Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Ligowy Turniej Rycerski - Borne Sulinowo -->23-25.04
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3
Micha³ ¦l±czka
Skoro Jak sam piszesz, aby was od rycerzy nie wyzywaæ, wnioskujê, ¿e i nimi nie jeste¶cie. Tak wiêc po co siê wypowiadacie na temat turnieju rycerskiego, skoro on was nie interesuje. Turniej rycerski jest dla was ble, poniewa¿ jest rycerski. Macie frajdê z pisania g³upot, czy mo¿e swawolnie wypili¶cie trochê za du¿o i jak to mia³a w zwyczaju szlachta, a szczególnie za¶ciankowa, gadacie tak tylko, ¿eby gadaæ.
Moja pro¶ba jest taka, aby na tym forum zbierali g³os tylko Ci których temat faktycznie interesuje, jako TURNIEJ RYCERSKI, a nie mo¿liwo¶æ pou¿erania siê z organizatorem.
Z góry dziêkujê.
Micha³
Pigrza
no to w koñcu jak jest z tym regulaminem?
a mam pytankouzi ma±cego sprzent po dziadku z rumuni wszystko datowane?oju mongolskiego ch³opa pochodz±cego z gr czy moge przyjachaæ w str
Micha³ ¦l±czka
Odno¶nie regulaminu to ju¿ pisa³em, ¿e jest w przygotowaniu, a co do historyczno¶ci, to jak najbardziej bêdzie ona brana pod uwagê. Turniej jest datowany na t± epokê, kiedy siê one odbywa³y naprawdê. Od pocz±tku do koñca.
Wojów byæ nie powinno, bo wtedy jeszcze nie by³o turnieji rycerskich.
Ptack
kolega widzê nie kuma; my uwielbiemy turnieje rycerskie za ich rycersko¶æ w³a¶nie. Uwielbiamy obserwowaæ kolesi twierdz±cych, ¿e s± rycerzami, jak le¿± ko³o namiotu, rzygaj± i mówi± "kurwa"

PAnowie, powiem wprost: nie jeste¶cie i nie bêdziecie rycerzami.

Mo¿e wam siê wydawaæ, ale nie jeste¶cie.

Inaczej po ulicach by¶cie chodzili i polowali na dresiarzy, broniliby¶cie ziemi ¶wiêtej z AK 47 w rêku, a nie przeieraliby¶cie siê w pedalskie ciuszki (am takie mam, bez urazy) i nie udawaliby¶cie rycerzy. Ethos jest ¶mieszny i ¿a³osny. Nawet rycerze w ¶redniowieczu mieli go w dupie. Chcecie byæ bardziej ¶wiêci od papie¿a.

Z chêci± siê zjawimy na waszym turnieju w cywilu, kupimy bilety, hot-dogi, obwa¿anki i bêdziemy siê z was nabijaæ. Ot tak, tacy ju¿ jeste¶my, kto jedzie z nami?

pozdr
AdamS
CYTAT(Micha³ ¦l±czka)
Skoro Jak sam piszesz, aby was od rycerzy nie wyzywaæ, wnioskujê, ¿e i nimi nie jeste¶cie. Tak wiêc po co siê wypowiadacie na temat turnieju rycerskiego, skoro on was nie interesuje. Turniej rycerski jest dla was ble, poniewa¿ jest rycerski. Macie frajdê z pisania g³upot, czy mo¿e swawolnie wypili¶cie trochê za du¿o i jak to mia³a w zwyczaju szlachta, a szczególnie za¶ciankowa, gadacie tak tylko, ¿eby gadaæ.
Moja pro¶ba jest taka, aby na tym forum zbierali g³os tylko Ci których temat faktycznie interesuje, jako TURNIEJ RYCERSKI, a nie mo¿liwo¶æ pou¿erania siê z organizatorem.
Z góry dziêkujê.
Micha³

turnieje rycerskie nas oczywiscie interesuja i tylko niektore sa ble ....
mnie bawi to ze ktos pisze o tym ze jest RYCRZEM ...
a gdzie jego swita dwor pasowanie polacie ziemskie wioski dziewki zaszczyty .....
jakos nie kojarze w polsce zadnego rycerza no chyba ze o czyms nie wiem ....
a co do rycerskosci i zasad rycerskich to niech kolega Michal otworzy oczy ....
zyjemy w XXI wieku - skonczyly sie zasady honorowej walki itp
i to szczegolnie jak w gre wchodzi kasa i to calkiem spora sumka ....
mimo wszystko zycze sukcesow w organizacji i na przyszlosc radze bardziej sie "targowac" ze sponsorami co do wydawania ich kasy na nagrody - TO JEST KOLEJNA TWORCZO _ KRYTYCZNA UWAGA i nikt tu sie przecierz nie uzera ....
jakos nie zauwazylem zeby ktos napisal ze Ci nie wyjdzie ze bedzie hujowo itp
to sa glosy krytyki do przemyslenia i tworczej interpretacji

a co do picia i szlachty zasciankowej (troszke prosze poczytac najpierw o szlachcie zasciankowej) to prosze o sprecyzowanie czy kolega chcial nas obrazic ????
Aiuto
Prosze mi wybaczyc ,ale wydaje mi sie ze caly pomysl jest do fufy..turniej ligowy ? za kase? ...dla tewlwizji? moze od razu zrobic rycerskiego "big Brothera" gdzie zesze mlodycxh rycerzy i rycerzyc bedzie sie na przemian obijac sztabomieczami i ryckac w historycznym sianie.....i prosze nie zadymiac 'Ethosem" ,bo to nic wspolnego z nim nie ma......tylko tania sensacyjka dla telewidzow (bp moze pokaza jak komus utna glowe ).....chyba wtym wsztstrkim nie chodzi o kase i robienie rozgrywek ligowowych....jak kto chce poczuc sie twardym ,to nie sobie kupi szalik widzewa i pojdzie na stadion Legi na zylete.....
AdamS
hehehehe bede podly ....
jest juz temat o reality show Aiuto smile.gif
Ptack
Ajut, wiesz....chyba nie jeste¶ RYCERZEM i obawiam siê, ¿e BÓG HONOR i OJCZYZNA dla ciebie to tylko puste s³owa...
Aiuto
hehe! oczywiscie ze nie jestem....natomiast owe slowa znacza dla mnie duzo ,dlaego zawsze dostaje kurwicy ,kiedy sie ich uzywa zeby zaciemnic obrac ( a w Ruchu Ru chu dzieje sie to nagminnie) wlasnie tak pieprzona hipokryzja mnie rozwala..... anger.gif
Micha³ ¦l±czka
Wspólczuje wam Panowie waszego podej¶cia. to naprawdê jest przykre. Z waszych wypowiedzi wynika, ¿e najwa¿niejsza dla was jest baba czochowa. smutne.
Ptack
czyli ajut w g³ebi serca jes PRAWDZIWYM rycerzem...

I co, ³yso wam?
Aiuto
lyso to mi bedzie juz wkrotce....( i hippisi bede lysi) ,ale jeszcze nie teraz ...ale wracajac do temtu...bredzenie o etosie i honorze przy jednoczesnym wymachiwaniu kasiora na nagrody i udzialem telewizji to chyba chwyty aby sprowadzic potencjalnych uczesnikow rycerskiego "baru" ,z ktrymi to deklami mozna przeciez wykonac uroczy program tV...co drugi baran bedzie smazyl brednie o honorze i etosie,patosie ,portosie i aramisie......to ja juz wole RPGowcow chyba.....
Gollum
co do mojej rycerskosci to z tego co pamietam to z dziada pradziada jestem czystej krwi chamem z rodowodem. widac tacy prosci ludzie jak ja nie potrafia docenic tak szczytnych ideii jak ethos rycerski wart 20 tys i pozdrowienia dla babci w telewizji....
Micha³ /Gwyn/ Czerep
XIV-XVI? To jest zakres czasu kiedy organizowano turnieje? Od pocz±tku do koñca? Mo¿ co¶ mi siê myli, ale chyba nie bardzo...Pozdrawiam
Gwyn
Gollum
a gwynie jestes rycerzem? bo jak nie to sie nie wychylaj bo pany recerskie wiedza co robia i sie znaja.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
icon_redface.gif tylko pytam. Pozdrawiam
Gwyn bum.gif
sh0re
To jest turniej ogolnopolski czy ludzie spoza polski tez moga uczesnitczyc? Jak ostatecznie jest z tymi zdjeciami, czy jezeli sie jedzie jako bractwo to przyslac zdjecie bractwa, czy kazdej osoby oddzielnie? I ostatnie: czy kazda osoba z bractwa ma obowiazek uczesnityczyc przynajmniej w jednej konkurencji?
£azarz
Salve Fratres!
Pozwolisz, ¿e zacytuje ciebie Michale:
Na pocz±tku napiszê, ¿e nie pamiêtam, aby w gronie organizatorów znalaz³y siê inne osoby jak ja, S³awomir czy nie obecny na forum Norbert. Mam tak± pro¶bê, aby kolejne pomys³y typu BOHURT ustalaæ najpierw z nami.
No w³a¶nie - sprawa bohurtu by³a konsultowana z jedn± z wymienionych przez Ciebie osób, a mianowicie ze S³awomirem. Pisa³em mu o tym o 10:11, S³awomir o 10:26 odpisa³ mi, ¿e ¶wietnie i sam we¼mie z chêci± w nim udzia³. Informacje na freha da³em dopiero o 19:00. Szkoda, ¿e S³awomir nie podzieli³ sie z toba t± informacj±. To teraz ju¿ nie wiem - bêdzie bohurt czy nie?

Pozdrawiam
S³awomir
Nie zrozumieli¶my siê. W oficjalnym programie nie ma bohurtu, a i ja nie wprowadza³bym rzecz jasna ¿adnych zmian i nowych konkurencji bez konsultacji z reszt± organizatorów.
Pomys³ z bohurtem potraktowa³em jako "imprezê" nieoficjaln± i odbywaj±c± siê niejako obok i nie na terenie turniejowym.
St±d ca³e zamieszanie. Przepraszam za zamêt pozosta³ych organizatorów oraz £azarza.
efendi
Witam!!!
Pytanie ,czy moga przyjechac ludzie z KIjowa.
Konkretnie Ilia Petrukhin(kto byl w Opolu ten wie kto to)
Bije sie dobrze i chetnie by przyjechal.
Moga takze przyjechac Lotysze.
Prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam
jasmin
Jask przyjedzie Ilia i Lotysze, to nie ma co wychodzic na bojowki:) Michal: usun bojowki z regulaminu:)))

MichaL: ponowna prosba, nie odzywaj sie tutaj, masz tu paru cwaniakow, ktorzy na freha zajmuja sie przedewszystkim krytykanctwem, maja swietna zabawe, jak moga komus dowalic do pieca i sa z tego powodu szczesliwi; Opracuj szybko regulamin, bo masz moment na to o rozeslij do ludzi na test. Jesli dasz d... z regulaminem, to na twej imprezie beda grube mlyny i klocenie sie, ze pewne rzeczy sa be i niezgodne z zasadami.
Nie trac tu czasu na czcza dyskusje.

88 i 99 dla niektorych
Ognisty
Serdecznie witam wszystkich Frehowiczów.
Kilka uwag do organizatorów z mojej strony. Je¶li organizatorzy nie podejm± siê zorganizowania bojówki bohurtu (wiadomo nie ka¿demu siê chce albo nie ka¿dy we¼mie na siebie taka odpowiedzialno¶æ) to niech przynajmniej w „rozk³adzie jazdy” imprezy przeznaczy oko³o godziny czasu „wolnego, „ w którym uczestnicy sami sobie tak± zabawê przygotuj±. W³a¶ciwie to siê dziwie trochê, ¿e w zamy¶le organizatorów nie urodzi³ siê ten pomys³ wcze¶niej, bo przecie¿ bohurt jest najbardziej widowiskow± „ konkurencj± ” i jak to siê dzia³o na innych pomniejszych imprezach zawsze znajdowa³o siê liczne grono obserwatorów (patrz Templarzy kontra reszta ¶wiata –Grunwald 2002,2003 czy te¿ ma³e oklepanko na £êczycy ) Za ka¿dym razem widownia szala³a kiedy kto¶ komu¶ w michê przy…fasoli³ … Taka impreza jest potrzebna chocia¿by ze wzglêdu na samych uczestników imprezy ,którzy b. chêtnie chc± sprawdziæ siê w prawdziwych warunkach bojowych. Jak dot±d nie s³ysza³em o jakichkolwiek ciê¿kich urazach (bêd±cych wynikiem tych¿e sparingów) i oby tak dalej. Je¶li organizatorzy przychyl± siê do ogólnej pro¶by uczestników, (bo wydaje mi siê ¿e nie tylko ja ale i czê¶æ Braci, którzy wybieraj± siê razem z nami pragnie wzi±æ udzia³ w bohurcie) zobowi±¿emy siê do ¶cis³ego przestrzegania regu³ dotycz±cych uzbrojenia ochronnego. Wiem ze dla niektórych mo¿e to zabrzmieæ ¶miesznie, ale jest to jeden z kilku sposobów omijania szpitala.

Rudy-KCzG
Bu³a
Chcia³em tu tylko cos napisaæ i pozdrowiæ wszystkich lubi±cych/lubuj±cych buhurty bigsmile2.gif
£azarz
Salve Fratres!
To ja ze swej strony chcia³em serdecznie pozdrowiæ wszystkie karliczki i króliczki. Szczególnie te, które w czesie walki sponiewiera³y mój he³m na Mi¶ku w Chwarszczanach smile.gif . Bule - w Drahimiu dasz im potañczyæ na bohurcie.

Pozdrawiam
Ptack
Ja odnios³em ca³kiem niez³± kontuzjê podczas m³ócki z Bia³orusinami w 2002. Nastêpnym razem na buhurt pojadê minimum T-34 ;)
Marcinek
Ptack, o co ci chodzi?? Chcesz o tym porozmawiac, czy co? cool.gif
Ognisty
Nie chce zmieniaæ tematu z dyskusji o turnieju na dyskusje o bohurtach ale przy odpowiednim uzbrojeniu, odrobinie umiejêtno¶ci i zachowaniu zimnej krwi nic nikomu siê wcale nie musi staæ. Jednak¿e to, co siê robi jest odrobinê niebezpieczne i zawsze mo¿e siê co¶ komu¶ przydarzyæ.
Ale wracaj±c do tematu. W sobotê wystosowali¶my - mail do organajzerów w sprawie zg³oszeñ i ogólnie w sprawie turnieju…. I co ? Brak odpowiedzi do dzisiaj. Postarajcie siê jak najszybciej opracowaæ ten regulamin ¿eby rozwiaæ wszelkie niepewno¶ci zwi±zane z imprez±.
A tak apropos mogliby¶cie nawet napisaæ co¶ o miejscu, w którym bêdzie ta impreza.. Borne osobi¶cie znam tylko z poligonu i tyle. No i jest tam jeszcze ka³ach wycelowany w górê(pomnik po sowieckich sojusznikach).
Marcinek
Sa tez znakomite tereny do paintballa w terenie zabudowanym, ale to chyba OT :-D . Ale poprzednie pytanie jest calkiem na miejscu. Dlaczego akurat Borne, gdzie i z jakiej okazji?
Micha³ ¦l±czka
No w³a¶nie. Zamiast uprawiaæ krytykanctwo, a jak zauwa¿y³em ¶wietnie co niekturym to wychodzi, lepiej zajmijcie siê czym¶ kreatywnym. Tak jak kolega przedmówca napisa³. Dlaczego Borne ?? A dlatego ¿e. I ju¿. Jak wam siê nie podoba to nie musicie tam siê zjawiaæ. Lepiej spotkajcie siê na polu paintballowym i pozabijajcie siê. Zróbcie bohurt i to krwawy. A najlepiej bez pancerzy. Bêdzie COOL zabawa. Bedzie krew, ból i trupy.
Pozostaje mi tylko ¿yczyæ wam wtedy dobrej zabawy.
Dla tych co nie kumaj± to przedstawiê to w obrazkach.

na pocz±tek dla rozlu¼nienia pijacy.gif pózniej bohurt warrior.gif moro.gif maniac.gif bic.gif ci co prze¿yj± bêd± zadowoleni z dobrej zabawy szczerba.gif bum.gif

Micha³
Gollum
nie wiem michale czy to zauwazasz ale ten niby zart jest samobojem.
Micha³ ¦l±czka
punkt widzenia zale¿y od miejsca siedzenia, a poza tym ja nie mam zamiaru organizowaæ bohurtów, a walki piesze zosta³y trochê zmodyfikowane, ale o tym ju¿ pisa³em.
Kokosz79
Przedstawiê tu wypowiedz mojego kolegi kompaniona gdy¿ nie jest on zapisany na forum:

Organizowanie czego¶ skomercjalizowanego do ostatka nie bêdzie przyjemno¶ci± dla ¿adnego z nas.
Tym bardziej, je¶li ma to byæ farsa pokazowa. Widzia³em wiele pokazów. Mog± byæ ciekawe technicznie, wizualnie, mog± byæ zabawne i bardzo ostre. Ocena niestety pozostawiona bêdzie w±skiej grupie sêdziów, którzy zawsze maj± swoje zdanie i ich ocena jest subiektywna. A nó¿ sêdziowie s± lud¼mi lubi±cymi dobry kabaret i najbardziej spodoba im siê ¶mieszny pokaz. Mo¿e lubi±, gdy krew i czê¶ci zbroi wystrzeliwuj± w niebo i wówczas spodoba im siê ostry pokaz. Tak gdybaæ mo¿na w nieskoñczono¶æ, gdy we¼miemy pod uwagê pokazy jako konkurencjê turniejow±. Nie dajmy siê zwariowaæ nie ma ludzi obiektywnych.
Ka¿dy przytacza tu swoje racje z jednej strony krytykuj±c z innej aprobuj±c pomys³ turnieju za du¿± kasê. My¶lê, ¿e racja zale¿y od punktu siedzenia. I tak Ajut ma racjê mówi±c, o ¿e bêd± kolesie, którzy przyjad± tam tylko dla kasy i dla mediów a pieprzyæ bêd± o etosie. Racjê maja równie¿ ludzie popieraj±cy ideê walczenia za kasê, w koñcu w ¶redniowieczu rycerze walczyli na turniejach o nagrody i chwa³ê.
My¶lê, ¿e konkretny plan, sztywna koncepcja zasad i pe³na jasno¶æ, co do turnieju mog³aby rozwiaæ pewne w±tpliwo¶ci. A tak nikt nie wie nic.

Dziêkujê za wys³uchanie SIKOR
£azarz
Salve Fratres!

Michale, szkoda, ¿e masz tylko takie pojêcie o buhurcie. Mo¿e tylko z takimi lud¼mi siê spotka³e¶, ale walka nie wygl±da w ten sposób. Popytaj braciszków z Ordo Templi Borei - oni powiedz± ci czy tam jest alkochol i ¿±dza krwi. Dlaczego robisz z nas kogo¶ z³ego, podczas gdy nas nawet nie znasz? Kilka osób zada³o prozaiczne pytanie - dlaczego Borne Sulimowo. Ognisty nawet opisa³ pomnik ka³asza. Dziwnie zareagowa³es na to pytanie. Jako organizatorowi powinno zale¿eæ ci na jak najlepszym opisie miejsca. A ty? Sponsor oferuje jako nagrodê kasê i to du¿±, robi z ciebie organizatora. I w tym momencie zaczyna sie twój prospecting! Zobowi±za³e¶ siê znale¶æ i zachêciæ ludzi by przyjechali za w³asn± kase oraz wyzywienie do miejscowo¶ci, która jeszcze nie tak dawno by³a radzieck± baz± wojskow±. Natomiast ty robisz zupe³nie co¶ odwrotnego. Czym takim urazili ciebie Ognisty lub Marcinek ¿e traktujesz ich w ten sposób? Pozwolisz, ¿e zacytuje ciebie: Dlaczego Borne ?? A dlatego ¿e. I ju¿. Jak wam siê nie podoba to nie musicie tam siê zjawiaæ.
W zwi±zku z turniejem proszê by¶ odpowiedzia³ na pytania:
1. Czy turniej jest datowany?
Do tej pory podawana jest du¿a rozbie¿no¶æ
2. Jakie bêd± walki - np. czy mo¿liwa bêdzie walka tarczownika z jedynk± (okres pierwszych krucjat) z przeciwnikiem z pó³torakiem w pe³nej p³ycie?
3. Jaki bêdzie system punktacji?
4. Co to znaczy najefektywniejsze bracto?
5. Jakie jest zabezpieczenie medyczne imprezy?
6. Kiedy mo¿na spodziewac siê konkretnego planu imprezy?
7. czy dopuszczalne jest ³±czenie grup historycznych?
8. Jak bêdzie respektowana historyczno¶æ stroju i uzbrojenia?
10. Podczas rozmowy Norbert wspomina³, ¿e bêd± tez konkurencje dla artylerii. Czy mo¿esz przekazaæ cos wiêcej na ten temat.?

Pozdrawiam

Ps. podczas buhurtu w Szczecinie przeciwko templarom wysz³a dziewczyna (Tu chwa³a jej) i wiesz co MIchale ... nie by³a pijana, nie mia³a krwi w oczach. Nawet prze¿y³a, tak samo jak i reszta uczestników. Jedyna ranna osoba to Saszka z Ordo Templi Borei, ale zrobi³ to na w³asne ¿yczenie. Ale to juz rozmowa przy innym ognisku.
Bu³a
Ja równierz dowiedziec siê chcia³bym o powy¿sze pytania...
Napisa³es równierz ¿e bêd± podane regulamin walk i regu³y dotyczace punktacji. Kolejne pytanie.... odpowiedz mi czy na tak "zareklamowan±" przez Ciebie imprezê sam bys sie zjawi³ skoro nieszanujesz ludzi którzy tam przyjad±.... Pozatym jesli chodzi o buhurty w Polsce.... widzia³e¶ je... uczestniczy³e¶.... czy tylko s³ysza³e¶...... wrazie co to wyjdz na nie i zobacz co siê tam dzieje... walczysz dopóki mo¿esz, nikt jak zmêczysz siê czy upadniesz niezacznie ciê kopaæ ani skakaæ po Tobie, wszyscy którzy wychodza sa full opancerzeni i jesli niemoga walczyc to schodz± i niebij± sie dalej, nikt z nich siê niesmieje ani nie ur±ga im to! ! ! Kolejne pytanie gdzie jest ten turniej skoro nieudzieli³e¶ odpowiedzi..... to znaczyæ mo¿e tylko jedno dunno.gif . Mimo wszystko je¶li jest siê organizatorem to powinno siê udzielaæ jasnych inforamcji.... a z jasnych ja tylko widzê datê imprezy i kwotê.....

Pozdrawiam i mam nadziejê ¿e wyjdziesz na buhurt i przestaniesz o¶mieszaæ ludzi którzy w nim uczestnicz±.
Ten który patrzy i widzi
Jakby¶ nie broni³ imprezy, któr± organizujesz i tak bêdzie wiadomo, ¿e jest to impreza komercyjna, która ma na celu jedynie pokazaæ w telewizji wojuj±cych rycerzyków, co ostatnio sta³o siê bardzo modne.
W tym wszystkim naj¶mieszniejsze jest to, ¿e wci±¿ powo³ujesz siê na has³o: BÓG HONOR OJCZYZNA, które najwyra¼niej jest Ci obce. Osoba o tak zszarpanej reputacji jak Ty powinna siedzieæ cicho w koncie, nie profanowaæ tych s³ów i zapomnieæ o rycerstwie.Jest nam przykro, ¿e wci±¿ zak³adasz maskê "¶wiêtego rycerza". Swoim zachowaniem obra¿asz ludzi, dla których rycerstwo nie jest po to, by zarabiaæ kasê. My¶lisz, ¿e jak napiszesz czerwonymi wielkimi literami, ¿e jest kasa do wygrania to ka¿dy pojedzie. Jeste¶my ciekawi, czy na Twoim herbie jest logo sponsora, wcale by nas to nie zdziwi³o. Podobnie jak Ty jeste¶my za afirmacj± "sportowego" stylu imprez rycerskich (sterydy, amfa itp), najlepiej wystaw tam jeszcze panienki topless. Powiedz nam jeszcze jakie w koñcu bêd± regu³y turnieju, o ile ju¿ je zd±¿yli¶cie wymy¶liæ, bo na razie wiemy tylko to, ¿e bêd± "jasne jak s³oñce".
A jaki bêdzie sk³ad sêdziowski? Na pewno ju¿ bardzo dobrze znasz wszystkich sêdziów, wiêc chyba mozesz zdradziæ tajemnicê.
I ma³e pytanie, czy nasz goniec ze zg³oszeniem na IMPREZÊ (umps umps), musi byæ ubrany historycznie?
Dlaczego nie mo¿na wysy³aæ zg³oszeñ mailem? Chcesz mieæ pami±tkê mentaln±? Przecie¿ wiadomo¶æ wys³ana e-mailem jest tak samo wa¿na jak taka na papierze, mo¿esz w koñcu sobie j± wydrukowaæ i po co te zdjêcie? Rozdajesz zaproszenia tym którzy maj± ³adniejsz± twarz? No to rycerze po wielu walkach ju¿ odpadaj±, mo¿e zgarniemy parê ³adnych panienek i karków z dyskoteki no i turniej jest nasz. Ju¿ mamy paru chêtnych z pi³karskiego klubu Gwardia Koszalin, maj± do¶wiadczenia w bohurtach :D
Martin
Dobra, dosyæ mi³ych s³ów.
Za 2 dni up³ywa termin zg³oszeñ, a my nadal nie wiemy, na co siê mamy zg³osiæ.
Panowie organizatorzy, ja rozumiem, debiut, te sprawy, ale bez przesady. Pomy¶lcie, czy nie przesun±æ terminu zg³oszeñ, co?

Ponadto przypominam, ¿e dla dla mnie, jak i dla wielu innych ludzi (tak my¶lê),
lista konkurencji jest nieodzowna.
Mi nie jest wszystko jedno, czy turniej bêdzie bojowy czy pokazowy. Dla mnie to kwestia tego, czy tam przyjechaæ, czy nie. Po prostu nie zajmujê siê pokazami.
Tak jak spieszeni rycerze nie zajmuj± siê zazwyczaj koñmi, a konni maj± w powa¿aniu historyczno¶æ i walkê na miecze. Specjalizacja.

Zaczepia³em na gg, czekam te¿ tutaj. Pora na odpowied¼. Czeka te¿ wielu innych ludzi. Chcecie mieæ ludzi? Powiedzcie im, o co ma chodziæ. Albo siê zgodz±, albo nie. A tak, to rze¼bimy w czosnku i dyskutujemy o buhurtach. Których idea ma siê nijak do tego turnieju jak i do idei "sportowych" turniejów. Dlaczego? Bo we wspó³czesnych buhurtach nie walczy siê ani dla kasy, ani ¿eby wygraæ za wszelk± cenê. Zostaje satysfakcja, zmêczenie i siniaki.
Jakub T. Pr±dzyñski
CYTAT(S³awomir)
Fakt, nie widzia³em tenisisty z ¿±dz± mordu w oczach, tak jak nie widzia³em ³ucznika z ¿±dz± w mordu podczas mierzenia do tarczy.

A ja widzia³em. nie raz i to na turniejach "top one" (w tv rzecz jasna) bywali tacy co chcieli zat³uc rakiet± przeciwnika i tacy co sêdziego chcieli zrzuciæ z ambonki.
Co do ³ucznika - tu chêæ mordu wyra¿a siê w "sile spokoju" - potrz snajperzy. polecam filmy "Snajper" i "Wróg u bram", albo zostaæ my¶liwym cool.gif
Ptack
Buhurty powinny byæ i zostaæ. nikt tam na si³ê nie idzie, jak ju¿ by³o mówione, jak le¿a³em Vasil nie wsadzi³ mi miecza w ¿ebra i nie zjad³ mojej w±trob. ¦ci±gneli mnie, i koniec. Doszed³em do siebie, przeprowadz³em samooglêdziny, zobaczy³em z³amany paluszek i basta. game over. Satysfakcja jest.

co do turnieju. Swawolne Wieprze mia³y siê wybraæ, ¿eby zabiæ ilo¶æ uczestników. po pathosie i ethosie, którym nas poczestowa³ organizator, jedziemy w cywilu, ¿eby siê pobrechtaæ.

Panie organizatorze...

Mo¿ecie dalej olewaæ ludzi prosz±cych o opis imprezy, ale przyjad± ludzie jedynie ci, którzy zrobi± wszystko, ¿eby gdze¶ siê pokazaæ. (pozdr dla bractw z £odzi). I bêdzie syf i glany.

A je¶li to poka¿± w TV, to ja zapisuje siê do Bractwa Diablo 2, bo to mniejszy wstyd
Kazimierz
Witajcie!

Bohurt bedzie, bo zawsze starcia na imprezach s±. Jak sie zjedzie chocby 16 zbrojnych to i tak bedzie bohurcik 8 na 8. Tak chyba jakos bylo w zeszlym roku na Colleonim w Szczecinie. By³o i widowiskowo (akurat bylem widzem) i my¶lê ¿e mi³o (Bule potwierdzisz?). Do bohurtu nie potrzeba "organizacji i korporacji", wystarcz± chêtni, miejsce i czas, obgadane zasady (czasami, bo nie zawsze s± bigsmile2.gif ), i podzia³ na strony walcz±ce. To wsio.
A propos tego co Efendi napisa³ o go¶ciach ze wschodu. Ja jestem jak najbardziej za tym, aby Ilja przyjecha³ bigsmile2.gif Wendyjczycy chcieliby z nim znów "zatañczyæ" bum.gif . No ale i tak ostateczne zdanie nale¿y do Chor±gwi Pomorze.
Grapiuis
Zauwa¿y³am, ¿e wiêkszo¶æ nie chce jechaæ jako bractwo bo do wygrania jest du¿a suma i bêdzie tv. Faktycznie pachnie to komercj±, ale skoro nie chcecie pieniêdzy to jed¼cie dla samej zabawy, a ten kto wygra niech odda forsê biednym... lub uzbroi swoje bractwo jak to proponowa³ organizator. Nie wyobra¿am sobie ¿eby sponsorzy, którzy chc± przyci±gn±æ du¿± wiarê na haczyk typu 20 tys. pozwolili organizatorowi nie napisaæ tego w og³oszeniu. W ma³ych miastach trudno znale¼æ jest sponsora, a jak siê go znajdzie to niestety co jego wola to swiêto¶æ. Rzadko sponsorów obchodzi to co sponsoruj± i rzadko to obchodzi sponsorowanych. Organizatorzy wówczas po prostu siê ciesz±, ¿e ich impreza ruszy i nie bêd± musueli w tym celu wyprówaæ z siebie flaków na pokazach za parê z³. Kiedy sie zdoby³o dobrego sponsora to trzeba go utrzymaæ nawet kosztem komercji w og³oszeniu, ale niebagateln± i w ¿adnym wypadku nie komercyjn± imprez±. To jaka bêdzie impreza zale¿y od bractw, które przyjad±.
Sprawa druga:
Fa³szywy patos organizatora bawi mnie niezmiernie, a z jego ogólnych postów wynika
"przyjed¼cie ho³oto, bêdzie super turniej, regu³y jeszcze nie znane, macie parê chwil by przys³aæ zg³oszenie, jak mnie wkurzycie na forum to nie dam wam zaproszenia, zreszt± jak przyjedziecie to i tak siê pozabijacie, bo nie wiecie co to rycersko¶æ"
Micha³ ¦l±czka
Tak wiêc. Za swoje zachowanie przepraszam. icon_redface.gif jest mi wstyd, ale nie znalaz³em tu nic, oprócz krytyki, bez jakiejkolwiek alternatywy. Wzi±³em kolegê za krytykanta, który chce siê ponabijaæ i tyle. Jeszcze raz pzrepraszam.
Co do turnieju, to fakt jest taki, ¿e najprawdopodobniej siê nie odbêdzie, a to z powodu nik³ego zainteresowania. I wcale siê nie dziwiê.
G³ówny powód tego braku to brak regulaminu, ale ....
W³a¶nie. Sponsor da³ mi zbyt ma³o czasu na przygotowanie takowego. W 2 tygodnie nie da siê przygotowaæ regulaminu, który zadowoli wszystkich, a mo¿e w ogóle siê nie da.
Chodzi o to, ¿e regulamin powinien byæ przejrzysty i rozwiewaæ w±tpliwo¶ci, tak aby nie mo¿na by³o zarzuciæ sêdziom stroninczo¶ci, jak i pó¼niejszym wygranym nieuczciwej nagrody.
W 2 tygodnie jest to nie mo¿liwe.

Na dzieñ dzisiejszy napiszê, ¿e w zale¿no¶ci od liczby uczestników mia³y byæ rozegrane konkurencje :
turniej ³uczniczy, kuszniczy, paginy, bieg rycerski, rzut w³uczi±, walki pokazowe.
W zale¿no¶ci od liczby zg³oszonych mia³a byæ ograniczona liczba startuj±cych z danego bractwa w danej konkurêcji ( wyobra¼my sobie 200 ³uczników, a ka¿dy ma 3 minuty dla siebie. daje to nam 10 godzin).
Z ka¿dej konkurencj do punktacji ogólnej bractwa bêdzie brana osoba z danego bractwa z najlepszym wynikiem. Wygrywaj± ci, którzy maj± najwiêcej punktów.
co do punktacji poszczególnych konkurêcji to nie muszê chyba siê wypowiadaæ, gdy¿ zasady s± ogólnie przyjête i znane ka¿demu.
W razie zbyt du¿ej liczby uczestników przewidziana jest mo¿liwo¶æ rezygnacji z 1 lub 2 konkurencji, ale nie s±dzê, aby zasz³a taka potrzeba.
Co do datowania turnieju, to XIII-XV wiek.
Co do artylerii to proszê kierowaæ pytania do Norberta.

To na razie by³o by tyle.

Fajnie by by³o aby sponsorzy dawali wiêcej czasu na przygotowanie.
Tym co nie lubi± komercji, mogê powiedzieæ tylko tyle, ¿e nie ka¿dy j± lubi. ja ceniê sobie najbardziej ma³e kameralne turnieje na których liczy siê zabawa i mo¿liwo¶æ obcowania z lud¼mi takimi samymi jak MY. Zorganizowa³em 3 takie.
Przy tym tylko pomagam.
Poza tym dlaczego by nie daæ polskiemu RR szansy na zarobienie pieniêdzy na zakup sprzêtu, na to by za te pieni±dze mogli pó¼niej zrobiæ ma³± kameraln± imprezê ??
Ta wygrana to sznsa, ale niektórzy widz± w tym tylko z³o. Ale. Zawsze s± jakie¶ ale.

Pozdrawiam

Micha³
Micha³ ¦l±czka
Co do wypowiedzi grapiuisa to szkoda gadaæ. szczególnie co do fa³szu z mijej strony. tak jak pisa³em wy¿ej. Krytykuj, ale pok±¿ alternatywê.
Poznaj mnie osobi¶cie, a nie oceniaj po postach, które piszê w odpowiedzi krytykantom.
Pó¼niej pisz o fa³szu. Uwa¿aj kogo oskar¿asz o fa³sz. Szczególnie nie znaj±c go prywatnie.
AdamS
mogles poprosic o pomoc kogos kto organizowal wieksze imprezy i na pewno mial doswiadczenie i gotowe "regulaminy i pomysly" ...
no ale ty wolales sie obrazac i "kusic kasa" .... crazy.gif
Bu³a
Od razu lepiej.... obaj macie troszkê s³uszno¶ci.... :D... ale jeszcze jedna rzecz, gdzie to jest nadal niepoda³e¶.

Pozdrawiam Bu³ek
AdamS
jak juz napisal to chyba nigdzie nie bedzie dunno.gif
vroobell
jest taka sztuka Shakespear'a "Wiele ha³asu o nic"

tylko tutaj to dzie³o zespo³owe

cool.gif
Ptack
pieprzenie....

w godzinê da siê przygotowaæ pe³ny regulamin. Kto siê nie zgadza?
AdamS
a telewizje zalatwiles ????
a kabone na mega nagrody ????
a ogloszenie dales ????
a znalazles jakies tajne miejsce na turniej ???
a opierdoliles i poobrazales wszystkich na FREHA ???

cool.gif
no nie wiem czy by Ci godzina starczyla bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
S³awomir
Podajê namiary. Robiê to z pamiêci, ale to powinno wystarczyc do zlokalizowania go na mapie.
Borne Sulinowo znajduje siê oko³o 30 km na p³d-zach od Szczecinka. Szczecinek jest oko³o 50 km na p³d od Koszalina. Koszalin...
Patrz±c jeszcze inaczej: Borne Sulinowo znajduje siê pomiêdzy Z³ocieñcem, a Z³otowem. Te równie¿ s± widoczne na mapach, wiêc pomog± jako punkty odniesienia.
Jesli kto potrzebuje jeszcze wiêcej informacji, to mo¿e zajrzeæ na
http://www.bornesulinowo.pl/

Pozdrawiam
Pigrza
Witam a gdzie to ma konkretne w Bornym w mie¶cie czy na poligonie czy gdzie jak maja wyglondaæ ewentualne noclegia i i tp wiêcej konkretów mniej t³umaczen pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.