Witam.
Chcê t± drog± rozes³aæ zawiadomienie.
13 i 14 wrze¶nia 2014 roku na terenie Grodu Rycerskiego w Byczynie (Biskupicach) zostanie rozegrany pierwszy turniej "¶redniowieczny" Polskiego Ruchu Amatorskich Walk Odtwórczych.
Organizatorem technicznym Turnieju s± "Nobiles in auspicia fatales" (czy jako¶ tak siê to piszê - w skrócie "NIAF")- których to tajemnicz± (zapewne krypto masoñsk±
) organizacjê jednoosobowo reprezentujê.
Turniej roboczo i prze¶miewczo nazwali¶my EFEMON 2014 - jest to pierwsza impreza, jak± organizujemy w tym sk³adzie - zreszt± nie napinamy siê na nazwê.
W turnieju zapewniamy noclegi w ³o¿ach grodowych, pe³ne i dostatnie wy¿ywienia, zaplecze techniczne, prowadzenie, zwrot kosztów dojazdu i skromne, symboliczne nagrody. Nagrody bêd± oczywi¶cie adekwatnie symboliczne i skromne, do skromno¶ci i symboliczno¶ci (w pewnym sensie) turnieju - albowiem PRAWO stanowi tylko turnieje AMATORSKIE.
Turniej bêdzie do¶æ ¶ci¶le datowany 1380 - 1420 - co do "poprawno¶ci" historycznej - postaramy siê jak najlepiej.
W turnieju we¼mie udzia³ nie wiêcej ni¿ 12 "rycerzy" - wraz z pocztami (a zapewne 7 lub 9-ciu). O sk³adzie pocztów oraz wymogach dla nich - juz nied³ugo. Poczty zostan± wyselekcjonowane osobi¶cie przeze "m³a" z po¶ród chêtnych na podstawie wizerunkowej - oraz - co wa¿ne - umiejêtno¶ci technicznych.
Turniej bêdzie bowiem polega³ na rozegraniu kilku konkurencji walk ró¿n± broni± - ka¿dorazowa walk przerywanych po trafieniu. Walk na punkty nie na czas. Nie przewidujemy ¿adnych walk grupowych. Za to przewidujemy spora dawkê (oczywi¶cie relatywnie spor±) rytua³ów turniejowych (blazonowanie, herby – obowi±zkowo – Damy – o ile spe³ni± wymogi równie wysokie co „Rycerze”…tak¿e techniczne?
Ka¿dy „rycerz” zmierzy siê z ka¿dym przeciwnikiem – czyli nie bêdzie taryfy ulgowej.
Wszystkie walki to walki piesze.
To na razie tyle. Pytania mo¿na stawiaæ tutaj, Zg³oszenia na PRIV.
Pozdrawiam.
Wstêpne wymogi dotycz±ce pocztów rycerskich.
1. Rycerz
– jego zadaniem bêdzie rozegranie wszelkich konkurencji bojowych. Musi on byæ najlepiej wyszkolonym, uzbrojonym i ubranym wojownikiem z po¶ród pocztu. Ka¿dy rycerz musi mieæ w³asny herb osobisty, noszony na tarczy i dok³adnie taki¿ sam na odzie¿y bojowej (je¶li takiej u¿ywa). Je¶li elementem herbu ma byæ herb bractwa lub stowarzyszenia do którego nale¿y „rycerz” – to mo¿e ono zajmowaæ najwy¿ej 25% powierzchni herbu (np. byæ wkomponowane w herb lub nañ na³o¿one zgodnie z zasadami heraldycznymi), chyba, ¿e dany „rycerz” jest jedynym reprezentantem swojej grupy na tym turnieju i nie nastêpuje „konflikt heraldyczny” lub pozostali cz³onkowie grupy w cale nie odnoszê siê do herbu grupy w swoich herbach osobistych. Herb musi byæ utworzony zgodnie z zasadami i regu³ami heraldyki ¶redniowiecznej dla koca XIV i pocz±tku XV wieku. Dwóch rycerzy z tego samego bractwa nie mo¿e u¿ywaæ tego samego herbu osobistego, ani tej samej bojowej tarczy heraldycznej. Poniewa¿ walk bêdzie troszkê – tarcza musi byæ wytrzyma³a- zgodna z wzorem historycznym. Rycerz winien mieæ dwie takie same tarcze – ju¿ to dla zapasu, ale tak¿e aby mog³a byæ obnoszona na oczach pospólstwa gdy „rycerz” bêdzie obwo³ywany przez krzykacza turniejowego.
2. Giermek (w ilo¶ci sztuk dwie na jednego „rycerza” !!!).
– „giermek” nie musi byæ opancerzony czy uzbrojony Mo¿e byæ odziany najskromniej z ca³ego pocztu. Nie we¼mie udzia³u w walkach wiêc nie musi byæ osob± pe³noletni±. „Giermek” musi byæ za to dobrze obznajomiony ze sprzêtem „rycerza” . Zadaniem „giermka” jest towarzyszenie swemu „rycerzowi” i ca³o¶ciowa nad nim opieka. Musi mu s³u¿yæ ka¿d± konieczn± w warunkach turniejowych pomoc±, czy to przy zbroi, czy przy sprzêcie. „Giermek” musi dopilnowaæ aby „rycerz” mia³ zapewnion± wodê do picia, je¶li trzeba jad³o, pomoc medyczn±. „Giermek” s³u¿y za pos³añca, wychodzi do prezentacji tarczy herbowej swego „rycerza”, dba o jego szaty itp.
3. Dama
– dama nie jest obowi±zkowym cz³onkiem pocztu. Je¶li w sk³ad pocztu wchodzi bia³og³owa której prezencja, ubiór, klejnoty, nadobne zachowanie jednoznacznie ¶wiadcz± i¿ jest wysokiego i szlachetnego rodu (bardzo bêdziemy na to zwracali uwagê)– mo¿e ona wyst±piæ w roli „damy” swego „rycerza”. „Rycerz” walczy dla niej, sk³ada jej ho³dy, jej dedykuje swoje dokonania, dla niej stara siê zachowaæ po rycersku w szrankach. Ona sama je¶li spe³ni wymogi bycia „Dam±” podziwia turniej ze specjalnie wydzielonego miejsca. Na koniec turnieju specjalna komisja wy³oni i nagrodzi „damê”, która najbardziej bêdzie odpowiada³a wizerunkowi i funkcji „damy” na turnieju. Dziewczêta i Panie których status nie pozwala do aspirowania na pozycjê „damy” mog± wyst±piæ jako jej przyboczne lub s³u¿ki co doda splendoru ca³emu pocztowi. Jedna „dama” winna mieæ przynajmniej jedn± „s³u¿kê”.
Ka¿dy z „pocztów” powinien nades³aæ szkic herby swojego „rycerza” – aby zosta³ on uwzglêdniony i opisany przez „Króla Herbowego” Ka¿dy „rycerz” mo¿e przys³aæ krótki opis i prezentacjê swojego „rycerza” wraz z tytu³ami - krzykacz heroldii turniejowej obwie¶ci zgromadzonej gawiedzi ten opis podczas prezentacji herbu „rycerza” – tak aby ka¿dy z pospólstwa wiedzia³ z jak wielkim bohaterem ma do czynienia i aby móg³ mu kibicowaæ (je¶li zechce) do koñca zmagañ. Na podstawie tych opisów „rycerze” zostan± wpisani do ksiêgi turniejowej.
Z powy¿szego wynika, ¿e pe³ny poczet turniejowy winien liczyæ co najmniej 5 osób – a poczet sk³adaj±cy siê tylko z mê¿czyzn, z co najmniej 3 osób.
Witam ponownie.
PRAWO postanowi³o nagrodziæ a¿ trzech z po¶ród walcz±cych w turnieju. Nagrody bêd± rozdzielone w nastêpuj±cy sposób.
Za pierwsze miejsce : - 4 czê¶ci nagrody.
Za drugie miejsce : - 2 czê¶ci nagrody.
Za trzecie miejsce : - 1 cze¶æ nagrody.
Na dzieñ dzisiejszy suma zgromadzona na nagrody to 4 200 w bitej monecie
. Fundowanej z mocy PRAWA.
Nie zamyka to jednak mo¿liwo¶ci NIAF-u i zapraszamy do wspó³pracy w tej nomen omen
Zjad³o kawa³ek tekstu
- mia³o byæ w tej nomen omen - materii
Podoba mi siê pomys³ takiego "klimatycznego" turnieju. Jakie bronie przewidujesz w turnieju?
Miecz i puklerz, miecz i tarcza oraz...byæ mo¿e...rozwa¿ania trawj±...polaxy, a jak nam siê bêdzie nudzi³o to i miecz rycerski zwany pó³torarêcznym. W ka¿dym razie na pewno jedna z tak zwanych "broni ostatecznych" wyst±pi.
Ja siê ju¿ szykujê Rafale. Pozdr. Andrzej
W zwi±zku z pytaniami które mi siê pojawiaj± informuje jakie jest stanowisko PRAWA.
Turnieje stanowione przez PRAWO (o ile jakie¶ jeszcze bêd±, bo to na razie mowa o jednym) to turnieje ruchu AMATORSKIEGO :
ERGO :
- nie przewidujemy w nich udzia³u czynnych szermierzy sportowych - nawet je¶li by odbywa³y siê w konwencji i broni± NIE SAPORTOW¡ lub replikami broni - nie dotyczy to by³ych sportowców (zgodnie z ustaleniami przyjêtymi w odpowiednich zwi±zkach pozostaj±cych poza PRAWEM).
- nie przewidujemy w turniejach udzia³u oficjalnych cz³onków reprezentacji PSWR – podkre¶lamy – REPREZENTACJI
A teraz wyk³adnia litery PRAWA :
Podobnie jak w przypadku szermierzy sportowych nie PRAWO okre¶la, kto jest w reprezentacji tylko odno¶na organizacja.
Ergo – z tego co wiemy sk³ad reprezentacji jest zmienny i zale¿y od sezonu, to wykluczenie powy¿sze dotyczy w danym roku TYLKO cz³onków reprezentacji w DANYM ROKU.
Poza zainteresowaniem PRAWA jest czy kto¶ w poprzednich latach by³ cz³onkiem reprezentacji, czy te¿ zamierza siê o to ubiegaæ na rok nastêpny.
My¶lê, ¿e do czasu przeprowadzenia weryfikacji zg³oszeñ, osoby bêd±ce cz³onkami organizacji i zwi±zków pozostaj±cych poza PRAWEM, bêd± w stanie wykazaæ czy s±, czy nie s± w reprezentacji W DANYM ROKU.
Poniewa¿ jak do tej pory nie dosz³o przed oblicza nasze, aby sposób wy³aniania reprezentacji by³ jakkolwiek nie klarowny, lub aby manipulowano przynale¿no¶ci± do reprezentacji ( np. dzi¶ jestem, jutro nie jestem, a po jutrze jestem trochê) - czyli skracaj±c – jak do tej pory jasne by³o kto jest, a kto nie jest w reprezentacji i czym jest reprezentacja – to dopóki te standardy zostan± nie zachwiane pozostanie poza zainteresowaniem PRAWA jak to siê odbywa – wa¿na jest ostateczna lista nazwisk.
Turnieje PRAWA to turnieje odtwórcze – ergo – jak napisa³em w postach powy¿ej – nie przewidujemy roli „rycerzy” dla kobiet jak równie¿ roli Dam i dwórek dla mê¿czyzn lub ch³opców. W razie w±tpliwo¶ci przeprowadzimy srogie kontrole.
Wkrótce o procedurze weryfikacyjnej zg³oszeñ pocztów.
Pozdrawiam.
Czyli, ¿e jak nie jestem cz³onkiem Kadry Polskiej, nie by³em i nie bêdê to mogê braæ udzia³?
Mam rozumieæ, ¿e chodzi o wymienione powy¿ej kadry czy jaka¶ jescze inn± kadrê???
Laserze - jak nie JESTE¦ c¿³onkiem kadry - (nie ma dla nas znaczenia czy by³e¶ ani czy bêdziesz) - to masz prawo ubiegaæ siê o uczestnictwo.
Zasady ubiegania siê jak napisa³em : "Wkrótce o procedurze weryfikacyjnej zg³oszeñ pocztów."
Cze¶æ chêtnych ju¿ je dosta³a na priva - ale poniewa¿ nie ma co duplikowac w nieskoñczono¶æ to jutro o tym napiszê.
Pozdrawiam.
Witam.
Odno¶nie procedury przyjêcia zg³oszenia.
Co¶ takiego jak rezerwacja tutaj nie istnieje, istnieje za to selekcja wstêpna. Takie s± za³o¿enia programowe imprezy. Oczywi¶cie proszê siê nie obra¿aæ i nie ura¿aæ - jest to niejako procedura „urzêdnicza” – tak jak Heroldia jest po prostu urzêdem. Czy kogo¶ lubimy czy nie, nie ma znaczenia. Po za tym oceny dokonuje kilka osób znacznej mierze…nazwijmy to…”nie wyrobionych towarzysko” – a musz± wedle tych samych czytelnych kryteriów dokonaæ oceny.
Dobrym krokiem wstêpnym by³o by podes³anie mi zdjêæ cz³onków pocztu w strojach i oporz±dzeniu np. na mój adres e-meilowy : hegus@wp.pl
Chodzi o stroje i opancerzenie które BÊDZIE bra³o udzia³ w zmaganiach.
Jak wy¿ej sta³o:
Ka¿dy z „pocztów” powinien nades³aæ szkic herbu swojego „rycerza” – aby zosta³ on uwzglêdniony i opisany przez „Króla Herbowego”.
Mo¿e to byæ po porostu foto zbli¿eniowe tarczy z opisem heraldycznym .
Ka¿dy „rycerz” mo¿e przys³aæ krótki opis i prezentacjê swojego „rycerza” wraz z tytu³ami - krzykacz heroldii turniejowej obwie¶ci zgromadzonej gawiedzi ten opis podczas prezentacji herbu „rycerza” – tak aby ka¿dy z pospólstwa wiedzia³ z jak wielkim bohaterem ma do czynienia i aby móg³ mu kibicowaæ (je¶li zechce) do koñca zmagañ. Na podstawie tych opisów „rycerze” zostan± wpisani do ksiêgi turniejowej.
To by by³ taki pierwszy (ale nie ostatni) etap tworzenia kwestionariusza zg³oszenia danej reprezentacji na nasz± imprezê.
Ten poczet który przejdzie selekcje wizerunkow± poddany zostanie ocenie umiejêtno¶ci technicznych. I znowu proszê siê nie obra¿aæ. Walki maj± swoja specyfikê – nie do¶æ powszechn± – a trzeba pamiêtaæ o odpowiedzialno¶ci wobec widowni oraz sponsorów imprezy.
Bêdê musia³ obejrzeæ ” rycerza” w dzia³aniu po zapoznaniu go z regulaminem walk. Jak, gdzie, kiedy – to bêdzie do ustalenia w poszczególnych indywidualnych przypadkach.
Pozdrawiam serdecznie i ¿yczê powodzenia.
To mi siê podoba. Do kiedy mo¿na wysy³aæ zg³oszenia? Mam kilka rzeczy do doci±gniêcia, ¿eby by³o odpowiednio du¿o szpeju.
Powiedzmy, ¿e wstêpny ostateczny termin to ..."Po ¶wiêcie Rozes³ania"
- to chyba dobry termin?
Oczywiscie kto wcze¶niej ten szybciej bedzie rozpatrzony.
Witam! Przepraszam za moj zly polski. Czy mozliwo wziac udzial zespolu muzycznemu z Bialorusi?
CYTAT(Jan Hastold @ 01:43 17.02.2014)
Witam! Przepraszam za moj zly polski. Czy mozliwo wziac udzial zespolu muzycznemu z Bialorusi?
Napisz co gracie , ile osób, cena...
andrzej.kosciuk@wp.pl
Pozdrawiam
efendi
www.grod.pl.tl
Dziwi mnie pomys³ nie dopuszczenia do turnieju ludzi trenuj±cych szermierkê sportowa lub cz³onków reprezentacji Polski skupionych w PSWR (uprzedzaj±c komentarze nie jestem cz³onkiem reprezentacji). Argument ¿e jest turniej amatorski jest nonsensem, nie ma w Polsce ludzi którzy mogliby byæ zakwalifikowani jako zawodowcy (czyli utrzymuj±cych siê z uprawiania danej dyscypliny w tym wypadku walk rycerskich).
Zazwyczaj organizatorowi zale¿y na jak najwy¿szym poziomie walk dlatego nieco to dziwne.
No ale w koñcu organizacja Paraolimpiady to szczytna idea wiêc czemu nie "paraturniej"
.
Grzegorzu - je¶li jeste¶ w stanie sprostaæ wymogom stawianym przez PRAWO …to serdecznie zapraszam do wziêcia udzia³u w turnieju. Twoje zg³oszenie z pewno¶ci± zostanie rozpatrzone.
Jak ju¿ wygrasz – to wtedy bêdziesz sobie móg³ wybraæ - dwie opcje:
1. Uznaje swoje zwyciêstwo i przez szacunek do siebie nie uw³aczam tym których pokona³em na równych zasadach.
2. Poniewa¿ wygra³em to reszta jest kalekami i pozwala mi to dyskredytowaæ ca³y turniej.
Pytanie pozostanie po co w nim w takim razie biorê udzia³?
Do czasu kiedy wygrasz i sam sobie odpowiesz na pytanie (publice i mnie bynajmniej nie musisz) daruj sobie teksty o para olimpiadach i para turniejach .
Ponadto czytaj ze zrozumieniem – PRAWO nic nie stanowi³o o „ludzi trenuj±cych szermierkê sportow±”.
Z PRAWEM jest jak z Bogiem. Bóg nikogo nie potêpia. PRAWO okre¶la swoje zasady. Nie PRAWO u¿ywa okre¶leñ : „profesjonalne, profesjonalnych, profesjonali¶ci”.
Pozdrawiam i zapraszam Ciebie do sprostania wymogom PRAWA.
CYTAT(Grzegorz £ @ 15:49 24.02.2014)
No ale w koñcu organizacja Paraolimpiady to szczytna idea wiêc czemu nie "paraturniej"
.
Grzesiek - nie powiniene¶ tak pisaæ , bo uw³aczasz tym z PSWR którzy przegrywaj± w pojedynkach przeciwko rekonstruktorom
Komu zale¿y na tym by dzieliæ ¶rodowisko ? By doszukiwaæ , kto dobry a kto be ?
Masz argumenty na to by organizator nie ogranicza³ uczestnictwa ? to je tutaj przedstaw .
Nie s±dzê jednak , by to co piszesz by³o argumentem.
Wiem , ¿e czasem mo¿na mieæ z³y dzieñ , ale warto czaem dwa razy przemy¶leæ , co siê napisze.
pozdrawiam
CYTAT(Józef @ 18:30 24.02.2014)
.
Grzesiek - nie powiniene¶ tak pisaæ , bo uw³aczasz tym z PSWR którzy przegrywaj± w pojedynkach przeciwko rekonstruktorom
Masz argumenty na to by organizator nie ogranicza³ uczestnictwa ? to je tutaj przedstaw .
Wiem , ¿e czasem mo¿na mieæ z³y dzieñ , ale warto czaem dwa razy przemy¶leæ , co siê napisze.
pozdrawiam
Nie wydaje mi siê ¿ebym kogo¶ obra¿a³, wyrazi³em po prostu swoj± opiniê. Nie ja zamierzam dzieliæ ¶rodowisko tylko organizatorzy tego turnieju. I powtarzam nie mamy w Polsce ludzi których mo¿na by³oby zakwalifikowaæ inaczej ni¿ amatorów. Je¶li chodzi o czynnych szermierzy sportowych to z tego co mi wiadomo mamy tylko jedn± take osobê w¶ród czynie walcz±cych osobê i uprawia ona ta dyscyplinê amatorsko choæ z sukcesami.
Tak wiêc powtarzam ¿e argument o tym ¿e turniej jest amatorski jest bezsensowny.
CYTAT(Grzegorz £ @ 19:33 24.02.2014)
CYTAT(Józef @ 18:30 24.02.2014)
.
pozdrawiam
Nie wydaje mi siê ¿ebym kogo¶ obra¿a³, wyrazi³em po prostu swoj± opiniê. Nie ja zamierzam dzieliæ ¶rodowisko tylko organizatorzy tego turnieju. I powtarzam nie mamy w Polsce ludzi których mo¿na by³oby zakwalifikowaæ inaczej ni¿ amatorów. Je¶li chodzi o czynnych szermierzy sportowych to z tego co mi wiadomo mamy tylko jedn± take osobê w¶ród czynie walcz±cych osobê i uprawia ona ta dyscyplinê amatorsko choæ z sukcesami.
Tak wiêc powtarzam ¿e argument o tym ¿e turniej jest amatorski jest bezsensowny.
Józefie - "Komu zale¿y na tym by dzieliæ ¶rodowisko ? By doszukiwaæ , kto dobry a kto be ?"
mi zale¿y
- bo na sklutek rozwoju innych turniejów ni¿ moje straci³em ¼ród³o krociowych dochodów z wykorzystuywania talentu najlepszych
A czy ja co¶ takiego napisa³em? Chcia³bym tylko uzyskaæ jedno konkretn± odpowied¼ dlaczego okre¶lona grupa ludzi ma byæ wy³±czona z udzia³u w tym turnieju ?
Panowie - inaczej..
Organizator ma prawo do specyficznych (powiedzmy) warunków.
jedni je akceptuj± , inni nie.
Ale dajmy spokój z okre¶laniem po której stronie jest racja , bo to do niczego nie doprowadzi.
Na przyk³adzie GTMD - startuj± wszyscy , którzy uszanuj± i dostosuj± siê do (nazwijmy to umownie) rekonstrukcyjnego charakteru turnieju.
Rafa³ przyk³ada to tego jeszcze wiêksz± wagê - no OK.
Ale czy nie wystarczy by uczestnicy spe³nili okre¶lone wymogi - blazonowanie , oprawa , ciuchy , zbroja itp. ?
Jeste¶my sobie nawzajem potrzebni - siê po prostu uzupe³niamy - Ci co z turnieju na turniej jad± walczyæ o nagrody i Ci co czas trzy razy w roku maj± na swoj± pasjê i Ci co to ju¿ walczyæ nie chc± lub nie mog± i Ci bez których ¿aden z nas by niczego robiæ nie móg³ - mowa o rzemie¶lnikach.
Jeste¶my od siebie zale¿ni .
Nie dzielmy siê wiêc ;)
Ja nie wiem Grzegorzu - trzeba by popytaæ NIAF- u, albo poszukaæ w PRAWIE? Mo¿e dla tego, ¿e trzeba siê czasem zdecydowaæ w czym siê chce byc najlepszym - nie w czym siê jest - w czym siê chce byæ.
Masz z tym jaki¶ problem? Zaproszenie na TURNIEJ jest dalej aktualne.
Tylko idiota twierdzi, ¿e wszystko jest dla wszystukich. Albo zak³amany polityk.
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 20:43 24.02.2014)
Ja nie wiem Grzegorzu - trzeba by popytaæ NIAF- u, albo poszukaæ w PRAWIE? Mo¿e dla tego, ¿e trzeba siê czasem zdecydowaæ w czym siê chce byc najlepszym - nie w czym siê jest - w czym siê chce byæ.
Masz z tym jaki¶ problem? Zaproszenie na TURNIEJ jest dalej aktualne.
Tylko idiota twierdzi, ¿e wszystko jest dla wszystukich. Albo zak³amany polityk.
No wiêc pytam. Jak napisa³e¶ Rafale w pierwszym po¶cie jednoosobowo reprezentujesz NIAF wiêc jak rozumiem jeste¶ odpowiedni± osob±. Tylko proszê o odpowied¼ nieco bardziej konkretn± ni¿: "Mo¿e dla tego, ¿e trzeba siê czasem zdecydowaæ w czym siê chce byc najlepszym - nie w czym siê jest - w czym siê chce byæ." Jak bym takich informacji oczekiwa³ rzecznika rz±du bym sobie pos³ucha³.
Co do zaproszenia na turniej dziêkuje bardzo ale ta formu³a przesta³a mnie bawiæ jaki¶ czas temu i aktualnie jak skoñczê rekonwalescencje po operacji kolana zamierzam braæ udzia³ raczej w bardziej kontaktowych turniejach i g³ównie w formule 5v5.
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 20:43 24.02.2014)
Tylko idiota twierdzi, ¿e wszystko jest dla wszystkich. Albo zak³amany polityk.
To ja ju¿ wolê byæ ten pierwszy
Oho, widze jak nad horyzontem zbieraj± siê oskar¿enia o dyskryminacjê. Ostatnio s³ysza³em, ¿e jakie¶ miêdzynarodowe stowarzyszenie chce pozwaæ jakiego¶ producenta odzie¿y, ¿e robi ubrania tylko do rozmiaru L. Wiêc w sumie czemu by nie pozwaæ Rafa³a?
A tak serio: twierdzenie, ¿e zasady wymagaj±ce wiêkszych umiejêtno¶ci technicznych s± "paraturniejami" ma tyle sensu co przyk³ad z pierwszego akapitu. Nie wiem czy panowie walcz±cy w pe³nokontaktowych walkach to pamiêtaj± jeszcze ale przypomnê, ¿e w semi-kontakt nie da siê punktów nadrobiæ wy³±cznie kondycj± na zasadzie: "szybciej! mocniej! wiêcej szatana!".
Zamierzam z³o¿y³ aplikacjê do turnieju i je¶li nie przejdê weryfikacji, bo bêdê za bardzo mroczny, zupa bêdzie za s³ona, czy tam mam za ma³o szpeju to trudno - p³akaæ nie bêdê. Tym bardziej rzucaæ oskar¿enia o dyskryminacjê.
PS. Od trzech lat walczê bez wi±zad³a w kolanie i nie marudzê.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
.
Albo kto¶ jest w reprezentacji albo jest kalek±.
Brawo. My¶la³em ¿e mnie nic na freha nie zdziwi. Zdziwi³o.
CYTAT(Laser @ 11:17 25.02.2014)
Zamierzam z³o¿y³ aplikacjê do turnieju i je¶li nie przejdê weryfikacji, bo bêdê za bardzo mroczny, (...) czy tam mam za ma³o szpeju to trudno - p³akaæ nie bêdê. Tym bardziej rzucaæ oskar¿enia o dyskryminacjê.
Ale o to w³asnie chodzi Grze¶kowi, ¿eby argumenty przemawiaj±ce za odrzuceniem ludzi wynika³y z takich przes³anek a nie z powodu przynale¿no¶ci do jakiej¶ nielubianej przez Rafa³a organizacji.
¯a³ujê, ¿e ¶rodowisko coraz bardziej siê dzieli i rozdrabnia zamiast staraæ siê wspólnie co¶ robiæ.
Przez pierwsze 5 lat musia³em u¿ywaæ ucisku na to wi±zad³o - potem juz jako¶ leci
Grzegorzu - "Co do zaproszenia na turniej dziêkuje bardzo ale ta formu³a przesta³a mnie bawiæ jaki¶ czas temu i aktualnie jak skoñczê rekonwalescencje po operacji kolana zamierzam braæ udzia³ raczej w bardziej kontaktowych turniejach i g³ównie w formule 5v5."
To po co pytasz???
Dla sportu?
To nie jest turniej dla "sportowców".
Zobacz - dyskryminujemy równie¿ GENDER - wystarczy naskar¿yæ na nas do palonego kota i jeste¶my za³atwieni na cacy - o ¶rody - do soboty
. Jakby kucem objecha³.
Je¶li ju¿ chcesz ode mnie odpowiedzi jako od reprezentanta NIAF - u.:
"Bo tak nam sie podoba" - a kto bagatemu
zabroni ?
A co do wyboru "rycerzy"- ze niby "ograniczam pulê najlepszych" - ja ten turniej i w piêciu zrobiê jak bêdzie potrzeba - wiêcej wysi³ku, wiêcej konkurencji - kondycja te¿ siê przyda.
Robercie - to co piszesz jest absolutnie bez sensu - czy kto¶ by³, czy kto¶ bêdzie w reprezentacji - nie obchodzi PRAWA - czy kto¶ jest, czy kto¶ nie jest, w "nielubianej organizacji" - nie obchodzi PRAWA.
Czytaæ ze zrozumieniem - obostrzenie dotyczy TYLKO - cz³onków reprezentacji - TYLKO - w danym SEZONIE. W sumie to wam siê dziwiê - zupe³nie inny turniej i zupe³nie inne zasady - ob³udnie powiem - dzia³amy dla Waszego dobra - albowiem jedno narty i drugie narty - ale chyba nikt przytomny, nie ka¿e Jagnie skakaæ za Stocha - zreszt± ju¿ jakby Laser o tym napisa³.
Wiêc spytam cytatem z "Czarnych Chmur" : - "Ale o co chodzi?"
"¯a³ujê, ¿e ¶rodowisko coraz bardziej siê dzieli i rozdrabnia zamiast staraæ siê wspólnie co¶ robiæ".
Przeciez robimy? A to jest obowi±zek "jedynie s³usznej linii" i obowiazek "mi³o¶ci narodowej" ????
A jak nam nie po drodze to co - ¶winie z nas, rewizjoni¶ci, prowokatorzy, pod¿egacze wojenni, pe³zaj±ca kontrewolucja i zaplute kar³y reakcji?????
Je¶li tak to jeste¶my w doborowym towarzystwie o ustalonych warto¶ci i jako¶ci.
Sory - za chwilê bêdziesz cytowa³ Kwa¶niewskiego, Milera albo Pieronka - nic nie rozumiem - za g³upi jestem.
Doradzam od³o¿yæ to na bok i zaj±æ siê merytorium.
Jakie¶ KONKRETNE PYTANIA???
A owszem pytam wiedziony zdro¿n± ciekawo¶ci±.
W sumie jak widzê ja zaspokoi³em " bo tak mi siê podoba" to jak zrozumia³em oficjalne stanowisko organizatora. W takim razie nie mam wiêcej pytañ. Tylko mo¿na tak by³o od razu bez lania wody na temat NIAFU i PRAWA. Tani± sofistykê proponuje zostawiæ dla kogo¶ kto ja doceni.
Acha - rozumiem zatem, ¿e "nielubiana organizacja" nie uprawia taniej sofistyki i pozwala sobie mieszaæ pa³k± w garnkach ka¿demu ...kto zechce....nawet jak nic nie chce...
To ja mam w±tpliwo¶ci w takim razie czy rozumiesz pojêcie "tanio" i "sofistyka".
Rozumiesz?
Bo chyba rozumiesz, ¿e organizator nie organizuje tego z Twoich pieniêdzy i siê Tobie t³umaczy³ nie bêdzie - tylko dla tego, ¿e masz takiego focha? Co ...kolejny "autorytet moralny"? Chyba ¿e chcesz NIAF wynaj±c do organizacji prawdziwego turnieju - jeste¶my otwarci na negocjacje finansowe - ale PRAWA do tego nie mieszajcie.
Czy to rozumiesz?
Bo je¶li tego nie rozumiesz (jakby¶ rozumia³ to by¶ nie pyta³ zapewne) ..to ja nie wiem i nie chce wiedzieæ z czyich piniêdzy s± robione inne ..te prawdziwe turnieje - te inne od tych paraturniejów dla kalek. I komu siê znich t³umaczyæ trzeba.
G³upio mêczysz kota. Zanim rozpoczynasz walkê popatrz na jakim gruncie stoisz i po której stronie jest ¶wiat³o.
Otrzyma³em ju¿ odpowied¼ na postawione pytanie, nie zada³em ¿adnego innego. Nie reprezentuje ¿adnej "nielubianej organizacji" tylko samego siebie, nie interesuj± mnie kwestie zwi±zane z finansowaniem tego turnieju, wiêc nie rozumiem o co bijesz znowu pianê Rafale.
Co do sofistyki je¶li nie do koñca zrozumia³e¶ co mia³em na my¶li to postaram siê to uj±æ nieco pro¶ciej:
Kiedy zapyta³em dlaczego zamierzasz pewn± grupê ludzi wykluczyæ z uczestnictwa starczy³o odpowiedzieæ "bo tak mi siê podoba" zamiast pisaæ kilka d³ugich postów.
Kobiety te¿ wykluczyli¶my z Turnieju w znaczeni z walki, tak¿e Murzynów, Chiñczyków, Japoñczyków, i Karmelitów Bosych.
Nie spytasz o nich?
CYTAT(Grzegorz £ @ 13:08 25.02.2014)
A owszem pytam wiedziony zdro¿n± ciekawo¶ci±.
W sumie jak widzê ja zaspokoi³em " bo tak mi siê podoba" to jak zrozumia³em oficjalne stanowisko organizatora. W takim razie nie mam wiêcej pytañ. Tylko mo¿na tak by³o od razu bez lania wody na temat NIAFU i PRAWA. Tani± sofistykê proponuje zostawiæ dla kogo¶ kto ja doceni.
A popularne przys³owie ostrzega : Nie dyskutuj z idiot±......
Popularnne, czyli powszechne, inaczej gminne lub nagminne (jak Wojewódzki albo Mam Talent, albo Doda) zwykle nie bywa m±dre - m±dre jest mieæ pokorê wobec w³asnego poziomu inteligencji.
"Ca³y problem w dyskusji z idot±, polega na tym, ¿e jest przekonany, ¿e inni s± idiotami".
A wiêc -nie uwa¿am aby w tej dyskusji kto¶ by³ idiot±.
Za ka¿dym stoi swoista m±dro¶æ i/lub interes.
Chce kto¶ braæ udzia³ w tym turnieju, to niech bierze i do tego jest ten temat. Kto nie chce, niech nie bierze udzia³u ale niech nie pisze filozofii i prywatnych wycieczek tutej nie czyni. A ja se chocia¿ popacze na turniej z dzbanem miodku siedz±c w lo¿y szyderców . Mogê ?
Wojciechu.
Ale¿ bez szyderstwa nic by nie mia³o sensu - wszakosz do turnieju przyk³ada rêkê NIAF. Za grube, a celne szyderstwo, niestety mo¿esz byæ poproszony o wst±pienie do NIAF- u...co gorsza ...je¶li bêdzie jeszcze celne, a m±dre i dowcipne, to grozi Ci zaproszenie do trzeciego krêgu wtajemniczonych ¶wietlistych rycerzy. A je¶³i siê zgodzisz i przejdziesz ciê¿kie próby, to wtedy spotykaj±c innego ¶wietlistego, bêdziecie musieli odbyæ rytua³ powitalny. Przybiera siê minê sposponowanego buldoga i pozdrwia sie trzykrotnym skrótem nazwy organizacji. Brzmi to mniej wiêcej tak :
Niaf, niaf, niaf !
Z akcentem na urywane f.
Szczerze mówi±c nie bardzo wiem po co dr±¿yæ temat skoro kto¶ z góry nie chce braæ w nim udzia³u. Mo¿e zamiast sejmikowania warto by³o by wys³aæ zg³oszenie i zobaczyæ czy siê zakwalifikowa³o czy nie? Mo¿e jeste¶cie po prostu trolowani?
A co do kryteriów - organizator ma prawo ustalaæ sobie zasady jakie chce. Po co z tego robiæ aferê?
Rafa³ z pewno¶ci± mi wybaczy
Moim zdaniem nale¿y organizowaæ turnieje tak by "jedni i drudzy" mogli ze sob± konkurowaæ.
Masz dobre blachy i ciuchy , odpowiedni poczet , tarczê z herbem itp. deklarujesz walkê zgodn± z regulaminem turnieju - startujesz
No chyba ¿e trzeba rolkê przynie¶æ z udokumentowanym ¶lachectwem do czwartego pokolenia
:p
Ciekawe ilu z Was by siê wtedy za³apa³o
Ale ... prowokujesz mnie bardzo przyjemnie -
. Pomy¶le o jednym i drugim.
A do sprawy wracaj±c - Józefie - nie wybaczam Ci
- bardzo Ciê przepraszam - nie chodzi wcale jak niektórzy sugeruj± o animozje i uprzedzenia - tamat TOTALNEJ odmoienno¶ci tego co robimy by³ wa³kowany przez kilka lat przez osoby z RÓ¯NYCH stron i tutaj do¶æ jasno chyba wy³uszczony. Po co to mêczyæ? Dla siania pokoju i mi³o¶ci? Prowokujesz przemoc i zamêt.
TEN TURNIEJ JEST DLA PUBLICZNO¦CI - jasne?!
"Rycerze" w nim "tylko" walcz± i odbieraj± "chwa³ê" oraz go¶cinê oo ewentualne nagordy. Jasne?
Ten turniej nie jest dla "profesjonalistów" . JASNE?!
Gdyby moje nie lubienia mia³y wp³yw na obostrzenia dopuszczenia, to bym pojecha³ konkretnymi nazwiskami - ludzi których pozna³em z tego, ¿e :
nie s³uchaj± poleceñ sêdziów na placu, ¿e u¿wyaj± niecenzuralncyh s³ów i dopuszczaj± siê nie obyczajnych zachowañ w obliczu publiczno¶ci, ¿e próbuj± wywieraæ naciski na kszta³t i charakter imprezy, ¿e nie dotrzymuj± umów wcze¶niej zawartych, ¿e zmienij± zasady w trakcie ich procedowania, ¿e nie wychodza do walki, mimo i¿ przyjechali na turniej, ¿e przyje¿dzaj± na turniej TYLKO po to ¿eby zawalczyæ i zabrawszy kasê wy..doliæ w dal - maj±c w czosnku gospodarzy i organizatorów, ¿e zmieniaj± "ucztê" w "alkobohurt" - GWIAZDOROM tego rodzaju - won!
Ciekawe ilu z Was by siê wtedy za³apa³o
Ale ... prowokujesz mnie bardzo przyjemnie -
. Pomy¶le o jednym i drugim.
No wiele racji jest w tym co piszesz i jakby¶ od razu od tego zacz±³ , by³o by wiêcej zrozumienia.
pozdrawiam
Niestety wiêkszo¶æ "profesjonalistów" coraz bardziej zapomina, ¿e rekonstrukcja to nie tylko za³o¿enie na siebie zbroi. W³a¶ciwie to zbroja jest tylko promilem rekonstrukcji. Wydaje mi siê, ¿e turniej ma promowaæ ludzi którzy przedk³adaj± wierno¶æ historyczno¶ci i dok³adnemu odtwarzaniu danego okresu nad sportow± skuteczno¶æ. Jest prób± przybli¿enia wygl±du ¶redniowiecznego turnieju a nie kolejnymi zawodami sportowymi w blachach organizowanymi na hali sportowej z polem wytyczonym przez metalowe barierki.
Sam trenujê Blossfechten na podstawie traktatów i staram siê mo¿liwie najdok³adniej rekonstruowaæ to co Fechtmeister próbowali przekazaæ. Zdajê sobie sprawê, ¿e ze sportowcami z Army nie mam szans, ale nie zale¿y mi na tym. Chcê zachowaæ dawny kunszt w takiej formie w jakiej by³ oko³o 500 lat temu, bo to jest nasze dziedzictwo i fajnie gdyby przysz³e pokolenia te¿ zna³y je bez wypaczeñ. Tak jak zawody Blossa coraz bardziej zmierzaj± w kierunku sportu (bojê siê ¿e w koñcu zobaczymy go na olimpiadzie) tak samo walki rycerskie coraz bardziej przypominaj± je¶li nie galê MMA to futbol amerykañski (przynajmniej tak mi siê to kojarzy).
Pozwólcie Rafa³owi organizowaæ taki turniej jak mu siê podoba i darujcie sobie "ból czosnka o kulistych kszta³tach". Jak siê komu¶ nie podoba to nie przyje¿d¿a i tyle. Amen
W zwi±zku z ostatnimi wydarzeniami.
Otó¿ - w 2009 roku w³adze Rosji podjê³y zobowi±zanie do wydania paszportów wszystkim obywatelom terytoriów bêd±cych w granicach nie tylko ZSRR, ale równie¿ Imperium Carów. Wszystkim którzy poprosz±.
Posiadanie takiej "diaspory" to dla Rosji pretekst do jej imperialistycznych, rewizjonistycznych i bandyckich agresji.
Pieszczenie siê z "dobrymi Rosjanami" nie ma w tym znaczeniu nie tylko sensu - jest zbrodniczo szkodliwe. Kto tak robi macza rêce w krwi przelanej przez to bandyckie pañstwo. Ka¿dy kto dopuszcza promocji symboli, znaczeñ, denotacji, obywateli, instytucji rosyjskich - w kontek¶cie rosyjskiego zobowi±zania i rosyjskiej polityki agresji - jest tak samo odpowiedzialny jak promuj±cy Hitlera w latach 30 -stych.
Chcesz siê bawiæ z nami bo jeste¶ "dobrym Rosjaninem" - zmieñ Pañstwo - masz dwie drogi - zmieñ swoje Pañstwo lub zmieñ swoj± pañstwowo¶æ. I to jest chyba jasne i jasne, ¿e nie proste - ale to, ¿e nie proste, niczego nie t³umaczy, ani nie usprawiedliwia.
Niniejszym odmawiamy udzia³u w imprezach przeze nas wspó³organizowanych (w ramach PRAWA i NIAF-u) osobom pos³uguj±cym siê obywatelstwem/paszportem Rosji - nawet je¶li dotyczy³o by to osób z podwójnym obywatelstwem. Na razie zakaz dotyczy osób staraj±cych siê o udzia³ w zawodach, turniejach, konkurencjach - z czasem prawdopodobnie zostanie rozci±gniête na artystów, rzemie¶lników, podwykonawców, wspó³organizatorów itp.
Zastanowimy siê równie,¿ czy zakaz ten nie obejmie w przysz³o¶ci obywateli polskich, wspó³pracuj±cych w tego rodzaju przedsiêwziêciach z wy¿ej wymienionymi podmiotami i poddanymi rosyjskimi.
Z wielk± przyjemno¶ci± zawiadamiam ¿e dziêki hojno¶ci i szczodrobliwo¶ci strategicznego sponsora Turnieju pula nagród wzros³a niepomiernie.
W chwili obecnej jest to suma zamykaj±ca siê w wide³kach miedzy wspomniane 4 200,
a 10 000.
Na razie nie podam dok³adnie – gdy¿ uzyskali¶my procent od udzia³u szlachetnego darczyñcy i nie wiadomo jaki to bêdzie procent – ale wszystkie wiewiórki i wróbelki podszeptuj± mi, ¿e nie bêdzie to mniej ni¿:
7 000.
Przypominam :
1 miejsce – 4 czê¶ci nagrody
2 miejsce – 2 czê¶ci nagrody
3 miejsce – 1 cze¶æ nagrody
„Rycerzy” do 12 ale najpewniej 5, 7 lub 9 aby by³o nie parzy¶cie ( nie pytajcie mnie – system liczenia „staroangielski” - ³ucznicy co¶ tam o tym wiedz± i historycy systemów monetarnych).
No i oczywi¶cie – to nie jest nasze ostatnie s³owo – rozmowy trwaj± i s± wielce obiecuj±ce. Mogê zdradziæ ¿e na stó³ „Rycerzy i Heroldii” mam ju¿ obiecane cuchn±ce normandzkie sery i pachn±ce burgundzkie wina.
Trwaj± równie¿ rozmowy nad ewentualno¶ci± przeprowadzenia w 2015 roku ( 600 lecie Aqauncourt) LIGI turniejów PRAWA sk³adaj±cej siê z prawdopodobnie 5 imprez – ale to mniej zaawansowany temat.
nooo - tym winem to¶ miê przekona³
Pomniejszy sponsor zobowi±za³ siê do skromnego upominku dla ka¿dego z "rycerzy" którzy zostan± dopuszczeni i wezm± udzia³ w zmaganiach. Upominek owy bêdzie symboliczny i kategoriach drogocenno¶ci ¶redniowieczny zupe³nie niepomierny i niektórym osobom zapieraj±cy dech w piersiach lub osza³amiaj±cy. Z tego co wiemy – nigdy w Polsce (od czasów ¶redniowiecza oczywi¶cie) tak hojnie nie obdarowa³ rycerzy turniejowych (w sensie historycznym).
Jest to oczywi¶cie niespodzianka .
Jak siê zg³asza na ten turniej?
Witam.
Popatrz na post 11 - a co do wymogów wstêpnych to w postach od 1 do w³a¶nie 11 znajdziesz wszystko.
o co chodzi z tym "PRAWEM"?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.