Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Warsztaty szycia butów - Lêbork - jesieñ 2013
> Inne > Kalendarium 2013
Stron: 1, 2
Mayris
Podczas wielu wyjazdów stwierdzili¶my, ¿e najwiêkszym mankamentem rekonstrukcji ubiorów s± buty. Dlatego chcemy przeprowadziæ warsztaty szycia butów na II po³owê XV wieku.

Termin: 23 listopada oraz 14 grudnia w godzinach 10.00 - 18.00, tzn podzielone bêd± na 2 etapy

Miejsce: nasza baszta nr 32 w Lêborku przy skrzy¿owaniu ulic Korczaka i Reja

Zakres: uszycie butów technikami ¶redniowiecznymi, tzn. na wywrotkê, z otokiem oraz ewentualnym doszyciem zewnêtrznej podeszwy. Szwy kryte krawêdziowe oraz kryte do wszywania zapiêtka.

Zapewniamy:
prowadzenie warsztatów i posiadane wykroje
kopyta drewniane (numery damskie: 36, 37, 38, 39 oraz numery mêskie 40,42,44)
pomoc w szyciu
wêze³ sanitarny
kuchniê
nocleg jak kto¶ ma ochotê zostaæ do niedzieli
oraz doborowe towarzystwo smile.gif, tzn. nas

Na szycie butów nale¿y zaopatrzyæ siê w nastêpuj±ce materia³y i narzêdzia:
skóra - jucht wo³owy o grubo¶ci 3-4 mm
dratwê
szyd³o proste lub szpilorek
ostry nó¿ lub skalpel
ig³y tapicerskie krzywe rozmiar 5 - 2 sztuki

Zg³oszenia proszê wpisywaæ tutaj w temacie.
robert w. Wielki
Dodam, ¿e na górn± czê¶æ buta (przyszwa, wierzch), najlepiej, aby jucht by³ miêkki. Na podeszwê, nieco sztywniejszy.
Warsztaty to dobra opcja, moja grupa by³a u kolegów w Lêborku w zesz³ym roku, i poszy³a butki.. niektórzy pierwsze w ¿yciu smile.gif efekt- dostêpne na rynku butki, poza wyrobami s³ownie kilku producentów-siê chowaj±. Polecam. Szczególnie chêtnym, na ¦wiecino, bo szybciej, czy pó¼niej, buty szyte na wywrotkê- bêd± tam wymogiem.
Buka
Do kiedy mo¿na siê zg³aszaæ?
Mayris
Zamie¶ci³em dzi¶, to my¶lê, ¿e do 11 listopada 2013 godzina 24.00 smile.gif termin zg³oszeñ powinien wystarczyæ
Mayris
Ku zachêcie:)
W za³±cznikach metody szycia butów, jakie zostan± wykorzystane na warsztatach oraz kilka par butów w ró¿nych stadiach szycia.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

ZAPRASZAMY
Adamo
No to ja chêtnie siê pojawiê

skóra - ile tego by trzeba by³o zabraæ?
Mo¿e macie jakie¶ fjne ¼ród³o?
I jeste¶cie w stanie taniej zorganizowaæ?

Adam
Co mam w zg³oszeniu podaæ? (na forum niechêtnie chcê podawaæwszystkie moje dane)
Mayris
1. Po³owa boku juchtu wo³owego powinna na buty do kostki wystarczyæ. Zazwyczaj ca³y bok to oko³o 0,6 - 0,75m2

2. "Szewczyk" Firma Handlowa Grzegorz Szewczyk
ul. Gdañska 74, Wejherowo. Firma ma te¿ oddzia³ w Gdañsku Oliwie niedaleko pêtli tramwajowej (przy skrzy¿owaniu Al. Grunwaldzkiej i Obroñców Westerplatte o ile mnie pamiêæ nie myli)

3. Doj¶cia do tañszej skóry nie mam.

4. W zg³oszeniu podaj Imiê/ksywê i nazwê grupy z której jeste¶ - nie chcê Twojego nr PESEL itp, nie jest to do niczego potrzebne
Adamo
Adam/Adam na razie bez grupy - wkrêcam siê w ³ucznictwo tradycyjne no a co za tym idzie ubiór ....
Adek Kronikarz
Mayrisie, ja siê wstêpnie piszê. Zapasowe buty zawsze siê przydadz±, a ja mam na oku kolejny projekt i potrzebujê nowej pary. Narzêdzia i materia³y le¿± i czekaj± na wykorzystanie ju¿ od pewnego czasu, ale skoro organizujecie warsztaty, to jeszcze trochê mog± sobie pole¿eæ - lepiej siê za to zabraæ pod okiem kogo¶, kto niejedne butki ju¿ wykona³ i doradzi w trakcie. Poza tym, macie komplet kopyt smile.gif
Ze wstêpnych ustaleñ wiem, ¿e Adam by³by równie¿ zainteresowany, ale nie bêdê go wyrêcza³ - niebawem pewnie sam do Ciebie zadzwoni lub napisze.
Albrecht
Sam pod ichnym okiem butki szy³em i zadowolnym wielce smile.gif dla chc±cego nic trudnego.. a warto jesli zale¿y wam na po¿±dnych butach np. na d³ugie marsze w ka¿dych warunkach, co siê po deszczyku czy rosie nie rozklej± bigsmile2.gif
Albrecht
na poparcie moich s³ów.. po sezonie wygladaja tak:
Purvis
Posprz±tane.
Gedeon
Najprawdopodobniej bêdziemy.

Gedeon i Hania z Gildii Kupieckiej
(mo¿e kto¶ jeszcze)
Mao
Zg³aszamy swój udzia³ w warsztatach szycia obuwia: Iwona i Maciek z Gdyni
Adam Kaszeba
Od nas przyjad± Andrzej i Grzegorz to na dzisiaj tyle, ale jeszcze kilka osób stara siê wygospodarowaæ czas.
Roberto
tak¿e chêtnie przyjadê. Je¿eli kto¶ by³by chêtny na wspólna podróz z Gdañska to mogê zabraæ 2 osoby
Buka
Równie¿ siê zg³aszamy - Buka i Artur (plus byæ mo¿e jeszcze jedna osoba).
Mayris
Na warsztaty zg³osi³o siê 17 osób. Poni¿ej lista do weryfikacji je¿eli kogo¶ pomin±³em.

Proszê o przes³anie na mail: mayris@wp.pl
1. numeru buta poszczególnych osób celem zapewnienia odpowiednich kopyt
2. Informacji czy kto¶ planuje nocowaæ w baszcie

1. Adamo
2. Adek Kronikarz
3. Gedeon z Gildii Kupieckiej
4. Hania z Gildii Kupieckiej
5. Maciej z Gdyni
6. Iwona z Gdyni
7. Andrzej BRSNG
8. Grzegorz BRSNG
9. Gepetto Kopia Oliwska
10. Piotr Kopia Oliwska
11. Roberto z Gdañska
12. Buka - Uczciwi z Nowej Marchii
13. Artur - Uczciwi z Nowej Marchii
14. osoba 3 - Uczciwi z Nowej Marchii
15. Maciej - Konfraternia Puszkarzy Królewskich z Malborka
16. osoba 2 - Konfraternia Puszkarzy Królewskich z Malborka
17. osoba 3 - Konfraternia Puszkarzy Królewskich z Malborka
Rita
Czy jeszcze siê mo¿na zapisaæ? Mayris, cz da³by¶ radê zdobyæ kopyta na dzieciêce rozmiary? 23 i 26?
Mayris
Kopyt dzieciêcych nie mam.
Mam jedynie 3 pary butów moich ch³opaków, a 4 wykroje (1 para spali³a siê przy po¿arze kominka w baszcie niestety...)

Co do miejsca to pewnie siê jeszcze znajdzie. Muszê policzyæ jeszcze tych, którzy zg³osili siê przez maila, ok? Wieczorem postaram siê to zweryfikowaæ i dam znaæ, w porz±dku?

Rita
Jasne, dziêki!
Mayris
Rito mo¿esz ¶mia³o przyje¿d¿aæ. Zapraszam, damy radê siê zmie¶ciæ.
Rita
Ok, dziêkujê smile.gif
Adamo
Witam
¯eby nie blokowaæ miejsca proszê usun±æ mnie z listy- w³a¶nie siê dowiedzia³em ¿e nie nie bêdê móg³ przyjechaæ na warsztaty z przyczyn ode mnie niezale¿nych.

Pozdrawiam
Adam
Mayris
Pierwsza czê¶æ warsztatów za nami.
Przypominam o zadaniu domowym do wykonania do 14 grudnia.

Przodownicy pracy wykonali 140% normy, tzn. przygotowali wykrój, zszyli i wywrócili co najmniej 1 but. Efekty widaæ w za³±czniku

Po odrobieniu zadania domowego, czyli zszycia 2 butów na lewej stronie w grudniu bêdziemy wywracaæ i formowaæ oraz byæ mo¿e niektórym uda siê doszyæ zewnêtrzn± podeszwê.
robert w. Wielki
yes.gif ¦wietne efekty, i tylko mogê pozazdro¶ciæ, gdy¿ nie dojecha³em. Niemniej, jak widaæ, warto by³o zachêcaæ ;)
syty
Dajemy radê gorzej z palcami u r±k
Viator
Przepraszam za drobny offtop, ale skoro ju¿ mam Was tu wiêksz± grupê razem, zwracam siê z pytaniem do PT Kole¿anek i Kolegów Szewców o mo¿liwo¶æ pomocy w akcji charytatywnej dla Tadeusza z Gdañska (temat w Og³oszeniach).

Je¿eli kto¶ z Was szyje buty odpowiednie na wczesny XIII wiek - a w zasadzie na to datowanie, je¶li siê nie mylê, ujd± jeszcze buty zszywane na froncie przyszwy, jak i buty szyte pó¼niejsz± mod±, na wywrotkê, z doszywan± podeszw±? - i móg³by siê podj±æ uszycia takowych albo charytatywnie, albo za mo¿liwie niewygórowan± cenê i mo¿liwie w krótkim terminie, bardzo serdecznie proszê o kontakt.

A mo¿e po warsztatach pozostanie komu¶ para w podobnym rozmiarze, która nie do koñca bêdzie dopowiadaæ jego oczekiwaniom i zgodzi siê odpaliæ j± Tadeuszowi? Pomy¶lcie, z góry dziêkujê za ka¿dy odzew.

Pozdrawiam!
Andrzej/Viator
Mayris
1. Viatorze niestety butów w takim rozmiarze nie mam. Zobaczymy po zakoñczeniu warsztatów.

2. Jak tam zadanie domowe zszycie butów na lewej stronie? Zd±¿ycie do 14 grudnia zszyæ, aby powywracaæ buty?

3. Czy s± jakie¶ k³opoty z zszyciem?

4. Kto¶ chce siê pochwaliæ swoimi osi±gniêciami?

Szewskiej pasji smile.gif
Mayris
Korzystaj±c z chwili wolnego czasu na próbê zrobi³em but ¿onie.
1. Tym razem szyty ca³kowicie na kopycie. Aktualnie siê formuje.
Muszê przyznaæ, ¿e szycie na kopycie jest ciekawe i mi³e, mimo pewnych niedoci±gniêæ techniki z mojej strony.

2. A specjalnie dla Rity zestawienie butów dzieciêcych naszych ch³opaków na tle buta damskiego.
Zdjêcia ma³o oddaj± ró¿nice w wielko¶ci obuwia. Na warsztaty zabiorê wszystkie butki ze zdjêæ wrzuconych dzi¶ jakby co

Zapraszam na drug± czê¶æ warsztatów ze zszytymi butami dwoma smile.gif
Adek Kronikarz
Widzê Mayrisie, ¿e ksi±¿ka siê przyda³a smile.gif ¦wietne efekty!
Rita
Piêknie dziêkujê za zdjêcia. Dopinguj± smile.gif
Mayris
Gotowi na drug± czê¶æ warsztatów?
Buty zszyte na lewej stronie?
Bêdzie mo¿na wywracaæ i szykowaæ podeszwê zewnêtrzn±?

W za³±czniku przygotowane buty i podeszwy, które uda³o mi siê zrobiæ dla ¿ony w tzw. miêdzyczasie.

Zapraszam zatem w sobotê na 10.00 bo naszej baszty.
Rita
Ju¿ wiem, ¿e nie damy rady, dzieci chore...
Aranedorion
Dopiero pod koniec ubieg³ego tygodnia znalaz³em czas na szycie, ale mam ju¿ gotowe 3 z 4 butów. Dzisiaj dwie godziny zajê³o mi dokoñczenie drugiego damskiego. Do zrobienia mia³em trochê ponad po³owê, wiêc my¶lê, ¿e to ca³kiem niez³y wynik. Je¿eli ig³y wytrzymaj±, to do czwartku skoñczê drugiego swojego.
Uda³o mi siê dostaæ ig³y "czwórki", którymi bardzo dobrze mi siê szyje. Nie znalaz³em nigdzie "pi±tek" o tej samej ¶rednicy, wszêdzie s± jedynie te grube. Pod tym linkiem wrzuci³em kilka zdjêæ butów, na jednym s± te¿ ig³y "3", "4" i "gruba 5" - mo¿na porównaæ rozmiary.

Na warsztaty bêdê jecha³ ze S³awna, je¿eli kto¶ chce siê zabraæ po drodze np. ze S³upska, to zapraszam na PW.
syty
Na pewno bêdziemy i jeste¶my gotowi na wywrotkê
syty
CYTAT(syty @ 11:26 11.12.2013) *
Na pewno bêdziemy i jeste¶my gotowi na wywrotkê

Albrecht
No i po warsztatach na ten rok. Dzieki wszystkim za przybycie smile.gif próbka tego co mo¿na udziergaæ w 2 tygodnie bigsmile2.gif sory za jako¶æ zdjêæ
Mayris
Druga czê¶æ warsztatów za nami.
Pad³o pytanie: Czy mo¿emy zrobiæ trzeci± czê¶æ?
Po zsynchronizowaniu grafików wysz³o nam, ¿e 11 stycznia 2014 mo¿emy zarobiæ warsztaty, na których wykoñczymy buty je¿eli bêd± chêtni.

Dziêkujê wszystkim za uczestnictwo w niezwykle skupionej atmosferze i "szewsk± pasjê" oraz proszê pochwalenie siê Waszymi butami jak skoñczycie.

W za³±czniku buty Mi³ki (mojej lubej) zszyty ju¿ ca³kowicie na kopycie, wywrócony z doszywan± podeszw± i obcasem, wykoñczeniem krawêdzi górnej. Brakuje jeszcze wi±zania/zapiêcia oraz zaimpregnowania podeszwy, przyszwy i ewentualnego zabarwienia.

Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
A tu moje wypociny:

Przy okazji przypominam te¿ o tym ¿eby ka¿dy kto po¿yczy³ kopyta napisa³ Marcinowi jakie rozmiary. Mam nadzieje ¿e zobaczymy siê na 3 czê¶ci warsztatów mi³ego szycia smile.gif
Mayris
1. Chcia³em zapytaæ czy chêtni na warsztaty w styczniu bêd±?
2. Skoñczone buty Mi³ki w za³±czniku; tzn. zaimpregnowane i z rzemykami

syty
CYTAT(Mayris @ 14:15 18.12.2013) *
1. Chcia³em zapytaæ czy chêtni na warsztaty w styczniu bêd±?
2. Skoñczone buty Mi³ki w za³±czniku; tzn. zaimpregnowane i z rzemykami

Je¶li nic w nowym roku nie stanie na przeszkodzie to zg³aszam sw± obecnosæ
Aranedorion
My te¿ jeste¶my zainteresowani. W miêdzyczasie mam zamiar wywróciæ drug± parê, mam nadziejê, ¿e z wiêkszymi butami pójdzie mi lepiej smile.gif

Postaram siê te¿ zdobyæ balsam do skóry, ¿eby zmiêkczyæ mniejsz± parê butów. Mo¿e ma kto¶ inny pomys³, w jaki sposób mo¿na zwiêkszyæ plastyczno¶æ skóry, która zosta³a wyprawiona na sztywno? Mieli¶my spore problemy z wywróceniem podczas warsztatów.
Avitto
Do zmiêkczania skóry na czas obróbki u¿ywa³em ciek³ej parafiny, do kupienia w aptece za grosze.

Siê wtr±ci³em, ale czytujê temat i by³bym zainteresowany uczestnictwem w warsztatach.
syty
Moje dzie³o
Mayris
Czy na godzinê 10.00 Wam pasuje?
Proszê napisaæ kto przyjedzie, je¿eli kto¶ jeszcze tego nie zrobi³.
Proszê tak¿e o przywiezienie po¿yczonych kopyt.
Aranedorion
Nas niestety nie bêdzie, nie uda³o siê wywróciæ tej pancernej skóry, spróbujê jeszcze j± zmiêkczyæ lanolin±, nawet z tymi wiêkszymi mia³em problem. Dorwa³em za to kawa³ek miêkkiej skóry 5-6mm i planujê w weekend uszyæ z niej buty dla Buki, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Roberto
mnie niestety te¿ nie bêdzie ale pracujê nad szewstwem:)
Mayris
Warsztaty i po warsztatach.

Wrzucam jeszcze fotkê butów zimowych damskich.
Czekam na fotki skoñczonych butów. Samych i na nogach w³a¶cicieli.
Korzystaj±c z zimowej pogody idziemy w najbli¿sz± niedzielê przetestowaæ buty na d³ugi spacer. Taki sprawdzian wytrzyma³o¶ci.

Chcia³em podziêkowaæ wszystkim uczestnikom bior±cym udzia³ w warsztatach za cierpliwo¶æ i wytrwa³o¶æ w d±¿eniu do celu.
Atmosfera na warsztatach by³a pe³na skupienia i chêci uszycia butów. Jestem pod wra¿eniem.
Kilka fotek autorstwa Kasi i Grze¶ka o ile pamiêæ mnie nie myli pozwoli³em wrzuciæ.

Mi³ego szycia

Mayris

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.