Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
W ¶rednowieczu turnieje rycerskie by³y swoistego rodzaju sportem. Dla niektórych rycerzy sta³y siê one sposobem na zdobycie chwa³y, a dla innych na wzbogacenie siê.
W dniach 23-25 kwietnia A.D. 2004 w grodzie zwanym
Borne Sulinowo odbêdzie siê I Ligowy Turniej Rycerski.
Dziêki hojno¶ci stacji telewizyjnej, browaru, oraz koncernu naftowego uczestnicy turnieju bêd± mogli walczyæ o dwie BARDZO WYSOKIE nagrody pieniê¿ne, które umo¿liwi± uzbrojenie broctwa, a wygrana przyniesiê hwa³ê.
Jako pierwsza nagroda przyznana najlepszemu bractwu bêdzie kwota 20 tysiêcy z³otych.
Jako druga - dla wicemistrzów - kwota 15 tysiêcy z³otych. G³ówny organizator pani Jolanta Karwowska oraz Chor±giew Pomorza zapewniaj± nocleg w hotelach w Bornem Sulinowie jednak nie zapewniamy wy¿ywienia, oraz nie pokrywamy kosztów dojazdu.
Podczas turnieju zostan± rozegrane takie konkurencje jak :
- turniej ³uczniczy
- turniej na machinach Pagiñskiego
- turniej walk pieszych (jeden ne jednego)
- bieg rycerski
Gwarantujemy niesamowit± zabawê i dreszcz emocji zwi±zany z walk± o tak wysokie nagrody.
Ten turniej bêdzie pierwszy, który zapocz±tkuje turnieje ligowe.
Podczas turnirju przewidziane s± dwa nocne spotkania przy ognisku.
Proszê o przes³anie zg³oszenia bractwa do turnieju i za³±czenie jednej lub dwóch fotografii z wizerunkiem bractwa. Formularze zg³oszeniowe proszê przesy³aæ do dnia:
20 marca 2004
na adres:
Micha³ ¦l±czka
ul. Rac³awicka 4/27
78-520 Z³ocieniec
Potwierdzenie udzia³u oraz zaproszenie prze¶lemy w ci±gu 2 tygodni od koñca terminu zg³oszeniowego.
ZG£OSZENIE
Bractwo Rycerskie (nazwa i adres)
................................................................................
................
zg³asz do I Ligowego Turnieju Rycerskiego ³±czn± liczbê osób .................
(podaæ dok³adn± liczbê osób w celu rezerwacji miejsc hotelowych) w tym czynnie bior±cych udzia³:
³uczników : .................
walcz±cych: .................
Oczekujemy mo¿liwie najwiêkszej liczby osób.
Dodam, ¿e nie jest to turniej ani unijny, ani kapitularny.
Czy turnieej jest datowany?
heh, my w³a¶nie siêzastanawiamy nad nagrodami pieniê¿nymi...prosta sprawa: kto bêdzie sêdziowa³?
przy takiej kabonie (pomys³ dobry) nie da siê unikn±æ sporów o stronniczo¶æ komisji sêdziowskiej.
¿yczê powodzenia
Odpowiadam:
Remko £ysy: jako ¿e nie odtwarzamy konkretnych wydarzeñ, lecz chcemy siê skupiæ na turnieju jako rozgrywkach sportowych, impreza nie jest datowana. Rozrzut: XIV - XVI wiek. Chodzi o sprawy zabezpieczenia siê przed urazami, raczej nie przewidujemy walki wojownika s³owiañskiego z rycerzem w zbroi gotyckiej. Zreszt± wojwnicy na turmieju...
Wyra¿am siê skrótowo, ale mam nadzieje, ¿e my¶l przewodnia jest czytelna.
Ptack: je¶li chodzi o sêdziowanie, to odpowiedzi udzieli Micha³
Pozdrawiam
W³a¶nie je¶li chodzi o sêdziowanie to my¶lê, ¿e nie bêdzie wiêkszych sporów, poniewa¿ zasady bêd± jasne i okre¶lone z góry. Do ka¿dego turnieju bêd± wyznaczeni sêdziowie, a dodatkowo bêdzie tam telewizja, wiêc jakiekolwiek przekrêty nie wchodz± w grê. Poza tym wierzê w uczciwo¶æ rycersk± i mam nadziejê, ¿e obejdzie siê bez wiêkszych ekscesów.
Micha³
zupe³nie nie o to mi chodzi. Najczêsciej bêdzie kwestia podwójnych trafieñ. Wiadomo, jak jeden drugiego ledwo klepnie, a drugi pierwszego prawie zabije, to punkt powinien siê nale¿eæ temu, co waln±³mocniej. Kwestia jest taka, ¿e niekrórzy uznaj± to za fair decyzjê, inni nie. O tak± kasê napweno bêd± dymy.
CHodzi o to, ilu sêdziów i z jakich ekip bêdzie punktowa³o ka¿dy pojedynek. Pytam, bo sami chcemy takie co¶ zrobiæ na szpady, szable i rapiery
Datowanie XIV-XVI? wiek?
Przpominam, ¿e rozrywki rycerskie w postaci turniejów w XIII wieku jak najbardziej praktykowano. To nie jest ju¿ wój s³owiañski, a pe³noprawny rycerz, herbowy, w ciê¿kim kolczym pancerzu.
Bardzo interesuj± mnie wymagania wobec sprzêtu ochronnego, jak i system sêdziowania pojedynków. bo jak to maj± byæ walki do trzech trafieñ, rozdzielanych, to s³abo, s³abo...
Do³±czam siê do pytania przedmówcy – jakie zasady bêd± obowi±zywaæ w poszczególnych konkurencjach ? Jaki¶ regulamin mo¿e?
A ja uwa¿am, ¿e po pierwsze to kto¶ kogo¶ w koñcu dla tej kasy zabije. Po drugie, je¿eli bêdzie z tego regularny, zawodowy sport, to polec± na pysk wszelkie standardy. Przede wszystkim sposób my¶lenia. Koniec idea³ów, koniec z zami³owaniem do epoki. Po prostu napie.r.dalamy siê za pieni±dze. Bardzo szybko pojawi± siê ludzie nie maj±cy nic z histori± wspólnego, którzy nie bêd± nawet wiedzieæ jak nazywa siê to, co maj± na g³owie. Po prostu bêd± fizolami, którzy chc± na tym zarobiæ. Pozdrawiam
Gwyn
Roztropnie, ¿e¶ to Waszmo¶æ wykoncypowa³...ale da siê unikn±æ takiej sytuacji...nagrody mog± byæcenne, ale..nie musi to byæ kabona...niech bêdzie namiot, wóz, koñ, kurna, blachy, wyjazd do Ciechanowa na basen, bu³garskie dziwki, magi Gollum, barbutta Carviego, próbka smolistego ka³u Lorda Koko ...
To raz, a dwa- imprezy zamkniête. Jak bêdzie telewizja, to ja siê bojê. Ogl±daæ nawet. Pozdrawiam
Gwyn
Rozmowy ci±g dalszy:
Martinie, zgadza siê. Od XIII te¿ mo¿e byæ.
Je¶li chodzi o regulamin i konkretne opisy konkurencji, na to odpowie Micha³. My¶lê zreszt±, ¿e najlepiej je¶li ten opis znalaz³by siê tutaj Michale, ni¿ mia³by¶ odpisywaæ na ka¿dego poszczególnego maila z tym pytaniem, bardzo zreszt± wa¿nym.
Na pewno wszyscy tutejsi bywalcy dobrze wiedz±, ¿e zwyciêzcy ¶redniowiecznych turniejów ca³kiem dobrze na nich zarabiali i nie t³ukli siê tylko ku chwa³y i czci swojej tudzie¿ jakiej¶ bia³og³owy. Dzisiaj mamy boks albo inne dyscypliny... Zreszt± co siê bêdê rozwodzi³, wiadomo wszystko wszystkim.
Jako ¿e jest to turniej ligowy, gdzie w za³o¿eniu zwyciêzc± jest grupa, a nie pojedynczy osobnik (dobrze mówiê, Michale?) lepsz± nagrod± jest chyba gotówka do podzia³u, ni¿ bogata zbroja p³ytowa. £atwiej podzieliæ kasê ni¿ zbrojê lub bilet na basen.
Gwynie, po czê¶ci rozumiem twoje obawy.
Jednak z drugiej strony tyle razy robi³em komerchê dla miasta/organizatorów/cholera wie, kogo jeszcze, ¿e nie widzê w tym problemu. Prawie zawsze byli sponsorzy, prawie zawsze co¶ trzeba by³o dla nich przygotowaæ. W podziêkowaniu zazwyczaj by³ nocleg w szkole i uczta, a i z t± bywa³o ró¿nie, patrz Grunwald.
Skoro mamy obecno¶æ mediów, skoro sobie ludzie reklamy robi± naszym kosztem, nasz± (dos³ownie nieraz) krwawic±, dlaczego nie mamy z tego mieæ udzia³u? Przecie¿ to uczciwe.
Co siê tyczy fizoli chc±cych nawalaæ, to i tak s±, nawalaj± bez pieniêdzy, patrz Grunwald, turniej bojowy. O ekscesach na bitwie nie wspomnê, dyskretnie.
Co siê tyczy motywacji pieniê¿nej powoduj±cej chêæ zabijania, to dziwne, ale nie zauwa¿y³em takiej u tenisistów, choc tam siê gra o WIELKIE pieni±dze. ¯e niby nie walka? Proszê bardzo, boks, kick boxing. Wszêdzie tam s± walki, du¿a kasa i walczy siê zgodnie z zasadami. Bo ich naruszenie mo¿e ciê z walki wyeliminowaæ.
W K-1 po faulu przeciwnik moze powiedzieæ, ¿e nie mo¿e walczyæ dalej i fauluj±cy odpada. Któr± to zasadê gor±co polecam.
A jak siê ma to do rycerki? Otó¿ na Bia³orusi (Miñsk) te¿ siê ch³opcy pior± za pieni±dze. I to im daje motywacjê, ¿eby siê szykowaæ przed sezonem, kondycyjnie, technicznie i sprzêtowo.
Te¿ maj± kilka zasad, które uwa¿am za cudowne: po uderzeniu w piszczel przeciwnik ma prawo powiedzieæ, ¿e fauluj±cy odpada. Po wypadniêciu broni to samo. Pojedyñcze trafienie nie decyduje o zwyciêstwie, nie przeszkadza sie ch³opakom podczas walki bez powodu. cios zalicza siê tylko bronia, co jest ¶wietn± motywacj±, ¿eby nie biæ tarcz± ani nie kopaæ.
Faktem jest, Gwynie, ¿e nie wszystkim musi siê podobaæ podej¶cie do rycerki jak do sportu. Mo¿na konstruowaæ obozowisko i mieæ z tego cudown± radochê. Ale skoro walki siê odbywaj±, skoro s± zwyciêzcy i przwgrani, jak najwiêksze "usportowienie" zasad, uczynienie ich obiektywnymi i przejrzystymi wydaje mi siê dobrym pomys³em.
Ja uwielbiam walczyæ sportowo, co zupe³nie nie przeszkadza mi kochaæ epoki i spêdzaæ dni ¶lêcz±c nad ksi±¿kami i szukaj±c wzorów haftów na XIII wiek.
Turniej ligowy, turniej ligowy...
Hm, nigdy nie lubi³em pi³ki no¿nej, mo¿e mi kto¶ wyja¶nic, jak siê ma liga do grupy? W tym ruchu jest trochê niezrzeszonych, lub zrzeszonych w kilka osób ludzi, zwykle maj±cych wysoki poziom (Bagrit, Zagoñczycy, V banderia miast hanzeatyckich, Jaskier, Piotr Dzieweczyñski Pokrakiem zwany, etc).
S³usznie zauwa¿ono, ¿e kasê ³atwiej podzieliæ. Mo¿e by j± jednak podzieliæ na konkurencje, zamiast siê bawiæ w najaktywniejsze bractwo na turnieju?
Mo¿e ja po prostu strachliwy jestem
I zapewne za wiele bym chcia³
Bawcie siê weso³o i bezpiecznie. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT(Martin)
Turniej ligowy, turniej ligowy...
S³usznie zauwa¿ono, ¿e kasê ³atwiej podzieliæ. Mo¿e by j± jednak podzieliæ na konkurencje, zamiast siê bawiæ w najaktywniejsze bractwo na turnieju?
Nu Michal, turniej sie nie rozpoczal a juz dziela ci kase:)
A czemu nie najaktywniejsze bractwo na turnieju (tak, jak idea tego turnieju)? Wowczas mozna pokazac ekipa bardzo dobre we wszystkim a nie pojedyncze jednostki dobre tylko w jednej rzeczy. Zreszta, to organizator decyduje i to jego sprawa. Regulaminy przesle. Albo ktos sie dopasuje, albo nie. Na grunwald jedziemy wszyscy na swoj koszt, zyjemy na swoj koszt, zabawiamy publike na swoj koszt a przez caly czas jestesmy traktowani jak smiecie - a ze wielu "rycerzom" honor na to pozwala .... Moze jakas odmiana?
PZDR
Jasmin
Wróce tylko na chwilê do motywacji powoduj±cej chêæ zabijania i odwo³ania do tenisistów. Fakt, nie widzia³em tenisisty z ¿±dz± mordu w oczach, tak jak nie widzia³em ³ucznika z ¿±dz± w mordu podczas mierzenia do tarczy. Co siê tyczy rycerstwa w szrankach i bokserów na ringu, to bywa ró¿nie. Kwestia dyscypliny, nie epoki.
Pozwólcie, ¿e zacznê od pocz±tku. Dawno temu jak wam wiadomo turnieje rycerskie by³y uwa¿ane za sport. Napewno cze¶æ z was ogl±da³a film "Ob³êdny Rycerz". W³a¶nie tam jest fajnie ukazana rywalizacja rycerzy, którzy uwa¿aj± to za sport.
My¶lê, ¿e a¿ tak ¼le nie bêdzie.
Co do niezrzeszonych to oni tak¿e maj± szansê na wygran±.
Regulamin ogólny nie jest skomplikowany.
Ka¿de bractwo mo¿e wystawiæ do ka¿dej konkurencji swoich rycerzy.
Ka¿dy w danej konkurencji zdobêdzie jakie¶ punkty.
Do punktacji ogólnej danego bractwa bêdzie brany najlepszy wynik rycerza z tego¿ bractwa.
Punkty z wszystkich konkurencji bêd± sumowane i dodane do siebie.
Suma punktów zebranych w poszczególnych konkurencjach da ostateczny obraz na to które bractwo ma najlepszych rycerzy i oni zgarniaj± I nagrodê.
Oczywi¶cie punktacja te¿ nie bêdzie skomplikowana. Ka¿da konkurencja bêdzie tak punktowana, aby nie by³o czego¶ takiego, i¿ jedna z konkurencji jest bardziej op³acalna (je¶li chodzi o mo¿liwo¶æ zdobycia wiêkszej ilo¶ci punktów) od drugiej.
Odno¶nie punktacji poszczególnych turnieji, to wszystko dowiecie siê na miejscu.
W ka¿dym b±d¼ razie regulamin bêdzie jasny jak s³oñce.
No i wracaj±c do niezrzeszonych, to je¶li kto¶ indywidualnie zdobêdzie najwiêksz± liczbê punktów, to pogratulowaæ. W³a¶nie wygra³ 20 000 z³. Ale idea jest taka, ¿e to bractwa maj± rywalizowaæ miêdzy sob±.
No i jeszcze ma³a rzecz, ale niezmiernie wa¿na. Wszyscy, którzy chc± wzi±æ udzia³ w tym turnieju musz± przys³aæ swoje zg³oszenie i zdjêcie poczt± polsk±, czy jak±kolwiek inn± ,ale nie elektroniczn±. Ja muszê mieæ wasze zg³oszenia fizycznie. Pó¼niej na podstawie tych zg³oszeñ bêd± rozsy³ane oficjalne zaproszenia, które bêd± przepustk± na plac turniejowy.
Pozdrawiam
Micha³
Zwrócê tylko uwagê na fakt, ¿e ³ucznictwo jest jednak sportem bezkontaktowym, podobnie jak tenis. W tej chwili moje wypowiedzi maj± ju¿ charakter czysto akademicki. A w boksie ró¿nie bywa³o. Zej¶cia letalne te¿. Pozdrawiam
Gwyn
Nie b±d¼my pesymistami.
Ale dla tych co trafi± na takich co nie wiedz± co to znaczy uczciwa rywali bêdzie czekaæ karetka reanimacyjna
, a sami za¶ nieuczciwi wyjad± nie na koniu w hwale, lecz radiowozem.
Z reszt± nikt nikomu nie ka¿e braæ w tym udzia³u. Ka¿dy jest ¶wiadom tego co robi, oraz konsekwencji jakie pó¼niej mo¿e ponie¶æ.
Micha³
kolego, z tymi konsekwencjami jest tak, ¿e mo¿emy je ponie¶æ wszyscy.
Jak komu¶ siê zrobi kuku, RR wyl±duje w podziemiu i dopiero wtedy bed± klimaty. Bêdzie bloodsport i za kasê i bêdzie fajnie. A za miecz pójdziesz siedzieæ.
myk
Bez przesady, ale takie ryzyko jest na ka¿dej tego typu imprezie, z Grunwaldem na czele.
Czo³em!
Na "ka¿dej imprezie" nie masz dodatkowych 20 000 zachêt do bicia mocno dla ka¿dego oszo³oma
Pozdrowienia
Moja powy¿sza wypowied¼ mia³a byæ ¿artem.
Naprawdê nie s±dzê, ¿eby ludzie zajmuj±cy siê RR mieli przyjechaæ i pozabijaæ siê, dla pieniêdzy.Niektórzy od razu zak³adaj±, ¿e wyda¿y siê najgorszy scenariusz. Gdyby do wszystkiego tak podchodziæ to my¶lê, ¿e nie odby³ by siê nie tylko Grunwald, ale i ka¿dy ma³y turniej.
Poza tym sêdziowie bêd± czuwaæ podczas rozgrywania konkurencji tak, aby nie by³o ¿adnych niedomówieñ i ¿eby wszystko posz³o sprawnie, aby wy³aniaj±c najlepszych rycerzy obesz³o siê bez prawdziwych walk.
Potraktujmy ten turniej jak ka¿dy inny, jak zabawê, tylko z wiêkszymi nagrodami.
Micha³
Poza tym jak ju¿ pisa³em jest to impreza do której nikt nie bêdzie zmuszny. Je¶li kto¶ siê obawia to po prostu mo¿e zostaæ w domowych pieleszach i ogl±daæ jak ¶wietnie bawia siê inni w TV. Ci, którzy przyjad± nie tylko dobrze siê zabawi±, ale i mog± sporo wygraæ.
Micha³
...g³os z ciemno¶ci i zza maski przeciwgazowej...
fhffmhmhhhuhm... czyli:
wiecie Panowie organizatorzy ;) Grunwald to mimo wszystko nie jest impra, na której sie klepi± goscie o kasê... to raczej ci±gle - przynajmniej dla coponiktórych - impreza o charalkterze - przepraszam za sformu³owanie - presti¿owym... skoro tak, to siê pilnuj±...
tutaj tego nie bêdzie - bo zaczyna siê sport i to sport pretenduj±cy do nazwy zawodowego (za g³own± nagrodê mo¿na próbowaæ utrzymaæ siê przez pewien czas)... wybaczcie, ale jestem niejako zboczony zawodowo, bo to moja dzia³ka...
w wielkim skrócie - mo¿ecie chichotac i tak dalej, ale oprócz szczytnych idea³ów de Coubertaina mo¿ecie siê napatoczyæ na "rycersk±" odmianê sterydziarzy i tym podobne pierdo³y... poza tym wiadomo - kasa = zawody = gula na gardle - przy wiekszej kasie wynik (gula) rosnie do sze¶cianu... - WSZYSCY SIE BED¡ NAPINAC I CHCIEÆ ZAMORDKOWAC!! TO NORMALNE W SPORCIE ZAWODOWYM UWIERZCIE MI!! kuurna paaanowie - to TE¯ JEST SPORT WALKI !!!! czy tego chcecie czy nie... bêdzie krwawo...
no ale wasza wola - ja oczywi¶cie tylko nabijam se posty
aha - przy okazji - za³atwiam dobr± amfe w krechach, spidy i anabole od kolegów - kto sie chce przygotowaæ do zawodów?? aha - bede te¿ mia³ na pewno tablety z bia³orusi... musi zadzia³aæ...
o tempora, o mores...
To moze sami zorganizujecie turniej z takimi nagrodami?
No ale sadze, bo dla wielu to problem, bo sa niezrzeszeni ale historyczni: czyli krytykowac i nic nie robic dla RR; Bojowka bedzie jedna z wielu konkurencji. Jesli przyjedzie ekipa na sterydach, to nic nie wniesie w pozostalych konkurencjach:)
Notabene pozbylbym sie machin paginskiego, biegu i wstawil turniej kuszniczy oraz pokaz scenki historycznej trwajacej od 5 do 10 minut minimum, ze elementami walki, tanca, fabula itp ...
Michal: wstrzymaj na razie tutaj jakiekolwiek dyskusje, bo od ludzi zawistnych sie nie odpedzisz. Opracuj regulamin. Przeslij do paru osob pod dyskusje i uwagi, potem nanies poprawki. Tu jak widzisz znalazles tylko krytykanctwo tego, ze masz takich sponsorow (telewizja nikomu na Grunwaldzie jakos nie przeszkadzala a tu bedzie?).
PZDR
Jasmin
IMHO
a nie byloby lepiej gdyby organizatorzy nie podawali konkretnej sumy ....
wtedy byloby tak jak zawsze .... "spokojnie i lajtowo" moze sie wygra moze nie ... jest jakastam nagroda .... a po wygraniu mila niespodzianka 20 K
nieeeeno - oczywi¶cie - kieruje mn± zawi¶æ i chêæ zepsucia wszystkiego i w ogóle jestem be...
dobra - nie wazne - mój post prosze pu¶ciæ w nipamiêæ, a jak kto¶ bêdzie siê czepia³ faktu ¿e siê zabarykadujê i bêde mia³ wszystko gdzie¶, to i tak bêdê mia³ to gdzie¶...
strza³a
Mo¿e siê zdarzyæ, ¿e je¶li wszyscy bêd± mieli to gdzie¶ i zamiast 250 rycerstwa bêdzie tylko kilku zainteresowanych, to i sponsorzy bêda nas mieæ gdzie¶ i nici z Turnieju. Ale bez obaw, po to w³a¶nie jest marcowy termin zg³oszeñ.
Chocia¿ hmmm.... Je¶li rzeczywi¶cie by³oby tak nik³e zainteresowanie, które, a raczej jego brak, wynika³oby z pobudek ideologicznych, czyli ¿e wszyscy stwierdzaj±, ¿e nie bêd± siê t³uc dla kasy, to bêdzie chyba bardzo dobrze ¶wiadczy³o o polskim RR. Tylko niech nikt potem nie mówi, ¿e na Zachodzie.. itp i ble, ble...
Zreszt± wiadomo, ¿e nie o kasê chodzi, a dobr± zabawê. Kasa jest przy okazji.
To na razie tyle.
Pozdrawiam
heheheheheeeee
spoko. jeszcze nie widzia³em imprezy, ¿eby zjawili siê wszyscy ci, którzy siê zg³osili.
zazwyczaj przyje¿d¿a 60-70%
chyba, ¿e siêzaprasza m³odziutkie bractweka w glanach i prze¶cierad³ach. Ci pojad± wszêdzie, byleby pojechaæ na turniej. Swoj± drog±, najmilsze wspomnienia mam z pierwszych imprez w glanach i workach od kartofli...
No nie wiem, czy nikle. Ze slupska przyjedzie z 16 osob, moze z Bytowa z 6 i z Koszalina tez z 6-10 plus jeszcze pare innych osob z UK, bo mamy blisko. Beda zatem swietni lucznicy i kusznicy. walczacych tez kilkunastu. Znajomy ze Szczecina zapowiedzial mi, ze tez przywiezie 12 chetnych do bara bara w opancerzeniu.
PZDR
Zgadza siê. Wiem te¿ co nieco o planowanym bohurciku...
No tak, tylko co z tymi którzy nie wystawi± swoich ludzi we wszystkich konkurencjach?
Je¶li np. kto¶ zwyciê¿y w turnieju ³uczniczym a jego bractwo nie wystawi wiêcej ludzi to nie dostanie nawet z³amanej strza³y
?
Hmm, szkoda szkoda......
to moze podzielic nagrody za kazda konkurencje .....
Niestety nie da siê podzieliæ kasy na poszczególne konkurencje. Mo¿e to i by by³o lepsze, ale sponsor ma takie a nie inne wymagania. Wg. sponsora idea ma byæ taka, ¿e wygrywa najlepsze bractwo. Nie wnikam dlaczego. Sam te¿ bym wola³ podzieliæ to na czê¶ci, mo¿e sam bym co¶ wygra³
, ale tu nie chodzi o to. Ja to robie dla zabawy. Mam z tego wielk± satysfakcjê, ¿e uda³o mi siê co¶ osi±gn±æ i nawet je¶li wygram jeden z turnieji, a resztê przegram, to i tak bêdê z siebie dumny. To siê nazywa duch rycerski.
Aha jeszcze jedna BARDZO BARDZO WA¯NA informacja z ostatniej chwili.
W razie ma³ej ilo¶ci osób, które zg³osz± swoje bractwa do turnieju - impreza nie odbêdzie siê.
To jest taki kolejny wymys³ sponsora (stacji TV).
Pozdrawiam
Micha³
hehehee, co rozumiesz przez "ma³± ilio¶æ"?
T co, Swawolne Wieprze, pomagamy kolegom, odkopujemy nasze pedalskie nogawice, dubleciki, kurna chapirony, blachy, kolczugi i dwójki?
Witam
Kiedy mo¿na siê spodziewaæ konkretnego planu imprezy
?
Jakie konkurencje i na jakich zasadach?
Ilu osobowe grupy i jakie bêd± kryteria tworzenia grup (czy dopuszczalne jest ³±czenie grup historycznych)?
Jak bêdzie respektowana historyczno¶æ stroju i uzbrojenia (czy nie przejawi siê impreza w istne mrowisko
)?
zapomniales o barbutach i garnkach
eeech znowu musimy cos wygrac ... to sie nudne robi to wygrywanie
tia!!! ju¿ to widzê...do bojówki stanie Pinior i wygra.
my siê schelejemy i bêdziemy rzygaæ
do ³uczniczego stanie Dziewica, ale najpierw siê ujara i przepierdzieli.
do biegu rycerskiego nikt nie stanie
ale siê zjawimy i TV da kasê ;))))))
jak czytam o tych waszych jasnych i przejzystych regulaminach to sie rozczulam. w zawodowym sporcie masz podzialy na wagi itp zeby bylo sprawiedliwie a i tak sa czeste spory eksperto., az ciekaw jestem ajk wy to rozwiazecie. jasne ze mozna ustalic zasady walki tylko czy one beda sluszne i nagle wam nie wyjdzie ze faworyzuja konkertnych ludzi (np kulawych i garbatych ;). przy takiej kasie wiecej sobie smrodu zrobicie niz fajnej zabawy. gadacie normalnie jak te animki za barow czy innych takich ktorzy robia z siebie debili "bo to fajna zabawa"
poza tym wasze porownania do boksu czy innych dyscyplin sa z kosmosu, bo nie wiem jak sie ma porownywanie zawodowej dyscypliny sportowej do amatorskiego machania mieczem.
mowil wam ktos ze jestescie naiwni? wasza wiara w rycerskie zasady jest smiechu warta. to tak jakby zakladac ze wszyscy ludzie sa odpowiedzialni i normalni. moze macie zamair przeprowadzic testy psychologiczne dla uczestnikow czy np przypadkiem nie dadza poniesc sie chwili?
piszecie jakbyscie nie mieli swiadomosci ze to czym beda walczyc uczestnicy jest bronia, bronia uzywana przeciwko drugiemu czlowiekowi i bronia ktora prowadzi do zwyciestwa. a wy ty pitulicie o jakims strzelaniu do tarczy co dobitnie swiadczy o tym ze nie macie pojecia o tym co robicie.
a ta kasa to jest tak przy okazji jak to widac w twoim pierwszym poscie tu - zadnych konkretow odnosnie zabawy tylko wielkimi wolami 20 tys i 15 tys.... ale to pwenie daltego ze ona wogole tu nie gra roli.
Salve Fratres!
Podczas imprezy organizujemy wraz z Ja¶minem bohurt - serdecznie na niego zapraszamy.
Pozdrawiam
Witam przy³anczam sie do pytania Kokosza
Zastanawia³em siê mocno, czy zni¿aæ siê do poziomu dyskusji reprezentowanego przez Golluma, ale stwierdzi³em, ¿e pochylê siê na momencik.
O jakich, na Boga, "animkach za barów" mówisz?! Co to jest?! Proszê wyra¿aæ siê jasno.
Po drugie: czy traktowanie odtwórstwa historycznego m.in jako dobrej zabawy to debilizm? Je¶li tak uwa¿asz, to co tu w³a¶ciwie robisz?!
Jesli nie zauwa¿y³e¶, ¿e porównania do boksu itp maj± charakter humorystyczny i jak to kto¶ doda³, ¿e jest to dyskusja czysto akademicka, to przepraszam ciê bardzo. Od tej pory bêdê wstawia³ w swoich postach dziesi±tki emotikonów. Specjalnie dla ciebie, aby¶ potrafi³ odczytaæ intencje autora.
Po trzecie: pewnie jestem naiwny, bo mam jak±¶ wiarê w rycerskie zasady, ale to moja sprawa i nikomu nic do tego!
Je¶li chodzi o sêdziowanie i bardziej szczegó³owy opis konkurencji, to wypowiada³em siê na ten temat i nie bedê siê powtarza³. To zreszt± osobna sprawa. O tym wypowiada siê Micha³.
Witam
Na pocz±tku napiszê, ¿e nie pamiêtam, aby w gronie organizatorów znalaz³y siê inne osoby jak ja, S³awomir czy nie obecny na forum Norbert. Mam tak± pro¶bê, aby kolejne pomys³y typu BOHURT ustalaæ najpierw z nami.
Co do wypowiedzi Golluma, to fakt jest taki, ¿e zastanawia mnie co Ty w³a¶ciwie cz³owieku tu robisz ?? je¶li nie wierzysz w RYCERSKO¦Æ, zasady, honorow± walkê, to wnioskujê, ¿e najwa¿niejsze przymioty rycerza BÓG, HONOR, OJCZYZNA s± Ci obce.
Zastanów siê czy dalej warto.
I tak jak napisa³ S³awomir, to nasza sprawa w co wierzymy i nasza sprawa, ¿e jeste¶my idealistami i wierzymy w to co robimy.
Co do reszty Panów to przera¿acie mnie. Wy chcecie siê pozabijaæ dla 20 000 ?? Fakt ludzie zabijaj± dla 10 z³, ale ja my¶lê, ¿e macie trochê pouk³adane w g³owach.
Co siê tyczy za¶ regulaminu turnieju, to jest on w przygotowaniu. Jak tylko powstanie ostateczna wersja dowiecie siê o tym tu na forum.
Zastanawiam siê nad konkurencj± walki piesze. Mia³em okazjê braæ w takiej udzia³. Zasada 1 na 1, zbroja miecz i do przodu.
I wiecie co ?? nikt nie zgin±. NIKT, ale po tym co wy tu wypisujecie to, a¿ siê bojê tego co mo¿e siê staæ.
Sko¿ystam chyba z propozycji Ja¶mina i turniej walk pieszych odbêdzie siê na zasadzie pokazów scenek poszczególnych bractw. Podczas wystêpu sedziowie bêd± oceniaæ elementy pokazów i punktowaæ.
Jedna scenka - jedno bractwo. Sami swoich nie pozabijacie.
dziêkujê z as³owa krytyki, poniewa¿ s± one nieocenionym ¼ród³em informacji i dziêki nim mo¿emy udoskonalaæ siê w tym co robimy.
Pozdrawiam
Micha³ z Grodu Soko³a
Chor±giew Pomorza
Tak, wiêc Michale wnioskuje z twojej wypowiedzi, i¿ pojedynków ani bohurdu prawdopodobnie nie bêdzie, a za to bêd± inscenizacje scenek rodzajowych
.
Móg³by¶ siê konkretnie do tego ustosunkowaæ, bo ja ju¿ mam krêcio³ka w g³owie
.
Ponawiam swoje pytanie apropo historyczno¶ci gdy¿ to wa¿na kwestia? To, ¿e przedzia³ datowania jest du¿y, wcale nie zwalnia nas z tego, aby poziom stroju i uzbrojenia by³ weryfikowany. Inaczej to pojawi± siê na imprezie ludzie w glanach
i z ”uzbrojeniem”
z okresu 1300-1500 w jednym
, a przecie¿ o to nie chodzi.
A je¶li mo¿na co¶ zaproponowaæ to fajnie gdyby by³y potyczki np. 5 vs 5 do powalenia
.
Taka konkurencja by dopiero pokaza³a kto jest silny gróp±.
uch ale kolega Micha³ pojechal etosem ......
u nas gollum jest wystarczajaco etosowy i wklada nam do glowy zasady BOG HONOR I OJCOWIZNA
nawet cos wspominal ze kazdy RYCERZ powinien zrobic w zyciu 3 rzeczy :
1 p.rzy.pier.doli.æ synowi
2 sciac drzewo
3 zburzyc dom
mysle ze trzymajac sie tych zasad nie mozemy uczestniczyc w waszym turnieju ...
znowu bysmy wszystko wygrali i nikt by nas nie lubil
takze zakopujemy spowrotem nogawice i dublety .... wyciagamy hajdawery i idziemy gwalcic rumunskie dziwki ....