CYTAT
"Opcja" ze skór± zadzia³a tak, ¿e ca³o¶æ wygnie siê w miejscach klejenia, daj±c efekt "kó³ka graniastego" na powierzchni. Wiem, bo to przerabia³em (choæ niechc±cy).
Ja te¿ przerobi³em to niechc±cy ale bez takiego efektu. Choæ oczywi¶cie wygiêcie nast±pi³o nie w t± stronê co trzeba. Mo¿e kwestia innego materia³u, rodzaju czy grubo¶ci drewna.
CYTAT
Mówicie ¿e deseczki by³y przyklejane do mokrej ( ¶wie¿ej ) skóry
Jak podkre¶li³ EO - nigdzie tak nie mówili¶my. Drewnian± "kszta³tkê" nazywa siê te¿ "szkieletem" tarczy, co mo¿e lepiej unaoczni, ¿e to jednak mimo wszystkich oklein g³ówny element no¶ny
CYTAT
Ja czyta³em ¿e by³y tarcze których grubo¶æ by³a 5 mm.
To w takim razie czy znacie kogo¶ kto wykona³ tym sposobem tarczê i ona siê sprawdza ?
Znam siebie. Tarcza zachowywa³a siê w bardzo ciekawy sposób, to znaczy niszcza³a od centrum, nie od krawêdzi roz³upywana têpymi w³óczniami i toporami. Przy tym lekka, choæ du¿a. Ale to by³a tarcza "wikiñska", wiêc jednak trochê inna bajka. Tak samo tak cieniutkie tarcze to raczej Skandynawia wczesnego ¶redniowiecza.
CYTAT
Jak± grubo¶æ desek by¶cie polecali na klepki?
CYTAT
We¼ dowolny katalog tarcz i poszukaj grubo¶ci.
- Przepraszam, móg³by mi kto¶ powiedzieæ, która jest godzina?
- A wiesz, to musisz sprawdziæ na zegarku ¿eby dok³adnie wiedzieæ.
CYTAT
jak klejenie wyschnie - wycinasz docelowy kszta³t
I taj kolejno¶ci radzi³bym siê trzymaæ. Wycinanie desek przed z³o¿eniem ca³o¶ci sprawdza siê raczej w tarczach zupe³nie p³askich.