Witam serdecznie wszystkich interesuj±cych siê ceramik±. Trafi³aem do Was szukaj±c opisów kó³.
Pracujê w ceramice 30 lat. Je¶li chcecie skorzystaæ z moich do¶wiadczeñ to zapraszam do mojego
PORADNIKAJe¶li szukacie gdzie kupiæ rzeczy do uprawiania ceramiki, albo szukacie pobliskich pracowni to za³ó¿y³em
INFORMATORKa¿dego dnia piszê co¶ w
Garncarzu NowatorzeInne strony znajdziecie w linkach, ale jest jeszcze jedna bardzo wa¿na strona.
¯eby u¶wiadomiæ ceramikom, ¿e mamy spore tradycje za³o¿y³em
CERAMIKON POLSKITo jest spis ludzi zwiazanych z ceramik± polska siêgaj±cy XVIw. Zaczyna³em od 30 nazwisk jakie¶ 2 lata temu, teraz jest tam 900nazwis. I tu moja pro¶ba: gdyby ktos z Was spotka³ w sieci, czy w literaturze jakis nazwisko którego tam nie ma to bardzo proszê o informacjê.
Moze Was zainteresuje. Robi³em dla rycerzy piekarnik gliniany. Sprawdzi³ siê b.dobrze. Patelnia ogniskowa te¿ dzia³a³a.
W sprawie w±tku:
Naczyñ nie uszczelniano na si³ê, one same w trakcie u¿ywania siê uszczelnia³y.
Wiêkszo¶æ wynalazó powstawa³a w sposób logiczny. Kosz uszczelniono glin± ¿eby trzymaæ w nim wodê. Mo¿e w wyniku po¿aru kosz siê spali³ a glina wypali³a. Przyrz±dzano miêso. Krew z byka zachlapa³a naczynie zostawiaj±c po wypaleniu ¶lad od czerni do br±zu i zaczêto to stosowaæ jako farbê itd itp
Cieszê siê ¿e tu trafi³em bo uwielbiam pasjonatów. Sam te¿ jestem. Ostatnio du¿o wspó³pracujê z muzeami, ale o tym mo¿e innym razem.
Zapraszam jeszcze na moja osobista stronê
www.osinski.art.plSerdecznie Wszystkich pozdrawiam
Darek Osiñski