Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [garncarstwoJ wyrabianie naczyñ we wczesnym ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Stron: 1, 2
djdomin
Czy szamot (t³uczeñ ceramiczny) i t³uczeñ granitowy to aby na pewno to samo? I czy t³uczeñ granitowy - zwiêksza porowato¶æ??
apaczomir
witam!
jest wiele czynników wp³ywaj±cych na porowatosc i nasi±kliwosc.. i wiele technik wypa³u, jesli chodzi o mieszanki schudzaj±ce. faktem jest ze jedynie szkilwienie daje mozliwosc ca³kowitego zabezpieczenia naczynia, a jesli chodzi o szmot i t³uczen to wszystko zalezy od ziarna i jakosci spieku. natomiast tym którzy nie chc± szkliwic polecam zrobienie klinkieru ( moze kolor jest zbyt intensywny? ale.... cos za cos!)
tymczasem..
przede wszystkim pozdrawiam helfiego
Lepiglina
NIETRZEBA rodiæ klinkeru ,nanosiæ szkliw .Wypalanie w bardzo wysokich tem. drodno ziarnistej gliny te¿ nie ma sensu bo przy takich tem. warto pokusiæ siê o kamionke a nie zajmowaæ siê na¶±kliwo¶ci± a nawet je¶li kto¶ chcia³b tak wypaliæ to trzeba pamientaæ ¿e odrobine zbyt wysoka tem. stopi naczynie , odrodine za ma³a nic nieda .
Pamientajmy jednak o tym ¿e dawniej nie by³o mierników do tak dok³adnego pomiaru tem.a piece na drewno nie umo¿liwia³y uzyskanie jednolitej i sta³ej tem. w ca³ym piecu
CO ZROBIÆ ¿eby ceramika nie nasi±ka³a ?
Zacz±æ wytwa¿aæ j± wed³ug tradycyjnych technologi
a nie kerowaæ siê wspu³czesnym do¶wiatczeniem przemys³u ceramicznego

Od kilku lat zajmuje siê ceramik± , mo¿na o niej wiele powiedzieæ ale napewno je¶li trzeba to nie cieknie!
apaczomir
witam! ja równiez wypala³em ceramike od jam po piece od- neolitu po sredniowiecze. przez wiele lat. natomiast teraz zajmuje sie ceramika wspolczesna. znalaz³em zloty srodek na nasi±kanie gardka np. piwem ... wystarczy wczesniej wsadzic go ca³ego do wody.
pozdrawiam
maly_michal
A jak zachowuje siê glina z cegielni? ona jest dosæ drobna, dodatkowo musi byc wyrabiana tak by potem by³a mocna?! wiecie cos na jej temat?? ja wiem tylko tyle ¿e mo¿na j± kupiæ za 2-3 z³ za kg.
apaczomir
glina od gliny sie ró¿ni.. i nie bardzo jestem w stanie ci
doradzic bo musze miec ja w reku. ja stara³em sie pozyskiwac materia³ samemu, a na okolicznych polach by³o kilka wychodni pomorskiej zwa³ówki, po zdo³owaniu, wyrobieniu, schudzeniu etc. by³a niejednokrotnie lepsza niz gliny dostepne na rynku.
Lepiglina
glina z cegelni to najlatwiejszy,no i najprostrzy sposob na zdobycie surowca dla wlasnych potrzeb
w zupelnosci Ci wystarczy..
sam uzywam takiej na warsztatach z dziecmi
jednak nie w kazdej cegelni jest dobry surowiec ,nalezy sprawdzic czy jest o odpowiednio plastyczny...i
cegelnie w malych ilosciach daja gline nieodplatnie, a wiekszych kosztuje do10zl za 100kg
zajmujac sie ceramika na wieksza skale niestety trzeba nad taka glina troche popracowac...
zazwyczaj jest ona mocno zanieczyszczona
pomysl- moczenia garka w wodzie jest dosc ciekawy, tak samo mozna powiedziec ze,
aby welna nie przemakala najpierw nasacz ja piwem.. szczerba.gif
co do tego tematu polecam ksiazki pana Kruppego jak na pozycje archeologiczne wyjatkowo przystepnie napisane smile.gif
Parwiz
slawa
szukam planow planow budowy kola garncarskiego i jescze gdzie moge dostac glinke ceramiczna??
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Na prosbe Helfiego zalaczam zestawienie rodzajow kol garncarskich ....
Lepiglina
A wszystko co potrzebuje ceramik mo¿na kupiæ w sklepie Keramos tel /33/8168972
dostaniesz tam wszystko co zapragniesz od gliny po piec
Garncarz N.
Witam serdecznie wszystkich interesuj±cych siê ceramik±. Trafi³aem do Was szukaj±c opisów kó³.
Pracujê w ceramice 30 lat. Je¶li chcecie skorzystaæ z moich do¶wiadczeñ to zapraszam do mojego PORADNIKA
Je¶li szukacie gdzie kupiæ rzeczy do uprawiania ceramiki, albo szukacie pobliskich pracowni to za³ó¿y³em INFORMATOR
Ka¿dego dnia piszê co¶ w Garncarzu Nowatorze
Inne strony znajdziecie w linkach, ale jest jeszcze jedna bardzo wa¿na strona.
¯eby u¶wiadomiæ ceramikom, ¿e mamy spore tradycje za³o¿y³em CERAMIKON POLSKI
To jest spis ludzi zwiazanych z ceramik± polska siêgaj±cy XVIw. Zaczyna³em od 30 nazwisk jakie¶ 2 lata temu, teraz jest tam 900nazwis. I tu moja pro¶ba: gdyby ktos z Was spotka³ w sieci, czy w literaturze jakis nazwisko którego tam nie ma to bardzo proszê o informacjê.
Moze Was zainteresuje. Robi³em dla rycerzy piekarnik gliniany. Sprawdzi³ siê b.dobrze. Patelnia ogniskowa te¿ dzia³a³a.
W sprawie w±tku:
Naczyñ nie uszczelniano na si³ê, one same w trakcie u¿ywania siê uszczelnia³y.
Wiêkszo¶æ wynalazó powstawa³a w sposób logiczny. Kosz uszczelniono glin± ¿eby trzymaæ w nim wodê. Mo¿e w wyniku po¿aru kosz siê spali³ a glina wypali³a. Przyrz±dzano miêso. Krew z byka zachlapa³a naczynie zostawiaj±c po wypaleniu ¶lad od czerni do br±zu i zaczêto to stosowaæ jako farbê itd itp
Cieszê siê ¿e tu trafi³em bo uwielbiam pasjonatów. Sam te¿ jestem. Ostatnio du¿o wspó³pracujê z muzeami, ale o tym mo¿e innym razem.
Zapraszam jeszcze na moja osobista stronê www.osinski.art.pl
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam
Darek Osiñski
Lepiglina
Zamieszczone wcze¶niej zestawienie budowy kó³ garncarskich pochodzi z
CERAMIKA WCZESNOPOLSKA Wprowadzenie do badañ
Andrzej Buko 1990
prace habilitacyjne
Krokson
Witam serdecznie wszystkich jestem nowy jak widac tongue.gif .

A wiec moj problem polega na tym iz wypalilem sobie dwie miski i jak jest miejsce gdzie jest wypalane
jest czarne, wegiel i mi caly czas brudzi jak to zlikwidowac ? Plukalem juz kilka razy woda i nic .

Luszko
Wyskrob no¿em to czarne to ju¿ brudziæ nie bêdzie i wtedy wod± potraktuj....

Pozdrawiam smile.gif
enchaton
Przegl±dn±³em w±tek i nie zauwa¿y³em, ¿eby kto¶ poleca³ literaturê na temat ceramiki. To mo¿e ja polecê - "Podrêcznik ceramika" Steve Mattison wyd.Arkady,wrzesieñ 2006. (str.224,miêkka oprawa-mnóstwo ilustracji).

Jest to bardzo obszerny przewodnik krok po kroku - informacje na temat narzêdzi, materia³ów i technik. Naprawdê rzadko siê zdarza ¿eby tak fachowa pozycja dotycz±ca rzemios³a wychodzi³a w Polsce. Cena oko³o 59,- Ksi±¿ka dostêpna w ksiêgarni wysy³kowej Merlin.

http://www.merlin.com.pl/frontend/browse/p...6.html#fullinfo
Lepiglina
A wiec moj problem polega na tym iz wypalilem sobie dwie miski i jak jest miejsce gdzie jest wypalane
jest czarne, wegiel i mi caly czas brudzi jak to zlikwidowac ? Plukalem juz kilka razy woda i nic .

Wiele zale¿y od tego jak i w czym wypala³e¶. Najprawdopodobniej jest to ekt zbyt niskiej temperatury przy próbie wypalania w ognisku. Napewno nie proponuje skrobania no¿em,raczej ponowne wypalanie.
Je¶li ma to byæ wypa³ utleni±cy to pozostaw naczynia do ca³kowitego wyga¶niêcia ogniska.
W przypadku je¶li zale¿y Ci na wypale redukcyjnym zwróæ uwage aby zbyt wcze¶nie nie przyst±piæ do zamykania paleniska zw³aszcza przy opalaniu iglastym drewnem. Mo¿e to spowodowaæ such± destylacje wyniku kturej drewno wydzieli smo³e ,której nieda siê umyæ.
Ulfrun
Wrócê do mleka.
W tym roku nabyli¶my z me¿em na jakim¶ festynie od ukraiñskiego garncarza dwa kubeczki, czy dzbanuszki. Pogadali¶my z nim nieco na ile siê da³o (on po ukraiñsku, my po polsku :D). T³umaczy³ nam, ¿e taki rodzaj naczyñ dla uszczelnienia zanu¿a siê "na noc" w mleku, a dopiero potem wypieka, dziêki czemu "sad³o" impregnuje naczynie.

Zaznaczam, ¿e kompletnie siê nie znam na garncarstwie, dopiero zamierzam siê poznawaæ smile.gif.

Kubeczki s± brunatne i absolutnie nieprzeciekliwe.
Viator
Metoda siê zgadza, zalecana przez garncarzy, moczenie w mleku albo nastawienie mleka na zsiad³e za pierwszym razem.
A czy wypieka siê - tego nie wiem, jak by siê to zachowa³o gdyby przypaliæ mleko w porach garnka, zapach nieszczególnie sympatyczny chyba.
Reset
Je¿eli powierzchnia jest porowata to mo¿e spróbuj przetrzeæ papierem ¶ciernym on zlikwiduje wierzchni± warstwê zaczernia³± od wêgla.
Nigdy tego nie robi³em z ceramik± ale z innymi materia³ami tak.

CYTAT(Helfi i Heidi @ 09:36 16.04.2007) *

Wiele zale¿y od tego jak i w czym wypala³e¶. Najprawdopodobniej jest to ekt zbyt niskiej temperatury przy próbie wypalania w ognisku. Napewno nie proponuje skrobania no¿em,raczej ponowne wypalanie.
Je¶li ma to byæ wypa³ utleni±cy to pozostaw naczynia do ca³kowitego wyga¶niêcia ogniska.
W przypadku je¶li zale¿y Ci na wypale redukcyjnym zwróæ uwage aby zbyt wcze¶nie nie przyst±piæ do zamykania paleniska zw³aszcza przy opalaniu iglastym drewnem. Mo¿e to spowodowaæ such± destylacje wyniku kturej drewno wydzieli smo³e ,której nieda siê umyæ.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.