Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: historyczno¶æ tarcz
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2, 3
claymor
Czyli reasumuj±c. Mówicie ¿e deseczki by³y przyklejane do mokrej ( ¶wie¿ej ) skóry a to po wyschniêciu ¶ci±ga³a klepki. To samo trzeba by wykonaæ z obu stron tarczy bo zapewne klepki mog³y by siê wygi±æ w druga stronê.

Jak± grubo¶æ desek by¶cie polecali na klepki?? Ja czyta³em ¿e by³y tarcze których grubo¶æ by³a 5 mm.

To w takim razie czy znacie kogo¶ kto wykona³ tym sposobem tarczê i ona siê sprawdza ?? Bo mogê zamowiæ sobie du¿y p³at skóry ale nichcê na darmo wydawaæ kasy, i chcia³bym zrobiæ cos co zadzia³a.
Borg
We¼ dowolny katalog tarcz i poszukaj grubo¶ci. By³o bardzo ró¿nie. Kwestia na jak dok³adnej rekonstrukcji Ci zale¿y.
claymor
A mo¿e podpowiesz jaki¶ tytu³ ... nie ka¿dy siedzi w literaturze archeologicznej i ma nieograniczony dostêp do bibliotek uniwersyteckich ...
EO
Jest taka ksi±¿eczka niemiecka, chodzi po RR, "Mittelalterliche Reiterschild", autora nie pomnê, ale mo¿na sobie wyguglaæ, jest tam dok³adny opis kilkunastu chyba tarcz z okresu XIII-XV w. Z tego co pamiêtam ¶rednia grubo¶æ tarczy z tego datowania to ok 1 cm, maksymalnie do 15mm. Oczywi¶cie nie mówiê tu o pawê¿ach piechoty.

Co do krycia skór± - tak, wskazane jest kryæ jednocze¶nie z obu stron, ¿eby zrównowa¿yæ si³y schn±cych skór, ew. pokryæ z jednej i przycisn±æ ca³o¶æ, albo spi±æ ¶ciskami w jakim¶ profilu. Przy czym dla jasno¶ci - to nie jest tak, ¿e siê przykleja lu¼ne klepki do skóry, która ¶ci±ga ca³o¶æ. Najpierw sklejasz klepki ze sob±, jak klejenie wyschnie - wycinasz docelowy kszta³t, nastêpnie tak± formatkê oklejasz skór± (albo lnem, albo kombinacj± jednego i drugiego) - tak samo jak zwyk³± sklejkow±.

Ja np. robi³em sobie tym sposobem tarczê, w³a¶nie skoñczy³em z ni± drugi sezon i siê sprawdza. Nie bijê siê bohurtowo, wiêc nie wiem, ile by wytrzyma³a w starciu z bia³oruskim poleaxem, ale wytrzyma³a strza³y glewi± zza g³owy, wiêc nie jest ¼le. Sama konstrukcja pozostaje nienaruszona (klepki 15mm, gruby pergamin z obu stron), gesso odpryskuje zaskakuj±co niewiele. Wydaje mi siê, ¿e pos³u¿y mi jeszcze ca³kiem d³ugo.

Co do producentów klepkowych formatek polecam Jakubka - www.calceator.pl, robi je bardzo fachowo, estetycznie i w rozs±dnych cenach.
Borg
Odno¶nie tytu³ów ju¿ raz Ci pisa³em w odpowiednim temacie. I rozumiem, ¿e we Wroc³awiu nie ma dostêpu do jednej z najwiêkszych bibliotek w tym kraju... smutne.
Razoslaw
CYTAT
"Opcja" ze skór± zadzia³a tak, ¿e ca³o¶æ wygnie siê w miejscach klejenia, daj±c efekt "kó³ka graniastego" na powierzchni. Wiem, bo to przerabia³em (choæ niechc±cy).
Ja te¿ przerobi³em to niechc±cy ale bez takiego efektu. Choæ oczywi¶cie wygiêcie nast±pi³o nie w t± stronê co trzeba. Mo¿e kwestia innego materia³u, rodzaju czy grubo¶ci drewna.

CYTAT
Mówicie ¿e deseczki by³y przyklejane do mokrej ( ¶wie¿ej ) skóry
Jak podkre¶li³ EO - nigdzie tak nie mówili¶my. Drewnian± "kszta³tkê" nazywa siê te¿ "szkieletem" tarczy, co mo¿e lepiej unaoczni, ¿e to jednak mimo wszystkich oklein g³ówny element no¶ny icon_wink.gif
CYTAT
Ja czyta³em ¿e by³y tarcze których grubo¶æ by³a 5 mm.

To w takim razie czy znacie kogo¶ kto wykona³ tym sposobem tarczê i ona siê sprawdza ?
Znam siebie. Tarcza zachowywa³a siê w bardzo ciekawy sposób, to znaczy niszcza³a od centrum, nie od krawêdzi roz³upywana têpymi w³óczniami i toporami. Przy tym lekka, choæ du¿a. Ale to by³a tarcza "wikiñska", wiêc jednak trochê inna bajka. Tak samo tak cieniutkie tarcze to raczej Skandynawia wczesnego ¶redniowiecza.

CYTAT
Jak± grubo¶æ desek by¶cie polecali na klepki?

CYTAT
We¼ dowolny katalog tarcz i poszukaj grubo¶ci.

- Przepraszam, móg³by mi kto¶ powiedzieæ, która jest godzina?
- A wiesz, to musisz sprawdziæ na zegarku ¿eby dok³adnie wiedzieæ.
aaa.gif

CYTAT
jak klejenie wyschnie - wycinasz docelowy kszta³t
I taj kolejno¶ci radzi³bym siê trzymaæ. Wycinanie desek przed z³o¿eniem ca³o¶ci sprawdza siê raczej w tarczach zupe³nie p³askich.
Borg
Powtórzê siê... w innym temacie pyta³ o pozycje i dosta³ autorów, których ma sprawdziæ. Przynajmniej kilka z tych pozycji bêdzie we Wroc³awiu, w bibliotece moich marzeñ.
No i jest bildindex
Nikodem
CYTAT(W³ost @ 20:46 15.03.2004) *
Witam!
A ja siê bêdê czepia³ wspó³czesnych tarcz ze sklejki!
Sklejki stosowano i owszem ju¿ od staro¿ytno¶ci ale nie by³a to sklejka we wspó³czesnym rozumieniu. Taka sklejka jak± znamy dzisiaj zosta³a wymy¶lona na pocz±tku XX wieku wraz z wynalezieniem skrawarki wycinaj±cej z k³ód drewna p³aty po obwodzie (na takiej zasadzie jak obieraczka do ziemniaków).

Starsze sklejki w tym te stosowane w tarczach sk³ada³y siê z prostopadle uk³adanych cienkich listewek o grubo¶ci kilku mm zlepianych ¿ywic±. Jako przyk³ad za³±czam rzymsk± tarczê z Dura Europos. To wprawdzie staro¿ytno¶æ, ale z tego co wiem hipotezy o tarczach ze sklejki w ¶redniowieczu, s± oparte w³a¶nie na staro¿ytnych znaleziskach. (Je¶li gdzie¶ znaleziono klejon± tarczê z wczesnego ¶redniowiecza tylko ja o tym nie wiem, to prosze o korektê).
Ezgemplarz z Dura Europos wykonano z trzech warstw listewek grubo¶ci 2mm odpowiednio giêtych i sklejonych ¿ywic±. P³yta tarczy by³a oklejona skór± od obu stron a od zewn±trz dodatkowo p³ótnem.

Je¶li wiêc kto¶ uwa¿a sam fakt klejenia drewna w przesz³o¶ci za uzasadnienie u¿ywania na tarcze wspó³czesnej sklejki, to jego sprawa. Moim zdaniem s± one historyczne w równym stopniu co he³my skrêcane ¶rubkami zamiast nitów.

Czy ta technika wykonywania tarcz pokaza³a siê gdzie¶ w Europie w staro¿ytno¶ci, lub pó¼niej? Szczególnie chodzi mi o tarcze o bardziej skomplikowanym kszta³cie - np. pawê¿e.

Mam jeszcze pytanie, co do ³±czenia desek. Widzia³em to kilka razy, ale nikt nie napisa³ tego wprost - deski kleimy klejem kostnym i ³±czymy na ko³eczki, tak?
robert w. Wielki
Osobi¶cie nie u¿y³em skórnego, do swojej pawê¿y, ale poza tym zrobi³em tak jak napisa³e¶-
³±czenie na klej i k0³ki-i historycznie i wytrzyma³o¶ciowo yes.gif
Nikodem
A jakiego kleju u¿ywa³e¶, Robercie? Chyba nie wikol..? ;)
robert w. Wielki
Nie...U¿y³em Rakolu szczerba.gif Moja opinia jest taka: NIKT nie widzi kleju ³±cz±cego deski tarczy, a wa¿na jest jednak, aby spe³nia³ zarówno wymogi historyczno¶ci, jak i wytrzyma³o¶ci.. Za to poza tym, stara³em siê aby trzyma³a pewien poziom icon_cool.gif
Pozdrawiam
claymor
Czy wie mo¿e kto¶ gdzie w Polsce mo¿na zamówiæ du¿y p³at skóry pergaminowej. Mia³em jedno ¼ród³o ale niestety w tym sezonie nie wypali³o ;/.

Potrzebujê taki kawa³ek aby pokryæ ca³ego migda³a.

P.S Znalaz³em taki filmik o testach drewnianych tarcz.
http://www.youtube.com/watch?v=VsZnTCQptWc mo¿e kogo¶ zainteresuje
Szymek z K-g
Z innej beczki mam sprawê:
Biorê siê za now± tarczê i my¶lê nad wzmocnieniem górnej krawêdzi. Obi³o mi siê o uszy kilka sposobów jak sznurki lniane/konopne nak³adane na rant, paski skóry i oczywi¶cie dodatkowe paski lnu. Mo¿ecie troszkê bardziej powiedzieæ o co chodzi szczególnie w tej pierwszej metodzie? Je¿eli znacie jeszcze inne praktyki ¶redniowieczne aby uchroniæ ten górny rant przed siepaniem siê jak g³upi to podrzuæcie.
Dodam ¿e kleje kostnym.
vroobell
Ad Claymor - zadzwoñ tutaj: http://www.dermix.pl/rekonstrukcje.php i zapytaj o skórê pergaminow±

Podrzucam równie¿ dawno obiecan± dokumentacjê pawê¿y z MWP:
- http://picasaweb.google.com/rafal.vroobell...WPDokumentacja#
- http://picasaweb.google.com/rafal.vroobell...WPDokumentacja#
robert w. Wielki
Wielkie dziêki smile.gif
Saszka
Nie chcia³em zak³adaæ nowego tematu, czy kto¶ ma jakie¶ informacje nt tego producenta tarcz?
Boleslavius
Odno¶nie "historyczno¶ci" chcia³em poruszyæ temat mocowania imaczy do tarcz. Co z tego, ¿e coraz wiêcej osób inwestuje w tarcze drewniane, skoro ich wykoñczenie i detale sprawiaj±, ¿e ca³okszta³t wygl±da jak kupa. Pomijaj±c ewidentne przegiêcia w postaci ¶rub z nakrêtkami (zdarzaj± siê jeszcze!), to jakie¶ 90% rekonstruktorów wystêpuje z tarczami wyposa¿onymi w "piêkne" ocynkowane podk³adki pod nitami. Nie da siê tego jako¶ zast±piæ? Zapytanie do frehowych celebrytów - co mówi± na to ¼ród³a? Chodzi mi o tarcze trójk±tne (ewentualnie migda³owate) datowane na XII-XIVw, bo wiem ¿e w pó¼niejszych pawê¿ach w mocowaniu imaczy stosowane by³y gwo¼dzie wychodz±ce na wylot i zaginane. Ostatnio robi³em eksperymenty z podk³adkami ze skóry, ale nie jest to idealne rozwi±zanie. Jakie¶ sugestie i pomys³y?
Viator
Ja w ogóle unikam nitów, gwo¼dzie zwyk³e (zaginane) oraz gwo¼dzie o "m³otkowym" ³bie (zaginane lub rozginane) pojawiaj± siê w tarczach i wcze¶niejszych, i pó¼niejszych, a przez ca³y czas trafiaj± siê w drzwiach, meblach, patynkach, skrzyniach. Po co w ogóle nitowaæ? Nitowanie ¶wietnie siê sprawdza przy ³±czeniu metalu z metalem, nie jest natomiast zbyt prawid³owe technicznie (acz bywa³o stosowane) nitowanie drewna z metalem.
Je¿eli ju¿ jednak nitowaæ, to podk³adkê (mniej wiêcej kwadratow±) trzeba sobie uci±æ z kawa³ka blachy (powiedzmy 2-milimetrowej), bo skórzana rzeczywi¶cie jest za elastyczna ¿eby dobrze zakuæ na niej nit.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Boleslavius
Dziêki za odp. Ten patent z kwadratowymi blaszkami zamiast podk³adek ma jakie¶ poparcie w zabytkach? Czy te zdjêcia przedstawiaj± co¶ konkretnego?

Co do gwo¼dzi jest jeden problem - ca³kiem dobrze dzia³aj± w przypadku drewna, ale wbiæ kuty gwó¼d¼ w sklejkê 8mm to nie taka prosta sprawa bum.gif St±d chyba ich ma³a popularno¶æ....
Borg
Zawsze nawiercam pierw otwór wiert³em o 2-3mm mniejszym ni¿ ¶rednica gwo¼dzia.
Podk³adki czy to kwadratowe, czy ozdobne znane s± z orygina³ów. Sam stosujê od pewnego czasu wy³±cznie zaginane gwo¼dzie bez podk³adek.
Roberto
hej, od jakiego¶ czasu trapi mnie taka sprawa. Nie pamiêtam gdzie przeczyta³em i¿ tarcze mog³y byæ oklejane skóra z dzika ( generalnie skór± ze szczecin±). Klejone mia³y byæ w³osiem do desek. kto¶ sysza³ o takim sposobie ??
pozdrawiam
karelinatus
Ma³a nekromancja co do tarcz, ale ten w±tek i tak wydawa³ mi siê naj¶wie¿szy jeszcze. szczerba.gif

W klasycznej i staro¿ytnej ju¿ poniek±d pozycji ¯ygulskiego 'Broñ w dawnej Polsce', wspomina on o
dwóch pieczêciach Konrada Mazowieckiego:

CYTAT
prototyp pawê¿y widnieje równie¿ na pieczêciach samego Konrada Mazowieckiego, zachowanych przy dokumentach z lat 1233 i 1247 (w Archiwum Kapitulnym we Wroc³awiu i klasztorze mogilskim w Krakowie) oraz ksiêcia Siemomys³a z 1284r

Czy kto¶ kojarzy owe pieczêcie i gdzie ewentualnie mo¿na zobaczyæ ich zdjêcia?
Indar
CYTAT(karelinatus @ 12:45 17.02.2014) *
Ma³a nekromancja co do tarcz, ale ten w±tek i tak wydawa³ mi siê naj¶wie¿szy jeszcze. szczerba.gif

W klasycznej i staro¿ytnej ju¿ poniek±d pozycji ¯ygulskiego 'Broñ w dawnej Polsce', wspomina on o
dwóch pieczêciach Konrada Mazowieckiego:

CYTAT
prototyp pawê¿y widnieje równie¿ na pieczêciach samego Konrada Mazowieckiego, zachowanych przy dokumentach z lat 1233 i 1247 (w Archiwum Kapitulnym we Wroc³awiu i klasztorze mogilskim w Krakowie) oraz ksiêcia Siemomys³a z 1284r

Czy kto¶ kojarzy owe pieczêcie i gdzie ewentualnie mo¿na zobaczyæ ich zdjêcia?

Kojarzy, ale bêdê w domu dopiero po 22 i wtedy sprawdzê i powiem o których pieczêciach tu mowa. Jak nie znajdê ich na sieci to jako¶ je przeskanujê i wrzucê zdjêcia.
Indar
Praktycznie wiêkszo¶æ pieczêci jest na sieci. Pawê¿e wystêpuj± na wielu pieczêciach, nie tylko tych dwóch ksi±¿±t. W Przypadku Konrada I Mazowieckiego mamy chyba 3 pieczêcie na których trzyma pawê¿, ta jest najbardziej znana:

Ale ¿aden z dokumentów ni± pieczêtowanych nie jest datowany na ¿adn± z tych dat.
Na jednym z dokumentów datowanych na 1233, w sprawie zwrotu wsi Chanovo biskupowi Wroc³awskiemu Tomaszowi mamy t± pieczêæ (tu przerys):

Jest dokument z 1247r, dok³adnie jest to potwierdzenie darowizny Brodów na rzecz ko¶cio³a Gnie¿nieñskiego - widnieje na nim pieczêæ praktycznie identyczna jak ta powy¿ej, z ró¿nic± ¿e rycerz galopuje w praw± stronê - równie¿ konna.

Pawê¿ mamy równie¿ na pieczêci Troidena I, Siemowita I, Wac³awa itd. Jest tego bardzo du¿o.
A co¶ Ciê konkretnie interesuje?
K.
karelinatus
Dziêkujê! Interesuj± mnie ogólnie te 'pawê¿k'i i ich dzieje.

Tak w³a¶ciwie to w³a¶nie wiedzia³em, ¿e jest tego sporo, ale jako¶ mi siê tak wbi³o do g³owy, ¿e raczej w XIV wieku - a tu sobie przypomnia³em o takich wczesnych przyk³adach. crazy.gif

Druga tarcza ogólnie jest ciekawa, jaki¶ taki wklês³y kszta³t. Spróbujê poszukaæ orygina³u/innych przerysów.
Indar
CYTAT(karelinatus @ 19:16 19.02.2014) *
Dziêkujê! Interesuj± mnie ogólnie te 'pawê¿k'i i ich dzieje.

Tak w³a¶ciwie to w³a¶nie wiedzia³em, ¿e jest tego sporo, ale jako¶ mi siê tak wbi³o do g³owy, ¿e raczej w XIV wieku - a tu sobie przypomnia³em o takich wczesnych przyk³adach. crazy.gif

Druga tarcza ogólnie jest ciekawa, jaki¶ taki wklês³y kszta³t. Spróbujê poszukaæ orygina³u/innych przerysów.

Przeczytaj tak± pozycjê: "Przyczynki do poznania tak zwanej zbroi mazowieckiej". Znajdziesz tam informacje m. innymi o pawê¿ach, nie tylko na Mazowszu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.