
- znana powszechnie gra m³ynek (zachowane na posadzkach z okresu imperium rzymskiego)
-tryktrak czyli backgammon prawdopodobnie znana w Egipcie staro¿ytnym, na pewno Grecji i Rzymie, zreszt± patrz http://republika.pl/backgammon/ tan te¿ wzmianki o innych grach wikiñskich, tj:
tabula(kvatru-tafl), lis i gêsi (ref-skak), hala-tafl (freys-tafl), trzech ludzi morrisa (hra-tafl), dziewiêcu ludzi morrisa, (czy to aby nie m³ynek i mini m³ynek czyli kó³ko i krzy¿yk???), hnefa-tafl.
Polecam: Pijanowski Lech, Przewodnik gier,Warszawa, 1973. oraz Leksykon gier planszowych(brak bli¿szych namiarów, dobry zwyczaj nie... Tania ksi±¿ka na koszykach w Warszawie)
Dla tych co chc± pograæ on line http://www.kurnik.pl
Mam pytanie czy kto¶ gra w talbut? bo z praktyki widzê ¿e królewscy maj± wielkie fory i nie sposób wygraæ czarnymi, albo ja o czym¶ nie wiem.
Na zakoñczenie- æwiczcie m³ynka, bo to wspania³a gra, mimo pozornie prostych regu³wymaga sporej inteligencji, chwilami odczuwam braki bigsmile2.gif

PS. za³±czam lusterko Rzymskie z obrazkiem partii beckgammona rozbieranego. Trzeb cool.gif a by przetestowaæ ten wariant gier planszowych...
Cormac
Dzieñ dobry

A mo¿e kto¶ ma/zna jakie¶ przedstawienia planszy do ko¶ciano - planszowej gry Gluckshaus ??

Pozdrawiam
Liadain
CYTAT(Zygmunt)
Mam pytanie czy kto¶ gra w talbut? bo z praktyki widzê ¿e królewscy maj± wielkie fory i nie sposób wygraæ czarnymi, albo ja o czym¶ nie wiem.

To prawda królewscy maj± wielkie fory, ale da siê ich zwyciê¿yæ. Pocz±tkowo jak w to grali¶my, te¿ wydawa³o si ¿e s± nie do pokonania ale z czasem okaza³o sie ¿e trzeba zastosoawæ odpowiedni± taktyke, okr±¿yæ i zablokowaæ króla i od czasu do czasu mo¿na wygraæ. Niejedn± deszczowa imprezê spêdzili¶my nad t± gr±.
Pozdrowienia
Liadain
Robert Bagrit
Tak jest, w tablut czarnymi da siê wygraæ smile.gif Trzeba okr±¿yæ i powoli zacie¶niaæ pêtlê devil.gif

Pozdrawiam
Szymon de Conti Sarré
Ave!

CYTAT(Zygmunt)
Poza szachami (skak-tafl) i warcabami (uwaga maniacy historyczno¶ci- szachownica jednokolorowa, czarnobia³a to wynalazek pó¼no¶redniowieczny)

Mam pytanie. Czy jednokolorowo¶æ szachownicy dotyczy tylko warcabów, czy szachów równie¿. Bo ja jestem pewien, ¿e w Codex Manesse pojawia sie szachownica (szachowa) ¿ó³to czarna. Mo¿na siê czepiaæ ilo¶ci pól, ale takie przedstawienie chyba nie zmusza³o w tym wzglêdzie do dok³adno¶ci. Ilustracja przedstawia Margrabiego Brandenburskiego Ottona IV (1266-1309). Czy zatem jednokolorowo¶æ w XIII wieku ust±pi³a ju¿ polom kontrastowo pomalowanym, czy by³a to osobna specyfika szachów, a warcaby nadal pozostawa³y jednokolorowe?

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Zygmunt
Rzeczywi¶cie mia³o to miejsce wcze¶niej ni¿ mi siê zdawa³o. Szachy w pierwotnej wersji pochodz± od indyjskiej gry szaturanga (Vw.ne.) sk±d przywêdrowa³y do Europy za po¶rednictwem arabskim w VII w.(najwcze¶niej w Hiszpanii, w Niemczech i Skandynawii w IXw.) Formê dwubarwn± przybra³a w XIII w. W 1286 ukaza³ siê pierwszy zbiór zadañ i problemów gry pod nazw± "Bonus socius" opracowany przez króla Kastylii Alonza. W XV w. ustalono niezmienne nazwy i zasady ruchu bierek, wprowadzono roszadê. W XVI wprowadzono bicie piona w przelocie i przemianê pionów- ostateczna wspó³czesna postaæ gry.
Warcaby narodzi³y siê na po³udniu Francji lub w Hiszpanii w XIIw.jako "ludus dominarum". Osobi¶cie przypuszczam ¿e pod wp³ywem warcab powsta³y dwukolorowe szachownice. Szczegó³y te pochodz± z wcze¶niej cytowanej ksi±¿ki Pijanowskiego.
Pozdrawiam
Zygmunt
Polecam ró¿ne wersje regionalne talbut, hnefatafl (plansza od 7x7 do 19x19) oraz warianty m³ynka(3,6,9ludzi morrisa)
Ostrzegam komputer nie robi szkolnych b³êdów, nie ma co liczyæ na przewagê nad durn± maszyn± (has³o "odwieczna walka s³owian z technik±" nabiera nowego znaczenia) dunno.gif
http://www.alumni.caltech.edu/~leif/games/index.html
Liadain
Ach dziêki temu linkowi zagra³am sobie poraz pierwszy od d³u¿szego czasu w hnefatafl - có¿ za przyjemno¶c - dziêki! smile.gif
Pozdrowienia
Liadain
Jaros³aw (Gêsik)
Ok, troszkê pogra³em we hnefetafla 11x11, trenujê przed sezonem bo akurat zdoby³em t± grê. Musze powiedzieæ ¿e w obronie komputer gra bardzo dobrze i praktycznie nie robi b³êdów. Natomiast w ataku zachowuje siê jak amator tzn od samego pocz±tku atakuje i blokuje króla, skutek tego taki ¿e traci co chwilê swoje piony. Moim zdaniem je¶li czarne strac± na pocz±tku jakie¶ 3-4 piony to potem jest ju¿ trudno otoczyæ bia³e i wygraæ.
Atajuj±c czarnymi naklepiej jest w ogóle nie atakowaæ na pocz±tku tylk0o zamkn±æ naro¿niki a potem powoli zacie¶niac pêtlê.
Zygmunt
Prawda ¿e moja recenzja by³a przedwczesna, komputer gra stantardami i mo¿e siê nudziæ. Dziwne i nie do koñca pojête zasady m³ynka...
Za to jak kto¶ chce zagraæ z cz³owiekiem to mo¿e:

www.kurnik.pl

Z gier historycznych m³ynek, backgammon (tryktarak), warcaby, szachy... Gry w karty.
No i wiele innych gier.
Boles³aw
CYTAT(Zygmunt)
Formê dwubarwn± przybra³a w XIII w. W 1286 ukaza³ siê pierwszy zbiór zadañ i problemów gry pod nazw± "Bonus socius" opracowany przez króla Kastylii Alonza. W XV w. ustalono niezmienne nazwy i zasady ruchu bierek...

a zatem czy znasz zasady ruchu bierek w wieku XIII?

pozdrawiam
kusznik
Je¶li chodzi o znane w Polsce zachowane figurki szachowe, to pochodz± one z dwóch ¼róde³. Pierwsze znaleziono w Sandomierzu i z tego co pamiêtam datowano je na XIIIw. S± one do¶æ prymitywne,ale stanowi± prawie ca³y komplet figur. Natomiast drugie zosta³y znalezione na Kujawach w Inowroc³awiu i równiez datowanie ich przypada na ten sam okres, co tych pierwszych. Niestety w tym przypadku zachowa³y siê tylko 2 figury- goñca oraz królowej ( choæ nie mozna uznac tego za ostateczn± indentyfikacjê ).

Za materia³ do ich wykonania pos³u¿y³y g³ównie ko¶ci, ale inowroc³awskie znaleziska wykonane zosta³y z k³ów morsa!!! Ornamentyka wszystkich nam znanych figur ma charakter geometryczny i symboliczny.

Je¶li jest kto¶ zainteresowany zdjêciami powy¿ej omówionych w skrócie znalezisk, postaram siê je zamie¶ciæ na forum icon_mrgreen.gif

pozdrawiam
Vlasta
Witam! Parê figurek szachowych znaleziono jeszcze we Wroc³awiu, jak skaner mi przestanie wariowaæ, to wrzucê zdjêcia. A na razie w za³±czniku - figurki szachowe z XII w. z Bia³orusi.
Pozdrawiam!
Vlasta
Vlasta
Hej! Tuta, je¶li kto¶ ma ochotê, jest link do szachów z Nowogrodu Wielkiego http://esoserver.narod.ru/Pagan/Dr_nov/dn_mask.htm
i parê zdjêæ - pionek i koñ z Wroc³awia oraz konik z Gdañska.
Ludka
Witam!

Jeszcze jest komplet szachow z podelkiem, ktore rowniez jest plansza znaleziono je w na wybrzerzu Szkocji, ale pochodza one z Irlandii datowane na XIIw.
Z rzeczy ciekawych to choc znalezisko jest przepiekne (jak znajde zdjecia to zamieszcze) to nie jest uznawane jako skarb bo wg. prawa w Szkocji skarby to tylko to co zlote i srebrne.

Ludka

PS. A figurka z Krakowa chyba jezdzca nie uznawana jest za figure szachowa, I jeszcze szachy z Sandomierza to XII w i kolejna ciekawoostka znaleziono je w zwyczajnej chacie na podzamczu.
kusznik
hehe

dziêki za poprowkê w datowaniu szachów sandomierskich:) a co do Twojej ciekawostki to w praktyce tak ju¿ bywa,¿e te najciekawsze rzeczy znajduje sie tam gdzie tego najmniej oczekujemy bigsmile2.gif Bardzo ¶miesznie znaleziono figury z Inowroc³awia - zalega³y w dole odpadowym (i tu uwaga) pe³nego ¶redniowiecznych psich odchodów!!! cool.gif To potwierdza w jak dziwnych miejscach czekaj± na nas "skarby"
Vlasta
Hej! Dla milo¶ników gier wczesnych - tu jest jaka¶ stronka, z tego, co zrozumia³am, o anglosaskiej odmianie hnefatafl.
http://web.onetel.net.uk/~booksearch/hotgl...eaEvangelii.htm
Pozdrawiam!
Vlasta
Veli
http://www.vibiesiada.prv.pl/ serdecznie polecam Wielkie Szachy, mo¿na sie tu ³adnie pobawiæ i zakrêciæ smile.gif oraz ¦wiat.
Mozna tam te¿ znalezæ zasady XIII-wiecznych szachów wed³ug "Libros del Axedrez, Dados et Tablas" .

¯ycze mi³ej zabawy i zapraszam na turniej szachowy do Kalisza smile.gif (taka ma³a kryptoreklama smile.gif )
Cormalek
http://www2.kumc.edu/itc/staff/rknight/Games.htm

Ciekawa strona, szczegolnie ze:

a) na poczatku opisane jest pochodzenie i datowanie gry. Jesli jakis dane sa niepewne - jest to zaznaczone.
B) linki prowadza tez do innych stron o takiej tematyce

Swoja droga, to na allegro ktos wystawil gre planszowa... jako nazwe podal : knuf bigsmile2.gif utfg, ciekway rezultat
D±brówka
http://www.u.arizona.edu/~smusser/ljtranslation.html t³umaczenie na angielski ksiêgi gier Alfonsa X. Mo¿e jaki¶ bohater siê po¶wiêci i to przerobi a potem rozpropaguje wiedzê w formie zrozumia³ej dla kobiety ;)
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Kilka figurek szachowych z roznych miejsc Londynu ... zalaczam
Vlasta
A to ja jeszcze dorzucê co¶ na temat - pdf Gry w szachy i ko¶ci jako rozrywki duchowieñstwa w ¶redniowiecznej Polsce.
Pozdrawiam!
Vlasta
Rudobrody
Czo³em!

Proponujê zerkn±c do postu...."SPORT W ¦REDNIOWIECZU", tam jest troche informacji o grach...

Pozdrawiam! icon_cool.gif
Têgowoj
Witam
Kuszniku zamiesc te wspomniane przez Ciebie fotki lub po¶lij mi je na maila proszê.

Pozdrawiam.
D±brówka
Kto¶ ma pojêcie, co robi± panowie na tych iluminacji? http://digi.ub.uni-heidelberg.de/sammlung2...pageid=PAGE0673
Graj± w bule? W takim razie co oznacza kropka na ka¿dej "kuli"?
A tu?
http://digi.ub.uni-heidelberg.de/sammlung2...pageid=PAGE0225
Frisbee?

Jestem skonfundowana...
(ca³ym kodeksem Manesse zreszt±...)
Yhm
pierwsi wygl±daj± raczej jakby to co mieli w rêkach to by³o jedzenie (p±czki z dziurk±?). za to drugi obrazem jest podpisany jako tr±canie kamieni kamieniami.
D±brówka
Wiêc druga ilustracja mog³a by przedstawiaæ co¶ a'la bule.
Co do pierwszej - byæ mo¿e s± to p±czki, zw³aszcza, ¿e obrazek przedstawia porê posi³ku (wino i ptaszek na stole) ale nie mogê oprzeæ siê wra¿eniu, ¿e panowie maj± zamiar nimi rzucaæ. Mo¿e jednak jaka¶ gra?
Filu
Czy wiecie jak mog³a wygl±daæ szachownica we wczesnym ¶redniowieczu ( przed wprowadzeniem 2kolorowych pól ) ? Wszystkie pola by³y jednakowe czy w jaki¶ spo¶ób oznaczano pola "czarne" ? Czy szachownica by³a sk³adana (tak jak teraz ,¿e mo¿na schowaæ bierki do ¶rodka i zamkn±æ ) ?
Wojciech Radzki
Przypuszczalnie tu znajdziesz odpowiedz:
http://www.larsdatter.com/games.htm
Pozdr
WR
Icek Flajsz
Istnieje traktat dotycz±cy gier planszowych, napisany przez króla Kastylii Alfonsa X M±drego w XIII wieku, polski tytu³ to bodaj¿e "O szachach, ko¶ciach i grach tablicowych". Niestety, nie wiem, czy istnieje pe³ne t³umaczenie owego pisma.
Lecheor
Informacje o tym traktacie przewijaj± siê w tym w±tku, ale jako¶ nie widzê odno¶nika do "faksymile" Juegos diversos de axedrez, dados, y tablas. Strona stara, ale nawet przy tej "antycznej" jako¶ci obrazów da siê czytaæ. W razie problemów tu jest edycja (a raczej co¶, co edycj± bêdzie).
Co do opracowañ - nie tak dawno wysz³a ksi±¿ka Roberta Bubczyka.
Skaut
Witka, widzê ¿e temat przycich³. W Elblagu mamy znalezione knucklebones, astrolagoi, bile/kule do ¶redniowiecznych krêgli, kulki do grania i kamyczki (pche³ki??). Ruszyli¶my w 2007 z festynem z dawnymi grami i zabawami, w tej chwili koncentrujê siê na pisaniu czego¶ wiêkszego o grach i zabawach na przestrzeni dziejów. Obecnie - etap rzymsko-grecki. A pó¼niej czeka mnie analiza wczesnego ¶redniowiecza (Truso - pionki do gier oraz ³y¿wy: tak, tak, w jednej z sag jest info o graniu w jedn± z gier zespo³owych zim± na ³y¿wach z ko¶ci).
Piotr Paruch
Icku:
T³umaczenie na jêzyk angielski traktatu Alfonsa jest tutaj. Opisy jak to opisy, czasami s± wieloznaczne, na szczê¶cie w tek¶cie znajduj± siê informacje do których stron manuskryptu siê odnosz±, wiêc mo¿na zawsze porównaæ opisywane ustawienia z obrazkami. Gorzej z regu³ami smile.gif

Skaucie:
Co do okresu rzymsko-greckiego, wczesnego ¶redniowiecza, pó¼nego ¶redniowiecza i czasów nowo¿ytnych to mo¿esz uwzglêdniæ przodków wspó³czesnego backgammona, zwanego w Polsce tradycyjnie tryktrakiem. Jest to najstarsza potwierdzona gra planszowa, wywodz±ca siê z g³êbokiej staro¿ytno¶ci. Czasami trudno dok³adnie przypisaæ dan± odmianê do danego miejsca i czasu, ale tak± zgrubn± charakterystykê masz tutaj. Uwaga - w¶ród charakterysystyk znalaz³em parê sprzeczno¶ci. Nie polecam go wiêc jako wyroczniê, raczej jako zbiór ¼róde³ do dalszej analizy.
Skaut
Owszem, spotyka siê informacje o powi±zaniu Backgammona, Tabuli z grami z Egiptu czy Mezopotamii. Co do regu³... oczywiscie mozna siê opieraæ na pracach Bell'a czy Murray'a ale chyba wole "praktykê", czyli czasami dostosowanie do realiów. Niekedy, np jak przy knattleteikr sa tylko wzmianki w sagach ale brak regu³. St±d tez mozna próbowaæ odtwarzaæ wg nowo tworzonych regu³. A praca Alfonsa X - znana oczywi¶cie. Pocz±tek zbierania informacji smile.gif.
Rzym - w³asnie otrzyma³em przesy³k± od jednej z p. profesor w Irlandii jej artyku³ z wykopalisk w Egipcie w forcie rzymskimz IV w ne.: znaleziono 20 plansz do gier!
Gloria z Krakowa
CYTAT(Skaut @ 09:11 08.01.2008) *
W Elblagu mamy znalezione (...) astrolagoi i kamyczki (pche³ki??).

Czy mo¿na prosiæ o na¶wietlenie sprawy w formie zrozumia³ej dla maluczkich? Próbowa³am, niegodna, pytaæ o astrolagoi mêdrca Google, niestety zabieg nie przyniós³ po¿±danych rezultatów.

A pche³ki to gra, w której pstryka siê kr±¿kami? Je¶li tak, chyba widzia³am parê na wystawie w Krakowie. By³y to niedu¿e XIII-wieczne "¿etony" rodem z Elbl±ga, z czego jeden z dziurk± po¶rodku. Czy to to? I czemu mia³a s³u¿yæ rzeczona dziurka? Byæ mo¿e jej zastosowanie taktyczne jest powszechnie znane, jednak nigdy chyba nie gra³am w pche³ki, ciê¿ko wiêc powiedzieæ, bym siê zna³a;)
Skaut
astralagoi - wg danych i informacji do których dotar³em to inna nazwa knucklebones (hucklebones). Archeolodzy, równie¿ elbl±scy (Nawrolska, Marcinkowski) i nie tylko oni z kolei u¿ywaj± nazwy astralagoi na przewiercone kostki knucklebones które mo¿na wprawiac w ruch za pomoc± sznurka (niektórzy mo¿e pamietaj± zabawê z guzikami wiruj±cymi na sznurkach trzymanych w rêkach).
Co do pche³ek - mamy p³askie kamyczki, grubo¶ci mo¿e monety 5 z³... ale to tylko oczywi¶cie przypuszczenia. Równei dobrze mog³a to byæ jakas inna gra, o ile do tego s³uzy³y.
Aida
Skaucie! Czy mo¿esz o wspomnianym wykopalisku napisaæ co¶ wiêcej? Bardzo mnie to interesuje.
(S³uchajcie, oni graj± w... salonowca!)
Skaut
Zdjecie postaram siê zamiesciæ w nast. tygodniu. A co do samych astragali to w³a¶nie wyszed¿ ¶wie¿y artyku³ pt. "W co grano w starozytno¶ci" Grzeforza £aczka. Ukaza³ siê w Alma Mater, Miesiêczniku Uniwersytetu Jagielloñskiego, numer specjalny 99/2008.
Asgahn
Witam

Mam pytanie z czego wykonywane by³y plansze do gier w ¶redniowieczu?

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.