Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tadeusz, który walczy z bia³aczk± marzy o zbroi! Pomó¿cie!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Stron: 1, 2
Tomasz92
Witam serdecznie.

Jestem wolontariuszem w fundacji Trzeba Marzyæ w Sopocie, która spe³nia marzenia ciêzko chorych dzieci.
Tadeusz, który kiedys bra³ udzia³ w turniejach rycerskich, w tym momencie walczy o swoje ¿ycie.
Jego marzeniem jest w³asna zbroja rycerska.
Spe³niaj±c Jego marzenie, dajemy mu nadziejê, ¿e wszystko mo¿e siê zdarzyæ, tak jak powrót do zdrowia.

Zapraszam do zapoznania siê z relacj± z pierwszej wizyty z Tadeuszem:
http://www.trzebamarzyc.org/marzeniaDoSpel...Dreamer/515/831

Ka¿da pomoc jest bardzo cenna!!!

Z pozdrowieniami

Tomasz Kostrzewa
Tomasz92
Bardzo dziêkujê za tak szybki odzew.

Stan Tadeusza jest ciê¿ki. Lecz choroba ta nie upo¶ledza ruchowo.
Je¶li jest taka mo¿liwo¶æ bardzo proszê o kontak telefoniczny (mogê oddzwoniæ) wtedy wszystko wyja¶niê.
Je¶li to siê uda, w co ogromnie wierzê, bêdzie genialnie!

Odpowiadaj±c na pytania:
1. Stan Tadeusza jest ciê¿ki. Czeka na przeszczep. Jego choroba nie wp³ywa na Jego sprawno¶æ fizyczn±.
2. Tadeusz po powrocie do zdrowia chcia³by wróciæ do æwiczeñ w bractwie. Na zdjêciu w relacji na naszej stronie, jest nasz Marzyciel - Tadeusz. St±d te¿ Jego marzenie.
3. Proszê o kontakt ze mn± - bêdê po¶rednikiem:)

Z pozdrowieniami
Tomek
Viator
No to: jaki okres i rejon odtwarza jego bractwo?

Skoro jest szansa ¿e wróci do rekonstrukcji, warto jednak zrobiæ co¶ konkretnego co siê mu potem przyda a nie wersjê "odchudzon±", jak± sugerowa³em wcze¶niej.

Czy mo¿e jego bractwo samo woli popilotowaæ swojego cz³onka pod wzglêdem merytorycznym (strojowym i uzbrojeniowym) a od nas oczekuje raczej wsparcia finansowego (zrzutka ¶rodków ewentualnie jakich¶ fantów?).
Tomasz92
Zapytam siê o okres, który odtwarza Jego bractwo.
Ale najwa¿niejsze w tym wszystkim jest to, by w miarê mo¿liwo¶ci jak najszybciej spe³niæ marzenie Tadeusza, ze wzglêdu na jego stan.
To, ¿e Tadeusz móg³by powróciæ do æwiczeñ, jest podyktowane tym, czy powróci do zdrowia. Spe³niaj±c Jego marzenie dajemy mu wiarê w to, ¿e tak jak marzenia siê spe³niaj± tak i powrót do pe³ni si³ jest równie¿ mo¿liwy. U¶miech, który wywo³a spe³nione marzenie, jest nieocenionym darem.

Bardzo proszê o kontakt telefoniczny, wtedy wszystko wyja¶niê dok³adniej:)

Z pozdrowieniami
Viator
Tak, tylko akurat ja siê nie podejmujê koordynowaæ akcji od strony Frehy - mam w tej chwili tak nik³e rezerwy czasowo-finansowe ¿e osobi¶cie niewiele mogê pomóc, a w dodatku ja sam nie walczê i nie bardzo siê znam na detalach, producentach, itd. Przeka¿ê temat wy¿ej.
Tomasz92
W takim razie bardzo dziêkujê i mam nadziejê, ¿e niebawem uda nam siê spe³niæ marzenie Tadka.

Z pozdrowieniami
Tomek
Tomasz92
Oczywi¶cie gdy tylko co¶ siê da ustaliæ, liczê na kontakt smile.gif

Z pozdrowieniami

Tomasz92
Szanowni Pañstwo.

Chcia³bym raz jeszcze poprosiæ o pomoc w spe³nieniu marzenia Tadeusza. Niezwykle wa¿nym aspektem jest czas, dlatego pozwoli³em sobie raz jeszcze o tym napisaæ. Spe³nienie marzenia Tadeusza da mu si³ê do walki z chorob±. Jego stan jest ciêzki, tak jak wspomnia³em na pocz±tku. Dopóki nie znajdzie siê dawca, Tadek musi walczyæ.

Pomó¿my mu spe³niaj±c Jego marzenie!

Bardzo liczê na kontakt i wierzê, ¿e gdy ludzie po³±cz± si³y, wszystko jest mo¿liwe. Nawet z pozoru trudne do wykonania zadania.

Pozdrawiam serdecznie

Tomasz
Viator
Spróbuj zdobyæ podstawowe wymiary Tadka. Skoro potrzebuje butów to, powiedzmy, numer 40 a nie dowolnych; he³mu na konkretny obwód g³owy itd. Mo¿esz wykorzystaæ np. tabelê pomiarów sklepu MM SPES
Tomasz92
Ok dzi¶ wieczorem postaram umie¶ciæ te wymiary.

Dziêkujê!

Tomasz92
Wymiary Tadzia:
wzrost: 185 cm
szer. ramion: 50 cm
d³ugo¶æ pleców do pasa: 55 cm
d³ugo¶æ pleców za po¶ladki: 80 cm
nogawka: 85 cm
rêkaw: 63 cm
obwód klatki piersiowej: 110 cm
obwód pasa: 95 cm
obwód g³owy: 59 cm
but rozmiar: 45 cm

Chcia³bym tak¿e przprosiæ za wprowadzenie w b³±d, poniewa¿ Tadeusz nie æwiczy³ w bractwie, lecz zamierza.

Teraz najwa¿niejsze jednak jest, by jak najszybciej spe³niæ marzenie Tadeusza, poniewa¿ jego stan niestety wci±¿ siê nie poprawi³.

Wierzê, ¿e wspolnie uda nam siê zrealizowaæ marzenie Tadka.

Do us³yszenia, pozdrawiam

Viator
Tomaszu,
Czy Tadeusz jest z Trójmiasta ?
Jak siê nazywa bractwo, w którym mia³ byæ (i czy to bractwo wie o nim) ?
Pozdrawiam!
Tomasz92
Tadeusz nic nie mówi³ na temat bractwa, do którego chcia³by siê do³±czyæ. W tej chwili najwa¿niejsze jest spe³nienie Jego marzenia, i o ile rozumiem do czego prowadzi pytanie, my¶lê ¿e najlepsze dla Tadka bêdzie "neutralne" (o ile mozna to tak nazwaæ - przepraszam, nie znam fachowej nomenklatury) uzbrojenie.

Wiem, ¿e Tadek interesuje siê ³ucznictwem. Lecz Jego marzeniem jest zbroja rycerska. Bardzo nam siê spodoba³ pomys³, jaki Pan rozpisa³ a mianowicie dot. rycerza krucjatowego. My¶lê, ¿e je¿eli uda³oby siê spe³niæ takowy projekt, by³oby genialnie.

Mam nadziejê, ¿e szybko uda siê spe³niæ marzenie. Naprawdê, czas jest bardzo cenny w tym przypadku.

Czy znane s± ju¿ jakiekolwiek ustalenia w tej kwestii?

Bêdê bardzo wdziêczny za odpowied¼ smile.gif

Z pozdrowieniami

Tomasz
Tomasz92
P.S.
I tak, Tadeusz jest z trójmiasta smile.gif
Indar
By³a ju¿ jedna taka akcja, równie¿ zwi±zana z fundacj± "Mam Marzenie" - wtedy uda³o siê zebraæ kilka rzeczy które przekazane zosta³y choremu dziecku.
Ustaleñ ¿adnych nie ma, musisz liczyæ na indywidualnych darczyñców czytaj±cych te forum. Jako administracja nie mo¿emy nikomu nic nakazaæ, mo¿emy jedynie "podgrzewaæ" temat.
Viator
OK. Po rozmowie z Tomkiem postaram siê popilotowaæ ten temat, pozostaj±c z nim w kontakcie.

Krzy¶ku, je¿eli uznasz ¿e to mo¿e usprawniæ akcjê, mo¿esz wydzieliæ osobne podforum, ale zostawiam to do Twojego uznania.

Teraz konkrety:

1) Tadek na razie nie ma ¿adnego stroju ani uzbrojenia.

2) Preferowanym zestawem dla Tadeusza by³by niezamo¿ny rycerz z drugiej po³owy okresu krucjatowego (orientacyjnie pierwsza po³owa XIII wieku - wyprawy krzy¿owe od trzeciej do szóstej).

Minimum powinno obejmowaæ co nastêpuje:

a) Strój cywilny:
- bielizna (braies / gacie, koszula) - do ewentualnego uszycia
- nogawice
- buty
- tunika / cotte z we³ny
- pasek

Uzbrojenie:
- he³m otwarty z nosalem
- kaptur pikowany lub lepiej kolczy na pikowanym wyt³umieniu
- kolczuga z mitynkami na pikowanym wyt³umieniu lub nie, albo ewentualnie bez rêkawic i wówczas
- osobne rêkawice kolcze
- nogawice lub krótkie nogawice pikowane (te ostatnie mniej pasuj± dla rycerza, ale nie wymagaj± szycia na wymiar nogi; do wymiany w pó¼niejszym czasie)
- miecz (pochwa mile widziana ale bêdzie móg³ sobie dorobiæ/zamówiæ pó¼niej)

Wymiary Tadka podal Tomek w po¶cie z 31 pa¼dziernika.

Celowo pominêli¶my elementy mniej konieczne pod k±tem tego czemu strój ma na razie s³u¿yæ, np. coif, kaptur czy czapkê, p³aszcz, sakwê, sztylet, drzewcówkê, tarczê (i przy okazji znika problem herbu), ewentualn± tunikê na zbroi, ceramikê i wyposa¿enie obozowe. Chocia¿ drewniana miska i ³y¿ka stanowi³aby pewnie mi³e uzupe³nienie smile.gif

3) Sprawa jest PILNA - tak naprawdê od kilku lat stan Tadeusza pozostaje pod znakiem zapytania, Tadek przebywa stale na oddziale onkologicznym szpitala klinicznego w Gdañsku. Kilkakrotnie w tym czasie jego stan siê pogarsza³ mimo sta³ego leczenia.

Wynikaj± z tego dwa wnioski:
a) im szybciej uda siê zebraæ fanty lub ¶rodki na nie, tym lepiej. Je¶li w ogóle kto¶ zechce mu pomóc, to nie ma czasu zamawiaæ elementów u rzemie¶lników, chyba ¿e takie drobiazgi jak pasek czy miska.
b) nie musz± to byæ ani rzeczy "ultrasowskie", ani stanowi±ce pe³ny i bezpieczny komplet do walki - trzeba podej¶æ do tego zdroworozs±dkowo, przyk³adowo: kolczuga mo¿e byæ zaginana (o tak± bêdzie ³atwiej w krótkim czasie, bo akurat sporo trafia na rynek od tych, którzy zakupili nitowanki) a pikowaniec pod ni± mo¿na na razie zast±piæ grub± lnian± tunik±, i tak dalej (natomiast z pikowañca pod kaptur kolczy nie bardzo mo¿na zrezygnowaæ bo pó¼niej jak siê taki dokupi to he³m nie bêdzie pasowa³, itd.).

Chodzi o to, aby na razie to siê da³o za³o¿yæ i "nacieszyæ" tym na dzi¶ dzieñ, a nie ¿eby siê da³o w tym pojechaæ na kilka dni albo walczyæ. Ale te¿ ¿eby to nie by³ mroczny zbiór ga¿etów, z których nie bêdzie potem - kiedy Tadek ju¿ wyzdrowieje - ¿adnego po¿ytku.

Je¶li nawet stan Tadeusza zacznie siê poprawiaæ to i tak rekonwalescencja potrwa d³u¿szy czas, zd±¿y siê wiêc uzupe³niæ a je¶li trzeba wymieniæ rzeczy mniej adekwatne na bardziej dopasowane.

A zatem: Prosimy o zg³aszanie siê ka¿dego kto mo¿e dostarczyæ który¶ z przedmiotów z wy¿ej wymienionej listy.
Zdajemy sobie sprawê ze s³abego roku i kiepskiej kondycji finansowej Was wszystkich i z tego, ¿e wiêkszo¶æ sp³uka³a siê z "fantów" przy okazji poprzednich akcji pomocowych.

Dlatego tym razem wchodzi w grê:
a) dar,
b) odsprzedanie (mo¿liwie tanio) zarówno nowych, jak i u¿ywanych fantów z tej listy.

Fundacja posiada pewne ¶rodki i mo¿e czê¶æ rzeczy Tadeuszowi zakupiæ / odkupiæ, natomiast poniewa¿ w Fundacji primo nikt siê nie zna na tym co i jakiego rodzaju trzeba kupiæ ¿eby to mia³o rêce i nogi, a secundo na zamówienie nowego kompletu stroju i zbroi u producentów trzeba by wydaæ znacznie wiêksz± kwotê, a co jeszcze gorsze poczekaæ co najmniej kilka miesiêcy (a to nie wchodzi w grê), dlatego zdecydowano siê poprosiæ nas o pomoc. Tym razem nie chodzi wiêc nawet o zebranie samych pieniêdzy - choæ to tak¿e by³by mi³y gest, je¶li kto¶ nie mo¿e pomóc inaczej - ale o za³atwienie samego stroju i uzbrojenia w jak najkrótszym terminie. Trochê podobna sprawa jak by³a ze ¶p. bratem Danielem.

Ja ze swej strony proszê Was - kto tylko mo¿e i ma z czym - o zg³aszanie siê z fantami.

Wasz moderator Andrzej / Viator
Józef
Witam.
Andrzeju , jak napisa³e¶ nie jest ³atwo (kryzys gospodarczy w kraju daje siê nam wszystkim we znaki)
Widzê jednak szansê , tyle ¿e nie z mojego okresu.
Mo¿e znajda siê ludzie z XIII w którzy zmieniaj± uzbrojenie na koszerniejsze ?
pozdrawiam
Viator
Zg³osi³ siê kowal, który podj±³ siê wykucia sztyletu oraz wyposa¿enia: no¿a u¿ytkowego i krzesiwa dla Tadka - znany na Freha jako Plopp.

Dziêkujê bardzo w imieniu swoim, Tomasza i Tadeusza i zapraszam Kolegów do dalszej pomocy.
Viator
Mamy dla Tadeusza cotte, stara produkcja Borga, b. ma³o u¿ywane.
Tomasz92
Szanowni Pañstwo!

Najmocniej przepraszam, ¿e dopiero teraz odzywam siê w sprawie pro¶by o pomoc w "uzbrojeniu Tadeusza". Usprawiedliwiam siê ciê¿kim tygodniem na uczelni smile.gif

Ju¿ teraz z góry bardzo dziêkujê za tak ¿ywe w³±czenie siê do zrealizowania marzenia Tadka.

Widzê, ¿e wszystko nabra³o rozpêdu, co bardzo cieszy!
Mam ogromn± nadziejê, ¿e uda siê zrealizowaæ marzenie, a Tadeusz, w trudach choroby, bêdzie mia³ mo¿liwo¶æ uwierzenia w to, ¿e je¿eli w co¶ siê mocno wierzy, to wszystko jest mo¿liwe.

Pozostaje pod sta³ym kontaktem telefonicznym i e-mailowym smile.gif

Serdecznie pozdrawiam!!!

Viator
Mamy kolejne dary. Dariusz zadeklarowa³ pomoc krawieck±, bielizna siê szyje.

Powolutku zbli¿amy siê do skompletowania podstawowego stroju cywilnego.
Albowiem uzbrojenie uzbrojeniem, a na co¶ trzeba je przecie¿ za³o¿yæ.

Najbardziej "deficytowe" w tym momencie s± buty.
Czy kto¶ posiada na zbyciu mêsk± "czterdziestkê pi±tkê" ?
Viator
Buty bêd± - szyje je dla Tadeusza mistrz Unkas - dziêkujemy!

Najpowa¿niejszym problemem jest os³ona tu³owia - mówi±c po ludzku kolczuga. Tak jak pisa³em dopu¶ci³bym zaginan±, niekoniecznie z integralnymi rêkawicami i niekoniecznie z integralnym kapturem (wówczas kaptura i rêkawic poszukamy osobno), choæ tak by³oby najpoprawniej, ale sytuacja jest nietypowa.

Proszê, je¶li kto¶ wymienia akurat nadaj±c± siê na XIII wiek kolcz± na now±/nitowan± i mo¿e przekazaæ j± lub za niewygórowan± cenê odsprzedaæ Tadeuszowi za po¶rednictwem Fundacji, albo je¶li kto¶ z Was wypatrzy gdzie¶ na Allegro lub innym rynku wtórnym pasuj±c± kolcz± - prosimy o informacjê.
Indar
Przeszywka stara, jeszcze niedawno u¿ywana - przyda siê?
Viator
My¶lê ¿e je¶li rozmiarowo ma szansê pasowaæ, pod kolczugê, to siê przyda, acz tu bêdzie trzeba trochê pomy¶leæ ¿eby zgraæ ze sob± elementy - dziêki!
cacy
Pytanie czy kompletujemy tylko uzbrojenie, czy tak¿e jakie¶ drobne przedmioty.
More maiorum - wykonujemy buk³aki ze skóry i tykwy. Przyda siê co¶ takiego?
Jarek
Viator
Prosta sprawa - je¶li jeste¶cie w stanie sprezentowaæ buk³ak Tadeuszowi, wiadomo ¿e kiedy¶ mu siê na pewno przyda, choæ nie jest to artyku³ na tê chwilê najpilniejszy.

Chyba, ¿e zamiast tego mogliby¶cie zrobiæ co¶ innego, pilniejszego. Czy zajmujecie siê te¿ szerzej skórnictwem? Przyda³aby siê nam np. pochwa do pugina³u.
Viator
Witam ponownie!

Na pocz±tek krótkie podsumowanie:
Mamy aktualnie wiêkszo¶æ rzeczy z pierwotnej listy.
Strój cywilny:
- bielizna (braies / gacie, coif / czepek, nogawice) - szyje Dariusz
- buty - szyje Unkas
- tunika / cotte z we³ny - jest (u¿ywana) od ofiarodawcy

Uzbrojenie:
- przeszywanica - jest (u¿ywana) od ofiarodawcy
- he³m otwarty z nosalem - jak wy¿ej
- kaptur pikowany - jak wy¿ej
- nogawice krótkie pikowane - jak wy¿ej
- sztylet i nó¿ u¿ytkowy (plus krzesiwo) - kuje Plopp, oprawia i pochwê robi Cacy.

Fundacja kupi bezpo¶rednio od producentów czê¶æ gad¿etów:
- pasek
- sakwê do paska
- miecz

W tej chwili nie mamy umówionego herbu, ale w dalszym horyzoncie czasowym zamówiona zostanie tak¿e
- tarcza

I teraz najwa¿niejsze: nie mamy podstawowej rzeczy czyli:
- kolczugi z rêkawami
oraz
- rêkawic.

Poniewa¿ 20 stycznia planowana jest powa¿na operacja - przeszczep - po której mo¿e byæ ró¿nie, a na pewno Tadeusz przez d³u¿szy czas bêdzie unieruchomiony, rzutem na ta¶mê spróbujemy za³atwiæ resztê brakuj±cych rzeczy i dostarczyæ do Gdañska przed t± dat±.

Zwracamy siê zatem z bardzo serdeczn± pro¶b± w dwóch kwestiach:
- po pierwsze, mo¿e kto¶ ma (albo wie o kim¶ kto ma) do oddania lub do odsprzedania (pod warunkiem ¿e mo¿e wystawiæ Fundacji rachunek/fakturê) kolczugê, wystarczy zaginan±, chêtnie z rêkawami, ewentualnie rêkawice? Rêkawice w razie czego oddam swoje, ale kolczuga to dla nas du¿y problem.
- po drugie: czy które¶ z GRH ¶redniowiecznych z Gdañska mog³oby umówiæ siê z Tomaszem (numer kontaktowy pod jego postami) i uczestniczyæ w przekazaniu daru? Obawiamy siê ¿e pracownicy Fundacji mog± sobie nie za bardzo poradziæ z poprawnym za³o¿eniem w odpowiedniej kolejno¶ci, dopasowaniem a nawet z nazwaniem poszczególnych elementów stroju i uzbrojenia.

Ze wzglêdu na krótki termin proszê w w/w sprawach najlepiej o telefon do mnie na nr +48 602 286 728.

Z góry wszystkim dziêkujê w imieniu swoim, Fundacji i Tadeusza.

Pozdrawiam,
Andrzej/Viator
Tomasz92
Pod³±czam siê pro¶by Pana Andrzeja, a przede wszystkim dziêkujê bardzo za kontrolowanie sprawy!!!

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!!

P.S. Marzenie bêdzie spe³niane w Elbl±gu (60 km od Gdañska), poniewa¿ Tadek przed przeszczepem przebywa w domu.

Tomasz Kostrzewa
Viator
Informujê, ¿e zosta³y zamówione przez Fundacjê brakuj±ce elementy - kolczuga, rêkawice kolcze oraz umówiona tarcza (ta ostatnia przekazana bêdzie po ustaleniu i namalowaniu herbu).

W chwili obecnej zatem podstawowe rzeczy mamy skompletowane. Oczywi¶cie gdyby kto¶ jeszcze siê zorientowa³ ¿e posiada jakie¶ gad¿ety (lub wolne ¶rodki pieniê¿ne, których nie chcia³ lub nie zd±¿y³ przekazaæ wczoraj Wielkiej Orkiestrze ¦wi±tecznej Pomocy icon_wink.gif ) to ka¿dy grosz i rekwizyt siê przyda - prosimy o kontakt w tej sprawie ze mn± lub Tomaszem.

Uwaga! Mamy wielk± pro¶bê do wszystkich osób, które deklarowa³y przekazanie darów lub wykonanie rekonstrukcji dla Tadeusza. Poniewa¿ najwa¿niejszym czynnikiem sta³ siê aktualnie czas, dlatego wszystkich, z którymi umawia³em siê na wysy³kê tych przedmiotów do mnie na mój adres (poste restante Siedlce), je¿eli nie zd±¿yli nadaæ przesy³ek do pi±tku, proszê o wstrzymanie siê z wysy³k± na mój adres.

Dzisiaj Tomasz poda adres, na który nale¿y wysy³aæ przedmioty bezpo¶rednio do Fundacji w Trójmie¶cie lub w Elbl±gu, tak aby¶my zd±¿yli z przekazaniem ca³ej "zbroi dla Tadeusza" do 19 stycznia.

PS. Trwaj± rozmowy Fundacji z bractwem z Elbl±ga, które mog³oby uczestniczyæ w przekazaniu darów.

Andrzej/Viator
Tomasz92
Witam serdecznie.

Prosimy o przesy³ke na adres:

Anna Kurrek

Eden Springs Sp zoo

Ul. Wodnika 50

80-299 Gdañsk

Prosimy o przes³anie na ten adres, poniewa¿ bêdzie nam ³atwiej wszystko skompletowaæ.

Serdecznie pozdrawiam

Tomasz Kostrzewa
Viator
Dziêki, Tomaszu.

Ja poczekam do ¶rody na wszystko co mog³oby jeszcze w miêdzyczasie do mnie przyj¶æ, maj±c pozosta³e rzeczy ju¿ spakowane, i jak tylko wrócê (mam we ¶rodê ca³odzienny wyjazd) postaram siê to nadaæ Pocztexem we ¶rodê wieczorem, tak aby zd±¿y³o doj¶æ na pi±tek.

Je¿eli cokolwiek z rzeczy wys³anych do mnie nie dotrze na czas, wy¶lê je zaraz po otrzymaniu i trudno, najwy¿ej siê co¶ minimalnie spó¼ni.

Pozdrawiam!

PS. A w poniedzia³ek trzymajmy wszyscy mocno kciuki za Tadeusza. Ustawcie sobie przypomnienia w komórkach icon_wink.gif
Tomasz92
Szanowni Pañstwo!!!

Ju¿ teraz bardzo dziêkujemy za wszelkie dary i gor±co prosimy, o przes³anie ich pod wskazany adres do pi±tku, gdy¿ tylko to pozwoli nam na spe³nienie marzenia w sobotê, przed przeszczepem. Tadeusz nie spodziewa siê naszej wizyty wraz z rycerzami z bractwa w Elbl±gu. Dziêki temu niespodzianka ta wywo³a bardzo pozytywny efekt, co, proszê mi wierzyæ, jest teraz naprawdê bardzo wa¿ne.

Jest to gor±ca pro¶ba wszystkich wolontariuszy Fundacji Trzeba Marzyæ smile.gif

Z serdecznymi pozdrowieniami

Tomasz Kostrzewa
Viator
To znaczy do pi±tku to one musz± doj¶æ, wiêc trzeba wys³aæ przesy³k± priorytetow± dzisiaj lub kurierem we czwartek i to nie za pó¼nym popo³udniem.

Wczoraj odebra³em przesy³kê od Cacy z oprawionym sztyletem Ploppa i no¿em u¿ytkowym, z doszytymi pochwami.
Kowalowi i skórnikowi nale¿± siê brawa i du¿e podziêkowania. Piêkna robota.
Dariusz wys³a³ swoje szycie bezpo¶rednio na gdañski adres, tak samo Indar przeszywanicê.
Czekam jeszcze tylko na buty od Unkasa i wysy³am to co le¿y u mnie.

A miecz bêdzie ostatecznie od Chlebowskiego a nie od Maciejki.

Mam nadziejê ¿e wszystko bêdzie pasowaæ smile.gif

Pozdrawiam i do us³yszenia wieczorem!
Tomasz92
Szanowni Pañstwo! Ogromna i bardzo wa¿na pro¶ba!

Chcia³bym prosiæ osoby, które przesy³a³y nam swoje dary o podanie na PW lub e-mailem firmê, która ma dostarczyæ przesy³kê (poczta polska, upc, pocztex, itp) oraz je¶li to mo¿liwe o podanie numeru przesy³ki.
Proszê o to, gdy¿ nie poda³em numeru telefonu do kole¿anki i gdyby by³ problem z odnalezieniem adresu, bêdziemy wiedzieli gdzie mo¿emy szukaæ paczek smile.gif

Gdyby by³ potrzebny, podajê tak¿e namiar na adresata:

Anna Kurrek
tel: 667 351 470

Bardzo przepraszam za zamieszanie.

Pozdrawiam serdecznie

Indar
Przeszywka i buty wys³ane kurierem dzi¶ z rana.
Viator
Ja wys³a³em swoj± paczkê w³±cznie ze sztyletem i no¿em poprzedniego dnia wieczorem.

Tomasz potwierdzi³ ¿e pasek (Lewandowski/Lorifactor), miecz (Chlebowski) i kolczuga z rêkawicami (XES_6_11), zakupione ze znacz±cymi rabatami od producentów s± ju¿ w drodze. Nie jestem pewny tylko kaletki/sakwy.

Poniewa¿ Dariusz wys³a³ bieliznê jeszcze o dzieñ wcze¶niej, aktualnie wszystkie rzeczy zosta³y wys³ane.

Uroczysto¶æ wrêczenia ma siê odbyæ w sobotê. Czekajcie na relacjê.
Tomasz92
Sakwa wys³ana dzi¶ z rana, bêdzie jutro smile.gif

Pozdrawiam
Tomasz92
Witam.

Dzi¶ dotar³ pasek, du¿a paczka od Pana Andrzeja smile.gif, oraz kolczuga i rêkawice (wys³ane na adres fundacyjny)

Dziêkujemy!!!

Pozdrawiam i ¿yczê mi³ego dnia

Tomasz Kostrzewa
Marcjan
co¶ jeszcze potrzeba?
Viator
CYTAT(Marcjan @ 06:49 17.01.2014) *
co¶ jeszcze potrzeba?

Dziêkujemy za zainteresowanie.

Na ten moment nie ma czasu przekazywaæ nowych przedmiotów na wrêczenie podstawowego kompletu, bo nast±pi ono ju¿ w tê sobotê (jutro). Ale:

Je¿eli jednak kto¶ czuje ¿e chcia³by siê do³o¿yæ jeszcze teraz do akcji, informujemy ¿e mo¿e to uczyniæ, bowiem bêdzie jeszcze "drugi rzut", uzupe³niaj±cy, który bêdzie przekazany razem z tarcz±, pomalowan± wed³ug tego, co ustalimy jutro z Tadeuszem.

Oczywi¶cie, nie musimy wyposa¿aæ Tadeusza w absolutnie wszystko, w koñcu Tadeusz pewne rzeczy naprawdê drobne mo¿e sobie w pó¼niejszym czasie zamówiæ sam, ale poniewa¿ koszty i finansowe, i czasowe leczenia i rehabilitacji z pewno¶ci± poch³aniaj± wiêkszo¶æ zasobów rodzinnych, wiêc jednak ka¿de wsparcie jest mile widziane i ¿adnym darem nie pogardzimy.

Je¶li wiêc kto¶ siê jeszcze chce na tym etapie do³±czyæ ze swoim darem, mo¿e albo przelaæ na konto Fundacji jak±¶ kwotê na ten cel (w kwestii numeru konta i prawid³owego opisania przelewu prosze o kontakt z Tomaszem), albo przekazaæ rzeczy, które s± na imprezach potrzebne, a o których na razie nie by³o mowy - przyk³adowo co mi przychodzi do g³owy:

- z wiêkszych rzeczy (najlepiej do wcze¶niejszego uzgodnienia z nami) prêdzej czy pó¼niej bêd± potrzebne: koc lub siennik do spania; p³aszcz (optymalnie z pó³kola, we³na na lnie) z zapink± lub sznurem pod szyj± takim jaki maj± p³aszcze zakonne; czapka pasuj±ca do ¶rednio zamo¿nego rycerza (filcowa lub sukienna) albo kaptur z opoñcz± (trzynastkowy - bez ogona) w kolorach niezbyt jaskrawych; kosz wiklinowy okr±g³y lub prostopad³o¶cienny z wiekiem do chowania i transportu rzeczy.

- poza tym wszelkie drobiazgi potrzebne w ¿yciu obozowym, takie jak miska, kubek, drewniany toczony talerz i ³y¿ka, jaki¶ mieszek skórzany na drobiazgi i pieni±dze i/lub ja³mu¿niczka, trapezowa torba lniana na ramiê na wiêksze zapasy, buk³ak, latarenka drewniano-pergaminowa, ¶wiece woskowe. Uwaga: krzesiwo ju¿ mamy.

Proponujê tylko koniecznie przed wys³aniem czegokolwiek napisaæ w tym w±tku co siê ofiarowuje, ¿eby niepotrzebnie nie dublowaæ rzeczy.

Z góry dziêkujemy dotychczasowym i potencjalnym nowym ofiarodawcom!
Marcjan
wstêpnie torebka na ramie - trapezowata i mieszek skorzany, jeszcze potwierdze
Owka
To w "drugim rzucie" bêdzie czapka filcowa.
Viator
Bardzo dziêkujemy!
Viator
Wrêczenie darów okaza³o siê wielkim sukcesem, zarówno je¶li chodzi o zachowanie tajemnicy przed Tadeuszem, dla którego mia³o byæ (i by³o) niespodziank±, jak i dla osób wrêczaj±cych, prawie wszystko posz³o ¶wietnie a wiêkszo¶æ rzeczy pasowa³a jak ula³.

Relacja spodziewana w poniedzia³ek.

Natomiast termin operacji zosta³ wyznaczony ten pó¼niejszy z dwóch, czyli za tydzieñ. Nadal trzymamy kciuki...
Teyrnon
CYTAT(Indar @ 16:21 21.01.2014) *

No i piêknie! Brawo Panowie
Tomasz92
Szanowni Pañstwo!

Widzê, ¿e administrator pospieszy³ siê i ju¿ wstawi³ link do relacji ze spe³nienia marzenia Tadeusza smile.gif Napisa³em pospieszy³, gdy¿ chcia³em zrobiæ to, gdy bêdzie tak¿e wstawiona na stronê relacja "pisana" - tak te¿ siê stanie ju¿ niebawem.

Drodzy Darczyñcy, u¿ytkownicy forum freha.pl a przede wszystkim Panie Andrzeju (Viator)!

W imieniu swoim, wszystkich wolontariuszy Fundacji Trzeba Marzyæ a przede wszystkim w imieniu Tadeusza, chcia³bym bardzo gor±co podziêkowaæ za pomoc w zrealizowaniu marzenia Tadka. Mimo ¿e po zdjêciach tego nie widaæ, Tadeusz by³ zachwycony. Przyzna³, ¿e nie wyobra¿a³ sobie nawet, ¿e marzenie bêdzie zrealizowane w tak du¿ym stopniu. Sama mama stwierdzi³a, ¿e wydawa³o jej siê, ¿e marzenie jest niemo¿liwe do spe³nienia. Ale jak wszyscy widzimy, nie ma rzeczy niemo¿liwych do zrealizowania, bo je¶li czego¶ bardzo siê chce, ca³y wszech¶wiat potajemnie sprzyja, by to siê uda³o. Tak te¿ siê sta³o.
Podczas wrêczania widaæ by³o, ¿e w Tadeusza wst±pi³a bardzo pozytywna energia, która bêdzie mu teraz, przed, w trakcie oraz po przeszczepie bardzo potrzebna.

Dziêkujê bardzo serdecznie Panu Andrzejowi - naszemu specjali¶cie i koordynatorowi a tak¿e jednemu z darczyñców, który pokierowa³ nas w ca³ym kompletowaniu stroju. Dziêkujê serdecznie za wszystkie rozmowy, by nawet ja, totalny laik z zakresu nauk historycznych, wiedzia³ "co jest co" smile.gif Nie daliby¶my rady bez Pana! smile.gif Dziêkujê wszystkim darczyñcom: Cacy, Plopp, Dariusz, Indar, Unkas. Bez Pañstwa to by siê nie uda³o.

Teraz wszyscy trzymamy kciuki, Tadeusz za tydzieñ bêdzie mia³ przeszczep, potem rekowalenscencja, podczas której ma za zadanie narysowaæ swój herb. Gdy tylko to zrobi, chcemy dowie¼æ mu akcesoria, o których wspomina³ Pan Andrzej oraz z tym, co uda nam siê jeszcze dla Niego zebraæ.

Niebawem na stronie internetowej uka¿e siê relacja z wizyty u Tadeusza, w której bêdzie opisane ca³e wydarzenie. Zachêcam gor±co do lektury.

Relacja znajdzie siê pod adresem: http://www.trzebamarzyc.org/marzeniaSpelni...Dreamer/515/858

Tadek ma teraz w czym walczyæ z chorob±!

Z serdecznymi pozdrowieniami

Tomasz Kostrzewa
Viator
Ca³a przyjemno¶æ po naszej stronie smile.gif
Indar
Przepraszam ¿e siê po¶pieszy³em, ale znalaz³em na sieci i chcia³em siê podzieliæ smile.gif
Tomasz92
Nie ma problemu! Tak tylko siê usprawiedliwi³em, ¿e nie zrobi³em tego pierwszy smile.gif
Link siê zmienia z ka¿dym moderowaniem. Wstawiona ju¿ jest relacja, ale nie "ca³kowita".

Jak narzie relacjê i zdjêcia mo¿na znale¼æ tutaj: http://www.trzebamarzyc.org/marzeniaSpelni...Dreamer/515/858

Pozdrawiam

Tomasz Kostrzewa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.