A jakie jest jego rozwiniêcie?
Polski Ruch Amatorskich Walk Odtwórczych
Odtwórczych, znaczy ze sztychami, atakami na nadgarstek i pod kolana?
Borgu - odtwórczych - czyli :
no niestety (stety, stety) w ograniczonym zakresie - ale tak sztychy s±,
ataki na kolana s± jak najbardziej,
a na nadgarstek - owszem mo¿na, ale nie nale¿y - wiêc po trzecim takim - wylatujesz.
Nie wiedzia³e¶, ¿e takich regulacji u¿ywamy od z gór± 10 lat? By³y przed PRAWEM.
Chcesz przyk³adowy regulamin?
Nie chcê.
Na kolana mnie nie bawi±. Pod kolana pytam. Co rozumiesz przez ograniczone?
W ca³ej tej dyskusji wcze¶niej chodzi³o o konkretn± osobê, czyli o Roberta Szateckiego - który akurat bez problemu spe³ni wszelkie warunki rekonstrukcyjne. Skoro siê zg³osi³ to rozumiem ¿e zamierza³ walczyæ na zasadach organizatora. Niestety jako jeden z najlepszych zawodników w Polsce jest te¿ cz³onkiem kadry polskiej PSWR. I to sprawia ¿e zosta³ wykluczony z turnieju, choæ przecie¿ nie jest zawodowcem (utrzymuje siê z pracy zawodowej a rycerstwo to jego hobby). Szkoda, to jest w³a¶nie bezsensowne dzielenie bo Robert wk³ada w to wiele serca (¿e nie wspomnê o wysi³ku czy pieni±dzach) i naprawdê godnie reprezentuje rycerstwo polskie. Nie s³ysza³em te¿ nigdy by nie wywi±za³ siê z jakiej¶ obietnicy odno¶nie wyposa¿enia czy przestrzegania zasad.
Czyli, ¿e jak kto¶ walczy na BN albo w Hiszpani to ju¿ nie mo¿e braæ udzia³u w tym turnieju?
Marcin, przeczytaj proszê Ciê temat.
£ukaszu - przeczytaj proszê Ciê temat.
Zacznijcie od pocz±tku, od pierwszych postów.
Marcin nie z³o¿y³ aplikacji, ani nawet deklaracji chêci udzia³u. Nic nie wiem o jego aktualnym stanie co do wymogów turniejowych. Wiêc nie wiem o co ta reklama?
Regulamin dotyka nie tylko jego. Wyobra¼cie sobie, ¿e jeden z szermierzy sportowych te¿ ma z nim k³opot (z regulaminem nie z Marcinem). I to ja siê gnê i robiê podchody i wywiady staraj±c siê znale¼æ formalne umo¿liwienie jego udzia³u. Powiem jedno - jak to prawdziwy szermierz - jest du¿o bardziej pow¶ci±gliwy i cierpliwy, i ceniê go za to.
£ukaszu, a ja s³ysza³em ró¿ne rzeczy od ró¿nych osób - nie tylko o sobie - o Marcinie te¿ ... i wystaw sobie, ¿e nie wszystko tutaj zale¿y ode mnie. Chyba, ¿e przyjmiesz, i¿ staæ mnie wywaliæ kilkaset tysiêcy na turniej i sobie wszystko kupiæ i wszystkich wynaj±æ. To jak zwykle - tam gdzie nie trzeba mnie przeceniasz, a tam gdzie nie patrzysz nie doceniasz.
Mam Ci nota bene wyliczyæ ile pieniêdzy i wysi³ku i czasu w to wk³adam? Proszê - daruj sobie pijar rodem z gabinetu premiera i nie gadaj o rzeczach oczywistych tylko o takich, które mog± co¶ zmieniæ. Marcin jest oszacowany co do jego (pardon) warto¶ci rynkowej - tak samo jak ja i Ty.
W starych dobrych czasach odebrano z³oto olimpijskie amerykañskiemu bokserowi gdy¿ wyda³o siê ¿e pracowa³ jako murarz. To oczywi¶cie nie Olimipiada tylko taki sobie turnieijk - ale te¿ nie jego animatorzy maj± pe³ne usta profesjonalizmu i zawodostwa. Nie oni te¿ z owymi ustami napieraj± na szk³o. Pardon - nie trzeba siê powtarzaæ. I chyba nie trzeba zestawiaæ takich mega iventów jak BN czy "Hiszpania" ze skromnym turniejikiem gdzie¶ na smutnych kresach dawnej Rzeczypospolitej?
Borgu - a faktycznie - pisa³e¶ "pod kolana" - no wiêc - NIE - pod kolana tak jak nadgarstek - z tym, ¿e zarêczam Ci, ¿e w tej konwencji bardzo rzadko powstaje mo¿liwo¶æ takiego ataku o ile "rycerze" reprezentuj± do¶æ wyrównany poziom umiejêtno¶ci - dla tego stosujemy preselekcje. Mo¿e ja Ci jednak zapodam regulamin. Sztychy dopuszczane tylko w wyznaczone pole. Oczywi¶cie zarówno ograniczenie sztychów jak i ciosów w nieos³oniête odbiega od pe³nego odtwórstwa. Ale te¿ jest to odtwórstwo AMATORSKIE.
Hegemonie przeczyta³em ale zdajesz sobie chyba sprawê, ¿e ciê¿ko jest jednoznacznie zrozumieæ Tw± mowê pisan± wiêc dlatego chcia³em zapytaæ wprost. Z tego co wywnioskowa³em to je¶li bêdê w tej czy innej reprezentacji rycerzowej to nie mogê wzi±æ udzia³u w turnieju w Byczynie i chcia³em sie upewniæ czy aby dobrze rozumiem.
CYTAT
W starych dobrych czasach odebrano z³oto olimpijskie amerykañskiemu bokserowi gdy¿ wyda³o siê ¿e pracowa³ jako murarz.
To chyba odwrotnie nieco. Mogli mu odebraæ bo pracowa³ jako bokser. Podobnych przypadków by³o wiecej bo dawniej w olimpiadzie nie móg³ braæ udzia³u kto¶ kto zarabia³ uprawiaj±c sport.
Hegemonie, ja osobi¶cie nie znam nikogo kto nie zarobi³by na rycerstwie...
My¶lê ¿e czas aby wtr±ci³ siê moderator.
CYTAT
- nie przewidujemy w turniejach udzia³u oficjalnych cz³onków reprezentacji PSWR – podkre¶lamy – REPREZENTACJI
A teraz wyk³adnia litery PRAWA :
Podobnie jak w przypadku szermierzy sportowych nie PRAWO okre¶la, kto jest w reprezentacji tylko odno¶na organizacja.
Ergo – z tego co wiemy sk³ad reprezentacji jest zmienny i zale¿y od sezonu, to wykluczenie powy¿sze dotyczy w danym roku TYLKO cz³onków reprezentacji w DANYM ROKU.
Poza zainteresowaniem PRAWA jest czy kto¶ w poprzednich latach by³ cz³onkiem reprezentacji, czy te¿ zamierza siê o to ubiegaæ na rok nastêpny.
My¶lê, ¿e do czasu przeprowadzenia weryfikacji zg³oszeñ, osoby bêd±ce cz³onkami organizacji i zwi±zków pozostaj±cych poza PRAWEM, bêd± w stanie wykazaæ czy s±, czy nie s± w reprezentacji W DANYM ROKU.
Poniewa¿ jak do tej pory nie dosz³o przed oblicza nasze, aby sposób wy³aniania reprezentacji by³ jakkolwiek nie klarowny, lub aby manipulowano przynale¿no¶ci± do reprezentacji ( np. dzi¶ jestem, jutro nie jestem, a po jutrze jestem trochê) - czyli skracaj±c – jak do tej pory jasne by³o kto jest, a kto nie jest w reprezentacji i czym jest reprezentacja – to dopóki te standardy zostan± nie zachwiane pozostanie poza zainteresowaniem PRAWA jak to siê odbywa – wa¿na jest ostateczna lista nazwisk.
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=363940 Rozumiem ¿e turniej faktycznie organizuje Efendi ( Efemon to zlepek Efendi i Hegemon) ,on organizuje na jego realizacjê fundusze i to On okre¶la zasady na jakich ten¿e turniej siê odbêdzie.A ¿e Hegemon zaj±³ siê rekrutacj±...hmmm...widocznie tak± maj± umowê.I nic nikomu do tego.Prosta sprawa.Nim rozpocznie siê kolejna wojna na Freha (dawno ¿adnej nie by³o
) chcê zwróciæ uwagê ¿e impreza jest prywatna i organizator ma prawo zapraszaæ na ni± tych ,których chce i nie musi siê z tego nikomu t³umaczyæ.Z drugiej strony,to w³a¶nie na turniejach w Byczynie mo¿na by³o obejrzeæ zmagania zawodników którzy pó¼niej utworzyli PSWR i zasilaj± szeregi kadry w BN.DLATEGO wypada³o by wyja¶niæ dlaczego siê od nich odcinacie.
Z moderatorskim pozdrowieniem -Mscidróg
Powiem tak :
Nie jest tak, ¿e fundusze na turniej s± organizowane przez jedn± osobê i ¿e przechodz± przez jedne rêce i/lub jedn± instytucjê. Nie jest tak, ¿e jest tylko jeden sponsor tej imprezy. Nie jest tak ¿e jedna osoba okre¶la zasady na jakich odbywa siê ten turniej.
Jak jest
-jest tak, ¿e jeste¶my g³êboko nie zainteresowani ujawnianiem metod i sposobów finansowania tego typu imprez, a tak¿e ujawniania sponsorów - z wyj±tkiem ujawniania owych informacji stosownym w rozumienie prawa instytucjom pañstwowym, w trybie przewidzianym adekwatnymi przepisami.
I to chyba zrozumia³e.
Efendi jest animatorem zaplecza turniejowego. Hegemon jest animatorem "sceny" turniejowej - i to niestety musi wszystkim postronnym wystarczyæ.
Co do innych wewnêtrznych regulacji - nie jeste¶my zainteresowani ujawnianiem trybu procedowania w celu ich okre¶lenia, osobom postronnym.
I to chyba zrozumia³e.
Co do odcinania siê - aby unikn±æ w³a¶nie wojny - ró¿nice miedzy stronami s± ra¿±ce i wielokrotnie opyskowane - wiêc nie ma co siê powtarzaæ. NAPRAWDÊ nie ma po co. Jest granica i kropka.
Chyba nie pytasz mnie M¶cidrogu o prywatne przemy¶lenia???
Je¶li jednak tak to pos³u¿ê siê cytatem : "Zrobili¶my go w chuja" - kto to powiedzia³ i w jakich okoliczno¶ciach - zainteresowane strony wiedz± (nie dotyczy to mnie - ja siê powstrzymam od cytatów na mój temat) ...otó¿ nie chcemy bawiæ siê w towarzystwie ludzi, którzy nie s± w stanie zorientowaæ siê kto s³ucha kiedy rozpuszczaj± jêzor.
Co do tego ¿e : "to w³a¶nie na turniejach w Byczynie mo¿na by³o obejrzeæ zmagania zawodników którzy pó¼niej utworzyli PSWR i zasilaj± szeregi kadry w BN" - mój znajomy Roger Lanckford powiedzia³ mi kiedy¶ - "Je¶li kto¶ prosi ciê o funta - daj mu - i popatrz co z tym funtem zrobi." By³y to s³owa prawdziwego wojownika, który ponad 11 lat gania³ po d¿ungli rozmaitych bolszewików z broni± w rêku i odró¿nia³ etos walki od zabawy w etos walki, bo sam musia³ nie raz pakowaæ swoich ludzi w plastikowe worki.
I dla tego go pos³ucha³em i opowiedzia³em drugim.
Marcinie - odebrali bo pracowa³ jako murarz - wtedy sport by³ domen± gentry. Podj±³ siê czego¶ zawodowo za wynagrodzeniem. Tacy do przodu nie jeste¶my. Niemniej jednak je¶li w ogóle PRAWO bêdzie robi³o turnieje to zapewne przedstawiciele ¯ADNYCH oficjalnych reprezentacji sportów szermierczych (a mo¿e w ogóle sportów walki) nie bêd± mieli na nie wstêpu. To ma byæ dla AMATORÓW.
A komentarz Twojego kolegi co do sensu takich spotkañ jako "paraolimpiad" jest objawem jednego z podstawowych powodów dla których nie mamy najmniejszej cywilizacyjnej ochoty tolerowaæ Waszego towarzystwa (to akurat moje prywatne zdanie).
I to tyle w temacie rycerzy (pisanych bez cudzys³owu) godnie reprezentuj±cych honor ca³ego rycerstwa i Polski.
Na tym turnieju nie zarobicie. Od nas z³amanej z³otówki nie dostaniecie. Jeszcze wam trochê zabieramy. Przykre - ale takie ¿ycie. Trzeba by³o pomy¶leæ czyja rêka do miski nak³ada jak by³ czas po temu i wyci±gn±æ wnioski.
Tak obszerne wyja¶nienia powinny definitywnie zakoñczyæ " kto komu co ,dlaczego,za co i za ile".
Wszystkie prywatne animozje proszê wyja¶niaæ przez wiadomo¶ci prywatne.
M.
M¶cidróg
zaówarz ¿e Hegemon tradycyjnie odpowiada samemu sobie i rozwiewa swoje w³asne lêki
. Nikt tu nie pyta³ o ¼ród³a finansowania tego turnieju, nikogo to nie obchodzi! A ju¿ najmniej mnie.
Organizator mo¿e sobie pozwoliæ na dowolne zasady na turnieju ale te¿ skoro pisze o nich
póblicznie to ca³o¶æ towarzystwa mo¿e wyraziæ swój pogl±d na ten temat, tak¿e krytyczny. Hegemon zwyczajnie szykanuje niektórych zawodników bo ich nie lubi, tudziez nie lubi organizacji w których dzia³aj±. Móg³ by to wprost napisac i to by rozwi±za³o sytuacjê, ale zamiast tego tradycyjnie wykrêca kota ogonem, sugeruje ¿e mu jak±¶ krzywdê zrobiono, kto¶ go okre¶li³ per "chujem" itp. Oczywi¶cie nie pisze kto, gdzie i kiedy, wiêc nie bardzo siê mo¿na broniæ. Jak cz³onkowie PSWR nie dostan± wej¶cia na turniej to trudno, ¶wiat siê raczej dla nikogo nie zawali, ale te¿ nie dziw siê ¿e krytykujemy tak± postawê (ca³y czas raczej grzecznie i bez wszczynania wojny, mo¿e tylko trochê Grze¶ka ponios³o)
Jaki Hegemon jest ka¿dy widzi,a temat ten dryfuje swobodnie ku samozniszczeniu
Teraz powa¿nie.
Organizator tej imprezy okre¶li³ warunki jakie trzeba spe³niæ aby wzi±æ w niej udzia³.
To jego prawo.
Nie dziwiê siê ¿e czê¶ci ludzi siê to nie podoba.Zw³aszcza ¿e kiedy¶ brali czynny udzia³ w wiosennych i jesiennych imprezach.
Dlaczego organizator ich nie chce? P³azik, nie pro¶ciej zadzwoniæ do Efendiego i zapytaæ?
M.
Mo¿e rzeczywi¶cie tak bedzie najlepiej
Nikt mi nie zrobi³ krzywdy niestety, bo i niby jak?
W zacytowanym przyk³adzie mêskiej czê¶ci cia³a nie chodzi³o o mnie £ukaszu - popytaj w szeregach mo¿e znajdziesz odpowied¼ o osobê i okoliczno¶ci, w korelacji z Byczyn±.
Moje lêki s± nie do rozwiania w stanie przed¶miertnym, wiêc nie warta skórka za wyprawkê - ja ogólnie bardzo lêkliwy cz³owiek jestem.
Oczywi¶cie jest to ZROZUMIA£E i jak najbardziej PO¯¡DANE aby wyra¿aæ swój krytycyzm. Dziêkujemy - przyjêli¶my do wiadomo¶ci. By³o by czym¶ zdegenerowanym gdyby jakie¶ dzia³ania mia³y niejako z musu wywo³ywaæ powszechny aplauz – wszelkiej unifikacji i bolszewii stanowcze NIE. Zauwa¿ £ukaszu, ¿e w odró¿nieniu od niektórych organizacji nie dosta³e¶ odpowiedzi w stylu : Nie jeste¶ w tym to siê nie wypowiadaj, bo siê nie liczysz”.
W sumie starczy³o poprzednie pisanie Grze¶ka - do¶æ jasno i klarownie zaprezentowa³ punkt widzenia i to mimo, ¿e go „mo¿e trochê ponios³o”.
Natomiast za³o¿enie, ¿e szykanuje Marcina lub ¿e go nie lubiê jest do¶æ kuriozalne. Raz, ¿e sam zainteresowany dobrze wie, ¿e go lubiê, podobnie jak Huberta ...i co z tego, ¿e wojna miêdzy nami. Mamy wiêkszy koloryt i ró¿norodno¶æ.
Dwa - zasady rekrutacji by³y podane na kilka tygodni zanim Marcina postawi³ jakie¶ pytania i nawiasem nie znam do dzi¶ listy reprezentantów PSWR - o tym ¿e jest na tej li¶cie wiem do Ciebie £ukaszu. Wcale nie by³o dla mnie oczywiste, ¿e bêdzie – bo znam wiele przypadków w których najlepszy zostawa³ trenerem i instruktorem danego sportu – na tym siê skupia³ i koñczy³ w zwi±zku z tym startowanie (a Marcin zdaje siê jest instruktorem WAM-u?).
Trzy – nie szykanujemy cz³onków PSWR – tylko zamykamy dostêp reprezentantów do turnieju.
Zachciej Ty i Ty cierpliwy moderatorze – popatrzeæ na to z nieco innej perspektywy. Marcin Waszkielis, skoro ju¿ niby £ukaszu o niego chodzi, zosta³ wypromowany miêdzy innymi dziêki staraniom i pieni±dzom niejakiego Efendiego i niejakiego Hegemona (nawet). Zajêty podnoszeniem formy i sprawno¶ci mo¿e nawet tego nie zauwa¿y³. Gdzie¶ tam mo¿e byæ ch³opak który czeka na jego wypromowanie. Ale trafiaj±c do PSWR natknie siê na ¶cianê „zawodowców” i nie przeskoczy piêciu poziomów w jeden rok nawet jak bêdzie nachrzania³ pompki w waszych akademiach do usranego bólu. Za czym kipnie to wszystko w dziurê bo i tak od reki reprezentantem nie bêdzie. A PRAWO daje mu mo¿liwo¶æ mo¿e nie wygranych od rêki ale podkrêcenia jego ochoty do rywalizacji i zg³êbienie sprawy na spokojnie i powoli. Po kilu latach mo¿e staæ siê Waszym reprezentantem.
Z tego punktu widzenia z lekka wieszacie psy na programie stypendialnym który mo¿e wam przynie¶æ korzy¶ci.
Ponadto – ca³kiem g³upio my¶lisz £ukaszu – skoro w danym roku w PSWR- ach w reprezentacji SA „najlepsi” to co ma zrobiæ kto¶, kto nie jest w tym roku najlepszy bo mu siê np. dziecko urodzi³o i niemia³ czasu na ca³± ligê? A mo¿e sobie wyst±piæ w turnieju PRAWA i nawet wygraæ. Nie bêdzie straconego roku. A na nastêpny znowu zaliczy Wasz± ligê i bêdzie w reprezentacji. I nic PRAWU – do tego.
Tak¿e proszê sobie darowaæ zarzuty co do szykanowania PSWR itp. Itd. . Bo zachowujecie siê tak jakby chodzi³o o to aby zrobiæ w XV wieku ko³choz i urawni³owkê. A nie dostrzegacie mo¿liwo¶ci które siê wam – jak zwykle – podaje na tacy pod nos.
Ze swej strony zamykam te rozwa¿ania w danym w±tku i nastepne posty bêd± dotyczy³y tylko i wy³acznie spraw turnieju.
CYTAT
Ale trafiaj±c do PSWR natknie siê na ¶cianê „zawodowców”
Po to parê lat temu zacz±³em z Emilem robiæ turnieje dla mniej zaawansowanych. Do tego od roku 2011-2012 poziom pojedynków drastycznie spad³ wiêc ¶ciana jest raczej s³aba.
CYTAT
Marcin Waszkielis, skoro ju¿ niby £ukaszu o niego chodzi, zosta³ wypromowany miêdzy innymi dziêki staraniom i pieni±dzom niejakiego Efendiego i niejakiego Hegemona (nawet
Akurat tego Hegemonie nie zapomnia³em. Poziom walki na turniejach Efendiego by³ zdecydowanie najwy¿szy, tam siê zaczê³o "dobre" polskie walczenie. Twoje turnieje równie¿ wspominam z duzym sentymentem (no wiêkszo¶æ z nich przynajmniej)
Oczywi¶cie zrobicie jak zechcecie ale jak ju¿ wspomnia³em poziom spad³ i to mocno i bez nowych czy te powrotu do starych inicjatyw nie wzro¶nie.
Witam!
No to ja jeszcze tak co¶ cichutko przypomnê. W roku 2011.16.11.o godz 18:16 w og³oszeniach napisa³em:
"
Witam!
Chcê uprzejmie poinformowaæ, ¿e rezygnujemy z organizacji Turnieju w Byczynie wg formu³y z 13-14.09.2008 r. Wg mnie, organizacja takiej imprezy mia³a podnie¶æ "rycersko¶æ" turniejów w naszym kraju. "...Przypominam, to bêdzie turniej rycerski , z zachowaniem ceremonia³u itd.
Ustalimy w Byczynie minima uzbrojenia, HISTORYCZNEGO UZBROJENIA!!!. Z tym, ¿e nie bêdzie ¿adnych dodatkowych punktów za uzbrojenie..." - to jest mój wpis z roku 2008 z dnia 07.04.2008 r
Sta³o sie jednak inaczej. Czê¶æ rycerstwa posz³a w stronê sportow± tego hobby, chwa³a im za to, bo s± dobrzy, doszed³em jednak do wniosku, ¿e tak naprawdê nie do tego d±¿y³em.
Tak wiêc wracamy do organizacji Turniejów ju¿ nie podporz±dkowanych g³ównie rywalizacji sportowej, a opieraj±cych siê na rywalizacji historycznej w pe³nym tego s³owa znaczeniu(fanfary ,heroldowie,itd...) która zreszt± nie ca³kowicie ró¿ni siê od tej pierwszej.
My¶lê, ¿e Byczyna mia³a spory wk³ad w rozwój tego sportu w Polsce i da³a wielu Wam mo¿liwo¶æ skonfrontowania swoich umiejêtno¶ci i porównania z najlepszymi w Europie.
Teraz wracamy tak jakby do korzeni , czyli do "uhistoryczniania "(dziwne s³owo, ale tak mi pasuje )turnieju rycerskiego. Jak zauwa¿y³em, du¿o fajnych ludzi zajê³o siê ju¿ sportow± stron± rycerstwa tak, ¿e mo¿e co¶ z tego wyniknie z po¿ytkiem dla ka¿dego, kto tylko tego bêdzie chcia³.
Serdecznie pozdrawiam
efendi "
EFEMON organizuje na moj± pro¶bê Hegemon, pytania proszê do niego, do mnie ew. w sprawie spania
Tak wiêc nikt nikomu nie chce "dowaliæ" czy "odwaliæ", tym bardziej ¿e sam jestem sponsorem jednego z kadry narodowej. I jeszcze jedna uwaga, ludziska!!! BAWMY SIÊ
, bo ¿ycie jest krótkie, niestety
Serdecznie pozdrawiam
efi
A poniewa¿ w zasadzie o wszystko k³ócimy siê z Efendim (od polityki, etyki i kultury poprzez gust do kobiet i ¿arcia) – to powiem tak :
Zwróæcie uwagê na daty i fakty :
„Po to parê lat temu zacz±³em z Emilem robiæ turnieje dla mniej zaawansowanych. Do tego od roku 2011-2012 poziom pojedynków drastycznie spad³ wiêc ¶ciana jest raczej s³aba”.
Do mnie bardzo poprzemawia.
Je¶li dodamy do tego to ca³e : zadêcie, nadêcie, ilo¶æ akademii, i specjalistów, i inicjatyw, i doboru, i splendoru, i honoru, i profesjonalizmu, i temtaradady, i godno¶ci, i sportowo¶ci, i nak³adów ….
„„Oczywi¶cie zrobicie jak zechcecie ale jak ju¿ wspomnia³em poziom spad³ i to mocno i bez nowych czy te powrotu do starych inicjatyw nie wzro¶nie”.
NO W£A¦NIE.
Ch³opcy …nie ogarniacie?
A ja mia³em ze trzy miesi±ce temu zapytanie co do ewentualnych atrakcji dla widzów turnieju bêd±cych odtwórcami w strojach itd..
W przysz³o¶ci zapewne bêd± regulacji pozwalaj±ce na poruszanie siê po terenie tylko akredytowanym uczestnikom w strojach.
Ale jak na razie:
Co powiecie na turniej gry w kule (bule) dla dru¿yn historycznej widowni. Poza grodem – przez ca³y dzionek – ilu was siê tam zg³osi. Dam sprzêt i sêdziów oraz obs³ugê techniczn± Ustalimy ilo¶æ ludków w dru¿ynach itp. Plan rozgrywek Itd. Mo¿e znajdzie siê sponsor na nagrody : na ten przyk³ad.
1 miejsce : wielkie ko³o smrodliwego ko³o sera albo pieczona ¶winia
2 miejsce: kopa jaj i pieczony kurak
3 miejsce : gomu³a mas³a i kilka bochnów chleba
Jedyny napój dozwolony dla cz³onków turnieju podczas jego trwania to czerwone wino za³atwiane we w³asnym zakresie. Mo¿e byæ rozcieñczane wod±. Spo¿ywanie innych napojów ni¿ winne bêdzie traktowane jako niedozwolony doping. Sêdziowie oczywi¶cie przeprowadz± stosowne testy.
Jak Wam siê podoba?
Podoba-niepodoba. Do gry w bule musisz mieæ any¿ówkê.Bez tego ni mosz prawielno¶ci.
A nie prawda
- gra w bule jest znacznie starsza ni¿ any¿ówka której to jako mi siê zajê nie by³o na prze³omie XIV i XV wieku.
chyba ¿e siê mylê?
Mylisz siê :D . Jak any¿ówka to bule. Jak do Rzymu to drewniane z kolcem kule :D
W tych czasach destylaty by³y stosowane jedynie w klasztorach jako eliksiry zdrowia i nieco ró¿ni³y siê od pó¼niejszych form (g³ównie stê¿eniem).
W³a¶nie co¶ mi siê tak zdawa³o, ¿e na prze³om XIV i XV wieku to jedyny destylat powszechnie stosowany w "krêgu cywilizacji bule" to to, co dzi¶ nazywamy koniakiem. A bule raczej mia³y formê i tre¶æ t± co i dzi¶.
Ja mam dwuletni "koniak" na bazie miodu pitnego i dêbu francuskiego mocno palonego. Pe³na zgodno¶æ historyczna. Sam pe.. znaczy siê ów eliksir spreparowa³em w klasztornych piwnicach.
Ech... fachowcy... Any¿ówkê podaje siê podczas gry w petanqe w Prowansji. I we¼ tu wrzuæ co¶ a zaraz siê historycy-badacze znajd±, zero dystansu.
... prawda:kto pije nie grzeszy
...
No sory - Wojciechu - Bretonia, Prowansja, Langwedocja - wiadomo - ale to niestety ma byæ miedievalnie - nawt jaja na nagrodê nie steplowane i osrane, a chleby okr±g³e.
- jak kiedy¶ pojedziemy "na ryby", prywatnie, to zrobimy takie "mleko" ze studziennej wody, ¿e nikt nie trafi "prosiaczka" ;)
a tutaj niestety musi byc nieco koszer
Oto wstêpna "robocza wersja rycerza" który jakopierwszy zacz±³ uzupe³niaæ aplikacje na turniej.
Dla przupomnienia jeszcze raz wymogi :
"Wstêpne wymogi dotycz±ce pocztów rycerskich.
1. Rycerz
– jego zadaniem bêdzie rozegranie wszelkich konkurencji bojowych. Musi on byæ najlepiej wyszkolonym, uzbrojonym i ubranym wojownikiem z po¶ród pocztu. Ka¿dy rycerz musi mieæ w³asny herb osobisty, noszony na tarczy i dok³adnie taki¿ sam na odzie¿y bojowej (je¶li takiej u¿ywa). Je¶li elementem herbu ma byæ herb bractwa lub stowarzyszenia do którego nale¿y „rycerz” – to mo¿e ono zajmowaæ najwy¿ej 25% powierzchni herbu (np. byæ wkomponowane w herb lub nañ na³o¿one zgodnie z zasadami heraldycznymi), chyba, ¿e dany „rycerz” jest jedynym reprezentantem swojej grupy na tym turnieju i nie nastêpuje „konflikt heraldyczny” lub pozostali cz³onkowie grupy w cale nie odnoszê siê do herbu grupy w swoich herbach osobistych. Herb musi byæ utworzony zgodnie z zasadami i regu³ami heraldyki ¶redniowiecznej dla koca XIV i pocz±tku XV wieku. Dwóch rycerzy z tego samego bractwa nie mo¿e u¿ywaæ tego samego herbu osobistego, ani tej samej bojowej tarczy heraldycznej. Poniewa¿ walk bêdzie troszkê – tarcza musi byæ wytrzyma³a- zgodna z wzorem historycznym. Rycerz winien mieæ dwie takie same tarcze – ju¿ to dla zapasu, ale tak¿e aby mog³a byæ obnoszona na oczach pospólstwa gdy „rycerz” bêdzie obwo³ywany przez krzykacza turniejowego.
2. Giermek (w ilo¶ci sztuk dwie na jednego „rycerza” !!!).
– „giermek” nie musi byæ opancerzony czy uzbrojony Mo¿e byæ odziany najskromniej z ca³ego pocztu. Nie we¼mie udzia³u w walkach wiêc nie musi byæ osob± pe³noletni±. „Giermek” musi byæ za to dobrze obznajomiony ze sprzêtem „rycerza” . Zadaniem „giermka” jest towarzyszenie swemu „rycerzowi” i ca³o¶ciowa nad nim opieka. Musi mu s³u¿yæ ka¿d± konieczn± w warunkach turniejowych pomoc±, czy to przy zbroi, czy przy sprzêcie. „Giermek” musi dopilnowaæ aby „rycerz” mia³ zapewnion± wodê do picia, je¶li trzeba jad³o, pomoc medyczn±. „Giermek” s³u¿y za pos³añca, wychodzi do prezentacji tarczy herbowej swego „rycerza”, dba o jego szaty itp.
3. Dama
– dama nie jest obowi±zkowym cz³onkiem pocztu. Je¶li w sk³ad pocztu wchodzi bia³og³owa której prezencja, ubiór, klejnoty, nadobne zachowanie jednoznacznie ¶wiadcz± i¿ jest wysokiego i szlachetnego rodu (bardzo bêdziemy na to zwracali uwagê)– mo¿e ona wyst±piæ w roli „damy” swego „rycerza”. „Rycerz” walczy dla niej, sk³ada jej ho³dy, jej dedykuje swoje dokonania, dla niej stara siê zachowaæ po rycersku w szrankach. Ona sama je¶li spe³ni wymogi bycia „Dam±” podziwia turniej ze specjalnie wydzielonego miejsca. Na koniec turnieju specjalna komisja wy³oni i nagrodzi „damê”, która najbardziej bêdzie odpowiada³a wizerunkowi i funkcji „damy” na turnieju. Dziewczêta i Panie których status nie pozwala do aspirowania na pozycjê „damy” mog± wyst±piæ jako jej przyboczne lub s³u¿ki co doda splendoru ca³emu pocztowi. Jedna „dama” winna mieæ przynajmniej jedn± „s³u¿kê”.
Ka¿dy z „pocztów” powinien nades³aæ szkic herby swojego „rycerza” – aby zosta³ on uwzglêdniony i opisany przez „Króla Herbowego” Ka¿dy „rycerz” mo¿e przys³aæ krótki opis i prezentacjê swojego „rycerza” wraz z tytu³ami - krzykacz heroldii turniejowej obwie¶ci zgromadzonej gawiedzi ten opis podczas prezentacji herbu „rycerza” – tak aby ka¿dy z pospólstwa wiedzia³ z jak wielkim bohaterem ma do czynienia i aby móg³ mu kibicowaæ (je¶li zechce) do koñca zmagañ. Na podstawie tych opisów „rycerze” zostan± wpisani do ksiêgi turniejowej.
Z powy¿szego wynika, ¿e pe³ny poczet turniejowy winien liczyæ co najmniej 5 osób – a poczet sk³adaj±cy siê tylko z mê¿czyzn, z co najmniej 3 osób."
No i przypominam jaka jest procedura tworzenia aplikacji na turniej. :
"Odno¶nie procedury przyjêcia zg³oszenia.
Co¶ takiego jak rezerwacja tutaj nie istnieje, istnieje za to selekcja wstêpna. Takie s± za³o¿enia programowe imprezy. Oczywi¶cie proszê siê nie obra¿aæ i nie ura¿aæ - jest to niejako procedura „urzêdnicza” – tak jak Heroldia jest po prostu urzêdem. Czy kogo¶ lubimy czy nie, nie ma znaczenia. Po za tym oceny dokonuje kilka osób znacznej mierze…nazwijmy to…”nie wyrobionych towarzysko” – a musz± wedle tych samych czytelnych kryteriów dokonaæ oceny.
Dobrym krokiem wstêpnym by³o by podes³anie mi zdjêæ cz³onków pocztu w strojach i oporz±dzeniu np. na mój adres e-meilowy : hegus@wp.pl
Chodzi o stroje i opancerzenie które BÊDZIE bra³o udzia³ w zmaganiach.
Jak wy¿ej sta³o:
Ka¿dy z „pocztów” powinien nades³aæ szkic herbu swojego „rycerza” – aby zosta³ on uwzglêdniony i opisany przez „Króla Herbowego”.
Mo¿e to byæ po porostu foto zbli¿eniowe tarczy z opisem heraldycznym .
Ka¿dy „rycerz” mo¿e przys³aæ krótki opis i prezentacjê swojego „rycerza” wraz z tytu³ami - krzykacz heroldii turniejowej obwie¶ci zgromadzonej gawiedzi ten opis podczas prezentacji herbu „rycerza” – tak aby ka¿dy z pospólstwa wiedzia³ z jak wielkim bohaterem ma do czynienia i aby móg³ mu kibicowaæ (je¶li zechce) do koñca zmagañ. Na podstawie tych opisów „rycerze” zostan± wpisani do ksiêgi turniejowej.
To by by³ taki pierwszy (ale nie ostatni) etap tworzenia kwestionariusza zg³oszenia danej reprezentacji na nasz± imprezê.
Ten poczet który przejdzie selekcje wizerunkow± poddany zostanie ocenie umiejêtno¶ci technicznych. I znowu proszê siê nie obra¿aæ. Walki maj± swoja specyfikê – nie do¶æ powszechn± – a trzeba pamiêtaæ o odpowiedzialno¶ci wobec widowni oraz sponsorów imprezy.
Bêdê musia³ obejrzeæ ” rycerza” w dzia³aniu po zapoznaniu go z regulaminem walk. Jak, gdzie, kiedy – to bêdzie do ustalenia w poszczególnych indywidualnych przypadkach.
Pozdrawiam serdecznie i ¿yczê powodzenia."
Witam.
Rozes³ania Aposto³ów za pasem. Najwy¿szy wiêc czas poczynaæ ogarnianie spraw. Ergo zainteresowanym gar¶æ informacji.
1.) Zaprezentowany w po¶cie powy¿ej „czarny rycerz” jest „jednostk±” wzorcow±. Na pewno w pierwszej edycji wype³nienie tego¿ „wzorca” w 70% bêdzie wystarczaj±ce. A podajemy to, gdy¿ dosz³o do Nas, i¿ rycerz owy wzbudzi³ przera¿enie swoim wygl±dem.
2.) Poniewa¿ cze¶æ pocztów zobaczymy podczas imprezy w po³owie sierpnia na w³asne oczy – zatem ustalamy OSTATECZNY termin nades³ania aplikacji na : piêæ niedziel po ¦wiêcie Rozes³ania Aposto³ów. U³atwi to nam ocenê pocztów które, od razu sklasyfikujemy na miejscu spotkania w sierpniu – a pozosta³ym da jeszcze miesi±c czasu na przygotowanie.
3.) Ma to kolosalne znaczenie dla pocztów zagranicznych, gdy¿ wszelka z nimi korespondencja musi przechodziæ w obie strony przez t³umacza. Kilka grup nie z Polski wyrazi³o zainteresowanie turniejem – ale postanowili¶my dopu¶ciæ tylko jeden poczet z danego kraju – TYLKO – podkre¶lam – TYLKO – je¶li z³o¿y wymagan± aplikacjê i przejdzie weryfikacje. Ponadto rezerwujemy co najmniej 2/3 miejsc dla pocztów polskich. Kwesti± otwart± nad któr± pracujemy jest weryfikacja umiejêtno¶ci technicznych pocztów zagranicznych. Nie wiemy jeszcze czy dopu¶cimy do turnieju pocztów o uzbrojeniu i wyposa¿eniu z poza europy ³aciñskiej. Jak na razie takiego zg³oszenia nie mamy.
4.) Co do weryfikacji technicznej pocztów z Polski – nie jest to straszne. Jak wygl±da egzamin na ocenê mo¿ecie obejrzeæ sobie tutaj – stary, t³usty manekin do bicia jako egzaminator z obola³ymi korzonkami, zupe³nie nie k³opotliwy sprzêt, trzy minuty oraz egzaminowany. W razie przeprowadzani egzaminu bezpo¶rednio przez nas, dostarczamy do niego sprzêt i „manekina”.
http://www.youtube.com/watch?v=zfRoktSw8rw...eature=youtu.be5.) W czasie trwania turnieju konkurencje bêd± rozgrywane w systemie gradacji – od potencjalnie najmniej do potencjalnie najbardziej urazowej repliki broni. Co za tym idzie kondycyjna i si³owa presja w walce bêdzie raczej rosn±æ ni¿ spadaæ – mimo, ¿e z wyj±tkiem walki na miecz i tarcze – wszystkie pojedynki bêd± przerywane po trafieniu.
6.) W turnieju na miecz i puklerz dostarczamy puklerzy stalowych do walki – celowo nieco ciê¿szych ni¿ orygina³y. Nie wolno u¿ywaæ swoich puklerzy.
Uzbrojenie ochronne (zbroja i pancerz).
1. Ka¿da zbroja i he³m, musi byæ wykonana ze stali/¿elaza, chyba, ¿e istnieje historyczne potwierdzenie zastosowania innego materia³u.
2. Zbroja i he³m przeznaczona do walk, musi mieæ w newralgicznych punktach nie mniej ni¿ 1,5 mm grubo¶ci stali/¿elaza (wytrzyma³e p³yty hartowane mog± byæ po te¶cie dopuszczone w turnieju ju¿ od grubo¶ci 0,5 mm – niemniej jednak na podstawie ich wyj±tkowych zalet odporno¶ciowych), lub 3 mm skóry plus maj±ce odpowiednik historyczny pe³ne zbrojenie metalowe (o grubo¶ciach od 0,5 mm p³yty hartownej jak wy¿ej, lub 1 mm zwyk³ej p³yty stalowej/¿elaznej).
3. Wszyscy uczestnicy powinni nosiæ odpowiednie ochrony g³owy, korpusu, twarzoczaszki, gard³a, krtani, przedramion, piszczeli oraz d³oni i stawów.
4. Minimalnym, wystarczaj±cym opancerzeniem jest dowolna (ale TYLKO historyczna) kombinacja odpowiednich rycerskich (co do jako¶ci i kompletno¶ci ) XIV lub XV wiecznych z lat ujêtych ramami turnieju :
he³mu (koniecznie z zas³on± twarzy), rêkawic, os³on ud, kolan, piszczeli, korpusu, barków, ramion, ³okci i przedramion.
5. Nikt wprawdzie nie odrzuci he³mu o grubo¶ci 1,4 mm, ani rêkawicy o ma³ych, dobrze zachodz±cych na siebie p³ytkach (nie paliczkach) palcowych grubych na 1mm - jednak posiadacz he³mu ze zwyk³ej blachy o grubo¶ci 1 mm, kategorycznie nie ma na co liczyæ.
6. Przy³o¿ymy szczególn± uwagê do kontroli zabezpieczenia gard³a i krtani.
Repliki broni.
1. Wszystkie repliki broni u¿ywane w turnieju, musz± pochodziæ z zaufanego ¼ród³a.
2. Wszystkie repliki broni u¿ywane w walce, musz± byæ zatêpione. Krawêd¼ klingi bêd±ca w oryginalnej broni ostr± krawêdzi± tn±c±, powinna mieæ w replikach broni u¿ywanych w tym turnieju nie mniej ni¿ 2 mm grubo¶ci.
3. Wszystkie sztychy replik broni u¿ytych w tym turnieju, powinny byæ zaokr±glone - do szeroko¶ci p³azu co najmniej 1,5 cm (ko³o o takiej ciêciwie) i 3 mm grubo¶ci krawêdzi.
4. Niebanalnym aspektem s± walory estetyczne replik broni, zgodno¶æ proporcji z orygina³ami, oraz mo¿liwo¶æ stosowania technik fechtunkowych zbli¿onych do prawdziwych.
5. Replika broni jednorêcznej do turnieju musi utrzymywaæ d³ugo¶æ swej klingi miêdzy 65, a 85 centymetrów i wagê ca³kowit± miêdzy 1100, a 1500 gram.. Jest to podstawowa replika broni tego turnieju. Mo¿e to byæ replika miecza, tasaka, kordu – zgodnych z datowaniem turnieju.
6. Poniewa¿ puklerz jest w tym turnieju podstawowym narzêdziem drugiej rêki dostarczany jest zawodnikom na czas walki przez Heroldów.
Zasady bezpieczeñstwa
1. Przed wpisaniem siê na listê uczestnictwa, oraz wkroczeniem na pole walki (lub pole treningowe), ka¿da replika broni powinna byæ sprawdzona przez Sêdziego.
2. U¿ycie broni o ostrych krawêdziach lub zaostrzonym sztychu, jest ca³kowicie zabronione.
3. Przed u¿yciem repliki broni do walki, powinna byæ ona dok³adnie sprawdzona. Konieczne jest usuniêcie wszelkich nadmiernych szczerb o nie wyoblonych krawêdziach (np. powy¿ej 1,5 mm), zadziorów i w¿erów.
4. Z³amana, lub pêkniêta replika broñ, powinna byæ od razu odstawiona. Je¶li dojdzie do tego podczas walki, replika taka musi byæ wycofana ze starcia.
5. Replika broni powinna byæ utrzymywana w czysto¶ci, czyli bez rdzy, czy ewidentnego brudu. Wyra¼na farba na klindze, bêd±ca pozosta³o¶ci± po uderzeniach w tarczê, mo¿e byæ uznana jako brud, poniewa¿ mo¿e spowodowaæ zatrucie ewentualnej rany. Powinno siê unikaæ równie¿ produktów czyszcz±cych uznawanych za truj±ce.
6. Je¶li zawodnik w wyniku kontuzji nie jest zdolny do kontynuowania walki, uznawany jest za pokonanego. W przypadku powa¿nej kontuzji zawodnik odsy³any jest do punktu medycznego.
7. Je¶li kontuzja powoduj±ca niezdolno¶æ do walki, spowodowana jest nieregulaminowym dzia³aniem zawodnika, bêd±cego adwersarzem kontuzjowanego w danej walce; jest on WYKLUCZANY z dalszego przebiegu ca³ego turnieju. Organizator g³ówny we w³asnym zakresie decyduje o krokach prawnych z ramienia organizatora.
8. Je¶li kontuzja, niezale¿nie od jej wagi i rozmiarów, spowodowana jest regulaminowym i poprawnym dzia³aniem zawodnika, bêd±cego adwersarzem kontuzjowanego w danej walce; ka¿dorazowo sêdziowie decyduj± o jego zdolno¶ci lub niezdolno¶ci do kontynuowania walki, przyznawaniu mu lub nie ostrze¿eñ lub upomnieñ (tak¿e awansem), jak równie¿ o dalszym udziale w turnieju sprawcy zdarzenia.
9. Kontuzjowany który mo¿e po opatrzeniu kontynuowaæ walkê, jest przywracany do turnieju na pe³nych prawach.
Zasady Walki
1. Ciosy wyprowadzane s± z adekwatn± si³± (patrz „Zasady turnieju” punkt 7). Liczone s± trafienia krawêdzi± klingi repliki broni, bêd±c± w oryginalnej broni krawêdzi± tn±c± tej broni. Trafiaæ nale¿y tylko w miejsca uzbrojone, lub w umiê¶nion± cze¶æ ³ydki i zewnêtrzn± stronê uda, je¶li w przypadku ³ydek i zewnêtrznej strony uda, nie okrywa ich pancerz.
2. Cele dopuszczalne - góra g³owy (pionowo, lub mniej wiêcej pod k±tem czterdziestu piêciu stopni z dowolnego kierunku), ramiê i przedramiê, tors, zewnêtrzna strona ud, umiê¶niona czê¶æ ³ydki z obu kierunków.
3. Pchniêcia sztychem repliki broni tylko powy¿ej pasa, nie dalej ni¿ na odleg³o¶æ szeroko¶ci d³oni (oko³o 9 cm) w ka¿dym kierunku od pêpka. Odbite pchniêcie, które trafia w zakazany obszar bêdzie ukarane, jako wyprowadzane bez my¶lenia o konsekwencjach. Pchniêcie wyprowadzone poprawnie, lecz poprzez ze¶lizg z pancerza trafiaj±ce w obszar zakazany pozostaje ka¿dorazowo do rozpatrzenia przez sêdziego g³ównego.
4. Kategoryczny zakaz atakowania replik± broni : twarzy, szyi i krocza. Z³amanie zakazu grozi natychmiastowym WYKLUCZENIEM.
5. Powtarzaj±ce siê ataki na kolana, piszczele, ³okcie i d³onie bêd± karane (1 kara to zwrócenie uwagi - upomnienie, ka¿dy nastêpny raz – formalne ostrze¿enie).
6. Bardzo wa¿ne - Si³a wk³adana w uderzenie powinna byæ zawsze pod kontrol± zawodników. Ewidentnie nadmierna si³a jest niedozwolona, nie tylko dlatego, ¿e jest bezsensowna, ale, co wa¿niejsze, jest bardzo niebezpieczna. Ewidentnie s³abe trafienia nie bêd± za¶ uznawane, jako ¿e s± nie skuteczne.
7. Mo¿na wytr±ciæ lub z³amaæ replikê broni przeciwnika swoj± replik± broni, ale tylko je¶li nie dotykamy klingi przeciwnika swoim cia³em - wtedy uzyskujemy punkt jak za trafienie.
8. Metody kontaktowe (kopanie, popychanie, ataki d³oni±, ³okciem, barkiem, g³ow±, chwyty, uderzanie nie kling±) w tym turnieju s± zakazane. Nie wolno w szczególno¶ci celowo i rozmy¶lnie atakowaæ przeciwnika puklerzem.
Zasady turnieju.
1. Powinno byæ trzech Sêdziów na parê walcz±cych (trzech widzi wiêcej ni¿ jeden).
2. Decyzja o skuteczno¶ci trafienia podejmowana jest przez wiêkszo¶æ Sêdziów (dlatego jest ich trzech, a nie dwóch).
3. Zawodnik zwyciê¿a, gdy piêæ razy, skutecznie trafi przeciwnika.
4. Dwukrotne nastêpuj±ce po sobie trafianie jednoczesne (podobnie jak ka¿de pojedyncze trafienie jednoczesne) uznane jest za nieby³e, po trzecim w serii trafieñ jednoczesnych, sêdziowie nakazuj± stoczenie walki na same repliki mieczy jednorêcznych, bez puklerzy.
5. Je¶li zawodnicy w powy¿szej sytuacji dwukrotnie w serii trafi± siê jednocze¶nie, sêdziowie ustawiaj± ich do walki w zasiêgu 2/3 d³u¿szej z u¿ywanych kling, trzymanej za rêkoje¶æ w wyprostowanym rêku w³a¶ciciela. Sêdziowie ustawiaj± zawodników w pozycji wyprostowanej, i nakazuj± walkê bez prawa oderwania stóp od pozycji, oraz z zakazem sztychu.
6. Je¶li zawodnicy w powy¿szej sytuacji dwukrotnie trafi± siê jednocze¶nie - o zwyciêstwie jednego z nich decyduj± rzuty trzema ko¶æmi do gry, o sze¶ciu polach.
7. Skuteczne trafienie to takie, które uderza w cia³o w ten sposób, ¿e je¶li walka odbywa³aby siê na serio, doprowadzi³oby do uszkodzenia cia³a lub co najmniej powa¿nego uszkodzenie opancerzenia. Na przyk³ad lekkie dotkniêcie, obcierka nie liczy siê i Sêdziowie powinni je zignorowaæ.
8. Je¶li jeden z zawodników, ma du¿o mniej uzbrojenia ochronnego lub du¿o gorszy/starszy epokowo model ni¿ jego przeciwnik, to, ¿eby wygraæ, musi trafiæ go wiêksz± ilo¶æ razy. Ma to odzwierciedliæ statystyczne aspekty zagro¿enia cia³a, przy ró¿nym uzbrojeniu. Poniewa¿ ¶cieraæ siê bêd± rycerze – czyli dobrze zbrojni kombatanci, ró¿nica punktów nie wyniesie nigdy wiêcej ni¿ jeden (zawsze dodaj±c od piêciu a nie odejmuj±c).
9. Przed walk± zawodnicy staj± w gotowo¶ci w naro¿nikach i czekaj± na sygna³ do walki dany przez Sêdziego Pola.
10. Ka¿dy z sêdziów w ka¿dej chwili mo¿e przerwaæ starcie (aby udzieliæ ostrze¿enia, upomnienia, aby przyznaæ punkt, aby interweniowaæ itp.)- zawodnicy musz± przerwaæ walkê i po decyzji sêdziów powróciæ do naro¿ników, czekaj±c na ponowny sygna³.
11. Drugie upomnienie jest zawsze pierwszy ostrze¿eniem.
12. Drugie ostrze¿enie w czasie turnieju oznacza przegranie danej walki przez sprawcê, niezale¿nie od uzyskanego wyniku. Oznacza równie¿ eliminacjê danego zawodnika z turnieju danego rodzaju, bez wzglêdu na jego dotychczasowy wynik.
13. Je¶li dojdzie do kontuzji, uszkodzenia cia³a lub sprzêtu walka jest przerywana.
14. Uszkodzenie sprzêtu ochronnego lub repliki broni powoduje przerwanie walki. Zawodnik ma umowne pó³torej minuty na poprawienie lub wymianê uszkodzonego elementu.
15. Ewidentnie agresywny, lub nawet spokojny lecz niekompetentny zawodnik, mo¿e byæ usuniêty przez sêdziów bez upomnienia i prawa do jakichkolwiek roszczeñ do turnieju.
Sêdziowie.
1. Sêdzia Pola, zwany oficjalnie Heroldem, jest osob± wspó³odpowiedzialn± za:
Sprawdzenie szrank (ziemi, oraz wewnêtrznego i zewnêtrznego ogrodzenia);
Sprawdzenie broni zawodników, wliczaj±c w to sprawdzenie wy¶ció³ek w he³mach i jako¶ci zbrój i replik broni;
Utrzymanie publiki za zewnêtrznym ogrodzeniem szrank;
Ostrze¿enie walcz±cych i pozosta³ych sêdziów, je¶li kto¶ z publiki przejdzie przez zewnêtrzne ogrodzenie.
2. Sêdzia Pola jest osob± wspó³odpowiedzialn± za:
Usuniêcie z pojedynku z³amanej lub uszkodzonej broni;
Upominanie zawodników nie walcz±cych wed³ug zasad;
Usuniêcie z pojedynku zawodników zachowuj±cych siê niebezpiecznie, lub nie zwracaj±cych uwagi na upomnienia.
3. Sêdzia jest osob± wspó³odpowiedzialn± za:
Decyzjê, czy trafienie by³o skuteczne, czy liczy siê jako rana, jest wycelowane w miejsce dopuszczalne;
Decyzjê, kto jest zwyciêzc± niekoñcz±cej siê walki, czyli takiej; podczas której zawodnicy wykazuj± ogromne zdolno¶ci lub ich brak, przez co walka zdaje siê nie mieæ koñca.
4. Sêdzia powinien byæ osob± dobrze zapoznan± z metodami walki.
5. Sêdziowie powinni byæ dobrze zapoznani z zasadami walki i bezpieczeñstwa.
6. S³owo wymienionych wy¿ej sêdziów jest ostateczne. ¯aden z zawodników nie powinien go kwestionowaæ ani komentowaæ publicznie.
Turniej Miecza Wielkiego
1. Replika miecza pó³tora rêcznego u¿yta w turnieju musi utrzymywaæ d³ugo¶æ swej klingi miêdzy 85, a 115 centymetrów, przy d³ugo¶ci rêkoje¶ci (wraz z g³owic± i jelcem) miedzy 30, a 40 centymetrów. Waga ca³kowita takiej repliki broni musi zawieraæ siê pomiêdzy 1500, a 2500 gram. Jest to podstawowa replika broni tego turnieju.
2. Replika broni jednorêcznej do turnieju musi utrzymywaæ d³ugo¶æ swej klingi miêdzy 65, a 85 centymetrów i wagê ca³kowit± miêdzy 1100, a 1500 gram. Musi byæ to replika miecza jednorêcznego. Jest to replika broni u¿ywana tylko w szczególnym przypadku przed³u¿aj±cej siê walki opisanym w poprzednim po¶cie.
3. Mo¿na wytr±ciæ lub z³amaæ replikê broni przeciwnika swoj± replik± broni, ale tylko je¶li nie dotykamy klingi przeciwnika swoim cia³em - wtedy uzyskujemy punkt jak za trafienie.
4. Metody kontaktowe takie jak : kopanie, popychanie, ataki d³oni±, ³okciem, barkiem, g³ow±, bezpo¶rednio na opancerzone cia³o przeciwnika, podcinanie, przydeptywanie, obalanie itp. s± dopuszczalne. Przeciwnika mo¿emy statycznie pochwyciæ na czas nie d³u¿szy ni¿ piêæ sekund – po tym albo musi nast±piæ rozstrzygniêcie „klinczu” albo sêdziowie rozdzielaj± walcz±cych.
5. Sam fakt obalenia, odepchniêcia czy nadepniêcia przeciwnika lub wyrwania siê z jego „klinczu” nie dajê punktów, a rozbrojenia s± liczone jak jedno trafienie, bez szczególnego bonusu.
6. W rozbrojeniu mo¿na stosowaæ chwyt otwarta d³oni± lub np. „objêcie” ca³± rêk± „pod pachê” na replikê broni przeciwnika, o ile nie chwytamy za jego klingê.
Dla wyja¶nienia bo mnie pytaj±:
Turniej Miecza Wielkiego ma niejako odrêbne zasady i dla tego zosta³y wyszczególnione. Nie jest pewne czy bêdzie turniej na „pole-axy” - ale je¶li tak - zasady bêd± podobne.
U¶ci¶leniu ulegn± zasady walk na miecz i tarcze - ale ogólnie bêd± podobne do walk na miecz i puklerz.
CYTAT(Zasady walki p.3)
Odbite pchniêcie, które trafia w zakazany obszar bêdzie ukarane, jako wyprowadzane bez my¶lenia o konsekwencjach.
Je¶li mo¿na co¶ podpowiedzieæ, to pozostawi³bym tu decyzjê sêdziom, zamiast kategorycznie pisaæ ¿e "takie pchniêcie bêdzie ukarane".
Pchniêcie trafiaj±ce po odbiciu w obszar zakazany mo¿e byæ wykorzystywane przez zawodnika atakowanego do wyeliminowania przeciwnika w podobnie nieuczciwy sposób jak czêsto obserwowane na stadionie futbolowym wpadniêcie na zawodnika dru¿yny przeciwnej i udawanie faulu. Sprytny zawodnik mo¿e celowo odbijaæ sztychy przeciwnika tak, aby trafia³y one w jego szyjê czy twarz. I je¿eli zapiszesz ¿e "takie pchniêcie bêdzie ukarane", taki cwaniak bêdzie mia³ prawo ¿±daæ wypunktowania przeciwnika a jury nie bêdzie mia³o mo¿liwo¶ci mu tego odmówiæ.
Lepiej wiêc mo¿e zapisaæ tak jak w nastêpnym zdaniu, ¿e "takie pchniêcie mo¿e byæ podstaw± do wymierzenia kary, jako wyprowadzane bez my¶lenia o konsekwencjach, i bêdzie rozpatrywane przez sêdziego", albo jako¶ podobnie?
Tylko Viatorze (bo masz tak ogólnie racje) o to mi chodzi³o – pchniêcie musi byæ precyzyjne i nie do obrony. Zwróæ uwagê - pchamy siê w os³oniêty i wcale spory obszar - po to - aby istnia³o w potyczce „zagro¿enie” tak± akcj± - po to - aby walcz±cy liczy³ siê z ni± i nie m³óci³ ...jak na innych turniejach ;)...ale z drugiej strony - pchniêcia w walce w zbrojach mia³y trafiaæ w bardzo w±ski (dos³ownie) obszar po do¶æ nie ³atwym "wypracowaniu" takiej akcji lub po wykorzystaniu rozwiniêcia po ”standardowym” ataku.
Zagro¿enie „cwaniactwem” (tylko i wy³±cznie w tym konkretnym przypadku regulaminowym) ma predestynowaæ do zwyciêstwa naprawdê wprawnych.
Ja akurat „pcha³em” jak walczy³em. Ostatnia walka w ten sposób??? BYCZYNA z 8 lat temu?? Pod murami.
Przeciwnik nic nie potrafi³, wiêc wgniot³em mu blachy sztychem…gdyby co¶ tam jednak kombinowa³ – nie powa¿y³ bym siê na „bezczelno¶æ” – bo ¿al by by³o straciæ g³upio punkty.
Zwróæ uwagê na wymiar kary. Je³ki kto¶ raz zrobi to ¬LE – to nie odpadnie z mety – ale ...bêdzie musia³ zmieniæ TAKTYKÊ.
A nam chodzi o technikê i taktykê.
OK, ja siê nie upieram. To nie jest turniej dla pocz±tkuj±cych, wiecie co robicie. Je¶li poziom bêdzie wyrównany a ludzie ogarniêci, z parciem na rekonstrukcjê a nie na sukces sportowy (a to jest Waszym za³o¿eniem) to my¶lê ¿e nie bêdzie problemu. W koñcu my w Polsce Dzielnicowej te¿ siê naparzamy dunami, w³óczniami i innymi broniami uwa¿anymi za szczególnie niebezpieczne i kontuzjogenne, i to w otwartych he³mach, i w dobranym towarzystwie nie jest to bardziej niebezpieczne ni¿ zwyk³a ¶redniowieczna szermierka sportowa. Ka¿dy przede wszystkim kontroluje siebie. K³opoty mog± pojawiæ siê tam, gdzie przyje¿d¿a szersze grono go¶ci na rozmaitym poziomie, np. na Czersku.
Bo to jest tak, ¿e jest sport i sport - nie uwa¿asz ?
Uprzejmie informujê, ¿e turniej ³uczniczy poprowadzi ¯yrafa.
efi
CYTAT(efendi @ 16:37 03.09.2014)
Uprzejmie informujê, ¿e turniej ³uczniczy poprowadzi ¯yrafa.
efi
¯yrafa siê ostatnio nieco popsu³a i nie bardzo mo¿e strzelaæ, wiêc z ¿yciowych przyjemno¶ci pozostaje jej prowadzenie turnieju i uprzykrzanie ludziom ¿ycia. Zasady, regulamin i konkurencje pojawi± siê najpó¼niej na pocz±tku przysz³ego tygodnia, a jest szansa, ¿e ciut wcze¶niej. Tak¿e polecam ju¿ rozpocz±æ trenowanie celno¶ci i szybkostrzelno¶ci - na pewno bêd± pojedynki na klapki i tybetañski trójk±t oraz turecka puta ;)
Regulamin skopiowa³am z worda, wiêc mog± byæ dziwne spacje i takie tam. Z gory przepraszam.
REGULAMIN
Turnieju £uczniczego
Turniej ³uczniczy odbêdzie siê podczas imprezy
„Turniej stanowiony przez PRAWO. EFEMON 2014”
§ 1
(INFORMACJE OGÓLNE)
1. Oficjalna nazwa turnieju: Turniej ³uczniczy EFEMON 2014
2. Termin turnieju: 13 wrze¶nia 2014 r.
3. Miejsce: Gród Rycerski w Byczynie (Biskupicach).
4. Kontakt mailowy z organizatorem: anna.szadkowska@lucznicytradycyjni.org.
§ 2
(RODZAJE £UKÓW)
1. Dozwolone typy ³uków tradycyjnych to:
• £UKI NATURALNE – kategoria ³uku naturalnego obejmuje wszystkie ³uki tradycyjne, wykonane
w ca³o¶ci z materia³ów naturalnych jako repliki ³uków historycznych.
Ciêciwy – z dowolnych materia³ów.
Strza³y – wy³±cznie drewniane z opierzeniem naturalnym, groty tarczowe, osady wykonane
z materia³ów naturalnych.
Miejsce przy³o¿enia strza³y mo¿e byæ oznaczone. Niedozwolone s± podpórki pod strza³ê.
• £UKI TRADYCJNE BEZ OKNA – kategoria ³uku tradycyjnego bez okna obejmuje wszystkie ³uki tradycyjne, wykonane czê¶ciowo lub w ca³o¶ci z materia³ów nienaturalnych jako repliki ³uków historycznych.
Wciêcie w majdanie nie mo¿e byæ wiêksze ni¿ ¶rednica strza³y u¿ywanej do tego ³uku w najwê¿szym miejscu promienia (pomiar dokonuje siê w miejscu przy³o¿enia strza³y), a strza³a nie mo¿e dotykaæ osi symetrii ³uku.
Ciêciwy – z dowolnych materia³ów.
Strza³y – wy³±cznie drewniane z opierzeniem naturalnym, groty tarczowe, osady wykonane
z dowolnych materia³ów.
Dozwolone s± podpórki pod strza³ê wykonane ze skóry, drewna, rogu lub w³osia.
2. Do turnieju nie bêd± dopuszczone ³uki klasyczne (sportowe), typu hunter, tradycyjne z oknem oraz bloczkowe (compound).
3. Nie zosta³ wprowadzony podzia³ na osobne kategorie sprzêtowe, zawodnicy z ³ukami naturalnymi
i tradycyjnymi bez okna startuj± w jednej, wspólnej kategorii.
4. Nie wprowadza siê limitu si³y naci±gu ³uków.
5. Obowi±zuje bezwzglêdny zakaz u¿ywania jakichkolwiek przyrz±dów celowniczych (dozwolone s± jedynie oznaczenia miejsca osadzenia strza³y na ciêciwie oraz przy³o¿enia strza³y na rêkoje¶ci ³uku).
6. Podczas ca³ego przebiegu Turnieju zawodnicy zobowi±zani s± do pos³ugiwania siê tym samym ³ukiem i kompletem strza³, jaki okazali Sêdziom. Niestosowanie siê do powy¿szego spowoduje natychmiastow± dyskwalifikacjê zawodnika. Wyj±tkiem jest sytuacja, kiedy ³uk ulegnie awarii. £uk zastêpczy musi byæ zakwalifikowany w tej samej kategorii sprzêtowej, co poprzedni. Weryfikacjê przeprowadza Sêdzia Prowadz±cy dan± grupê.
7. Ka¿dy Zawodnik zobowi±zany jest posiadaæ w³asne strza³y w ilo¶ci min. 6 sztuk. Strza³y powinny byæ podpisane imieniem i nazwiskiem, b±d¼ oznaczone w taki sposób, aby by³o mo¿liwe ich szybkie
i bezproblemowe odró¿nienie.
§ 3
(KATEGORIE WIEKOWE)
Nie ma podzia³u na kategorie wiekowe.
§ 4
(DATOWANIE HISTORYCZNE)
1. W turnieju mo¿e wzi±æ udzia³ ka¿dy ³ucznik, który dysponuje spójnym strojem historycznym
z dowolnej epoki w przedziale VIII – XVII w. Stroje powinny byæ wykonane z materia³ów naturalnych, charakterystycznych dla danego regionu geograficznego, z którego pochodzi strój ³ucznika.
Nie dopuszczone s± stroje zawieraj±ce widoczne elementy wspó³czesne – zamki, rzepy, buty niehistoryczne etc.
§ 5
(SÊDZIOWIE I ZASADY SÊDZIOWANIA)
1. Sêdziowie nie startuj± w Turnieju.
2. Zdobyte punkty zliczane bêd± przez Sêdziego tylko w obecno¶ci Zawodnika.
3. Trafienia na linii bêd± liczone na korzy¶æ Zawodnika
4. Nie zalicza siê trafieñ w przypadku, gdy strza³a odbi³a siê b±d¼ przesz³a przez cel.
5. W przypadku oddania wiêkszej ilo¶ci strza³ów ni¿ jest to dozwolone w danej konkurencji, Zawodnikowi odejmuje siê punkty za najlepiej punktowany strza³.
6. Obowi±zuje zakaz oddawania dodatkowych strza³ów w sytuacji, w której po podej¶ciu do maty (lub innego celu) oka¿e siê, ¿e Zawodnik odda³ mniejsz± liczbê strza³ów, ani¿eli przewidziano to w danej konkurencji.
7. Trzykrotne wyczytanie nazwiska Zawodnika i jego nie pojawienie siê na linii strzelania, spowoduje jego automatyczne pominiêcie w danej konkurencji, bez mo¿liwo¶ci pó¼niejszego „dostrzelania”.
8. Trzykrotne nie pojawienie siê Zawodnika podczas kolejnych konkurencji spowoduje automatyczn± dyskwalifikacjê Zawodnika.
9. Obowi±zuje fundamentalna zasada ¿yczliwo¶ci wobec Zawodników oraz interpretowania postanowieñ niniejszego Regulaminu wy³±cznie na korzy¶æ Zawodników.
§ 6
(REJESTRACJA)
1. W Turnieju mo¿e wzi±æ udzia³ ka¿da pe³noletnia osoba oraz dzieci i m³odzie¿ pod nadzorem pe³noletniego opiekuna.
2. Za prawid³owe zg³oszenie Zawodnika do Turnieju uwa¿a siê rejestracjê w dniu zawodów u Sêdziego na terenie torów ³uczniczych.
§ 7
(ZASADY BEZPIECZEÑSTWA)
1. Wstêp za liniê strzelania na torach ³uczniczych maj± jedynie osoby strzelaj±ce oraz Sêdziowie.
2. Osoby towarzysz±ce, nie bior±ce czynnego udzia³u w Turnieju, maj± ca³kowity zakaz wstêpu za liniê strzelania.
3. Obowi±zuje zakaz wje¿d¿ania jakimikolwiek pojazdami na tory ³ucznicze.
4. Strzelania prowadzi siê z wyznaczonych miejsc i linii strzelania.
5. Strzelanie i podchodzenie do mat ³uczniczych (lub innych celów) odbywa siê na wyra¼ny znak Sêdziego
6. Na torach ³uczniczych i ¶cie¿kach ³uczniczych obowi±zuj± bezwzglêdnie nastêpuj±ce zakazy:
• zakaz strzelania w górê i nie w osi mat ³uczniczych (ew. innych celów), na skos i w poprzek torów;
• zakaz strzelania przy z³ej widoczno¶ci, np. podczas gêstej mg³y, przed ¶witem i po zmroku;
• zakaz strzelania, je¿eli na linii strza³u, przy matach ³uczniczych (b±d¼ przy innych celach) i za nimi znajduj± siê inne osoby;
• zakaz przechodzenia w poprzek torów za lini± strzelania;
• zakaz podchodzenia do mat ³uczniczych (b±d¼ do innych celów) podczas gdy inne osoby jeszcze nie ukoñczy³y strzelania;
• zakaz wpuszczania ma³oletnich dzieci bez ¶cis³ego nadzoru opiekunów oraz zwierz±t swobodnie biegaj±cych;
• zakaz wstêpu osób pod wp³ywem alkoholu i innych ¶rodków odurzaj±cych oraz zakaz ich spo¿ywania i u¿ywania podczas trwania zawodów.
7. Do mat b±d¼ innych celów mo¿na podchodziæ jedynie po uprzednim upewnieniu siê, ¿e wszystkie osoby strzelaj±ce dan± konkurencjê skoñczy³y ju¿ strzelaæ.
8. Strza³y nale¿y wyjmowaæ z mat ew. z innych celów ze szczególn± ostro¿no¶ci± i w sposób nie zagra¿aj±cy bezpieczeñstwu w³asnemu i innych osób.
9. Dla bezpieczeñstwa w³asnego i innych osób, podczas przebywania na torach ³uczniczych ew. na ¶cie¿ce ³uczniczej nale¿y kierowaæ siê zasadami zdrowego rozs±dku i „mieæ oczy dooko³a g³owy”.
10. NIEZASTOSOWANIE SIÊ DO KTÓREJKOLWIEK Z POWY¯SZYCH ZASAD I ZAKAZÓW SPOWODUJE DYSKWALIFIKACJÊ ZAWODNIKA.
§ 8
(HARMONOGRAM IMPREZY)
1. SOBOTA, 13.09.2014 r.
• godz. 10:30 – 11:00 zapisy i weryfikacja sprzêtu,
• godz. 11:15 – rozpoczêcie turnieju,
§ 9
(KONKURENCJE)
1. Turniej podzielony bêdzie na 2 bloki tematyczne:
• blok 1 – STRZELANIE TARCZOWE.
• blok 2 - KONKURENCJE BOJOWE (klapki, strzelanie na czas, precyzja, trójk±t itp.)
2. Przyk³adowe konkurencje:
• Fita 80, punktacja 1-5, 6 strza³
• Fita 80, punktacja 1-5, 6 strza³, klêcz±c
• Fita 80, punktacja 1-5, 6 strza³, ty³em
• Królik zombi, punktacja 5 i 1, 6 strza³
• Fita 40, punktacja 1-5, 6 strza³, czas: 30 sekund
• Puta, punktacja 1-10, 6 strza³, strzelanie z grodu
• Pozosta³e konkurencje zostan± podane w dniu zawodów, ich ilo¶æ bêdzie uzale¿niona od ilo¶ci ³uczników. Do pó³fina³u przechodzi 10 osób. Do fina³u przechodzi 5 osób.
3. Ze wzglêdu na pó¼ny termin og³oszenia turnieju, szczegó³owe konkurencje pozostan± tajemnic± a¿ do soboty. Turniej ma charakter rekreacyjny i zabawowy, wiêc organizator nie wprowadza dba³o¶ci o równowagê punktow± czy te¿ szczegó³owy opis konkurencji i zasad przeprowadzenia fina³u.
§ 10
(NAGRODY W TURNIEJU)
1. Za udzia³ w turnieju Organizator ustanowi³ nastêpuj±ce nagrody finansowe:
• I miejsce – 150 PLN
• II miejsce –120 PLN
• III miejsce – 80 PLN
• IV miejsce – 50
• V miejsce – 50
• VI miejsce - 50
Dodam tylko, ¿e zbiórka d-ców w piatek o 22:00 (karczma)oraz w sobotê po przywitaniu i tam powiemy o wszystkim.
Program
Miêdzynarodowego Turnieju Rycerskiego
12-14 wrze¶nia 2014 r.
pi±tek, 12 wrze¶nia
od 17.00 – karczma staropolska; przyjazd bractw rycerskich z Polski i zagranicy
18.00 – koncert zespo³u Archangelica
19:00 – prelekcja nt. ¶redniowiecznych narzêdzi tortur i zawodu kata.
20:00 – koncert grupy Irdorath z Bia³orusi
sobota, 13 wrze¶nia
10.00 - rozpoczêcie jarmarku ¶redniowiecznego
- otwarcie karczmy staropolskiej
11.00 – powitanie bractw
od 11.15 - turniej ³uczniczy na podgrodziu
od 11.15 – polsko-czeskie konkursy kulinarne
11.20 - koncert grupy Irdorath
12.00 – Turniej rycerski - eliminacje
12:00 - eliminacje do turnieju rzutu w wlóczni±, toporem i no¿em
13:00 - bieg dam i bieg rycerski
14.00 – pokaz artylerii Opolskiego Bractwa Rycerskiego
14.15 – pokazy i warsztaty tañców dawnych
14.45 - Taheya - pokazy tañca brzucha
15.00 - koncert grupy Spiritual Seasons z Ukrainy
16.00 – turniej bojowy - fina³y
17.00 – Taheya - pokazy tañca brzucha
17.15 - wyniki polsko-czeskich konkursów kulinarnych
17.30 – pojedynki, walki dru¿ynowe i bitwa
19.30 – koncert grupy Spiritual Seasons z Ukrainy
21.00 – koncert zespo³u Vecordia
ok. 22.00 - pokaz fireshow
niedziela, 14 wrze¶nia
11.00 - 16.00
- gry i zabawy ¶redniowieczne
- jarmark ¶redniowieczny
- zwiedzanie sali tortur
- nauka strzelania z ³uku
- karczma staropolska
- nauka rzutów w³óczni±, no¿em, toporem
- pokaz artylerii ¶redniowiecznej
UWAGA!
PODANE CZASY ROZPOCZÊCIA POSZCZEGÓLNYCH KONKURENCJI SA OBOWI¡ZUJ¡CE ALE NIE SZTYWNE :-)
BÊD¡ DOSTOSOWANE DO REALIÓW, BO -BAWIMY SIÊ-
No i super ,w koñcu program
CYTAT(Zbigniew Smolik @ 10:04 10.09.2014)
No i super ,w koñcu program
Zapomnia³em dodaæ zawiadomienie o zapasach:-) reszta na miejscu. Zbyszku, zapraszam na górê na cos smacznego
Witam !
Na pocz±tek jako Fabryka Rycerzy chcemy podziêkowaæ za turniej , który jak ka¿dy turniej u Efendiego by³ po prostu super , jak zwykle atrakcji , jedzenia i zabawy by³o pod dostatkiem :-)
Niestety na turnieju jedna rzecz nie wypali³a i by³a to bojówka. Zanim wyliczê rzeczy które by³y nie tak to od razu chcê zaznaczyæ ¿e nie jest to hejt z naszej strony , i nie mamy pretensji ani do Efendiego ani do Hegemona bo Efendi jak napisali¶my wcze¶niej zapewni³ moc atrakcji , a Hegemon stara³ siê ze wszystkich si³ by turniej przebieg³ sprawnie. Niestety musimy o tym napisaæ by nie by³o w przysz³o¶ci takich potkniêæ , które de facto zniechêci³y niema³± grupê ludzi.
Po pierwsze regulamin turnieju by³ ca³kowicie nie przestrzegany, a zmiany w regulaminie nie by³y podawane do wiadomo¶ci walcz±cych. poni¿ej wyszczególniê punkty regulaminu które zosta³y olane :
3. Wszyscy uczestnicy powinni nosiæ odpowiednie ochrony g³owy, korpusu, twarzoczaszki, gard³a, krtani, przedramion, piszczeli oraz d³oni i stawów.
4. Minimalnym, wystarczaj±cym opancerzeniem jest dowolna (ale TYLKO historyczna) kombinacja odpowiednich rycerskich (co do jako¶ci i kompletno¶ci ) XIV lub XV wiecznych z lat ujêtych ramami turnieju :
he³mu (koniecznie z zas³on± twarzy), rêkawic, os³on ud, kolan, piszczeli, korpusu, barków, ramion, ³okci i przedramion.
Tutaj wiêkszo¶æ ludzi mai³a sprzêt odpowiedni , ale zastanawiam siê czemu dopuszczono Bia³orusinów
w niekompletnym sprzêcie ( jeden mia³ tylko przeszywkê , he³m , rêkawicê oraz zbrojniki na jednej rêce ) a jednocze¶nie odmówiono uczestnictwa w walce rycerzowi który mia³ wszystko oprócz... cywilnych nogawic które by³y schowane pod nogawicami "krótkimi"
4. Kategoryczny zakaz atakowania replik± broni : twarzy, szyi i krocza. Z³amanie zakazu grozi natychmiastowym WYKLUCZENIEM.
6. Bardzo wa¿ne - Si³a wk³adana w uderzenie powinna byæ zawsze pod kontrol± zawodników. Ewidentnie nadmierna si³a jest niedozwolona, nie tylko dlatego, ¿e jest bezsensowna, ale, co wa¿niejsze, jest bardzo niebezpieczna. Ewidentnie s³abe trafienia nie bêd± za¶ uznawane, jako ¿e s± nie skuteczne.
Tutaj po pierwsze zawodnicy czasami napierd**** tak ¿e wgniata³o zbroje na g³êboko¶æ 2 cm , bez ¿adnego upomnienia od strony sêdziów , mimo skargi ze strony zawodnika. Oprócz tego strza³y w szyjê / kark na pe³nej sile , bez z³ego s³owa od sêdziego , oraz znowu brak reakcji sêdziego na skargê.
To tyle je¿eli chodzi o regulamin , którego sêdziowie niestety nie znali i nie byli przeszkoleni do walk w tej konwencji , ale niedoci±gniêæ by³o jeszcze trochê :
- Brak zapowiadanej przewagi punktowej dla ciê¿ej opancerzonego zawodnika
- nadmierna ilo¶æ zawodników , mia³o byæ 5 lub 7 by³o 11
- brak walk na miecz d³ugi oraz na miecz puklerz , rozegrano TYLKO miecz z tarcz±
- brak giermków i pocztów , zapowiadano turniej na który trzeba by³o spe³niæ do¶æ rygorystyczne wymagania , a w rezultacie wpuszczono wszystkich - dlaczego tak nas ( Mnie i Mê¿a ) boli ? bo by wystartowaæ w turnieju zapo¿yczyli¶my siê by dokupiæ tarcz , i elementów zbroi które w rezultacie okaza³y siê zbêdnym wydatkiem.
Podsumowuj±c :
Ca³e wydarzenie by³o super , z wyj±tkiem turnieju bojowego. Gdyby by³ on przeprowadzony zgodnie z zasadami oraz wymogami jakie by³y og³aszane by³by to najlepszy turniej na ¶wiecie , by³a by to nowa jako¶æ na rynku reko.
¯eby nie byæ kolejn± marud± których du¿o chodzi po ¶wiecie to chcemy zaproponowaæ co¶ ze swojej strony. Z rado¶ci± podejmiemy siê organizacji i przeprowadzenia przysz³orocznego turnieju ( o ile siê odbêdzie ) , dostarczymy zarówno sprzêt jak i kompletne sk³ady sêdziowskie, bêd± to sêdziowie szermierki sportowej. Hegemonie , je¿eli chcia³by¶ naszej pomocy , to skontaktujmy siê prywatnie.
Aha i jeszcze jedno , nie mamy pretensji do Hegemona , robi³ co móg³ , widzieli¶my ¿e by³ bardzo zmartwiony wszystkimi nieprawid³owo¶ciami . Do sêdziów te¿ nie mamy ¿adnych pretensji gdy¿ byli to ochotnicy którzy zrobili to z w³asnej nieprzymuszonej woli.
My¶limy ¿e ca³a sytuacja wynika z tego ¿e w tej formule zawody by³y przeprowadzane po raz pierwszy.
Mamy nadziejê ¿e nikogo nie urazili¶my.
Pozdrawiamy
Fabryka Rycerzy.
Poniewa¿ nie mam teraz fizycznych mo¿liwo¶ci na odpowied¼ – (ale nie omieszkam tego uczyniæ najdalej do pi±tku choæ raczej szybciej ) – to skupiê siê na tym co mogê na szybkiego.
Powy¿sza krytyka pochodzi od chyba JEDYNEGO pocztu który zg³osi³ siê w przewidzianym pierwotnie terminie i NIE WYPI¡£ siê z turnieju czy to na 2 miesi±ce, czy na miesi±c czy na koniec na dobê przed imprez±.
Co wiele t³umaczy – ale o tym po tym.
Co do tarczy – bardzo chêtnie j± odkupimy – bynajmniej nie altruizmu – przemalujemy i u¿yjemy. To chyba za³atwi sprawê przynajmniej wniesionych kosztów finansowych?
A jej sprawê wyja¶niê tak jak wy¿ej napisa³em, razem z pozosta³ymi w±tpliwo¶ciami.
A i jeszcze jedno:
Damy mamy ju¿" fotograficznie skatalogowane" i wybory trwaj±
oraz wymina opini o walorach nie tylko estetycznych ale i "w relacjach spo³ecznych".
Nie zpaomnia³em równiez o obietnicy nagrodzenia wszystkich rycerzy czym¶ - co w kategoriach medievalnych by³o tak cenne - ¿e podobnej nagrody ¿aden nasz wspó³czesny turniej nie widzia³
- jak ode¶pimy i zgromadzimy te dobrow wsytarczajcej ilo¶ci, to wedle listy uczestników porposimy o adresy na przesy³ki ;).
Wyniki turniejów:
Turniej bojowy – prowadzony przez Hegemona
I m. Grzegorz Kursa
II m. Iwan Iwanow – Ivpatiy z Po³ocka (Bia³oru¶)
III m. Bartosz Sarna – Ksiêstwo Nyskie
Wybrany przez damy z lo¿y dam – Faroth z Wi¶nicza
Turniej ³uczniczy - prowadzony przez ¯yrafê
I m. Anna "Ann" P³otycia - An-onimy
II m. Zbigniew Sawicki – Wolna Kompania £ucznicza z Lubania
III m. Arkadiusz Rosiecki – An-onimy
Bieg dam
I m. Alicja Górecka
II m. Monika Hajduga – Ksiêstwo Nyskie
III m. Joanna Wiêcek – Ksiêstwo Nyskie
Bieg rycerski
I m. Marcin £uczak i Micha³ Ma³kowski – ¦l±ska Rota Najemna
II m. Krzysztof Mika i Mateusz Bobiñski – ¦widnickie Bractwo Rycerskie
III m. Grzegorz Budnik i Pawe³ Dembek – Rycerstwo Ziemi S³upskiej
Turniej rzutu no¿em
I m. Rafa³ Szymanowicz – Rycerstwo Ziemi S³upskiej
II m. Ryszard Jaeckiel – Ksiêstwo Nyskie
III m. Piotr Merecki – Rycerstwo Ziemi S³upskiej
Turniej rzutu w³óczni±
I m. Pawe³ Dembek – Rycerstwo Ziemi S³upskiej
II m. Rafa³ Szymanowicz – Rycerstwo Ziemi S³upskiej
III m. Adrian „Nosfer“ Gos – Opolskie Bractwo Rycerskie
Turniej rzutu toporem
I m. Ireneusz Biernacki - Opolskie Bractwo Rycerskie
II m. Igor Jolewski – Kruk z Czêstochowy
III m. Krzysztof Kiliñski – Opolski Klub £ucznictwa Tradycyjnego
Turniej bojowy dru¿ynowy
Zwyciê¿y³ Jaros³aw z Ma¶lic h. Hugwicz – samozwañczy rycerz rabu¶
Polsko-czeski turniej kulinarny
I m.
Cispol (Wioletta Kordas, Ewa ¦ledzka, Beata Koniowicz, Anna Zdaniewicz)
O¶rodek Kultury w Byczynie (Iwona Sarnowska, Jolanta Rychnicka, Pawe³ Lepszy, Krzysztof Kulik)
II m.
Arma Ferre (Jan Hyzdal, Lukas Kucharit, Tomas Podesva, Nina Muhrova)
Sermirski Spolek (Petr Salplachta, Adam Braun, Lukas Podesva, Jan Durdak)